Romanija wrote:
Samo sam pokusao generilzacijom malo predstaviti situaciju ljudima koji ovo citaju i koji su u BiH, jer je po mom iskustvu UK daleko najudaljenija evropska zemlja prosjecnom BiHancu, i fizicki i mentalno - premda ja mislim da su nam mnogo blizi od Njemaca, Svedjana ili Austrijanaca gluho bilo, volimo popit', volimo se potuc', volimo zapjevat' i vristat' na ulici, volimo dobre viceve i humor nam je generalno kvalitetan, volimo rostiljat', doduse mi to radimo u nekoj sumetini ili na vikendici, a oni po balkonima i dvoristima cim grane sunce na 2 sata.
Sve u redu, odnosno hvala na osvrtu i tvom vidjenju situacije.
Ja uzivam u britanskom humoru i bolnoj pragmaticnosti. Meni je to skroz u redu, nekom drugom bi to mozda bilo uvredljivo.
I slazem se da su nam blizi od Nijemaca i Austrijanaca, a tek od Svedjana ...
Ono u cemu su jako razliciti od drugih Evropljana - a radio sam od studentskih dana u Njemackoj, Svedskoj i Italiji, a i danas poslom putujem iz Londona po Evropi - da postoji ta jedna zamjetna grupa Engleza koji su jako tvrdi prema strancima i bilo cemu sto nije anglo-saxonsko. To je taj neki engleski nacionalizam, koji je kao svi nacionalizmi totalno iracionalan, ali koji je jako tesko pomiriti sa ovako razvijenom i otvorenom zemljom i koji se fakat moze jedino prevesti ne kao mrznja ili prezir, vec kao strah od neceg stranog i drugacijeg. U Italiji sklopim dvije prosto-prosirene recenice, kolega me odmah vodi kod none na veceru, u Njemackoj naucim rijeci neke poskocice pjesme, zovu me na nekakav banket-rostilj. Ovdje, uvjek vjecita zajebancija oko akcenta i pitanjem sto istocni-evropljani dolaze toliko u UK.
Cijeli ovaj referendum je fokusiran do ludila na emigraciju i na taj strah od stranaca, i bice katastofalno ako to odnese prevagu na referendumu, jer to nema nikakve veze sa stvarnim problemima s kojima se ova zemlja suocava.
Rekao bih da je ta grupa izuzetno mala. I sam znas da je mnogo vise takvih na skotskoj strani, samo sto su oni vise fokusirani na Englesku i odvajanje od Unije.
Ono sto sam ja primijetio i nije toliki strah od stranaca, koliko od onoga sto su vidjeli prosle i ove godine a to je totalna nemoc nekih zemalja da se nose sa iznenadnim prilivom imigranata, te ponovicu, nejedinstvom u pristupu ovoj krizi.
Ono sto su vidjeli je jednostrana odluka Merkelke koja izignorisala druge clanice Saveza.