1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HAVANA

#151 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by HAVANA »

Ne znam vala vise ni sta bih napisao,toliko je razlicitih prica i situacija,zivot je cudan,nosi...Ovo sto je piupiu napisala potpisujem u cjelosti plus otvori ti oci,bar meni,sad vidim sto nikad nisam vidio,toliko je prilika ko smije i moze.,i naravno ima kapitala, sto je opet plus tog privremenog odlaska vani.Opet ovo sto djidji napisa vrlo slicno i u mom slucaju i jos sto puta gore :roll: dok se ne dozvah pameti i naucih vani kako treba i sta.Ni od koga ne ocekuj nista,od prevelikog kukanja na drzavu nema koristi ,samo tones psihicki.Zaobilazi prepreke i bori se kako znas.Uzdaj se u se i u svoje kljuse.I ono lose sto si naucio i vidio, koristi u zivotu da pretocis u prednost.Sve je skola.Jedne stvari me strah i pravo koci u poslovanju.Nek prica ko sta hoce ali zapamtite,za par godina da sa kesom para hodas tesko ces naci kome da ih das,a da zna dobro raditi i stoji iza svog posla.Majstora nizasta nema,jako tesko je pronaci dobrog majstora.Budale i priucene sveznalice me ne interesuju.Dobrog majstora za bilo sta je uzasno tesko naci vec sad.Oni sto znaju toliko imaju posla da moram ici preko prijateljske osnove da ih zamolim da mi urade.Limari,krov,struja,voda,inox,varioci,grijanje,mehanicar,lakirer...Drugi problem sto i kad nadjem nekog da zna,ima vremena i moze to uraditi ,u vecini slucajeva radi na crno a kod mene sve preko papira i firme.Ne moze,nema kesa.Svi veci poslovi idu preko racuna,banke,krediti...Limara za opsav krova cekam mjesec dana,samo dvojicu sam u citavom gradu nasao koji hoce,mogu i znaju to uraditi.Cijena duplo veca nego po predracunu radova.Nema,hitno a svi zauzeti ili oni sto su slobodni rade na crno.Taj mi ne treba.Vodoinstalatera 10 proslo,ni jedan da se prihvati posla,nisam ni znao da je tolika nauka preci sa olovnih cijevi na drugi sistem razvoda vode.Il ne zna,il nece,il je zauzet,il nema 40% kalaja...Nauka jebote,10 dana i juce tek dogovorio sa starim cikom, al ja moram naci taj kalaj :-) Galeriju od zeljezne konstrukcije,opet nauka :-) il je toliko skupo da je odnos materijala i radova 1 na prema 3 il ne zna on jel poso il doso kad vidi statiku,haj ti kuci ziv bio...Da mi muha ne posla covjeka ne bi ni tu pricu zaokruzio :roll: Dogovorio i tek cu to raditi,valjda ce dobro uraditi,ako ne uradi,iskopacu muhi oko.
Elem ,nije sve ni tako crno ali malo je strucnih ljudi,ko zna taj u vecini slucajeva i ima posla,u odredjenim oblastima...Mora neko i raditi,ne mogu svi tandrkat po tastaturama.Vako ce svi tandrkat po tastaturama ,a kad pukne cijev od vode,mos plakat...Instalirace je,popravit,zavarit...nailova mater.
Mora postojati program,stimulacija,praksa...mora drzava podrzavati i usmjeravati mlade u skolovanju.Ne moze hiperprodukcija necega a na drugoj strani nista,nula bododva,kladionica,kompjuter i to je to.Kriva je drzava, al krivi smo i mi.Od sebe krenuti,popravi sebe da bi popravio okolinu.Dugo traje al ne moze drugacije.Mi smo krivi,mi biramo,zivimo,radimo.Sistem je odraz drustva.
muha_sa

#152 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by muha_sa »

