Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jao_situacije

#151 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by jao_situacije »

sinuhe wrote:Naravno da je Zagreb ugodnije mjesto i za turiste i za jednodnevni boravak bilo kojom prilikom.
zagreb je ugodniji za živjeti od sarajeva ali ne fascinira kad ga se posjeti
sarajevo ima dušu zagreb nema, ali zato ima dobar gradski saobraćaj dobru infrastrukturu i sve funkcionira kako treba, manje-više
zg1911

#152 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by zg1911 »

jao_situacije wrote:
sinuhe wrote:Naravno da je Zagreb ugodnije mjesto i za turiste i za jednodnevni boravak bilo kojom prilikom.
sarajevo ima dušu zagreb nema, ali zato ima dobar gradski saobraćaj dobru infrastrukturu i sve funkcionira kako treba, manje-više
to da sarajevo ima dusu su lokalpatriotske floskuke. zagrepcanin ce rec da zg ima a sa nema, a splicanin da st ima a zg i sa nemaju. definitajte dusu, konkretizirajte je, pa cemo raspravljati
zg1911

#153 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by zg1911 »

Zviz wrote:
zg1911 wrote:zg je u 2014. posjetilo preko 900 000 turista. nisam nasao za cijelu godinu ali sa je u srpnju 2014. posjetilo 25 000.

al jako mi je kako zg nazivas gradicem haha bih humor na razini :thumbup:

jaka stvar bit glavni grad bosanskog pasaluka....

Pa posjetili jer nisu znali sta ih ceka, a kad su vidili samo se prekstili i raspalili dalje u Made in Bizantija aka Veneciju. Mada i Venecija je vlazan splav od selendre. Hem tukne, tem guzva, hem vlaznost u zraku nadasuje onu duz ekvatorske linije...
ma naravno. pa rekli poznanicima da ne idu u zg i tako svake godine sve manje turista u zagrebu
jao_situacije

#154 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by jao_situacije »

zg1911 wrote:
jao_situacije wrote:
to da sarajevo ima dusu su lokalpatriotske floskuke. zagrepcanin ce rec da zg ima a sa nema, a splicanin da st ima a zg i sa nemaju. definitajte dusu, konkretizirajte je, pa cemo raspravljati
:mrgreen:
ja mislim da imam pravo da ovo kažem i da kompariram ova 2 grada
zg1911

#155 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by zg1911 »

jao_situacije wrote:
:mrgreen:
ja mislim da imam pravo da ovo kažem i da kompariram ova 2 grada
da bi reč rekel.

ma ča je pusta londra kontra siska grada :D
jao_situacije

#156 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by jao_situacije »

u sisku sam bio samo u prolazu :mrgreen:
zg1911

#157 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by zg1911 »

jao_situacije wrote:u sisku sam bio samo u prolazu :mrgreen:
ovdi kažu da je zenica bosanski sisak. sad jebatga, nadam se da nisi iz zenice :D
jao_situacije

#158 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by jao_situacije »

zg1911 wrote:
jao_situacije wrote:u sisku sam bio samo u prolazu :mrgreen:
ovdi kažu da je zenica bosanski sisak. sad jebatga, nadam se da nisi iz zenice :D
nisam :mrgreen:

i dalje stoji da sarajevo ima više duše i da je grad za meraka
a zagreb ima sve ostalo :mrgreen:
zg1911

#159 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by zg1911 »

steta samo sta ostatak svijeta to ne vidi. al dobro, dusa i je nesto nevidljivo i neopipljivo :P
tm84

#160 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by tm84 »

od gradova sto sam vidio:

1. Bec, ne moze me niko ubjediti da je to grad vrijedan zivota... licno za mene je kao muzej i to muzej mrtvaca... znam da cu dobiti mnogo kritike na ovaj izbor, ali ovo je moje licno misljenje

2. Zagreb, mozda je sredjen i cistiji od Sarajeva, ali grad koji apsolutno nema sta ponuditi turistima osim sredjenosti

3. Varsava, bio jednom i nikad vise... cak ga i domicilno stanovnistvo mrzi...

4. Bratislava, iskreno, za glavni grad jedne drzave, nista posebno...

5. Olomouc, grad, koji je ziv jedino dok je studenata tu, inace, groblje...
Vitezanin

#161 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by Vitezanin »

