Budzetlije su tumor ove drzave

Post Reply
Hendrix

#151 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Hendrix »

Pa kad budzetlije promjene svoj rezon ''ja se uvalio zalibo me do penzije za one koji robuju privatnicima'', mozda i bude nekog balansa u principima.

Da ne pricam o diskriminaciji recimo kad kredit ne do Bog uzimas, ko da nisam ljudsko bice ako radim kod privatnika.
madner

#152 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by madner »

To je pak do drzave, ne do budzetlija. Drzava ne stiti radnike.
Novak20

#153 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Novak20 »

Thorgerson wrote:
Ako se smanje plate u EP, povecace se rudarima. Dakle, nece te pare otici u havu. Nego ce se samo bolje rasporediti.

I sad ti meni reci je li isto kad jedan covjek ima 2000, drugi 600 ili da obojica imaju po 1300. Pare ce se svakako potrositi. Cak je druga situacija i bolja, jer ovaj sto ima 2000 sigurno stedi i stavlja sa strane to je dokazano, te samim tim sklanja novac sa trzista i umanjuje javnu potrosnju (kolko ono imamo milijardi stednje, 8-9?!), onaj sto ima 600 budi siguran da spicka svaku marku.
:lol: :lol: :lol: :lol:

Mora da si ti jedan od onih koji imaju učešća u tih 8-9 milijardi. Od takvih bi bio sevap uzeti jer nisu radom zaradili garant. Samo šverc, uvoz, mito i korupcija. Isisavaju pare iz države trgovinom a ne ulažu ništa. Uplaćuju minimalac. Ljepota.

Ne uštedi ništa onaj sa 2.000 KM ako radi pošteno. Živi od prvog do prvog i to govorim iz vlastitog iskustva.

A reci ti meni zašto neko ima osnovnu školu a neko fakultet, zašto neko zna da radi na krampi i lopati a neko na računaru. Trebaju imati isto? Treba i doktorima smanjiti platu pa neka je dijele sa pacijentima. Pacijenata svakako ne fali.
visocicaguy

#154 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by visocicaguy »

Thorgerson wrote:
visocicaguy wrote:nije EPBiH kriva za stanje, niti smatram da je svrsishodno smanjivati plate. to je klasicna balkanska "nek' komsiji crkne krava" politika. treba teziti da se drugima povecaju primanja.

ovo je razlog loseg stanja:
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina je u 2014. godini uvezla 145.152.386 KM, a izvezla 1.478.558 KM pivskih proizvoda. Statistički podaci pokazuju da uvoz proizvoda raste iz godine u godinu, a da se izvoz smanjuje.
Samo za pivo, za 1 KM koji izvezemo, uvezemo 100 KM. I sta onda ocekujete? I ovo je samo bilans za pivo. Ekstrapolirajte ovo na ostale proizvode.

Smanjite plate svima, nista necete postici. Prodajte sve drzavne kompanije, nista necete postici. To nije rjesavanje uzroka problema. To je samo pogorsavanje stanja, jer ces time samo jos povecati masu siromasnih te ces jos vise ubrzati odlazak sposobnih i/ili visokoobrazovanih ljudi iz BiH. Povecat ce se relativna koncentracija siromasnih, nesposobnih i niskoobrazovanih. Idealni uslovi za buduce sukobe i nasilje.
Ma jesi mi pametan, uh.

Cuj treba traziti da se drugima povecaju primanja. I to ce se uraditi tako sto ce se od moje plate odbiti i dati rudarima (preko viseg racuna el. energije). Je li to taj plan? Pa mozes povecati moje primanje tako sto ces mi smanjiti racun za struju - a ne POVECATI GA.

@Rimad
Nemoj se uvrijediti, ali ova teorij da budzetlije odrzavaju ekonomiju i javnu potrosnju ti je u najmanju ruku smijesna, ako mozes bolje edituj komentar i izbrisi to. Jer vodeci se tom logikom zemlje poput skandinavskih, njemacke itd gdje politicari i radnici u javnim firmama imaju puno nize plate nego realni sektor bi davno propale. Ali eto fina fora, ajmo ne smanjivati budzetlijama pare jer ce se smanjiti potrosnja. Pa nista onda ajmo im jos povecati plate - vise ce trosit. :-)

Ako se smanje plate u EP, povecace se rudarima. Dakle, nece te pare otici u havu. Nego ce se samo bolje rasporediti.

