Metropola

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tututuuuu

#151 Re: Metropola

Post by tututuuuu »

Usput, cujem jutros tip u dvoristu cijepa drva. :lol: Mozda je i ranije cijepao, al nisam obracao paznju...
tututuuuu

#152 Re: Metropola

Post by tututuuuu »

Ovo su zemlje kako je razumijem? A ako je Sarajevo najzagadjenije u Europi, to naravno nuzno ne znaci da je i citava BiH najzagadjenija.
insomnia78

#153 Re: Metropola

Post by insomnia78 »

Pa sta mislis kad tu jos pridodas Zenicu, i Tuzlu sa crnim snijegom oko TE :D
VjecitiStudent

#154 Re: Metropola

Post by VjecitiStudent »

tututuuuu wrote:
insomnia78 wrote:A ovo da je Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi i medju zagadjenijim u svijetu :lol: :lol: :lol:
Pa ako laze Svjetska zdravstvena organizacija, lazem i ja. A s obizom da ovdje ipak zivim, osjetim taj "kisik" svake zime, a prosla je osobito bila kriticna toliko da sam i ovdje poceo vidjati ljude s maskama po ulici. :D
Krah smo mi u svakom pogledu
Sarajevo
U večernjim satima u nedjelju 22.12.2013 godine, izmjerene su vrijednosti zagađenja lebdećim čestica (PM10) u Sarajevu od preko 550 ug/m3, što je jedanaest puta od maksimalno dozvoljenih vrijednosti!
http://www.ekoakcija.org/content/zagade ... tican-nivo
Tuzla
U decembru 2013. godine, mjesečni prosjek zagađenja zabilježen u Tuzli je iznosio 182 μg/m3, što je vrijednost koja je zadnjih šest godina u Pekingu bila premašena samo u jednom mjesecu!
http://www.ekoakcija.org/content/tuzla-i-peking
Lukavac
Prema podacima objavljenim na stranici Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona, u Lukavcu je 16.12.2014. godine izmjerena srednja dnevna vrijednost koncentracije lebdećih čestica PM2,5 od 300 μg/m3, kojoj odgovara vrijednost Indeksa kvaliteta zraka (EPA AQI) od 350!!! Takvo stanje je u mnogim zemljama svijeta prepoznato kao izuzetno opasno po zdravlje cjelokupne populacije nastanjene u zagađenom području, sa preporukama da najugroženije kategorije stanovništva - trudnice, srčani bolesnici, svi sa respiratornim problemima, djeca i stari, ostanu u zatvorenom prostoru, dok svi ostali trebaju izbjegavati bilo kakve napore tokom boravka vani.
http://www.ekoakcija.org/content/da-li- ... za-lukavac

http://www.ekoakcija.org/content/pregle ... 014-godine
dzevadk

#155 Re: Metropola

Post by dzevadk »

Zviz wrote:
O'zone wrote:
cLo wrote:Image

evo ih i u po' Pariza, šta'š sad? :D
Vidi im se po čehri da su ovo bošnje. Ponijeli svoje običaje i nikako da se asimiliraju u kulturni francuski narod.
U zgradi loze, o jebo te kao da je doba Napoleona, ovo se, zna gdje moze samo nauciti :oops:
Slaba drva. Ogranci ..
tututuuuu

#156 Re: Metropola

Post by tututuuuu »

Zbog onih koji lazerno kazu "pa ima se covjek pravo grijati na sta hoce"
Dodali su i da se uporedo s porastom aerozagađenja u posljednje četiri godine uočava i trend porasta stope hroničnih opstruktivnih plućnih oboljenja, i to:

- 2011. godine - 151,9 / 10.000 stanovnika
- 2012. godine - 153,7 / 10.000 stanovnika
- 2013. godine - 169,8 / 10.000 stanovnika
- 2014. godine - 177,7 / 10.000 stanovnika.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/zbog-aer ... /151008009
sarajevo999999

#157 Re: Metropola

Post by sarajevo999999 »

To je sve od cigara
tututuuuu

#158 Re: Metropola

Post by tututuuuu »

pa ja ipak mislim da danas ima u BiH manje pusaca nego ranijih godina.
sheilak

#159 Re: Metropola

Post by sheilak »

pa zdrav bi covjek haman umro u sarajevu. tako djeluje na covjeka.