Klagenfurt je jedini grad koji sam posjetio, a da ga pamtim kao izrazito dosadnog. Naravno, ovdje ne ubrajam neke gradiće koji su po svojoj prirodi uglavnom dosadni. :D
Šveđanin

#162 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by Šveđanin »

Vidim dosta ljudi posjetilo Bratislavu, jesu to utisci sa maturske ekskurzije. :D
Gdje uopste idu maturanti iz BIH ovih godina? Bec-Bratislava-Budimpesta, Italija ili Spanija?

Vidim poceli ste pricu Zagreb VS Sarajevo. Sto se tice zivljenja, tu ipak nebi trebalo biti nikakve dileme. Budite realni za trenutak.
ultima_palabra

#163 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by ultima_palabra »

Ma Zagreb je 10 puta bolji za živjeti, nema tu spora. Isto kao što nema spora da Sarajevo ima puno više stvari koje privlače turiste.
zg1911

#164 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by zg1911 »

zagreb je u 2014. godini posjetilo 911.000 gostiju. za sarajevo nisam našao podatak za 2014. godinu, ali 2013. godine kanton sarajevo je posjetilo 302.570 turista. razlika je dakle 3 puta u korist zagreba. istina, za zg je podtatak iz 2014. za sa iz 2013. ali je isto tako činjenica da se u bi se trebalo usporediti zagrebačku županiju sa sarajevskim kantonom, a ne grad vs kanton.

toliko o o tome kako sarajevo ima puno više stvari koje privlače turiste.

zar stvarno mislite da nekog iz Belgije ili češke boli ona stvar šta je sa bio centar bosanskog pašaluka? tim nekakvim epitotom mjesta "east meets west" se diči svaki grad na potezu od istanbula do beča. crkve i džamije ima i tirana, pa šta sad?

nije mi cilj napadati Sarajevo, već branim zagreb. ako netko posjećivao samo gradove ala rim, pariz, London a uz takve i zagreb, onda naravno da mu se zg treba naći na top listi najdosadnijih gradova. ali u usporedbi sa ne znam banja lukom, osijekom, pa i samim sarajevom, no way. isto vrijedi i za bratislavu.

pozdrav svima i nemojte zamjeriti.
ultima_palabra

#165 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by ultima_palabra »

Dobro, ali uzmi u obzir geografski položaj Zagreba... da se u njega može skoknuti iz Austrije, Mađarske i Italije, normalnim cestama ili željeznicom, plus aerodrom većeg kapaciteta i sa puno više konekcija.

U Sarajevo se dolazi maksuz i mora se pretrpiti određeni nivo srkleta :D A to "east meets west" interesuje puno više ljudi nego što misliš.
zg1911

#166 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by zg1911 »

ultima_palabra wrote:Dobro, ali uzmi u obzir geografski položaj Zagreba... da se u njega može skoknuti iz Austrije, Mađarske i Italije, normalnim cestama ili željeznicom, plus aerodrom većeg kapaciteta i sa puno više konekcija.

U Sarajevo se dolazi maksuz i mora se pretrpiti određeni nivo srkleta :D A to "east meets west" interesuje puno više ljudi nego što misliš.
zagreb ima lokacijsku prednost, ali radi se o razlici od 3 puta.

vidimo koliko ljudi privlači "east meets west", krilatica vezana prvenstveno za balkan, koji je što se turizma tiče zabit. a tu računaj slobodno i zagreb. turizam balkana se gotovo pa može svesti na hrvatsko primorje i grčku (ako se računa pod balkan), zadnjih godina se nešto razvijaju i cg i bugarska.

znaš čime se npr turisti oduševe u zagrebu? jebenim muzejom prekinutih veza. a ne nekakvim pričama o sudaru zapada i istoka (kojima se busa i zagreb).
prog321

#167 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by prog321 »

Nije Zagreb na istoj razini.
Nemojte biti smijesni.