HAVANA wrote:Ne znam vala vise ni sta bih napisao,toliko je razlicitih prica i situacija,zivot je cudan,nosi...Ovo sto je piupiu napisala potpisujem u cjelosti plus otvori ti oci,bar meni,sad vidim sto nikad nisam vidio,toliko je prilika ko smije i moze.,i naravno ima kapitala, sto je opet plus tog privremenog odlaska vani.Opet ovo sto djidji napisa vrlo slicno i u mom slucaju i jos sto puta gore :roll: dok se ne dozvah pameti i naucih vani kako treba i sta.Ni od koga ne ocekuj nista,od prevelikog kukanja na drzavu nema koristi ,samo tones psihicki.Zaobilazi prepreke i bori se kako znas.Uzdaj se u se i u svoje kljuse.I ono lose sto si naucio i vidio, koristi u zivotu da pretocis u prednost.Sve je skola.Jedne stvari me strah i pravo koci u poslovanju.Nek prica ko sta hoce ali zapamtite,za par godina da sa kesom para hodas tesko ces naci kome da ih das,a da zna dobro raditi i stoji iza svog posla.Majstora nizasta nema,jako tesko je pronaci dobrog majstora.Budale i priucene sveznalice me ne interesuju.Dobrog majstora za bilo sta je uzasno tesko naci vec sad.Oni sto znaju toliko imaju posla da moram ici preko prijateljske osnove da ih zamolim da mi urade.Limari,krov,struja,voda,inox,varioci,grijanje,mehanicar,lakirer...Drugi problem sto i kad nadjem nekog da zna,ima vremena i moze to uraditi ,u vecini slucajeva radi na crno a kod mene sve preko papira i firme.Ne moze,nema kesa.Svi veci poslovi idu preko racuna,banke,krediti...Limara za opsav krova cekam mjesec dana,samo dvojicu sam u citavom gradu nasao koji hoce,mogu i znaju to uraditi.Cijena duplo veca nego po predracunu radova.Nema,hitno a svi zauzeti ili oni sto su slobodni rade na crno.Taj mi ne treba.Vodoinstalatera 10 proslo,ni jedan da se prihvati posla,nisam ni znao da je tolika nauka preci sa olovnih cijevi na drugi sistem razvoda vode.Il ne zna,il nece,il je zauzet,il nema 40% kalaja...Nauka jebote,10 dana i juce tek dogovorio sa starim cikom, al ja moram naci taj kalaj :-) Galeriju od zeljezne konstrukcije,opet nauka :-) il je toliko skupo da je odnos materijala i radova 1 na prema 3 il ne zna on jel poso il doso kad vidi statiku,haj ti kuci ziv bio...Da mi muha ne posla covjeka ne bi ni tu pricu zaokruzio :roll: Dogovorio i tek cu to raditi,valjda ce dobro uraditi,ako ne uradi,iskopacu muhi oko.
Elem ,nije sve ni tako crno ali malo je strucnih ljudi,ko zna taj u vecini slucajeva i ima posla,u odredjenim oblastima...Mora neko i raditi,ne mogu svi tandrkat po tastaturama.Vako ce svi tandrkat po tastaturama ,a kad pukne cijev od vode,mos plakat...Instalirace je,popravit,zavarit...nailova mater.
Mora postojati program,stimulacija,praksa...mora drzava podrzavati i usmjeravati mlade u skolovanju.Ne moze hiperprodukcija necega a na drugoj strani nista,nula bododva,kladionica,kompjuter i to je to.Kriva je drzava, al krivi smo i mi.Od sebe krenuti,popravi sebe da bi popravio okolinu.Dugo traje al ne moze drugacije.Mi smo krivi,mi biramo,zivimo,radimo.Sistem je odraz drustva.
unaprijed da recem, najebo sam :(

svaka cast :thumbup:
ovo je naša stvarnost :-) danas svi sve znaju i nece rec da ne zna kad bi crko a zna sjebat ono cega se prifati :-) dok ne naleti na nekog ko ce ga nogama išutat.

djeca nece na zanat--djeŠ ruke isprljat, ne do ti bog :-) a i oni koji idu na zanat nemaju gdje naucit radit--zanat se ne uci u ucionici vec u radionici uz majstora koji ce ti šljagu opalit ako se izvlaciš, te se šljage sjetiš kad tad i sam sebi kažeš--svaka ti cast majstore-halal ti svaka :)

al duga je ovo tema--mogo bih dugo i naširoko, al mi se nešto ne da :D
život je svakodnevna borba a ko misli da ce mu nešto na guzove doc taj se grdno vara.

bjež ba :run: :lol:
broj dva

#153 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by broj dva »

Zasto bi iko ko moze otici ostao, kome ova drzava moze ista da pruzi ? Osim ako nemas zaledjinu, siguran posao u elektroprivredi, striku u ministarstvu...sta mladima BiH moze da pruzi ? Kladionice i niske kazne za saobracajne prekrsaje ??
muha_sa

