Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Locked
Bodkin

#151 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Bodkin »

Black swan wrote:orban i kompanija je samo odgovor na decenije pogresne politike koju ne zanima misljenje i stanje baze nego samo slova na papiru
Prevedeno zanemarena religija i previse libernosti. Evropa je historijski razvoj i iskorak napravila kad je nabila nogom crkvu tamo gdje je joj je mjesto
NataliDizdar

#152 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by NataliDizdar »

volta dzontra wrote: Relano po zapadnoj europi i skandinaviji imigranti s podrucja BI i sjevera Afrike su lose integrirani, stvaraju slumove, neprijateljski su raspolozeni prema kulturi u koju su dosli, raspon kriminalnih praksi je nevjerojatan. Svaka normalna drzava ce sirom otvoriti vrata naprednim imigrantima iz istog kulturnog kruga. Ja bih ne mjestu EU zemalja primao samo slavensko-europsku imigraciju bez obzira na vjeru iako i mi imamo falinke za ove s BI "jugovici" su elitna imigracija....

Pusti politicku korektnost. Svatko ima pravo odrediti u kakvom ce drustvu zivjeti a Slovaci jasno po europi primjere neselektivnog pristupa imigraciji
Naravno :thumbup: Ja sam u Norveskoj provela dosta godina svog zivota, tu sam i sada do januara, u dijelu grada u kojem ima vise imigranata nego Norvezana. Vidim ja svaki dan razloge zasto je Evropljanima dosta izbjeglica iz Afrike i Bliskog Istoka. Ono sto je najstrasnije, pored kriminala, je zapravo taj animozitet tih stranaca prema zemlji koja im je pruzala sve.

Banalan ali licni primjer toga je kako pljuju po muslimanskim imigrantima koji se integrisu. Oni su sve od ulizaca i supaka koje treba ignorirati do kjafira i nevjernika koje treba maltretirati (pa i ubiti u ekstremnim slucjevima). Evo u mom kraju su Bosnjaci na losem glasu zbog toga sto nam djevojke izlaze navece, piju alkohol, sto smiju imati decke Norvezane :-)

Ma koliko god da ponekad pljujem po nasim dijasporcima, zlatni smo u poredjenju sa njima.

A ima jos imigranata koji se dobro integrisu. Osim Poljaka spomenula bih recimo Vijetnamce.
NataliDizdar

#153 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by NataliDizdar »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Naravno da nećeš komentarisati moj stav ne zato što ne želiš već prvo nemaš argument protiv a drugo iskreno smatram da ni verbalno nisi u stanju da se izraziš na takav način da oboriš činjenice i argumentaciju da je Slovačka dio evropske porodice i članica NATO pakta pa je shodno tome suodgovorna za ovo stanje.
Ne, vec jednostavno zato to ti je argument toliko nebulozan da ne vrijedi ni komentarisati. Jel i Albanija kriva za stanje na Bliskom Istoku? I ona je clanica NATO? Jel BiH kriva za stanje u Afganistanu..? Ima vojnike tamo?
Prpa.ba

#154 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Prpa.ba »

Pokusavam zamisliti lokalne panislamiste i narikace nad zlom sudbom bliskog istoka u situaciji kada bliskoistocne horde zakucaju i na nasa vrata a ne budu samo u tranzitu... :mrgreen:
Leons

#155 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Leons »

Prpa.ba wrote:Pokusavam zamisliti lokalne panislamiste i narikace nad zlom sudbom bliskog istoka u situaciji kada bliskoistocne horde zakucaju i na nasa vrata a ne budu samo u tranzitu... :mrgreen:

Znaš šta je najgore u tom slučaju?

To što će ti imigranti biti samo ulje na vatru ionako podgrijanoj socijalnoj situaciji. Oni BPNP i slični njima iz sva tri naroda će masovno regrutovati djecu jer će to biti trendy. Pa će se onda radikalizirati ljevica kao odgovor na navedene i eto ti haosa.

