Da ali preko podružnice jer se potrošnja struje desila u Zenici a ne u Sarajevu kontaš? Objasnio sam ti i sa Hifom...ja naspem gorivo u KS i taj PDV se računa KS iako je sjedište Hife u Tešnju. Hifa će opet prebijati taj PDV sa ulaznim...šta ti ja znam nisam knjigovođa. Taj PDV se računa po mjestu potrošnje 100%. Eto nisam bio ni ja siguran ali je tako. Dakle onda tvoja konstatacija ne stoji da taj PDV ubire Sarajevo._BataZiv_0809 wrote:Pa lave ako podruznica obavlja posao u ime i za racun drustva, onda se smatra da je drustvo naplatilo tu uslugu.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ja i?PDV se plaća po mjestu potrošnje i izvršenja usluge ili dobara. Nazovi UIO pa pitaj jebo ga ti, nemoj biti tvrdoglav kao obično.
Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
- Drvosjeca iz Dejcica
#151 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
- Haris.ba
#152 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
Učešće kantona u FBiH za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza na osnovu uplata prema obimu krajnje potrošnje za period 2012.–(I-X)2015. god., u %edo_79 wrote:JEBOTE AL GA I TI NAPUHA, MALO LI JE 40%Haris.ba wrote:PDV se ne placa na izvoz struje.![]()
Mjesate stvari. PDV se placa na kraju potrosnje. KS placa 40% PDV poreza u FBiH.
Povezano jeste. Veca placa. Veci doprinosi. Jak fond zdravstva. Jedino izjednaciti ukidanjem kantonalnih fondova.
KUCS je federalni. Ali odvojite pruzaoca usluge od Fonda.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
KANTON Ukupni prihodi % / učešće u krajnjoj potrošnji
1 Bosansko-podrinjski kanton 8.085.523,89 / 0,63
2 Hercegovačko-neretvanski kanton 133.731.998,26 / 10,42
3 Kanton 10 23.101.496,82 / 1,80 4
Kanton Sarajevo 516.703.478,87 / 40,26
5 Posavski kanton 16.556.072,72 / 1,29
6 Srednjobosanski kanton 112.298.942,88 / 8,75
7 Tuzlanski Kanton 198.287.847,71 / 15,45
8 Unsko-sanski kanton 88.170.712,86 / 6,87
9 Zapadnohercegovački kanton 60.577.258,33 /4,72
10 Zeničko-dobojski kanton 125.903.157,67/ 9,81
Ukupno 1.283.416.490,00 / 100,00
- Drvosjeca iz Dejcica
#153 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
Ma ima dosta toga kada bi se tjeralo mak na konac ali mislim da niko neće baš profitirati od novog zakona, neki bi se mogli uhvatiti za glavu kada vide šta su pokrenuli.gidra wrote:Elektroprivreda ima puno više uposlenika u Tuzli nego u Sarajevu, puno puno više. (TE + EDTz 2x više radnika nego EDSa + Direkcija EP)
Elektrodistribucija Tuzla sa svojim poslovnim jedinicama ima više uposlenika nego Elektrodistribucija Sarajevo.
Na ovo dodaj da svi propali rudnici tipa Kreka, po Tuzlanskom kantonu žive isključivo od sadake EP, što implicira da masa ljudi u TZ kantonu živi na računu EP i da ima puno više koristi TZ od EP nego Sarajevo.
Isto tako smatram da je rak rana ovog društva to što kladionice ne plaćaju porez. To je isto tako jedan segment sa kojim se mora istjerati na čistac. Kladioničarska mafija naravno ima svoje oponente u politici.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#154 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
Pa objasnio sam ti sto nema veze.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Da ali preko podružnice jer se potrošnja struje desila u Zenici a ne u Sarajevu kontaš? Objasnio sam ti i sa Hifom...ja naspem gorivo u KS i taj PDV se računa KS iako je sjedište Hife u Tešnju. Hifa će opet prebijati taj PDV sa ulaznim...šta ti ja znam nisam knjigovođa. Taj PDV se računa po mjestu potrošnje 100%. Eto nisam bio ni ja siguran ali je tako. Dakle onda tvoja konstatacija ne stoji da taj PDV ubire Sarajevo.
