Narkomanija u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tututuuuu

#151 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by tututuuuu »

jeza u ledja wrote:
tututuuuu wrote:
Mozes. Mnoge studije ukazuju da je alkohol u umjerenim kolicinama zdrav. Za vino se misli da je zdravije od recimo soka od grozdja upravo zbog alkohola.

Ako bi gledali sta je sve nezdravo to je manje vise sve osim svjezeg voca, povrca, nemasnog mesa i nabrojanog u kuhanoj varijanti. Ali niti jedno od nabrojanog ili nezdravog ne izaziva ovisnost sto je slucaj kao kod narkomana, alkoholicara ili pusaca.
Nisam nikad cuo za te studije. To je negdje u ravni sa tim studijama da je secer kancerogen.

Cuo sam doduse da alkohol smanjuje kolesterol, ali ima toliko drugih negativnih uticaja da se posredno i ovo pozitivno anulira. :-)
Postoji mnogo vise studija i generalni konsenzus koji ukazuje na korisnost marihuane.

Naravno, sve u umjerenim kolicinama.

I nije tacno da secer ne izaziva ovisnost, naprotiv. Imas studije i o tome. I nije tacno da ovisnost o seceru ne steti drugima, jer drzava mora placati tvoje lijecenje.
To sto ti nisi cuo je druga stvar. Nije objavljivano u Avazu i Gloriji. :D

Npr.
http://aje.oxfordjournals.org/content/169/1/96.short

http://www.drugandalcoholdependence.com ... 8/abstract

Marihuana je jako stetna kao i svaki unos dima, u bilo kojem obliku, a s obzirom da se pusi bez filtera bitno je i stetnija za pluca od cigareta. Ja nemam nista protiv trave, da se razumijemo, i sam sam je pusio a zapalim i danas ponekad, al ne zavaravam se da je zdravo. Nije zdravo jesti ni dimljeno/jako przeno meso iz istog razloga kao sto nije zdravo pusiti bilo cigarete bilo marihuanu (najvise je stvar do pirolize i naravno ovisi to sto se pusi, da li je prskano s necim, zagadjenost okolisa, kvalitet tla na kojem je uzgajano itd...).
Marihuana (THC) ima neki ucinak koji je koristan za recimo osobe koje su na kemoterapiji u smislu da im olaksava lijecenje. Cigarete (vjeruje se da je nikotin u pitanju) po studijama znacajno umanjuju rizik od Parkinsona, al to nikako ne znaci da su one zdrave i da bi ih trebalo konzumirati jer steta je daleko veca.

Secer je spoj koji je nasem organizmu iznimno bitan za funkcioniranje pa kao takav je po definiciji ovisna tvar za nas. I?

Sve se na kraju svede na isto, zlatna sredina za vecinu toga. Medjutim, kad se govorio o narkomaniji mislim da se ipak misli na neke ozbiljnije stvari od povremenog jointa.
Last edited by tututuuuu on 20/12/2015 20:14, edited 1 time in total.
JThomas

#152 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by JThomas »

sve što te radi je droga. imaju više i manje štetne, ilegalne i legalne, ali čim te radi, droga je.
jeza u ledja

#153 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by jeza u ledja »

tututuuuu wrote:

Npr.

Marihuana je jako stetna kao i svaki unos dima, u bilo kojem obliku, a s obzirom da se pusi bez filtera bitno je i stetnija za pluca od cigareta. Ja nemam nista protiv trave, da se razumijemo, i sam sam je pusio a zapalim i danas ponekad, al ne zavaravam se da je zdravo. Nije zdravo jesti ni dimljeno/jako przeno meso iz istog razloga kao sto nije zdravo pusiti bilo cigarete bilo marihuanu (najvise je stvar do pirolize i naravno ovisi to sto se pusi, da li je prskano s necim, zagadjenost okolisa, kvalitet tla na kojem je uzgajano itd...).
Marihuana (THC) ima neki ucinak koji je koristan za recimo osobe koje su na kemoterapiji u smislu da im olaksava lijecenje. Cigarete (vjeruje se da je nikotin u pitanju) po studijama znacajno umanjuju rizik od Parkinsona, al to nikako ne znaci da su one zdrave i da bi ih trebalo konzumirati jer steta je daleko veca.

