Zenica / III Korpus A RBiH

Post Reply
koel

#151 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by koel »

eh zaboravih jos da ovom srpskom vojniku kazem najveci gubici VRS su razbijeni krajiski korpus 7 000 poginulih u operacijama ob Bihaca do Banjaluke.Totalno rasulo samo NATOU mozete zahvaliti sto ste jos tu zato bi bilo pametno da se ne kofrcite puno istorija se ponavlja svakih 30 do 50 godina .
karanana

#152 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by karanana »

koel wrote:eh zaboravih jos da ovom srpskom vojniku kazem najveci gubici VRS su razbijeni krajiski korpus 7 000 poginulih u operacijama ob Bihaca do Banjaluke.Totalno rasulo samo NATOU mozete zahvaliti sto ste jos tu zato bi bilo pametno da se ne kofrcite puno istorija se ponavlja svakih 30 do 50 godina .
7000 poginulih u jesen 95. ili 7000 poginulih za vrijeme citavog rata 92-95?

da se vratim na posavinu i koridor, ako je istina da su vojske brojale 45 i 25 hiljada ljudi nemoguce je da su strateski gradovi posavine padali kao kule od karata i da se sve to odradilo za mjesec-dva.
armin00

#153 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by armin00 »

sta je bilo sa Karagom iz Doboja? Jel uhapsen, pod zemljom il jos defilira gradom?
osa

#154 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by osa »

karanana wrote:
freedom77 wrote:
karanana wrote:
slagat cu, ali koliko se sjecam od sinoc, kaze na srpskoj strani nekih 450 cini mi se, a na hrvatskoj (reko je samo hrvatskoj), cini mi se da je rekao 1,600 poginulih i 6000 ranjenih. kaze da je od toga vecina bila pripadnika regularne hv. kaze da je na njihovoj strani ucestvovalo oko 45 hiljada vojnika a da je s druge strane bilo oko 25 hiljada.
Cao...
evo ovo moram da prokomentarisem...Iako nije tema Bosanska Posavina, vec Bitka za Doboj 22.10.1994. godine.
Upravo citam knjigu koju sam dobio, nije vazno od koga,i samo cu u brojkama da ti iznesem poginule pripadnike HVO Bosanske Posavine.To je prilog iz knjige gospodina Jerke Zovaka Rat u Bosanskoj Posavini 1992. godine.Po meni dosta dobra knjiga,i dosta objektivna sto se tice borbi u Bos. Posavini 1992. godine.
Popis poginulih i nestalih boraca - šehida HVO Bosanske Posavine
za period od 03. ožujka do 07. listopada 1992. godine
- 101.HVO brigada Bosanski Brod - 388 ljudi,
- 102. HVO brigada Odzak - 101 covjek,
- 103. HVO brigada Derventa - 357 ljudi,
- 104. HVO brigada Bos. Samac - 95 ljudi,
- 105. HVO brigada Modrica - 91 covjek,
- 106. HVO brigada Orasje - 99 ljudi,
- 107. HVO brigada Gradacac - 323 ljudi,
- 108. HVO brigada Brcko - 230 ljudi.

Izracunaj koliko je to poginulih,nestalih i umrlih...
Ovo su podaci bez regularnih jedinica HV.

Ovo i ostalo mozes vidjeti na stranici : http://www.jerkozovak.com

A imas temu Rat u Bosanskoj Posavini 1992. godine, i molim tu raspravljajmo o operacijama u Bos. Posavini,a ovdje drzimo se teme.
Hvala
doboj je kapija posavine, stoga mislim da nisam previse daleko od teme posebno jer govorimo o istim sudionicima dogadjaja (slavko lisica)
točno, nego koje su od ovih brigada koje su učestvovale u borbama u posavini, brigade armije, koje ti ono spomenu...
osa