Podruznica obavlja posao za drustvo ne za sebe. Iz toga slijedi da postoji nesto sto se zove pravna fikcija, a smisao iste je da se smatra da je uslugu izvrsilo drustvo. Samim tim i potrosnja preko koje se racuna izlazni PDV. Prosto ko pasulj
- Drvosjeca iz Dejcica
#155 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
Haris.ba wrote:Učešće kantona u FBiH za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza na osnovu uplata prema obimu krajnje potrošnje za period 2012.–(I-X)2015. god., u %edo_79 wrote:JEBOTE AL GA I TI NAPUHA, MALO LI JE 40%Haris.ba wrote:PDV se ne placa na izvoz struje.![]()
Mjesate stvari. PDV se placa na kraju potrosnje. KS placa 40% PDV poreza u FBiH.
Povezano jeste. Veca placa. Veci doprinosi. Jak fond zdravstva. Jedino izjednaciti ukidanjem kantonalnih fondova.
KUCS je federalni. Ali odvojite pruzaoca usluge od Fonda.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Vidiš Harise da je čovjek u pravu, nije 40% kako si tvrdio već 40,26%
- Alfons Kauders
#156 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
Da rezimiramo:
- Postojeci sistem je neodrziv
- Po skoro svakom alternativnom rjesenju Sarajevo ce izgubiti dio prihoda
- Rjesenje po kojem Sarajevo ne bi izgubilo prihode (vec ih cak i uvecalo) bi rezultiralo u gasenju osam od deset kantona
- Granice kantona nemaju veze sa ekonomijom, vec sa ratom i politikom. Kao takvi, manji kantoni su neodrzivi.
Dva podatka, vezano za ponder i kuknjavu kako ce reforma "ubiti" kanton Sarajevo, ko sto kaze Kifla:
- Udjel troska administracije u Sarajevu, u odnosu na budzet, je preko 6%. U TK je oko 2.7%. (SK inace ima manje stanovnika, dosta manji teritorij, i opet vise no dvostruko veci trosak administracije, u rangu sa kantonima sa pet puta manje stanovnika. Drugim rijecima, prostora za racionalizaciju ocito ima)
- I pored duplog pondera, prihodi od PDV-a u budzetu SK ucestvuju u manjem procentu no u svim drugim kantonima (iz mase razloga).
Statisticka sarma:
- Sarajevo mora imati vise zaposlenih i bolje uslove za razvoj od teritorijalno vecih kantona, kao i bolji standard. KS je grad, a ne kolekcija sela i vukojebina. Logicno je da je grad bogatiji od provincije. Pitanje je kakva bi slika bila da se recimo u sastavu KS nalaze jos neka mjesta, od Olova, preko Gorazda, do Konjica? Slika bi bila za kurac, jer je lako imati privid prosperiteta u najvecem gradu u drzavi, kada ga posmatramo izolovano. Sta mislite, kakva bi bila statistika za TK ili HNK bez Tuzle ili Mostara?
- Postojeci sistem je neodrziv
- Po skoro svakom alternativnom rjesenju Sarajevo ce izgubiti dio prihoda
- Rjesenje po kojem Sarajevo ne bi izgubilo prihode (vec ih cak i uvecalo) bi rezultiralo u gasenju osam od deset kantona
- Granice kantona nemaju veze sa ekonomijom, vec sa ratom i politikom. Kao takvi, manji kantoni su neodrzivi.
Dva podatka, vezano za ponder i kuknjavu kako ce reforma "ubiti" kanton Sarajevo, ko sto kaze Kifla:
- Udjel troska administracije u Sarajevu, u odnosu na budzet, je preko 6%. U TK je oko 2.7%. (SK inace ima manje stanovnika, dosta manji teritorij, i opet vise no dvostruko veci trosak administracije, u rangu sa kantonima sa pet puta manje stanovnika. Drugim rijecima, prostora za racionalizaciju ocito ima)
- I pored duplog pondera, prihodi od PDV-a u budzetu SK ucestvuju u manjem procentu no u svim drugim kantonima (iz mase razloga).
