nećemo se sad pravit budale,znači da ni u jednom momentu postojanja nije mogla sačuvati jugu od okupacije sssr-a.nećemo govorit o žrtvama jer svi znamo koliko su sovjeti vodili računa o tomemadner wrote:Sta znaci precijenjena u odnosu na SSSR? Da nisu mogli do Moskve preko Budimpeste i Kieva je jasno.junkers wrote:slažem se s tobom,političar samo takav,ali to je OT.samo sam htio reći da je ta jna precijenjena,pogotovo u odnosu na SSSR,a u vrijeme kad sam je ja služio već je pucala,pa si tako sasvim jasno mogao vidjeti grupisanja,albanaca,slovenaca,mađara.drndalo wrote:To je ocito samo mali krug oko njega znao... Ali je cinjenica da smo u fazama imali nabavku modernog zapadnog oruzja, pa onda malo istocnog, pa zapadnog, pa istocnog...
Sto je Stari balansirao, nije na ovim prostorima niko... Ni do noznog nokta mu nisu dorasli ovi ficfirici...
JNA (1941-1992)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- junkers
#151 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
- madner
#152 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Varas se jer su ti gubici jako bitni. Ne zbog ljubavi USSR prema svojima, nego zbog drugih kalkulacija. Ako ti imas 100 ljudi, a tvoj protivnik ima 95, a 10 ljudi je premoc koja je dovoljna za debalans snaga meni je potrebno da imamo samo 15 kako bi bio siguran od napada.
Otidjimo u drugi ekstrem, da je JNA bila 50 000 ljudi, bez TO, racunica bi bila skroz druga.
Otidjimo u drugi ekstrem, da je JNA bila 50 000 ljudi, bez TO, racunica bi bila skroz druga.
- crven_barjak
#153 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Po doktrini odbrane SFRJ, mogli su uci, i malo se zadrzati, ali bi ih izaslo vrlo malo, i to su Rusi vrlo dobro znali.
Nikad njima nisu bile problem zrtve, no jedno je braniti svoju otadzbinu od okupatora negdje blizu Moskve, Staljingrada, Kurska, a druga stvar ih je na milione poslati hiljade kilometara od kuce, da ginu hiljade na dan.
Nije to isto, druze moj.
Nikad njima nisu bile problem zrtve, no jedno je braniti svoju otadzbinu od okupatora negdje blizu Moskve, Staljingrada, Kurska, a druga stvar ih je na milione poslati hiljade kilometara od kuce, da ginu hiljade na dan.
Nije to isto, druze moj.
- madner
#154 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Doktrina nije bila da ce malo izac, nego da ce neko morati ostaviti tu x ljudi. A onda ti ljudi nece moci skakati po Njemackoj i gaziti Reinu.crven_barjak wrote:Po doktrini odbrane SFRJ, mogli su uci, i malo se zadrzati, ali bi ih izaslo vrlo malo, i to su Rusi vrlo dobro znali.
Nije to isto, druze moj.
- drndalo
#155 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
NIje JNA mogla biti zaseban medjunarodni entitet, pa da je samo njena jacina/brojnost bila bitna za medjunarodne odnose, to je bila samo jedna od vise karika, i zato ne treba pojednostavljivati odnose velikog CCCP-a i male SFRJ, a bogami i ostalih... Puno je tu raznih odnosa bilo, koje vjerovatno nikada necemo ni saznati...
- junkers
#156 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
znajući za njihovu doktrinu puno željeza i puno mesa,vojsku od 5 miliona ljudi tokom hladnog rata,simpatije dijela domaćeg stanovništva to je ogromna premoć.madner wrote:Varas se jer su ti gubici jako bitni. Ne zbog ljubavi USSR prema svojima, nego zbog drugih kalkulacija. Ako ti imas 100 ljudi, a tvoj protivnik ima 95, a 10 ljudi je premoc koja je dovoljna za debalans snaga meni je potrebno da imamo samo 15 kako bi bio siguran od napada.