od svih glavnih gradova bivsih drzava (izuzev skoplja, ne mogu reci nista o tome jer nisam bila), sarajevo je najgore. arhitektonski najruznije, najmanje cisto, najneudobnije za zivot. nekad me podsjeca na mjesto gdje se odlaze otpad starih auta, i bukvalno i po izgledu i po atmosferi. a steta, mogao bi biti lijep i neobican grad.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#160 Re: Metropola

Post by _BataZiv_0809 »

Nisi bila u Prištini 8)
Jolpaz

#161 Re: Metropola

Post by Jolpaz »

sheilak wrote:pa zdrav bi covjek haman umro u sarajevu. tako djeluje na covjeka.

od svih glavnih gradova bivsih drzava (izuzev skoplja, ne mogu reci nista o tome jer nisam bila), sarajevo je najgore. arhitektonski najruznije, najmanje cisto, najneudobnije za zivot. nekad me podsjeca na mjesto gdje se odlaze otpad starih auta, i bukvalno i po izgledu i po atmosferi. a steta, mogao bi biti lijep i neobican grad.
Sreca pa imas izbor gdje ces da zivis :D
hAZNADAR

#162 Re: Metropola

Post by hAZNADAR »

Nekoga ocigledno drmaju seljacki kompleksi.
Nemam nista protiv seljaka, ali imam protiv malogradjana sto izigravaju neku velicinu konto zgrazanja nad drvima. :D

Pa cjepanice poput ovih sam vidio i u Londonu, Amsterdamu, Kopenhagenu.
Razlog jednostavan - loze se u peci za grijanje. Neki restorani ih obavezno imaju jer imaju kamin i vrlo prijatnu atmosferu. U Amsterdamu je to bas cool scena, a domaci se ponose takvom atmosferom, lozi se, dimi se,..

Mnogi bogatiji sto zive u eksluzivnim stanovima u centru ili vilama takodjer vole peci na grijanje i zatvorene kamine - to je vrlo popularno.

E sad - ne vidim razloga da se cjepanice u stanove unose krisom pod okriljem noci zamotane u kese ili upakovane u DHL kutije da se malogradjanima nebi pokvario izgled metropole. :D
Ili je poenta ove teme jos jedno pljuvanje i kukanje kako smo crna rupa,...
hizo ramidovic

#163 Re: Metropola

Post by hizo ramidovic »

nesmeta pojedincima stoje zagadzena hava vegohim krivo stose ioni nemogu griat zdrvima ilscumurem pase smrznivaju avamo ljudi nahajcaju pec dase more umaici sijedit
hAZNADAR

#164 Re: Metropola

Post by hAZNADAR »

Zviz wrote:
O'zone wrote:
cLo wrote:Image

evo ih i u po' Pariza, šta'š sad? :D
Vidi im se po čehri da su ovo bošnje. Ponijeli svoje običaje i nikako da se asimiliraju u kulturni francuski narod.
U zgradi loze, o jebo te kao da je doba Napoleona, ovo se, zna gdje moze samo nauciti :oops:
U Danskoj kao ne mozes vidjeti lozenje po stanovima?
Licno vidio u po Kopenhagena nalozene kamine i po stanovima i u restoranima u po centra grada.

Da ne dovoze drva helikopterom mozda?
Haris.ba

#165 Re: Metropola

Post by Haris.ba »

Ustaje li iko ujutro? Jutros kad se nisam onesvjestio od smoga. Znam, Sarajevo je u kotlini. Ali, isto ko da niko nikada ne makne iz ovoga grada. Pa desetak kilometara izvan grada je mikroklima toliko drugačija da ja nekad odem samo da se nadišem. Da se neke stvari poklope - preselio bih izvan kotline.

Nije snobizam što se toliko potenciraju drva. Jeste, ima i malo zafrkancije. Problem je što grijanje na čvrsta goriva pogoršava zdravlje.

U nekom drugom mjestu u Evropi, gdje je normalna vlast, da su slične okolnosti ko u Sarajevu ne bi mogao roštilj zapaliti, a kamoli misliti na grijanje na drva.

P.S.
Razumijete da je slika u Parizu ispred pekare? Da su drva za pekaru? :-D
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#166 Re: Metropola

Post by Zviz »

hAZNADAR wrote:
Licno vidio u po Kopenhagena nalozene kamine i po stanovima i u restoranima u po centra grada.

Da ne dovoze drva helikopterom mozda?[/quote]

David Copperfield tri,

your eyes can deceive you.
hAZNADAR

#167 Re: Metropola

Post by hAZNADAR »

Zviz wrote:
hAZNADAR wrote:

David Copperfield tri,

your eyes can deceive you.[/quote]

:mrgreen:
Koja si ti haaaza.

