vazi jarane
Gradnja kuce ili kupovina stana
- mO k3
#151 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
vazi jarane
- golfiista
#152 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Kuća je kuća. Stan je nužda.
- madridist
#153 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Ako ikakvu sansu imas za kucu tu nema dileme.
Stan uopste nije konkurencija on je nuzda.
E ako imas 60+ godina onda stan.
- madner
#154 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Tsk, kosenje trava, sisanje ograde i slicno se ne radi sedmicno. 
- mO k3
#155 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
sta ti znasmadner wrote:Tsk, kosenje trava, sisanje ograde i slicno se ne radi sedmicno.
- golfiista
#156 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Upravo tako, ja sam imao dilemu, stan ili kuća, odabrao sam kuću i nisam pogriješio. Uživam u svakom pogledumadridist wrote:Ako ikakvu sansu imas za kucu tu nema dileme.
-
Dzontra_Volta
#157 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Tema ode na 7 stranica, a lik postavio temu i razgulio. A vi se svađajte je li bolja kuća ili stan. 
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#158 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Treba odraditi Vjesalicu pa mjerimo kopljamO k3 wrote:![]()
![]()
vazi jaraneneznam o cemu je rijech ,ali tu sam
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#159 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
U aprilu se kosi sedmično, a ograda šiša jedno tri puta godišnje max.mO k3 wrote:sta ti znasmadner wrote:Tsk, kosenje trava, sisanje ograde i slicno se ne radi sedmicno.kada pisu da se radi sedmicno onda je tako
Košenje kako ide ljeto je sve rjeđe, a komšije sve hornije

- 512MB
#160 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Uskocim u bazenMOSALJOZE wrote:Kako vi u stanu izdurate kad ucicvari u augustu?
-
splinter
#161 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
U pravu si , kuća je cool al je rupa bez dna . . .sherbett wrote:Cijeli zivot zivim u kuci, i tesko mi je zamislit zivot u stanu..nekako sam uvijek zalila te u stanovima i zgradama..ali sto sam starija i sto vise pratim stalne radove popravke i odrzavanje kuce, brate mili stan je spas!
Nasa kuca je dovrsena 1998. Relativno nova...ja sad gledam sta je vrijeme njoj napravilo i za pare koje bi potrosili na obnovu i daljnje uredjenje, kupim fini stan..bome...ne znam..nisam pametna.
Kuca je kuca..ipak, al je rupa bez dna!
- golfiista
#162 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Ima još rupa bez dna, a ipak se ulaze u te rupe i svi trče za njima, tako je kako je svijeta i vijekasplinter wrote:U pravu si , kuća je cool al je rupa bez dna . . .sherbett wrote:Cijeli zivot zivim u kuci, i tesko mi je zamislit zivot u stanu..nekako sam uvijek zalila te u stanovima i zgradama..ali sto sam starija i sto vise pratim stalne radove popravke i odrzavanje kuce, brate mili stan je spas!
Nasa kuca je dovrsena 1998. Relativno nova...ja sad gledam sta je vrijeme njoj napravilo i za pare koje bi potrosili na obnovu i daljnje uredjenje, kupim fini stan..bome...ne znam..nisam pametna.
-
splinter
#163 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
golfiista wrote:Ima još rupa bez dna, a ipak se ulaze u te rupe i svi trče za njima, tako je kako je svijeta i vijekasplinter wrote:U pravu si , kuća je cool al je rupa bez dna . . .sherbett wrote:Cijeli zivot zivim u kuci, i tesko mi je zamislit zivot u stanu..nekako sam uvijek zalila te u stanovima i zgradama..ali sto sam starija i sto vise pratim stalne radove popravke i odrzavanje kuce, brate mili stan je spas!
-
Fox_Fox
#164 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
UPDATE: Kupi stan i završi priču za 10 dana. Gradnja kuće po propisima je nešto najgore što sam do sada imao priliku vidjeti. Otvaranje firme je mala maca u odnosu na ova s*anja.
Dobio sam saglasnosti Telekom (15 dana) , Plin (15 dana), Vodovod (17 dana), a Elektroprivredu čekam već 25 dana. Najtužnije je kad sam predavao za saglasnost Elektroprivrede u čekaonici je red 10 ljudi, unutra 3 bakice piju čaj i tračaju šta je 4 bakici rekao Meho domar.