Secer je spoj koji je nasem organizmu iznimno bitan za funkcioniranje pa kao takav je po definiciji ovisna tvar za nas. I?

Sve se na kraju svede na isto, zlatna sredina za vecinu toga. Medjutim, kad se govorio o narkomaniji mislim da se ipak misli na neke ozbiljnije stvari od povremenog jointa.
Pa kad si vec guglao benefit od konzumiranja alkohola mogao si isto uraditi i sa marihuanom.
Korist od alkohola je isto kao da kazes imaces korist od pusenja duvana jer ces jesti manje. Alkohol se nigdje ne koristi u medicinske svrhe (osim naravno za dezinfekciju), a marihuana koristi, i to ne samo kao opijat.

Evo ti ovdje guglaj pa procitaj prva 3 clanka, ista dilema kao nasa rasprava:
https://www.google.com/search?q=marijua ... ol+vs+weed

U prvom ces naci da ne postoji povezanost izmedju koristenja marihuane i raka pluca. Ne znaju zasto je tako, ali misle da je jedan razlog sto pusaci marihuane ne unose ni blizu toliko dima koliko pusaci cigareta. (3-4 dzoje max tokom dana, ili bolje reci 1 sedmicno, ako i toliko), dok pusaci cigareta unose i po 40 dnevno. Ako mene pitas, veliki razlog raka pluca od cigareta su hemikalije, teski metali i radiaoaktivne tvari koje se nalaze u prosjecnoj cigareti.

Sto se tice secera, to sam i ja tako mislio dok nisam skonto (d'uh!) da secer koji kupujes u radnji i secer koji je potreban organizmu dvije razlicite stvari. Postoji vise vrsta "secera", sto prirodnih, sto preradjenih. Mislim da su svi stetni u prekomjernim kolicinama, ali neki su stetniji od drugih, jer ih organizam ne moze preraditi kako treba. Seceri koje su od koristi organizmu su dovoljni od voca i povrca koje jedes. Ne treba ti cisti preradjeni secer kao dodatak.
Ti govoris o koristima konzumiranja alkohola, to je isto kao da kazes kokakola je korisna jer sa njom mozes ugasiti zedj. :D

Hocemo li se sloziti da su sve ove supstance i namirnice koje spominjemo djelimicno stetne, a djelimicno korisne, odnosno da ne postoji crno-bijela slika kakva se cesto predstavlja?

Ovdje iskljucujem teske droge i cigarete naravno.
I sto se tice nekih "teskih droga", i tu postoje itekako razlike, jer su neke mnogo vise stetne nego neke druge, a neke droge se koriste u medicini, dok se neke druge koriste kao legalni medikamenti mada su jednako opasne kao teske droge koje su ilegalne.

Moja je poenta, i mislim da oko toga postoji koncenzus naucnika je da postoje tvari koje unosimo u organizam decenijiama, bespotrebno, a koje su jednako ili mnogo vise stetne od nekih "droga" koje neki smatraju toliko zlim da ljude treba slati na smrt streljanjem. :-)
Jednostavno licemjerje.
JThomas

#154 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by JThomas »

mala do umjerena konzumacija alkohola ima realne i konkretne koristi, ne samo u gašenju žeđi. naravno da u totalu negativni efekti pretežu i naravno da relativno malo ljudi ostaje na takvoj konzumaciji, ali nije takva priča.
jeza u ledja

#155 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by jeza u ledja »

Malo fakata:

Image

Ove sa dvije zvjezdice su zbog predoziranja.
Ove od alkohola ne ukljucuju saboracajke i ubistva.
http://www.vox.com/2015/1/28/7932795/lo ... na-alcohol

Evo jos jedan:
Image

sto se tice nanosenja stete, skodjenja, povreda sebi i drugima. Ako sam dobro shvatio. :D

I jos jedan
Image

Koliko vidim alkohol i duvan su i stetniji i stvaraju vecu ovisnost od kanabisa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Substance_abuse

Imaju i izvori slika i istrazivanja da ne bude wtf je ovo.

