Bosna i Hercegovina (1947-1987)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sinuhe
#151 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne
U mirnodobskim uslovima je neprihvtaljivo da ljudi budu streljani. Ne znam sto ti je to smijesno.
Pa cak ni prave neprijatelje drzave sto su slali na Goli otok nisu osudjivali na smrt.
Pa cak ni prave neprijatelje drzave sto su slali na Goli otok nisu osudjivali na smrt.
-
daisy888
#153 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne
Jebeno, sto jes' jes'... Uci u zimu sa 6-7 ovaca... Mogu samo zamislit...nosara wrote:riko-ga wrote:Nisam bas nesto upucen u ovu bunu al po onome sto znam iz usmene predaje moji predaka potpuno razumijem ljude u Cazinu u tom perijodu.samo mogu reci da su imali malo visu petlju u pogresno vrijeme a da su svoju hrabrost pokazali 92-95 i kapa dole za to.
U sustini po pricama moji predaka u to vrijeme je uspjeh bio da imas poderanu kosulju na sebi.Cak i dan danas se prica kako je covjek od vrece brasna sasio gace i takav dosao na neku proslavu.Ne znam tacno natpis na vreci al je to stajalo na turu![]()
Situacija je sledeca.Covjek ima 10 ovaca.U jesen dolaze ti sto kupe i traze 5-6 janjaca kao taj neki porez.No covjeku se u toj godini rodilo samo 5 janjaca i po zlu jedno je ujela zmija u ljeto i krepalo je.Da bi namirijo do broja sto treba covjek kupuje od drugoga covjeka janjce i predaje a njegova djeca i ne znaju sta je meso.Te dodatne janjce je platio ovcama i umjesto 14(ovce + janjci) covjek u zimu udje sa 6-7 ovaca.I sad neka mi neko kaze da je to bilo uredu.Nije i nije se fino nasladjivati tim ljudima danas kada imamo sve i samo palamudimo kako je lose.
A znas li kako su zivjeli i sta su jeli radnici, proleteri, graditelji tih godina...? Kako su se oblacili i gdje su spavali...
A svi bi i fabrike i pruge i struju i vodu i kenjare i jos sto kuraca... Drzava bila na nuli, a ti pricas o seljaku koji je imao 6-7 ovaca, zemlju, gorivo, krov nad glavom...
Jebo te, gdje ste bili svi vi pravdoljubivi kad se za vojsku otkidalo od humanitarne pomoci u proslom ratu...? Kako bi gledali na nekog ko bi se pobunio jer nije imao sta dat djeci da jedu, a humanitarna zavrsavala u vojnim magacinima pa na pijaci... Bljak...
Odakle gorivo na ovom tvom spisku, to su konji išli na gorivo? Inače, muka čovjeku bude kad vidi zadojenost sistemom i idealima za koje znalo od početka da nisu mogli funkcionisati
- zambaklija
#154 Re:
zlata wrote:forUMASH wrote: Jos kad ih zatruju s'onim radioaktivnim smecem...iz Dvora...*ebo te...zamisli tek onda...Radioaktivne Ljute Krajisnike.![]()
kada se svi pretvore u (zelenog) HULKA
- avicena
#155 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Ali ne samo u Bosni...Osjećao se taj pritisak kroz kolektivizaciju, koja je dobrim dijelom bila pljačka. Obrazloženje je bilo da je otkup zapravo podrška industrijalizaciji zemlje, što je u izvijesnoj mjeri i bio, ali je u suštini predstavljao i veliki namet na seljake, jer su uzimali i ono što seljaci prosto nisu imali. Jednostavno se provodila, u ime ideološkog koncepta, forsirana industrijalizacija zemlja, a ideološka osnova je bila pokušaj stvaranja radničke klase. Komunistička partija Jugoslavije, kao vladajuća partija radničke klase će, zapravo, zbog kontrole nad radničkom klasom koja se mora stvoriti, uspostaviti kontrolu nad čitavim društvom. To je onda vodilo tom procesu, rekao bih, gotovo uništenja seljaštva, kaže direktor Instituta za istoriju Sarajevo, prof. dr. Husnija Kamberović.
- nosara
#156 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne
Gorivo... Drva za lozenje... Znas, ono, zima -30, a papak hajca li hajca...daisy888 wrote: Odakle gorivo na ovom tvom spisku, to su konji išli na gorivo? Inače, muka čovjeku bude kad vidi zadojenost sistemom i idealima za koje znalo od početka da nisu mogli funkcionisati
Treba li slika...?
