Život poslje smrti (ateisti)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
MyTao

#151 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by MyTao »

ABH017 wrote:
MyTao wrote:
nasa wrote: Image

Ne brini se ti kako oni zive nego sta ces ti sa svojim zivotom, jesi zadovoljan, ima li mecka, vila, nobel, sta ti je cilj....
Kako da se ne brinem kad ta vjera i njeni sljedbenici vjeruju da ja trebam umrijeti jer sam poceo razmisljati za sebe i jer sam napustio Islam. U zemlji iz koje dolazi slika koju si postavila je zlocin biti ateista. Zato i kazem da zive u 1415. godini... Nije mjerilo jadna ti kolika je zgrada velika. :-) To su kopleksi i samo idu u prilog mom argumentu... Al ne ocekujem da ti to skontas.
Eto od tolikih turista za koje i ne pitaju ko su i šta su, baš tebe čekaju da dođeš. :-)
Meni je dovoljno da postoji taj zakon... valjda je to poenta?
MyTao

#152 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by MyTao »

ABH017 wrote:
MyTao wrote: Zasto si postavila ovu sliku ako vec nisi mislila da je mjerilo civilizacije velicina zgrade?

Kada u zadnjih 100-200 godina ne doprineses svijetu nista iz oblasti nauke, filozofije, tehnologije onda si zasotao. Zar se ne slazes?
Samo jedan odgovor nam daj, pa da se svi kolektivno zakopamo.
Šta si ti u svom životu učinio da tvoj komšiluk bolje živi, da ne idem dalje na veće društvene organizacije?
Hajd necemo o tome ko je sta uradio... vazno je ono sto nisam uradio, a to je da nisam za to da su ubiju ljudi koji razmisljaju drugacije, kao sto me je Islam ucio...
ABH017

#153 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by ABH017 »

ABH017 wrote:
statixx wrote: Kao sto ti vjerujes u Allaha, tako trebas dozvoli i drugima da kazu u sta su vjerovali, kakvi su to bogovi. Neces im valjda ti objasnjavati kako su se preveslali. To sto je tebi primamljiva premisa da su svi oni, u sustini, vjerovali u tvoga boga samo pokazuje koliko su abrahamske religije sujetne i ohole prema onima koji nisu sljedbenici Knjige.
Ma nemoj. Gdje sam to ja bilo koga nazvao zaostalim, glupim ili na bilo koji način ga uvrijedio? Gdje sam bilo kome osporio pravo na njegovo misljenje i opredjeljenje, vjerovanje pogotovo? Malo se gubiš u naletu predrasuda koje ti kolaju po glavi. Mene prozivaš, a ti ćeš nam svima držati predavanja kako smo zaostali i vjerujemo u istočnjačke bajke i ubjeđivati nas kako je baš tvoje promišljanje originalno i univerzalno. To što moje mišljenje ne ide u prilog tvojim tvrdnjama, ne daje ti za pravo da se sad možeš praviti tolerantan, pa iste ove koji vjeruju u 2699 bogova, koje si prije toga ismijavao, sad štitiš od gledišta Abrahamskih religija.
Buhahahahaha.. E moš mislit tolerancije u ateizmu. :lol: :lol:
Nisi ti ateista druže. Ti se samo priklanjaš onome za šta misliš da je napredno i moderno. Nisi daleko odmakao sa intelektom, kao ni vehabije od kojih se očigledno groziš. Intelekt se ne jača iščitavanjem knjiga (ili interneta očigledno u tvom slučaju), nego razmišljanjem o onome što vidiš, čuješ, pročitaš i donošenjem svog suda o svemu. Ako svoje mišljenje gradiš na tuđem mišljenju, onda svog i nemaš.
ABH017

#154 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by ABH017 »

MyTao wrote: Meni je dovoljno da postoji taj zakon... valjda je to poenta?
Slažem se. Sad ću pitati i tebe, kao i druge, po ko zna koji put. Kakve to veze ima sa Islamom i Kur'anom?
ABH017

#155 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by ABH017 »

MyTao wrote:
ABH017 wrote:
MyTao wrote: Zasto si postavila ovu sliku ako vec nisi mislila da je mjerilo civilizacije velicina zgrade?

