Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post Reply

Po vasem misljenju ko ima medju demokratskim kandidatima najvece sanse da osvoji nominaciju ?

Bernie Sanders
46
43%
Hillary Clinton
61
57%

Total votes: 107

Zokipfc

#151 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Zokipfc »

Ja_Ja wrote: $15 po satu je nemoguce. To i oni koji nemaju pojma o ekonomiji znaju. Da ne pricamo o zdravstvu. Ovo sto je Obama napravio je vrh za slijedecih 10 godina. A i ostale stvari nisu daleko od sci-fi. Ima jedino sanse da napravi obrazovni sistem malo pristupacnijim, energetski sistem se vec polahko transformise nekom svojom dinamikom koja ce trajati slijedecih 50 godina. A o ostalom moze samo sanjati.

Sve je to fino receno ali je neizvodljivo. Ja cu jos jednom ponoviti da jedina pozitiva u svemu ovome jeste sto ce Sanders iza sebe ostaviti stotine hiljada onih koji nece samo razmisljati u domenu kapitalizma, vec i socijalne odgovornosti. Kroz slijedecih 8-12 godina ukoliko se kroz kongres uspiju infiltrirati kongresmeni koji podrzaju njegove ideje, neki novi Sanders ce imati sanse da bude izabran. Do tada ovo ostaje samo slatka prica i to je otprilike to.
POLITICS170 Prominent Economists Back Bernie Sanders’ Plan to Rein in Wall Street
Tom Cahill | January 14, 2016

Financial experts, academics, and economists from across the nation are officially endorsing Bernie Sanders’ proposal to break up big banks and bring justice to Wall Street.

In a speech earlier this month in the heart of New York City’s financial district, Sanders outlined his plan to reform Wall Street that included, among other things, passing a new law similar to the Glass-Steagall bill of the 1930s that would separate commercial banking from investment banking — effectively breaking up the biggest Wall Street banks into smaller institutions. Sanders also pledged to take action to cap ATM fees at $2 per use, make usurious interest fees illegal, levy a sales tax on all financial transactions on Wall Street to discourage speculative trading, and bring criminal charges against the banking executives responsible for the 2008 financial crisis. Here’s video of the full speech:

Among the 170 economists and professors backing Sanders’ plan are former U.S. Secretary of Labor Robert Reich, Dean Baker of the Center for Economic and Policy Research, professor James K. Galbraith of the University of Texas, and John Miller of Wheaton College. Other experts listed on the sign-on letter teach at top universities like Harvard, Cornell, and Cambridge (UK). Also included is a former member of U.S. Congress, a former researcher for the Federal Reserve Board, and even a former associate at Goldman Sachs, as well as numerous financial advisors and wealth management experts.

While Hillary Clinton has also proposed a Wall Street reform plan, the letter signed by the aforementioned experts criticizes Clinton’s plan as too weak to be seriously considered. The third paragraph of the letter slams the Clinton plan for not calling for the breakup of major financial institutions:

Secretary Hillary Clinton’s more modest proposals do not go far enough. They call for a bit more oversight and a few new charges on shadow banking activity, but they leave intact the titanic financial conglomerates that practice most shadow banking. As a result, her plan does not adequately reduce the serious risks our financial system poses to the American economy and to individual Americans. Given the size and political power of Wall Street, her proposals would only invite more dilution and finagle.
Za cijelu listu 170 ekonomista koji su rekli 'DA' Sandersu: http://usuncut.com/politics/170-top-eco ... ll-street/

Jedini covjek koji zaista nesto zeli promjeniti. Jedini kandidat koji ne lize d*pe onima koji su napravili haos 2008e i koji i dalje jebu ne samo Americkog covjeka, nego cijeli svijet.
Fudo387

#152 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Fudo387 »

MyTao wrote:Dobra ideja je dobra ideja, nevazno koliko neizvodljiva... tako da jedno je biti skeptican da ce ta ideja pobjediti I upsjeti, a sasvim drugo ismijavati ideju da policija treba prestati ubijati neduzne ljude.
Kakvih ja sve ideja imam pa ih ne razmatram ozbiljno jer sam svjestan da su neizvodljive. On ima svoju bazu i pici joj pricu koju zele da cuju, i
tu se te ideje zavrsavaju.
Policija ne ubija neduzne ljude.
klavirdžija

#153 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by klavirdžija »

Sanders je nažalost klasični populista.