#155 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by osa »

koel wrote:Eh citam ovo i ne mogu da ovome tipu sta ne napisem e vidis drug ja sam sticajem okolnosti bio dio generalstaba ARBiH pa znam dosta recimo samo od ofanzive u bihackoj regiji Banjaluka je bila spremila kofere da ide jer je u juznom dijelu ARBiH bila na 10 km od grada ,u tom periodu u 2 h navece dosao oficir iz komande UN gdje je iz NATO a nalozeno da se operacije moraju zaustaviri u 4 ujutro inace ce bombardovati ARBiH.u isto situaciji je bio i Doboj pa vojnice da samo znas situaciju.A razlog ove odluke je zato sto Srbija nije imala gdje sa 250 000 izbjeglica sa podrucja Sjeverne Bosne.A sto se tice koridora i Posavine dogovorom Tudjman Milosevic u Karadjordjevu predata posavina i taj dio.toliko .

najbliže banja luci je bila hv 23 kilometra, sve ostalo je puka propagnda....
karanana

#156 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by karanana »

ja ti opet kazem da se jeste pod hvo-om organizovao najveci dio odbrane u 92. ali recimo brcanska brigada hvo-a je bila manje hrvatska a vise bosnjacka. bosanskobrodska je takodjer velikim dijelom bila pod ljiljanima, o gradacackoj ne trebam ni pricati.
osa

#157 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by osa »

karanana wrote:ja ti opet kazem da se jeste pod hvo-om organizovao najveci dio odbrane u 92. ali recimo brcanska brigada hvo-a je bila manje hrvatska a vise bosnjacka. bosanskobrodska je takodjer velikim dijelom bila pod ljiljanima, o gradacackoj ne trebam ni pricati.
ne obilazi kao mačak oko vruće kaše, nitko ne spori da je u hvo brigadama bilo bošnjaka, dapače, lijepo priznaj, da u borbama u bos. posavini u kojima hvo imaše velike gubitke, a koja je pala nakon izdaje, nije učestvovala armija bih, jedina legalna vojna sila kojoj je zadaća bila štiti bih granice i stanovništvo, znači hvo izdao a armija nije .urcom makla....
bengin02

#158 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by bengin02 »

felipe kajetano wrote:
bengin02 wrote: sa stanovista nekog ko je tih dana s ozrenske strane napredovao prema Doboju, mislim da nisi u pravu. Oprosti, mozda sam ja negdje drugo bio tih dana samo sto to jos ne znam, ali Borova i Lipova glava padose u sekudi. Ne vidjeh te silne delije iz Srbije, s Vozuce a ni sav taj mts. S moralom koji je tih dana vladao na nasoj strani i znajuci da je konacno doslo i nasih 5 minuta da se qrčimo malo mi prema vama na nacin "ti mene metkom, ja tebe granatom", 100% ti tvrdim da je falilo samo 7 dana. Mislim da je nasa motivisanost tih dana bila jaca od one koju su vam prodali pricom o svom tom silnom mts-u i krsnim delijama koji idu branit Ozren. Sarkazam i ironija u tom tvom "oslobodioci". ovi oslobodioci sigurno ne bi nikog protjerivali iz domova i odvodili na masovne egzekucije samo radi imena i vjere. Da ne govorimo o ciljanoj kampanji silovanja nesrpskih djevojcica i zena u Doboju u periodu 92-95. To definitivno nije nesto cime bismo se tada niti bilo kada drugo mi sluzili.
Ja ne nepodistavam uspjehe koje je imala ABiH u tom dijelu, al' budi posten pa reci da to ne bi ni izbliza bilo tako da u sve nije bio ukljucen NATO, sa svakom vrstom podrske, avio i artiljerijski napadi, obavjestajna podrska itd...sa druge strane ukljucivanje HV-a koji je 90% kumovao ovakvom razvoju situacije, kad je stala HV u sustini je sve stalo.
ma to je bilo samo malo da vam da do znanja kako smo se mi osjecali svo vrijeme rata pod vatrom iz orudja i oruzja (JNA) koje smo svi mi platili tako sto nam je debelo odvaljivalo od bubrega kroz razne poreze i p.m.
don01

#159 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by don01 »

felipe kajetano wrote:Pa odgovor na pitanje otkuda oni tamo trebas traziti od njih,ocigledno gdje god da je bilo kriticno uskakali su kao pomoc za armiju, HV je vezala za sebe jedan dio snaga koje bi bile upotrebljene npr. na ozrenskom ratistu ili tamo prema Sani...da se nisu ukljucili HV i NATO mozda bi i dan danas ratovali, ABiH bez njihove pomoci nije bila u stanju uraditi nista bitno i napraviti neku veliku prekretnicu u svoju korist.

