Robovlasnici-privatnici

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mirsek

#151 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by mirsek »

prog321 wrote:Iskreno, nema velike razlike od srednje škole i magistra engleskog jezika.
Konkurencija im je google translate :-D
Nije bas ako trebaju strucni prevodi, nemoj pretjerivati. ;-)
prog321

#152 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by prog321 »

Engleski svako danas priča.
5 godina da je gledala tv vjerovatno bi isto uhavizala.
Neka se udara nogom u guzicu od sreće za taj posao od 750 keem. :-D
mirsek

#153 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by mirsek »

prog321 wrote:Engleski svako danas priča.
5 godina da je gledala tv vjerovatno bi isto uhavizala.
Neka se udara nogom u guzicu od sreće za taj posao od 750 keem. :-D
A to mislis za recepciju, ja kontam za ove internet poslove gdje moze iskoristiti diplomu i zvanje. :-)
mirsek

#154 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by mirsek »

Nisrin wrote:Pa zar postoji u Bosni posao da radis samo ono sto ti je "opis posla"??? Vjerujem da se svugdje radi sto je forumas napisao da radi i on, zbog toga i jesu niske i mizerne plate, sto robovlasnicka stoka, feudalci koriste ionako tesku socio-ekonomsku situaciju, malo trziste, "ovce", veliku potraznju za poslom pa onda mogu reci 750 KM ti je plata i jos treba da si mi zahvalan, a to sto neces imati ni 1 slobodan dan u sezoni, nadoknadit ces van sezone, kad budes imao jedan ili dva :D
Ne uzimaju sve parametre u obzir, to je to!

Da je nekome duznost da se javlja na telefon, rezervise sobe, izdaje kljuceve, pruza informacije o znamenitostima, restoranima itd normalno da bi ta plata od 750 bila realna!
Dobro, neka ode i proba, ako je zatrpaju sa gore nabrojanim poslovima na vrata i alahimanet.
Sociolog

#155 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Sociolog »

Štamparija OKo...radiš ko Crnac u 3 smjeni, za 18-25 km... s pola sata pauze...ne sjedis ni 5 minuta uglavnom, za studensku populaciju..šefovi arogantni i bezobrazni
Sociolog

#156 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Sociolog »

nema kopiranja...nosiš Novine na paletama, do 4-5 ujutro i pješke kući...rijetko kad ugrabiš 1 tramvaj
lajkujMe

#157 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by lajkujMe »

Posto radim na recepciji odmah da srusim tu laz da smo uvezani s "kuravama", radim vise od 5 godina ovaj posao, pitali me gosti do sad 5-6 puta za te "usluge" a posto ne znam takve niti brojeve rekao sam mu da mi je zao i da mu ne mogu pomoci. Vidjao sam ih 2 puta dosada kod mene, niti su se ponudili te zene da im pomazem u pronalasku posla niti je mene zanimalo da ja od njih uzmem broj za buducu suradnju tako da kazem. Tako i da sam uvezan nema od tog mnogo hajra bar ne u onim hotelima u kojima sam ja radio.

Ko jeste uvezan su poneki taksisti.

I usput receno ta dva puta sto sam ih vidio kako idu na "posao" mi ih je zgadilo do kraja zivota btw zamislite jos su to kao lijepe mlade cure ala elitnije pa se u istoj sobi u roku od sat vremena odrade 3 musterije :run:

Ako ima ikakve dodatne zarade u ovom poslu to je slanje gostiju (tajno od gazdi naravno) kod privatnih smjestaja prosjecno ide 5 eura po osobi. Medjutim ni ovim se ne bavim jer je ovo sve uvezano i kad tad ce se procuti do tvog hotela.
Poneki rent a cari daju proviziju za svaku musteriju. I to je to.

Po meni licno za ovaj posao koji ja moram da radim trenutno plata bi morala biti najmanje 800 km plus da sam prijavljen.

Zao mi bude i ovih mladih sto iz srednje dolaze na ovakav posao u BIH dodju puni nade nekog lijepog posla, poslije 3-4 mjeseca realnost je sumorna.

Hoteli Ilidza ne daju ni platu
U Europi plate su u prosjeku 500 km ne prijavljeno naravno
U Bristolu traze perfekciju pa je pritisak veliki
U svakom Motelu, Pansionu ili Hostelu u Sarajevu imate po bar jednog neprijavljenog radnika. Prosjek osoblja je oko 5-6 ljudi mozda malo vise.
Ima ih par za koje znam da varaju radnike a ima i par za koje bih rekao da su ekstra fini prema radnicima.
E jedino ne znam za one Marriot hotele nisam cuo nista od njih.