Kada u zadnjih 100-200 godina ne doprineses svijetu nista iz oblasti nauke, filozofije, tehnologije onda si zasotao. Zar se ne slazes?
Samo jedan odgovor nam daj, pa da se svi kolektivno zakopamo.
Šta si ti u svom životu učinio da tvoj komšiluk bolje živi, da ne idem dalje na veće društvene organizacije?
Hajd necemo o tome ko je sta uradio... vazno je ono sto nisam uradio, a to je da nisam za to da su ubiju ljudi koji razmisljaju drugacije, kao sto me je Islam ucio...
Prije svega, kojem si to ti Islamu pripadao?
Drugo, moje pitanje se odnosilo i na oblasti nauke, filozofije, tehnologije. Šta si ti učinio, da bi sebe mogao izuzeti od nas "zaostalih"?
MyTao

#156 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by MyTao »

ABH017 wrote:
Slažem se. Sad ću pitati i tebe, kao i druge, po ko zna koji put. Kakve to veze ima sa Islamom i Kur'anom?
Kako nema... svaka druga rijec u Kur'anu je kako su nevjernici nemoralni, zli, glupi itd itd... i onda normalno da ce doci do toga da se nesto tako kaznjava smrcu kod ispranih mozgova. A koliko znam veliki broj islamskih ucenjaka se slaze da se napustanje Islama kaznjava smrtnom kaznom, cak i hadisi postoje koji tako kazu.

By the way nije do prevoda, jer arapi su ti koji praktikuju taj zakon... ili oni ne razumiju svoj jezik?
ABH017

#157 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by ABH017 »

MyTao wrote:
ABH017 wrote:
Kako nema... svaka druga rijec u Kur'anu je kako su nevjernici nemoralni, zli, glupi itd itd... i onda normalno da ce doci do toga da se nesto tako kaznjava smrcu kod ispranih mozgova. A koliko znam veliki broj islamskih ucenjaka se slaze da se napustanje Islama kaznjava smrtnom kaznom, cak i hadisi postoje koji tako kazu.

By the way nije do prevoda, jer arapi su ti koji praktikuju taj zakon... ili oni ne razumiju svoj jezik?
Ili neko krši vjerska pravila?

Prije svega tvrdnja da svaka druga riječ u Kur'anu govori da su nevjernici nemoralni, zli i glupi je bljuvotina i izmišljotina, kakvu u životu čuo nisam. LAŽEŠ. I sebe i druge. Pričaš o onome što ne poznaješ. Lupetaš.
Ne mogu sad i tebi, kao i nekolicini tvojih istomišljenika, citirati ajete koji nedvosmisleno govore o tome da je nedopustivo ubijanje. Mrsko mi je, jer nema svrhe.

Evo, pročitaj nešto iz historije Islama, jer to, što si ti, ili te neko, učio, očigledno nema veze sa istim.

http://www.medzlis-konjic.com/index.php ... -historije

A evo ti i tekst sa rijaset.ba, koji potpuno demantuje tvoje tvrdnje.

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=218

Eh sad mi još reci samo čije mišljenje je relevantnije o Islamu? Tvoje ili Rijaseta IZ u BiH?
ABH017

#158 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by ABH017 »

I opet si izbjegao da odgovoriš na pitanje.
Šta si ti učinio na polju nauke, filozofije, tehnologije (neću namjerno da pominjem ništa drugo) kako bi mogao da se izuzmeš iz "zaostalih"?

Ili si ti jedan od onih, koji se smije tuđoj nesreći, ne videći da se davi u većim govnima?
MyTao

#159 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by MyTao »

ABH017 wrote:I opet si izbjegao da odgovoriš na pitanje.
Šta si ti učinio na polju nauke, filozofije, tehnologije (neću namjerno da pominjem ništa drugo) kako bi mogao da se izuzmeš iz "zaostalih"?

Ili si ti jedan od onih, koji se smije tuđoj nesreći, ne videći da se davi u većim govnima?
Procitah stav IZ BIH i sve je onako kako sam rekao. Posle svega, Saudijska Arabija ateizam smatra terorizmom a napustanje Islama i prelazak na ateizam se kaznjava smrtnom kaznom. de mi samo reci cije misljenje vise vazi kad je Islam u pitanju. IZ bih ili IZ SA?

