Premijer liga BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#151 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by -LIBERO- »

Pa cekaj, nisam mislio na to. Troskovi su i obezbjedjenje. Nije isto kad Travnikuni Vitezu bane 500Hz i TM, recimo, i kada im dolazi neka ekipa iz prve lige Fed. Osam puta vise moraju angazovati i redara i obicnih policajaca i 'kornjaca'. Onda ide infrastruktura, koja se IPAK sve vise i vise poostrava...i taj roster koji se neminovno mora tri puta kvalitetom pojacati. Minimum-minimuma, mora se budjet poduplati, i to da se bore za opstanak.

Ima tu troskova koliko hoces. Imao sam priliku razgovarati s jednim covjekom koji je u upravi jednog kluba iz lige Feder.i on mi je licno to rekao. Preko 95%klubova jednostavno ne mogu, i kada bi usli u PL, isfinansirati cijeli tok lige. Moze, ali da odrade tu jednubsezonu i opet nazad. Al koja je fajda toga. ;-)
Eborg

#152 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Eborg »

Meni i dalje nije jasno zašto tako lahko odustajemo od plastičnih terena. Bez boljih terena skraćenje lige je samo dio rješenja.

Za naš javašluk ulaganje novca u terene koje treba njegovati i održavati je čisto bacanje novca u bunar. "Bilino polje" nije grohnulo ali moglo je to mnogo bolje. E sad, teško da će biti ulaganja u narednih 10-tak godina pa se sve greške ne mogu ispraviti.

Dakle, sa plastičnim terenima možemo imati manju polusezonu (ili je ne moramo uopće ni imati) i uvijek će biti u top-stanju, tj. neće biti uništeni kišom i snijegom kao ni (ne)brigom klupskih domara ili lokalnih komunalaca sa osnovnom školom i bez bilo kakvog znanja o toj tematici.

Koliko mi je poznato plastični teren je obavezan u Rusiji i Češkoj i vjerovatno u većini nordijskih zemalja.

S obzirom da mi forsiramo taj "tehnički fudbal" to je nešto što se može dugoročno odraziti i na uigravanje naših klubova u tom segmentu, pogotovo kada svake godine kada odu na iole normalan stadion predstavnici Željezničara, Sarajeva, Širokog Brijega i ostalih klubova sa čuđenjem konstatuju da je teren "brz" i da će morati prilagoditi pas-igru tome.
Maharadza

#153 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Maharadza »

Eborg wrote:Meni i dalje nije jasno zašto tako lahko odustajemo od plastičnih terena. Bez boljih terena skraćenje lige je samo dio rješenja.

Za naš javašluk ulaganje novca u terene koje treba njegovati i održavati je čisto bacanje novca u bunar. "Bilino polje" nije grohnulo ali moglo je to mnogo bolje. E sad, teško da će biti ulaganja u narednih 10-tak godina pa se sve greške ne mogu ispraviti.

Dakle, sa plastičnim terenima možemo imati manju polusezonu (ili je ne moramo uopće ni imati) i uvijek će biti u top-stanju, tj. neće biti uništeni kišom i snijegom kao ni (ne)brigom klupskih domara ili lokalnih komunalaca sa osnovnom školom i bez bilo kakvog znanja o toj tematici.

Koliko mi je poznato plastični teren je obavezan u Rusiji i Češkoj i vjerovatno u većini nordijskih zemalja.

S obzirom da mi forsiramo taj "tehnički fudbal" to je nešto što se može dugoročno odraziti i na uigravanje naših klubova u tom segmentu, pogotovo kada svake godine kada odu na iole normalan stadion predstavnici Željezničara, Sarajeva, Širokog Brijega i ostalih klubova sa čuđenjem konstatuju da je teren "brz" i da će morati prilagoditi pas-igru tome.
Apsolutno se slažem i podržavam tu ideju oko plastičnih terena! :thumbup:
BHF_Manijak

#154 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by BHF_Manijak »

Bosnjak bi i to zajeb'o... Garantujem da ni to ne bi bili u stanju odrzavati, pa bi onda nakon pola godine vidjao komade trave kako otpadaju... Mi prvo sebi glave moramo promjeniti i javasluk u nama, pa onda sve ostalo.
sheilak

