Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
Matzan

#151 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Matzan »

Ramzess Veliki wrote:Niko ne spomenu ljubav.
Samo metanje.

Neću komentarisati pojedine postove, mogu reći samo svoje mišljenje.
Život bez ljubavi, bez zaljubljenosti, seks bez osjećanja ... kako je to prazan život.
I za djecu trebaš imati ljubav. Želju da voliš. Želju da živiš, daješ život i želju da napreduješ.
Da iza sebe ostaviš sjećanja na svoje postojanje.
Da neko za tobom pusti suzu kad te više ne bude.

OT: Da, iz ljubavi prema toj ženi potrudio bih se i da volim njeno dijete. Ako se desi takva ljubav.
U nekom drugom slučaju - da imam mogućnosti, da se partnerica slaže, i kad bi imali svoje djece, usvojio bih ono malo napušteno koje uvečer kad legne samo u domu - pusti suzu i sanja da ima nekoga koga bi zvalo roditeljem.

Jal si ostario, jal dobro zagorio? :mrgreen:
supercali

#152 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by supercali »

cLo wrote:
Njanjavi wrote: Kralju, generalno u zivotu kad neko koristi kao pokusaj dokazivanja necega, sasvim dovoljno kaze o zivotnom iskustvu osobe.
Cuj generalno :lol:
Cuj pravilo :lol:
Mislim da bi po tebi najbolje bilo rodit dijete, pa ga tutnut nekom tamo desetom, a ti ces dobit drugo neko isto od nekih desetih, jer "zivotno iskustvo" kaze da bioloski roditelji prave kiksove u odgajanju, dok su se stranci pokazali kao bolji izbor :D. Ono sastanu se dva para, pa kazu: hajmo se corat. :lol:
Gledajte na obn-u mjenjam djecu
Ramzess Veliki

#153 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Ramzess Veliki »

Matzan wrote:
Samo metanje.

Život bez ljubavi, bez zaljubljenosti, seks bez osjećanja ... kako je to prazan život.
I za djecu trebaš imati ljubav. Želju da voliš. Želju da živiš, daješ život i želju da napreduješ.

OT: Da, iz ljubavi prema toj ženi potrudio bih se i da volim njeno dijete. Ako se desi takva ljubav.
U nekom drugom slučaju - da imam mogućnosti, da se partnerica slaže, i kad bi imali svoje djece, usvojio bih ono malo napušteno koje uvečer kad legne samo u domu - pusti suzu i sanja da ima nekoga koga bi zvalo roditeljem.

Ne ... Riba u horoskopu. :D
Ljakan

#154 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Ljakan »

ovde nista osim sranja procitat ne mozes :lol:

serete za medalju.
supercali

#155 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by supercali »

Kad ne mozemo na olimpijadi osvojiti daj sta das
Ljakan

#156 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Ljakan »

nekad je bolje nista nego ista
Tito_i_Partija

#157 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Tito_i_Partija »

Matzan wrote:
Samo metanje.

Citam sta pise i ne mogu da vjerujem. Ramo, najveci jebach srednje Bosne i sire, govori o ljubavi i osjecanjima.

Image

Jos kad rece "pusti suzu"...ma bjezi ba, garant mu neko password hapio, pa sad ide okolo i kvari mu ugled. :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#158 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Velkoski »

Ili želi impresionirati neku forumašicu Image
Ljakan

#159 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Ljakan »

nema picke preko interneta :lol:
Ramzess Veliki

#160 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Ramzess Veliki »