A moj privatni zivot, sta radim, cim se bavim ne otkrivam. Pogotovo ne tebi jer ti mrznja izbija iz komentar a svjestan sam na sto su vjernici spremni.
ABH017

#160 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by ABH017 »

MyTao wrote:

Procitah stav IZ BIH i sve je onako kako sam rekao. Posle svega, Saudijska Arabija ateizam smatra terorizmom a napustanje Islama i prelazak na ateizam se kaznjava smrtnom kaznom. de mi samo reci cije misljenje vise vazi kad je Islam u pitanju. IZ bih ili IZ SA?

A moj privatni zivot, sta radim, cim se bavim ne otkrivam. Pogotovo ne tebi jer ti mrznja izbija iz komentar a svjestan sam na sto su vjernici spremni.
Opet me kvalifikuješ na osnovu svojih predrasuda, kao i sve ostalo. Ne poznaješ ni historiju Islama ni Islam, očigledno. Mržnje kod mene nema. Samo ti odgovaram činjenicama.
Na isti način mi odgovara i vehabija, koji mevlud smatra haramom. I on kaže da su arapi bolji muslimani od nas Bošnjaka (i svih ostalih).
Ispravno si napisao SAUDIJSKA ARABIJA, a ne Islam.

Mene ne zanima tvoj privatni život, ali ako ti sebi uzimaš za pravo da kažeš da je vjerovanje u Boga zaostalo, jer muslimani nisu ništa učinili u zadnjih 100 godina na polju nauke, onda i ja imam pravo da te pitam šta si to ti uradio. Čisto da vidim gdje stojimo.
I opet ponavljam, nikakve mržnje, ništa lično. Samo činjenice. Mene moja vjera, za razliku od tebe, uči da volim sva Božija stvorenja, pa i svinjče, ma koliko to tebi zvučalo bogohulnički.
Kršćanin, jevrej, budista, musliman ili ateista mogu biti samo dobri i loši. Nijanse koje nas dijele su 0,1%, u odnosu na 99,9% stvari koje su nam svima zajedničke. Razmišljanje može dovesti čovjeka samo do ljubavi. Slijepo slijeđenje bilo čega, pa i vjere u Boga, bez razmišljanja, lahko dovodi do mržnje prema svemu drugačijem.
ABH017

#161 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by ABH017 »

MyTao wrote: Procitah stav IZ BIH i sve je onako kako sam rekao.
:shock:
Ili nisi pročitao, ili mi ne pričamo istim jezikom?
Tobe jarabi.
ABH017

#162 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by ABH017 »

MyTao wrote: Posle svega, Saudijska Arabija ateizam smatra terorizmom a napustanje Islama i prelazak na ateizam se kaznjava smrtnom kaznom. de mi samo reci cije misljenje vise vazi kad je Islam u pitanju. IZ bih ili IZ SA?
Kad je u pitanju Islam, jedino što važi je Kur'an i ono što se ne kosi sa njim.
Sve ostalo je ljudski produkt, pa i hadisi za koje se svi vole kačit.
Da ne pričam o, tamo nekom, fahdu iz KSA. To ti je argument tipa Bakir Izetbegović.
MyTao

#163 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by MyTao »

Znaci pravi Islam je samo bosanski :)
MyTao

#164 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by MyTao »

ABH017 wrote:
MyTao wrote:

Opet me kvalifikuješ na osnovu svojih predrasuda, kao i sve ostalo. Ne poznaješ ni historiju Islama ni Islam, očigledno. Mržnje kod mene nema. Samo ti odgovaram činjenicama.
Na isti način mi odgovara i vehabija, koji mevlud smatra haramom. I on kaže da su arapi bolji muslimani od nas Bošnjaka (i svih ostalih).
Ispravno si napisao SAUDIJSKA ARABIJA, a ne Islam.