Pitanje je i koliko sam vjeruje u ono što priča. Švedska više ne fercera ni u Švedskoj, a kamoli jednoj Americi. :D
Zokipfc

#154 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Zokipfc »

Fudo387 wrote:
MyTao wrote:Dobra ideja je dobra ideja, nevazno koliko neizvodljiva... tako da jedno je biti skeptican da ce ta ideja pobjediti I upsjeti, a sasvim drugo ismijavati ideju da policija treba prestati ubijati neduzne ljude.
Kakvih ja sve ideja imam pa ih ne razmatram ozbiljno jer sam svjestan da su neizvodljive. On ima svoju bazu i pici joj pricu koju zele da cuju, i
Policija itekako ubija neduzne ljude. Gdje ti zivis, u Diznilendu?

Po tvojoj logici nista se nikada i ne bi promjenilo na bolje. Zato sto su oni na vrhu mocniji od obicnog covjeka. To je taj mentalitet luzera.. "Suti, trpi, nek nas gaze.."
Fudo387

#155 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Fudo387 »

Zokipfc wrote:
Fudo387 wrote:
Policija itekako ubija neduzne ljude. Gdje ti zivis, u Diznilendu?

Po tvojoj logici nista se nikada i ne bi promjenilo na bolje. Zato sto su oni na vrhu mocniji od obicnog covjeka. To je taj mentalitet luzera.. "Suti, trpi, nek nas gaze.."
Za razliku od tebe ja zivim u Diznilendu :D , i nikad nisu povukli pistolj na Fudu ili bilo koga ja poznajem.
Izuzetno su profesionalni, obuceni da sluze i stite drustvo koje ih placa. To sto nekad nekog kriminalca sa dosjeom k'o biblija izbuse, jebe mi se.
Po mojoj logici ovo sasvim pristojno funkcionise, ne cackaj nista. :D
Zokipfc

#156 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Zokipfc »

klavirdžija wrote:Sanders je nažalost klasični populista.

Pitanje je i koliko sam vjeruje u ono što priča. Švedska više ne fercera ni u Švedskoj, a kamoli jednoj Americi. :D
Cuj, obicni populista :-) Postigao vise od mnogih birokrata sa dem/rep strane koji profitiraju od pokvarenog sistema. On Svedsku navodi samo da Amerikancima pokaze da JESTE moguce imati zdravstveno osiguranje za svakog drzavljanina, a ne da ce uraditi copy: sweden, paste: US.
Fudo387 wrote: Za razliku od tebe ja zivim u Diznilendu :D , i nikad nisu povukli pistolj na Fudu ili bilo koga ja poznajem.
Izuzetno su profesionalni, obuceni da sluze i stite drustvo koje ih placa. To sto nekad nekog kriminalca sa dosjeom k'o biblija izbuse, jebe mi se.
Po mojoj logici ovo sasvim pristojno funkcionise, ne cackaj nista. :D
Ah, nisu na Fudu dakle policijska brutalnost ne postoji. Bravo majstore.
Ne kazem da su svi policajci zli. Daleko od toga. Ali da postoji sistematicki rasizam u redovima mnogih 'Police Departments', postoji. I uopste nemaju problema okrenuti se prema SVOM narodu ako dodje komanda od 'onih gore'.
Last edited by Zokipfc on 11/02/2016 20:29, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#157 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Citizens United se ako se ne varam tice campaign financing izmjena u zakonu koje je donio Supreme Court prije 5-6 godina, gdje sad prakticno korporacija moze beskonacne sume novca utrpati kao donacije za kampanju. Prije su bila neka lafo ogranicenja. Znaci da korporacije mogu sipati lovu za svog kandidata (ili cesto za vise njih) bez ikakvih regulacija.

