TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
joint union

#151 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by joint union »

ExNihilo wrote:Znači, zato što jezik univerzuma, poznat kao matematika, egzaktno pokazuje da je to tačno.
Mozes li pojasniti ovo, gdje to u matematici stoji da je maksimalna moguca brzina, brzina svjetlosti?
Dozer

#152 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Dozer »

Mislim da ce ti sizifhino to bolje objasniti :)
insomnia78

#153 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by insomnia78 »

Niste se vi haman vozili u GTD-u
Dozer

#154 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
Svabo je to proracun'o, a :D
Shiba

#155 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Shiba »

joint union wrote:Pa ako trenutno gledamo eksploziju supernove koja se desila prije miliona godina, logicno je predpostaviti da ako izmislimo napravu koja ce putovati brze od svjetlosti, i na nju nakacimo (ultra-ekstra-giga mocnu) kameru, ona ce moci snimati zivot na zemlji unazad. Naravno, ovo ne bi bilo pravo putovanje kroz vrijeme, al' bi dalo neke korisne odgovore.
Kako te slike vracati na zemlju, pitanje je sad :D
Tačno. Mislim teoretski, jel'. Ako je neko u stanju da posmatra Zemlju sa dovoljne udaljenosti, teoretski bi mogao da vidi dinosauruse na njoj. Takva sprava bi dala odgovore na mnoga pitanja samo što, eto, ima taj sitni problemčić... mora biti brža od brzine svjetlosti (i to ne malo). :D
Niemand wrote:...i sad, on se pokaje i hoce da vrati vrijeme unazad, da je nikad ni ne prevari, a ona hoce da vrati vrijeme unazad, da ga nikad ni ne upozna :D i sta sad :D naredni 10-20 godina vrati ona, vrati on i tako unedogled, il ima nesto ko sud za to, ko kod razvoda, pa kome se dodjeli vracanje u proslost il :cekam:
Čitav zivot čekam ženu koja razmišljanje o takvim stvarima i postavljanje takvih pitanja ne smatra samo i isključivo gubljenjem vremena.
Moja ljepša, pametnija i prizemnija polovina, kao i sve prije nje, na takve stvari je obavezno odmahivala rukom i odgovarala sa "de ne smaraj živ bio". Danas više ne radi ni to nego me hladno ignoriše. :D

Usput, vidim da nije spomenut nigdje na temi pa bih najtoplije preporučio Predestination. Osvježavajuće originalan film koji na interesantan način obrađuje temu putovanja kroz vrijeme. Sumnjam da postoji ljubitelj materije koji ga nije već pogledao ali nikad se ne zna.
Last edited by Shiba on 08/10/2015 15:55, edited 1 time in total.
joint union

#156 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by joint union »

Ima i ovo:

'Čini se da sva moja istraživanja ukazuju na zaključak da su to malene čestice koje imaju tako slab naboj da ih opravdano možemo nazvati neutronima. Kreću se velikom brzinom koja nadilazi brzinu svjetlosti', ustvrdio je Nikola Tesla 10. srpnja 1932. godine.

http://www.tportal.hr/scitech/znanost/1 ... jetla.html

'Ta ce Tesla.
joint union

#157 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by joint union »

insomnia78 wrote:Niste se vi haman vozili u GTD-u
Dobar :thumbup:
Haman zavisi i od vozaca :D
Dozer

#158 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Dozer »

joint union wrote:Ima i ovo:

'Čini se da sva moja istraživanja ukazuju na zaključak da su to malene čestice koje imaju tako slab naboj da ih opravdano možemo nazvati neutronima. Kreću se velikom brzinom koja nadilazi brzinu svjetlosti', ustvrdio je Nikola Tesla 10. srpnja 1932. godine.

http://www.tportal.hr/scitech/znanost/1 ... jetla.html

'Ta ce Tesla.
Sa'ce bit' - "e jes' ti izvor, cuj tportal.hr" :lol:
A, jel' Tesla biJo Hrvat ili Srbin? :lol:
ExNihilo