Vidio licno kamine i u stanovima i to onim prestiznim skupim pored vode, i u jednom u po centra pored setacke. Zgrade stare po 200 god ali restauirane i kamin popularan. Takodjer nalozen kamin u par restorana u po Kopenhagena.

Neces to naci naravno u betonskim radnickim naseljima poput faza naseg Alipasinog u Sarajevu. Takvih faza je pun Kopenhagen. Ali kamina i nalozenih drva imas bas u prestiznim i skupim stanovima. Za kuce da ne govorim.
Takodjer na svakoj benzinskoj pumpi u Danskoj mozes kupiti nacijepana drva. Fino nacijepana i u vrecama izlozena napolju.
Ci-Nick

#168 Re: Metropola

Post by Ci-Nick »

Drva nisu problem ukoliko je dimnjak ispravan.
Problem je ugalj i problem su stari automobili.
Loži se i u Parisu, Londonu, Berlinu,... ali svako ložište, svaki dimljak se pregleda.
Kontroliše se prodaja,.. prodaje se drvo ili odsumporisani briket uglja.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#169 Re: Metropola

Post by Zviz »

hAZNADAR wrote:
Zviz wrote:
hAZNADAR wrote:

David Copperfield tri,

your eyes can deceive you.
:mrgreen:
Koja si ti haaaza.

Vidio licno kamine i u stanovima i to onim prestiznim skupim pored vode, i u jednom u po centra pored setacke. Zgrade stare po 200 god ali restauirane i kamin popularan. Takodjer nalozen kamin u par restorana u po Kopenhagena.

Neces to naci naravno u betonskim radnickim naseljima poput faza naseg Alipasinog u Sarajevu. Takvih faza je pun Kopenhagen. Ali kamina i nalozenih drva imas bas u prestiznim i skupim stanovima. Za kuce da ne govorim.
Takodjer na svakoj benzinskoj pumpi u Danskoj mozes kupiti nacijepana drva. Fino nacijepana i u vrecama izlozena napolju.[/quote]

Ma sve to drzi. I drva iscjepana u vrecama. U KBH je malo nove stambene gradnje pa tako da ljudi vecinom zive u zgradama 50+ god starosti. I lozenja na peci, kamina itd ima. Ja sam osto zabezeknut kad sam vidio rezultate koliko uglja u Danskoj se po glavi stanovnika trosi. Znaci nije samo da obaramo rekorde u licnom zaduzivanju kod banaka i ostalih kredit institucija, te po pitanju anit depresivnih tableta, vec i ugalj se koristi u abnormalnim kolicinama, da jednostavno sva ona vjetrenjace i cista za okolje energija politika ispadne kao zesca sprdancija.
sheilak

#170 Re: Metropola

Post by sheilak »

Jolpaz wrote:
sheilak wrote:pa zdrav bi covjek haman umro u sarajevu. tako djeluje na covjeka.

Sreca pa imas izbor gdje ces da zivis :D
ah, nije to tako jednostavno, moj jolpaze... :D okolnosti me barem jos pola godine prisiljavaju da budem kod vas. :D
sinuhe

#171 Re: Metropola

Post by sinuhe »

Isto je sve to i u Danskoj.
Keiko

#172 Re: Metropola

Post by Keiko »

O'zone wrote:Nu metropole
SREDNJI VIJEK! Vaške u JU Djeca Sarajevo?! Roditelji prestali dovoditi djecu u vrtić na Skenderiji, a odgovora nema!
11 lis.