#154 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by muha_sa »

broj dva wrote:Zasto bi iko ko moze otici ostao, kome ova drzava moze ista da pruzi ? Osim ako nemas zaledjinu, siguran posao u elektroprivredi, striku u ministarstvu...sta mladima BiH moze da pruzi ? Kladionice i niske kazne za saobracajne prekrsaje ??
ovih je 1%----možda i manje
jao_situacije

#155 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by jao_situacije »

muha_sa wrote:
broj dva wrote:Zasto bi iko ko moze otici ostao, kome ova drzava moze ista da pruzi ? Osim ako nemas zaledjinu, siguran posao u elektroprivredi, striku u ministarstvu...sta mladima BiH moze da pruzi ? Kladionice i niske kazne za saobracajne prekrsaje ??
da mi nisi dao posao u kafani i ja bih otišao :oops:
muha_sa

#156 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by muha_sa »

jao_situacije wrote:
muha_sa wrote:
da mi nisi dao posao u kafani i ja bih otišao :oops:
sevap sam zaradio :? :D
jao_situacije

#157 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by jao_situacije »

muha_sa wrote: sevap sam zaradio :? :D
jesi vala
đe bi ja mogao ko ovdje u kafani raditi šta hoću :mrgreen:
broj dva

#158 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by broj dva »

prog321 wrote:Detroit, Nisi shvatio.
Ja kažem da svako ide vani ko god ima želju.
Bolje pokušati i pasti nego ne pokušati.
Ali trebaju priznati pravi razlog a to je novac.
Djeca su vjerovatno na zadnjem mjestu. :-D
---------
Ne znam je li uvjek novac u pitanju. Mozda je do necega sto bi se moglo nazvati "uredjeno drustvo".

Da ne moras laktovima red za salterom probijat da bi dosao do salteruse koja te tretira kao govno.
Da ne moras doktoru 50-100 km uvalit da ti pripazi mamu u bolnici.
Da ti ne moze zubotehnicar koji je kupio diplomu za 1500km protezu sjebat.
Da ti ne moze profesor na fakultetu reci "ti niti ucis, niti para imas niti picke das, kako mislis polozit ?

I slicno...
prog321

#159 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

Ima sve to i na zapadu u ovoj ili onoj formi.
Manje više nigdje ne možeš doktoru na pregled bez plaćanja :-D
KB9

#160 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by KB9 »

ne govori da platis doktora, nego da mu ekstra platis da te tretira kako treba
HAVANA

#161 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by HAVANA »

Zato sto moze sebi obezbijediti sto mu je potrebno,zato sto se uzda u sebe a ne u drzavu,ne zanima svakog drzavna sluzba,telekom i elektroprivreda,kladionica...Zato sto nece da ostavi majku,sestru,oca,ne moze da zamisli da umru dok je on negdje daleko,zato sto voli i hoce da zivi u svojoj zemlji,zato sto je nostalgican,zato sto mu je kurcu ceif...
Hoces sad da ti nabrojim 50 majstora iz glave kojim ne pada na pamet da idu negdje,posla imaju preko glave...pa do ovih koji su se vratili i rade ko sat...Svega ima,ima jako puno ljudi koji jedva guraju,nisu sa poslom u tim profitabilnim oblastima koje se traze i mogu se naplatiti...Tesko je,naravno da je tesko...Ko ne vidi perspektivu i treba da ode,da ostane ili se vrati ,na njemu je da odluci.Ali ona omladina koja je do juce visila u kladionici i gledala dzipove,kurce,palce...i misli da ce kad ode i on tako...tesko,gore se radi,jako puno radi.Nema para na guzove,nigdje.
prog321

#162 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

KB9 wrote:ne govori da platis doktora, nego da mu ekstra platis da te tretira kako treba

Zato sto kod nas nije napravljeno transparentno, da te legalno pljackaju kao na zapadu. :-D
Seoskivaralica

#163 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Seoskivaralica »