cLo wrote:
Ramzess Veliki wrote:
cLo wrote: Svjesna sam da ima svijetlih primjera, ali onako generalno, niko ne moze djecu voljeti vise, niti se bolje starati o njima od njihovih bioloskih roditelja.
Nažalost nije to uvijek tako.
Nije uvijek tako, ali ljudi vecinom iznose stavove koji su bazirani na licnom iskustvu i tu ne vidim nista lose. Imas dijete i kada bi te pitali da li smatras da bi neko drugi bio bolji roditelj tvom djetetu i volio ga vise od tebe, sta bi odgovorio?
Kako proživljavam svaku od ovih navedenih situacija rekao bih da bih radi curice koje nije samnom volio da se bivša uda, kako bi malena imala bar zamjenskog oca. Bio bih presretan da je taj čovjek voli i pazi, time bih njega više cijenio.
U situaciji gdje sam ja samohrani roditelj, mogu reći da je to vrlo teško. Moja starija kćerka je izrazila želju da se oženim - ako ću biti sretan, i ako će ona slušati njenu muziku (Taylor Swift). O tome još ne razmišljam, posvećen sam više njoj nego sebi, ali doći će i to vrijeme da naiđem na osobu sa kojom ću naći neki zaboravljeni osjećaj sreće. Već sam jednom prilikom osjetio emocije prema prelijepoj i izuzetnoj ženi koja ima sina iz propalog braka, ali su se stvari malo iskomplikovale, malo njen strah, malo daljina, ali mogu reći da mi je malo nedostajalo da joj predložim neku zajednicu.

Mislim da se čovjek ne treba bojati posljedica. Trebao bi težiti sreći i harmoniji. Život u haosu - koji sam svakako proživio na više načina - ne vodi u sreću. Vodi u novo stanje haosa. To se može podnositi dok si mlad i neobuzdan, ali sa vremenom kako sazrijevaš i kako to sve prođeš - ne mijenja se ništa. Ne ostaje mnogo mogućnosti za nečim novim i neispitanim, već ti je sve poznato i već znaš kako će se završiti. Znaš kakvog je ukusa dagnja, jagnjetina, znaš kako je sunčati se na pjeskovitoj plaži. Kad ti dođe to vrijeme - ako imaš pored sebe nekoga sa kime možeš zajednički disati - možeš biti sretan. Ako nemaš - ne gubi nadu, traži takvu osobu. Po mogućnosti da liči na holivudski sex simbol. :thumbup:
Ramzess Veliki

#161 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Ramzess Veliki »

... a za mušku raju na forumu - kad pročitaš knjigu ona je pročitana. Traži drugo dobro djelo. :D
Euridika
Globalna šefica

#162 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Euridika »

cLo wrote: Ok, moze i tako. Sad budi ljubazna da mi odgovoris na jos jedno pitanje. Obzirom da smatras da bi x osoba mogla da voli i odgaja tvoje dijete jednako dobro kao ti, da li bi joj prepustila staranje o njemu sa minimalno vlastitog uticaja na razvoj djeteta?
Zbog čega minimalni utjecaj na razvoj djeteta? Postojanje očuha/maćehe ne isključuje angažman roditelja. Osim u slučaju da su fizički udaljeni, ili da se ne daj Bože roditelj sam odrekne svojih prava i obaveza na odgoj djeteta.

Imam već jednu sličnu situaciju u rodbini, pa znam o čemu pričam. Iako ima i tačnih priča da očuh/maćeha ne brinu o pastorku (fuj, kakva riječ, oduvijek sam je mrzila :twisted:) i da brane drugom biološkom roditelju pristup djetetu, u praksi je mnogo češće slučaj da se taj roditelj sam distancirao... :sad:
cLo

#163 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by cLo »

Euridika wrote: Zbog čega minimalni utjecaj na razvoj djeteta? Postojanje očuha/maćehe ne isključuje angažman roditelja. Osim u slučaju da su fizički udaljeni, ili da se ne daj Bože roditelj sam odrekne svojih prava i obaveza na odgoj djeteta.

