Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
- zavezata-vreca
#151 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
jarane ... narodu je dobro u ovoj drzavi ... da nije dobro protestvovalo bi se
-
calculator
#152 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Nisu ove žene samoinicijativno izašle na ulice, njima neko manipulira. One su izašle po direktivi nekog iz vjerske organizacije muslimana, koji koristi neuk i slabu opću obrazovanost ovih žena za ostvarenje svojih ciljeva. Pitanje je koji su to ciljevidale cooper wrote:Pošto sam čovjek koji je generalno liberalan i protiv zabrana koje utječu na slobode i prava
drugih ljudi, protiv sam odluke VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba. Ne vidim zašto je ta odluka uopšte donesena.
Međutim gledajući danas proteste ovih žena koje su izašle na ulice i njihov broj, ne mogu a da se ne
pitam, je li to zaista najveći problem u ovoj zemlji? Je li to baš sve ostalo štima a jedini i najbitniji
problem je ova odluka VSTV-a? Pitam se da li bi ove iste žene sutra izašle na proteste zbog katastrofalne
ekonomske situacije, zbog korupcije, (ne)sigurnosti i svih drugih problema koji se gomilaju godinama?
Značajno je to što se na obilježavanju februarskih protesta pojavilo mnogo manje ljudi nego na
protestima za nošenje hidžaba. Što govori da se ni nakon 20 i više godina nismo mnogo pomakli
sa pozicija od završetka rata. Vjerske i nacionalne stvari su briga broj jedan, a one životne stvari
su stavljene u zapećak.
-
AzerVisoko
#153 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Od tebe, Fatmira Alispahica i slicnih nazalost ne. Argumente poput "boli me kurac", "hoces kurac" itd. sam davno ostavio.mirza_15 wrote:Pa to ti kazem. Falilo nam je takvih kao ti.AzerVisoko wrote:
Rodjen sam poslije rata.
Usput, dijete, imas ti jos puno toga da naucis.
Last edited by AzerVisoko on 08/02/2016 00:35, edited 1 time in total.
-
mirza_15
#154 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Prvo ne govorimo o nikabu nego o hidzabu. Slusas li ti te zene uopste kada pricaju? Doktorice, pravnice, inzenjere? To je njihov izbor i njihovo pravo, a pravi problem su oni kojima to smeta. Sve kod njih moze proci, svako moze dobiti svoja prava osim njih. E to je vec nesto drugo. Ocigledna mrznja i predrasuda. Sve drugo oko toga je samo mazanje ociju i suplja prica.AzerVisoko wrote:Uvreda je jedno i drugo. Nemozemo zene tjerati da kriju lice i zabraniti im putovanje do Zenice (Dr. Safet Kuduzovic) samo zato sto imamo primitivne muskarce.mirza_15 wrote:Pravo seksisticko drustvo. Nije uvreda za zenu da ju se posmatra primarno kao seksualni objekat i sredstvo za marketing svega i svacega potiskujuci sve njene druge osobine u drugi plan, ali je marama nazadna i uvreda za zenu.zavezata-vreca wrote:Gola zena samo budali moze smetati.
-
mirza_15
#155 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Pa o tome ti upravo govorim. O tome kako donosis sud na osnovu jedne recenice. Moras ti jos dosta pure pojesti dok skontas neke stvari.AzerVisoko wrote:Od tebe, Fatmira Alispahica i slicnih nazalost ne. Argumente poput "boli me kurac", "hoces kurac" itd. sam davno ostavio.mirza_15 wrote:Pa to ti kazem. Falilo nam je takvih kao ti.AzerVisoko wrote:
Rodjen sam poslije rata.
Usput, dijete, imas ti jos puno toga da naucis.