I sad ti meni reci je li isto kad jedan covjek ima 2000, drugi 600 ili da obojica imaju po 1300. Pare ce se svakako potrositi. Cak je druga situacija i bolja, jer ovaj sto ima 2000 sigurno stedi i stavlja sa strane to je dokazano, te samim tim sklanja novac sa trzista i umanjuje javnu potrosnju (kolko ono imamo milijardi stednje, 8-9?!), onaj sto ima 600 budi siguran da spicka svaku marku.
Ko je rekao da se tebi treba odbijati. Drzava treba imati odrzivu ekonomsku politiku (ovo kreira onaj za koga si ti glasao), a ono sto ti licno trebas uraditi je, ako pijes pivu, da umjesto Jelen uzmes Sarajevsku. To je tvoj zadatak, ako si dobronamjeran. Time ces, ne danas, ali za godinu-dvije pomoci da se svima podigne standard. Citaj sta pisem i povezuj.
Thorgerson

#155 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Thorgerson »

Novak20 wrote:
Thorgerson wrote:

Mora da si ti jedan od onih koji imaju učešća u tih 8-9 milijardi. Od takvih bi bio sevap uzeti jer nisu radom zaradili garant. Samo šverc, uvoz, mito i korupcija. Isisavaju pare iz države trgovinom a ne ulažu ništa. Uplaćuju minimalac. Ljepota.

Ne uštedi ništa onaj sa 2.000 KM ako radi pošteno. Živi od prvog do prvog i to govorim iz vlastitog iskustva.

A reci ti meni zašto neko ima osnovnu školu a neko fakultet, zašto neko zna da radi na krampi i lopati a neko na računaru. Trebaju imati isto? Treba i doktorima smanjiti platu pa neka je dijele sa pacijentima. Pacijenata svakako ne fali.
Portir u EP ima istu platu kao doktor opste prakse.

Tebi je to normalno, jel?
Ecci
Vozim: Biciklam

#156 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Ecci »

Mislio sam na javna preduzeća u oblastima interesantnim za državu.
Hidrogradnja je dioničko društvo, doduše u većinskom vlasništvu države ali bez monopola što je u našem poslovnom okruženju čini nekonkurentnim.
Ecci
Vozim: Biciklam

#157 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Ecci »

Thorgerson wrote:
Ecci wrote:Ne treba zaboraviti da su uglavnom državne ustanove i javna preduzeća ta koja uplaćuju zdravstveno i penziono.
Evo jos jednog teoreticara. Haahah...onako lupi ko iz vedra neba, nema veze cuo negdje tako.

Pa evo ti jedan primjer, npr. Hidrogradnja - vecinski vlasnik Federacija - nije im uplaceno zdravstveno i pio 10-ak godina? Kako to objasnjavas? To je drzavna firma? Imas takvih bruku, gdje drzava mijesa prste, a firme propadaju.
....Kao i prošle godine od kada je dostupan popis dužnika, sramni rekorderi su kompanije koje su u vlasništvu Federacije BiH koja se pokazala kao najlošiji vlasnik, a menadžeri koji godinama rukovode ovim kompanijama se uopće nisu potrudili promijeniti situaciju. Ukupni dug Javnog poduzeća Željeznice Federacije BiH iznosi 124,9 milijuna maraka od čega kamate iznose tek 723.229 maraka. Slijedi Javno poduzeće Rudnici Kreka koje je u sklopu Elektroprivrede BiH sa sjedištem u Tuzli. Iznos dugovanja ove kompanije je 103 milijuna maraka. Da kojim slučajem vrijede tržišni uvjeti, ove dvije kompanije bi definitivno već bile u stečaju kao što se u Hrvatskoj sada vode svojevrsni ratovi između poteza Vlade koja sada željezničko poduzeće želi postaviti na noge da može samo funkcionirati. Treća kompanija po dugovanjima je Hidrogradnja, ali s 54 milijuna maraka je skoro dvostruko manji dužnik za poreze, doprinose, pristojbe i druge naknade nego što su to prve dvije koje čine osminu ukupnih federalnih dugovanja.
I sta mislis odakle drzavnim ustanovama novac da uplacuju to zdravstveno? Pao s neba jel?