Statisticka sarma:
- Sarajevo mora imati vise zaposlenih i bolje uslove za razvoj od teritorijalno vecih kantona, kao i bolji standard. KS je grad, a ne kolekcija sela i vukojebina. Logicno je da je grad bogatiji od provincije. Pitanje je kakva bi slika bila da se recimo u sastavu KS nalaze jos neka mjesta, od Olova, preko Gorazda, do Konjica? Slika bi bila za kurac, jer je lako imati privid prosperiteta u najvecem gradu u drzavi, kada ga posmatramo izolovano. Sta mislite, kakva bi bila statistika za TK ili HNK bez Tuzle ili Mostara?
- Alfons Kauders
#157 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
Vjeciti je ostavio podatke maloprije. Dakle bez rudara, Sarajevo ima vise u tom sektoru.gidra wrote:Elektroprivreda ima puno više uposlenika u Tuzli nego u Sarajevu, puno puno više. (TE + EDTz 2x više radnika nego EDSa + Direkcija EP)VjecitiStudent wrote:Pola godišnjeg budžeta UKCS-a trenutno plaćaju FBiH i bošnjački kantoni.Tomahawk11 wrote:
Mozda zato sto se desi da pacijent sa UKC Tuzla bude poslat na UKCS. Dao sam vise primjer, ne mora to biti UKC Tuzla, moze biti neki drugi kanton koji nema mogucnost pruzanja odredjenih medicinskih usluga pacijentima.
Vidis, kad je prica o raspodjeli, puno je Sarajevu, hajmo na ravne casti.
Kad treba finansirati, onda je UKCS samo sarajevski
S druge strane, budžet sarajevskog Zavoda zdravstvenog osiguranja, skoro dva puta je veći od budžeta tuzlanskog ZZO-a, zahvaljujući doprinosima brojnih federalnih, državnih državnih službenika, te doprinosima brojnih zaposlenih u direkcijama BH Telekoma, Elektroprivrede, Vodoprivrede, ....
Elektrodistribucija Tuzla sa svojim poslovnim jedinicama ima više uposlenika nego Elektrodistribucija Sarajevo.
Na ovo dodaj da svi propali rudnici tipa Kreka, po Tuzlanskom kantonu žive isključivo od sadake EP, što implicira da masa ljudi u TZ kantonu živi na računu EP i da ima puno više koristi TZ od EP nego Sarajevo.
Drugo je pitanje profil radnika... Jer meni se cini da generalni direktor EP ima malcice bolja primanja od portira u TE Tuzla, ili elektricara u elektrodistribuciji.
-
veliki_ah
#158 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
Isto toliko se odbija od usta i onom u Živinicama, eto bar po nečem taj čovjek može da se osjeća ponosno jer dijeli sarajevske probleme.Tomahawk11 wrote:Naravno da je tako.veliki_ah wrote:
U tom slučaju ZZO tog kantona plaća troškove tog pacijenta UKCS-u.
Ne brini, ne odbija se od tvojih usta.
A od mojih se usta odbija dovoljno. No, nisam ja tema.
Treba ti neko objasniti da niko ne želi da Sarajevo, Zenica i Tuzla dobijaju isto, samo da nema smisla da Sarajevo dobija nekoliko puta više.
Sarajevo zarađuje najviše, tu je najveći privredni obrt i u to nema dileme. Ali treba znati i da u taj sarajevski rezultat ulaze rezultati državnih/federalnih institucija, državnih preduzeća itd. Ne može cijela država stati samo da bi se Sarajevo šminkalo i da bi tamo bilo lijepo. Svaka čast sarajevu kad da košarkašima 50 kBAM, ali i to je problem koji se treba riješiti na državnom nivou.
Treba da se zna i šta se sve finansira od kantona i zašto je plata profesora ili doktora duplo veća u sarajevu nego u zenici ili tuzli? Jesu li to tamo djeca ili pacijenti manje vrijedni?
- Haris.ba
#159 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
Alfons Kauders wrote: - Rjesenje po kojem Sarajevo ne bi izgubilo prihode (vec ih cak i uvecalo) bi rezultiralo u gasenju osam od deset kantona
-quote]
Pa to i jeste cilj, hint: megakantoni.
Alfons Kauders wrote: Pitanje je kakva bi slika bila da se recimo u sastavu KS nalaze jos neka mjesta, od Olova, preko Gorazda, do Konjica?