- junkers
#157 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
bravo,to je ono jako bitno i opet dolazimo do politike,tile,amerika, nesvrstanidrndalo wrote:NIje JNA mogla biti zaseban medjunarodni entitet, pa da je samo njena jacina/brojnost bila bitna za medjunarodne odnose, to je bila samo jedna od vise karika, i zato ne treba pojednostavljivati odnose velikog CCCP-a i male SFRJ, a bogami i ostalih... Puno je tu raznih odnosa bilo, koje vjerovatno nikada necemo ni saznati...
- madner
#158 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Sve je to tacno, ali zato je i nasa doktrina bila da pod sljemove skupimo preko 3 miliona ljudi. Simpatije prema Rusima postoje, ali kada te neko napada tu nema vise simpatija.junkers wrote:znajući za njihovu doktrinu puno željeza i puno mesa,vojsku od 5 miliona ljudi tokom hladnog rata,simpatije dijela domaćeg stanovništva to je ogromna premoć.madner wrote:Varas se jer su ti gubici jako bitni. Ne zbog ljubavi USSR prema svojima, nego zbog drugih kalkulacija. Ako ti imas 100 ljudi, a tvoj protivnik ima 95, a 10 ljudi je premoc koja je dovoljna za debalans snaga meni je potrebno da imamo samo 15 kako bi bio siguran od napada.
Nisi razumio primjer, moze USSR imati 10 miliona, ali ako ne moze sebi prisuititi da cuva ovaj prostor sa milion ljudi mi smo sigurni.
- junkers
#159 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
ok,samo mi pojasni kako sačuvaše čitav istočni blok?madner wrote:Sve je to tacno, ali zato je i nasa doktrina bila da pod sljemove skupimo preko 3 miliona ljudi. Simpatije prema Rusima postoje, ali kada te neko napada tu nema vise simpatija.junkers wrote:znajući za njihovu doktrinu puno željeza i puno mesa,vojsku od 5 miliona ljudi tokom hladnog rata,simpatije dijela domaćeg stanovništva to je ogromna premoć.madner wrote:Varas se jer su ti gubici jako bitni. Ne zbog ljubavi USSR prema svojima, nego zbog drugih kalkulacija. Ako ti imas 100 ljudi, a tvoj protivnik ima 95, a 10 ljudi je premoc koja je dovoljna za debalans snaga meni je potrebno da imamo samo 15 kako bi bio siguran od napada.
Nisi razumio primjer, moze USSR imati 10 miliona, ali ako ne moze sebi prisuititi da cuva ovaj prostor sa milion ljudi mi smo sigurni.
- madner
#160 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Kako gdje, malo ti je slozeno pitanje.
56 madzarska i 68 ceska.
56 madzarska i 68 ceska.
- svjezi_ustipak
#161 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
oslanjanjem na kvislinske akcije simpatizera unutar zemalja istocnog bloka sto je vodilo do svrgavanja legalne vlasti i postavljanja marionetskih rezima.junkers wrote:ok,samo mi pojasni kako sačuvaše čitav istočni blok?
jel Dubcek pozitivac ili negativac?
- svjezi_ustipak
#162 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
JNA je mozda bila jedna od najbrojnijih i mogla se svrstati medju prvih deset na kontinentu. Ali bez jasnog politickog vodjstva to nista ne znaci. Neko je spomenuo o tome kako su Amerikanci izgubili rat u Vijetnamu. Amerikanci u Vijetnamu nisu izgubili NIJEDNU bitku, sto dovoljno govori o kvalitetu US Army. Rat u Vijetnamu je izgubljen zbog nedostatka jasne politicke vizije i politicke podrske u samoj Americi. 40 hiljada mrtvi Amerikanaca spram miliona Vijetnamaca-da je bilo politicke podrske taj bi rat tim tempom obrisao vijetnamski narod sa lica Zemlje.