Sva ta situacija na Ozrensko-Vozuckom ratistu je bila prlicno mutna, ja ne zelim vjerovati u neke zakulisne igre i trgovanje ljudskim glavama, nadam se da se u nekim situacijama radilo o strateskim greskama komande VRS-a al' bilo je svega.Te zamjene jednica su poceli jos ranije dok se jos HV nije ukljucio u rat, i dok VRS nije bila u toj mjeri opterecena nedostatkom ljudstva i razvucenosti fronta, tada se jos moglo manevrisati.Ovo sto je na kraju upucivano na Ozren su cinili ljudi dovodeni iz Srbije,po svakom osnovu, dobrovoljci, dezerteri koji su u tom periodu hvatani po Srbiji,i dijelovi jedinica iz Krajine, u Doboju je uveden policijski sat, sve je bilo predodredjeno za odbranu Ozrena, ne zaboravi da je u Doboju bila smjestena 2.oklopna brigada sa svojim orudjima.Nije ni armija mogla izvesti sinhronizovani udar na Ozren i Doboj jer su i njihove snage najvise bile angazovane dole sa juzne i jugoistocne strane Ozrena.Oni su takodje mogli jako djelovati samo u jednom smjeru prema Doboju, tako su uostalom i uradili.
Pa da se HV i HVO nisu okrenuli protiv nas i da nismo imali jos taj jedan front,ti bi sada vjerovatno tipkao iz Beograda.Naravno da se nisu umjesali uzelo bi se puno vise teritorije,ali samo mi nije jasno kako mozes opravdavat poraz vrs 1995. na tri fronta nekakvim izgovorima,a sami ste i rekli da se 50 000 banjalucana pakovalo,mislim realno mozes priznat da ste ga popusili i 94. i 95. i da nisu ameri upleli prste ARBIH bi sigurno uzela +50 posto teritorije BiH,ja znam i na nasoj strani je bilo neodgovornih poteza ali realno imali smo poraze i treba prihvatit to jer je to cinjenica,ali samo ne znam zasto morate lagati svaki put i jos malo ce ispasti da mi nismo dosli 30km od BL,da nismo uzeli 2/3 Ozrena,da vam nismo razvalili citav korpus u krajini i da ste se fatali noge ko p....,al stas laganje vam bolje ide nego od ratovanja.... :wink:
freedom77

#160 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by freedom77 »

karanana wrote:ja ti opet kazem da se jeste pod hvo-om organizovao najveci dio odbrane u 92. ali recimo brcanska brigada hvo-a je bila manje hrvatska a vise bosnjacka. bosanskobrodska je takodjer velikim dijelom bila pod ljiljanima, o gradacackoj ne trebam ni pricati.
Slazem se sa tobom,samo u tome da je 1992. godine u Bos. Posavini kao vojna formacija bio Hvo,i da su njemu pristupali Hrvati,Bosnjaci,i razni drugi psi rata- placenici.Od amblema jedinica HVo u Bos. Posavini nadjoh samo amblem 102. HVO Odzacke da imaju ljiljani i sahovnica.
Hrvati su bili glavni,i vi ste ih slusali te 1992. u Bos. Posavini.
koel

