Alfons Kauders wrote:hAZNADAR wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Zna to Haznadar već se malo pravi mutav.
Naravno da znam da je savrseno lako legalno izvoziti oruzje i municiju u mnoge zemlje Azije i Afrike. Da nije na slikama mozda necija basta ili podrum u Londonu, Berlinu?
A ispod ruke vlasti nezvanicno odavno izvoze u zarista u svijetu.
A ja govorim o Evropi koja je ne meti terorista. Tu se municija moze donijeti samo ilegalno i privatno. Ako neko u Parizu recimo hoce tajno nabaviti 100 kila eksploziva i municije - najlakse je na Balkanu. A na Balkanu je najlakse u BiH. Prvo sto je najvise toga u privatnim rukama ostalo u BiH, drugo sto je jeftinije negi u Hrvatskoj, trece sto se za pare moze nabaviti bilo sta cak i od strane korumpirane policije, vojske,... i najvaznije - bar sto hiljada Bosanaca i Hercegovaca ima pasose zapadnoevropskih drzava, tablice,,.. cak i izgled. Takvi prolaze granice lakse bez provjeravanja gepeka.
A ti nastavi prikazivati nase mine u Siriji.
Ni meni nije jasno kakve veze s posjetom ima ex-Yu naoruzanje na Bliskom Istoku?
Nesto je ostalo od prije rata... Nesto nabavljano nakon rata... A nesto preko Amerikanaca otislo "plavim" snagama (npr. Kurdima, Afganistanu i pojedinim sirijskim frakcijama naklonjenim zapadu). To oruzje potice iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i BiH.
Jesmo li to sad teroristi zato sto pravimo municiju i granate? Ili smo mi krivi sto Arapima uvijek fali sredstava da se medjusobno kolju, jer sami nisu u stanju napraviti ni pracku, kamoli granatu...
Radi se o naoruzanju u privatnom posjedu, municiji, eksplozivima,... kojeg su ljudi zakopali, sakrili,..
Prije nekoliko godina grupa Bektasevic-Cesur je dosla u BiH sa namjerom da napravi sranje i u rekordnom vremenu nabavili mina, eksploziva,.. gdje je jedan od nabavljaca bio i proslavljeni Bajro Ikanovic. Kako,.. - pa od uha do uha, lova sjela ili mozda donirani za stvar,.. ali se iskopalo i skupilo.
Tako isto moze svaka budala iz Pariza koja dobije depesu iz Mosula ili sama od sebe skonta da je vrijeme za odmazdu - vrlo lako doci do eksploziva - najlakse balkanska veza. A na Balkanu je u privatnom posjedu najvise ostalo u BiH. U Hrvatskoj je bila bolja kontrola toga, regularna vojska je to razduzila i buduci da je rat zauvijek prestao, ciljevi ispunjeni,.. tamo je malo ko imao razloga zakopavati i cuvati. A i rat tamo efektivno bio kratak jer se sve svelo na pocetni otpor i Oluju poslije. Pasivna pauza izmedju.
U Srbiji nije ni bilo rata i naoruzanog naroda. Mozda je neko u vrh glave donio kuci pusku da zapuca na svadbi,.. ali tenkovskih mina, granata,... tesko.
U BiH se vodio dugotrajni intezivni rat na vise frontova gdje je postojala masa vojnih formacija. Tu je sila svega moguceg naoruzanja, i topovskih granata i mina,... bila neregistrovana i oficijelno nije ni postojala. Sve je to zavrsilo u privatnim rukama.
Upravo iz Bosne i Hercegovine danas imamo najveci broj ljudi sa stranim drzavljanstvima i jakim pasosima,.. koje na granicama niko ne zaustavlja i ne provjerava.
I sto je najvaznije - nisam iz kriminalnog miljea , ali kao svako mahalsko dijete znam dosta krimosa licno,.. i gdje je nepisano pravilo da bande po Evropi najlakse nabave licno oruzje i malokalibarsku municiju sa Balkana - tacnije najvise iz RS i onda ostatka BiH.
Ja sutra mogu nabaviti pusku i pistolj ili naruciti protivtenkovsku minu ili 120-tku koja je navjerovatnije ima sljedece porijeklo:
Ili je ukradena iz nekog magacina u Rusiji ili Srbiji devedesetih gdje je neki oficir okrenuo glavu i stavio lovu u dzep pa je sve vrijeme bila u vlasnistvu neke bande - to kosta malo vise.
Ili je neki demobilisani borac VRS ili ABiH to ponio kuci jer nije bilo ni registrovano
nek se nadje - to kosta malo manje.