Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
piupiu

#151 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Pa, ne znam šta je Kazaz htio reći ovim 'civilizacija', ali ako je gledati na neke vrlo obične stvari - Jugoslavija je stvarno bila civilizacija i ozbiljna država. I mislim da se to što on govori prije svega odnosi na ovo drugo, a shodno tome, ako se razvoj nekog društva smatra 'civilizacijskim', onda je Kazaz sasvim u pravu - jer je BiH post-jugoslovensko društvo (baška rat), u konstantnoj dezintegraciji. I, opet, kad se ostavi politički život na stranu (o kojem ne treba trošiti riječi), ta dezintegracija je civilizacijski negativan proces, nije pozitivan.

Treba sjesti i uporediti šta su oni ljudi (naše dede i nane, djedovi i didovi i bake), napravili za 20 godina nakon onog rata, a šta je sad, a do tih podataka je toliko lako doći da mi nije jasno zašto se ovakve rasprave uopšte vode. Jugoslavije više nema, to je bio sistem iz onog vremena za ono vrijeme; da mu se sve ostalo može smatrati zločinom (a nije to baš sve tako, ali hajde) - to je sistem koji je izvršio industrijalizaciju jedne feudalne, agrarne i praktično nepismene zemlje za nepunih 30 godina. Ono na čemu je zapad radio 3 stoljeća uz desetine kolonija iz kojih su izvlačili resurse. Samo za to ljudima koji su imali viziju i radili da je ostvare u onom sistemu treba skinuti kapu. Taj sistem, na kraju krajeva, nisu gradili vanzemaljci, nego naši preci, roditelji i, uopšteno, mi. Ne 'neki tamo', nego mi.

Ja sam već na jednoj temi napisala da je ova vlast dobila toliko novaca u vidu pomoći da je za 20 godina mogla napraviti tri re-industrijalizacije kakve je napravila Jugoslavija u četiri petogodišnja plana, s obzirom na tehnologiju koja nam je danas dostupna. Dakle, mogla je napraviti mali Singapur, umjesto što nas je srozala ispod nivoa Paname (da uporedim BiH sa dvije države slične populacije). To su činjenice, a sve ostalo su ideologije i emocije. Ne može za sve biti kriv neko drugi, za nešto moramo biti krivi i mi sami.

A, što se sistema tiče - sistem je onakav kakav je i narod koji ga podržava. Ovo crno-bijelo ideološko linčovanje ne nastaje ni iz kakve demokratske svijesti 'novog' naroda BiH protiv totalitarne svijesti onog 'prethodnog' od kojeg je razdvojen betonskom barijerom, već je ogledalo kontinuirane kulturološke predispozicije. Jedan vrlo upečataljiv primjer je rasprava oko Zakona o radu oko kojeg se vodi meni toliko iracionalna debata da se pitam da li je 90% ljudi još uvijek u članstvu Saveza Socijalističkog Radnog Naroda Jugoslavije. Ko želi da shvati, shvatiće i to. Pa, da bar neko hoće pokupiti pse sa ulica, pa da čovjek kaže - vidi, vraćamo se u civilizaciju, a ne da država čovjeku koji sleti u grad iz "civlizacije" izgleda kao loša parodija Mad Maxa.

To konstantno prebiranje po prošlosti, i radikalna polarizacija onih koji idealiziraju i onih koji pljuju, je upravo odraz činjenice da današnje društvo ne funkcioniše i nema viziju za budućnost. U protivnom bi se bavili drugim stvarima. I zato, haj'mo malo o budućnosti. :wink:
kakavdanakneiskustvu

#152 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kakavdanakneiskustvu »

ponekad kad spomenem pred nekim ljudima iz zezancije da je tito bio diktator,ali bas iz zezancije jer znam da im to smeta,pođe rasprava,kao kako to moizes reci,a sve to govore oni koji su jedva bili zivi kad je tito umro
nosara

#153 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

piupiu wrote:Pa, ne znam šta je Kazaz htio reći ovim 'civilizacija', ali ako je gledati na neke vrlo obične stvari - Jugoslavija je stvarno bila civilizacija i ozbiljna država. I mislim da se to što on govori prije svega odnosi na ovo drugo, a shodno tome, ako se razvoj nekog društva smatra 'civilizacijskim', onda je Kazaz sasvim u pravu - jer je BiH post-jugoslovensko društvo (baška rat), u konstantnoj dezintegraciji. I, opet, kad se ostavi politički život na stranu (o kojem ne treba trošiti riječi), ta dezintegracija je civilizacijski negativan proces, nije pozitivan.

