To sto ti nisi cuo je druga stvar. Nije objavljivano u Avazu i Gloriji.jeza u ledja wrote:Nisam nikad cuo za te studije. To je negdje u ravni sa tim studijama da je secer kancerogen.tututuuuu wrote:
Mozes. Mnoge studije ukazuju da je alkohol u umjerenim kolicinama zdrav. Za vino se misli da je zdravije od recimo soka od grozdja upravo zbog alkohola.
Ako bi gledali sta je sve nezdravo to je manje vise sve osim svjezeg voca, povrca, nemasnog mesa i nabrojanog u kuhanoj varijanti. Ali niti jedno od nabrojanog ili nezdravog ne izaziva ovisnost sto je slucaj kao kod narkomana, alkoholicara ili pusaca.
Cuo sam doduse da alkohol smanjuje kolesterol, ali ima toliko drugih negativnih uticaja da se posredno i ovo pozitivno anulira.![]()
Postoji mnogo vise studija i generalni konsenzus koji ukazuje na korisnost marihuane.
Naravno, sve u umjerenim kolicinama.
I nije tacno da secer ne izaziva ovisnost, naprotiv. Imas studije i o tome. I nije tacno da ovisnost o seceru ne steti drugima, jer drzava mora placati tvoje lijecenje.
Npr.
http://aje.oxfordjournals.org/content/169/1/96.short
http://www.drugandalcoholdependence.com ... 8/abstract
Marihuana je jako stetna kao i svaki unos dima, u bilo kojem obliku, a s obzirom da se pusi bez filtera bitno je i stetnija za pluca od cigareta. Ja nemam nista protiv trave, da se razumijemo, i sam sam je pusio a zapalim i danas ponekad, al ne zavaravam se da je zdravo. Nije zdravo jesti ni dimljeno/jako przeno meso iz istog razloga kao sto nije zdravo pusiti bilo cigarete bilo marihuanu (najvise je stvar do pirolize i naravno ovisi to sto se pusi, da li je prskano s necim, zagadjenost okolisa, kvalitet tla na kojem je uzgajano itd...).
Marihuana (THC) ima neki ucinak koji je koristan za recimo osobe koje su na kemoterapiji u smislu da im olaksava lijecenje. Cigarete (vjeruje se da je nikotin u pitanju) po studijama znacajno umanjuju rizik od Parkinsona, al to nikako ne znaci da su one zdrave i da bi ih trebalo konzumirati jer steta je daleko veca.
Secer je spoj koji je nasem organizmu iznimno bitan za funkcioniranje pa kao takav je po definiciji ovisna tvar za nas. I?
Sve se na kraju svede na isto, zlatna sredina za vecinu toga. Medjutim, kad se govorio o narkomaniji mislim da se ipak misli na neke ozbiljnije stvari od povremenog jointa.