Mene ne zanima tvoj privatni život, ali ako ti sebi uzimaš za pravo da kažeš da je vjerovanje u Boga zaostalo, jer muslimani nisu ništa učinili u zadnjih 100 godina na polju nauke, onda i ja imam pravo da te pitam šta si to ti uradio. Čisto da vidim gdje stojimo.
I opet ponavljam, nikakve mržnje, ništa lično. Samo činjenice. Mene moja vjera, za razliku od tebe, uči da volim sva Božija stvorenja, pa i svinjče, ma koliko to tebi zvučalo bogohulnički.
Kršćanin, jevrej, budista, musliman ili ateista mogu biti samo dobri i loši. Nijanse koje nas dijele su 0,1%, u odnosu na 99,9% stvari koje su nam svima zajedničke. Razmišljanje može dovesti čovjeka samo do ljubavi. Slijepo slijeđenje bilo čega, pa i vjere u Boga, bez razmišljanja, lahko dovodi do mržnje prema svemu drugačijem.
Jesi li ti ozbiljan? ti trazis da se ja licno poredim sa jednom civilizacijom u zadnjih 100 godina? To ko sam, sta radim itd ne utice na moj argument. Ako vec zelis da pitas, onda pitaj slobodni svijet koji je omogucio da sada tipkamo i razmjenjujemo misljenja... Ja sebi ne uzimam za pravo, ja samo iznosim cinjenice.
Mohamad Sissoko

#165 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by Mohamad Sissoko »

MyTao wrote:
Mohamad Sissoko wrote:

Znas li ti sta je naucna metoda? da ne pisem bezveze...
Opet ti meni ne odgovori kako dodje do istinitosti tvrdnje odnosno istine u tvojoj recenici s obzirom na sadrzaj iste?
Jos ne kontas ? :)
ABH017

#166 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by ABH017 »

MyTao wrote:Znaci pravi Islam je samo bosanski :)
Na osnovu čega si mi postavio ovo pitanje?
Ili je to bila konstatacija?
Trenutno se pitam imaš li ti više od 12 godina.
Last edited by ABH017 on 17/10/2015 09:46, edited 1 time in total.
statixx

#167 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by statixx »

ABH017 wrote:
ABH017 wrote:
statixx wrote: Kao sto ti vjerujes u Allaha, tako trebas dozvoli i drugima da kazu u sta su vjerovali, kakvi su to bogovi. Neces im valjda ti objasnjavati kako su se preveslali. To sto je tebi primamljiva premisa da su svi oni, u sustini, vjerovali u tvoga boga samo pokazuje koliko su abrahamske religije sujetne i ohole prema onima koji nisu sljedbenici Knjige.
Ma nemoj. Gdje sam to ja bilo koga nazvao zaostalim, glupim ili na bilo koji način ga uvrijedio? Gdje sam bilo kome osporio pravo na njegovo misljenje i opredjeljenje, vjerovanje pogotovo? Malo se gubiš u naletu predrasuda koje ti kolaju po glavi. Mene prozivaš, a ti ćeš nam svima držati predavanja kako smo zaostali i vjerujemo u istočnjačke bajke i ubjeđivati nas kako je baš tvoje promišljanje originalno i univerzalno. To što moje mišljenje ne ide u prilog tvojim tvrdnjama, ne daje ti za pravo da se sad možeš praviti tolerantan, pa iste ove koji vjeruju u 2699 bogova, koje si prije toga ismijavao, sad štitiš od gledišta Abrahamskih religija.
Buhahahahaha.. E moš mislit tolerancije u ateizmu. :lol: :lol:
Nisi ti ateista druže. Ti se samo priklanjaš onome za šta misliš da je napredno i moderno. Nisi daleko odmakao sa intelektom, kao ni vehabije od kojih se očigledno groziš. Intelekt se ne jača iščitavanjem knjiga (ili interneta očigledno u tvom slučaju), nego razmišljanjem o onome što vidiš, čuješ, pročitaš i donošenjem svog suda o svemu. Ako svoje mišljenje gradiš na tuđem mišljenju, onda svog i nemaš.
Sad kada si objasnio ostatku covjecanstva kako je stajaliste uleme (toliko o autonomiji tvojih sudova) da su ostale religije degenerirane verzije vaseg iskonskog monoteizma, okrenuo si se analizi ateistickog svjetonazora, ma nema, ti si meni car, al' siguran sam da si dobar covjek i skidam ti kapu na tome. :)

I da, ja cu nastaviti da se upoznajem sa drevnim vjerovanjima i praksama kroz relevantne antropoloske izvore, a ti se pitaj otkud bas Sabejci u Kuranu, zasto ne Aboridzani, Nordijci, Indijanci itd. Sretno!
ABH017

#168 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by ABH017 »