Žao mi djece i omladine , ali samo proizvoljno i paušalno. Kad malo duže razmislimo o problemu mi , kao roditelji ,smo isto to sranje zakuhali.
Invalida odgajamo da bude invalid. Kad nešta naše djete predoči kao grešku sistema mi po automatizmu smatramo da je u pravu. Naravno u većini slučajeva riječ je o umaženom pekmeženju ploda naših prepona koji je navikao sve dobiti iz sise svojih kotaca.
Kad dodje momenat da okorjeli neradnik sam vozi kola i plaća cugu raji tad se zapitamo ko odgoji ovog konja ovako , ko mu dade pravo da me pita još parra , da od huje razbije telefon koji vrijedi kao nečija plata?! Pa da se duri ko beba što i jest.....svjedočio sam takvoj jednoj epizodi kod rodjaka....lijepo me stid bilo što sam se tu zatekao.....jbga kazem samo sami smo krivi.....i ja takvog jednog odgajam ali bez ikakvih benificija , i naravno kruška ispod kruške , jabuka ispod jabuke.....
Omladinu odgajamo da ne radi da ne poštuje zakon da ne poštuje red da ne poštuje starije da ne uči ni iz svojih a kamoli tudjih grešaka da nema merhameta da mrzi one koje mu predlažu koji su sad mainstream da mrzi a ne one koje bi zdravim razumom trebao mrziti isl.
Zato imam uvijek molbu za sve oko sebe , ODGAJAJMO GENERACIJU KOJA ĆE IZGRADITI BOLJU DRŽAVU , GRAD , OPŠTINU , ZA SEBE I SVOJU DJECU , da ne ponove ove greške koje mi ponavljamo i u kojim živimo....
Ako ti živiš u prošlosti i ponašaš se kao da si još uvijek na romaniji ili nemiloj iako si u Valtera Perića bar svom DIJETU skreni pažnju na to ko je gospodin i na koga da se ugleda , ko da mu pokaže ko je vrijedan član društva i na koji način se ponaša u urbanoj sredini.

Naravno konji će uvijek odgajati konje i kobile kobile , ostaje samo nada da će ljudi biti u većini.
Zbog seljakluka i primitivizma se meni seli iz ove države dok koliko mi se čini ova naša omladina mahom ide u inostranstvo da : radi na crno , krade , šverca , studira neke demokratske fazone , ili prodaje seljakluk po univerzitetima ili kod rodbine jedno pola godine ili godinu max. Ccccccc
Tako je kako je ...na nama je da im damo volje i elana te da im pomognemo da promjene stanje ovdje kolko se može...
Seoskivaralica

#164 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Seoskivaralica »

HAVANA wrote:

Zato sto moze sebi obezbijediti sto mu je potrebno,zato sto se uzda u sebe a ne u drzavu,ne zanima svakog drzavna sluzba,telekom i elektroprivreda,kladionica...Zato sto nece da ostavi majku,sestru,oca,ne moze da zamisli da umru dok je on negdje daleko,zato sto voli i hoce da zivi u svojoj zemlji,zato sto je nostalgican,zato sto mu je kurcu ceif...
Hoces sad da ti nabrojim 50 majstora iz glave kojim ne pada na pamet da idu negdje,posla imaju preko glave...pa do ovih koji su se vratili i rade ko sat...Svega ima,ima jako puno ljudi koji jedva guraju,nisu sa poslom u tim profitabilnim oblastima koje se traze i mogu se naplatiti...Tesko je,naravno da je tesko...Ko ne vidi perspektivu i treba da ode,da ostane ili se vrati ,na njemu je da odluci.Ali ona omladina koja je do juce visila u kladionici i gledala dzipove,kurce,palce...i misli da ce kad ode i on tako...tesko,gore se radi,jako puno radi.Nema para na guzove,nigdje.
Tačno tako.
Micaha

#165 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Micaha »

uglavnomja wrote:
dezurni_ucenik wrote: Znam i ja par ljudi koji tako razmisljaju. Jednostavno, ne zele da odgajaju djecu u ovakvom okruzenju.

ko dodje sa pravo malom djecom, koja slome jezik paralelno na 2 jezika od vrtica ... ta djeca imaju nekih sansi da budu prihvacena u drustvu na osnovu licnih kvaliteta.

ko dodje sa malo vecom djecom - e ta djeca ce se vjerovatno druziti sa ostalim useljenicima ... i domacim propalitetima :D (evo me k'o zviz)

jako puno vremena treba da se stekne "status" u drustvu da se postane dio domace grupe koja bi bila ekvivalent drustvu koje ima se ima u bosni. ako se ikada stekne. najcesce nikada. a sad je sve manje sansi.