-
mirza_15
#156 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Siguran sam da neke od njih imaju tri puta vise skole od tebe i da imaju daleko liberalnije i manje zatucane stavove od tvojih koji su puni predrasuda.calculator wrote:
Nisu ove žene samoinicijativno izašle na ulice, njima neko manipulira. One su izašle po direktivi nekog iz vjerske organizacije muslimana, koji koristi neuk i slabu opću obrazovanost ovih žena za ostvarenje svojih ciljeva. Pitanje je koji su to ciljevi
-
Nero Histrion
#157 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
calculator wrote:Nisu ove žene samoinicijativno izašle na ulice, njima neko manipulira. One su izašle po direktivi nekog iz vjerske organizacije muslimana, koji koristi neuk i slabu opću obrazovanost ovih žena za ostvarenje svojih ciljeva. Pitanje je koji su to ciljevidale cooper wrote:Pošto sam čovjek koji je generalno liberalan i protiv zabrana koje utječu na slobode i prava
drugih ljudi, protiv sam odluke VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba. Ne vidim zašto je ta odluka uopšte donesena.
Međutim gledajući danas proteste ovih žena koje su izašle na ulice i njihov broj, ne mogu a da se ne
pitam, je li to zaista najveći problem u ovoj zemlji? Je li to baš sve ostalo štima a jedini i najbitniji
problem je ova odluka VSTV-a? Pitam se da li bi ove iste žene sutra izašle na proteste zbog katastrofalne
ekonomske situacije, zbog korupcije, (ne)sigurnosti i svih drugih problema koji se gomilaju godinama?
Značajno je to što se na obilježavanju februarskih protesta pojavilo mnogo manje ljudi nego na
protestima za nošenje hidžaba. Što govori da se ni nakon 20 i više godina nismo mnogo pomakli
sa pozicija od završetka rata. Vjerske i nacionalne stvari su briga broj jedan, a one životne stvari
su stavljene u zapećak.
Jarane, nisam zadrt, nema veze s IVZ, vehabije me nerviraju, nemam pokrivenih u porodici, propitujem neke stvari u vezi s vjerom, ali podrzavam pravo zena da nose hidzab na poslu, pa i u sudu i moram priznati da je Bosna ipak Tamni Vilajet,bila i ostala. A evo i zasto:

-
calculator
#158 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Siguran sam da ove i ovakve žene mogu danima izlaziti i pokazivati svoju neobrazovanost, ali propise o odijevanju u sudovima BiH neće promijenitimirza_15 wrote:Siguran sam da neke od njih imaju tri puta vise skole od tebe i da imaju daleko liberalnije i manje zatucane stavove od tvojih koji su puni predrasuda.calculator wrote:
Nisu ove žene samoinicijativno izašle na ulice, njima neko manipulira. One su izašle po direktivi nekog iz vjerske organizacije muslimana, koji koristi neuk i slabu opću obrazovanost ovih žena za ostvarenje svojih ciljeva. Pitanje je koji su to ciljevi
-
PeppermintSA
#159 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Ma stvar je principa. Mi smo sekularna država. Vjera treba da se ispoljava iza svoja četiri zida i zdra'o. Niko ne govori da su te žene glupe. Možda su jako obrazovane, ali to ne mijenja činjenicu da postoji i mora postojati sekularizam. Zapravo, mora postojati još rigidniji nego ovaj sada.
-
calculator
#160 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Očito je da neko zloupotrebljava religiju, manipulira ženama i ruši sekularizam. Pitanje je ko?PeppermintSA wrote:Ma stvar je principa. Mi smo sekularna država. Vjera treba da se ispoljava iza svoja četiri zida i zdra'o. Niko ne govori da su te žene glupe. Možda su jako obrazovane, ali to ne mijenja činjenicu da postoji i mora postojati sekularizam. Zapravo, mora postojati još rigidniji nego ovaj sada.
-
mirza_15
#161 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Hebo propise. Problem je u glavama ispunjenim predrasudama.
-
mirza_15
#162 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Obojica prvo naucite sta znace pojmovi sekularizma, ljudskih prava i vjerskih sloboda pa onda komentarisite. Marama rusi sekularizam?! Hahaha. Koja glupost.calculator wrote:Očito je da neko zloupotrebljava religiju, manipulira ženama i ruši sekularizam. Pitanje je ko?PeppermintSA wrote:Ma stvar je principa. Mi smo sekularna država. Vjera treba da se ispoljava iza svoja četiri zida i zdra'o. Niko ne govori da su te žene glupe. Možda su jako obrazovane, ali to ne mijenja činjenicu da postoji i mora postojati sekularizam. Zapravo, mora postojati još rigidniji nego ovaj sada.