MyTao wrote: Jesi li ti ozbiljan? ti trazis da se ja licno poredim sa jednom civilizacijom u zadnjih 100 godina? To ko sam, sta radim itd ne utice na moj argument. Ako vec zelis da pitas, onda pitaj slobodni svijet koji je omogucio da sada tipkamo i razmjenjujemo misljenja... Ja sebi ne uzimam za pravo, ja samo iznosim cinjenice.
Ne. Ti ne iznosiš činjenice, već stav koji si izgradio na osnovu tuđeg mišljenja i predrasuda uzrokovanih nepoznavanjem onoga o čemu pišeš, kao i vlastitih kompleksa niže vrijednosti.
Taj slobodni svijet, od kojeg imaš komplekse, ti je omogućio da sada tipkaš i komentarišeš one, kojima taj slobodni svijet ne dozvoljava ni da popiju kafu slobodno, samo zato jer si rođen tu gdje jesi. To te ne abolira od nepoznavanja (ili namjernog ignorisanja) osnovnih činjenica i svjetske historije.
Ti ne iznosiš činjenice, već nečiju studiju, koju si negdje pročitao, ne osvrćući se na činjenice i na stvarnu situaciju, oko onog o čemu pišeš i što etiketiraš kao zaostalo. Ti samo navodiš razloge, koje ti je neko u toj studiji podmetnuo, ne razmišljajući o stvarnom uzroku "zaostalosti".
patriot_1

#169 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by patriot_1 »

ABH017 wrote:
MyTao wrote: Jesi li ti ozbiljan? ti trazis da se ja licno poredim sa jednom civilizacijom u zadnjih 100 godina? To ko sam, sta radim itd ne utice na moj argument. Ako vec zelis da pitas, onda pitaj slobodni svijet koji je omogucio da sada tipkamo i razmjenjujemo misljenja... Ja sebi ne uzimam za pravo, ja samo iznosim cinjenice.
Ne. Ti ne iznosiš činjenice, već stav koji si izgradio na osnovu tuđeg mišljenja i predrasuda uzrokovanih nepoznavanjem onoga o čemu pišeš, kao i vlastitih kompleksa niže vrijednosti.
Taj slobodni svijet, od kojeg imaš komplekse, ti je omogućio da sada tipkaš i komentarišeš one, kojima taj slobodni svijet ne dozvoljava ni da popiju kafu slobodno, samo zato jer si rođen tu gdje jesi. To te ne abolira od nepoznavanja (ili namjernog ignorisanja) osnovnih činjenica i svjetske historije.
Ti ne iznosiš činjenice, već nečiju studiju, koju si negdje pročitao, ne osvrćući se na činjenice i na stvarnu situaciju, oko onog o čemu pišeš i što etiketiraš kao zaostalo. Ti samo navodiš razloge, koje ti je neko u toj studiji podmetnuo, ne razmišljajući o stvarnom uzroku "zaostalosti".
Zanimljivo si to sročio!
ABH017

#170 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by ABH017 »

statixx wrote: Sad kada si objasnio ostatku covjecanstva kako je stajaliste uleme (toliko o autonomiji tvojih sudova) da su ostale religije degenerirane verzije vaseg iskonskog monoteizma, okrenuo si se analizi ateistickog svjetonazora, ma nema, ti si meni car, al' siguran sam da si dobar covjek i skidam ti kapu na tome. :)

I da, ja cu nastaviti da se upoznajem sa drevnim vjerovanjima i praksama kroz relevantne antropoloske izvore, a ti se pitaj otkud bas Sabejci u Kuranu, zasto ne Aboridzani, Nordijci, Indijanci itd. Sretno!
Samo mi reci na osnovu čega si to zaključio.
Prije svega o autonomiji mojih sudova, a onda i o mojoj analizi ateističkog svjetonazora. Ne vidim da sam iznosio ikakvu analizu ateizma.
Zašto si siguran da sam dobar čovjek? :-)
statixx

#171 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by statixx »

ABH017 wrote:
statixx wrote: Sad kada si objasnio ostatku covjecanstva kako je stajaliste uleme (toliko o autonomiji tvojih sudova) da su ostale religije degenerirane verzije vaseg iskonskog monoteizma, okrenuo si se analizi ateistickog svjetonazora, ma nema, ti si meni car, al' siguran sam da si dobar covjek i skidam ti kapu na tome. :)

Prije svega o autonomiji mojih sudova, a onda i o mojoj analizi ateističkog svjetonazora. Ne vidim da sam iznosio ikakvu analizu ateizma.
Pa dobro, onda je doslo do nesporazuma, negdje napisa kako se mozda objavio 2700 puuta, jedan jedini.