- nosara
#157 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne
husnija je, bezbel, sda, taze bosnjacki ekspert...? No comment...avicena wrote:
Ali ne samo u Bosni...Osjećao se taj pritisak kroz kolektivizaciju, koja je dobrim dijelom bila pljačka. Obrazloženje je bilo da je otkup zapravo podrška industrijalizaciji zemlje, što je u izvijesnoj mjeri i bio, ali je u suštini predstavljao i veliki namet na seljake, jer su uzimali i ono što seljaci prosto nisu imali. Jednostavno se provodila, u ime ideološkog koncepta, forsirana industrijalizacija zemlja, a ideološka osnova je bila pokušaj stvaranja radničke klase. Komunistička partija Jugoslavije, kao vladajuća partija radničke klase će, zapravo, zbog kontrole nad radničkom klasom koja se mora stvoriti, uspostaviti kontrolu nad čitavim društvom. To je onda vodilo tom procesu, rekao bih, gotovo uništenja seljaštva, kaže direktor Instituta za istoriju Sarajevo, prof. dr. Husnija Kamberović.
- avicena
#158 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne
Jelde da je ub'o gdje treba pa haj'mo ga sada politički obojit'. Joooj.nosara wrote:
husnija je, bezbel, sda, taze bosnjacki ekspert...? No comment...
- nosara
#159 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne
Oruzana pobuna...sinuhe wrote:U mirnodobskim uslovima je neprihvtaljivo da ljudi budu streljani. Ne znam sto ti je to smijesno.
Pojedinci bi trebali izvadit glave iz... pijeska...
- nosara
#160 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne
Ako bi se sudilo po analizama "eksperata", Juga nije ni postojala, a danas je rajska basca... Sve je to politicki obojeno, treba izvlacit fleke unazad 15 godina... Sta god ko kaze protiv bivseg sistema more nekad zavaljat...avicena wrote:Jelde da je ub'o gdje treba pa haj'mo ga sada politički obojit'. Joooj.nosara wrote:
husnija je, bezbel, sda, taze bosnjacki ekspert...? No comment...
- avicena
#161 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne
Samo kad bi prazna još i pucala.nosara wrote:Sta god ko kaze protiv bivseg sistema more nekad zavaljat...
Ispade da su samo experti forumaši na sa-x iliti klixu, a ovo ostalo trabunja šuplju.
-
riko-ga
#162 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne
Koji radnici?Pa zamisli ovoga jadova sto mu osta 6-7 ovaca a djeca bez hljeba i onda dolaze gospoda i kazu pravac samac mora se pruga raditi.Pa puf 1-2 mjeseca taman kad je ovaj trebao posijati sta crkavice da ima za zimu.E a kada dodje ta zima od oni 6-7 ovaca rodilo se 4-5 janjaca i dosla gospoda po nji.Odveli bezbeli.Pa dodje druga gospoda pa trazi zito,krompir,grah,luk jer je to po zakonu morao uzgoiti.A kada pokusa objasniti da je bas u to vrijeme kada je trebalo da sije odveden na "dobrovoljnu" radnu akciju e tad je jos i neprijatelj drzave i hajmo malo u cuzu.Posto vidim zastupas interes drzave bas bi te volio vidjeti u takvoj situaciji.Al nema kartice da se uleti u crveno a ni rodjaka u dijaspori da pogura.Jok vec sto si posijo i sakrijo to ces i pojesti.Pa ti vidi.daisy888 wrote:Jebeno, sto jes' jes'... Uci u zimu sa 6-7 ovaca... Mogu samo zamislit...nosara wrote:riko-ga wrote:Nisam bas nesto upucen u ovu bunu al po onome sto znam iz usmene predaje moji predaka potpuno razumijem ljude u Cazinu u tom perijodu.samo mogu reci da su imali malo visu petlju u pogresno vrijeme a da su svoju hrabrost pokazali 92-95 i kapa dole za to.
U sustini po pricama moji predaka u to vrijeme je uspjeh bio da imas poderanu kosulju na sebi.Cak i dan danas se prica kako je covjek od vrece brasna sasio gace i takav dosao na neku proslavu.Ne znam tacno natpis na vreci al je to stajalo na turu![]()
Situacija je sledeca.Covjek ima 10 ovaca.U jesen dolaze ti sto kupe i traze 5-6 janjaca kao taj neki porez.No covjeku se u toj godini rodilo samo 5 janjaca i po zlu jedno je ujela zmija u ljeto i krepalo je.Da bi namirijo do broja sto treba covjek kupuje od drugoga covjeka janjce i predaje a njegova djeca i ne znaju sta je meso.Te dodatne janjce je platio ovcama i umjesto 14(ovce + janjci) covjek u zimu udje sa 6-7 ovaca.I sad neka mi neko kaze da je to bilo uredu.Nije i nije se fino nasladjivati tim ljudima danas kada imamo sve i samo palamudimo kako je lose.![]()
A znas li kako su zivjeli i sta su jeli radnici, proleteri, graditelji tih godina...? Kako su se oblacili i gdje su spavali...