#159 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by ExNihilo »

Dozer wrote:
ExNihilo wrote:Znači, zato što jezik univerzuma, poznat kao matematika, egzaktno pokazuje da je to tačno.
Mi znamo da je to jezik univerzuma? Kako to znamo? Mi rekli, a neka druga vrsta nam to takodjer potvrdila?
Jarane, ima li kod tebe išta bez vanzemaljaca ba? :lol: Pa nemoj biti hronična budala. :roll:

Znamo po tome što je matematika predvidjela i nastavlja predviđati prirodne fenomene mnogo prije nego ih eksperimentalno testiramo i potvrdimo. Primjerice, precizan položaj Neptuna je predviđen prije nego smo uopće znali da postoji. Specijalna teorija relativnosti je matematički definirala relativnost prije eksperimentalne potvrde. Higsov bozon? Matematički smo znali da postoji još od sredine prošlog stoljeća, iako smo eksperimentalno potvrdili tek 2012. Postojanje radio valova je matematički predviđeno 20 godina prije eksperimentalne potvrde. I tako dalje.
Dozer

#160 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Dozer »

Ali, sve je to NASA, ljudska nauka. Opet pitam, i bez ikakvih vanzemaljaca, kako znamo da se nista ne krece brze od svjetlosti?

Tesla, npr., rece nesto drugo... Sta cemo s tim, tj. s neutr(i)onima? Tesla bio budala? NIje znao sta prica? Bio p'jan i drogiran?
ExNihilo

#161 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by ExNihilo »

joint union wrote:
Mozes li pojasniti ovo, gdje to u matematici stoji da je maksimalna moguca brzina, brzina svjetlosti?
Mogu.

Specijalna teorija relativnosti precizira da:

Image

Pri čemu je v brzina kojom se objekt kreće, a c brzina svjetlosti. Ako je v = c, odnosno ako se objekt kreće brzinom svjetlosti, u nazivniku ostaje nula. Valjda znaš šta bude kad se broj podijeli s nulom.
ExNihilo

#162 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by ExNihilo »

Dozer wrote:Ali, sve je to NASA, ljudska nauka. Opet pitam, i bez ikakvih vanzemaljaca, kako znamo da se nista ne krece brze od svjetlosti?

Tesla, npr., rece nesto drugo... Sta cemo s tim, tj. s neutr(i)onima? Tesla bio budala? NIje znao sta prica? Bio p'jan i drogiran?
Tesla je, između ostalog, tvrdio da na Marsu postoji inteligentan život i da on komunicira s istim. Toliko o tome.

Poštedi me umobolnih gluposti, molim te.
Dozer

#163 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Dozer »

Ojhaaaaa! :lol: :lol: :lol: :lol:
Dakle, Tesla je bio umobolnik.... Aferim :lol:
Pri čemu je v brzina kojom se objekt kreće, a c brzina svjetlosti. Ako je v = c, odnosno ako se objekt kreće brzinom svjetlosti, u nazivniku ostaje nula. Valjda znaš šta bude kad se broj podijeli s nulom.
Last edited by Dozer on 08/10/2015 16:14, edited 1 time in total.
TheMule

#164 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by TheMule »

Dozer wrote:

Medjutim, iako mnogi tvrde da je to samo marketinski video za nekakvu Kinesku video igru, postoji velika spekulacija o tome da li je ta kompanija, zapravo, taj video prisvojila kao "svoj" marketinski video.
Neki lik cak nudi i 10.000$ onome ko uspije napraviti bar priblizan video. Niko se nije javio... Pa, eto...mozda neko od vas moze zaraditi tu lovu :per:

.
Mozda treba vise od 10 hiljada da se napravi ovaj video. Pogledacu malo oko te kineske kompanije.
Dozer

#165 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Dozer »

Pa, ako znas raditi u tim programima, ne treba ti nista. Samo program.
TheMule

#166 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by TheMule »