BiH ne može polovinu populacije da zaposli i da izdržava a forumaš @drvosječa misli da imamo obavezu da primamo izbjeglice. Možda i imamo al' valjalo bi je izbjeć.
Bodkin

#156 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Bodkin »

goodbar wrote:
Bodkin wrote:
goodbar wrote:Ti jadni ljudi bjeze od rata.Imali su sredjene drzave,ali su im Evropljani i USA sve srusili.Nego,ima na ovom forumu i previse sovena i rasista."Interesantne"su mi Ceska,Slovacka i Poljska koje primaju samo hriscane,od ovih izbjeglica.Toliko ksenofobije i rasisma u ovim zemljama,marva rasisticka.Zbog njih cu da citam neku drugu istoriju,od sredine ' 30-ih,do sredine ' 40-ih.
Nije tacno pod broj jedan. Broj dva, njihove drxave i imaju pravo da uzmu ili ne uzmu koga hoce. Kakva gomila gluposti. To masovno prihvatanje ce evropu dobro kostati
Tacno je,pod br.1.Danasnja vijest je da su slovacki premijer Fico i ceski predsjednik Zeman,izjavili da ce primati samo hriscane,jer navodno,tamo nema dzamija,pa bi se muslimani lose osjecali.Pazi ove rasisticke i potcenjivacke poruke,mamu im j...rasisticku.Pa,je li ex predsjednik Slovacke Gasparovic,kada je dolazio u BiH,prvo posjetio svog jarana Dodika?Prvo otisao u Banju Luku.Prekrsio sve protokole.Cesi,poslije Havela, nisu imali politicara vrijednog pomena,sve slabici i dupelisci.Pa,Hitler i Musolini,bar,nisu bili rasisti,imali su zute Japance za saveznike,pomogli Iracanima,kada su htjeli proglasiti nezavisnost ' 41.pa ih (Iracane),britanski i De Golovi monstrumi pobise na stotine hiljada.Da li se govori o tome,da su 8.maja 1945,dakle na sam dan prestanka W W 2,De Golovi rasisti u gradu Alziru streljali 40.000 Alziraca?Pa,ko je tu veci rasista,soven,ili klerikalni nasilnik?
Jarane nadrobio si svega ali poenta je da je to njihova drzava i to su njihova pravila. Npr katar ili saudija nisu uzeli ni muslimane ni krscane. Ni jedna zemlja na svijetu nema obavezu uzimanja izbjeglica. Sve je to dobra volja. Dakle to sto ce slovaci uzeti par stotina sirijaca i spasiti te zivote treba gledati pozitivno
Drvosjeca iz Dejcica

#157 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

NataliDizdar wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Naravno da nećeš komentarisati moj stav ne zato što ne želiš već prvo nemaš argument protiv a drugo iskreno smatram da ni verbalno nisi u stanju da se izraziš na takav način da oboriš činjenice i argumentaciju da je Slovačka dio evropske porodice i članica NATO pakta pa je shodno tome suodgovorna za ovo stanje.
Ne, vec jednostavno zato to ti je argument toliko nebulozan da ne vrijedi ni komentarisati. Jel i Albanija kriva za stanje na Bliskom Istoku? I ona je clanica NATO? Jel BiH kriva za stanje u Afganistanu..? Ima vojnike tamo?
Pa dobro to si već rekla dva puta da nećeš komentarisati moj argument pa ne vidim potrebu da to ponavljaš treći put i da ga komentarišeš, zar ne? :oops:

P.S Albanija pa ni BiH nisu rekle da će primiti samo izbjeglice kršćane? Ako je tebi i tvojoj savjesti ovo u 2015. godini OK onda ti ja G-đo Didzar ne mogu pomoći. Ja sam tu najmanji problem.
don vito

#158 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by don vito »

LARVA wrote:JEDANAEST izbjeglica i šest policajaca ozlijeđeno je u srijedu navečer tijekom sukoba među tražiteljima azila u centru za prihvat izbjeglica u gradu Suhlu u njemačkoj saveznoj pokrajini Tiringiji.

Skupina od dvadesetak tražitelja azila napala je u centru 25-godišnjaka iz Afganistana nakon što je on istrgnuo stranice iz Kurana i bacio ih u zahod, izjavio je glasnogovornik policije.