Treba sjesti i uporediti šta su oni ljudi (naše dede i nane, djedovi i didovi i bake), napravili za 20 godina nakon onog rata, a šta je sad, a do tih podataka je toliko lako doći, da mi nije jasno zašto se ovakve rasprave uopšte vode. Jugoslavije više nema, to je bio sistem iz onog vremena za ono vrijeme; da mu se sve ostalo može smatrati zločinom (a nije to baš sve tako, ali hajde) - to je sistem koji je izvršio industrijalizaciju jedne feudalne, agrarne i praktično nepismene zemlje za nepunih 30 godina. Ono na čemu je zapad radio 3 stoljeća uz desetine kolonija iz kojih su izvlačili resurse. Samo za to ljudima koji su imali viziju i radili da je ostvare u onom sistemu treba skinuti kapu. Taj sistem, na kraju krajeva, nisu gradili vanzemaljci, nego naši preci, roditelji i, uopšteno, mi. Ne 'neki tamo', nego mi.

Ja sam već na jednoj temi napisala da je ova vlast dobila toliko novaca u vidu pomoći da je za 20 godina mogla napraviti tri re-industrijalizacije kakve je napravila Jugoslavija u četiri petogodišnja plana, s obzirom na tehnologiju koja nam je danas dostupna. Dakle, mogla je napraviti mali Singapur, umjesto što nas je srozala ispod nivoa Paname (da uporedim BiH sa dvije države slične populacije). To su činjenice, a sve ostalo su ideologije i emocije. Ne može za sve biti kriv neko drugi, za nešto moramo biti krivi i mi sami.

A, što se sistema tiče - sistem je onakav kakav je i narod koji ga podržava. Ovo crno-bijelo ideološko linčovanje ne nastaje ni iz kakve demokratske svijesti 'novog' naroda BiH protiv totalitarne svijesti onog 'prethodnog' od kojeg je razdvojen betonskom barijerom, već je ogledalo kontinuirane kulturološke predispozicije. Jedan vrlo upečataljiv primjer je rasprava oko Zakona o radu oko kojeg se vodi meni toliko iracionalna debata da se pitam da li je 90% ljudi još uvijek u članstvu Saveza Socijalističkog Radnog Naroda Jugoslavije. Ko želi da shvati, shvatiće i to. Pa, da bar neko hoće pokupiti pse sa ulica, pa da čovjek kaže - vidi, vraćamo se u civilizaciju, a ne da država čovjeku koji sleti u grad iz "civlizacije" izgleda kao loša parodija Mad Maxa.

To konstantno prebiranje po prošlosti, i radikalna polarizacija onih koji idealiziraju i onih koji pljuju, je upravo odraz činjenice da današnje društvo ne funkcioniše i nema viziju za budućnost. U protivnom bi se bavili drugim stvarima. I zato, haj'mo malo o budućnosti. :wink:
Sta si navalila na taj rad, te rad ovo, te rad ono... Odmori koju deceniju, pet-sest... :D

Ovo je begovska drzava, rad je totalno out, donacije su Tito ocam'... :zzzz:
SaraFina

#154 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by SaraFina »

tandmand wrote:
SaraFina wrote:
tandmand wrote:Civilizacija je trajala do 14. kongresa SKJ, januara 1990.god. Potom je Milošević ugasio svetlo i krenuo u rešavanje "srpskog pitanja".
Iz faze Antibirokratske revolucije prešao je na Balvan Revoluciju.
S nostalgijom se sjećam njegovih govora, prijetnji, opće nesigurnosti i "mogućnosti spavanja u parku". :mrgreen:

Ko nas bre zavadi seme mu se zatrlo :-)
A čuj ko. :-)
Samo je onaj koji ih mrzi sa dna kace, mogao srbe zavaditi sa bratskim narodima. Institut Tavistock, Vatikan, CIA, ljudi gušteri i Teheran. :mrgreen:

Za mene lično iz današnje perspektive, nakon svih krvoprolića devedesetih i agresije Srbije na BiH veličati Jugoslaviju znači isto što i Srbima u potpunosti pruziti ALIBI ili amnestirati tu drzavu za počinjene zločine .....