:-)
Hidrogradnja je dioničko društvo, doduše u većinskom vlasništvu države ali bez monopola što je u našem poslovnom okruženju čini nekonkurentnim.
pemanapemani

#158 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by pemanapemani »

frngla wrote:
Drinski wrote:
colt wrote:
To što on ima nešto je samo definisano u ZAKONU O RADU. Umjesto da se borimo da se svuda primjenju i poštuje zakon, mi gledamo kako drugima da poturamo noge. Jebote, kod tebe je vrhunska direktorica što si dobivao dnevnice nedjeljom, a to si po ZAKONU IMAO PRAVO. KOJI SMO MI DEBILI
Šuti, ti si parazit. Normalno je da se radi za 200-300 KM.
Baš to :lol: :lol:
A gdje je dosad bila ta silna radnička solidarnost?

Prijaviš gazdu bilo kakvoj inspekciji, ovi mu jave i tebi po leđima. U svakoj mogućoj situaciji će biti na strani prijavljenog, jer će im ovaj dati mito, završiti nešto, pružiti besplatnu uslugu...

Jednostavno rečeno, gospoda na budžetu igraju za tim robovlasnika. Ima milion primjera, od saobraćajnih nesreća koje skrive guzonjini sinovi do famoznih zviždača koje proganjaju kao divlje zvjeri.

Zajedno se borimo da se primjenjuje i poštuje Zakon o radu. :lol:
Latte

#159 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Latte »

A jel vama krivo sto oni imaju ili sto vi nemate?

100 od 100 bi prihvatilo posao u EP
Thorgerson

#160 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Thorgerson »

visocicaguy wrote: Ko je rekao da se tebi treba odbijati. Drzava treba imati odrzivu ekonomsku politiku (ovo kreira onaj za koga si ti glasao), a ono sto ti licno trebas uraditi je, ako pijes pivu, da umjesto Jelen uzmes Sarajevsku. To je tvoj zadatak, ako si dobronamjeran. Time ces, ne danas, ali za godinu-dvije pomoci da se svima podigne standard. Citaj sta pisem i povezuj.
Mi pod prvo nemamo drzavu. Imamo ovako na prvi pogled. Kad covjek pomisli da se mozemo barem oko ekonomije dogovoriti - ono jbg, eto barem tu nam je svima valjda u interesu da zaradjujemo - ne moze!

Da nemamo drzavu dovoljno govori cinjenica da im je trebalo godinu i kusur dana da skontaju i dobiju dozvole da mozemo mlijeko izvoziti u EU - iako se ZNALO sto godina prije toga da ce Hrvatska uci u EU i da cemo najebat. Ne daju anamo oni da se formira bogati tijelo na nivou drzave - dje ces to ba, i da bude drzavno mlijeko! Ne moze. Mlijeko moze bit samo srpsko, bosnjacko i hrvatsko!

I boga pitaj kolika je steta. Niko o njoj vise i ne govori.
Norm

#161 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Norm »

mO k3 wrote:
Norm wrote:
colt wrote: U zakonu o radu ti sve piše šta imaš pravo koji je jednak za sve . Znači jednak je i za radnike u privatnom i javnom sektoru. Ne postoji razlika. To što privatnik ne poštuje zakon ti je drugi par cipela i nije ti niko drugi kriv i treba se boriti da zakon svuda primjenjuje.To što ovaj radnik iz privatnog likuje da se mijenja Zakon u korist privatnika je mogu reći da je glup iz razloga što podržavate privatnika da legalizuje iskorištavanje radnika. . Veliš, ko te pita, ne pita. I drugo, ne iznosi neistine kad kažeš da se u 17:01 plaća jer je prekovremeno. Plaća se malo sutra jer je njegovo radno vrijeme određeno koji je opet u Zakonu o radu.