@crveni barjak
svaka cast, imas predivne postove. rijetko se na ovom forumu tako nesto dobro moze procitati. ipak, ne slazem se sa tvojom vizijom onoga sto je Bogicevic trebao uraditi. Da je digao ruku ZA ne bi bilo otcjepljenja ni BiH niti bilo koga drugog a SFRJ bi postala Velika Srbija i de facto. Kadijevicev plan je bio da uhapsi republicka rukovodstva i istrijebi opoziciju i svaki oblik slobodnog misljenja. Kako je to uspijevalo na Kosovu vidjeli smo. Rat u SLO JNA nije izgubila zbog slabosti vec zato jer je unaprijed odluceno da ce rat biti izgubljen. I to je odlucio Slobo and generalstab. Vojnici su samo bezveze poslati da poginu. I bitan faktor ratova u Sloveniji i BiH nije bio Bogicevic nego cinjenica da su Slovenci imali svoju TO a mi smo svoju glupo uspjeli razoruzati i predati oruzje na cuvanje JNA. Ishod znamo.
Sa tobom se slazem da smo u vrijeme Druga Sepavog bili mnogo jaki i prava sila. Nazalost, to je potrajalo do 1981 a onda su poceli cetnici roviti kroz JNA, pa je doslo do kraja bipolarne podjele svijeta, pa je potreba za postojanjem Jugoslavije prestala, pa smo mi nastradali, pa danas o tome fol diskutujemo na forumu...
@crveni barjak
svaka cast, imas predivne postove. rijetko se na ovom forumu tako nesto dobro moze procitati. ipak, ne slazem se sa tvojom vizijom onoga sto je Bogicevic trebao uraditi. Da je digao ruku ZA ne bi bilo otcjepljenja ni BiH niti bilo koga drugog a SFRJ bi postala Velika Srbija i de facto. Kadijevicev plan je bio da uhapsi republicka rukovodstva i istrijebi opoziciju i svaki oblik slobodnog misljenja. Kako je to uspijevalo na Kosovu vidjeli smo. Rat u SLO JNA nije izgubila zbog slabosti vec zato jer je unaprijed odluceno da ce rat biti izgubljen. I to je odlucio Slobo and generalstab. Vojnici su samo bezveze poslati da poginu. I bitan faktor ratova u Sloveniji i BiH nije bio Bogicevic nego cinjenica da su Slovenci imali svoju TO a mi smo svoju glupo uspjeli razoruzati i predati oruzje na cuvanje JNA. Ishod znamo.
Sa tobom se slazem da smo u vrijeme Druga Sepavog bili mnogo jaki i prava sila. Nazalost, to je potrajalo do 1981 a onda su poceli cetnici roviti kroz JNA, pa je doslo do kraja bipolarne podjele svijeta, pa je potreba za postojanjem Jugoslavije prestala, pa smo mi nastradali, pa danas o tome fol diskutujemo na forumu...
- junkers
#163 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
o tome sam i govorio,bar domaćih izdajnika na balkanu nije nikad falilo.svjezi_ustipak wrote:oslanjanjem na kvislinske akcije simpatizera unutar zemalja istocnog bloka sto je vodilo do svrgavanja legalne vlasti i postavljanja marionetskih rezima.junkers wrote:ok,samo mi pojasni kako sačuvaše čitav istočni blok?
ne kontam zašto me pitaš za dubceka???
a gdje i kako uhapsiše Imre Nađ-a?
- crven_barjak
#164 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Hvala na pohvalama Druze,svjezi_ustipak wrote:JNA je mozda bila jedna od najbrojnijih i mogla se svrstati medju prvih deset na kontinentu. Ali bez jasnog politickog vodjstva to nista ne znaci. Neko je spomenuo o tome kako su Amerikanci izgubili rat u Vijetnamu. Amerikanci u Vijetnamu nisu izgubili NIJEDNU bitku, sto dovoljno govori o kvalitetu US Army. Rat u Vijetnamu je izgubljen zbog nedostatka jasne politicke vizije i politicke podrske u samoj Americi. 40 hiljada mrtvi Amerikanaca spram miliona Vijetnamaca-da je bilo politicke podrske taj bi rat tim tempom obrisao vijetnamski narod sa lica Zemlje.