Nakon ove odluke Vrhovnog suda, vecina kandidata za predsjednika formiraju tzv Super PACs (Political Action Comittees) koji primaju lovu i koji ih onda financira, samo da nije direktno i koordinirano za kampanjom.

Ovo otprilike daje prednost nekome ko ima puno da donira sukladno toj prednosti u odnosu na tebe i mene, sirotinju. Prije si imao neke limite na to koliko mozes donirati. Uglavnom to u praksi znaci da sasvim otvoreno par ljudi moze kontrolisati izborni proces sa donacijama, a nas treba biti milion da bi parirali tom jednom milijarderu, odnosno nekoj njegovoj firmi.

Mislim nije da je prije bilo mnogo drukcije, ali sad je to sve na hyper-nivou i puno je vise love upumpano u izbore. Mislim da je to jedan od razloga sto se pojavljuje ovoliko kandidata, pogotovo na R strani. Boli ih kurac, od toga zarade. (Naravno ne ide to tako bukvalno njima u dzep, jer je nelegalno.)

Ovdje mozete naci kakvi sve postoje Super PACs i kome doniraju.
https://www.opensecrets.org/pacs/superpacs.php

Tu se lako moze vidjeti razlika izmedju raznih kandidata. :-)
Naravno tu neces naci Sandersa jer dobija svu lovu od individualnih donora, a ni Trumpa jer se sam financira.
Jedina dva nezavisna kandidata od Big Money. Nije ni cudo sto su bas oni razvalili u tradicionalno independent minded New Hampshireu.
klavirdžija

#158 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by klavirdžija »

Zokipfc wrote:
klavirdžija wrote:Sanders je nažalost klasični populista.

Cuj, obicni populista :-) Postigao vise od mnogih birokrata sa dem/rep strane koji profitiraju od pokvarenog sistema. On Svedsku navodi samo da Amerikancima pokaze da JESTE moguce imati zdravstveno osiguranje za svakog drzavljanina, a ne da ce uraditi copy: sweden, paste: US.
Klasični, ne rekoh obični. Ako hoćeš, on je (posebno za Ameriku) neobični populista. :D Ovo prevashodno jer je populizam puno češće kod njih dolazio sa one "desne" strane.

U Americi lobistički sistem stvarno jeste pokvaren i odavno ne radi kako treba, to nije nikakva tajna. Na podobar dio onoga o čemu on priča je recimo upozorio i predsjednik Eisenhower još 1960-61 u svom oproštajnom govoru. Međutim, raznoraznim listama želja se taj sistem neće popraviti. Poređenja sa Švedskom je bilo više i očito je da baš nije u toku, ako ga je za to uopšte i briga. U ovom trenutku više liči na ljutog čikicu koji bi održi pokoju lekciju, nego na nekog ko je išta zaista i kadar uraditi na tom polju.
jeza u ledja

#159 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Fudo387 wrote: Policija ne ubija neduzne ljude.
:shock:
Morao sam sjest i casu vode popit da dodjem sebi.
Fudo387

#160 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Fudo387 »

jeza u ledja wrote:
Fudo387 wrote: Policija ne ubija neduzne ljude.
:shock:
Morao sam sjest i casu vode popit da dodjem sebi.
Samo ti sjedi i napij se vode.
Frajer opljacka prodavnicu, namara radnika u njoj, pokusa oteti pistolj drotu, i kad ga ovaj umlati...ajjjj, ubio divnog tinejdjera, dusa od
momka. Demonstracije!
Manemoj.
Fudo387

#161 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Fudo387 »

Zokipfc wrote:Ali da postoji sistematicki rasizam u redovima mnogih 'Police Departments', postoji.
Ovo mi je najbolje, pola PD crnci, al' postoji sistematicki rasizam u tom PD. :lol:
klavirdžija