Nitko nije uhićen, navodi policija, a situacija se smirila u četvrtak.
Nema sumnje da je ovaj Afganistanac uradio ovo iz marketinskih razloga, da ubrza dobijanje azila zbog "ugrozavanja slobode govora", ali reakcija rulje koja ga je napala upravo pokazuje zasto zapadnjaci u ovim likovima vide opasnost za svoje zivotne vrijednosti. Zamisli lika koji se zeli naseliti u jednu od najbogatijih i najliberalnijih zemalja svijeta, a marisao bi u coporu one sa cijim se stavovima ne slaze.
vivaldi

#159 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by vivaldi »

ma zajebana situacija skroz, jer ovo vise nije migracija, ovo je opsti egzodus koji je nezapamcen..njih hiljade pristize na dnevnoj bazi, to je nemoguce apsorbovat.

neki dan onaj britnaski ministar rece da je to postalo prijetnja za evropski standard i nacin zivljenja i nije bogami daleko od istine. zapadna evropa je prvo upila stotine hilajda izbjeglica iz ex yu prije 20 godina, a onda prije 10 godina jos veci talas poljaka, rumuna, bugara, a i jugovica koji i dan danas odlaze kako znaju i umiju.

mnoge zemlje poput austrije su odavno zasicene, a ovaj treci talas u tako kratkom periodu je daleko najveci, a kraj mu se ne nazire.

druga stvar, toliko ih dolazi da je nemoguce izvrsiti ni sigursnosne ni zdravstvene provjere sto je naravno vrlo vazno..

i tu je naravno geografsko porijeklo i milion specificnosti jer masa ti ljudi do kraja zivota ne bi uspejla ni pismo naucit, a kamoli jezik..to je ogorman teret.

a sa druge strane tu je opet humanitarni apsket, empatija, ljudi i nevolji...jebeno
detroit-mercy

#160 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by detroit-mercy »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
detroit-mercy wrote: Pa i mi smo slali vojnike u Irak i Afangista, jel trebaju i nama prevalit izbjeglica :skoljka: .
Nismo EU niti dio NATO-a ali mislim da imamo moralnu obavezu iz više razloga ako se to zatraži od BiH ili ako neke izbjeglice zatraže azil u BiH.
Mi smo vec dio NATO-a i jedva cekamo da postanemo punopravni clanovi. Iako nismo dio NATO-a nije nam bilo mrsko ici u Irak i Afganistan :skoljka:. Sutra kad BiH postane punopravna clanica, hoces li i nas kriviti za svaki postupak NATO ili ces reci mi nismo krivi jer se nasa ionako ne melje u NATO-u.
Drvosjeca iz Dejcica

#161 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Leons wrote:
Prpa.ba wrote:Pokusavam zamisliti lokalne panislamiste i narikace nad zlom sudbom bliskog istoka u situaciji kada bliskoistocne horde zakucaju i na nasa vrata a ne budu samo u tranzitu... :mrgreen:

Znaš šta je najgore u tom slučaju?

To što će ti imigranti biti samo ulje na vatru ionako podgrijanoj socijalnoj situaciji. Oni BPNP i slični njima iz sva tri naroda će masovno regrutovati djecu jer će to biti trendy. Pa će se onda radikalizirati ljevica kao odgovor na navedene i eto ti haosa.

BiH ne može polovinu populacije da zaposli i da izdržava a forumaš @drvosječa misli da imamo obavezu da primamo izbjeglice. Možda i imamo al' valjalo bi je izbjeć.
Ma ja samo da ne remetimo dobre komšije Srbe i Hrvate, da nam šta ne zahatare. :oops:
insomnia78

#162 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by insomnia78 »

detroit-mercy wrote: Pa i mi smo slali vojnike u Irak i Afangista, jel trebaju i nama prevalit izbjeglica :skoljka: .
Nismo EU niti dio NATO-a ali mislim da imamo moralnu obavezu iz više razloga ako se to zatraži od BiH ili ako neke izbjeglice zatraže azil u BiH.
Ma kakva BiH
BiH njih ne zanima, vidis da ni ne prelaze preko nase teritorije
vivaldi

#163 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by vivaldi »

insomnia78 wrote:Ma kakva BiHBiH njih ne zanima, vidis da ni ne prelaze preko nase teritorije
u pravu si, ali i to ce sigurno biti jak kontra argument. jer onda ispada da su ipak i ekonomski migranti, a ne da samo bjeze od rata.

naravno logicno je da bjeze tamo gdje ce najbrze stat na svoje noge, al ipak nije tesko zamisliti da se to moze bez problema i drugacije tumaciti
Leons

#164 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Leons »

Ma ja samo da ne remetimo dobre komšije Srbe i Hrvate, da nam šta ne zahatare. :oops:
Niđe veze.