@crveni barjak
Vec Sam ranije napisao da ne mislim da bi zestok rat u Sloveniji obezbjedio potpuni mir u BiH. RAM je bio usaglasen kao jasan plan i ideja, no zestok sukob u Sloveniji bi Milosevica u ranim fazama raspada Juge prisilio za ozbiljan pregovaracki sto. Slovenija je bila veliki interes okolnim, uticajnih zemalja I ne bi dozvolio dugotrajan rat na granicama Italije I Austrije. Puno brze I efikasnije bi se donosile Rezolucije, vrsili pritisci koordinirano SA svih strana, a ne selektivno, kao u slucaju BiH. Lakse bi se taj sukob drzao pod kontrolom I Slobo bi bio na zestokom I konkretnom udaru odmah, a ne tek 1994. Godine. I tu bi BiH imala prilike na mirno razdruzenje. Mogucnost nezavisnosti BiH je dat od strane MZ, I ohrabrenja bi uvijek bilo, SA I bez rata. Bilo bi I incidenata I belaja, Ali mnogo, neuporedivo manje nego sto nam je donio genocid. Bogicu svaka cast, pravi casni Bosanac, ali mi dadosmo jeftinu slobodu Janezu, a Janez prijateljski zagrljaj nasem kasapinu I nama srednji prst iza ledja.
Zao je meni svakog covjeka I njegovog bola I patnje, Ali ako mogu birati, nazalost odlucno BiH birao da Ljubljani "bude razvucena pamet" umjesto Sarajevu. Bilo bi mi veoma zao, Ali moje mi je najdraze. Nek nikom nista ruzno se ne desi, Ali ako mora, neka neko drugi pati, a mi cemo slati humanitarnu pomoc I izrazavati "duboku zabrinutost", "ostro osudjivati", "snazno apelovati na MZ"..umjesto Hpt B zarazene krvi sto su nam dragi Slovenci slali u ratu, mi bi njima slali zdravu, Bosansku krv SA halalom, uz najljepse zelje za ozdravljenje njihovom ranjenika.
Sve ovo pisem Samo iz sazaljenja prema patnji vlastitog naroda, I naivnosti I dobroti koje tako cesto idu pod ruku.
Sto neko drugi ne najebe, nek' vazda mi, eto to mi je krivo. I vazda, zbog vlastita dobrote I naivnosti I politicke myopie.
Haj'mo ljudi nazad na tenkove avione I haubice, dodje mi da povracam od gadjenja kad se dotaknemo ovih jadnih politickih tema...fuj.
- junkers
#165 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
naravno da je bolje da je gorila slovenija nego Bosna,al nidje veze da su nam slovenci krivi za rat i stradanje.crven_barjak wrote:Hvala na pohvalama Druze,svjezi_ustipak wrote:JNA je mozda bila jedna od najbrojnijih i mogla se svrstati medju prvih deset na kontinentu. Ali bez jasnog politickog vodjstva to nista ne znaci. Neko je spomenuo o tome kako su Amerikanci izgubili rat u Vijetnamu. Amerikanci u Vijetnamu nisu izgubili NIJEDNU bitku, sto dovoljno govori o kvalitetu US Army. Rat u Vijetnamu je izgubljen zbog nedostatka jasne politicke vizije i politicke podrske u samoj Americi. 40 hiljada mrtvi Amerikanaca spram miliona Vijetnamaca-da je bilo politicke podrske taj bi rat tim tempom obrisao vijetnamski narod sa lica Zemlje.