Imam već jednu sličnu situaciju u rodbini, pa znam o čemu pričam. Iako ima i tačnih priča da očuh/maćeha ne brinu o pastorku (fuj, kakva riječ, oduvijek sam je mrzila :twisted:) i da brane drugom biološkom roditelju pristup djetetu, u praksi je mnogo češće slučaj da se taj roditelj sam distancirao... :sad:
Zbog toga sto postojanje tvog uticaja stvara ogromne sanse da isti prevagne u odgoju, s druge strane tvoje nepetljanje u odgoj potvrdjuje tvoje bezgranicno povjerenje u novog roditelja, a pricamo o povjerenju.
Ustvari me na ovoj temi najvise zulja sto se "tudja djeca" provlace kao normalna pojava. Ljudi su se poceli vezati i razvezivati k'o da su pertle. :D I ovaj razvod se poceo zloupotrebljavati, pa se za svaku sitnicu fata noge, a djecu k'o sisa, nabavit cemo drugu/og mamu/tatu.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#164 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Velkoski »

cLo wrote: Ustvari me na ovoj temi najvise zulja sto se "tudja djeca" provlace kao normalna pojava. Ljudi su se poceli vezati i razvezivati k'o da su pertle. :D I ovaj razvod se poceo zloupotrebljavati, pa se za svaku sitnicu fata noge, a djecu k'o sisa, nabavit cemo drugu/og mamu/tatu.
Image
Euridika
Globalna šefica

#165 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Euridika »

cLo wrote:
Euridika wrote: Zbog čega minimalni utjecaj na razvoj djeteta? Postojanje očuha/maćehe ne isključuje angažman roditelja. Osim u slučaju da su fizički udaljeni, ili da se ne daj Bože roditelj sam odrekne svojih prava i obaveza na odgoj djeteta.

Zbog toga sto postojanje tvog uticaja stvara ogromne sanse da isti prevagne u odgoju, s druge strane tvoje nepetljanje u odgoj potvrdjuje tvoje bezgranicno povjerenje u novog roditelja, a pricamo o povjerenju.
Ustvari me na ovoj temi najvise zulja sto se "tudja djeca" provlace kao normalna pojava. Ljudi su se poceli vezati i razvezivati k'o da su pertle. :D I ovaj razvod se poceo zloupotrebljavati, pa se za svaku sitnicu fata noge, a djecu k'o sisa, nabavit cemo drugu/og mamu/tatu.
Moje povjerenje u novog roditelja ne isključuje moj angažman u odgoju djeteta. Zbog čega ste tako isključivi?

Ah, dođosmo opet do razvoda...
Meni je tako simpatično s ove vremenske distance posmatrati idealističke stavove mladih. Znam, i sama sam bila takva, ali me život naučio koječemu...

Ne bih više filozofirala na ovu temu, već sam dosta rekla...
ho oponopono

#166 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by ho oponopono »

...ne kontam to neko "pod moranje" pobogu, ne može ništa nazor, jebiga...

... treba biti čovjek, sa svim plusevima i minusima i ispljunuti da, to bih mogao podnijeti ili pak ne želim jednostavno da sudjelujem u tom javašluku...i sve pet...te...

... neka hvala taj put ostavljam onima koji biraju da budu na tom brodu ludaka koji možda potone...niti su ovi bolji, niti gori sto bi mogli ili ne biti sa nekim ko je odveć roditelj...

...srećom, sve je stvar izbora...što je meni ok drugome ne mora biti...kao i kolekcionarstvo, što je lijep hobi i super je zar ne... zamisli da to neko izjavi na samitu serijskih ubica... :pusi2:
heat
Grijem se na: Ljubav
Vozim: ABCD

#167 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by heat »

Ramzess Veliki wrote:
Kako proživljavam svaku od ovih navedenih situacija rekao bih da bih radi curice koje nije samnom volio da se bivša uda, kako bi malena imala bar zamjenskog oca. Bio bih presretan da je taj čovjek voli i pazi, time bih njega više cijenio.
U situaciji gdje sam ja samohrani roditelj, mogu reći da je to vrlo teško. Moja starija kćerka je izrazila želju da se oženim - ako ću biti sretan, i ako će ona slušati njenu muziku (Taylor Swift). O tome još ne razmišljam, posvećen sam više njoj nego sebi, ali doći će i to vrijeme da naiđem na osobu sa kojom ću naći neki zaboravljeni osjećaj sreće. Već sam jednom prilikom osjetio emocije prema prelijepoj i izuzetnoj ženi koja ima sina iz propalog braka, ali su se stvari malo iskomplikovale, malo njen strah, malo daljina, ali mogu reći da mi je malo nedostajalo da joj predložim neku zajednicu.