Vecini ljudi rad u ovoj bransi je prolazan, vecina radnika su ili mlade djevojke ili momci koji su tek iz srednje izasli ili aktivni studenti koji trebaju koju ekstra marku. Malo je onih kojima je ovo karijera.

I da odgovorim originalnom pitanju, ako gazda da platu redovno i radi na recepciji nek bude itekako sretna s 750 km plate to je vrlo rijetko kod nas. Cak sta vise dosad najvisa za koju sam ja cuo je 600 km i to ne prijavljen.
medvjed23

#158 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by medvjed23 »

bio sam i ja nekad momak za sve :D al moje iskustvo sa poslovima, koji ne pripadaju radnom mjestu, nije nešto aman loše.. prvo, radilo se o jednostavnim, laganim poslovima, koji nisu zahtijevali posebne vještine.. i drugo, zbog dodatnih poslova nisu trpjeli oni primarni.. nisam ostajao prekovremeno niti posao nosio kući.. sve, i primarno i dodatno, sam bez srkleta stizao na vrijeme obaviti.. al naravno, moguće je, čak i vjerovatno, da postoje suprotna iskustva, da postoje ljudi, opterećeni toliko da ne znaju gdje, kako ni zašto udaraju :D oni imaju osnova da išću više para, a da li će ih i dobiti, to je druga priča..
prog321

#159 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by prog321 »

lajkujMe wrote:
I da odgovorim originalnom pitanju, ako gazda da platu redovno i radi na recepciji nek bude itekako sretna s 750 km plate to je vrlo rijetko kod nas. Cak sta vise dosad najvisa za koju sam ja cuo je 600 km i to ne prijavljen.
U branzi si 5 godina pa izjaviš ovakvu glupost?
Ja sam u branži 5 minuta pa znam da je u Bristolu i Mariottu za recepcionara početna plata 700 Km i svi uredno prijavljeni. :-D
vješalica

#160 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by vješalica »

Nisrin wrote:
mirsek wrote:
Nisrin wrote:Dok je ovaca bit ce i vune...
citam raspravu na FBu...gospodja drzi agenciju za njegu starijih...

Posao kucne njege starih i bolesnih lica podrazumjeva kupanje,hranjenje,presvlacenje,mjenjanje pelena,praznjenje kese urinarnig katetera,mjenjnje stome,davanje terapije,mjerenje secera,pritiska i ostalih parametara.Svi pacijenti su u svojim kucama i svaka sestra,tehnicar i njegovateljica imaju svoga pacijenta.Rade se dezure koje traju po osam sati,dvanaest (dnevna smjena,rijetko nocna)i dvadeset i cetiri.Kada su u pitanju smjene od 12 i 24 jednoga pacijent radi dvoje i smjenjuju se.Kadar trazimo stalno jer stalno primamo nove pacijente!I

OVO JE OPIS POSLA, plata je 400KM za smjene od 8h i 12h, a za 24h je 500 :s i cudi se sto ljudi nece da rade, sto bjeze itd...Ja ne znam sto je onda svima cudno sto mladi bjeze odavde i idu isto ovo raditi za puno vece pare negdje vani...
Nisi odgovorila, iz cega ti drugarica ima master ??
Mozda sa tom informacijom mozemo dati kvalitetnije misljenje i bolje prijedloge sta bi joj se isplatilo da uradi ?

engleski jezik i knjizevnost,a vanredno studira i na FPN, ne znam dokle je stigla!
Nije bitna poenta njenog zvanja, opet se trudila i ucila 5 godina,, za razliku od nekog ko je zavrsio trogodisnju srednju skolu i njemu je ta plata od 750KM mozda i vrhunac i sasvim uredu prihvata rad bez dana odmora u sezoni, smjene, udaljenost hotela i sta sve nosi posao sa sobom...
Drugarica ti nije kvalifikovana za posao njegovateljice
Još jedna u nizu teorija ona je završila jebeni master na ff i njene kvalifikacije su veće od onoga sa III ss ili sa IV ss
nikad da saznate šta su obrazovni profili
a što je najgore naštancali ste fakultetske diplome iz vas gori neznanje
vješalica

#161 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by vješalica »

Matijevic_Vlado wrote:
TDK-90 wrote:
vješalica wrote:

Uciti uciti i samo uciti , pardon citati :mrgreen:

Moj osvrt je na Bingo u Tuzlanskom kantonu, gdje su ljudi/kupci razvili naviku da cesto kupuju nekom, nesto u povodu necega-poklon.
Misli se na fakat smrdljivu kinesku robu ....kucne NEpotrebstine, ne kvalitetan alat, el. uredjaje i sl. i :bih:
pročitaj šta si napisao pa onda boldiraj
Pa neces valjda jesti alat, el. Uredjaje i sl? Jedino ako je to tebi jestivo jer je iz Binga?
jel ti ovo "secret profil"? :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#162 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Tomahawk11 »