#162 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by klavirdžija »

Neka ga vama, na daljinu nam je draži. :D
jeza u ledja

#163 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Ne mogu ja tebi objasnjavati Ferguson, a kamo li mali milion situacija gdje je POTPUNO NEDUZAN covjek ubijen. To se SVAKODNEVNO desava na ulicama Amerike. Znaci ne govorimo o ljudima koji su krivi za bilo sta.
I ne radi se samo o crncima.
alphonse kauders

#164 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by alphonse kauders »

Iako sam veliki fan lika, djela i ideja , činjenica je da čovjek ima 74. godine (izbore će dočekati u 75-oj) i u tim godinama bi realno trebao vrtiti šta oko baštice i brčkati none na Havajima, a ne odlučivati u jednoj od najmoćnijih država svijeta.

Mislim, ima razlog zašto ima neka dobna granica za penziju - jednostavno, općenito u tim godinama od svega si bolestan, ustaneš u 9 ujutro, u 11 ti se opet spava, produktivnost u odnosu na 50-e je 30-40% manja, koliko god ti mozak bio bistar i koliko god želje imao da nešto uradiš i promjeniš, prirorda čini svoje.

Konkretno - ni rođenog oca ne bih podržao da se u 74-oj kandiduje za predsjednika mjesne zajednice, a kamoli države.

Kratki edit: najmanje sam fan Hillary, jednostavno američki izbori mi se gade, jer se sve na kraju zasniva kome će Goldman/Sachs dati više para u kampanji (naravno, po principu ili si republikanac ili demokrata ili si k...c od ovce) i čiji će interesi ostati zaštićeni (doduše, kad malo razmislim, nije ni kod nas nešto puno drukčije, ali je barem razvodnjeno:)
Fudo387

#165 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Fudo387 »

pasha078 wrote:Fudo, ti se ne moras brinut, tvoj kandidat Trump sigurno uzima nominaciju. Samo ako si Bosnjo, pripremi kofere kad budu deportovali nepozeljne.
:lol:
Ziv sam se isprepadao. Mene iskreno boli kita ko ce biti izabran, sve je to ista banda.
Ako budu deportovali, dok dodju do Bosnja u tom ce i penzija. :D
jeza u ledja wrote:Ne mogu ja tebi objasnjavati Ferguson, a kamo li mali milion situacija gdje je POTPUNO NEDUZAN covjek ubijen. To se SVAKODNEVNO desava na ulicama Amerike. Znaci ne govorimo o ljudima koji su krivi za bilo sta.
Ja u zivotu nisam imao nikakav konflikt sa murijom. Radim, postujem red i zakon, ne pravim pizdarije, nikad me niko nije poprijeko pogledao
a kamo li prijetio teufikom. To sto masa budala voli sebi komplikovati zivot, zaboli me kita.
Jednom me zaustavio jer sam brzo vozio. Hello-Hello, vozacku-evo, registracija-evo. Znas li sto sam te zaustavio-znam.
Hos uzeti tiket i platiti kaznu ili ces ici na sud-uzecu tiket. Hvala na saradnji, sretno, i polako-ok, hvala.
Ma oni su zlatni kakva je ovo bagra, i treba im povecati broj i dati jos vece ovlasti.
MyTao

#166 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by MyTao »