I jos samo na kraju, od alkohola se itekako mozes predozirati i riknuti, od marihuane ne.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#156 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by Truba »

ja cuo marihuana ozivljava mrtve
Rockefeller

#157 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by Rockefeller »

Sada se djeca puca spidom i bobama. Marihuana je za ozbiljne tipove.
tututuuuu

#158 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by tututuuuu »

jeza u ledja wrote:
tututuuuu wrote:

Npr.

Pa kad si vec guglao benefit od konzumiranja alkohola mogao si isto uraditi i sa marihuanom.
Korist od alkohola je isto kao da kazes imaces korist od pusenja duvana jer ces jesti manje. Alkohol se nigdje ne koristi u medicinske svrhe (osim naravno za dezinfekciju), a marihuana koristi, i to ne samo kao opijat.

Evo ti ovdje guglaj pa procitaj prva 3 clanka, ista dilema kao nasa rasprava:
https://www.google.com/search?q=marijua ... ol+vs+weed

U prvom ces naci da ne postoji povezanost izmedju koristenja marihuane i raka pluca. Ne znaju zasto je tako, ali misle da je jedan razlog sto pusaci marihuane ne unose ni blizu toliko dima koliko pusaci cigareta. (3-4 dzoje max tokom dana, ili bolje reci 1 sedmicno, ako i toliko), dok pusaci cigareta unose i po 40 dnevno. Ako mene pitas, veliki razlog raka pluca od cigareta su hemikalije, teski metali i radiaoaktivne tvari koje se nalaze u prosjecnoj cigareti.

Sto se tice secera, to sam i ja tako mislio dok nisam skonto (d'uh!) da secer koji kupujes u radnji i secer koji je potreban organizmu dvije razlicite stvari. Postoji vise vrsta "secera", sto prirodnih, sto preradjenih. Mislim da su svi stetni u prekomjernim kolicinama, ali neki su stetniji od drugih, jer ih organizam ne moze preraditi kako treba. Seceri koje su od koristi organizmu su dovoljni od voca i povrca koje jedes. Ne treba ti cisti preradjeni secer kao dodatak.
Ti govoris o koristima konzumiranja alkohola, to je isto kao da kazes kokakola je korisna jer sa njom mozes ugasiti zedj. :D

Hocemo li se sloziti da su sve ove supstance i namirnice koje spominjemo djelimicno stetne, a djelimicno korisne, odnosno da ne postoji crno-bijela slika kakva se cesto predstavlja?

Ovdje iskljucujem teske droge i cigarete naravno.
I sto se tice nekih "teskih droga", i tu postoje itekako razlike, jer su neke mnogo vise stetne nego neke druge, a neke droge se koriste u medicini, dok se neke druge koriste kao legalni medikamenti mada su jednako opasne kao teske droge koje su ilegalne.

Moja je poenta, i mislim da oko toga postoji koncenzus naucnika je da postoje tvari koje unosimo u organizam decenijiama, bespotrebno, a koje su jednako ili mnogo vise stetne od nekih "droga" koje neki smatraju toliko zlim da ljude treba slati na smrt streljanjem. :-)
Jednostavno licemjerje.
Stvari cesto nisu crno vijele, al isto tako ne treba sve ni relativizirati. Cigarete su stetne, van svake sumnje, bez obzira na kolicinu, tako i marihuana samo sto i za jedno i za drugo s kolicinom raste rizik od bolesti. Razlike izmedju cigareta i marihuane skoro da i nema, naprotiv, marihuana je cesto gora jer se pusi bez filtera, samo srecom malo ko pusi kao ovisnik o nikotinu. Alkohol je ipak malo drugacija stvar i sve dok je to casa pica uz obrok ima vise koristi nego stete, a tu se naravno ne misli na ispijanje dvije litre piva u pola sata. Tako bar mnoga istrazivanja kazu.