Imas master ili diplomu nekog fakulteta - trazi posao u struci.
Zasto zavrsiti engleski jezik i knjizevnost, a raditi kao recepcionerka?
E sad, druga strana medalje, ako ne mozes dobiti posao u struci, onda trazis onaj koji moze.
Da li ce to biti posao recepcionerke sa start platom od 750 KM...zavisi koliko tom nekom treba posao.
750 KM za posao recepcionerke hotela nije mala startna plata. Niko te tu ne pita imas li master ili doktorat, tu je zvanje u drugom planu.
Zasto uopste neko s masterom da radi posao na recepciji? Pa jedino ako nema drugog izbora. Diploma macku o rep, do nekih boljih vremena.
ho oponopono

#163 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by ho oponopono »

...boli njih dupe da li imaš dr.mr.fr...alo robovlasnik-privatnik...imaš opis posla i izvoli radi bez kukanja, prosim lijepo...

...hoćeš -nećeš, ne moraš... uvijek ima neko ko ga mora obavljati, znaš ono jalova utjeha...kakvi avioni-kamioni...ništ sa neba ne pada, osim kiše i snijega...

...pih još izvoljeva povišicu koja smijurija...dobro ju šef nije uz pult naguzio...jer mu se eto može... žena mu monotona, ljubavnica počela i ona jada zvocati...

...e moj Gospode...jer kao, mirno je, a ponor je sve što vidim... :pusi2:
muha_sa

#164 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by muha_sa »

ho oponopono wrote:...boli njih dupe da li imaš dr.mr.fr...alo robovlasnik-privatnik...imaš opis posla i izvoli radi bez kukanja, prosim lijepo...

...hoćeš -nećeš, ne moraš... uvijek ima neko ko ga mora obavljati, znaš ono jalova utjeha...kakvi avioni-kamioni...ništ sa neba ne pada, osim kiše i snijega...

...pih još izvoljeva povišicu koja smijurija...dobro ju šef nije uz pult naguzio...jer mu se eto može... žena mu monotona, ljubavnica počela i ona jada zvocati...

...e moj Gospode...jer kao, mirno je, a ponor je sve što vidim... :pusi2:
a kineski mačak :?
prog321

#165 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by prog321 »

Tomahawk11 wrote: Zasto uopste neko s masterom da radi posao na recepciji? Pa jedino ako nema drugog izbora. Diploma macku o rep, do nekih boljih vremena.

Mozda zato sto ima bezveze master koji realno ne vrijedi dalje od zvanja srednje skole ? :-D
Tomahawk11
Globalni moderator

#166 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Tomahawk11 »

prog321 wrote:
Tomahawk11 wrote: Zasto uopste neko s masterom da radi posao na recepciji? Pa jedino ako nema drugog izbora. Diploma macku o rep, do nekih boljih vremena.

Mozda zato sto ima bezveze master koji realno ne vrijedi dalje od zvanja srednje skole ? :-D
Pa onda se ni ne pozivas na taj master.
Jednostavno je - hoces, neces, ima ko hoce.
bumerangss

#167 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by bumerangss »

prog321 wrote:

i meni ništa mrže kad neko kaže "on magistar a na biro pa zamisli ti to" :-) danas 50% studenata upisuje master a dosta njih i doktorat a ta zvanja su potrebna samo onome ko misli ostati u akademskim vodama i biti ass doc i prof.dr a za samo tržiste ta zvanja ne piju puno vode, pogotovo ako su iz Kiseljaka, Travnika, Pala... i drugih zabiti :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#168 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Tomahawk11 »

Jednostavno je, hoce - nece.
I nema to veze s tim sta je ko zavrsio, nego sta ko radi.
Tacno je da neko radi posao za koji nema odgovarajuce kvalifikacije niti strucnu spremu. Takav sistem.
vješalica

#169 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by vješalica »

Ok, ako neko ima srednju skolu turisticku i radi taj posao uredu je da ga radi za 600KM
Ako ima master ff onda je 1200 jel tako?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#170 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Truba »

pri ovim troškovima života trebalo bi biti minimalno 1300 za oboje
vješalica

#171 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by vješalica »

Nisrin wrote:Normalno da niko nikome nece dati extra platu samo zato sto ima master, neku dr. titulu-- ali sto bi neko sa masterom hladno pristao i zadovoljio se takvom platom, ako taj posao zaista i vrijedi vise? Valjda ti obrazovaniji ljudi su svjesniji svog rada, ne uvijek, ali u vecini slucajeva, pa zato i zahtjevaju vecu platu---ne treba joj niko dati platu 1000KM jer je zavrsila neki fakultet, vec zato sto RADI i obavlja punooo vise zadataka u sklopu tog posla i st zaradi tu platu...