#161 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by koel »

znaci da rezimiram 1 kraiski korpus VRS je u 45 dana ofanzive 5 korpusa ARBiH i ostali jedinica imao gibitke od 7 000 ljudi,slali su na front sve studente koje su nasli u BL ,kupili po ulici koga su stigli,rasulo opce je vladalo 95,a imam jednog poznanika rukometasa iz BL koji kaze da je sve bilo spakovano da napuste BL,ocekivali su za 24 sata da ce nase jedinice uci.Bio sam na podrucju kraine u toj operaciji vjeruj te dnevno se zauzimalo koliko se moglo prepjesaciti,kamionima se putovalo ,vladalo opce rasulo u redovima VRS.Samo im je NATO pomogao da se sve ne zauzme.Po zaustavljanju operacij ostalo im je 46% pa po dejtonu im se vratilo 3% teritorije i to onaj djep oko Mrkonjica.A sto se tice posavine:pripadnici HVO a nisu mogli vjerovati kad im je naredjeno da se moraju povuci,ljudi su plakali u nevjerici ali visa politika se umijesala zato ne pricajte gluposti.
koel

#162 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by koel »

A sto se tice Doboja ,Pripadnici VRS su pokusali zauzeti istocni dio manevrom forsiranja bosne kada se i desila ona bitka pa nastalo groblje tenkova ,tu su imali ogromne gubitke i nikada vise nije probano prebacivanje na ovu stranu rijeke.Gledao sam 94 na video kaseti tu bitku u trajanju od 4 h znam ishod kompletan.
freedom77

#163 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by freedom77 »

koel wrote:A sto se tice Doboja ,Pripadnici VRS su pokusali zauzeti istocni dio manevrom forsiranja bosne kada se i desila ona bitka pa nastalo groblje tenkova ,tu su imali ogromne gubitke i nikada vise nije probano prebacivanje na ovu stranu rijeke.Gledao sam 94 na video kaseti tu bitku u trajanju od 4 h znam ishod kompletan.
koliko ja poznajem geografiju to je bilo na juznim prilazima Doboju.
felipe kajetano

#164 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by felipe kajetano »

armin00 wrote:sta je bilo sa Karagom iz Doboja? Jel uhapsen, pod zemljom il jos defilira gradom?
Eno ga voza cojek bickl svaki dan, ko ga treba lako ga moze naci, uostalom isto kao i Piku i cijelu tu kompaniju.

@koel
onaj ko vas je i doveo blizu BL isto tako vas je i zaustavio, bar se iz ove presrpektive to moze sada jasno vidjeti, onaj dio o bombardovanju RS-a avijacijom NATO-a i upozorenju u obliku tomahawk raketa si brzo zaboravio.Jasta, bjeze Srbi ispred gazija :-) Vukli su sve konce i balansirali situaciju.Sve zapadnokrajiske opstine koje su pale su i ostale u FBiH, izuzev Mrkonjica i Sipova. nemoj pricati bezeze, sve sto je armija do tada uradila je bilo zauzimanje Vlasica i uzimanje kote Vijenac na Ozrenu. U Hercegovini nista, Sarajevo nikada deblokirano, na koridoru truba, oko Doboja isto tako.UN vam je pravio zasticene zone gdje god je bilo gusto(cuj rat a postoji zasticena zona)?, stitio vas stalno od totalnog sloma, na kraju se direktno i stavio na vasu stranu i jos neko ima obraza pljuvati po njima.
Manje vise mislim da bi VRS i pored udara izdrzala ofanzivu, al' po meni je uvodjenje svjeze HV odlucilo sva zbivanja u Krajini a na taj nacin indirektno i prema dobojsko-ozrenskoj regiji.
koel

#165 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by koel »

prvo nije tacno da se UN stavio na nasu stranu.Uveli su nam embargo na oruzije i tu se vidi na cijoj je srani.A srpski bojovnice znas ti dobro kako vam je bilo u drugoj polovini 95 samo cutis.od pocetka oluje u RH pa kroz ofanzive 5,3 i 7 korpusa ARBiH pocete u krajini za 5 dana jedinice ARBiH bi stigle do Bijeljine zato nepricaj svasta.A mi da smo imali oruzija ko vi mi bi do Kine stigli ,sve ste pokupili.I Srbija vam slala sve pa i ljudstvo,korpuse svoje al nista.
felipe kajetano

