Josip Broz Tito
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#151 Re: Josip Broz Tito
Zivo me zanima, a pitanje nije provokacija, je li se prije rata na Cengic Vili govorilo "tisuca"?
- Drvosjeca iz Dejcica
#152 Re: Josip Broz Tito
Baš gledam neku reportažu pa pokazuje sela u Hercegovini prazna ostadoše a nema ni Tita ni partizana već odavno. Neću reći da ne stoji jedan dio koji govoriš ali očito da uzrok tom isljeavanju nisu samo i isključivo Tito i partizani. Poredeći sa egzodusom stanovništva od 1990. godine onaj poslije IIWW se čini benignim.Black swan wrote:nema se šta reći
to što je meni bilo dobro na čengić vili sa njim i što sam uživao i sve imao
ne znači da je stotinama tisuća drugih ljudi po selima koji ni struje ni vode ni asfalta nisu imali do 1991. ( iz inata nekih lokalnih moćnika) a za posao su iz hrvatskih mjesta morali konkurirati za trebinje i sokolac dok su u općine sa hrvatskim živjljem dolazili srbi iz trebinja i sokolca ( izjava utemeljena na poznavanju svih aktera i činjenica)
primjer iz šamca... srbi u općine i državne firme... hrvati u njemačku = > danas nema ni hrvata ni državnih firmi = ko je bio u šamcu zna šta pričam
i tako dalje
ma i ne znam što stalno gubim vrijeme na ove teme aj živjeli
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#153 Re: Josip Broz Tito
Je li Čengić Vila bila opĆina Novo Sarajevo ili opĆina Novi Grad?
- Drvosjeca iz Dejcica
#154 Re: Josip Broz Tito
Prije drugog svjetskog rata takva administrativna podjela nije ni postojala pa ni poslije rata...tek šezdesetih ili sedamdesetih godina su se formirale ove današnje opĆine/opštine.Woody wrote:Je li Čengić Vila bila opĆina Novo Sarajevo ili opĆina Novi Grad?
- Banksy
#155 Re: Josip Broz Tito
Neka te, da se nasmijemo ...Black swan wrote:nema se šta reći
ne znači da je stotinama tisuća drugih ljudi po selima koji ni struje ni vode ni asfalta nisu imali do 1991. ( iz inata nekih lokalnih moćnika) a za posao su iz hrvatskih mjesta morali konkurirati za trebinje i sokolac dok su u općine sa hrvatskim živjljem dolazili srbi iz trebinja i sokolca ( izjava utemeljena na poznavanju svih aktera i činjenica)
primjer iz šamca... srbi u općine i državne firme... hrvati u njemačku = > danas nema ni hrvata ni državnih firmi = ko je bio u šamcu zna šta pričam
i tako dalje
- madner
#156 Re: Josip Broz Tito
Mjesali stanovnistvo, ja idiota. 
- Drvosjeca iz Dejcica
#157 Re: Josip Broz Tito
To im nikad crnokošuljaši halalit neće.madner wrote:Mjesali stanovnistvo, ja idiota.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#158 Re: Josip Broz Tito
samo vi zbijajte šale nećete ni jote promijeniti ničije mišljenje a ne pogotovo moje koje je bazirano na uzorku od barem 175 sela i krajeva
je li marija bila sretna na sokolcu
je li jovanka bila sretna u širokom
iz toga je još veća mržnja izašla
marija je psovala četnike a jovanka ustaše
ima ona šala iz mostara kad se pjevalo bratstvo jedinstvo brastvo jedinstvo na skupu... i onda kaže jebo ti vlah mater ne gazi mi nogu
uostalom nemam ja što reći projekt koji je propao smrću jednog čovjeka nije dobar projek... a vala ni onaj koji ga je projektirao se malo zajebao

današnji izgled crkve u slavonskom brodu... nakon 8 godina ganjanja potvrda... 4 godine prije smrti i 4 godine poslije smrti tita
odustali ljudi i od garaže napravili crkvu nadogradnjom
izgleda ko cirkus
ima ona šala iz mostara kad se pjevalo bratstvo jedinstvo brastvo jedinstvo na skupu... i onda kaže jebo ti vlah mater ne gazi mi nogu
uostalom nemam ja što reći projekt koji je propao smrću jednog čovjeka nije dobar projek... a vala ni onaj koji ga je projektirao se malo zajebao

današnji izgled crkve u slavonskom brodu... nakon 8 godina ganjanja potvrda... 4 godine prije smrti i 4 godine poslije smrti tita
izgleda ko cirkus
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#159 Re: Josip Broz Tito
obožavam prpofil ljudi kao što si tiDrvosjeca iz Dejcica wrote:Baš gledam neku reportažu pa pokazuje sela u Hercegovini prazna ostadoše a nema ni Tita ni partizana već odavno. Neću reći da ne stoji jedan dio koji govoriš ali očito da uzrok tom isljeavanju nisu samo i isključivo Tito i partizani. Poredeći sa egzodusom stanovništva od 1990. godine onaj poslije IIWW se čini benignim.Black swan wrote:nema se šta reći
i tako dalje
ni sam ne znaš jesi li ateist agnostik musliman ili si bošnjak ili bosanac ili jugoisloven
sam si to negdje napisao...