Ja licno ne vjerujem da se moze nazad u vrijeme, samo naprijed. Ne interesuje me o cemu Hakings spekulise, meni je to absurd. Ono sto je unisteno, unisteno, vise ne postoji, nema. I veliki grijese. REcimo Tesla nije vjerovo Ajnstajnu i teoriji relativiteta, govoreci da su to gluposti.
ExNihilo

#167 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by ExNihilo »

Dozer wrote:Ojhaaaaa! :lol: :lol: :lol: :lol:
Dakle, Tesla je bio umobolnik.... Aferim :lol:
:nevjerujem:
Dozer

#168 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Dozer »

Pa sve je tu "ako", drug moj. Mislim, koliko je tesko shvatiti da smo u svemirskim omjerima samo kao zrnce pijeska na plazi... I mi, kao, nesto zaista znamo...?
Opet kazem - to je ono sto mi trenutno znamo, i od cega nismo dalje dobacili, ali to apsolutno ne znaci da je to i tacno i da u buducnosti necemo otkriti da, ipak, ima i nesto brze od svjetlosti.
ExNihilo

#169 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by ExNihilo »

Dozer wrote:Pa sve je tu "ako", drug moj. Mislim, koliko je tesko shvatiti da smo u svemirskim omjerima samo kao zrnce pijeska na plazi... I mi, kao, nesto zaista znamo...?
Opet kazem - to je ono sto mi trenutno znamo, i od cega nismo dalje dobacili, ali to apsolutno ne znaci da je to i tacno i da u buducnosti necemo otkriti da, ipak, ima i nesto brze od svjetlosti.
Ti definitivno ne. Ništa.

P.S. Eksperiment u akceleratoru je, također, potvrdio da ne može brže od svjetlosti.
Last edited by ExNihilo on 08/10/2015 16:22, edited 1 time in total.
Dozer

#170 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Dozer »

Super. Nek' ti "znas" :thumbup:
P.S. Sta ne moze brze od svjetlosti?
Last edited by Dozer on 08/10/2015 16:23, edited 1 time in total.
TheMule

#171 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by TheMule »

Dozer wrote:Pa, ako znas raditi u tim programima, ne treba ti nista. Samo program.
Ne znam nista o programima koje mi obicni smrtnici mozemo kupiti, to je tvoja arena, ali znam da ne mozes napraviti animaciju svjetske klase u svojoj kuci. Pogledaj turske serije i njihove animacije, i uporedi sa najboljim holiwoodskim animacijama iz recimo filma Star Wars koje su vrlo skupe. Ako je ovo povezano sa nekom kinsekom kompanijom za igrice, oni imaju iskustvo i resorse da tako nesto urade.
Dozer

#172 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Dozer »

Ma skupo je zato sto 1h animatora, dizajnera i programera u USA kosta 100-injak US$. A za nesto onakvo su potrebni dani i dani. Ja sam potrosio 10-ak dana u pokusajima, ali opet nisam dosao ni blizu onoga. Znam vrlo dobro sta govorim... NIsam na nivou Holywoodskih experata, jasno, ali...
Rampage

#173 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Rampage »

Shiba wrote:
Usput, vidim da nije spomenut nigdje na temi pa bih najtoplije preporučio Predestination. Osvježavajuće originalan film koji na interesantan način obrađuje temu putovanja kroz vrijeme. Sumnjam da postoji ljubitelj materije koji ga nije već pogledao ali nikad se ne zna.
Ovo onaj što je sam sebe eb'o da bi sam sebe rodio :D ?

A joj, meni stvarno bio glup film, iako volim taj žanr:(

ExNihilo wrote:
joint union wrote:
Mogu.