Mislim da se čovjek ne treba bojati posljedica. Trebao bi težiti sreći i harmoniji. Život u haosu - koji sam svakako proživio na više načina - ne vodi u sreću. Vodi u novo stanje haosa. To se može podnositi dok si mlad i neobuzdan, ali sa vremenom kako sazrijevaš i kako to sve prođeš - ne mijenja se ništa. Ne ostaje mnogo mogućnosti za nečim novim i neispitanim, već ti je sve poznato i već znaš kako će se završiti. Znaš kakvog je ukusa dagnja, jagnjetina, znaš kako je sunčati se na pjeskovitoj plaži. Kad ti dođe to vrijeme - ako imaš pored sebe nekoga sa kime možeš zajednički disati - možeš biti sretan. Ako nemaš - ne gubi nadu, traži takvu osobu. Po mogućnosti da liči na holivudski sex simbol. :thumbup:
:kakoste:
supercali

#168 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by supercali »

cekajte ba nisam se jos ni ozenio a vi bi da odgajam dijete nije bitno svoje tudje
ako dodjem u iskusenje da li odgajati tudje dijete onda cu znati osjecaje a valjda i odgovor na pitanje
palestinka

#169 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by palestinka »

.
Last edited by palestinka on 06/02/2016 18:10, edited 1 time in total.
pukepuke

#170 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by pukepuke »

Puno bi manje nesporazuma bilo na temama da ljudi pozornije čitaju tuđe postove i razmisle malo o njima.
Onima koji nemaju djece, a ako pri tom ni na neki drugi način nisu osjetili ljubav prema djetetu (npr. nisu tetka, ujko, striko), naprosto nedostaje perspektive, zato, moram ponoviti, koliko vidim na temi, većinom oni koji su roditelji, odgovaraju pozitivno na postavljeno pitanje. Ovi koji su bez djece prilično su isključivi u vezi nečeg što nisu osjetili na vlastitoj koži. Naravno da ima i onih koji su roditelji ali ne bi mogli odgajati tuđe dijete, to je sasvim normalno i nema razloga za osudu ali ovako kako sad čitam komentare, ispade da su oni koji jesu spremni odgajati tuđe dijete, licemjeri, lažni filantropi, hvalisavci, a ovi koji nisu su iskreni i beskompromisni. Kad su u pitanju djeca, jedino što je beskompromisno je ljubav prema njima. Sve drugo vam pada u vodu.

I ja sam, dok sam bila cura, mislila da mogu bez previše razmišljanja napraviti pobačaj. Pošto sad imam perspektivu, ne bih to mogla. Svašta sam nešto mislila, pa više ne mislim.
Sabaton

#171 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Sabaton »

Hajmo malo kontrirati i biti toliko slobodni i postaviti jedno provokativno pitanje? :D

Da li bi vama, kao roditeljima, bilo sasvim svejedno da vase dijete odrasta u zajednici sa drugom osobom, i da li bi se mogli pomiriti sa tim da bi moralo i da mora ogromnu vecinu svog vremena provoditi sa strancem, :-) da se mora buditi u istom domu sa tim strancem, dijeliti sve dobro i lose sa tom osobom?

Ne bi vam bilo nimalo krivo? Ne bi vas to pogodilo, ali bas nimalo? Spremni ste to veoma lako prihvatiti i ne boriti se za svoje dijete? Meni se cini da bi tim postupkom bili samo mnogo RAVNODUSNI i NEODGOVORNI i da bi vam to samo posluzilo da skinete ODGOVORNOST sa sebe? :oops:

Nemojte biti tuke, i nemojte lagati sebe.Zna se sta znaci imati VLASTITO dijete, i koji tezinu nosi prefiks VLASTITO. Ali hajmo spinovati i reci da ima ljudi koji bi to i prihvatiti, ali oni su u VELIKOJ manjini.