A svi bi i fabrike i pruge i struju i vodu i kenjare i jos sto kuraca... Drzava bila na nuli, a ti pricas o seljaku koji je imao 6-7 ovaca, zemlju, gorivo, krov nad glavom...
Jebo te, gdje ste bili svi vi pravdoljubivi kad se za vojsku otkidalo od humanitarne pomoci u proslom ratu...? Kako bi gledali na nekog ko bi se pobunio jer nije imao sta dat djeci da jedu, a humanitarna zavrsavala u vojnim magacinima pa na pijaci... Bljak...
- sinuhe
#163 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne
Kakva oruzana pobuna?nosara wrote:Oruzana pobuna...sinuhe wrote:U mirnodobskim uslovima je neprihvtaljivo da ljudi budu streljani. Ne znam sto ti je to smijesno.
Pa tamo bude mrtvih kad je pijacni dan, ali u toj "oruzanoj pobuni" ih nije bilo.
- nosara
#164 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne
sinuhe wrote:Kakva oruzana pobuna?nosara wrote:Oruzana pobuna...sinuhe wrote:U mirnodobskim uslovima je neprihvtaljivo da ljudi budu streljani. Ne znam sto ti je to smijesno.
Pa tamo bude mrtvih kad je pijacni dan, ali u toj "oruzanoj pobuni" ih nije bilo.
Cazinska buna se dogodila 6.maja 1950. kada je došlo do oružane pobune seljaka u tadašnjim srezovima Cazin, Velika Kladuša i Slunj. Seljaci su se pobunili protiv nepravednih i agresivnih metoda otkupa poljoprivrednih proizvoda s obzirom da se radilo o sušnoj godini. U ustanku je učestvovalo oko 720 osoba,ustanak je ugušen, petnaestak učesnika je osuđeno na smrt streljanjem, na desetine ih je osuđeno na kazne zatvora i društveno korisnog rada. 115 porodica sa oko 700 članova bilo je osuđeno na “kolektivnu kaznu iseljenja”. Radilo se, dakle, o preseljenju na područje općine Srbac.
Ustanici su napali nekoliko zemljoradničkih zadruga i razoružali nekoliko policajaca, a na današnji dan 6. 5. 1950. godine oružano su napali i gradove Velika Kladuša i Cazin. Pobuna je od strane nadmoćnih snaga JNA ubrzo ugušena, a narodna vlast se žestoko obračunala sa ustanicima: 15-ak ustanika je osuđeno na smrt i strijeljano, a na desetine je osuđeno na kazne zatvora i društveno korisnog rada na vremenski perod od nekoliko mjeseci pa do 20 godina.
- sinuhe
#165 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne
Preuvelicavanje. Ljudi su samo izasli na ulicu i polupali izloge 
-
Stojadin
#166 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne
Cini se da je bolje da samo njihove dede/nane imaju 15 ovaca umjesto 10, a svako ostali nek nema nijednu. Ko da je uzimala drzava za sebe, eto onako samo da napakosti jadnim cazinjanima..nosara wrote:Jebeno, sto jes' jes'... Uci u zimu sa 6-7 ovaca... Mogu samo zamislit...riko-ga wrote:Nisam bas nesto upucen u ovu bunu al po onome sto znam iz usmene predaje moji predaka potpuno razumijem ljude u Cazinu u tom perijodu.samo mogu reci da su imali malo visu petlju u pogresno vrijeme a da su svoju hrabrost pokazali 92-95 i kapa dole za to.
Situacija je sledeca.Covjek ima 10 ovaca.U jesen dolaze ti sto kupe i traze 5-6 janjaca kao taj neki porez.No covjeku se u toj godini rodilo samo 5 janjaca i po zlu jedno je ujela zmija u ljeto i krepalo je.Da bi namirijo do broja sto treba covjek kupuje od drugoga covjeka janjce i predaje a njegova djeca i ne znaju sta je meso.Te dodatne janjce je platio ovcama i umjesto 14(ovce + janjci) covjek u zimu udje sa 6-7 ovaca.I sad neka mi neko kaze da je to bilo uredu.Nije i nije se fino nasladjivati tim ljudima danas kada imamo sve i samo palamudimo kako je lose.![]()
- pojedinac
- nosara
#168 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne
Sve bi bilo ok, samo da ne ustase...