@crveni barjak
Vec Sam ranije napisao da ne mislim da bi zestok rat u Sloveniji obezbjedio potpuni mir u BiH. RAM je bio usaglasen kao jasan plan i ideja, no zestok sukob u Sloveniji bi Milosevica u ranim fazama raspada Juge prisilio za ozbiljan pregovaracki sto. Slovenija je bila veliki interes okolnim, uticajnih zemalja I ne bi dozvolio dugotrajan rat na granicama Italije I Austrije. Puno brze I efikasnije bi se donosile Rezolucije, vrsili pritisci koordinirano SA svih strana, a ne selektivno, kao u slucaju BiH. Lakse bi se taj sukob drzao pod kontrolom I Slobo bi bio na zestokom I konkretnom udaru odmah, a ne tek 1994. Godine. I tu bi BiH imala prilike na mirno razdruzenje. Mogucnost nezavisnosti BiH je dat od strane MZ, I ohrabrenja bi uvijek bilo, SA I bez rata. Bilo bi I incidenata I belaja, Ali mnogo, neuporedivo manje nego sto nam je donio genocid. Bogicu svaka cast, pravi casni Bosanac, ali mi dadosmo jeftinu slobodu Janezu, a Janez prijateljski zagrljaj nasem kasapinu I nama srednji prst iza ledja.
Zao je meni svakog covjeka I njegovog bola I patnje, Ali ako mogu birati, nazalost odlucno BiH birao da Ljubljani "bude razvucena pamet" umjesto Sarajevu. Bilo bi mi veoma zao, Ali moje mi je najdraze. Nek nikom nista ruzno se ne desi, Ali ako mora, neka neko drugi pati, a mi cemo slati humanitarnu pomoc I izrazavati "duboku zabrinutost", "ostro osudjivati", "snazno apelovati na MZ"..umjesto Hpt B zarazene krvi sto su nam dragi Slovenci slali u ratu, mi bi njima slali zdravu, Bosansku krv SA halalom, uz najljepse zelje za ozdravljenje njihovom ranjenika.
Sve ovo pisem Samo iz sazaljenja prema patnji vlastitog naroda, I naivnosti I dobroti koje tako cesto idu pod ruku.
Sto neko drugi ne najebe, nek' vazda mi, eto to mi je krivo. I vazda, zbog vlastita dobrote I naivnosti I politicke myopie.
Haj'mo ljudi nazad na tenkove avione I haubice, dodje mi da povracam od gadjenja kad se dotaknemo ovih jadnih politickih tema...fuj.
- crven_barjak
#166 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Junkers, Druze
Po ne znam koji put pisem da ne mislim da bi rat u Sloveniji donio potpun mir ni nama, ni Hrvatskoj. Ali, neuporedivo bi bilo manje krvi, neuporedivo bi bilo manje mrtvih, I stvari bi se odvijale potpuno drugacije I brze. O tome pisem.
Cijela Evropa bi reagovala veoma brzo, Slobo bi bio pod ekstremnim pritiskom, morali bi se praviti veliki kompromisi SA ostalim republikama. JNA, KOS, SDB bi u punim kapacitetu radili tamo a ove "sluzbe" I u inostranstvu, neki bi se resursi aktivirali, zakomplikovalo bi se pravo I uzelo mnogo vece dimenzije.
Moralo bi se intervenirati izvana puno brze I snaznije, mislim na diplomatske pritiske, i to ne bilo tesko, jer znamo ciji je igrac Slobo bio, krajem 80-tih godina. Sigurno nije bio Ruski covjek.
Da se problem Juge posmatrao u cijelosti, BiH ne bila izolovana I isl bi u "paketu" SA ostalim republikama.
Ovako, Slobi dat prostor za manevar, koji je necovjek u potpunosti iskoristio I bi masakr.
Sto ih ne udarise tad, ma...u mu j..bem...
Po ne znam koji put pisem da ne mislim da bi rat u Sloveniji donio potpun mir ni nama, ni Hrvatskoj. Ali, neuporedivo bi bilo manje krvi, neuporedivo bi bilo manje mrtvih, I stvari bi se odvijale potpuno drugacije I brze. O tome pisem.
Cijela Evropa bi reagovala veoma brzo, Slobo bi bio pod ekstremnim pritiskom, morali bi se praviti veliki kompromisi SA ostalim republikama. JNA, KOS, SDB bi u punim kapacitetu radili tamo a ove "sluzbe" I u inostranstvu, neki bi se resursi aktivirali, zakomplikovalo bi se pravo I uzelo mnogo vece dimenzije.