Specijalna teorija relativnosti precizira da:

Image

Ako se ne varam, objekat koji posjeduje bilo koju masu se NE može kretati ni brzinom svjetlosti, jel' tako?
Maxxtro

#174 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Maxxtro »

Dozer wrote: U stvari, ja nemam nikakvu zelju da vjerujem u nesto, pa tako ni sve ovo. Koliko je tesko shvatiti da se o necemu moze samo komentarisati, i pri tome postavljati argumente za i protiv?
Samo posmatram i komentarisem ono sta vidim. Pokusao sam cak i napraviti nesto bar slicno onome na tim klipovima, u Flash-u i AAE, a godinama radim u tome, ali bezuspjesno. Jednostavno nisam uspio sve utrpati u onaj vremenski okvir, a da izgleda i priblizno onome.
Stani ba, ti si ovaj video pokupio onako negdje na youtubeu, bez detaljnog istrazivanja i potvrdjivanja tacnog izvora. Ako je ovo prava CCTV kamera, u cijem je vlasnistvu i ko je postavio? Kako se doslo do snimka? Kakav vremenski okvir, kako znas da vrijeme koje video pokazuje nije izmanipulisano? Ovo su neka od osnovnih pitanja na koje treba dati odgovor prije nego se uopste treba upustati u raspravu o ovome.
Dozer wrote:Sto se cenera tice, mislim da sam negdje u komentarima na to "pojasnjenje" to vidio. Pregledaj komentare.
Znaci nema nikakve ozbiljne ponude, sa imenom i prezimenom, nego youtube komentar. Sounds legit.

Dozer wrote:Uvijek i za sve postoji za i protiv, ali mene uvijek fascinira ljudsko apriori prihvatanje i potenciranje onoga "protiv", cim se radi o necemu sto se ne moze lako objasniti...
Ali upravo ovo sam ti detaljno objasnjavao na onoj drugoj temi, a nisi nista usvojio. Okamova britva!!!
Vidi, mi skoro nista ne mozemo znati sa 100% sigurnoscu. Ali to ne znaci da svakoj suludoj teoriji i hipotezi trebamo davati kredibilitet, niti da svim suprotstavljenim teorijama i objasnjenjima trebamo davati podjednaku tezinu. NIje znak slobodoumnosti vjerovati da je sve moguce i podjednako vjerovatno. To samo za nekoga ko nema pojma o cemu prica. Stvar se ne postavlja tako da tvrdimo da je jedno objasnjenje tacno, nego tako da tvrdimo da je jedno objasnjenje razumnije i uzima se provizorno kao tacno, a onda je teret dokaza na suprotstavljenim objasnjenjima! Prema tome, apsolutno da cemo apriori uzeti i potencirati onu jednostavniju i logicniju poziciju kao tacnu, jer se moze objasniti jednostavno, a to je da je ovo obicni izmanipulisani video. Ne moram ja biti u stanju da to tebi reproduciram, jer nemam ekspertizu, isto ko sto ne moram biti u stanju da izvedem trikove madjionicara da tvrdim da se radi o obicnoj iluziji. Na tebi je teret dokaza, da dokazes van svake razumne sumnje da video nije izmanipulisan. Mozes poceti od toga sto ces objasniti zasto ono objasnjenje koje si postavio, a koje govori da je video fake, ne moze biti tacno.
sizifinho wrote: pasa moj solidni
ne vrijedi... trosis svoje vrijeme fkt
:D
Shiba

#175 Re: TimeTravel_0 putnik kroz vrijeme ili obmana?

Post by Shiba »

Rampage wrote: Ovo onaj što je sam sebe eb'o da bi sam sebe rodio :D ?

A joj, meni stvarno bio glup film, iako volim taj žanr:(
Jeste, to je taj. Ne znam, meni je sjeo k'o budali šamar. Priznajem da je rasplet nelogičan (gledao sam s prijateljima, hanuma to ne ferma svakako) ali je ta nelogičnost među nama pokrenula žestoku raspravu koja je trajala danima, uz istraživanja o aktuelnim naučnim dostignućima, preispitivanje "teorije multiverzuma" i slično. Nešto takvo se ne dešava kad čovjek odgleda Avengerse, Twilight ili šta ti ja znam. Sva vrijednost Predestination-a je upravo u tome što ne da mozgu da se isključi. :D
Post Reply