#155 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by sheilak »

iz usluge za respu koji je banovan

sadasnji sistem
premijer
16
federacija srpska
16 14
druge lige fed I druge lige srpske
16 16 16 14 I 14 14

prva godina
premijer
ispada 4 ulaze 2
14

prva liga
4 iz premijer i po 3 iz prvih entitetskih liga poslije prvaka
10

prve entitetske lige
12 federacija 10 srpska

druga godina
premijer ispada 4 ulaze 2
12

prva liga ispada 4 ulaze 2
zavisno od toga ko ispadne al pretpostavimo ispadne ravnomjerno 2 federacija 2 srpska
onda ostaje
10

prve entitetske lige
14 federacija 12 srpska

treca godina
premijer 4 ispada 2 ulaze
10

prva liga
4 ispada 2 ulaze
ista pretpostavka
10

prve entitetske lige
federacija 16 srpska 14

popunjavanje entitetskih liga je skoro nebitno i to se moze rijesiti na nekoliko nacina

licno sam razradio citav sistem u bih po onome sto poznajem mada nisam siguran koliko ima
ovih nizih liga posebno u tz kantonu jer njih ima najvise i brcko distrikt koji spada
koliko znam pod rs savez
uglavnom samo bi prve dvije lige bile na teritoriji citave drzave a ostale bi bile regionalno
ogranicene zbog troskova

i jedina briga mi je kako bi navijaci se ponasali u ovoj prvoj zajednickoj ligi posebno kad bi
se sastajali klubovi iz 2 entiteta i sl

uslovi za premijer ligu strogi od terena stadiona i dugovanja i da u premijer ligi samo budu
profesionalni a prva poluprofesionalni ili ograniciti ako si duze od 5 godina u premijeru
moras postati profesinalan i sl
ako ne ispunjavas teren i stadion igrati na najblizem koji ispunjava
ako ne ispunjavas ostalo oduzimanje bodova u sljedecoj sezoni

prva liga blazi kriteriji al ipak neki minimum postaviti
dok ostalo bude na entitetskom nivou
cyprus

#156 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by cyprus »

Mislim da je zasad iluzorno i bespredmetno razmišljati o drugom rangu na nivou cijele države... Daj da se PL smanji na 12, pa ćemo onda vidjeti šta i kako dalje...
sheilak

#157 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by sheilak »

ovo je samo prijedlog kako bi najbezbolnije i najlakse bilo preci na sistem 2 lige pa regionalne a da ima po 10 klubova u prve dvije
nesto kao skotska
Kemal Malovčić

#158 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Kemal Malovčić »

Ja sam za ligu od 11 klubova.
Eborg

#159 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Eborg »

Evo iz ove tabele se jasno vidi "takmičivost" jedne lige, mi smo pri dnu sa 16 klubova i 4 evropska mjesta, samo 25% lige se bori za nešto, ne računajući borbu za opstanak.

Mnogo bogatije i fudbalski jače zemlje imaju manje lige od naše, odnosno veći broj evropskih mjesta.

Image
AcaLukas

#160 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by AcaLukas »

Ako bude liga 10 onda obavezno treba uvesti neki zakon da maksimalno 2 kluba iz jednog grada mogu igrati. Hebo ligu ako ce Sarajevo imati 4 kluba od ukupno 10. Eto recimo nek se na pocetku potpise da iz Sarajeva automatski ide Zeljo, a za drugo mjesto ser rotira svake godine Sarajevo/Olimpic/Slavija. Tako bi i manje sredine poput Bihaca i Banovica mogli imati svoje premijerligase.

Ko u NBA

Znaci Sarajevo max 2 kluba
Mostar max 2 kluba
cyprus

#161 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by cyprus »

E jebiga :lol:
jeza u ledja

#162 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by jeza u ledja »

AcaLukas wrote:Ako bude liga 10 onda obavezno treba uvesti neki zakon da maksimalno 2 kluba iz jednog grada mogu igrati. Hebo ligu ako ce Sarajevo imati 4 kluba od ukupno 10. Eto recimo nek se na pocetku potpise da iz Sarajeva automatski ide Zeljo, a za drugo mjesto ser rotira svake godine Sarajevo/Olimpic/Slavija. Tako bi i manje sredine poput Bihaca i Banovica mogli imati svoje premijerligase.