Pa to jeste cilj. Možda čak i Konjic bude uključen. Hint: namjenska.
- Alfons Kauders
#160 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
Da, to je vjerovatno jedan od ciljeva.Haris.ba wrote:Alfons Kauders wrote: - Rjesenje po kojem Sarajevo ne bi izgubilo prihode (vec ih cak i uvecalo) bi rezultiralo u gasenju osam od deset kantona
-quote]
Pa to i jeste cilj, hint: megakantoni.
Alfons Kauders wrote: Pitanje je kakva bi slika bila da se recimo u sastavu KS nalaze jos neka mjesta, od Olova, preko Gorazda, do Konjica?
Pa to jeste cilj. Možda čak i Konjic bude uključen. Hint: namjenska.
A Bakir ce rado prihvatiti sve, dok mu ne diramo u Seku
-
gidra
#161 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
Pusti se statistike za sektor energetike i normalno da će biti više u Sa kada imaš Elektroprenos, nos, derk, ferk i ostale agencije u Sa.Alfons Kauders wrote:Vjeciti je ostavio podatke maloprije. Dakle bez rudara, Sarajevo ima vise u tom sektoru.gidra wrote: Elektroprivreda ima puno više uposlenika u Tuzli nego u Sarajevu, puno puno više. (TE + EDTz 2x više radnika nego EDSa + Direkcija EP)
Drugo je pitanje profil radnika... Jer meni se cini da generalni direktor EP ima malcice bolja primanja od portira u TE Tuzla, ili elektricara u elektrodistribuciji.
Ja sam napisao isključivo za EP i pola Tuzle živi od nje što direktno što indirektno kroz zavisna društva, tipa rudnici, Kreka i Đurđevik.
Sarajevo je najkvalitetnija elektrodistribucija i mislim da čak najviše prihoduju i imaju najmanje gubitaka u prenosu električne energije, a haman najmanje izdvajanja iz prihoda imaš za EDSA. Većina prihodovanih para EP se ulupa u održavanje TE Tuzla i TE Kakanj i propale rudnike.
-
statixx
#162 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
TK
porez na dobit: 15 miliona
porez na dohodak: 27 miliona
SK
porez na dobit: 66 miliona
porez na dohodak: 123 miliona
Ako SK ima 1/2 vise zaposlenih kako su razlike ovolike?
SK
- Alfons Kauders
#163 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
Pola Tuzle?gidra wrote:Pusti se statistike za sektor energetike i normalno da će biti više u Sa kada imaš Elektroprenos, nos, derk, ferk i ostale agencije u Sa.Alfons Kauders wrote:Vjeciti je ostavio podatke maloprije. Dakle bez rudara, Sarajevo ima vise u tom sektoru.gidra wrote: Elektroprivreda ima puno više uposlenika u Tuzli nego u Sarajevu, puno puno više. (TE + EDTz 2x više radnika nego EDSa + Direkcija EP)
Ja sam napisao isključivo za EP i pola Tuzle živi od nje što direktno što indirektno kroz zavisna društva, tipa rudnici, Kreka i Đurđevik.
Sarajevo je najkvalitetnija elektrodistribucija i mislim da čak najviše prihoduju i imaju najmanje gubitaka u prenosu električne energije, a haman najmanje izdvajanja iz prihoda imaš za EDSA. Većina prihodovanih para EP se ulupa u održavanje TE Tuzla i TE Kakanj i propale rudnike.
Ja ne znam nijednog rodjenog Tuzlaka da radi u njima
Sjediste Elektroprenosa nije u SA. DERK, FERK i ostala govna imaju manje zaposlenih od prosjecne elektrodistribucije.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#164 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
Treba onda usaglasiti i pricu. Kad se prica o prihodima - treba gledati drzavne institucije i preduzeca.veliki_ah wrote:Isto toliko se odbija od usta i onom u Živinicama, eto bar po nečem taj čovjek može da se osjeća ponosno jer dijeli sarajevske probleme.Tomahawk11 wrote: Naravno da je tako.
A od mojih se usta odbija dovoljno. No, nisam ja tema.
Treba ti neko objasniti da niko ne želi da Sarajevo, Zenica i Tuzla dobijaju isto, samo da nema smisla da Sarajevo dobija nekoliko puta više.