Ako neki pak to prezentiranje jugoslovenskog blagostanja posmatraju kroz beneficije koje im je uzivala familija to je drugi par opanaka..
Uglavnom ta kompletna atmosfera u SFRJ je bila očigledno nametnuta i odrzavala se od pedesetih do devedesetih na aparatima ...
Da je iole ljudskosti i sloge te tog nekog brastva i jedinstva postojalo razišli bi se civilizirano poput Čeha i Slovaka
No očigledno da je Srbima JugA sluzila kao priprema i odskočna daska za stvaranje velike Srbije...ko je nama kriv što smo zivjeli u paralelnom univerzumu.. A sad trazimo pozitivu još iz tog vremena....klasičan način samoobmane

Kontrolirali su Srbi skoro cjelokupno naoruzanje i vojnu vrhušku tkz JNA
Da nabrajam dalje nepotrebno je.. Upravo ta ista JNA naoruzavajuci paravojne formacije počinila je monstruozne zločine
Sve druge malverzacije za mene su u potpunosti izlišne :bih:
Stanovi i nekakva sindikalna ljetovališta ????? Mislim o čemu se mi lazemo ....
nosara

#155 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

SaraFina wrote: Za mene lično iz današnje perspektive mi lazemo ....
Imas ti kakvu stelu u vodovodu, da mi ne zavrcu vodu svake noci, ipak je ovo metropola... :-)

A ti, gdje obitavas...?
musicman80

#156 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by musicman80 »

Uglavnom ta kompletna atmosfera u SFRJ je bila očigledno nametnuta i odrzavala se od pedesetih do devedesetih na aparatima ...

@SaraFina: Kako se sada odrzava BiH? Nametnuti zakoni, nametnuta zastava koja ne pretstavlja niti jedan konstitutivan narod, himna tek onako reda radi, bez teksta i ikakovog znacenja, a o drzavnim praznicima ne treba ni govoriti. Svako slavi sto mu padne na pamet.
nosara

#157 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

musicman80 wrote:

@SaraFina: Kako se sada odrzava BiH? Nametnuti zakoni, nametnuta zastava koja ne pretstavlja niti jedan konstitutivan narod, himna tek onako reda radi, bez teksta i ikakovog znacenja, a o drzavnim praznicima ne treba ni govoriti. Svako slavi sto mu padne na pamet.
Ovo su nametnuli serafinini anglosaksonski bogovi, a ono nasa, domaca kukavelj... serafina voli stranjske stvari, ono sto je "in", kuzis...!? Ako nije "in", da je cokolada, govno je... "in" ili nista, nothing, nada... :oops:
JThomas

#158 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by JThomas »

to je sistem koji je izvršio industrijalizaciju jedne feudalne, agrarne i praktično nepismene zemlje za nepunih 30 godina. Ono na čemu je zapad radio 3 stoljeća uz desetine kolonija iz kojih su izvlačili resurse.
i opismenjavanje sa azijskog nivoa na evropski.
SaraFina

#159 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by SaraFina »

nosara wrote:
musicman80 wrote:

@SaraFina: Kako se sada odrzava BiH? Nametnuti zakoni, nametnuta zastava koja ne pretstavlja niti jedan konstitutivan narod, himna tek onako reda radi, bez teksta i ikakovog znacenja, a o drzavnim praznicima ne treba ni :bih: govoriti. Svako slavi sto mu padne na pamet.
Ovo su nametnuli serafinini anglosaksonski bogovi, a ono nasa, domaca kukavelj... serafina voli stranjske stvari, ono sto je "in", kuzis...!? Ako nije "in", da je cokolada, govno je... "in" ili nista, nothing, nada... :oops:

Nedelja je momci ohanite i ajmo malo o alibiju odnosno amnestiji Drzave Srbije

I pticama na granama je jasno da su te dvije stvari ključne u mom predhodnom postu

Dakle opravdavate agresiju drzave Srbije na medjunarodno priznatu drzavu BiH devedesetih?

Da ?

Velicanjem nakaradne jugoslovenske tvorevine to svjesno ili ne činite ....

Kraj
nosara

#160 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

SaraFina wrote:Nedelja je momci i pticama na granama je jasno svjesno ili ne ....
Iz koje se evropske/svjetske pripizdine javljas...? Inace nista od polemike... Devojko... :D
Dozer

#161 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

jao_situacije wrote:mene čisto informativno zanima, da li su ikada ovi što hvale jugoslaviju pored onih standardnih analiza računica izračuna upoređivanja i sl. analizirali koja je vjerovatnoća da je upravo metak ili granata koju su oni platili kao građani te države pogodila njihovu zgradu, ubila njihovog komšiju, itd.. naravno pod uslovom da žive u sarajevu i da nisu s brda to sve gledali
pa eto ako ima neki odgovor bio bih zahvalan :thumbup:
Iskreno, ovo je prilicno blesavo pitanje koje nema nikakvu svrhu. Bar je ja ne vidim. Razlog: istim tim oruzjem i raznim projektilima su ratovali svi. Pa...?
SaraFina wrote:
Velicanjem nakaradne jugoslovenske tvorevine to svjesno ili ne činite ....

