Padalo mi je napamet cesto koliko su Azeri ekonomski ojacali u zadnjih 10-15 godina i hoce li se jednom odluciti da dernu po Nagorno Karabahu opet. I izgleda dosao taj trenutak.
Armeni, specificna nacija. Nesto haman ko jevreji, samo s tog podrucja. Ako se ne varam prva ikada drzava koja je primila krscanstvo kao "drzavnu" religiju. Nekada se pruzala na teritoriju pola Turske haman, dijelovima Iraka/Irana/Sirije. Dugo stoljeca su bili zanatska i trgovacka elita kod Osmanlija, onda spali na to da ih Ataturk tamani ko zeceve. Danas imaju jaku dijasporu, al sta to znaci.

U I. Turskoj ih vise nema mada su neki od tih krajeva bili vecinski armenski prije 100 godina, no njihovi preci jos zive u Libanu, Siriji... Ovo malo zemlje sto im je ostalo karina. Ararat im je neka sveta planina i vidi se iz Jerevana, ali je preko granice u Turskoj. Imali su neki strasan zemljotres u drugom/trecem najvecem gradu koji je haman pa sravnjen.
Azeri ako sam dobro shvatio medjusobno se razumiju s Turcima i njima su najblizi kao narod. Za vrijeme onog rata Turci su udarali embargo Armenima i tako im pomogli. Kad je pocela frka sa Armenima tamanili su ih po Bakuu u drugim vecim gradovima. Sad su se kazem malo osilili jer pare slijevaju, a Armenci jade.
Vidjecemo na sta ce ovo ispasti.
Nagorno Karabah, opet ako se sjecam dobro, je bila enklava sa armenskom vecinom unutar Azerbejdzana, koju je od Armenije dijelio tanki dio teritorije. Tako da su Armenci osim NK okupirali i taj "most" prema NK plus ovih par gradova. Plus pobili sa strane nevine ljude i tako, republika srpska stajl. Ne znam vise ko je u kakvim odnosima s Rusima dole od ovih pravoslavnih. Valjda Gruzija - lose, Armeni - dobro.

Koliko dole ima raznih naroda i raznih religija koje veze nemaju jedni s drugima to nigdje na svijetu nema.
Usput, ovo "Nagorno", iako niko dole ne prica slavenski jezik

, znaci "gornje" ili tako nesto. Ne znam jel ima "Donji Karabah", ali uglavnom regija se zove Karabah. Mozda ce se neko sjetiti ko prati, u Azerbejdzanu jedan od najjacih fudbalskih klubova se zvao "Karabakh Agdam" iz ovog grada gore sa slike. Pretpostaljam da su igrali negdje u Bakuu ili tako. Mozda danas poznatiji naziv "Qarabag" - prvi azerski klub koji je igrao u grupnim fazama LE, i tako.

To je ta regija. A po nazivu nje, i po mom skromnom poznavanju jezika Srednje Azije, bagh - znaci park, vrt (u Pakistanu, Iranu i S. Indiji je svaki parkic nesto "bagh"), a kara znate i sami sta znaci. Znaci puni naziv regije "Gornji Crni Vrt".
Neko spomenu ovog Monte Malkoniana, bas se sjecam da sam citao o njemu. Po meni dosta romanticiziran lik, prije bih rekao da je neka njihova verzija Blaza Kraljevica ili tako nekog, a ne Che Gevare. Pokusavam se sjetit kako se zvao Azerski predsjednik tad. Dugo je on i poslije ostao predsjednik. Hmm, ne mogu se sjetit, ne da mi se trazit.
Uglavnom.