Kakav East je u Zagrebu ? :-D
Tipican zapadnjacki gradic kojih ima stotine u Zap Evropi.
zg1911

#168 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by zg1911 »

slažem se da zg nije na istoj razini kao sa.

kakav east u zagrebu? pa zapadnjacima je svaki grad s komunističkom prošlošću east. a i zg ima orijentalnih utjecaj. od bureka i čevapa do gro bosanaca.
prog321

#169 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by prog321 »

Komunizam je jedno a Orijent je drugo.
Burek i sirnica ne pravi jedan grad orijentalnim. I u njemackim gradovima sluze doner i kebabe :-D
zg1911

#170 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by zg1911 »

komunizam zapadnjaci shvaćaju kao east, pa će ti npr češku često opisati kao "country where east meets west".
a gle tek ovaj opis beča;
http://www.ft.com/cms/s/0/1293a794-5e85 ... z3qhVkA7cX

nebitno, spomenuh ja koji post ranije i jedan fantastično zanimljiv grad imena tirana. ima i džamija, ima i katoličku katedralu ima i pravoslavnih crkava. dostojan suparnik sarajevu. zagreb nije na istoj razini.
zg1911

#171 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by zg1911 »

zanimljivo, kad purgeri ističu da zagreb nije na balkanu onda im se podsmijehuje. sad pak najednom zagreb nema veze s orijentom. dogovorimo se! :D
prog321

#172 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by prog321 »

Dobro, sto se tice Orijent-Evropa sigurno da Tirana ima adute.
Ali ne moze se porediti sa istorijom Sarajeva.
Ne sjecam se da je Tirana bila glavni grad bilo kojeg pasaluka za vrijeme Osmanskog Carstva. Niti je bila pod Austrougarskom vladavinom.
Geografski ne nalazi se na granici Zapada i Orijenta.
Sarajevo sve to ima, plus krvavu istoriju iz prvog, drugog, i ovog zadnjeg rata.
Naravno i olimpijske planine.

Malo je gradova u Evropi, cak i svijetu, koji imaju ono sto Sarajevo ima.
Druga je prica sto Sarajlije ne znaju to upakovati i market u komercionalnom smislu. :-D
sheilak

#173 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by sheilak »

al meni je sega da svaki grad za sebe (pa cak i bec) tvrdi da je bedem na granici istoka i zapada. :D

sa je neobicno, drago, ima bogatu, ludu proslost koju ne znate iskoistiti kako treba. al to je onda opet skoro sve. o kulturnim desavanjima mozemo, al ne toliko puno.

al ne znam sto ljudi stalno napadaju zg. prelijep je grad, nimalo dosadan, jako sexy :D ,ima se u njemu sto i vidjeti i dozivjeti. i to kontinuirano. (no fakat nema veze s orijentom, osim transferom :D ).
prog321

#174 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by prog321 »

Svi se slazemo da je Zagrep ljepuskast grad.
Rado svratim tamo; Nekad samo da se provozam u tramvaju koji je kao iz bajke. Nema ni Washington onako lijep i sredjen. :-D
zg1911

#175 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...

Post by zg1911 »

prog321 wrote:Dobro, sto se tice Orijent-Evropa sigurno da Tirana ima adute.
Ali ne moze se porediti sa istorijom Sarajeva.
Ne sjecam se da je Tirana bila glavni grad bilo kojeg pasaluka za vrijeme Osmanskog Carstva. Niti je bila pod Austrougarskom vladavinom.
Geografski ne nalazi se na granici Zapada i Orijenta.
Sarajevo sve to ima, plus krvavu istoriju iz prvog, drugog, i ovog zadnjeg rata.
Naravno i olimpijske planine.

Malo je gradova u Evropi, cak i svijetu, koji imaju ono sto Sarajevo ima.
Druga je prica sto Sarajlije ne znaju to upakovati i market u komercionalnom smislu. :-D
a sjećaš li se iti jednog glavnog grada nekog turskog pašaluka sem sarajeva? koliko ih znaš ovako napamet iz glave, bez googlea? :D znaš li npr da je jedan temišvar bio glavni grad pašaluka? turistička metropola. a bio je i pod ugarskom. vaaaauuuu e!
Post Reply