sjećam se da si me maltertirao na topiku o drinskim mučenicama
sad me maltretiraš ovdje
i nebrojno puta pišeš stvari koje nemaju veze jedno s drugim
da ponovim
paša nema to veze jedno s drugim
današnji proces iseljavanja hrvata je posljedica cijelog trenda koji je zahvatio europu ilitiga bijelu europu... pa italijanska sela su pusta... grčka sela su pusta...svi odoše za boljim
nema to veze sa partizanima... hrvati su se iseljavali i prije dolaska partizana i poslije partizana ne znam kako jedno sranje možeš drugim sranjem opravdavati
samo je jedan problem sada majke ne rađaju 10-15 djece da neko ostane
nego 1-2 gdje oboje odoše
Last edited by Truba on 05/05/2016 12:14, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#160 Re: Josip Broz Tito
Ugrozba Hrvata je starija od Volfganga Petrica 
-
slavonskilola
#161 Re: Josip Broz Tito
Trend iseljavanja ljudi iz BIH je počeo 1992 g.pa pola Sarajeva je otišlo a naćerali su ih zajedno Titovi generali i Zenički robijaši iz tog režima.Slavonija nestaje zato što nitko ne želi biti seljak i gospodin što se uvijek moglo biti na ovoj zemlji.Uostalom i nema tko tu živjeti jer je demografska slika stanovništva izrazito negativna.Tito je Hercegovcima pomogao tako što ih je tjerao vani jer tamo su malobrojni dobili posao.Priča mi lega iz tih krajeva da je naj više dobih stvari tamo za Hrvate napravio Džemal Bjedić pa možda mu se između ostalog i zbog toga srušio avion?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#162 Re: Josip Broz Tito
Ovaj jos nije banovan 
- Drvosjeca iz Dejcica
#163 Re: Josip Broz Tito
Zahvaljujem na obožavanju.Black swan wrote: obožavam prpofil ljudi kao što si ti
ni sam ne znaš jesi li ateist agnostik musliman ili si bošnjak ili bosanac ili jugoisloven
sam si to negdje napisao...
sjećam se da si me maltertirao na topiku o drinskim mučenicama
sad me maltretiraš ovdje
i nebrojno puta pišeš stvari koje nemaju veze jedno s drugim
da ponovim
paša nema to veze jedno s drugim
današnji proces iseljavanja hrvata je posljedica cijelog trenda koji je zahvatio europu ilitiga bijelu europu... pa italijanska sela su pusta... grčka sela su pusta...svi odoše za boljim
nema to veze sa partizanima... hrvati su se iseljavali i prije dolaska partizana i poslije partizana ne znam kako jedno sranje možeš drugim sranjem opravdavati
samo je jedan problem sada majke ne rađaju 10-15 djece da neko ostane
nego 1-2 gdje oboje odoše
Pomenuo sam današnje iseljavanje Hrvata upravo zbog te crnokošuljaške propagande koju između ostalog "ispod žita" širiš. K'o biva partizani miješali stanovništvo, nisu dali Hrvatima da rade u državnim upravama...itd, itd, pa te pitam kako to da se i danas iseljavaju. Ali eto bilo je za očekivati da odgovoriš da je zbog trenda a ne zbog sistema koji je *urac i koji je glavni krivac tog trenda isiljevanja ne samo Hrvata iz BiH.
To što majke ne rađaju djecu je opet posljedica a ne uzrok. Uzrok je nešto sasvim drugo pa opet možemo povući paralelu sa onim sistemom (Titinim) u kojem se začudo rađalo više djece. Odgovor koji očekujem od tebe je da opet ponoviš kako to nema veze jedno sa drugim jer nisi u stanju izvoditi kopliciranije zaključke komparirajući više faktora, već samo jedan po jedan. Ali to je do tebe a ne do mene ili nekog drugog. Ostaj zdravo.
