To ne mijenja činjenicu da u zajedničkoj Jugi se nisu dešavali ti zločini dok i mi nismo tražili nezavisnost niti bi se zločini dešavali uopšte zadnjih 20 godina da smo ostali u zajedničkoj državi. Ne mrze oni samo nas i ne smatraju samo nas izdajnicima čiji su pradjedovi bili Srbi. Za njih je svako, od Hrvata, Djed Mraza, Šveđana, starih Rimljana pa sve do Neandertalaca Srbin i oni bi da mogu ušetali u po Berlina ili Detroita i počinili genocid da im se Njemačka i SAD suprostave ali ih hebe činjenica da su to velike sile pa ne mogu i zato se sile nad onima koji im se suprostavljaju a nisu sile. I Sloveniji bi oni isto uradili da Slovenci nisu imali podršku Zapada (iako Slovenci nemaju historiju "zlih turaka koji su im silovali babe i poturčili ih"). Naš problem je bio što smo se i mi suprostavili Srbima a nismo bili dovoljno jaki tj. nismo imali 100% podršku jakih svjetskih sila ali nas u biti ne mrze više ili manje od Slovenaca, Hrvata ili Austrijanaca.prog321 wrote:Nemoj dalje.beniciodeltoro wrote:Srpska mrznja prema muslimanima je dugostoljecna ali su oni tek primijenili silu od kada je nastala SFRJ kada smo mi njima prvi put rekli u lice "NE" i odlučili se za drugačiji put.
Ti nemaš osnovnog znanja.
Prvo prouči zločine Srba od prvog Bslkanskog rata pa u Kraljevini SHS gdje su čitava muslimanska sela nestala. Krvlju potopljena.
Ovi srpski zločini iz prošlog rata su čak i manji.
Naravno ali sve se svodi na "mi smo se morali odvojiti jer je ta mržnja postojala" što potpuno uništava svaki pokušaj diskusije na ovoj temi da li smo se trebali odvojiti ili ne jer se odmah daje do znanja da je se MORALO, znači nema druge, 5 do 12 je bilo jer su oni uništavali čitava sela prije par decenija._BataZiv_0809 wrote:Zelio bih vas podsjetiti na uvodni post i molbu da se ne ide u ideoloski narativ. Ovo o cemu vi pricate se, u nekim segmentima i dodiruje sa istinom, negdje i jeste puna istina (strasni zlocini koji su pocinjeni jedni nad drugima), ali takodjer se i brojne stvari presucuju i stvar se gleda iskljucivo iza uskog idolosko nacionalistickog vizira.
Ideja o zajedničkoj državi južnih Slovena pobija tu tezu o vjekovnoj mržnji. Čitajući Andriju Kačića Miošića, Gundulića, čak i Njegoševu prepisku sa Huseinom kapetanom Gradaščevićem i Osman pašom Skopljakom, pa i strane putopisce iz 18 i 19 vijeka, slika nije bas tako jednostrana kako je vi predstavljate.
Stoga, pozivam vas da, ako vam se o tome diskutuje, otvorite temu i rado cu u njoj ucestvovati. Ova je zamisljena kao diskusija o mogucnosti ozivotvorenja sporazuma za Trecu Jugoslaviju u kojoj bi ostala i BiH i predikciju daljih desavanja i eventualnih reprekusija.
Ali to ne mijenja činjenicu da se to nije dešavalo dok je se živjelo u zajedničkoj državi niti bi se dešavalo da je se nastavilo živjeti.
Da se razumijemo, svaka država ima pravo na nezavisnost ma koliko god neko bio protiv i ako se mi želimo odvojiti to je naše dobro pravo bilo i ne smije nam niko zabraniti a kamoli voditi rat protiv nas ali to nema nikakve veze sa temom da bi opstanak u zajedničkoj državi bio moguć.