Przena hrana isto tako ni u cemu nije dobra, kuhano je uvijek bolja alternativa. To se zna i znalo se odovijek, kako u narodu a tako i znanost to potvrdjuje, ali svako ima izbor da jede sto zeli.

Ovdje to nije ni bitno. Razlika imedju nezdrave hrane s jedne strane, i droga s druge, pa tako i alkohola u velikim kolicinama je da su one drustveno stetne i opasne. Neko ko jede masno, przeno i nezdravo se mozda truje ali i dalje je sposoban voziti a da nekoga ne zgazi, nece pokrati majku za jedan sut, sposoban je obavljati zadatke za razliku od nekoga na travi, alkoholu a kamo li na teskim drogama ala heroin itd... Niko i ne kaze da je sva hrana na policama zdrava, naprotiv, vecina toga je smece.
Rockefeller

#159 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by Rockefeller »

Dječaci se pucaju bobama i spidom. Marihuana je za poslovne ljude.
tututuuuu

#160 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by tututuuuu »

jeza u ledja wrote:Malo fakata:

Image

Ove sa dvije zvjezdice su zbog predoziranja.
Ove od alkohola ne ukljucuju saboracajke i ubistva.
http://www.vox.com/2015/1/28/7932795/lo ... na-alcohol

Evo jos jedan:
Image

sto se tice nanosenja stete, skodjenja, povreda sebi i drugima. Ako sam dobro shvatio. :D

I jos jedan
Image

Koliko vidim alkohol i duvan su i stetniji i stvaraju vecu ovisnost od kanabisa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Substance_abuse

Imaju i izvori slika i istrazivanja da ne bude wtf je ovo.

I jos samo na kraju, od alkohola se itekako mozes predozirati i riknuti, od marihuane ne.
Da, i? Koliko ima pusaca u svijetu? Rekao bih vise nego svih ostalih skupa. I pusaci puse i po 50 godina pa ce na kraju naravno umrijeti, rijetki su oni koji puse travu toliko duga i u kolicinama koliko pusaci popuse cigareta.

A nikotin stvara vecu ovisnost, to je 100%. Al ne znam sto si se ti dohvatio cigareta, je li ovdje neko tvrdi da su cigarete zdrave?
jeza u ledja

#161 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by jeza u ledja »

Black swan wrote:ja cuo marihuana ozivljava mrtve

that's an old wive's tale. obvi'. :plete:

inace se slazem da postoji pretjeran hajp u vezi koristi marihuane zadnjih godina da bi se progurali zakoni koji je dekriminiziraju. ispade marihuana lijeci sve jebote. ali dobro tako obicno to ide, u oba smjera.
kad su ameri skontali koliko djece gine na cestama zbog alkohola, odlucili nabiti granicu na 21 godinu. :-) neke drzave koje nisu htjele da povecaju granicu su izgubile fondove za obnovu cesta.
slicne stvari vaze u vezi "war on drugs" jos iz reganove ere, pa je postao veci problem posjedovanje grama marihuane od kradje prodavnice ili premlacivanja nekoga. al to je tako kad imas toliko neobrazovanih ljudi koji bi da sjeku ruke i slicne stvari.
jeza u ledja

#162 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by jeza u ledja »

tututuuuu wrote:
Da, i? Koliko ima pusaca u svijetu? Rekao bih vise nego svih ostalih skupa. I pusaci puse i po 50 godina pa ce na kraju naravno umrijeti, rijetki su oni koji puse travu toliko duga i u kolicinama koliko pusaci popuse cigareta.

A nikotin stvara vecu ovisnost, to je 100%. Al ne znam sto si se ti dohvatio cigareta, je li ovdje neko tvrdi da su cigarete zdrave?
Pa mislim da druge dvije grafike koje sam postavio nemaju veze sa brojnosti korisnika.