Niko nije rekao da bi radila kao njegovateljica, a sve i da hoce moze se prekvalifikovati danas svako, cak u Njemackoj nude tu prekvalifikaciju o njihovom trosku i traje nekoliko godina!!

Ovdje zavrsavam diskusiju jer mi se povraca od potcjenjivanja svih fakulteta tipa FPNa, Prava, Ekonomije, Filozofskog itd. jer su izgleda na ovom forumu sve sami inzenjeri sa ETFa, masinstva i doktori medicine, pa ako si zavrsio bilo sta drugo to je bezveze, onako, bezvrijedno i milion epiteta dok HILJADE ljudi sa tih "bezvrijednih" fakulteta radi na odlicnim pozicijama, CAK I VAN SVOJE STRUKE, extra su placeni, cak bolje nego mnogi doktori ili inzenjeri...jednostavno im se posrecilo ili su imali neku dobru vezu da upadnu...
Da ne pricam o primjerima gdje ljudi sa SSS rade odgovorne poslove za extra visoke plate, VAN SVOJE STRUKE ponovo, a neki i u svojoj...

Sto se tice plata u dr. hotelima, Birstol nudi istu platu, Mariott i Hollywood MNOGO VECU, ali nemaju svi jednaku platu ni u tim hotelima, a i dalje smatram da je posao na recepciji stresan, naporan, odgovoran i da to nije puko zvanje na telefon, rezervacija soba i urucivanje kljuceva!
Izgleda da citiranje nije islo najbolje pa smo dobli pogresan kontekst i raspravu.
Postoje poslovi u kojem mozes zaposliti svako strucno zvanje a opet postoje poslovi u kojima to ne mozes nikada uraditi.
Npr neko sa ff ef ili slicno nikada nece zamijeniti inzenjera niti moci raditi njegov posao ,ukljucujuci i doktore ,farmaceute itd...ili mozda automehanicare,zavarivace i sl....
Meni je naprosto muka kad neko dodje i sire mase ubjedjuje da moze ovo i ono raditi samo zato sto ima fakultet,ohanite vise nemaju ljudi prakse i nemaju pojma a hoce menadzerske plate i da budu tretirani ko bogovi
Nemate pojma koliko treba vremena,posla i intenzivnog rada da se iskuje dobar pravnik,ekonomista a ne neki fukljo koji ne zna ni sta je virman a svi samo dobro umisle da mogu i da znaju sto je suprotno onome sta se pokaze na djelu
vješalica

#172 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by vješalica »

Tomahawk11 wrote:Jednostavno je, hoce - nece.
I nema to veze s tim sta je ko zavrsio, nego sta ko radi.
Tacno je da neko radi posao za koji nema odgovarajuce kvalifikacije niti strucnu spremu. Takav sistem.
Narod je obicno roblje ovdje prisiljen je raditi sve i svasta jer postoji nered u obrazovnom sistemu,nerealne zelje i mogucnoati ljudi,nered na trzistu rada i ostalo.
Neko zavrsi 3 godine za konobara pa mijesa malter na gradjevini a usluzuje me neki fakultetlija koji za duzi period konobarisanja nije shvatio da uz tanjir kolaca mora donijeti caau vode i to je normalno
kurty

#173 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by kurty »

Kad se vec hvalimo
Mart mjesec, jedna nedjelja slobodna
ukupno mart zavrsio sa 345 radni sati :izet: :izet: :izet: :izet: :izet: :izet: :lol:
djevojka bez imena

#174 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by djevojka bez imena »

Rad za privatnika? U 99% slucajeva je-ne dao Bog nikom. Nije sporan rad sam po sebi vec h odnos poslodavac-radnik.Nekultu na visokom stupnju.
Hvala Bogu ne radim za privatnika ali honorarno uskocim ponekad. Nedavno pregovarala s jednim,pa kad sam se uljudno zahvalila na cifri koju je nudio, naprosto pobjesnio, i na izlazu mi rekao da ako ne spustim nos bit cu hljeba gladna,glupa zenska glava....-dok je ratnih profitera i seljacina poput vas-valahi necu, za vas je moj posao naucna fantastika.
;)
madner

#175 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by madner »

Sto bi trebao biti 1000 KM? :?
Post Reply