Iskreno, TUDJE dijete je TUDJE dijete, i nikad ne moze biti MOJE. Svako dijete koje vidim u tramvaju je TUDJE, i za mene je STRANAC, i koliko god vremena i pod kojim god okolnostima bio vezan za njega, to nikad nece biti MOJE. :izet: Jer jednostavno NIJE. KRAJ DISKUSIJE
medvjed23

#172 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by medvjed23 »

pukepuke wrote:Puno bi manje nesporazuma bilo na temama da ljudi pozornije čitaju tuđe postove i razmisle malo o njima.
Onima koji nemaju djece, a ako pri tom ni na neki drugi način nisu osjetili ljubav prema djetetu (npr. nisu tetka, ujko, striko), naprosto nedostaje perspektive, zato, moram ponoviti, koliko vidim na temi, većinom oni koji su roditelji, odgovaraju pozitivno na postavljeno pitanje. Ovi koji su bez djece prilično su isključivi u vezi nečeg što nisu osjetili na vlastitoj koži. Naravno da ima i onih koji su roditelji ali ne bi mogli odgajati tuđe dijete, to je sasvim normalno i nema razloga za osudu ali ovako kako sad čitam komentare, ispade da su oni koji jesu spremni odgajati tuđe dijete, licemjeri, lažni filantropi, hvalisavci, a ovi koji nisu su iskreni i beskompromisni. Kad su u pitanju djeca, jedino što je beskompromisno je ljubav prema njima. Sve drugo vam pada u vodu.

I ja sam, dok sam bila cura, mislila da mogu bez previše razmišljanja napraviti pobačaj. Pošto sad imam perspektivu, ne bih to mogla. Svašta sam nešto mislila, pa više ne mislim.
boldano - nisu svi oni takvi.. ima na forumu divnih ljudi.. jeste da oni najčešće igraju kaladonta i slučaju muziku i zaobilaze ovakve teme :D al ipak, ima ih.. i među učesnicima ove teme i drugdje.. kao neko ko je pokrenuo lavinu komentara o licemjerstvu, osjetih potrebu da ovo kažem :D

ostalo - naravno da životno iskustvo pruža jasniju sliku svijeta, al ne treba tu činjenicu razvlačiti do krajnosti.. niti je osoba sa iskustvom uvijek u pravu niti je ona bez iskustva uvijek u krivu..
supercali

#173 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by supercali »

pukepuke wrote:Puno bi manje nesporazuma bilo na temama da ljudi pozornije čitaju tuđe postove i razmisle malo o njima.

necemo svrsavati u tebe da nebi bila u prilici za pobacaj
Mutivoda

#174 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Mutivoda »

Sabaton wrote:Ovih dana je bila aktuelna tema o odnosu ocuha i oca prema djetetu. Culo se raznih oprecnih misljenja. Zanima me da li bi neko od vas pristao zivjeti sa osobom koja ima dijete (djecu) iz predhodnog braka, i kako biste se postavili prema njemu, ako bi vas ono odbijalo?
Mislim da ne.. Jebiga
Mis mekinjas

#175 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Mis mekinjas »

1. Djeca nikad nisu razlog razvoda, djeca su cesce razlog ostanka u losem braku. I razlog da ljudi zavrse u braku osudjenom na los suzivot. Pa iz takvih zajednica izlaze nadrkani i partneri i djeca
2. Ako nije rijec o smrti jednog od roditelja, vec samo razvod, zivot znaci treba stati???
Evo Havane, majka mu sama. On ne misli da je sretna. Vjerujem da svako normalan svom roditelju zeli srecu.
3. Normalan covjek ne napusta svoje dijete. E sad sto se svi cude ko tuka (koju si spomenuo) govnima kad ocevi PRAVI ne cuje dijete po dva mjeseca, ne plati alimentaciju i blablablaaaa... Wtf je odgovornost???
4. Jednom pogledajte film "Stepmom", provokativan je i odlican kako se krenulo ajmo malo kontrirati.
Post Reply