Pored njih u Opštini isto s*anje u bojama. Bakice na šalteru ništa ne znaju! Ama baš ništa! Voditelj projekta i 8 njegovih pomoćnika (kunem Vam se Bogom čovjek ima 8 pomoćnik, svi u jednoj kancelariji sjede), on isto kao da se tek probudio, šta god ga pitaš čovjek odgovara uzmi zahtjev, uzmi zahtjev bez ikakvog objašnjenja. I da, iako na vratima optišine stoji zaljepljeno, molim Vas da ulazite pristojno odjeveni, kod "gospodina" u kancelariji sjede pomoćnici u trenerci i jedna "ljepotica" sa dekolteom mašala.
Nakon toga predaš zahtjev za utvrđivanje skolništa i čekaš. Prođe 10 dana i donese poštar kovertu, ja se šokirao. Zar je moguće da bude tako brzo. Kad ono PRCCCCCCCC. Nije riješenje nego samo da mi jave da moram uplatiti 70KM akontacije kako bi oni formirali nekakvu komisiju koja će utvrditi koliko se treba platiti za sklonište. PA ZAMISLIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII KOLIKO MORAŠ BITI RETARDIRAN, GLUP, BUDALA, IDIOT I KRETEN, da čovjeku ne kažeš na licu mjesta da treba platiti 70KM i da se postupak pokrene, nego mu šalješ poštom pa kad dođe.
Nakon ovoga što sam do sada doživio, a vjerujem da će biti još gorih s*anja do kraja, ja sam se zakleo da ću na svaki mogući način pokušati da izbjegnem plaćati bilo kakav porez. Da me ne shvatite pogrešno, ja stvarno volim ovu državu i Sarajevo (za mene najljepši grad na svijetu), ali ljudi koji rade u državnim institucijama su neviđena stoka (čast izuzectima, onih 0.05% kao zaista rade svoj posao) i ne želim da njima dajem pare kako bi oni nastavili da ne rade ništa.
Uglavnom poenta svega je: kupi stan ili gradi kuću bez papira, pa kad je napraviš onda lagano nek oni tebe mole da je legalizuješ. Nikome je do sada nisu srušili. Ni slučajno nemoj raditi po pravilu, koštat će te života, vremena, živaca.
Dobio sam saglasnosti Telekom (15 dana) , Plin (15 dana), Vodovod (17 dana), a Elektroprivredu čekam već 25 dana. Najtužnije je kad sam predavao za saglasnost Elektroprivrede u čekaonici je red 10 ljudi, unutra 3 bakice piju čaj i tračaju šta je 4 bakici rekao Meho domar.
Pored njih u Opštini isto s*anje u bojama. Bakice na šalteru ništa ne znaju! Ama baš ništa! Voditelj projekta i 8 njegovih pomoćnika (kunem Vam se Bogom čovjek ima 8 pomoćnik, svi u jednoj kancelariji sjede), on isto kao da se tek probudio, šta god ga pitaš čovjek odgovara uzmi zahtjev, uzmi zahtjev bez ikakvog objašnjenja. I da, iako na vratima optišine stoji zaljepljeno, molim Vas da ulazite pristojno odjeveni, kod "gospodina" u kancelariji sjede pomoćnici u trenerci i jedna "ljepotica" sa dekolteom mašala.
Nakon toga predaš zahtjev za utvrđivanje skolništa i čekaš. Prođe 10 dana i donese poštar kovertu, ja se šokirao. Zar je moguće da bude tako brzo. Kad ono PRCCCCCCCC. Nije riješenje nego samo da mi jave da moram uplatiti 70KM akontacije kako bi oni formirali nekakvu komisiju koja će utvrditi koliko se treba platiti za sklonište. PA ZAMISLIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII KOLIKO MORAŠ BITI RETARDIRAN, GLUP, BUDALA, IDIOT I KRETEN, da čovjeku ne kažeš na licu mjesta da treba platiti 70KM i da se postupak pokrene, nego mu šalješ poštom pa kad dođe.