- sinuhe
#169 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne
Cudna zemlja nasa Bosna. Kad se izadje na proteste ne valja, kad se ne izadje na proteste opet ne valja.Stojadin wrote: Cini se da je bolje da samo njihove dede/nane imaju 15 ovaca umjesto 10, a svako ostali nek nema nijednu. Ko da je uzimala drzava za sebe, eto onako samo da napakosti jadnim cazinjanima..
-
mishic
#170 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne
gledano iz mog ugla komunizam nam je donio mnogo tog pozitivnog, obrazovanje sirokih narodnih masa, zdravstvo, coban iz Like, s Vlasica imo je priliku da postane doktor, inzinjer, dal danas ima svako priliku da se obrazuje?
industrijski bum, nagli prelazak iz jednog polufeudlanog drustva u moderno industrijsko drustvo..itd...
a sta nam se danas desava?
Bosanac sa dna kace
Gospodine Bosanac sa dna kace,
Po svoj prilici spadas u ove sto ih je proizvodio i privilegovao komunizam za razliku od mene koji sam "coban s Vlasica" i koji je imao "priliku da postane..." i postao sam nesto, ali ta "prilika" kostala čitavu porodicu toliko da pored krvavih zuljeva, danonocnog rada i neopisivih patnji, glad nije potrajala samo do pedesetih nego do sedamdesetih godina. Ne treba pojednostavljeno donositi sudove ni o cemu pa ni okomunizmu ali sve ono sto ti opisujes kao "industrijski bum" neko je skupo, jako skupo platio. Cazinska buna je odgovor na tu cijenu koju su placali najsiromasniji dijelovi ondasnjeg drustva i dogadjalo se onda isto ovo sto se i danas dogadja, da oni koji rade i radom pokusavaju sebi obezbijediti egzistenciju to nemogu, jer im lopovi otese sve.
Gospodine Bosanac, bunu su dizali partizani a terorizirali su ih oni koji su se na kraju rata presvukli u partizane, a mi "cobani s Vlasica" koji iako smo postali nesto, uzeli smo puske i branili ovu BiH, radili do 92. i radimo poslije 95. i danas smo beskucnici i placamo kirije ratnim profiterima, pobjeguljama i podrumasima.
Ako si skontao, a jasno je ko dan, i onda i sada u ovom društvu su postojale i postoje dvije skupine, dvije klase i dvije nacije, postoje lopovi i posteni, a sve ove druge podjele i po nacionalnom, i po partijskom, i po entitetskom i svim drugim savovima, isto kao i u vrijeme cazinske bune, samo su maska iza koje se krije ova cinjenica. Pola Krajine i pola cobana sa Vlasica su van BiH, tokom agresije su dosli da je brane i vratili se u Njemacku, Austriju, Svicarsku..., naucili da posteno rade i zive, kao i oni koji su "postali doktori, inzinjeri" pa i pored tog toga su beskucnici iako tridesetak godina radnog staza knjize. Nadam se da ti je sad jasnije odakle grabe i otkud ovoliki tajkuni, ratni profiteri, privatizacijski mesetari, politicari milioneri, vile, bijesna kola...
Dvije su, samo dvije i rase i klase i nacije; radni, cestiti i posteni na jednoj, i lopovi svih vrsta, boja i fela na drugoj strani. Kako tad, tako sad, kako sad, tako tad!
industrijski bum, nagli prelazak iz jednog polufeudlanog drustva u moderno industrijsko drustvo..itd...
Bosanac sa dna kace
Po svoj prilici spadas u ove sto ih je proizvodio i privilegovao komunizam za razliku od mene koji sam "coban s Vlasica" i koji je imao "priliku da postane..." i postao sam nesto, ali ta "prilika" kostala čitavu porodicu toliko da pored krvavih zuljeva, danonocnog rada i neopisivih patnji, glad nije potrajala samo do pedesetih nego do sedamdesetih godina. Ne treba pojednostavljeno donositi sudove ni o cemu pa ni okomunizmu ali sve ono sto ti opisujes kao "industrijski bum" neko je skupo, jako skupo platio. Cazinska buna je odgovor na tu cijenu koju su placali najsiromasniji dijelovi ondasnjeg drustva i dogadjalo se onda isto ovo sto se i danas dogadja, da oni koji rade i radom pokusavaju sebi obezbijediti egzistenciju to nemogu, jer im lopovi otese sve.
Gospodine Bosanac, bunu su dizali partizani a terorizirali su ih oni koji su se na kraju rata presvukli u partizane, a mi "cobani s Vlasica" koji iako smo postali nesto, uzeli smo puske i branili ovu BiH, radili do 92. i radimo poslije 95. i danas smo beskucnici i placamo kirije ratnim profiterima, pobjeguljama i podrumasima.