Ne možemo mi primati izbjeglice jbg. Bilo bi super da možemo i da smo zajebani i jaki ali ne možemo.
Drvosjeca iz Dejcica

#165 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

detroit-mercy wrote:
Mi smo vec dio NATO-a i jedva cekamo da postanemo punopravni clanovi. Iako nismo dio NATO-a nije nam bilo mrsko ici u Irak i Afganistan :skoljka:. Sutra kad BiH postane punopravna clanica, hoces li i nas kriviti za svaki postupak NATO ili ces reci mi nismo krivi jer se nasa ionako ne melje u NATO-u.
Ja ne mogu predvidjeti šta će biti sutra, prekosutra, za 5, 15, 25 godina ali sigurno da ćemo snositi dio odgovornosti (male) za djela te neke krovne organizacije. Da li to bila EU, NATO, novo Otomansko carstvo svejedno. Naravno karikiram ovo sa otomanskim carstvom ali plastično da pojasnim... To ti je isto kao kada tvoja raja zakuha sa rajom sa Alipašina i ovi sa Alipašinog slučajno nalete na tebe u gradu i razbiju te a ti ni luk jeo ni luk miris'o, ali jebiga dio se te raje. :mrgreen: Ali živa istina, prije rata mog jarana tako prebili, jebiga.
tandmand

#166 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by tandmand »

Teško su se pokajali što su bombardovali Libiju i uveli joj demokratiju. Ali i to je samo jedan od promašaja EU. Bumerang se vraća, nije ništa kao prije.
NataliDizdar

#167 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by NataliDizdar »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa dobro to si već rekla dva puta da nećeš komentarisati moj argument pa ne vidim potrebu da to ponavljaš treći put i da ga komentarišeš, zar ne? :oops:

P.S Albanija pa ni BiH nisu rekle da će primiti samo izbjeglice kršćane? Ako je tebi i tvojoj savjesti ovo u 2015. godini OK onda ti ja G-đo Didzar ne mogu pomoći. Ja sam tu najmanji problem.
Znaci priznajes barem da problem nije u tome sto je Slovacka kriva za stanje u kojem se te zemlje nalaze, nego sto nece da prima muslimanske izbjeglice? Taj argument mogu barem donekle razumijeti.

Meni je to politicki nekorektno ali razumljivo s obzirom na to kako su se muslimanski imigranti pokazali u evropskim zemljama prije.

Doduse, mislim da se Slovacka nece usreciti ni ako bude primala preveliki broj arapskih krscana. Jesu generalno mnogo lakse da asimiluju i integrisu nego muslimani,ali kada se skupe u velikom broju budu cesto isti problemi kao u ostalim bliskoisticnim/africkim naseljima...to je posebno opasno za malene zemlje poput Slovacke.
Drinski

#168 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Drinski »

Ovo jeste humantarni, ali i sigurnosni i demografski problem. Meni je smijesna ova ceskoslovacka prica o dzamijama, jer oni ko krscani trebaju da pomognu nevoljnicima pa ako treba i dzamiju da izgrade. Uostalom, trebalo bi pitati arape da li njima smeta sto nema dzamije pa neka se izjasne. I drugo, smijesno mi je i ova prica o tome da njih nece da prime arapski susjedi. Mozda susjedi i hoce, al migranti znaju gdje je bolje po njih.
Drvosjeca iz Dejcica

#169 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

NataliDizdar wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa dobro to si već rekla dva puta da nećeš komentarisati moj argument pa ne vidim potrebu da to ponavljaš treći put i da ga komentarišeš, zar ne? :oops:

Znaci priznajes barem da problem nije u tome sto je Slovacka kriva za stanje u kojem se te zemlje nalaze, nego sto nece da prima muslimanske izbjeglice? Taj argument mogu barem donekle razumijeti.

Meni je to politicki nekorektno ali razumljivo s obzirom na to kako su se muslimanski imigranti pokazali u evropskim zemljama prije.

