Jesu i to u sezoni i to ako si stranac na obali, inače je sve do 20% skuplje, ne više. Informatička oprema (usporedi na netu ako te zanima) te namještaj je jeftiniji kao i prijevoz unutar države. Dubrovčani imaju subvencioniran prijevoz prema ostatku države dok Ljubušaci plaćaju 100 KM mjesečnu kartu do Mostara.prog321 wrote:Kafici i restorani su za duplo skuplji. Ali to nije nikakvo mjerilo. Zivotni troskovi su skuplji, od stanarine, putarine do hrane i goriva.
A sto je najveca zamka ? Pa porez.
A EU za svaku transu dodatnog novca trazi da se pojaca ubiranje poreza. Popricaj sa obicnim ljudima pa ces znati detalje gdje troskovi idu.
Sjećam se da sam u Splitu pio kavu od 5kn kao student (ne na rivi) kad je već u Mostaru bila 1,5 KM gotovo svugdje, tako da ta priča ne pije vodu. Čak sam dobivao 750 kn (200 KM) od države mjesečno na karticu za hranu za menzu kao i svaki drugi student sa strane, koji nije bio iz Splita, a čini mi se da su i oni domaći imali nešto sitno 150-200kn. Gledam studente u BiH, svi se po pekarama i pečenjarnicama hrane.
Puno veća razlika u cijeni je bila prije desetak godina nego danas, a neke stvari u što se podrazumijevaju pod normalne u Hrvatskoj, dok su u BiH te iste znanstvena fantastika. Naveo sam ti par primjera.