A nisam se samo uhvatio nikotina, vec i alkohola i stetnih sastojaka u hrani, da bi argumentovao da je licemjerno zabranjivati neke supstance a istovremeno dozvoljavati (ili konzumirati) druge, koje su jednako ili vise stetne nego ove koje su nelegalne.
jeza u ledja

#163 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by jeza u ledja »

tututuuuu wrote:
Stvari cesto nisu crno vijele, al isto tako ne treba sve ni relativizirati. Cigarete su stetne, van svake sumnje, bez obzira na kolicinu, tako i marihuana samo sto i za jedno i za drugo s kolicinom raste rizik od bolesti. Razlike izmedju cigareta i marihuane skoro da i nema, naprotiv, marihuana je cesto gora jer se pusi bez filtera, samo srecom malo ko pusi kao ovisnik o nikotinu. Alkohol je ipak malo drugacija stvar i sve dok je to casa pica uz obrok ima vise koristi nego stete, a tu se naravno ne misli na ispijanje dvije litre piva u pola sata. Tako bar mnoga istrazivanja kazu.

Przena hrana isto tako ni u cemu nije dobra, kuhano je uvijek bolja alternativa. To se zna i znalo se odovijek, kako u narodu a tako i znanost to potvrdjuje, ali svako ima izbor da jede sto zeli.

Ovdje to nije ni bitno. Razlika imedju nezdrave hrane s jedne strane, i droga s druge, pa tako i alkohola u velikim kolicinama je da su one drustveno stetne i opasne. Neko ko jede masno, przeno i nezdravo se mozda truje ali i dalje je sposoban voziti a da nekoga ne zgazi, nece pokrati majku za jedan sut, sposoban je obavljati zadatke za razliku od nekoga na travi, alkoholu a kamo li na teskim drogama ala heroin itd... Niko i ne kaze da je sva hrana na policama zdrava, naprotiv, vecina toga je smece.
Uzmimo da je ovo sto si napisao u prvom pasusu tacno. Mislim da nije - zglave tacno - da "razlike izmedju cigareta i marihuane skoro i nema" - dao sam ti gore linkove, a evo da ti citiram iz clanka:
But while early studies showed some evidence linking marijuana to lung cancer, subsequent studies have debunked that association.
i evo link za "American Lung Association" i stetnost marihuane po pluca:
http://www.lung.org/stop-smoking/smokin ... oogle.com/
Oni jasno ukazuju na to da je dim marihuane jednako stetan, cak i vise kao sto ti kazes, ali nigdje ne spominju rak pluca. Valjda bi oni prvi to spomenuli.

Treba napomenuti takodje da se marihuana ne mora unositi samo dimom u organizam. ;)

Ovo za alkohol je kao sto rekoh tacno koliko je tacno da i piva smanjuje zedj.

No dobro, ali ovo sto pises u zadnjem pasusu je najveci problem meni. Jeste, koristenje opojnih droga je jedna vrsta socijalnog problema (izmedju ostalog i zato sto je droga toliko skupa jer je kriminalizirana), no i bolesti od nezdrave ishrane su takodje jedna vrsta socijalnog, tj. ekonomskog problema. Kao sto rekoh, svi mi placamo neciji nezdrav zivot kada zaglave u bolnici.
tututuuuu

#164 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by tututuuuu »

jeza u ledja wrote:
tututuuuu wrote:

Pa mislim da druge dvije grafike koje sam postavio nemaju veze sa brojnosti korisnika.

A nisam se samo uhvatio nikotina, vec i alkohola i stetnih sastojaka u hrani, da bi argumentovao da je licemjerno zabranjivati neke supstance a istovremeno dozvoljavati (ili konzumirati) druge, koje su jednako ili vise stetne nego ove koje su nelegalne.
Ja stvarno ne znam sta ti zelis? I druge grafikone koje si postavio ne odudaraju od onog sto sam ja pisao. Alkohol je zlo ako se koristi u vecim kolicinama, kako za zdravlje tako i socijalno, umjereno je koristan za zdravlje. Marihuna je stetna bez obzira na kolicinu ali ja nigdje nisam rekao da su ljudi nasilni od marihuan, nisu, to je takva droga, al da bi mi bilo svjedno se voziti s nekim ko je napusen, ili hodati ispod krana dok s njim upravlja napusena osoba :D bas i ne bi, s pusacem cigareta bih se vozio i radio s njim.