Nisam siguran, ali vjerujem da jesi, pokazao si kroz postove, ima tu sirine i leprsavosti, nisi krut u svojim stavovima prema drugim svjetonazorima. Ugodan vikend. :thumbup:
Plavo-bijeli

#172 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by Plavo-bijeli »

ABH017 wrote:
HAVANA wrote:
Plavo-bijeli wrote:Vidim spominje se, pa ću da kažem...
Ma kakva teorija evolucije, ko još vjeruje u te neke naučne teorije?! Islam i El-Buhari su fino objasnili kako je čovjek nastao:

"Kada je Uzvišeni Allah odlučio da stvori Adema a.s poslao je meleka Džibrila a.s na Zemlju, da Mu donese sa nje ilovače, pa je Zemlja rekla " Utječem se Allahu od tebe i toga da me okrnjiš i unakaziš." Džibril a.s se tada vratio neobavljenog posla i rekao: "Gospodaru moj, Zemlja je zatražila kod Tebe moje utočište, pa nisam ništa uzeo. " Allah dž.š je onda poslao meleka Mikaila, pa je Zemlja ponovo od Allaha dž.š zatražila utočište, te se i on vratio neobavljenog posla, rekavši kad se vratio isto što i Džibril. Onda je Allah dž.š poslao Meleka smrti, pa je Zemlja ponovo zatražila utočište, ali joj je melek rekao: "Ja tražim utočište kod Allaha da se ne vratim neizvšenog naređenja." On je zgrabio sa površine, sa raznih mjesta, bijele crvene i crne zemlje i izmiješao ih. Zato su ljudi različitih boja, ima ih bijelih, crnih i boja između tih.
On je zemlju uzeo i nakvasio je, pa je postala ljepljiva ilovača, tj. prijanjali su joj dijelovi jedan na drugi...
"
Da ne citiram dalji dio u kojem je Iblis Ademu ušao kroz usta i izašao na zadnjicu, te kada mu je Allah udahnuo dušu a on nakon toga kihnuo, dosta je i to da se manite nekih tamo fosila i analiziranja DNK-a, istina je očigledno jasna!
Ako vam to nije dovoljno onda vam je Hadis kojeg navode El-Buhari i Muslim, a čiju vjerodostojnost potvrđuje Ibn Hibban, prenose i El-Bezzar i Et-Tirmizi, i En-Nesai od Se'ida el -Makburija i drugih, a on od Ebu Hurejre:
"Zaista je Allah stvorio Adema od praha, pa ga je učinio od ilovače, zatim ga je ostavio sve dok nije postao blato. Potom ga je izglačao i dao mu oblik. Onda ga je ostavio dok nije postao kao pečena glina. Kada je prolazio Iblis pored njega, rekao je : " Zaista si ti stvoren radi nečeg veličanstvenog! - Zatim je On u njega udahnuo od Svog Ruha, pa je prvo što je poteklo kroz njega bio Ruh, udahnut kroz nosnu šupljinu. Poslije toga je Adem progledao i kihnuo, te rekao - Hvala Allahu".

Nije valjda da moram još neki Hadis da citiram da bi se uvjerili!?
Nemoj,dosta je i ovo. :gunjastajl:
Ovakvo shvatanje citiranog teksta me ponovo podsjeti na grupu muslimana koje nazivaju vehabijama. Imaju identičan bukvalistički pristup svemu što pročitaju ili im kaže njihov šejh.
Ti odmah zamislio boga grnčara, kako pravi Adema. Baš dubokoumno i promućurno. Zato se i raj i pakao shvataju na isti način.
De nam reci kako si ti ovo shvatio? Kako očekuješ raja da shvati osim tako, bukvalno?! Tako je Muhammed opisao, a ne neki "vehabija". Unaprijed hvala na odgovoru.
ABH017

#173 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by ABH017 »

statixx wrote:
ABH017 wrote:

Pa dobro, onda je doslo do nesporazuma, negdje napisa kako se mozda objavio 2700 puuta, jedan jedini.