Moralo bi se intervenirati izvana puno brze I snaznije, mislim na diplomatske pritiske, i to ne bilo tesko, jer znamo ciji je igrac Slobo bio, krajem 80-tih godina. Sigurno nije bio Ruski covjek.
Da se problem Juge posmatrao u cijelosti, BiH ne bila izolovana I isl bi u "paketu" SA ostalim republikama.
Ovako, Slobi dat prostor za manevar, koji je necovjek u potpunosti iskoristio I bi masakr.
Sto ih ne udarise tad, ma...u mu j..bem...
- svjezi_ustipak
#167 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Tito je svoje izdajnike pospremio na Golom otoku. Brzo, tacno, precizno i nemilosrdno su svi rusofili i oni za koje se smatralo da jesu dobili ekspresno demokratski tretman u Yu gulagu. nije bilo opozicije vise ni pomoci rusima.junkers wrote:o tome sam i govorio,bar domaćih izdajnika na balkanu nije nikad falilo.svjezi_ustipak wrote:oslanjanjem na kvislinske akcije simpatizera unutar zemalja istocnog bloka sto je vodilo do svrgavanja legalne vlasti i postavljanja marionetskih rezima.junkers wrote:ok,samo mi pojasni kako sačuvaše čitav istočni blok?
ne kontam zašto me pitaš za dubceka???
a gdje i kako uhapsiše Imre Nađ-a?
Dubceka sam ti spomenuo jer je covjek pozitivac i dokaz da nije bas SSSR tako cvrsto drzao Istocnu Evropu. Uvijek je tu bilo trvenja i opozicije. A kontrolu nad nekom drzavom Rusi nisu vrsili pustom vojnom silom vec razradjenim mehanizmima obavjestajnog rada, politicke indoktrinacije i privredne povezanosti.
Imre Nadja uhapsili i pogubili Rusi dok je izlazio sa Jugoslaviji iz ambasade FNRJ u Budimpesti. I on je dokaz da nisu bas sve Rusi kontrolisali. I dokaz Staljinove beskrupuloznosti o cemu je @crveni bajrak vec nesto napisao. Covjek je ubijen k'o pas uprkos garancijama da mu nece nista biti.
- svjezi_ustipak
#168 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
rat u Sloveniji je bio odlucen i prije nego je poceo. I prije Bogica je odluceno da je Slovenija out, trazilo se samo nacina. stradanje Bosanaca i Hercegovaca se moglo izbjeci da smo mislili svojom glavom, zadrzali svoje oruzje i TO, da smo cijenili ljude koji su zavrsili vojne skole a ne na celo jedinica i odbrambenih organizacija postavljali nepismene kojima je politicki zatvor bio glavna referenca. heh, svasta se moj barjak moglo uraditi i svasta bi Drug Stari uradio da je on sjedio u Predsjednistvu RBiH umjesto one zbunjene i munjene grupe nesretnika.crven_barjak wrote: Hvala na pohvalama Druze,
nego kad spominjes te tenkove, haubice i ostalo. niko ne spominje TO po republikama. kakav je bio odnos JNA spram TO i gdje je spisak njihovog oruzja? koliko je TO bila ozbiljna sila?
- madner
#169 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Kakve kvislinske akcije? Kada su se Madjari digli niti jedna jedinica madjarske vojske nije pomogla Crvenoj armiji. U oba slucaja nekih 200 000 vojnika se usetalo i zauzelo glavni grad, a otpor ceha se sastojao u namrstenom gledanju i ponekom dobacivanju.svjezi_ustipak wrote:oslanjanjem na kvislinske akcije simpatizera unutar zemalja istocnog bloka sto je vodilo do svrgavanja legalne vlasti i postavljanja marionetskih rezima.junkers wrote:ok,samo mi pojasni kako sačuvaše čitav istočni blok?