-
calculator
#163 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Problema nema. Problem stvaraju muslimanke koje ne poštuju zakon. Zakon se mijenja u parlamentu, ne na ulicama.mirza_15 wrote:Hebo propise. Problem je u glavama ispunjenim predrasudama.
-
AzerVisoko
#164 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Prvi ili drugi moj post na ovoj temi: "Ne slazem se sa odlukom VSTV-a". Druga stvar, ona slika sa demonstracije kad je neki forumas napisao da je nazadno pa ti mu odgovorio da te ne zanima njegovo misljenje: U prvom redu imas zenu u nikabu. Ima ih jos.mirza_15 wrote:AzerVisoko wrote:Prvo ne govorimo o nikabu nego o hidzabu. Slusas li ti te zene uopste kada pricaju? Doktorice, pravnice, inzenjere? To je njihov izbor i njihovo pravo, a pravi problem su oni kojima to smeta. Sve kod njih moze proci, svako moze dobiti svoja prava osim njih. E to je vec nesto drugo. Ocigledna mrznja i predrasuda. Sve drugo oko toga je samo mazanje ociju i suplja prica.mirza_15 wrote: Uvreda je jedno i drugo. Nemozemo zene tjerati da kriju lice i zabraniti im putovanje do Zenice (Dr. Safet Kuduzovic) samo zato sto imamo primitivne muskarce.
-
mirza_15
#165 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
calculator wrote:Problema nema. Problem stvaraju muslimanke koje ne poštuju zakon. Zakon se mijenja u parlamentu, ne na ulicama.mirza_15 wrote:Hebo propise. Problem je u glavama ispunjenim predrasudama.
Pa ti ne mozes da prestanes sa valjanjem gluposti, a pokrivene zene ti neobrazovane (vjerovatno zato sto su pokrivene). Suvisno je komentarisati ovo sto si napisao.
- SkyLimit
#166 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Meni drago vidjeti obrazovane i ambiciozne pokrivene religiozne zene. Umjesto da ih drustvo podrzi, ovako ih cak i tjera da zive u svoja cetiri zida bez aktivnog ucesca u drustvenim tokovima.
-
mirza_15
#167 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Nikab nije tema danasnje emisije.AzerVisoko wrote: Prvi ili drugi moj post na ovoj temi: "Ne slazem se sa odlukom VSTV-a". Druga stvar, ona slika sa demonstracije kad je neki forumas napisao da je nazadno pa ti mu odgovorio da te ne zanima njegovo misljenje: U prvom redu imas zenu u nikabu. Ima ih jos.
-
mirza_15
#168 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
SkyLimit wrote:Meni drago vidjeti obrazovane i ambiciozne pokrivene religiozne zene. Umjesto da ih drustvo podrzi, ovako ih cak i tjera da zive u svoja cetiri zida bez aktivnog ucesca u drustvenim tokovima.
-
calculator
#169 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
U čemu ih društvo ne podržava, čime ih društvo tjera u četiri zida? Zar im komociju ne ograničava upravo njihovo društvo, odnosno vjerski propisi?SkyLimit wrote:Meni drago vidjeti obrazovane i ambiciozne pokrivene religiozne zene. Umjesto da ih drustvo podrzi, ovako ih cak i tjera da zive u svoja cetiri zida bez aktivnog ucesca u drustvenim tokovima.
-
PeppermintSA
#170 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Reci to Francuzima koji od 1905. godine njeguju sekularizam pod imenom Laïcité. Dakle, nije samo stvar u odvojenosti religije od države, već i odvojenosti religijskog indentiteta od javnog prostora. Antiklerikalizam.mirza_15 wrote:
Obojica prvo naucite sta znace pojmovi sekularizma, ljudskih prava i vjerskih sloboda pa onda komentarisite. Marama rusi sekularizam?! Hahaha. Koja glupost.
- It_is_a_Leclerc
#171 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Zašto da društvo podržava pokrivene žene ?! Molim vas, objasnite mi. Društvo treba da podrži invalide, nacionalne manjine, osobe ometene u razvoju, da postanu ravnopravne. Ne želim da podržim niti ne podržim bilo koga na osnovu onog što oblači ili u što vjeruje. Podržati ženu s hidžabom, a ne podržati ženu bez hidžaba je notorna diskriminacija.