- Drvosjeca iz Dejcica
#164 Re: Josip Broz Tito
Bravo, poglavnik bi se ponosio tobom a i Karadžić se zalagao za "potpunu sreću" ljudi preseljenjem u čisto etničke prostore. Ima i ona ministrica koja je rekla da se ne miješaju kruške i jabuke a i ISIL je na istom putu samo na suprotnim ideološkim stranama.Black swan wrote:samo vi zbijajte šale nećete ni jote promijeniti ničije mišljenje a ne pogotovo moje koje je bazirano na uzorku od barem 175 sela i krajeva
izgleda ko cirkus
-
slavonskilola
#165 Re: Josip Broz Tito
PrisilnoiIseljavanje Njemaca i Židova u Titovoj državi o kojem se već ovdje govorilo dogodio se i masovni egzodus muslimana. To nije bilo nikakvo dobrovoljno iseljavanje, jer ne znam tko bi se dobrovoljno iselio iz svoje zemlje, nego je to bila neka vrsta izgona u atmosferi euforije nacionalizma, ali i uskraćivanja osnovnih vjerskih prava i sloboda. Muslimani se iseljavaju iz Sandžaka sve do 1966. Kakav je odnos prema problematici, svjedoči i činjenica da još nema točnih podataka koliko se ljudi iselilo. Smatra se da je iz Makedonije iseljeno 150000 muslimana, dok je iz Sandžaka iseljeno oko 200000 muslimana…Drvosjeca iz Dejcica wrote:Bravo, poglavnik bi se ponosio tobom a i Karadžić se zalagao za "potpunu sreću" ljudi preseljenjem u čisto etničke prostore. Ima i ona ministrica koja je rekla da se ne miješaju kruške i jabuke a i ISIL je na istom putu samo na suprotnim ideološkim stranama.Black swan wrote:samo vi zbijajte šale nećete ni jote promijeniti ničije mišljenje a ne pogotovo moje koje je bazirano na uzorku od barem 175 sela i krajeva
izgleda ko cirkus
U čemu je razlika između Tita i drugih totalitarističkih vladara onoga doba?
- Drvosjeca iz Dejcica
#166 Re: Josip Broz Tito
U cemu je razlika izmedju NDH ideologije i ISIL-a?slavonskilola wrote:PrisilnoiIseljavanje Njemaca i Židova u Titovoj državi o kojem se već ovdje govorilo dogodio se i masovni egzodus muslimana. To nije bilo nikakvo dobrovoljno iseljavanje, jer ne znam tko bi se dobrovoljno iselio iz svoje zemlje, nego je to bila neka vrsta izgona u atmosferi euforije nacionalizma, ali i uskraćivanja osnovnih vjerskih prava i sloboda. Muslimani se iseljavaju iz Sandžaka sve do 1966. Kakav je odnos prema problematici, svjedoči i činjenica da još nema točnih podataka koliko se ljudi iselilo. Smatra se da je iz Makedonije iseljeno 150000 muslimana, dok je iz Sandžaka iseljeno oko 200000 muslimana…Drvosjeca iz Dejcica wrote:Bravo, poglavnik bi se ponosio tobom a i Karadžić se zalagao za "potpunu sreću" ljudi preseljenjem u čisto etničke prostore. Ima i ona ministrica koja je rekla da se ne miješaju kruške i jabuke a i ISIL je na istom putu samo na suprotnim ideološkim stranama.Black swan wrote:samo vi zbijajte šale nećete ni jote promijeniti ničije mišljenje a ne pogotovo moje koje je bazirano na uzorku od barem 175 sela i krajeva
izgleda ko cirkus
U čemu je razlika između Tita i drugih totalitarističkih vladara onoga doba?
- insomnia78
#167 Re: Josip Broz Tito
NDH je bila kudikamo smrtonosnija
Al eto, pojedini ugledni forumasi ce se satrati da obrane "ZDS", NDH, kojekakve Stepince a potrcace prvi da vicu, drz'te kozojeba i teroristu uvjereni u svoju ispravnost
Al eto, pojedini ugledni forumasi ce se satrati da obrane "ZDS", NDH, kojekakve Stepince a potrcace prvi da vicu, drz'te kozojeba i teroristu uvjereni u svoju ispravnost
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#168 Re: Josip Broz Tito
Kratka crtica o "vidovitosti" crvenih jarana cotavog Zagorca (a i njega samog):
Kad su krajem juna 1972. godine umuknule mine na Lovćenu i prestalo „nadvikivanje“ dinamita i gromova, kad su završeni pripremni radovi za izgradnju Njegoševog mauzoleja – proboj 125 metara dugog izlaznog tunela do Jezerskog vrha i platforma za budući spomenik genijalnom pjesniku, misliocu i vladici – upravnik gradilišta Mirko Živković okupio je jednog jutra brigadu radnika Opštegrađevinskog preduzeća „Titograd“, jednog od izvođača radova, i predočio im kakav ih sada delikatan posao čeka.