Kraj
Sad je tek jasno da si zaista mlada, a uz to i ne znas bas povijesne cinjenice. Nazalost, mi mamo 3 istorije i istine, tvoja je, pretpostavljam, ona HR komponente. Ali i nebitno je.

Kao prvo, Jugoslavija nije bila nikakva tvorevina, pogotovo ne nakaradna, nego drzava u svakom smislu te rijeci. Ova izjava ti je na nivou onoga da kazes da je Njemacka nakaradna tvorevina, ili Francuska, Italija... A moze i Hrvatska :wink:
Jugoslavija je postala ta nakaradna varijanta tek pocetkom raspada 1990, i srbijanskim preuzimanjem tog nekakvog naslijedja. Naravno, jasno je zasto su oni to pokusavaki preuzeti. Tebi mozda ne, ali i to su, ipak, istorijske cinjenice :wink:

Evo, ja prvi ti tvrdim da je nekadasnja Juga, tamo do neke '89 (jesi li bila rodjena tada uopste...?) bila ober drzava za sve ove danasnje prdimahovine od drzava. Ti fakat mislis da je ona rasturena radi toga sto se Slobo nadigao da je rasturi?
To je samo dio price, i to manji dio. A Slobo, kao i Franjo, a onda i Alija, nisu bili nista vise od obicnih pijuna u rukama jacih i vecih igraca (DE, USA, GB) koji su vrlo uspjesno odigrali koristeci ove mazlove kao djokere, sve s ciljem rasturanja NESVRSTANE Juge, i koristenjem idiotske nacional-vjerske istorije na ovim prostorima.

Umjesto tabirenja nacionalisticke istorije, pardon - povijesti, mozda ne bi bilo lose da malo pogledas i ekonomsku istoriju te Juge.... Mozda dodjes do toga da je samo Energoinvest 1990 imao potpisane desetogodisnje ino ugovore u vrijednosti tadasnjeg vanjskog duga cijele Juge.
To su elementi koji su bili faktori rizika za zapad, jer se vecina tih ugovora odnosila na zemlje poput Libije, Iraka, itd. Slicna slika je bila i sa namjenskom proizvodnjom, koja je takodjer imala nekih ugovorcica s tim tamo nekim zemljama.

Danas, kada vidimo sta se desava upravo u tim zemljama, kao i ko je na celu tih desavanja, i zasto, ne bi trebalo biti tesko sabrati 2 i 2 :wink:
Jasno, ako ti ili bilo ko drugi nije u stanju razmisljati i planirati dugorocno i na periode duze od 5-10-20 godina, to apsolutno ne znaci da neko treci to nije u stanju.

Vidis, recimo, kako su nasi domaci hajvani, u stvari pametni....
Vec 20 godina uredno unazadjuju i degradiraju sve osnovne elemente jednog drustva, poput obrazovanja i ekonomije, a glorifikuju vrijednosti imaginarnih faktora poput vjere i nacionalizma, pri cemu presutno, ali i namjerno i ciljano odrzavaju i podrzavaju jacanje kriminala i nesigurnosti. Sve su ovo elementi kojima se postize odredjeni i ciljani nivo nesigurnosti kod masa, a cime mase postaju podlozne manipulaciji, ali i letargiji.
U pozadini, kreatori takvih desavanja stvaraju celicne mreze vlasti, ali i materijalnih sredstava, bas kao i stare dobre feudalne kaste, a sve kako bi obezbijedili svoju i vladavinu svojih potomaka do u nedogled. Bas onako, demokratski :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#162 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Najbolje mi je kad o Jugoslaviji pisu oni koji ni u Bosni nisu proveli bog zna koliko godina zivota :D

Bosnu posmatra kroz vjetrobransko staklo auta sa EU tablicama, pojede cevape na Carsiji, proslavi novu godinu i vrati se, a nama drzi predavanje o Jugoslaviji.

Pa Tito dragi ustani, evo ja cu leci gore mjesto tebe, gdje da potpisem :roll:
jao_situacije

#163 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by jao_situacije »

Dozer wrote:
jao_situacije wrote:mene čisto informativno zanima, da li su ikada ovi što hvale jugoslaviju pored onih standardnih analiza računica izračuna upoređivanja i sl. analizirali koja je vjerovatnoća da je upravo metak ili granata koju su oni platili kao građani te države pogodila njihovu zgradu, ubila njihovog komšiju, itd.. naravno pod uslovom da žive u sarajevu i da nisu s brda to sve gledali
pa eto ako ima neki odgovor bio bih zahvalan :thumbup:
Iskreno, ovo je prilicno blesavo pitanje koje nema nikakvu svrhu. Bar je ja ne vidim. Razlog: istim tim oruzjem i raznim projektilima su ratovali svi. Pa...?
zato tema ima svrhu
znači nema odgovora na to pitanje ?
tandmand