Drugo, rad nedjeljom, praznicima imaju ljudi u proizvodnji. Dakle radnici bez kojih se ne može prekidati proces i za koje mora postojati kontinitet a ne odnosi se na sve . Znači proizvode struju u tim danima ili misliš da tim danima ne treba proizvoditi struju.

To što on ima nešto je samo definisano u ZAKONU O RADU. Umjesto da se borimo da se svuda primjenju i poštuje zakon, mi gledamo kako drugima da poturamo noge. Jebote, kod tebe je vrhunska direktorica što si dobivao dnevnice nedjeljom, a to si po ZAKONU IMAO PRAVO. KOJI SMO MI DEBILI
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Rak rana ovoga drustva su nepismeni i polupismeni glasaci u sva tri tora...'stoka sitnog zuba' sto neko pametan nekada napisa na ovome forumu, ljudi koji zbog obecanja 'zaposlit cu ti dijete' 20 i kusur godina glasaju za iste prodavace magle i 20 i kusur godina jos nemaju ni dana radnog staza...rak rana su ljudi koji pojima nemaju koja su njihova prava iz zakona o radu nego ono sto im pripada a poslodavac im da smatraju darom, ljudi koji umjesto da se bore za svoje, pokusavaju pokopati i potkajlati i one koje to pravo ostvaruju...ZALOSNO...
Koja je alternativa? :mrgreen:
Alternativa je razbijanje, paljenje, huliganstvo ako se kad i izadje na proteste, glasanje za iste iznova i iznova, cekanje da neko drugi ostvari prava studenata, nezaposlenih i penzionera, alternativa je da se sjedi na kafici i popunjava kladionica bez dana radnog staza, alternativa je da se sjebe i ono sto neko stelom a neko radom ostvari (sarkazam)...Norm zna raditi i po 17-20 sati dnevno, ima srecu pa je uglavnom placen za to (ostvaruje prava zagarantovana Zakonom o radu), ali ako mislite da ce Norm i njemu slicni dici 'revoluciju' za one 24/7 kladionicare, varate se, ako mislite da ce novi zakon o radu by Novalic rijesiti taj problem auuuu u kakvoj ste zabludi...ali vrijeme ce pokazati...ako mislite da je alternativa kukati na forumu na sve one, a ovdje su prozvani samo budzetlije koliko sam upratio, koji su procitali i ostvaruju ono sto trenutni im zakon o radu garantuje nema nama naprijed jos makar dvije generacije...
Rimad

#162 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Rimad »

@Thorgeson
Samo mi citiraj gdje sam rekao da budžetlije "održavaju", rekao sam da utiču, i to velikim dijelom, na javnu potrošnju.

Pogledaj samo koliko je ljudi na budžetu (pri tome mislim i na ljude u javnim firmama)., pa će se sve samo kazati.

Budžetlije su i ljekari i policajci i radnici za šalterima i nastavnici, a bogami i zaposlenici u javnim firmama, jer država kontroliše i budžet i javne firme, pa su tu i rudari ostali. Zamislite se - koliko ljudi znate, da nisu na budžetu (ili u javnoj firmi)? U Sa ne toliko puno - ne znam kako stoji stanje u manjim mjestima.

Kada se bude kresalo, kresaće se svima. Naravno, puno bi bolje bilo da smo kredite, a i višak PDV-a usmjerili, ne znam, na izgradnju auto-puta, ali nismo - dok ima da se troši, niko se ne buni.
Thorgerson

#163 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Thorgerson »

Ecci wrote:
Thorgerson wrote:
Ecci wrote:Ne treba zaboraviti da su uglavnom državne ustanove i javna preduzeća ta koja uplaćuju zdravstveno i penziono.
Evo jos jednog teoreticara. Haahah...onako lupi ko iz vedra neba, nema veze cuo negdje tako.