Po sjećanju Vasa Čavora sa podlovćenskih Njeguša, tadašnjeg radnika obezbjeđenja na gradilištu, koje je svojevremeno zapisao poznati novinar i pisac Momčilo Popović, Živković je radnicima, okupljenim ispred planinarskog doma na Ivanovim koritima, objasnio da više nema miniranja, da se sada moraju latiti samo lakog alata neophodnog da se razida i sa lovćenske kape ukloni stara kapela, Njegoševo vječno počivalo. Dok je objašnjavao kako se to mora izvesti pažljivo, kamen po kamen, da se svaki kamen mora numerisati kako bi kapela kasnije u istom obliku mogla da se sazida na drugom mjestu, iz mase radnika, uglavnom Muslimana i Albanaca iz okoline Bijelog Polja, sa Kosmeta, iz Krajine kod Bara, Plava i Gusinja, oglasio se stasiti momak tridesetih godina, planinskim suncem i vjetrovima opaljenog lisa, sa karakterističnim meksikanskim brkovima, i mirno, ali odlučno rekao:
– Ja to neću da radim!
Iso Mahmutović iz vremena kad je radio na Lovćenu
Na pitanje iznenađenog i preneraženog Živkovića zašto neće da radi, još mirnije i odlučnije je objasnio da je to svetinja i da on neće da ruši svetinju.
Živković nije odustajao već je pokušavao da mu objasni da to nije nikakva svetinja nego spomenik koji treba ukloniti da bi na njegovom mjestu bio podignut mnogo veći i ljepši – da to, uostalom, nije njegova svetinja:
– Ja sam rekao: neću da rušim ničiju svetinju, a ako neko pokuša da ruši moju, može samo preko mene mrtvog!
– A ako je to naređenje i ako zbog toga možeš dobiti otkaz s posla? – pokušao je Živković i da priprijeti i tako urazumi odlučnog brkajliju.
– Nema toga ko mi to može narediti, a što se tiče otkaza ne morate se mučiti, već ga imate, ja odlazim sam – rekao on a sa njim se solidarisali i gotovo svi ostali radnici.
Čovjek sve to, još odlučnije i ubjedljivije, ponovio i sjutradan kad je na Ivanova korita banula ekipa inspektora Službe državne bezbednosti da ispita da to nije kakva zavjera i organizacija onih koji su godinama na sve načine pokušavali da spriječe rušenje kapele i kršenje predsmrtnog amaneta slavnog, prerano preminulog crnogorskog vladara.
Ponovio i otišao, bez traga i glasa.
Od kapele do mauzoleja
Njegoš je sagradio crkvicu na Lovćenu 1846. godine i posvetio je svom slavnom stricu Svetom Petru Cetinjskom. Pet godina kasnije, 5. oktobra 1851, predosjećajući skori kraj, ostavio je u testamentu amanet i „potonju želju“ da bude sahranjen u toj crkvici, ali i prokletstvo ako mu želja ne bude ispunjena. Ponovio je to, kažu, i četrnaest dana kasnije, tren prije nego što je zanavijek sklopio oči. Zbog stravičnog nevremena koje je tih oktobarskih dana 1851. godine vladalo na Cetinju i Lovćenu, želja mu je ispunjena tek četiri godine kasnije. U noći između 12. i 13. avgusta 1916. godine, Njegoševi posmrtnu ostaci su kradom vraćeni u Cetinjski manastir, a austrougarska dalekometna artiljerija sa brodova iz Boke Kotorske je sjutradan razorila kapelu. Obnovio je i 21. septembra 1925. godine svečano otvorio kralj Aleksandar Karađorđević i Njegoš je po drugi put počinuo na Lovćenu. Četrdeset i sedam godina kasnije, u ljeto 1972, crnogorska vlast na čelu sa Veljkom Milatovićem, uz podršku jugoslovenske vlasti, izgleda čak i Tita lično, srušila je i uklonila kapelu sa Lovćena, a umjesto nje podigla i dvije godine kasnije uz veliku pompu otvorila mauzolej, djelo Ivana Meštrovića, u koji je Njegoš po šesti put sahranjen, ni kriv ni dužan što su mu potomci toliko puta potresali kosti i kršili njegov amanet.
