Connaisseur Karlin wrote:Smrcak15 wrote:AleksoMKD wrote:
ja sam pokusavao da dokucim mudrost dozvole ropostva u islamu i mislim da sam je dokucio.
Kad je islam dosao ropstvo je svukuda po svijetu bilo prisutno, kroz detaljnu analizu islamskih tekstova Kurana hadisa itsd, uvidio sam da je islam u sustini dosao da ljude oslobodi ropstva, pa kad je dosao nije odmah rekao oslobodite sve robove, jer bi na neki nacin te robove u jos vecu bijedu odvelo, Ovako su barem imali krov nad glavom i hranu. Pa sam primjetio da postepeno oslobadjanje, cim se vidi da se moze snaci sam Allah i poslanik muhammed su na mnogo mjesta upucivali na oslobadjanje robova, i pripremljene velike nagrade onima na buducem svijetu koji oslobadjaju ljude robstva.
Poslije se moglo uzeti roblje samo kroz rat, ali kad vidim detaljno kako je muhammed regulisao drzanje robova, pa to je kao neka institucija za zbrinjavanje civila u ratu, obezbijedjeno im je hrana, odjeca, nauka i krov nad glavom. Moras se lijepo ophoditi prema robu, dijeliti sa njim hranu u kuci, olaksati mu poslove itd pa kad dodje vrijeme za njegovo oslobadjanje da se oslobodi jer mozes tako zaraditi dzennet.
Drugim rijecima da sumirano, islam je dosao da oslobodi ljude ropstva, a uzimanje novih robova je bilo samo u ratu koliko sam mogao primjetiti samo radi zbrinjavanja civila jer nije bilo nikakvih institucija i UNHCR i crveni krst ili crveni polumjeseci i merhameti, nego svako je privatno mogao da zbrine te civile. Ali na kraju kad vrijeme dodje da se mogu osloboditi onda se na to podsticalo jer su velike nagrade kod Boga za to.
Iskreno, mislim da se zelelo osloboditi robove moglo se nesto slicno narediti kao sto je bio slucaj sa alkoholom, postepeno sprovoditi sve stroze i stroze propise te kroz deceniju-dve resiti ropstvo.
Uzimajuci u obzir da je sex sa zenskim robinjama halal i da robinja ne moze odbiti sex (sto je silovanje) ne mogu da vidim gde je tu namera oslobadjanja robova.
Uzimanje robova u ratu kao zbrinjavanje civila? Nemoj kolega molim te, mozda su mogli da ih ostave u njihovim selima da rade svoju zemlju? Dobar deo prihoda Krimskog kanata su bili robovi, svakih 4-5 godina bi upadali u okolne (kjafirske) zemlje i uzimali roblje (zetva stepe su zvali to) i iste bi preprodavali diljem Islamskog sveta.
Evo recimo da je sve kako ti kazes, onda sam jos razocaraniji jer je zadnja pijaca robova u Otomanskoj imperiji ukinuta oko 1907 a kod Arapskih zemalja negde fakticki i nije ukinuto.
Ili se posle smrti Muhameda pogresno tumacio Islam i kako treba sa robovima ili ti gresis.
Zasto je sex sa zenskom robinjom iz rata dozvoljen?
Posto robovi su morani biti zbrinuti tako sto postanu dio familije, da jedu hranu koju jedu clanovi familije oblacis ih kao sto oblacis clanove familije, da obezbijedis edukaciju kao za clanove familije itd
Posto zenska robinja ce biti zajedno u kuci sa svojim vlasnikom koji je na neki nacin njezin muz, jer neprakticno bi bilo da zive zajedno u kuci a da im je zabranjen spolni odnos, jer ako strasti postoje i sad da im Bog zabrani spolni odnos a ima obaveze prema njoj kao prema zena, mora se lijepo ophoditi itd onda bi bila samo na teretu, jer ako imas jake strasti prema nekoj robinji a da zivi sa tobom to bi ti bilo samo na teretu, poput gladnom i zednom staviti hranu i pice ali mu zabraniti da ista uzima.siguran sam da je upravo zbog toga dozvoljen sex sa robinjom bio i nema govora ni o kakvom silovanju to je zabranjeno po islamu.
AleksoMKD,
http://www.bbc.co.uk/religion/religions ... ry_1.shtml
Robovlasnistvo je bilo tipicno za mnoga drustva.
Zene nisu vjekovima nigdje bilo dobro tretirane.