- junkers
#170 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
e za ovo imaš pivu,niko nije bolje opisao njihovu "revoluciju"madner wrote:Kakve kvislinske akcije? Kada su se Madjari digli niti jedna jedinica madjarske vojske nije pomogla Crvenoj armiji. U oba slucaja nekih 200 000 vojnika se usetalo i zauzelo glavni grad, a otpor ceha se sastojao u namrstenom gledanju i ponekom dobacivanju.svjezi_ustipak wrote:oslanjanjem na kvislinske akcije simpatizera unutar zemalja istocnog bloka sto je vodilo do svrgavanja legalne vlasti i postavljanja marionetskih rezima.junkers wrote:ok,samo mi pojasni kako sačuvaše čitav istočni blok?
- svjezi_ustipak
#171 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
nisam mislio na vojsku. povod intervenciji VU 1968 je bio poziv zabrinutih ceskih komunista koji su vise voljeli Moskvu od Praga. slozices se da je to blago receno nacionalna izdaja.madner wrote:Kakve kvislinske akcije? Kada su se Madjari digli niti jedna jedinica madjarske vojske nije pomogla Crvenoj armiji. U oba slucaja nekih 200 000 vojnika se usetalo i zauzelo glavni grad, a otpor ceha se sastojao u namrstenom gledanju i ponekom dobacivanju.svjezi_ustipak wrote:oslanjanjem na kvislinske akcije simpatizera unutar zemalja istocnog bloka sto je vodilo do svrgavanja legalne vlasti i postavljanja marionetskih rezima.junkers wrote:ok,samo mi pojasni kako sačuvaše čitav istočni blok?
- madner
#172 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
To nije povod nego izgovor, a uz to je i falsfikat. Cesi su mogli dici borbenu gotovost, Cesi su mogli zaprijeciti pravce, nista od toga nisu uradili.
Mogu i ja sada naci 4 ljudi da podpisu da sam kralj, ali to nije dovoljno da me neko krunise.
20. prelaze granicu, Prag pada u jutro 21. Mislim, o cemu tu pricamo?
Mogu i ja sada naci 4 ljudi da podpisu da sam kralj, ali to nije dovoljno da me neko krunise.
- junkers
#173 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
tema je pravo zanimljiva,hajmo joj se vratit,kopnena vojska(avijacijom i mornaricom vjerujem da smo zaostajali za više zemalja).SSSR,Britanija,Francuska.
turska,z.njemačka,poljska kakve su bile, je li jna bila jača?
turska,z.njemačka,poljska kakve su bile, je li jna bila jača?
- svjezi_ustipak
#174 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Dubcek je zabranio koristenje sile. Pricamo o tome koliko je ko jak. Kazem da je SFRJ imala pravo jaku vojsku koje se ustrucavao SSSR i da Stari nije nalijetao na ruske finte vec je rusofile poslao na more nekoliko godina. Dobar politicki pristup uz izuzetno jaku vojsku i koncept naoruzanog naroda je ono sto je odbranilo SFRJ od invazije.madner wrote:To nije povod nego izgovor, a uz to je i falsfikat. Cesi su mogli dici borbenu gotovost, Cesi su mogli zaprijeciti pravce, nista od toga nisu uradili.
- crven_barjak
#175 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
TO bi bila nosilac otpora I borbe naoruzanog naroda, nakon usporavanja prodora nadmocnog agresora, gdje bi JNA preuzela udarac na sebe I dala mjesec-dva da se mobilizuju milionske reserve u ljudstvu I Izvrsi izmjestanje komande I glavnice snaga na lokalna I regionalna zbirna mjesta ( citaj planinske masine u BiH, CG I dijelu HR).