I Krleža bio protiv
Među nebrojenim najpoznatijim jugoslovenskim piscima, umetnicima, ljudima od duha i nauke, koji su digli glas protiv izgradnje mauzoleja na Lovćenu i rušenja kapele, našao se i Miroslav Krleža. Odgovarajući na upit uprave Muzeja Cetinje šta, na osnovu priloženih fotografija, misli o projektu Meštrovićevog mauzoleja, veliki pisac je odgovorio da je o Meštroviću kao kiparu „oduvijek imao superlativno mišljenje“, ali da je u ovom slučaju njegov Njegoš „karikatura i kao spomenik i kao statua…“
-
slavonskilola
#169 Re: Josip Broz Tito
[quote="Drvosjeca iz Dejcica"
U cemu je razlika izmedju NDH ideologije i ISIL-a?[/quote][/quote]
Komunizam je odgovoran za smrt preko 1000 vjerskih službenika raznih konfesija samo na području Juigoslavije.To su sve ideologije smrti.
U cemu je razlika izmedju NDH ideologije i ISIL-a?[/quote][/quote]
Komunizam je odgovoran za smrt preko 1000 vjerskih službenika raznih konfesija samo na području Juigoslavije.To su sve ideologije smrti.
- madner
#170 Re: Josip Broz Tito
Pa nije niko puskom tjerao ni Mariju ni Jovanku u drzavnu sluzbu.
Inace bosanski hrvati su mentalitetom najslicniji albancima, ne izlazi van, zeni se sa svojima it'd...
Inace bosanski hrvati su mentalitetom najslicniji albancima, ne izlazi van, zeni se sa svojima it'd...
-
PM72
#171 Re: Josip Broz Tito
Ruke im se pozlatile...dok se nisu upetljali u sve sfere života i dok ih nije dopalo da odlučuju o svemu - na ovim prostorima je vladao mir,suživot,radilo se,išlo na more,na planine,pravili golfovi i avioni...
-
slavonskilola
#172 Re: Josip Broz Tito
PM72 wrote:Komunizam je odgovoran za smrt preko 1000 vjerskih službenika raznih konfesija samo na području Juigoslavije.To su sve ideologije smrti.
Ruke im se pozlatile...dok se nisu upetljali u sve sfere života i dok ih nije dopalo da odlučuju o svemu - na ovim prostorima je vladao mir,suživot,radilo se,išlo na more,na planine,pravili golfovi i avioni...
Govor mržnje nedostojan čovjeka.
- Drvosjeca iz Dejcica
#173 Re: Josip Broz Tito
[/quote]slavonskilola wrote:[quote="Drvosjeca iz Dejcica"
U cemu je razlika izmedju NDH ideologije i ISIL-a?
Komunizam je odgovoran za smrt preko 1000 vjerskih službenika raznih konfesija samo na području Juigoslavije.To su sve ideologije smrti.[/quote]
Ne odgovaraš na pitanje...usput za koliko miliona ljudskih života je kriva ideologija koja je stajala iz NDH, III Raich-a i fašizma? Tih 1000 vjerskih službenika kako navodiš su kolateralna šteta i posljedica "izama" koji su harali Evropom i svijetom tokom IIWW. Pa jebote danas u 21. vijeku najveća demokratija na svijetu drži ljude zatvorene deceniju bez prava na suđenje i advokate, prisluškuje pola svijeta, upada u komunikacijske sisteme u svijetu, izvodi napade dronovima po suverenim državama a do skora su nam govorili kako je to samo bila odlika rigidnog komunizma.
- Drvosjeca iz Dejcica
#174 Re: Josip Broz Tito
Heh, pa dovoljno je pogledati u zadnjim ratovima koliko su ti sveštenici svetili i aminovali zločina...mogu samo misliti kako je to izgledalo sistematski pod NDH ili četnicima Draže Mihajlovića. U jednoj ruci krst u drugoj kama...nego šta nego im se ruke pozlatile.slavonskilola wrote:PM72 wrote:Komunizam je odgovoran za smrt preko 1000 vjerskih službenika raznih konfesija samo na području Juigoslavije.To su sve ideologije smrti.
Govor mržnje nedostojan čovjeka.
- madner
#175 Re: Josip Broz Tito
Momcilo Dujic se izvukao. Bozidas Bralo je malo manje poznat.