Pa evo ti jedan primjer, npr. Hidrogradnja - vecinski vlasnik Federacija - nije im uplaceno zdravstveno i pio 10-ak godina? Kako to objasnjavas? To je drzavna firma? Imas takvih bruku, gdje drzava mijesa prste, a firme propadaju.
....Kao i prošle godine od kada je dostupan popis dužnika, sramni rekorderi su kompanije koje su u vlasništvu Federacije BiH koja se pokazala kao najlošiji vlasnik, a menadžeri koji godinama rukovode ovim kompanijama se uopće nisu potrudili promijeniti situaciju. Ukupni dug Javnog poduzeća Željeznice Federacije BiH iznosi 124,9 milijuna maraka od čega kamate iznose tek 723.229 maraka. Slijedi Javno poduzeće Rudnici Kreka koje je u sklopu Elektroprivrede BiH sa sjedištem u Tuzli. Iznos dugovanja ove kompanije je 103 milijuna maraka. Da kojim slučajem vrijede tržišni uvjeti, ove dvije kompanije bi definitivno već bile u stečaju kao što se u Hrvatskoj sada vode svojevrsni ratovi između poteza Vlade koja sada željezničko poduzeće želi postaviti na noge da može samo funkcionirati. Treća kompanija po dugovanjima je Hidrogradnja, ali s 54 milijuna maraka je skoro dvostruko manji dužnik za poreze, doprinose, pristojbe i druge naknade nego što su to prve dvije koje čine osminu ukupnih federalnih dugovanja.
I sta mislis odakle drzavnim ustanovama novac da uplacuju to zdravstveno? Pao s neba jel?

:-)
Ne znam sta si mislio, ali ti kazem da ti je teorija glupa.

Jer po njoj bi onda najbolje bilo da se svi uvalimo na budzet i svi cemo jel onda placat poreze itd.
mO k3

#164 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by mO k3 »

Norm wrote: Alternativa je razbijanje, paljenje, huliganstvo ako se kad i izadje na proteste, glasanje za iste iznova i iznova, cekanje da neko drugi ostvari prava studenata, nezaposlenih i penzionera, alternativa je da se sjedi na kafici i popunjava kladionica bez dana radnog staza, alternativa je da se sjebe i ono sto neko stelom a neko radom ostvari (sarkazam)...Norm zna raditi i po 17-20 sati dnevno, ima srecu pa je uglavnom placen za to (ostvaruje prava zagarantovana Zakonom o radu), ali ako mislite da ce Norm i njemu slicni dici 'revoluciju' za one 24/7 kladionicare, varate se, ako mislite da ce novi zakon o radu by Novalic rijesiti taj problem auuuu u kakvoj ste zabludi...ali vrijeme ce pokazati...ako mislite da je alternativa kukati na forumu na sve one, a ovdje su prozvani samo budzetlije koliko sam upratio, koji su procitali i ostvaruju ono sto trenutni im zakon o radu garantuje nema nama naprijed jos makar dvije generacije...
Kada budes nesto sam napravio onda pali do tada ne pisi gluposti....Ovakav stav , misljenje mi se klize po zivicma
Ovako nesto ce napisati neko ko u svome zivotu nista nije stvorio ili napravio
Drinski

#165 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Drinski »

Thorgerson wrote: Portir u EP ima istu platu kao doktor opste prakse.

nije.
Ali jos je manje normalno da i potiru i tom doktoru treba smanjiti platu na 300 KM da bi neki lik tamo mogao da radnicima ne može da isplati plate jer "svima je tesko" a nakon tog govora radnicima sjedne u privatni avion i ode u Dubai.

Ili ono kako zaposlenici u javnom sektoru imaju bolja prava nego kolege na zapadu. :lol:

ovo je toliko stupidno da uopće o tome ne treba razgovarati.
Zastavnik_dzemo

#166 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Zastavnik_dzemo »

Nisam budžetlija, ali da imam priliku i vezu, naravno da bih se tamo zaposlio. Tim ljudima svaka cast, dobro im je i znaju se izboriti za sebe. On ima 2000 platu, hoce da im uzmu 2-3% i odmah je strajka i prijetnja. Na tome im svaka cast.