Uostalom, zašto i po čemu su žene sa maramom toliko posebne da bi se društvo trebalo posebno brinuti o njima ?
Uostalom, zašto i po čemu su žene sa maramom toliko posebne da bi se društvo trebalo posebno brinuti o njima ?
-
mirza_15
#172 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Ti si pobrk'o loncice. Niko ne trazi posebna, nego jednaka prava i za njih. Trazi se da ih drustvo ne stigmatizira i da se prema njima ne odnosi kao prema gradjanima drugog reda.It_is_a_Leclerc wrote:Zašto da društvo podržava pokrivene žene ?! Molim vas, objasnite mi. Društvo treba da podrži invalide, nacionalne manjine, osobe ometene u razvoju, da postanu ravnopravne. Ne želim da podržim niti ne podržim bilo koga na osnovu onog što oblači ili u što vjeruje. Podržati ženu s hidžabom, a ne podržati ženu bez hidžaba je notorna diskriminacija.
-
mirza_15
#173 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Pasa moj solidni, sekularizam ne znaci antiteizam, pa ni ateizam. Sekularizam samo znaci da drzavom ne upravlja crkva/vjerska zajednica nego svjetovna vlast. Nista drugo! S druge strane, vjerske zajednice imaju pravo i na javno misljenje i na javni prostor jednako kao i svi drugi. Imaju pravo da upucuju i sugestije, zahtjeve, da protestuju. Znas li kako se zove najjaca politicka partija u Njemackoj kojoj pripada i kancelarka Angela Merkel? Znas li da imaju krscanska u nazivu? U Americi se zaklinju na bibliju, a pokrivena tamnoputa amerikanka se zaklela na Kur'an, na novcanica im pise da vjeruju u Boga, Bog blagosloviju Ameriku im je cesta recenica, a zakletvu zavrsavaju sa "tako mi Bog pomogao", za Bozic niko ne radi, a ni Nedelja nije slucajno neradni dan. Nemas bolan pojma sta je sekularizam. Samo koristis taj pojam da bi svoje predrasude ispoljio.PeppermintSA wrote:Reci to Francuzima koji od 1905. godine njeguju sekularizam pod imenom Laïcité. Dakle, nije samo stvar u odvojenosti religije od države, već i odvojenosti religijskog indentiteta od javnog prostora. Antiklerikalizam.mirza_15 wrote:
Obojica prvo naucite sta znace pojmovi sekularizma, ljudskih prava i vjerskih sloboda pa onda komentarisite. Marama rusi sekularizam?! Hahaha. Koja glupost.
- animals
#174 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Problem je veci no sto se misli. .
Mene interesuje samo jedno, zato takav nacin odijevanja ne konzumiraju i muskarci. .
zasto samo zene. .
Mene interesuje samo jedno, zato takav nacin odijevanja ne konzumiraju i muskarci. .
zasto samo zene. .
- It_is_a_Leclerc
#175 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Nisam pobrkao, jer neko u gornjim postovima kaže da žene sa hidžabom koje rade u pravosuđu treba podržati i ohrabriti, bogami k'o da su maloumne, pa je čudno što su završile fakultete i rade u pravosuđu.mirza_15 wrote:Ti si pobrk'o loncice. Niko ne trazi posebna, nego jednaka prava i za njih. Trazi se da ih drustvo ne stigmatizira i da se prema njima ne odnosi kao prema gradjanima drugog reda.It_is_a_Leclerc wrote:Zašto da društvo podržava pokrivene žene ?! Molim vas, objasnite mi. Društvo treba da podrži invalide, nacionalne manjine, osobe ometene u razvoju, da postanu ravnopravne. Ne želim da podržim niti ne podržim bilo koga na osnovu onog što oblači ili u što vjeruje. Podržati ženu s hidžabom, a ne podržati ženu bez hidžaba je notorna diskriminacija.
Nema stigme. Postoje pravila. Dok god se o hidžabu govori kao o vjerskom propisu (a prakticiranje vjere je vrhovno zabranjeno u institucijama sekularne države), dotle će i nailaziti na ovakve probleme.