#166 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

koel wrote:prvo nije tacno da se UN stavio na nasu stranu.Uveli su nam embargo na oruzije i tu se vidi na cijoj je srani.A srpski bojovnice znas ti dobro kako vam je bilo u drugoj polovini 95 samo cutis.od pocetka oluje u RH pa kroz ofanzive 5,3 i 7 korpusa ARBiH pocete u krajini za 5 dana jedinice ARBiH bi stigle do Bijeljine zato nepricaj svasta.A mi da smo imali oruzija ko vi mi bi do Kine stigli ,sve ste pokupili.I Srbija vam slala sve pa i ljudstvo,korpuse svoje al nista.
Jes i to gledao na video kaseti :D ?

Ma kakve Bijeljine, do Djerdapa bolan...

Evo tema da ne gusimo Doboj.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 49&t=72206
osa

#167 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by osa »

koel wrote:prvo nije tacno da se UN stavio na nasu stranu.Uveli su nam embargo na oruzije i tu se vidi na cijoj je srani.A srpski bojovnice znas ti dobro kako vam je bilo u drugoj polovini 95 samo cutis.od pocetka oluje u RH pa kroz ofanzive 5,3 i 7 korpusa ARBiH pocete u krajini za 5 dana jedinice ARBiH bi stigle do Bijeljine zato nepricaj svasta.A mi da smo imali oruzija ko vi mi bi do Kine stigli ,sve ste pokupili.I Srbija vam slala sve pa i ljudstvo,korpuse svoje al nista.
hajde ti nama vojni strateže lijepo napiši koji su to grad ili općinu u bih ti korpusi zauzeli prije uključivanja hv u rat u bih, može ako znaš i naziv operacije, postrojbe koje su učestvovale, čisto da nešto naučimo....
pemanapemani

#168 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by pemanapemani »

meni nisu jasne dvije stvari, pa ako osa i felipe mogu odgovoriti.
1. osa - godinama pišeš po forumu kako nije bilo izdaje Posavine od strane Tuđmana, a u postu na prethodnoj stranici navodiš "da nije bilo izdaje...". Također, na temi o Posavini, na kojoj je neko postavio intervju sa generalom Stipetićem u kojem on otvoreno govori o izdaji, hladno si uhljupski odgovorio u stilu da nikad niste pričali o tome.(za neupućene, g.osa se konstantno hvalio kako je baš sa Stipetićem kućni, roštiljski i ko zna još kakav prijatelj).
2. felipe - kako u nekom građanskom, vjerskom, etničkom i šta ti ja znam kakvom ratu, u kojem nije bilo trunke agresije, dolaze autobusi vojnika iz Srbije?
unaprijed hvala.
felipe kajetano

#169 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

pemanapemani wrote: 2. felipe - kako u nekom građanskom, vjerskom, etničkom i šta ti ja znam kakvom ratu, u kojem nije bilo trunke agresije, dolaze autobusi vojnika iz Srbije?
unaprijed hvala.
To su sve dezerteri koji su pobijegli u Srbiju, taman su dobro dosli na kraju, da odsluze kad je najpotrebnije :wink:
Znam bolan na sta ciljas, ja ne sporim da je Srbija pruzala pomoc bosanskim Srbima, al' ovdje traga od tih silnih korpusa nije bilo, nisu bili nevidljivi jbg.
pemanapemani

#170 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by pemanapemani »

ne ciljam ni na šta, sad bih lanuo da me boli neka stvar, al ne smijem ;) .ono, pet šest autobusa u Doboj, pet šest u Prijedor i Ključ, pa dva, tri u BL..., šta ima veze to su samo prijevozna sredstva. super je kad ko najveća p....ca u razredu imaš za ledjima profesore, odnosno profesorice, koje će zacrniti kontrolne radove. Na kraju jebeš teget kontrolne, ali je jebeno kad uhvati boju onaj završni ispit zrelosti.
u svakom slučaju, hvala na odgovoru.
osa