Ako si skontao, a jasno je ko dan, i onda i sada u ovom društvu su postojale i postoje dvije skupine, dvije klase i dvije nacije, postoje lopovi i posteni, a sve ove druge podjele i po nacionalnom, i po partijskom, i po entitetskom i svim drugim savovima, isto kao i u vrijeme cazinske bune, samo su maska iza koje se krije ova cinjenica. Pola Krajine i pola cobana sa Vlasica su van BiH, tokom agresije su dosli da je brane i vratili se u Njemacku, Austriju, Svicarsku..., naucili da posteno rade i zive, kao i oni koji su "postali doktori, inzinjeri" pa i pored tog toga su beskucnici iako tridesetak godina radnog staza knjize. Nadam se da ti je sad jasnije odakle grabe i otkud ovoliki tajkuni, ratni profiteri, privatizacijski mesetari, politicari milioneri, vile, bijesna kola...
Dvije su, samo dvije i rase i klase i nacije; radni, cestiti i posteni na jednoj, i lopovi svih vrsta, boja i fela na drugoj strani. Kako tad, tako sad, kako sad, tako tad!
-
mishic
#171 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne
gledano iz mog ugla komunizam nam je donio mnogo tog pozitivnog, obrazovanje sirokih narodnih masa, zdravstvo, coban iz Like, s Vlasica imo je priliku da postane doktor, inzinjer, dal danas ima svako priliku da se obrazuje?mishic wrote:gledano iz mog ugla komunizam nam je donio mnogo tog pozitivnog, obrazovanje sirokih narodnih masa, zdravstvo, coban iz Like, s Vlasica imo je priliku da postane doktor, inzinjer, dal danas ima svako priliku da se obrazuje?
Bosanac sa dna kace
Bosanac sa dna kace
-
Jay Gatsby
#173 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne
Bilo je toga i u drugim dijelovima zemlje. Moraš predati žito ili šta već, koliko ti se "odreže", rodilo ono ili ne. U svakom slučaju, nezgodan vakat za živjeti - poratne godine.riko-ga wrote:Nisam bas nesto upucen u ovu bunu al po onome sto znam iz usmene predaje moji predaka potpuno razumijem ljude u Cazinu u tom perijodu.samo mogu reci da su imali malo visu petlju u pogresno vrijeme a da su svoju hrabrost pokazali 92-95 i kapa dole za to.
Situacija je sledeca.Covjek ima 10 ovaca.U jesen dolaze ti sto kupe i traze 5-6 janjaca kao taj neki porez.No covjeku se u toj godini rodilo samo 5 janjaca i po zlu jedno je ujela zmija u ljeto i krepalo je.Da bi namirijo do broja sto treba covjek kupuje od drugoga covjeka janjce i predaje a njegova djeca i ne znaju sta je meso.Te dodatne janjce je platio ovcama i umjesto 14(ovce + janjci) covjek u zimu udje sa 6-7 ovaca.I sad neka mi neko kaze da je to bilo uredu.Nije i nije se fino nasladjivati tim ljudima danas kada imamo sve i samo palamudimo kako je lose.
- nosara
#174 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne
Kulacka posla... Jebes rat ako nije brat...Jay Gatsby wrote:Bilo je toga i u drugim dijelovima zemlje. Moraš predati žito ili šta već, koliko ti se "odreže", rodilo ono ili ne. U svakom slučaju, nezgodan vakat za živjeti - poratne godine.riko-ga wrote:Nisam bas nesto upucen u ovu bunu al po onome sto znam iz usmene predaje moji predaka potpuno razumijem ljude u Cazinu u tom perijodu.samo mogu reci da su imali malo visu petlju u pogresno vrijeme a da su svoju hrabrost pokazali 92-95 i kapa dole za to.
-
Bodkin
#175 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne
nosara wrote:Kulacka posla... Jebes rat ako nije brat...Jay Gatsby wrote:Bilo je toga i u drugim dijelovima zemlje. Moraš predati žito ili šta već, koliko ti se "odreže", rodilo ono ili ne. U svakom slučaju, nezgodan vakat za živjeti - poratne godine.riko-ga wrote:Nisam bas nesto upucen u ovu bunu al po onome sto znam iz usmene predaje moji predaka potpuno razumijem ljude u Cazinu u tom perijodu.samo mogu reci da su imali malo visu petlju u pogresno vrijeme a da su svoju hrabrost pokazali 92-95 i kapa dole za to.