Smrcko,tebi je normlano da su zene predmet izrabljvanja,od tebe niko ne ocekuje da problem religije i robovlasnitva i statusa zena posmatras kao eticki problem.
u ono vrijeme kako je tad vladalo, ovo sto je islam donio je bio najbolje rjesenje
jer nije bilo institucija zbrinjavanja civila pa je naredba bila da civili budu haman kao dio familije, jer ste pod istim krovom, moras da im obezbijedis, hranu, odjecu, edukacija, moras biti pazljiv prema njima, znaci tretirati kao dio familije/porodice u to vrijeme mislims da je to najbolje rjesenje. Dok sad nema potrebe sad za takvim stvarima u ratu jer druga su vremena.
Dosta ljudi kad spomenes robovlasnistvo odna asocira na afroamerikance u americi, a to se nemoze nikako sporediti jer u islamskom svijetu rob je bio vise cijenjen nego slobodna zena ili covjek na zapadu.
Ebu Zerr veli daje Muhammed a.s. rekao:
"Vasi robovi su vasa braca i vase pratnje, koje je Allah ucinio
imetkom u vasim rukama. Pa ko bude imao roba u svome posjedu,
neka gahrani od svoje hrane, neka ga odijeva kako odijeva i sebe,
i neka ga ne opterecuje s onim sto ce ga savladati. A ako ga optereti
sa necim teskim, nekamu pomogne."
(Muttef ekurt aJejh)
Ebu Aziz, brat Mus’aba ibn Umejra, r.a., pripovijeda veoma poučan događaj: „
U Bici na Bedru sam zarobljen i predat nekim ljudima od Ensarija. Allahov Poslanik, s.a.w.s., je tada rekao: „Lijepo postupajte prema zarobljenicima!“ I doista, Ensarije kojima sam bio povjeren toliko su se trudili da ispune njegovu zapovijed da su mi davali svoj hljeb koji ih sljeduje, a oni su se zadovoljavali samo hurmama. Stidio sam se zbog toga i davao hljeb nekom od njih, ali ga ne bi uzimali.“ (Hejsemi, VI, 86; Ibn Hišam, II, 288)
Allahov Poslanik, s.a.w.s., nastojao je ukinuti ropstvo koje je od davnina bilo prisutno u njegovom društvu i na tom polju je učinio velike korake. U svakoj prilici je podsticao oslobađanje robova, ističući veliku nagradu za taj čin. Za iskup (keffaret) od grijeha po nekom pitanju uvijek je na prvom mjestu spominjao oslobađanje robova. Njegovim podsticanjem na oslobađanje robova Ebu Bekr, r.a., je potrošio veliki dio imetka u tu svrhu.
Jednom prilikom plemeniti Poslanik, s.a.w.s., je bio prisutan kada je Ebu Zerr, r.a., postupio grubo prema svom robu. To ga je rastužilo, pa mu je rekao: „Ebu Zerre, zar se još uvijek ponašaš kao džahil (prije islama)? Ne nanosi štetu Allahovom stvorenju! Ako ti se ne sviđa – oslobodi ga, ili u protivnom, ne tovari ga puno, a ako ga natovariš, onda mu pomozi!“ (Buhari, Iman, 22; Muslim, Ejman, 38; Ebu Davud, Edeb, 123-124)
I sljedeći savjet našeg plemenitog Poslanika, s.a.w.s., okeana milosti, čiju nježnost i osjećajnost ne može dostići niko od ljudi, predstavlja izraz poštovanja prema čovjeku: „
Kada vam sluga pripremi i postavi jelo, neka sjedne zajedno s vama za sofru! A ako ga ne posadite za sofru, onda mu barem dajte da jede od te hrane jer se upravo on potrudio oko jela i podnio vrućinu prilikom njegove pripreme.“ (Buhari, Et’ime, 55; Tirmizi, Et’ime, 44)
'La ilahe illallah, vahdehu la šerike lehu, lehul mulku ve lehul hamdu, ve huve `ala kulli šejjin kadir` u danu stotinu puta, to mu je isto kao da je oslobodio deset robova, i bit će mu upisano stotinu dobrih djela, i izbrisano stotinu loših djela, i imat će zaštitu od šejtana toga dana sve dok ne omrkne.” (Muttefekun alejhi)
dok su robovi bili prisutni naredjivao je blao ophodjenje prema njima a isto tako je bilo podsticano njihovo oslobadjanje