sto se doktora tice u norveskoj, ucenje jezika godinama, razni ispiti vezani za jezik. specijalizacije se priznaju na papiru, ali dobiti posao u oslu ili u kakvoj jakoj bolnici - malo sutra. moguce po malim mjestima, po starackim domovima, na sjeveru medju bijelim medjedima ... i to poslove "obicnog" doktora. medicinske sestre - mislim da je nemoguce, ne znam tacno. traze im doskolovavanje, ne priznaje se nista, cak ni visa medicinska, staz ni pod razno ... a kukaju kako im treba bas te nizeobrazovane medicinske struke. zato imaju kurseve od par mjeseci za osobe bez ikakve skole i oni mogu dobiti te poslove. ali med. sestra sa x godina staza ne moze bez kursa ni tute nosati.

opet kazem, ima izuzetaka, ali vise je pravilo da se ljudi vracaju kad ne poloze te jezicke ispite, ili kad ne mogu naci posao ni sa licencom, ili kad finansijski ispusu jer je zivot strahovito skup, ili kad mentalno ispusu jer postanu nista u odnosu na nesto sto su bili dole (kako te stvari koje nisu valajle dole brzo izblijede u odnosu na samu srz zivljenja)
Ti si isto fudbaler koji ne uspije izborit mjesto u prvom timu. Ne zaboravi da ima i druga strana medalje, recimo onih jedanest sto igraju i sto im se ugovori produzavaju
Gojeni H

#166 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Gojeni H »

ExNihilo wrote:Šta se čovjeku mora desiti pa da u Zvizu vidi znanje i inteligenciju. :cry:
Otkrije da je citav zivot islamofob, a jos nije naucila norveski.
Gojeni H

#167 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Gojeni H »

Seoskivaralica wrote:Žao mi djece i omladine , ali samo proizvoljno i paušalno. Kad malo duže razmislimo o problemu mi , kao roditelji ,smo isto to sranje zakuhali.
Invalida odgajamo da bude invalid. Kad nešta naše djete predoči kao grešku sistema mi po automatizmu smatramo da je u pravu. Naravno u većini slučajeva riječ je o umaženom pekmeženju ploda naših prepona koji je navikao sve dobiti iz sise svojih kotaca.
Kad dodje momenat da okorjeli neradnik sam vozi kola i plaća cugu raji tad se zapitamo ko odgoji ovog konja ovako , ko mu dade pravo da me pita još parra , da od huje razbije telefon koji vrijedi kao nečija plata?! Pa da se duri ko beba što i jest.....svjedočio sam takvoj jednoj epizodi kod rodjaka....lijepo me stid bilo što sam se tu zatekao.....jbga kazem samo sami smo krivi.....i ja takvog jednog odgajam ali bez ikakvih benificija , i naravno kruška ispod kruške , jabuka ispod jabuke.....
Omladinu odgajamo da ne radi da ne poštuje zakon da ne poštuje red da ne poštuje starije da ne uči ni iz svojih a kamoli tudjih grešaka da nema merhameta da mrzi one koje mu predlažu koji su sad mainstream da mrzi a ne one koje bi zdravim razumom trebao mrziti isl.
Zato imam uvijek molbu za sve oko sebe , ODGAJAJMO GENERACIJU KOJA ĆE IZGRADITI BOLJU DRŽAVU , GRAD , OPŠTINU , ZA SEBE I SVOJU DJECU , da ne ponove ove greške koje mi ponavljamo i u kojim živimo....
Ako ti živiš u prošlosti i ponašaš se kao da si još uvijek na romaniji ili nemiloj iako si u Valtera Perića bar svom DIJETU skreni pažnju na to ko je gospodin i na koga da se ugleda , ko da mu pokaže ko je vrijedan član društva i na koji način se ponaša u urbanoj sredini.