Prije reform sredinom i kasnih 80-tih, republicke TO su imale vexing oruzja/orudja pod svojim kontrolom. Cak I rezervni sastavi unutar svih OOUR-a sirom zemlje su skladista naoruzanja imali u vlastitim fabrikama (licno naoruzanja, LPAA, laka artiljerija-MB 60,82 negdje I 120mm, BST za osnovnu PO borbu I neposrednu v/p, it'd). Nevjerovatno koliko je toga bilo rasprostranjeno sirom zemlje. Namjenski je lance komande u storm sistemu bio relativno decentralizovan, kad je odnos JNA-TO u pitanju I samim Tim za agresora je bilo iznimno tesko unistiti ili paralizovati obje komponente istovremeno. Ja BiH rekao, nemoguce.
Ogromni su to resursi bili, sve je bilo poduplano, troduplano, cetveroduplano. Reserve u fabrici, reserve u skladistima, rasporedjena neodredjena skladista rezervi, uz to definisana preduzeca koja ce vrsiti namjensku proizvodnju I masine vec prilagodjene dvojnoj namjeni, ma cudo jedno.
Kao sto Sam vec jednom naveo, nano ICTY, niko d'o tih spiskova vise nikada nece doci, iz poznatih razloga.
Kad je artiljerija u pitanju, pored svega sto Sam imao prilike vidjeti poslije rata, ulazio Sam u BNT vise puta, pricao SA rukovodstvom, uputili su me u detalje koliko su cega proizvodili, kojim tempom, gdje je islo...mila majko.
Samnom su bila visoko pozicionirana gospoda iz HQ SFOR (B200, S2 I par NIC-ova, ko se razumije, skontace), e kakav je to sok bio, to je trebalo snimati.
Kao sto Sam ranije naveo, ova SA Zapada zaista nisu imali jasnu sliku sta je Juga imala I d'o koje mere su ulagali I na sta su bili spremni partizani.
Pricali smo sedmicama poslije o tome ( a I pisalo se, naravno, da se zabiljezi I nikad vise ne dozvoli takva spremnost na Ovim podrucjima, ni pod razno).
Prije reform sredinom i kasnih 80-tih, republicke TO su imale vexing oruzja/orudja pod svojim kontrolom. Cak I rezervni sastavi unutar svih OOUR-a sirom zemlje su skladista naoruzanja imali u vlastitim fabrikama (licno naoruzanja, LPAA, laka artiljerija-MB 60,82 negdje I 120mm, BST za osnovnu PO borbu I neposrednu v/p, it'd). Nevjerovatno koliko je toga bilo rasprostranjeno sirom zemlje. Namjenski je lance komande u storm sistemu bio relativno decentralizovan, kad je odnos JNA-TO u pitanju I samim Tim za agresora je bilo iznimno tesko unistiti ili paralizovati obje komponente istovremeno. Ja BiH rekao, nemoguce.
Ogromni su to resursi bili, sve je bilo poduplano, troduplano, cetveroduplano. Reserve u fabrici, reserve u skladistima, rasporedjena neodredjena skladista rezervi, uz to definisana preduzeca koja ce vrsiti namjensku proizvodnju I masine vec prilagodjene dvojnoj namjeni, ma cudo jedno.
Kao sto Sam vec jednom naveo, nano ICTY, niko d'o tih spiskova vise nikada nece doci, iz poznatih razloga.
Kad je artiljerija u pitanju, pored svega sto Sam imao prilike vidjeti poslije rata, ulazio Sam u BNT vise puta, pricao SA rukovodstvom, uputili su me u detalje koliko su cega proizvodili, kojim tempom, gdje je islo...mila majko.
Samnom su bila visoko pozicionirana gospoda iz HQ SFOR (B200, S2 I par NIC-ova, ko se razumije, skontace), e kakav je to sok bio, to je trebalo snimati.
Kao sto Sam ranije naveo, ova SA Zapada zaista nisu imali jasnu sliku sta je Juga imala I d'o koje mere su ulagali I na sta su bili spremni partizani.
Pricali smo sedmicama poslije o tome ( a I pisalo se, naravno, da se zabiljezi I nikad vise ne dozvoli takva spremnost na Ovim podrucjima, ni pod razno).
Last edited by crven_barjak on 23/08/2011 19:10, edited 1 time in total.