Treba sjesti i uporediti šta su oni ljudi (naše dede i nane, djedovi i didovi i bake), napravili za 20 godina nakon onog rata, a šta je sad, a do tih podataka je toliko lako doći da mi nije jasno zašto se ovakve rasprave uopšte vode. Jugoslavije više nema, to je bio sistem iz onog vremena za ono vrijeme; da mu se sve ostalo može smatrati zločinom (a nije to baš sve tako, ali hajde) - to je sistem koji je izvršio industrijalizaciju jedne feudalne, agrarne i praktično nepismene zemlje za nepunih 30 godina. Ono na čemu je zapad radio 3 stoljeća uz desetine kolonija iz kojih su izvlačili resurse. Samo za to ljudima koji su imali viziju i radili da je ostvare u onom sistemu treba skinuti kapu. Taj sistem, na kraju krajeva, nisu gradili vanzemaljci, nego naši preci, roditelji i, uopšteno, mi. Ne 'neki tamo', nego mi.
Ja sam već na jednoj temi napisala da je ova vlast dobila toliko novaca u vidu pomoći da je za 20 godina mogla napraviti tri re-industrijalizacije kakve je napravila Jugoslavija u četiri petogodišnja plana, s obzirom na tehnologiju koja nam je danas dostupna. Dakle, mogla je napraviti mali Singapur, umjesto što nas je srozala ispod nivoa Paname (da uporedim BiH sa dvije države slične populacije). To su činjenice, a sve ostalo su ideologije i emocije. Ne može za sve biti kriv neko drugi, za nešto moramo biti krivi i mi sami.
A, što se sistema tiče - sistem je onakav kakav je i narod koji ga podržava. Ovo crno-bijelo ideološko linčovanje ne nastaje ni iz kakve demokratske svijesti 'novog' naroda BiH protiv totalitarne svijesti onog 'prethodnog' od kojeg je razdvojen betonskom barijerom, već je ogledalo kontinuirane kulturološke predispozicije. Jedan vrlo upečataljiv primjer je rasprava oko Zakona o radu oko kojeg se vodi meni toliko iracionalna debata da se pitam da li je 90% ljudi još uvijek u članstvu Saveza Socijalističkog Radnog Naroda Jugoslavije. Ko želi da shvati, shvatiće i to. Pa, da bar neko hoće pokupiti pse sa ulica, pa da čovjek kaže - vidi, vraćamo se u civilizaciju, a ne da država čovjeku koji sleti u grad iz "civlizacije" izgleda kao loša parodija Mad Maxa.
To konstantno prebiranje po prošlosti, i radikalna polarizacija onih koji idealiziraju i onih koji pljuju, je upravo odraz činjenice da današnje društvo ne funkcioniše i nema viziju za budućnost. U protivnom bi se bavili drugim stvarima. I zato, haj'mo malo o budućnosti.