Naravno konji će uvijek odgajati konje i kobile kobile , ostaje samo nada da će ljudi biti u većini.
Zbog seljakluka i primitivizma se meni seli iz ove države dok koliko mi se čini ova naša omladina mahom ide u inostranstvo da : radi na crno , krade , šverca , studira neke demokratske fazone , ili prodaje seljakluk po univerzitetima ili kod rodbine jedno pola godine ili godinu max. Ccccccc
Tako je kako je ...na nama je da im damo volje i elana te da im pomognemo da promjene stanje ovdje kolko se može...
Za ovo, ipak veliki :thumbup:
saja_dj

#168 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by saja_dj »

Nije sve u parama. Neko možda hoće samo da se okupa i opere zube iza 12. :D
prog321 wrote:Ima sve to i na zapadu u ovoj ili onoj formi.
Manje više nigdje ne možeš doktoru na pregled bez plaćanja :-D
Bruku para sam dao državi BiH za zdravstveno svaki mjesec od plate, pa opet, ili donesi nesto fino doktoru u bolnicu koja se raspada, ili idi privatniku, kako god okreneš, plaćaš isto ili više (mito/privatnik plus odbitak od plate) za čak lošiju uslugu nego vani. (proporcionalno plati i životnom standardu)
Dr Kova

#169 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Dr Kova »

muminovic wrote:Sve se veze za: novac, i nemogucnosti zaposlenja u BiH.

Da mlad imaju prosjecnu platu od 1.500 KM, nit bi napustali BiH, nit bi ih interesovao nerad Tuzilastva BIH koji en radi svoj posao.

Ne bi ih zanimali niti imena politicara, niti ko je koje vjere.

Bavili bi se sobom.

sve rečeno :thumbup: :thumbup: bravo majstore
Hakiz

#170 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Hakiz »

Seoskivaralica wrote: Zbog seljakluka i primitivizma se meni seli iz ove države dok koliko mi se čini ova naša omladina mahom ide u inostranstvo da : radi na crno , krade , šverca , studira neke demokratske fazone , ili prodaje seljakluk po univerzitetima ili kod rodbine jedno pola godine ili godinu max.
Prvo, ne mislim da je dokaz da si vrijedan to što ćeš u 21. vijeku slomiti leđa na njivi ili u rudniku ako možeš koristiti sve blagodati tehnologije. Kao što nemam ništa protiv da pokušaš da se školuješ i sebi nađeš posao koji se fizički sastoji u ganjanju miša po stolu umjesto u kopanju dijamanata 3 kilometra ispod površine Zamlje. Hoćete reći da ako ne pristanete da na građevini radite bez zaštitne opreme jer gazda smanjuje troškove, ili u 2 popodne na 41 stepen Celzijusa, da je to dokaz da ste lijenštine?

Drugo, mislim ipak da ljudi idu vani zato što žele da kada već rade da za to budu plaćeni tako da mogu imati normalan život, da ako ostanu bez posla u 50-oj da mogu barem naći posao perača tanjira u restoranu umjesto da nikada više ništa ne rade, da kada dođu na neki šalter odrade to šta im treba i ne trpe odjebavanja šalteruša, da kada trebaju otići u neki drugi grad udaljen 400KM to obave vozom za 2 i po sata umjesto autobusom za 6 do 8 sati itd.

Treće, neuporediv je kvalitet života i mogućnost izgradnje osobe u BiH sa životom i mogućnostima u zemlji u kojoj, kada već primite platu, za samo 5 Eura možete otići i gledati originalna djela Rembranta, Boša itd.
muha_sa

#171 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by muha_sa »

Seoskivaralica wrote:Žao mi djece i omladine , ali samo proizvoljno i paušalno. Kad malo duže razmislimo o problemu mi , kao roditelji ,smo isto to sranje zakuhali.

:thumbup:
nit šta dodat nit oduzet :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#172 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Tito_i_Partija wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Ishod: poprilicno se naljutila NA MENE. :lol:
Ovim si mi sve rek'o. Dozvoljava da dijete gazi po njoj i ljuti se na druge kad brane nju? Ako je stvarno tako, onda bolje nije ni zasluzila.
Ma mater ce svoje oko izvaditi i dati ga djetetu. Ne mozes tako. Nije se ona smrtno naljutila, nije mi nista ni rekla, ali sam po ponasanju vidio da je uvrijedjena i da joj nije pravo. Otpuhala je svoje i sad smo opet po starom. Kaze mi neki dan na skajpu da je mali ponovo zasluzio samar :D
Tito_i_Partija

#173 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Tito_i_Partija »