al opet, sto se mene tice ako su cigarete, a osobito alkohol legalan (kao cest uzrok nasilja, nesreca, pored bolesti uzrokovanih prekomjernim konzumiranjem) to moze biti i marihuana dok god i za nju vazi ona kao i za alkohol, "dok pijes ne vozi".
Last edited by tututuuuu on 20/12/2015 22:35, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#165 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by jeza u ledja »

tututuuuu wrote: Ja stvarno ne znam sta ti zelis? I druge grafikone koje si postavio ne odudaraju od onog sto sam ja pisao. Alkohol je zlo ako se koristi u vecim kolicinama, kako za zdravlje tako i socijalno, umjereno je koristan za zdravlje. Marihuna je stetna bez obzira na kolicinu
Sta zelim? Pa prije svega da pokazem fakte, a to je da ovo citirano sto si napisao jednostavno nije tacno.
Tesla10

#166 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by Tesla10 »

Opet kažem, neke stvari se ne mogu porediti.

Zato ovdje stajem i odlazim sa teme.

Jer droga je ogromno zlo protiv koje se treba boriti svim silama, al' izgleda nekima to nije jasno.
tututuuuu

#167 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by tututuuuu »

jeza u ledja wrote:
tututuuuu wrote: Ja stvarno ne znam sta ti zelis? I druge grafikone koje si postavio ne odudaraju od onog sto sam ja pisao. Alkohol je zlo ako se koristi u vecim kolicinama, kako za zdravlje tako i socijalno, umjereno je koristan za zdravlje. Marihuna je stetna bez obzira na kolicinu
Sta zelim? Pa prije svega da pokazem fakte, a to je da ovo citirano sto si napisao jednostavno nije tacno.
kako nije tocno kad si i sam potvrdio da americka udruga za zdravlje pluca, ili rak navodi da je marihuna stetnija za pluca od cigareta, rak ili ne, al je stetna. Mada je i rak 100% jer svaka materija koja izgara proizvodi (pored ostalog) benzen (a ti izguglaj sta je benzen), acrolein, benzo(a)piren, cesto i nitrosamine... Sve, suho, tj dimljeno meso, dimljeni sir to sadrzi, a ne dim marihuane.

Ako ces recimo praviti kolace ili jednostavno jesti marihuna znacajno ces ponistiti taj efekt. Nije toliko do marihuane, vec do nacina njenogunosa u organizam, sto je u vecini slucajeva dim izgaranje lista kanabisa.
tututuuuu

#168 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by tututuuuu »

Pa mislim... S istog ono linka koji si ti postavio...
Marijuana Smoke

Smoke is harmful to lung health. Whether from burning wood, tobacco or marijuana, toxins and carcinogens are released from the combustion of materials. Smoke from marijuana combustion has been shown to contain many of the same toxins, irritants and carcinogens as tobacco smoke.4-7
Dalje nije bilo potrebe ni da citam.
jeza u ledja

#169 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by jeza u ledja »

tututuuuu wrote:
jeza u ledja wrote:
kako nije tocno kad si i sam potvrdio da americka udruga za zdravlje pluca, ili rak navodi da je marihuna stetnija za pluca od cigareta, rak ili ne, al je stetna. Mada je i rak 100% jer svaka materija koja izgara proizvodi (pored ostalog) benzen (a ti izguglaj sta je benzen), acrolein, benzo(a)piren, cesto i nitrosamine... Sve, suho, tj dimljeno meso, dimljeni sir to sadrzi, a ne dim marihuane.

Ako ces recimo praviti kolace ili jednostavno jesti marihuna znacajno ces ponistiti taj efekt. Nije toliko do marihuane, vec do nacina njenogunosa u organizam, sto je u vecini slucajeva dim izgaranje lista kanabisa.
Napisao si "marihuana je stetna bez obzira na kolicinu" i istovremeno da je "alkohol umjereno koristan za zdravlje".
Ja se s tim jednostavno ne slazem, i koliko vidim ne slazu se ni naucnici. Dao sam ti linkove pobogu. Nisi specificirao na koji nacin se unosi marihuana.