S druge strane, jado jadni koji radi za 4 stoje a i to je pitanje da li ce dobiti, kad mu smanji platu on se jadnik poklopi po usima i konta u sebi: dobro je dok ne biju. E takvih mi nije zao, takvim jadama sve treba uzeti i gurnuti pod noge.
visocicaguy

#167 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by visocicaguy »

BiH ce u EU - srednjerocno.

Prilikom pristupa EU svaka drzava clanica dobija odredjene kvote na poljoprivredne proizvode. Sto veci broj zasada, to ce te kvote biti vece i vece ce biti eventualne odstete. Zato je Hrvatska kao luda sadila maslinovo drveće. Zato Srbija ima strategiju razvoja malinarstva, bobičastog i jagodičnog voća. Samo BiH to nema.

Kada udjemo u EU, Hrvatska i Srbija će imati veće kvote od BiH. Dugoročno to će značiti da ćemo biti primorani na negativan uvozno/izlazni bilans u regionalnim okvirima. To vodi u ekonomsko ropstvo.

Moja je poenta da se skracivanjem plata u pojedinim firmama ne moze napraviti zaokret. Mogao bi preustrojem drzave, ali to je politicko pitanje / kantoni, entiteti, drzava / Dejton. Ja mislim da se time dobija kontraefekat.

Volio bih vidjeti jasnu strategiju vlade. Da oni kazu: Narednih 12 mjeseci uzimamo od svakog ko ima platu veću od 1200 KM po 50 KM, fond je transparentan i od toga ćemo napraviti fabriku tu i takvu. Ja bih to potpisao odmah. Ali ovo sto rade ja ne smatram strategijom koja ce rezultirati napretkom.
Drinski

#168 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Drinski »

Zastavnik_dzemo wrote:
S druge strane, jado jadni koji radi za 4 stoje a i to je pitanje da li ce dobiti, kad mu smanji platu on se jadnik poklopi po usima i konta u sebi: dobro je dok ne biju.
Ne.
Takav ne razmislja tako. On konta: a vidi ovog komsije, ma jebem li mu guzicu, doce dan kad ce i njemu skinuti platu, da i on vako zivi ko i ja, ne mogu mu to kazati pa cu sad da napišem na forumu.
Novak20

#169 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Novak20 »

Thorgerson wrote:
Novak20 wrote:
Thorgerson wrote:

Portir u EP ima istu platu kao doktor opste prakse.

Da ti ne kažem drugačije nego da lažeš. Dal' u ime stranke ili ne znam iz kojih drugih razloga ali lažeš sve dok ne staviš platu doktora i portira u EP sa 20 godina staža.

Meni nije normalno da privatnici izbjegavaju plaćanje milijardi KM poreza ovoj državi i pride štede u banci za kamatu. Kupuju jahte i dvorce a nepismeni ili polupismeni i htjeli bi inženjera ili doktora plaćati 600 KM.

Nemere.

A tebi evo 100.000 KM da malo provozaš turbinu termo ili hidroelektrane jedan mjesec. Biraj koju ćeš.
Last edited by Novak20 on 21/07/2015 09:51, edited 1 time in total.
Drinski

#170 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Drinski »

visocicaguy wrote: Prilikom pristupa EU svaka drzava clanica dobija odredjene kvote na poljoprivredne proizvode. Sto veci broj zasada, to ce te kvote biti vece i vece ce biti eventualne odstete. Zato je Hrvatska kao luda sadila maslinovo drveće. Zato Srbija ima strategiju razvoja malinarstva, bobičastog i jagodičnog voća. Samo BiH to nema.
nije tema, ali :thumbup:
Zastavnik_dzemo

#171 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Zastavnik_dzemo »