Doduse, mislim da se Slovacka nece usreciti ni ako bude primala preveliki broj arapskih krscana. Jesu generalno mnogo lakse da asimiluju i integrisu nego muslimani,ali kada se skupe u velikom broju budu cesto isti problemi kao u ostalim bliskoisticnim/africkim naseljima...to je posebno opasno za malene zemlje poput Slovacke.
Pa ja i kritikujem Slovačku zbog diskriminirajuće odluke da primi samo kršćane izbjeglice. Njena odgovornost za stanje na BI nije ista kao recimo Francuske, Engleske ili Amerike ali da je ima sigurno da je ima. Ništa drugo i ne tvrdim od samog početka.
Bodkin

#170 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Bodkin »

Poenta je da ovo nisu samo ratne izbjeglice. Puna evropa egipcana, ili afrikanaca van libije. Realno moraju reci stop, nema vise. Nema sanse da se amortizira ovakav val ljudi. Najgore je sto tim sto uspjevaju ostati daju zeleno svjetlo ostalim.
A vidim neki pisu kako su krivi zapadnjaci sto nema libije ili sirije. Prvo, sta je sa ostalim zemljma. Drugo, dan danas vidimo "rebele" po siriji i vidjali smo ih po libiji. Svi se borili za slobodu od diktatora. U libiji se oslobodili. Cak i na forumu im klicali. Sta je sad problem onda? Imaju slobodnu drzavu.
Sirija je ista prica
Bodkin

#171 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Bodkin »

NataliDizdar wrote:

Pa ja i kritikujem Slovačku zbog diskriminirajuće odluke da primi samo kršćane izbjeglice. Njena odgovornost za stanje na BI nije ista kao recimo Francuske, Engleske ili Amerike ali da je ima sigurno da je ima. Ništa drugo i ne tvrdim od samog početka.
Koja je odgovornost slovacke i zasto bi slovacks ili bilo koja zemlja primila bilo koga?
5 0 5

#172 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by 5 0 5 »

Leons wrote:
Ma.Le.Na wrote:
a prisjetimo se i kako je NAS evropa gledala..i POKUSAJMO ne bit smradovi pa to isto radit sirijcima

Image
Šta kako nas je Evropa gledala? Nije tu sliku neko tamo pravio već "konceptualna umjetnica" Šejla Kamerić prepisujući grafite pijanih vojnika pa oblijepila čitav grad Sarajevo svojim kretenskim plakatom u kojem pljuje po Bosankama. Kada neko drugi to radi onda je ksenofob a kada naša Šejlica onda je progresivna umjetnica. :-)

Zabrane ulaska imigrantima su sasvim legitiman politički stav i bilo bi super kada bi ovi kontraši bar jednom pokušali iznijeti kontraargument koji se zasniva na logici a ne na emocijama i papagajskom ponavljanju riječi fašista, rasista itd.
nije zvaka za seljaka. je li tako? :lol: :lol: :lol: :lol: koji tikvan. :run:
Drinski

#173 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by Drinski »

Pravno nemaju odgovornost da bilo koga prime, jer onda bi svi crnogorci otisli u svedsku. Ali, politicki, mislim da im se vraca bumerang. Ne mozes se sexati a da ti ne udje, osim ako nisi amer..njima niko nista ne moze.
vivaldi

#174 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by vivaldi »

bilo bi dorbo da se javi @aleksomkd i da kaze da li je ovih dana moguce da makedonac otputuje za srbiju jer kad vidim onu klaonicu na zeljeznickoj i autobuskoj, ne vidim nikakvu mogucnost da nadje kartu i mjesto.

ono je totalni kolaps
don vito

#175 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...

Post by don vito »

tandmand wrote:Teško su se pokajali što su bombardovali Libiju i uveli joj demokratiju. Ali i to je samo jedan od promašaja EU. Bumerang se vraća, nije ništa kao prije.
Zbog Libije mi je cak u neku ruku i drago sto se Evropi vraca bumerang u vidu izbjeglica, ali nazalost bumerang ne dolazi Americi, Francuskoj i Italiji koji su zakuhali u Libiji nego izbjeglice sa juga Italije salju u Njemacku i Svedsku. Nesto slicno vidimo u Siriji, gdje je jedan od glavnih sponzora rata Katar sa svojim gebelsovskim servisom Al Dzazira, a primili su nula izbjeglica.
Locked