Ovo u vezi "American Lung Association" , da budemo tacniji ne kazu da je dim marihuane stetniji, vec kazu da korisnici marihuane unose vise dima u jednom cugu od korisnika cigareta.
tututuuuu

#170 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by tututuuuu »

ajd dobro. nije dim marihuane stetan. ok. to sto je gusci samo ljepse izgleda. :-D fino ljudi kazu da je dim kancerogen (pogoduje razvoju raka) i da se uveliko nalaze isti kancerogeni i toksini kao i u duhanskom dimu... ne znam sta vise treba to filozofirati. ti ako je zelis smatrati zdravom smatraj, i moja tetka pusi tri kutije dnevno govoreci kako je bolje to nego da se truje lijekovima za smirenje. nek se laze ko zeli.
jeza u ledja

#171 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by jeza u ledja »

tututuuuu wrote:Pa mislim... S istog ono linka koji si ti postavio...
Marijuana Smoke

Smoke is harmful to lung health. Whether from burning wood, tobacco or marijuana, toxins and carcinogens are released from the combustion of materials. Smoke from marijuana combustion has been shown to contain many of the same toxins, irritants and carcinogens as tobacco smoke.4-7
Dalje nije bilo potrebe ni da citam.
Cannabis smoke – unlike tobacco smoke – has not been definitively linked to cancer in humans, including those cancers associated with tobacco use.

Evo ti ovdje, na http://www.cancer.org jebiga, pazi podnaslov - "Factors with uncertain or unproven effects on lung cancer risk":

http://www.cancer.org/cancer/lungcancer ... sk-factors
Factors with uncertain or unproven effects on lung cancer risk

Marijuana smoke

There are some reasons to think that marijuana smoking might increase lung cancer risk. Marijuana smoke contains tar and many of same the cancer-causing substances that are in tobacco smoke. (Tar is the sticky, solid material that remains after burning, which is thought to contain most of the harmful substances in smoke.) Marijuana cigarettes (joints) are typically smoked all the way to the end, where tar content is the highest. Marijuana is also inhaled very deeply and the smoke is held in the lungs for a long time, which gives any cancer causing substances more opportunity to deposit in the lungs. And because marijuana is often an illegal substance, it may not be possible to control what other substances it might contain.

But those who use marijuana tend to smoke fewer marijuana cigarettes in a day or week than the amount of tobacco consumed by cigarette smokers. For example, a light smoker may smoke half of a pack (10 cigarettes) a day, but 10 marijuana cigarettes in a day would be very heavy use of marijuana. In one study, most people who smoked marijuana did so 2 to 3 times per month. The lesser amount smoked would make it harder to see an impact on lung cancer risk.

It has been hard to study whether there is a link between marijuana and lung cancer because marijuana was illegal in many countries for so long and it is not easy to gather information about the use of illegal drugs. Also, in the studies that looked at past marijuana use in people who had lung cancer, most of the marijuana smokers also smoked cigarettes. This can make it hard to know how much of the risk is from tobacco and how much might be from marijuana. More research is needed to know the cancer risks from smoking marijuana.
U prijevodu "vjerovatno je stetno ali vrlo tesko dokazivo jer su kolicine koje se koriste izuzetno male u poredjenju sa cigaretama, jer dosta ljudi koji puse marihuanu puse i duvan i jer je marihuana ilegalna".