Drinski wrote:
Zastavnik_dzemo wrote:
S druge strane, jado jadni koji radi za 4 stoje a i to je pitanje da li ce dobiti, kad mu smanji platu on se jadnik poklopi po usima i konta u sebi: dobro je dok ne biju.
Ne.
Takav ne razmislja tako. On konta: a vidi ovog komsije, ma jebem li mu guzicu, doce dan kad ce i njemu skinuti platu, da i on vako zivi ko i ja, ne mogu mu to kazati pa cu sad da napišem na forumu.
pemanapemani

#172 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by pemanapemani »

Zastavnik_dzemo wrote:Nisam budžetlija, ali da imam priliku i vezu, naravno da bih se tamo zaposlio. Tim ljudima svaka cast, dobro im je i znaju se izboriti za sebe. On ima 2000 platu, hoce da im uzmu 2-3% i odmah je strajka i prijetnja. Na tome im svaka cast.

S druge strane, jado jadni koji radi za 4 stoje a i to je pitanje da li ce dobiti, kad mu smanji platu on se jadnik poklopi po usima i konta u sebi: dobro je dok ne biju. E takvih mi nije zao, takvim jadama sve treba uzeti i gurnuti pod noge.
Zato što većina radnika koji su na budžetu imaju nekoga ko im čuva leđa.

S druge strane, obični radnik nema nikoga. Ako se požali na uslove, gazda fino kaže - ako ti se ne sviđa raditi, ima ko hoće.
Jedina solucija, uzeti letvu, totalno isprebijati gazdu, zapaliti cigaru, popiti pivu i prijaviti se policiji. Tada će oni i tužilaštvo odraditi fantastičan posao i pokazati kako se radi u skladu sa Zakonom, te kako se "zločinci" drakonski kažnjavaju.
almir90

#173 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by almir90 »

Pa zašto se vi pametnjakovići ne bavite poljoprivredom i uzgojom, kad to predstavljate tako jednostavno.

Evo meni voćnjak dvije godine zaredom propada, led ga ubija. Ulagnja propala, i opet moram uložiti novac i slijedeće godine. Još mi to nije primarno zanimanje, to je onako usput. Imam komšiju koji striktno živi od toga, i njemu isto tako voćnjak propada, a zarada prethodnih godina se topi kao led, što ponovna ulaganja u biznis, što se mora živiti.

Tako da bi parazitaši prestanite se folirati kako ima posla, samo neće raja da radi. Preporučujete poslove drugima, a vi se istim ne bi nikada bavili.

Šta je za plasman robe? Jeb'o to, ti posadi, pa ako rodi dobro, ako ne rodi nikome ništa, a da li imaš kome prodati, i po kojoj cijeni to nije bitno. Uvoz je veliki jer proizvodnja u BiH je postala skupa, barem što se prehrambenih proizvoda tiče. Zašto se poljoprivrednicima ne uvede ponovo plavi dizel, plasman robe, onda tek možete očekivati neki napredak u domaćoj proizvodnji hrane.

Cijelo tržište cijena kontrolišu oni koji su bliski sa politikom, i tu nema igre, čak im je država omogućila i zaštitu od moguće konkurencije, tako što inspektori idu da ubiju svaku klicu koja se pojavi kao mogući konkurent lihvarima.
Rizvan

#174 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Rizvan »

Novak20 wrote:

Meni nije normalno da privatnici izbjegavaju plaćanje milijardi KM poreza ovoj državi i pride štede u banci za kamatu. Kupuju jahte i dvorce a nepismeni ili polupismeni i htjeli bi inženjera ili doktora plaćati 600 KM.
Pa ko im je to drugi omogućio nego budžetlije.
Better Man

#175 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Better Man »

Nama treba poptpuni preustroj reorganizacija javnog sektora. Prvo se trebaju ukinuti sva bespotrebna mjesta na kojima niko ništa ne radi, već je tu uhljebljen po stranačkoj, rodbinskoj itd. vezi. Dalje treba ukinuti silne troškove poput kupovine luksuznih službenih automobila, mobitela, plaćanja komisija, naknada za odvojeni život i silnih drugi bespotrebnih i nerazumljivh troškova. Uštede na tim stavkama ulagati u kreiranje novih radnih mjesta i zapošljavanje mladih.
Post Reply