Sarajevo zarađuje najviše, tu je najveći privredni obrt i u to nema dileme. Ali treba znati i da u taj sarajevski rezultat ulaze rezultati državnih/federalnih institucija, državnih preduzeća itd. Ne može cijela država stati samo da bi se Sarajevo šminkalo i da bi tamo bilo lijepo. Svaka čast sarajevu kad da košarkašima 50 kBAM, ali i to je problem koji se treba riješiti na državnom nivou.
Treba da se zna i šta se sve finansira od kantona i zašto je plata profesora ili doktora duplo veća u sarajevu nego u zenici ili tuzli? Jesu li to tamo djeca ili pacijenti manje vrijedni?
Kad se prica o rashodima - e onda trosi samo kanton i problem je glomazne administracije. I svi bi nesto prigovorili Sarajevu, koje eto pokupi sav kajmak. Pa valjda je vecim dijelom ta glomazna administracija upravo zato sto je u Sarajevu drzavna aparatura. Treba pogledati u RS, da vidis tamo omjera Banja Luke i ostalih gradova. Mislis da Dodika boli neka stvar sto kukaju iz Trebinja?
Plata profesora ili doktora u Sarajevu ce uvijek biti veca nego u Zenici ili Tuzli.
Mislim i da je plata doktora u New Yorku, LA, Chicagu veca nego u Oklahomi. To je neki prirodan slijed dogadjaja, ali mi to nikako da shvatimo.
- Alfons Kauders
#165 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
Sto se cudis? Nisi jos cuo da je prosjecna plata u SK zapravo 2600KM, a ne 1000KMstatixx wrote:TK
SK
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#166 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
Ironisite vi koliko hocete, ali to je zapravo istina (ne kazem tacno ove cifre).Alfons Kauders wrote:Sto se cudis? Nisi jos cuo da je prosjecna plata u SK zapravo 2600KM, a ne 1000KMstatixx wrote:TK
SK
Naravno da su u prosjeku vece plate u Sa nego u TZ. Samim tim je i ova razlika veca.
-
gidra
#167 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
Mislio sam na TK heboga tiAlfons Kauders wrote:Pola Tuzle?gidra wrote:Pusti se statistike za sektor energetike i normalno da će biti više u Sa kada imaš Elektroprenos, nos, derk, ferk i ostale agencije u Sa.Alfons Kauders wrote: Vjeciti je ostavio podatke maloprije. Dakle bez rudara, Sarajevo ima vise u tom sektoru.
Sarajevo je najkvalitetnija elektrodistribucija i mislim da čak najviše prihoduju i imaju najmanje gubitaka u prenosu električne energije, a haman najmanje izdvajanja iz prihoda imaš za EDSA. Većina prihodovanih para EP se ulupa u održavanje TE Tuzla i TE Kakanj i propale rudnike.![]()
Ja ne znam nijednog rodjenog Tuzlaka da radi u njimaU elektrani imas vise zaposlenih iz Lukavca i Banovica nego iz Tuzle
![]()
Sjediste Elektroprenosa nije u SA. DERK, FERK i ostala govna imaju manje zaposlenih od prosjecne elektrodistribucije.
Elektroprenos nije u Sa, a eno ih na Socijalnom u zgradi EP na dva/tri sprata, bruka radnika, ima ih haman k'o u Banjoj Luci.
- Alfons Kauders
#168 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
Pa naravno da je istina.Tomahawk11 wrote:Ironisite vi koliko hocete, ali to je zapravo istina (ne kazem tacno ove cifre).Alfons Kauders wrote:Sto se cudis? Nisi jos cuo da je prosjecna plata u SK zapravo 2600KM, a ne 1000KMstatixx wrote:TK
SK
Naravno da su u prosjeku vece plate u Sa nego u TZ. Samim tim je i ova razlika veca.
Gdje se npr. obracunala dobit BH Telecoma?