Nisam siguran, ali vjerujem da jesi, pokazao si kroz postove, ima tu sirine i leprsavosti, nisi krut u svojim stavovima prema drugim svjetonazorima. Ugodan vikend. :thumbup:
Pusti ti lepršavost. Ja sam samo pitao kako možeš biti siguran da nije. Ništa nisam tvrdio. I nisam krut. Ljudsko savršenstvo ne postoji.
Ugodan vikend i tebi. ;-)
ABH017

#174 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by ABH017 »

Plavo-bijeli wrote: De nam reci kako si ti ovo shvatio? Kako očekuješ raja da shvati osim tako, bukvalno?! Tako je Muhammed opisao, a ne neki "vehabija". Unaprijed hvala na odgovoru.
Pa lijepo. Ništa ne treba shvatati bukvalno.
Kur'an pogotovo. Omogućeno nam je da stvari drugačije razumijemo. Imamo razum. Pa ako se u Kur'anu kaže:
21:30. Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smi ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati?
Ne misli se da je Bog uzeo nebesa i zemlju, pa ih raskomadao rukama.
S druge strane, kako možeš sve živo od vode stvoriti? Nama nepojmljivo. Kako stvoriti čvrstu materiju od vode, osim da joj promijeniš agregatno stanje.
Dalje, u opisivanju raja/dženneta i pakla/džehenema, koriste se opisi kao, kroz njega će teći rijeke meda i mlijeka, bit će hladovine, voća svakakvog, služit će vas Hurije... Ili kontra, peći ćete se u vatri, kidati svoje meso itd.
To su opisi dva različita svijeta. U stvari se radi o dva različita doživljavaja suočavanja samih sa sobom. Suočavanje duše sa samom sobom.

Tako i stvaranje Adema a.s. nije puka grnčarija, nego opisivanje stvaranja, na način kako je ljudskom umu lakše shvatiti. Moraš uzeti u obzir da Kur'an nije objavljen samo obrazovanim i tehnološki uznapredovanim narodima i pojedincima, već svima.
Eh sad, onaj koji vjeruje u svakoj Kur'anskoj rečenici vidi savršenost Tvorca, dok s druge strane, onaj koji ne vjeruje u svakoj rečenici vidi kontra argumente za postojanje bilo čega poslije smrti.
Tako je to u životu, ja i ti nećemo isto shvatiti bilo koju knjigu koju pročitamo, film koji pogledamo. Jednostavno nemamo iste poglede na život koji nas okružuje.
Pa i u Kur'anu se spominje, Bog da je htio sve bi nas jednake stvorio. Stvoreni smo različiti, pa se ne trebamo čuditi različitim pristupima i pogledima na sve što nas okružuje.

P.S.
Sad ja imam jedno pitanje za tebe. Ako već smatraš da je Kur'an napisao Muhammed a.s. (čoban iz pustinje arapskog poluostrva, nepismen i odrastao bez oba roditelja prije 1500 godina u okruženju idolopoklonstva) kako objašnjavaš njegovu genijalnost?
Kako objašnjavaš njegovo poznavanje Abrahamskih religija, zemlje, svemira, logike, medicine, psihologije i čega sve ne? Ne misliš li da je onda on bio fenomen, koji bi, da se rodio u sadašnjici sa takvim umom, opismenjen edukovan i obrazovan, bez ikakvih problema pokorio nebesa i zemlju?
Lavabo

#175 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by Lavabo »

ABH017 wrote: P.S.
Sad ja imam jedno pitanje za tebe. Ako već smatraš da je Kur'an napisao Muhammed a.s. (čoban iz pustinje arapskog poluostrva, nepismen i odrastao bez oba roditelja prije 1500 godina u okruženju idolopoklonstva) kako objašnjavaš njegovu genijalnost?
Kako objašnjavaš njegovo poznavanje Abrahamskih religija, zemlje, svemira, logike, medicine, psihologije i čega sve ne? Ne misliš li da je onda on bio fenomen, koji bi, da se rodio u sadašnjici sa takvim umom, opismenjen edukovan i obrazovan, bez ikakvih problema pokorio nebesa i zemlju?
Vjerovati u takvo nešta, a sa druge strane poništavati naučne teorije sa svim svojim dokazima i objašnjenjima, to nikad neću razumit.
Post Reply