_BataZiv_0809 wrote:
Tito_i_Partija wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Ishod: poprilicno se naljutila NA MENE. :lol:
Ovim si mi sve rek'o. Dozvoljava da dijete gazi po njoj i ljuti se na druge kad brane nju? Ako je stvarno tako, onda bolje nije ni zasluzila.
Ma mater ce svoje oko izvaditi i dati ga djetetu. Ne mozes tako. Nije se ona smrtno naljutila, nije mi nista ni rekla, ali sam po ponasanju vidio da je uvrijedjena i da joj nije pravo. Otpuhala je svoje i sad smo opet po starom. Kaze mi neki dan na skajpu da je mali ponovo zasluzio samar :D
Ma pusti ba to, hoce mati dat' oko svom djetetu, al' odgovorna mati nece dopustit' da dijete sere po njoj i po drugima kako mu je cejf. To se jako lose izrazava na cijelu familiju, i to treba da joj bude jasno. I sto posto vjerujem u to kad kazu da djeteta ne zaboli ni blizu koliko zaboli mater kad ga tuce, to samo moze roditelj shvatit', al' dje ces bolan dozvolit' da ti se ponasa k'o hajvan i jos se ljutit' na druge kad ti to prikazu?
detroit-mercy

#174 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by detroit-mercy »

HAVANA wrote:Ne znam vala vise ni sta bih napisao,toliko je razlicitih prica i situacija,zivot je cudan,nosi...Ovo sto je piupiu napisala potpisujem u cjelosti plus otvori ti oci,bar meni,sad vidim sto nikad nisam vidio,toliko je prilika ko smije i moze.,i naravno ima kapitala, sto je opet plus tog privremenog odlaska vani.Opet ovo sto djidji napisa vrlo slicno i u mom slucaju i jos sto puta gore :roll: dok se ne dozvah pameti i naucih vani kako treba i sta.Ni od koga ne ocekuj nista,od prevelikog kukanja na drzavu nema koristi ,samo tones psihicki.Zaobilazi prepreke i bori se kako znas.Uzdaj se u se i u svoje kljuse.I ono lose sto si naucio i vidio, koristi u zivotu da pretocis u prednost.Sve je skola.Jedne stvari me strah i pravo koci u poslovanju.Nek prica ko sta hoce ali zapamtite,za par godina da sa kesom para hodas tesko ces naci kome da ih das,a da zna dobro raditi i stoji iza svog posla.Majstora nizasta nema,jako tesko je pronaci dobrog majstora.Budale i priucene sveznalice me ne interesuju.Dobrog majstora za bilo sta je uzasno tesko naci vec sad.Oni sto znaju toliko imaju posla da moram ici preko prijateljske osnove da ih zamolim da mi urade.Limari,krov,struja,voda,inox,varioci,grijanje,mehanicar,lakirer...Drugi problem sto i kad nadjem nekog da zna,ima vremena i moze to uraditi ,u vecini slucajeva radi na crno a kod mene sve preko papira i firme.Ne moze,nema kesa.Svi veci poslovi idu preko racuna,banke,krediti...Limara za opsav krova cekam mjesec dana,samo dvojicu sam u citavom gradu nasao koji hoce,mogu i znaju to uraditi.Cijena duplo veca nego po predracunu radova.Nema,hitno a svi zauzeti ili oni sto su slobodni rade na crno.Taj mi ne treba.Vodoinstalatera 10 proslo,ni jedan da se prihvati posla,nisam ni znao da je tolika nauka preci sa olovnih cijevi na drugi sistem razvoda vode.Il ne zna,il nece,il je zauzet,il nema 40% kalaja...Nauka jebote,10 dana i juce tek dogovorio sa starim cikom, al ja moram naci taj kalaj :-) Galeriju od zeljezne konstrukcije,opet nauka :-) il je toliko skupo da je odnos materijala i radova 1 na prema 3 il ne zna on jel poso il doso kad vidi statiku,haj ti kuci ziv bio...Da mi muha ne posla covjeka ne bi ni tu pricu zaokruzio :roll: Dogovorio i tek cu to raditi,valjda ce dobro uraditi,ako ne uradi,iskopacu muhi oko.
Koliko nase djece koja zive vani I zavrse fax je bez posla a koliko nase djece koja zive u BiH zavrse fax, imaju ikakav posao da ne pricamo o struci. Mani se te o majstorima, dnevnica na bausteli 20km dan.
prog321

#175 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

detroit-mercy wrote: . Mani se te o majstorima, dnevnica na bausteli 20km dan.

DZe to ima ? :shock:
Evo ja na vikendici ubi se trazeci radnike. Nikoga ni za lijeka.
Post Reply