Nakon ovoga što sam do sada doživio, a vjerujem da će biti još gorih s*anja do kraja, ja sam se zakleo da ću na svaki mogući način pokušati da izbjegnem plaćati bilo kakav porez. Da me ne shvatite pogrešno, ja stvarno volim ovu državu i Sarajevo (za mene najljepši grad na svijetu), ali ljudi koji rade u državnim institucijama su neviđena stoka (čast izuzectima, onih 0.05% kao zaista rade svoj posao) i ne želim da njima dajem pare kako bi oni nastavili da ne rade ništa.
Uglavnom poenta svega je: kupi stan ili gradi kuću bez papira, pa kad je napraviš onda lagano nek oni tebe mole da je legalizuješ. Nikome je do sada nisu srušili. Ni slučajno nemoj raditi po pravilu, koštat će te života, vremena, živaca.
Fox_Fox wrote:Ja sam se odlučio za kuću jer u stanu nemaš svoga mira NIKADA. Znači hoćeš da grebeš SVOJU ženu, ona se ne smije derati jer će ti komšija zvat policiju, mislit će da je siluješ. Ako naletiš da ti je komšija lud, kao kod jednog prijatelja, pa lola odvrne muziku do 2 3 ujutro i policija mu ne može ništa jer ima papir da je lud. itd itd.
Ja sam krenuo u procedura oko gradnje kuće. Sranje u bojama. Hoću ja da budem pametan pa sve legalno i onda je krenulo:
prvo urbanistička 30 dana
pa onda 7 dana za katastar podzemnih instalacija (ne nije obični katastar nego nekakvo drugo sranje)
pa onda kad dobiješ taj katastar onda taj isti opet nosiš u opštinu da retardirana bakica ucrta tvoju kuću (4 linije) čekaš još 15 dana
pa onda to predaš u elektroprivredu, vodovod, gas i čekaš oko 30 do 40 dana. (JA ČEKAM OVAJ KORAK)
Iskren da budem razmišlajm da odem do opštine da pitam kolika je kazna ako bi došla inspekcija, pa da počnem ja graditi pa ako i dođe inspekcija platiti 200KM 300KM, jebat im mater. Jer ta urbanistička važi godinu dana, a očito je potrebno 10 mjeseci da izganjaš sve papire.
Što se tiče cijene, Stan je u Sarajevu preskup. Imam prijatelja koji je pravi zgrade na Dobrinji i jednom prilikom je izletio da ga troškovi po kvadratu izađu 800KM (sa zemljištem i svim) a on prodaje po 1700KM - 1800KM.
Kuća je priča za sebe, ako ćeš firmu (PDV i ostalo) ja sam dobio ponudu od 95000KM za kucu na 65m2 x 2 sprata + garaze, stolarija i omaltano unutra. Dok sam našao majstora koji je spreman da radi po 80KM po kvadratu i tu su i njegovi irgeti koje on plaća po potrebi, a da ja obezbjedim materijal.
Iskren da budem bliži sam ovoj drugoj opciji![]()
Eto nadam se da sam pomogao.
I pitanje ako neko zna. Kolika je kazna ako dodje inspekcija za nelegalnu gradnju?
- Haris.ba
#165 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Nelegalna gradnja je krivično djelo. Može se izreći novčana kazna i kazna zatvora (zavisi prijave li te tužilaštvu, uglavnom ne prijavljuju).
Pride, građevinska inspekcija ti donese rješenja sa zabranom daljnje gradnje, te da srušiš započeto (ona ne izriče novčane kazne). Ako ne srušiš sam, oni sruše, pa te onda tuže za troškove rušenja.
Najveća kazna nelegalne gradnje je je što ne možeš istu uknjižiti u zemljišnu knjigu. Još ako i zemlja nije rješena, problem se prenosi dalje na djecu. Pa moraš čekati legalizaciju, i u njoj platiš otprilike duplo koliko bi platio za legalnu građevinsku.
Pride, građevinska inspekcija ti donese rješenja sa zabranom daljnje gradnje, te da srušiš započeto (ona ne izriče novčane kazne). Ako ne srušiš sam, oni sruše, pa te onda tuže za troškove rušenja.
Najveća kazna nelegalne gradnje je je što ne možeš istu uknjižiti u zemljišnu knjigu. Još ako i zemlja nije rješena, problem se prenosi dalje na djecu. Pa moraš čekati legalizaciju, i u njoj platiš otprilike duplo koliko bi platio za legalnu građevinsku.