#171 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by osa »

pemanapemani wrote:meni nisu jasne dvije stvari, pa ako osa i felipe mogu odgovoriti.
1. osa - godinama pišeš po forumu kako nije bilo izdaje Posavine od strane Tuđmana, a u postu na prethodnoj stranici navodiš "da nije bilo izdaje...". Također, na temi o Posavini, na kojoj je neko postavio intervju sa generalom Stipetićem u kojem on otvoreno govori o izdaji, hladno si uhljupski odgovorio u stilu da nikad niste pričali o tome.(za neupućene, g.osa se konstantno hvalio kako je baš sa Stipetićem kućni, roštiljski i ko zna još kakav prijatelj).
2. felipe - kako u nekom građanskom, vjerskom, etničkom i šta ti ja znam kakvom ratu, u kojem nije bilo trunke agresije, dolaze autobusi vojnika iz Srbije?
unaprijed hvala.
ako pravilno intoniraš moje postove i kontekst u kome su pisani vidjet ćeš da ja uvijek tvrdim da u posavini nije bilo prodaje, srbi su bili brojniji, bolje naoružani, daleko bolje motivirani, bilo im je to pitanje "života ili smrt", i odradili su to, bolno ali istinito, a to što je netko dao zapovjed za povlačenje, pa šta bi trebao u toj situaciji, ostaviti vojsku na milost i nemilost pobjedniku ili se boriti do posljednje kapi krvi, dajte malo realnosti....
pemanapemani

#172 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by pemanapemani »

pa ko može biti bolje motiviran od čovjeka kome napadnu na kuću i porodicu? ne znam da je baš VRS 1992. to bilo život ili smrt. samo me čudi kako se ti i general u druženjima nikako da dotaknete Posavine, pa da nam onda iz prve ruke ispričaš šta se dogodilo.
hvala na odgovoru.
osa

#173 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by osa »

pemanapemani wrote:pa ko može biti bolje motiviran od čovjeka kome napadnu na kuću i porodicu? ne znam da je baš VRS 1992. to bilo život ili smrt. samo me čudi kako se ti i general u druženjima nikako da dotaknete Posavine, pa da nam onda iz prve ruke ispričaš šta se dogodilo.
hvala na odgovoru.
poznam stipetića ali odavno se ne družimo, bili smo par puta na roštilju zajedno, i nikad nismo vodili razgovore oko posavine, što se tiče motivacije, naravno da su srbi bili više motivirani, njima je koridor značio život, ne samo kuću, kuća se napravi, sreća da su posavljaci to na vrijeme shvatili...
spreca

#174 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by spreca »

osa wrote:
pemanapemani wrote:pa ko može biti bolje motiviran od čovjeka kome napadnu na kuću i porodicu? ne znam da je baš VRS 1992. to bilo život ili smrt. samo me čudi kako se ti i general u druženjima nikako da dotaknete Posavine, pa da nam onda iz prve ruke ispričaš šta se dogodilo.
hvala na odgovoru.
poznam stipetića ali odavno se ne družimo, bili smo par puta na roštilju zajedno, i nikad nismo vodili razgovore oko posavine, što se tiče motivacije, naravno da su srbi bili više motivirani, njima je koridor značio život, ne samo kuću, kuća se napravi, sreća da su posavljaci to na vrijeme shvatili...

osa@ako je sreca to da ostavis rodnu grudu gdje su se rodili tvoji pradjedovi onda neznam sta po tebi znaci NESRECA
nekako mi nisi originalan
osa

#175 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by osa »

spreca wrote:
osa wrote:
hvala na odgovoru.

osa@ako je sreca to da ostavis rodnu grudu gdje su se rodili tvoji pradjedovi onda neznam sta po tebi znaci NESRECA
nekako mi nisi originalan
pitaj ih, da li bi bili srećni da su ostali i neki zasigurno prošli poput građana srebrenice i živjeli u r.s.-u ili im je ovo gdje su danas daleko bolja opcija, da su ljudi otišli bez rata, onako što im se išlo, shvatio bih tvoje pitanje, ovako se pitam zezaš li se ti to ili misliš ozbiljno...
Post Reply