Krajem prošle sedmice u vrtiću na Skenderiji, a koji radi u sklopu JU Djeca Sarajevo higijeničari su primjetili kod djece vaške, te su roditelji upozoreni, piše novinska agencija Patria.
Zabrinuti za zdravlje svoje djece neki od roditelja su automatski prestali dovoditi djecu u vrtić, a jedna majka ispričala je za Patriju da su i roditelji podvrgnuti tretmanu kako bi se zašititli od ovih napasti.
– Majka sam trogodišnje djevojčice koju smo morali i ošitati. Užasnuta sam činjenicom da je moje dijete dobilo vaške, a toliko vodim računa o higijeni – kaže ova majka.
Još u petak novinar novinske agencije Patria pokušao je kontaktirati JU Djeca Sarajeva gdje nam je ženska osoba s druge strane telefonske veze kazala da ona ne zna ništa o tome, te da je direktorica odsutna.
Iako smo uredno ostavili broj mobitela s molbom da se direktorica javi, to se do danas nije desilo.
– Ja ne znam ništa o tome, a evo kada se vrati direktorica ja ću joj prenijeti poruku – kazala je naša sagovornica iz JU Djeca Sarajeva.
Inače, v.d. direktorica JU Djeca Sarajeva je Jasmina Čongo, koja je na ovu poziciju došla nakon što je Mirjana Jovanović-Halilović dala ostavku zbog afere trovanja djece salmonelom.
Vaške su pravi paraziti, koji spadaju u grupu malih insekata krvopija. Svi paraziti traže domaćina na kome će da žive (i jedu), a da za uzvrat ne daju ništa osim problema.
Vaške su male dva do tri i po milimetra, obično sivkasto-žućkaste, mada mogu da poprime boju kose u kojoj žive. Kreću se otprilike desetak centimetara u minutu, a kada su gladne i brže. Ukoliko se uvale u kosu, praktično ih je nemoguće istjerati bez odgovarajućeg lijeka.
I opet i ovo je normalna pojava. Uvijek je bilo. Kad sam bio klinjo dva puta sam ih fasova u pedijatrijskoj klinici na Jezeru a znam da su nam se jednom bile pojavile u osnovnoj školi Bane Šurbat.
Ovo je najnormalnija pojava medju djecom u vrtićima i školama. Na žalost, uvijek ima roditelja koji ne prihvataju činjenicu da sva djeca trebaju odgovarajući tretman da bi se vaške sistematski uklonile i da se spriječi njihovo ponovno pojavljivanje. 'Not my Johnny' sindrom. Moj sin svaki septembar redovno donosi pisma iz skole o pojavi vaški. Ako je ikome od koristi, tea tree ulje (10 kapi u 200ml vode) ih odbija. Ja mog sina svako jutro prsnem po kosi prije nego krene u školu i nije ih imao već 2-3 godine.
Keiko

#173 Re: Metropola

Post by Keiko »

hAZNADAR wrote: Takodjer na svakoj benzinskoj pumpi u Danskoj mozes kupiti nacijepana drva. Fino nacijepana i u vrecama izlozena napolju.
Za Dansku ne znam ali kod mene sve kuće i stanovi (bez obzira na godinu gradnje) imaju kamine. U zadnje vrijeme, jako su popularne peći na čvrsto gorivo, iako po zakonu sve stambene jedinice moraju imati centralno grijanje na plin ili loz ulje.

U kaminima i pećima se smiju ložiti isključivo certifikovana bezdimna goriva (drva i ugalj) koji se mogu kupiti isključivo kod certifikovanih distributera (benzinske pumpe). Ovo je uvedeno prije 20tak godina jer je do tad smog u gradovima bio kao u Sarajevu. Kazne za loženje svakojakog smeća su basnoslovne. U BiH je izgleda uvriježeno mišljenje da kod nas ništa ne može kao da su drugi narodi kod kojih može neka posebna, superiornija vrsta. Može, sve se može. Kad prvih pet kršitelja zakona plate kazne ili odu u zatvor zbog neplaćanja istih pa se sira javnost o tome obavijesti u dnevnim novinama i na večernjim vijestima, odjednom sve prolazi po PSu.
sinuhe

#174 Re: Metropola

Post by sinuhe »

Strasno. Pa gdje vi to zivite :?
Kako u Danskoj iskljuce toplu vodu ako se griju na drva? Ne kontam.
beobasket

#175 Re: Metropola

Post by beobasket »

sinuhe wrote:Strasno. Pa gdje vi to zivite :?
Kako u Danskoj iskljuce toplu vodu ako se griju na drva? Ne kontam.

Kod nas nema bojlera. Zadnji su ukinuti nekad pocetkom 80ih godina. Centralno grijanje se iskljuci u ljetnom periodu, obicno to bude od kraja aprila do sredine ili kraja septembra. Topla voda je dostupna citavu godinu i kao potrosac je nemozes iskljuciti. Grijanje na drva je skupo i rijetki praktikuju a sto se tice prodaje drva u mrezastim vrecama na benziskim pumpama, to je najvise namjenjeno za vikendice koje nemaju prikljucak na centralno grijanje. Ovaj sto tvrdi da u Kopenhagenu lozimo je fantazija. Sva novogradnja nema kamina ili takvih prikljucaka. Od staije ima dosta ali vecini je zabetonirano iz raznih razloga. Ostalo je u pojedinim prestiznim zgradama koje su iznutra renovirane ali ko god ima para da kupi takav jedan stan takvom je lozenje najmanji racun.
Post Reply