Ko u NBA

Mostar max 2 kluba
Kakve gluposti si u stanju napisati, nevjerovatno. :o
phillie

#163 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by phillie »

:lol: :thumbup: :mrgreen:
Kinaski

#164 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Kinaski »

Eborg wrote:Meni i dalje nije jasno zašto tako lahko odustajemo od plastičnih terena. Bez boljih terena skraćenje lige je samo dio rješenja.

:thumbup:
Charuga
Globalni moderator

#165 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Charuga »

AcaLukas wrote:Ako bude liga 10 onda obavezno treba uvesti neki zakon da maksimalno 2 kluba iz jednog grada mogu igrati. Hebo ligu ako ce Sarajevo imati 4 kluba od ukupno 10. Eto recimo nek se na pocetku potpise da iz Sarajeva automatski ide Zeljo, a za drugo mjesto ser rotira svake godine Sarajevo/Olimpic/Slavija. Tako bi i manje sredine poput Bihaca i Banovica mogli imati svoje premijerligase.

Ko u NBA

Mostar max 2 kluba
Odličan post, svaka čast ... :thumbup:

:mrgreen:
Herr Flick

#166 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Herr Flick »

Hljebe dragi sta neces sve procitat ovde :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#167 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by -LIBERO- »

Post uokviriti treba :D :lol:

Mada, na stranu to napisano, liga 10 ili 12 , sigurna su 4 kluba iz Sarajeva, jer Slavija nece ispasti....a eto sarajevska su regija-predgradje. Jos kada bi bila liga 10 dvokruzno, pa sve bi se skoro u Sarajevu igralo. BHT, umrli, ce lobirati za ovo :D
Havatar

#168 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Havatar »

Ko u NBA

Mostar max 2 kluba
Stop tramvaj ligi
Butmiran

#169 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Butmiran »

Ljudi ligu treba proširiti na 20 klubova, vjerujte.
jeza u ledja

#170 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by jeza u ledja »

Havatar wrote:

Ko u NBA

Mostar max 2 kluba
Stop tramvaj ligi

eee , pa da, i tebe smo zaboravili.
Znaci ti, Iker C i Aca Lukas - Trio Fantasticus.

Doduse ja sam uvjeren da se radi o istoj osobi.
Logovan

#171 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Logovan »

Butmiran wrote:Ljudi ligu treba proširiti na 20 klubova, vjerujte.
Ja bih cak stavio 22 kluba. Bilo bi zanimljivije. :D
sheilak

#172 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by sheilak »

Nek svako selo ima klub u prvoj ligi nek onda bude 24 kluba. (respo)
Charuga
Globalni moderator

#173 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Charuga »

Premijerligaši složni: Želimo smanjenje lige i napredak bh. nogometa

http://www.klix.ba/sport/nogomet/premij ... /141202063
jeza u ledja

#174 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by jeza u ledja »

Znaci svi zivi su se izjasnili da zele smanjenje lige na 12 ili 10 klubova. Mislim da sam procitao komentare predstavnika svih klubova PL. Samo je onaj iz Radnika rekao da se kao s tim priceka, ali i to je kaze zbog toga sto se oni bore za opstanak. :D Iz Saveza smo vec culi od Ljubojevica, Beusa, predsjednika FSRS....
Bilo bi tragicno da se nesto ne pokrene vec sada.

Znam da ce se zakaciti oko samog modela takmicenja, koliko klubova ispada, koliko ulazi i odakle, ustrojenje nizih nivoa itd, pa sam zbog toga skeptican.
cyprus

#175 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by cyprus »

Ja mislim da će to proći bez većih problema...

Složiće se da se od sezone 2015/16 liga smanji na 12 klubova.... U sljedećoj sezoni onda vjerovatno ispada šest timova... Nakon toga, ispadaće dva, a iz entitetskih liga ulazit po jedan klub... Jedino nisam načisto kakav bi format takmičenja bio... Ako se odluče za trokružno svak sa svakim - to je sranje... Ja se nadam podjeli lige na gornji i donji dio nakon 22 kola...

Možda se odluče i za postepen prelaz, pa prvo dobijemo ligu 14, ali to je totalno nepraktičan broj za ligaški sistem... Premalo kola za dvokružni sistem, a previše za trokružni... Istina, mogu se igrati neki idiotski play-offovi i doigravanja...

Niži nivoi bi trebali ostat nalik sadašnjim...
Locked