Fudo387 wrote:
pasha078 wrote:Fudo, ti se ne moras brinut, tvoj kandidat Trump sigurno uzima nominaciju. Samo ako si Bosnjo, pripremi kofere kad budu deportovali nepozeljne.
:lol:
Ziv sam se isprepadao. Mene iskreno boli kita ko ce biti izabran, sve je to ista banda.
Ako budu deportovali, dok dodju do Bosnja u tom ce i penzija. :D
jeza u ledja wrote:Ne mogu ja tebi objasnjavati Ferguson, a kamo li mali milion situacija gdje je POTPUNO NEDUZAN covjek ubijen. To se SVAKODNEVNO desava na ulicama Amerike. Znaci ne govorimo o ljudima koji su krivi za bilo sta.
Ja u zivotu nisam imao nikakav konflikt sa murijom. Radim, postujem red i zakon, ne pravim pizdarije, nikad me niko nije poprijeko pogledao
a kamo li prijetio teufikom. To sto masa budala voli sebi komplikovati zivot, zaboli me kita.
Jednom me zaustavio jer sam brzo vozio. Hello-Hello, vozacku-evo, registracija-evo. Znas li sto sam te zaustavio-znam.
Hos uzeti tiket i platiti kaznu ili ces ici na sud-uzecu tiket. Hvala na saradnji, sretno, i polako-ok, hvala.
Ma oni su zlatni kakva je ovo bagra, i treba im povecati broj i dati jos vece ovlasti.

Pa nije niko rekao da tebe licno murija proganja i izivljava se na tebi, tako da tvoj odgovor nema smisla... Nisi ti jedini covjek u jebenoj drzavi, ostalo samo policajci :-)
Fudo387

#167 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Fudo387 »

MyTao wrote:Pa nije niko rekao da tebe licno murija proganja i izivljava se na tebi, tako da tvoj odgovor nema smisla... Nisi ti jedini covjek u jebenoj drzavi, ostalo samo policajci
Ama govorim ti da niko normalan nema posla sa njima. Sve i jedan slucaj upucavanja "neduznog" gradjanina je bio vezan za likove koji imaju
kriminalni rekord k'o Zijad Turkovic. Frajer vitla nozem, oni ga mole 150 puta da ostavi noz, da se smiri, on ne jbe dva pusto i glumi zadnju
budaletinu. Kad je sve izmaklo kontroli smjestise mu 27 komada duge devetke u prsa. Sutradan sve i jedan djabahljebaros iz geta ispred
policijske stanice na nekakvim protestima. Trebi lik govori 100 puta da stane, ne jebe ga isto da zidu govori, pjana, napusena, razbila
dva auta plus svoje, poslala lika u invalidska kolica, kad joj zalijepi tejzer u ledja sutradan opet protesti. Policijska brutalnost.
Sta trebaju, k'o kod nas kad Mevlid rafala okolo sat vremena, natezat se sta ce i kako ce?
Pa imas u Bosni najmiroljubiviju muriju na svijetu, i svi im jebete mater sto su picke.
klavirdžija

#168 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by klavirdžija »

Amerika je, za evropske prilike, još uvijek poludivlji zapad, tako da se ne može gledati kroz nekakvu evropsku, čak ni bosansku prizmu.

Jako raznolika po svim pitanjima, dobro je da se još uvijek i drži zajedno. Rasizma sigurno ima, što nije nimalo čudno. Da su takve prilike kod nas, a sa našim pristupom takvim stvarima, imali bi otvoreni rasni rat na ulicama.

To se neće promijeniti političkim, PC dekretima, nego godinama rada, posebno u obrazovanju koje se u Americi svakim danom sve više polarizuje. Diplome se štancaju skoro kao kod nas u Travniku i Bugojnu, a stvarno, kvalitetno obrazovanje je uprkos povećim investicijama ipak privilegija onih bogatijih. U mnogim dijelovima US, posebno u radu s "manjinama", država je skoro pa digla ruke, u "crvenijim" državama skoro pa se može reći da se tako radi namjerno. Dok se uzroci ne riješe, posljedice se mogu tek privremeno prikriti.