Znaci niko ne dere dzoju kao cigarete, ni priblizno, tako da rizik od pusenja marihuane za rak pluca mozes porediti sa rizikom od prekomjernog koristenja bilo koje druge supstance, ukljucujuci i alkohol. Uzmi narandze pa deri po 5 kila dnevno, svaki dan, pa moze biti stetno jbg. :-)
Da ne govorim o tome da - da je marihuana legalna, vjerovatno bi do sad postojala bolja istrazivanja i nacini da se konzumenti iste upoznaju sa njenim efektima, kao i da se zastite od njih boljim nacinom konzumiranja iste (npr, ne pusenjem, ili pusenjem sa filterom).
loose end

#172 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by loose end »

ajd nek ste vi ujebali jos jednu temu prepucavanjima o tome je li trava droga i jel stetnija od cigara il jedenja govana

procitajte uvodni post, sta je momak htio s temom, imate milion mjesta gdje mozete raspravljati o ovim glupostima

http://forum.klix.ba/legalizacija-kanab ... 39675.html

i milion drugih

moze li vise narkoman igdje olaksati dusu, a da se ne pojave dezurni mudroseri i sjebu mu koncepciju
Tarzo

#173 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by Tarzo »

Bezrezervo podržavam legalizaciju upotrebe u medicinske svrhe.
Što se tiče ostalih konzumenata trebalo bi naći neko racionalno rješenje.
Ako ćemo da budemo pošteni i iskreni, nije marihuana svo zlo ovog svijeta.
Postoje već države gdje je to legalizovano i postoje egzaktni pokazatelji da zbog toga nije sve otišlo dođavola.

Ali, odavno je poznato da svijet, države i vlade počivaju na interesu i da su jako često licemjerni.
U predvodnici demokratije lakše je kupiti pušku nego nekoliko grama marihuane.
I onda, kad neki fanatik pobije na desetine ljudi, lobiji ne daju ni čuti da se pomene bilo kakva zabrana ili ograničenje u vezi nabavke, nošenja i upotrebe oružja.

U vezi zdravih i štetnih materija, jako je dug spisak materija i proizvoda kojima je čovjek svakodnevno izložen, a o kojima
se mudro šuti. Ne treba ići dalje, pogledajte kakav zrak udišemo u Sa, Ze ili Tz. Nijedan doktor se neće upuštati u istraživanja
da li je (i) ovaj smog krivac za mnoga plućna oboljenja pa i sam rak pluća.

Vidim da se dosta spominje šećer, da li izaziva ovisnost ili ne.
Znam pouzdano da većina proizvođača cigareta u iste stavlja šećer kako bi bile slađe za konzumaciju i izazivale još veću ovisnost.
Na kraju, naučnici koji se bave istraživanjem pretilosti došli su do zaključka da se kod osoba koje prekomjerno jedu aktiviraju isti centri u mozgu kao kod osoba ovisnika o nekoj drogi.
jeza u ledja

#174 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by jeza u ledja »

Tesla10 wrote:Opet kažem, neke stvari se ne mogu porediti.

Zato ovdje stajem i odlazim sa teme.

Jer droga je ogromno zlo protiv koje se treba boriti svim silama, al' izgleda nekima to nije jasno.
Da bi se tvrdilo da je "droga ogromno zlo", trebalo bi prvo znati definisati sta jeste, a sta nije "droga" i zasto je svaka pojedinacno "droga" "zlo" i na koji nacin.

A naravno, svi se ovdje slazemo da su NEKE droge zlo protiv kojih se treba boriti svim silama, kao i to da su mnoge druge supstance "zlo", a koje se mnogo cesce koriste.
jeza u ledja

#175 Re: Narkomanija u Sarajevu

Post by jeza u ledja »

loose end wrote:ajd nek ste vi ujebali jos jednu temu prepucavanjima o tome je li trava droga i jel stetnija od cigara il jedenja govana

procitajte uvodni post, sta je momak htio s temom, imate milion mjesta gdje mozete raspravljati o ovim glupostima

http://forum.klix.ba/legalizacija-kanab ... 39675.html

i milion drugih

Moze li vise narkoman igdje olaksati dusu, a da se ne pojave dezurni mudroseri i sjebu mu koncepciju
otvarac teme wrote:Otvaram ovu temu da bih savjetovali jedni druge i pomagali se medjusobno.
Imas kafanu pa njima pricaj da su mudroseri. ;)

PS: Nisam nikakav "narkoman" da se razumijemo .
Post Reply