-
statixx
#169 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
Pa nije samo plate nego i dobit, a to ti je izmedju ostalog zbog sjedista odredjenih JP koje finansiraju svi gradjani. E sad, to je prednost svih centara, pa tako i Sarajeva u BiH, ali zasto forsirati i dodatne "posebne" koeficijente u raspodjeli PDV-a.Tomahawk11 wrote:Ironisite vi koliko hocete, ali to je zapravo istina (ne kazem tacno ove cifre).Alfons Kauders wrote:Sto se cudis? Nisi jos cuo da je prosjecna plata u SK zapravo 2600KM, a ne 1000KMstatixx wrote:TK
SK
-
veliki_ah
#170 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
A zasto bi plata u Sarajevu bila veća nego u Tz ili Ze?
Razumijem da je veći grad, centar BiH, ali tolike razlike u platama nisu normalne. Ti profesori i doktori nemaju ništa veću odgovornost i ništa naporniji posao nego profesori, doktori i policajci u Tz i Ze.
Jedina razlika je u visini potrošačke korpe koja je u Sa veća, ali je veća upravo jer se tu pare vrte, tako da se tu krug pravi.
Razumijem kada realni i privatni sektor daju veće plate, ali zašto bi država to radila?
I čisto da znaš, pričamo o poređenju Sarajevo - Tuzla/Zenica, a ne Pariz - Dejčići.
Razumijem da je veći grad, centar BiH, ali tolike razlike u platama nisu normalne. Ti profesori i doktori nemaju ništa veću odgovornost i ništa naporniji posao nego profesori, doktori i policajci u Tz i Ze.
Jedina razlika je u visini potrošačke korpe koja je u Sa veća, ali je veća upravo jer se tu pare vrte, tako da se tu krug pravi.
Razumijem kada realni i privatni sektor daju veće plate, ali zašto bi država to radila?
I čisto da znaš, pričamo o poređenju Sarajevo - Tuzla/Zenica, a ne Pariz - Dejčići.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#171 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
ima tu svega i svako na svoj mlin vodu gura, no ostaje funkcionalni problem da, ukoliko ne promjene način raspodjele, mnogi kurtoni propadaju jer su ekonomski neodrživi
i to je početak i kraj cijele priče
-
daddy-kool
#172 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
Evo i izvora:Haris.ba wrote:
Učešće kantona u FBiH za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza na osnovu uplata prema obimu krajnje potrošnje za period 2012.–(I-X)2015. god., u %
http://vlada.ks.gov.ba/sites/vlada.ks.g ... _u_bih.pdf
i napomene:
Napomena: Uplate krajnje potrošnje od BH Telecoma i Elektroprivrede su izvršene u Kantonu Sarajevo, ali su u
izračunu umanjeni iznosi za KS na neto-iznos, a razlika pripadajućih iznosa je dodana na pojedinačne kantone
po obračunu navedenih firmi.
Izvor: Kozadra (2015a).
Podržavam raspodjelu prema mjestu potrošnje, s time da treba izvući potrošnju od državnih ustanova koju finansiraju svi građani FBiH i to raspodijeliti po kantonima po procentu finansiranja. Ovo bi bi mogao biti početak megakantona.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#173 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
Ne kazem da trebaju biti duplo vece i slicno, ali da ce uvijek biti vece....to budi siguran. Nema to veze s tim sto rade isti posao, sto je tezina posla ista.veliki_ah wrote:A zasto bi plata u Sarajevu bila veća nego u Tz ili Ze?
Ne poredimo Pariz - Dejcici, ali budi siguran da nije ista plata doktora u Parizu i Marseju.
A vidi, ta jednakost je prije izrazena u privatnom sektoru.
Recimo, znam da moje kolege nemaju nista manju platu u drugim gradovima nego ja u Sarajevu. Sta bih onda trebao ja reci, kako neko u Zenici/Tuzli ima platu kao ja, a potrosacka korpa, a standard? Sto i stoji, al jbg. Ne moze sve biti uskladjeno i nikad nece.
Uvijek ce biti tih pitanja zasto spram glavnog grada i ne samo kod nas.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#174 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
Pa sto bi inace cijela prica bila pokrenuta?JoseMujica wrote:ima tu svega i svako na svoj mlin vodu gura, no ostaje funkcionalni problem da, ukoliko ne promjene način raspodjele, mnogi kurtoni propadaju jer su ekonomski neodrživi
-
statixx
#175 Re: Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
Onda bi ZE-DO propao za par mjeseci.