- jao_situacije
#166 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
upalim klimuMOSALJOZE wrote:Kako vi u stanu izdurate kad ucicvari u augustu?
-
Fox_Fox
#167 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Molim te samo mi reci kada si zadnji put vidio/čuo da su nekome srušili nešto zbog nelegalne gradnje?Haris.ba wrote:Nelegalna gradnja je krivično djelo. Može se izreći novčana kazna i kazna zatvora (zavisi prijave li te tužilaštvu, uglavnom ne prijavljuju).
Ja iskreno nisam nikad!
A to za uknjižbu oni mole!!! U decembru i januaru je bila "akcija" legalizacije nelegalno sagrađenih objakata jer državi treba para od rente.
-
Innovation
#168 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Fox_Fox wrote:A to za uknjižbu oni mole!!! U decembru i januaru je bila "akcija" legalizacije nelegalno sagrađenih objakata jer državi treba para od rente.
Legalizacija je bila zbog,
Zato je bio tako kratak rok / uz odredjene uslove/.
Da bi se objekat uknjizio, moras imati upotrebnu dozvolu.
Ako nemas upotrebnu dozvolu, onda imas ovaj problem.
Haris.ba wrote:Najveća kazna nelegalne gradnje je je što ne možeš istu uknjižiti u zemljišnu knjigu. Još ako i zemlja nije rješena, problem se prenosi dalje na djecu. Pa moraš čekati legalizaciju, i u njoj platiš otprilike duplo koliko bi platio za legalnu građevinsku.
- Rockefeller
#169 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Moja želja je kuća ali želje su jedno a mogučnosti drugo. 23 godine sam živio u kući i otkako sam se preselio u Njemačku stan je neizbježan. Možda nekada za 10 godina se i kupi kuća ali ne bi bježao ni od stana jer ovdje je svakako sve po propisu. Onaj ko ima problema sa ukućanima to se vrlo lako riješi.
- Bradafilozof
#170 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Mozda u njemackoj al u bosni ti je to nemoguca misija.ili trpi il se seli.Rockefeller wrote:Onaj ko ima problema sa ukućanima to se vrlo lako riješi.
- Rockefeller
#171 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Najbolje je u svom na svom.Bradafilozof wrote:Mozda u njemackoj al u bosni ti je to nemoguca misija.ili trpi il se seli.Rockefeller wrote:Onaj ko ima problema sa ukućanima to se vrlo lako riješi.
- Haris.ba
#172 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Ima rušenja. Ali vrlo malo. Na nekome se kola moraju slomiti.Fox_Fox wrote:Molim te samo mi reci kada si zadnji put vidio/čuo da su nekome srušili nešto zbog nelegalne gradnje?Haris.ba wrote:Nelegalna gradnja je krivično djelo. Može se izreći novčana kazna i kazna zatvora (zavisi prijave li te tužilaštvu, uglavnom ne prijavljuju).
Ja iskreno nisam nikad!
A to za uknjižbu oni mole!!! U decembru i januaru je bila "akcija" legalizacije nelegalno sagrađenih objakata jer državi treba para od rente.
-
angeldimov
#173 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Kuća je za seljake, papke ili enormno bogate. Prije nego me popljuju, evo malo činjenica:
Pretpostavljam da je tema grad, jer su na selima i okolicama svakako 95% kuće. Odmah da kažem, kuća u gradu, na dobroj lokaciji je WINN u svakom smislu i to zna i budala. Međutim, ko može priuštiti kuću na dobroj lokaciji? Samo izuzetno bogati. Velika većina kuća nalazi se na mjedtima gdje je za običan odlazak do trafike, kladionice ili supermarketa potrebno paliti auto. Ovo nije Njemačka ni Engleska, nemamo milionske gradove i stoga je kultura šetanja itekako lijepa navika, za razliku od papaka koji, iako žive u zgradi, zbog 300 metara pale auto. Idemo dalje, kuća je prostranija i komfornija, je li tako? Dakle 150-200-300 kvadrata. Ko će to čistiti i održavati? Majka i supruga koja radi do 4h teško. Potrebo je dakle imati ženu koja će to obavljati. Malo se u temi pretjeralo sa pričom o ulaganju, kuća ne traži baš toliko kako se napuhavalo, ali svakako zahtjeva konstantan rad i brigu. Ko voli da to stalno čačka, zavrće i struže? Seljaci. Grijanje: loži , cijepaj , utovaraj, pretovaraj. Ima i grijanje na naftu, ali opet dolazimo do problema finansija. Dalje, ko gradi spratove i mašta o tome kako će tu jednom živjeti sinovi, svakom po sprat, djeca igrati lopte u dvorištu, a snahe složno savijati jufke? Seljaci. Više nije predjugoslovensko patriocentrično doba jakih porodičnih sprega i normi. Kultura je pluralizma i fragmentiranosti. Dakle, ako su prije morale, snahe danas ne mroaju da titraju svekru i svekrvi, pa je odvajanje čim se sklopi brak ne samo preporuka, već hvala bogu i praksa. Znači priča o spratovima i u dvorištu malom timu pionira fk dobošnica, mačku o rep. Neko voli vrt, šadrvan vočnjak, cvjetnjak.... sve je to lijepo, ali iziskuje mnogo rada. Na selu može, u gradu u porodici gdje otac i majka rade do 4 i podižu djecu, kako?