Što bi onomad rekla Sarah Palin, lipstick, pig i tako to. :D
Last edited by klavirdžija on 11/02/2016 21:23, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#169 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Vidim dobro se adaptirao u Americi. Dobro meni a ostale ko jebe. :D

Nisu buraz svi uzorni gradjani. Fazon je sto glupa situacija lako eskalira u neciju smrt ili dugogodisnji zatvor jer se drot ne zna ponasati u odredjenoj situaciji gdje je njegova duznost da je smiri, a ne da ona eskalira. Ovo je pogotovo problem kad su drotovi naoruzani do zuba kao uostalom i svi ostali na kojim debelo profitira vojna inudstrija.
klavirdžija

#170 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by klavirdžija »

Ko bi rekao da će do toga doći, ali ovdje je Fudo u pravu. :D
Fudo387

#171 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Fudo387 »

jeza u ledja wrote:Vidim dobro se adaptirao u Americi. Dobro meni a ostale ko jebe.
Indeed. :D
jeza u ledja wrote:Nisu buraz svi uzorni gradjani. Fazon je sto glupa situacija lako eskalira u neciju smrt ili dugogodisnji zatvor jer se drot ne zna ponasati u odredjenoj situaciji gdje je njegova duznost da je smiri, a ne da ona eskalira. Ovo je pogotovo problem kad su drotovi naoruzani do zuba kao uostalom i svi ostali na kojim debelo profitira vojna inudstrija.
Jasno je meni da oni prave i greske, ljudi od krvi i od mesa. Ali, ako uzmemo stopu kriminala puta broj kretena, ma dobro oni ovo regulisu.
MyTao

#172 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by MyTao »

Fudo387 wrote:
MyTao wrote:Pa nije niko rekao da tebe licno murija proganja i izivljava se na tebi, tako da tvoj odgovor nema smisla... Nisi ti jedini covjek u jebenoj drzavi, ostalo samo policajci
Ama govorim ti da niko normalan nema posla sa njima. Sve i jedan slucaj upucavanja "neduznog" gradjanina je bio vezan za likove koji imaju
kriminalni rekord k'o Zijad Turkovic. Frajer vitla nozem, oni ga mole 150 puta da ostavi noz, da se smiri, on ne jbe dva pusto i glumi zadnju
budaletinu. Kad je sve izmaklo kontroli smjestise mu 27 komada duge devetke u prsa. Sutradan sve i jedan djabahljebaros iz geta ispred
policijske stanice na nekakvim protestima. Trebi lik govori 100 puta da stane, ne jebe ga isto da zidu govori, pjana, napusena, razbila
dva auta plus svoje, poslala lika u invalidska kolica, kad joj zalijepi tejzer u ledja sutradan opet protesti. Policijska brutalnost.
Sta trebaju, k'o kod nas kad Mevlid rafala okolo sat vremena, natezat se sta ce i kako ce?
Pa imas u Bosni najmiroljubiviju muriju na svijetu, i svi im jebete mater sto su picke.
Nije tacno... Ja sam bijel, obrazovan, vozim fino auto, nikada u zivotu nisam bio uhapsen, nikada se nisam ponasao bahato sa njima ili sa drugim narodom... nikada nisam bio u tuci, a iz prve ruke znam o kakvim se sirovinama radi... mogu samo zamisliti kako je nekom crncu u Brooklynu koji se vraca kuci sa 3. smjene... Ustvari ne moram zamisliti, svaki dan se cuje nesto novo... a oni nastavljaju po svome jer ima balvana koji ih podrzavaju...

Btw. to sto neko ima kriminalni record nije razlog da bude ubijen... :run:
Zokipfc

#173 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Zokipfc »

Fudo izmisljava nove nacine argumentacije
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#174 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote: Pa imas u Bosni najmiroljubiviju muriju na svijetu, i svi im jebete mater sto su picke.
Upravo.
Fudo387

#175 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Fudo387 »

MyTao wrote:Nije tacno... Ja sam bijel, obrazovan, vozim fino auto, nikada u zivotu nisam bio uhapsen, nikada se nisam ponasao bahato sa njima ili sa drugim narodom... nikada nisam bio u tuci, a iz prve ruke znam o kakvim se sirovinama radi...
De da cujem, kako su te tako finog i pristojnog maltretirali?
Iz prve ruke.
Post Reply