#164 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by tandmand »

Npr. na Vukovar je 1,5 miliona projektila iznad 100 mm ispaljeno, 5 miliona projektila ispod 100 mm, 2500 bombi iznad 250 kg, 300 tenkova i oklopnih vozila JNA uništeno je i onesposobljeno ....
A sad zamislite cifru za Sarajevo i ostatak BiH.
Sve plaćeno novcem naroda i narodnosti.
Dozer

#165 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Sve je to ok i sve je to poznato. I dalje pitam - sta je konkretno pitanje i koja mu je poenta?
Mislim, ono....70% svih tih projektila je proizvedeno u Bosni. Pa?
piupiu

#166 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

nosara wrote:
Sta si navalila na taj rad, te rad ovo, te rad ono... Odmori koju deceniju, pet-sest... :D

Ovo je begovska drzava, rad je totalno out, donacije su Tito ocam'... :zzzz:
Nego! Samo rad, red i disciplina ... nije onaj sistem bio glup kad je puštao narodu pjesme o radu! :D

Evo, prvo da te želja mine ...

... a, onda i da ti jutro lijepo počne, da ne ujedaš tamo Kojovića svake dvije minute kao da ti je on svojeručno razmontirao samoupravni socijalizam ... :D :kiss: :P

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#167 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Plamene zore bude me iz sna
fabricka jutra, dim iz dimnjaka
pesma se ori, mladi radnici
celicna jutra, hitam fabrici

Drugovi moji, radni, veseli
bicikle voze, ponositi svi
drugovi moji, radni, veseli
pobede nove nosit cemo mi

Sunce vec greje, vetar carlija
jutarnja rosa, zemlja mirisna
sunce vec greje
bogata zetva, radujem se ja

Visoke peci potpaljujem ja
ruda se topi, nasmejan sam ja
pesma se ori, peva fabrika
pesma se ori

:kontrabas:
Ci-Nick

#168 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ci-Nick »

Jugoslavija je sa svim svojim manama stvarana za radnika,.. covjeka koji je bio iznad svega.
Zemlje nastale raspadom Jugoslavije su stvorene po mjeri lopova.
Postojao je neki ideal pripadnosti, zajednistva, bratstva i jedinstva i koliko god neki tvrdili da je sve to bilo nestvarno, laz,... realnije i stvarnije je bilo nego religije i nacija za kojim danas hrli i u koje se zaklinje 80% ljudi u BiH.
burger_pasa

#169 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by burger_pasa »

Da je bila dobra drzava ne bi se raspala... i hvala bogu vise je nikad nece ni biti... a ovi sto jos uvijek zive u proslosti i sanjaju i cekaju Titu da im vasksrsne, porucio bih, "samo vi cekajte i samo vi sanjajte"... doci ce vam on :-)
5 0 5

#170 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

burger_pasa wrote:Da je bila dobra drzava ne bi se raspala... i hvala bogu vise je nikad nece ni biti... a ovi sto jos uvijek zive u proslosti i sanjaju i cekaju Titu da im vasksrsne, porucio bih, "samo vi cekajte i samo vi sanjajte"... doci ce vam on :-)
vrijedi li isto i za bosnu i hercegovinu?
Ci-Nick

#171 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ci-Nick »

burger_pasa wrote:Da je bila dobra drzava ne bi se raspala... i hvala bogu vise je nikad nece ni biti... a ovi sto jos uvijek zive u proslosti i sanjaju i cekaju Titu da im vasksrsne, porucio bih, "samo vi cekajte i samo vi sanjajte"... doci ce vam on :-)
Ne radi se ni o kakvom sanjanju.
Raspala se i Cehoslovacka ali drugacije.
Nije problem sto se raspala Jugoslavija nego sto se raspao sistem vrijednosti.
Nemamo niti cemo vise ikada imati zajednicke ciljeve.
piupiu

#172 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

To su ti mahom ateisti - nema tu ni zere vjere u uskrsnuća ... :D :lol: :kiss:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#173 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Je li to jos diskutujemo o sredstvima ratovanja 90-tih? :D
kakavdanakneiskustvu

#174 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kakavdanakneiskustvu »

sve na stranu,dobre i lose stvari te drzave,ovo je esencija,da nam je valjala ne bi se raspala
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#175 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Jah eto, vi pricate ko da je skela :izet:
Post Reply