Rezime, osim kuće u gradu na dobroj lokaciji, sa dvoje uposlenih (makar na 2-3 puta mjesečno), žene koja čisti i čovjeka koji kosi, loži, struže, kuje; NEMA BOLJE OPCIJE OD DOBRO NAMJEŠTENOG TROSOBNOG STANA U UŽEM DIJELU GRADA,
Pretpostavljam da je tema grad, jer su na selima i okolicama svakako 95% kuće. Odmah da kažem, kuća u gradu, na dobroj lokaciji je WINN u svakom smislu i to zna i budala. Međutim, ko može priuštiti kuću na dobroj lokaciji? Samo izuzetno bogati. Velika većina kuća nalazi se na mjedtima gdje je za običan odlazak do trafike, kladionice ili supermarketa potrebno paliti auto. Ovo nije Njemačka ni Engleska, nemamo milionske gradove i stoga je kultura šetanja itekako lijepa navika, za razliku od papaka koji, iako žive u zgradi, zbog 300 metara pale auto. Idemo dalje, kuća je prostranija i komfornija, je li tako? Dakle 150-200-300 kvadrata. Ko će to čistiti i održavati? Majka i supruga koja radi do 4h teško. Potrebo je dakle imati ženu koja će to obavljati. Malo se u temi pretjeralo sa pričom o ulaganju, kuća ne traži baš toliko kako se napuhavalo, ali svakako zahtjeva konstantan rad i brigu. Ko voli da to stalno čačka, zavrće i struže? Seljaci. Grijanje: loži , cijepaj , utovaraj, pretovaraj. Ima i grijanje na naftu, ali opet dolazimo do problema finansija. Dalje, ko gradi spratove i mašta o tome kako će tu jednom živjeti sinovi, svakom po sprat, djeca igrati lopte u dvorištu, a snahe složno savijati jufke? Seljaci. Više nije predjugoslovensko patriocentrično doba jakih porodičnih sprega i normi. Kultura je pluralizma i fragmentiranosti. Dakle, ako su prije morale, snahe danas ne mroaju da titraju svekru i svekrvi, pa je odvajanje čim se sklopi brak ne samo preporuka, već hvala bogu i praksa. Znači priča o spratovima i u dvorištu malom timu pionira fk dobošnica, mačku o rep. Neko voli vrt, šadrvan vočnjak, cvjetnjak.... sve je to lijepo, ali iziskuje mnogo rada. Na selu može, u gradu u porodici gdje otac i majka rade do 4 i podižu djecu, kako?
Rezime, osim kuće u gradu na dobroj lokaciji, sa dvoje uposlenih (makar na 2-3 puta mjesečno), žene koja čisti i čovjeka koji kosi, loži, struže, kuje; NEMA BOLJE OPCIJE OD DOBRO NAMJEŠTENOG TROSOBNOG STANA U UŽEM DIJELU GRADA,
-
samo pozitiva
#174 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
a ispod ti ugost.objekat sa odobrenjem do sitnih sati i onda imas veselje samo tako 
-
Niemand
#175 Re: Gradnja kuce ili kupovina stana
Kakvi kompleksi 
Dear Lord.
Dear Lord.