Siizam na Face tv i Hayat
-
printy4911
#151 Re: Siizam na Face tv i Hayat
Kakav je stav šija prema muzici?
- walter kurtz
#152 Re: Siizam na Face tv i Hayat
Sta ako su siije u pravu 
-
BiH38
#153 Re: Siizam na Face tv i Hayat
Eto to ste vi sije niste ni zinuli slagali ste. Er-Rebi b. Sebra el-Džuheni prenosi od svoga oca koji je kazao da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio privremeni brak rekavši: “To vam je zabranjeno od danas pa do Sudnjeg dana; a ko je nešto darovao, neka to ne uzima.”BiH38 wrote:salik79 wrote:kritichar wrote:šta vam ona pločica znači što na njoj klanjate?
Pusti suplje salik79 vec hajde odgovori je li ovo sitina. Ne moras na ona moja pitanja evo mozes od ovog @choxnox cini mi se da ih je on malo bolje poslozio. Odgovori je li ovo istina ili laz i onda mozemo dalje pricati:
-tvrdnje da Kur'an nije potpun (tvrdite da Poslanik s.a.v.s nije smio od svojih ashaba da objavi dijelove Kur'ana, te cinjenica da imate "svoj" Kur'an)
iskrivljivanja slike o Poslaniku s.a.v.s (lazi podmetnute Poslaniku s.a.v.s)
-proklinjanja njegovih ashaba (narocito prvu trojicu halifa Ebu Bekra, Osmana, Omera) i casne supruge Poslanika s.a.v.s (Aise r.a.)
-proglasavanje obicnih ljudi svecima (12 imama kojima pripisujete svojstvo "bezgrijesnosti" koje jedino pripada Allahu dz.s.)
-vjerovanja da se umrli imami i sveci mogu zauzeti za vas na Sudnjem danu i da budu veza izmedju vas i Boga (sto ste preuzeli od krscanstva jer Islam --jasno kaze da ce covjek odgovarati za svoje postupke i da dove upucuje sam za sebe)
-legalizacija prostitucije putem religije (mut'aa gdje mozete sklopiti privremeni brak na 15 minuta ili pak par dana)
-dozvoljena vam je laz "po potrebi" tzv. tukija, narocito kada se nalazite medju sunnitima
-licemjernosti i smutnje (jedno kazete sad, drugo uradite kasnije)
i molim bez nepotrebnog supljiranja kojem ste skloni
Vi, novopeceni, ste mi najdrazi. Islam ste napambircili iz "poznatih" izvora, ponesto ste ko naculi i sada sve znate. Ici cu redom:
- ASPOLUTNA LAZ
- APSOLUTNA LAZ, kada su u pitanju sije Dzaferije i Zejdije. Svojstveno "sijama" koje, slicno vehabijama, tekfire sve oko sebe (a najvise istinske sijske alime). Evo primjera takvih, koji osudjuju sejha NasrAllaha zato sto ih javno raskrinkava (a ujedno govori o Majci vjernika r.a. i casnim ashabima r.a.):
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YzEgkFFHnh4 [/youtube]
- Istina, ali bi bilo previse za tebe da ti objasnjavam i zasto (Allah dz.s. ih ocistio od svih grijeha, na sto nas je uputio i u Svojoj Knjizi)
- Da ista znas, kao sto ne znas, znao bi da ce i sehidi imati pravo zauzimanja na onome svijetu. Dobri takodjer - za svoje prijatelje.
- Nidje veze (iako ga, licno, ne podrzavam). Muta brak je dozvolio Poslanik s.a.v.a., a ako mislis da je to bila prostitucija u to vrijeme - raspravi to s Njim s.a.v.a. na Sudnjem danu.
- Tekija nema veze s lazima na nacin kako ti mislis. Koristena je u vrijeme kada su sljedbenici Ehli-Bejta a.s. bili proganjani i na najzvjerskije nacine ubijani od strane "pravovjernih".
- U ratu se vidilo ko je licemjer i smutljivac, ko govori jedno a radi drugo. Procitati izjavu Reisa Kavazovica.
Supljiranje je vasa "struka".
Ovo sam samo i cekao da pokazem kako vi izvrcete stvari. Odlicno potvrdio si i otklonio svaku sumnju u ono sto se prica o vama. I da ti kazem nisam novopecen. Samo me interesuje odakle si ti stekao znanje o Islamu kad takve gluposti valjas???
-
zijancer
#154 Re: Siizam na Face tv i Hayat
Teddy Wilson vs. Porodična biblioteka u izdanju Visokog saudijskog komiteta za pomoć BiH

- salik79
#155 Re: Siizam na Face tv i Hayat
Here we go againBiH38 wrote:Eto to ste vi sije niste ni zinuli slagali ste. Er-Rebi b. Sebra el-Džuheni prenosi od svoga oca koji je kazao da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio privremeni brak rekavši: “To vam je zabranjeno od danas pa do Sudnjeg dana; a ko je nešto darovao, neka to ne uzima.”BiH38 wrote:salik79 wrote:
Pusti suplje salik79 vec hajde odgovori je li ovo sitina. Ne moras na ona moja pitanja evo mozes od ovog @choxnox cini mi se da ih je on malo bolje poslozio. Odgovori je li ovo istina ili laz i onda mozemo dalje pricati:
-tvrdnje da Kur'an nije potpun (tvrdite da Poslanik s.a.v.s nije smio od svojih ashaba da objavi dijelove Kur'ana, te cinjenica da imate "svoj" Kur'an)
iskrivljivanja slike o Poslaniku s.a.v.s (lazi podmetnute Poslaniku s.a.v.s)
-proklinjanja njegovih ashaba (narocito prvu trojicu halifa Ebu Bekra, Osmana, Omera) i casne supruge Poslanika s.a.v.s (Aise r.a.)
-proglasavanje obicnih ljudi svecima (12 imama kojima pripisujete svojstvo "bezgrijesnosti" koje jedino pripada Allahu dz.s.)
-vjerovanja da se umrli imami i sveci mogu zauzeti za vas na Sudnjem danu i da budu veza izmedju vas i Boga (sto ste preuzeli od krscanstva jer Islam --jasno kaze da ce covjek odgovarati za svoje postupke i da dove upucuje sam za sebe)
-legalizacija prostitucije putem religije (mut'aa gdje mozete sklopiti privremeni brak na 15 minuta ili pak par dana)
-dozvoljena vam je laz "po potrebi" tzv. tukija, narocito kada se nalazite medju sunnitima
-licemjernosti i smutnje (jedno kazete sad, drugo uradite kasnije)
i molim bez nepotrebnog supljiranja kojem ste skloni
Vi, novopeceni, ste mi najdrazi. Islam ste napambircili iz "poznatih" izvora, ponesto ste ko naculi i sada sve znate. Ici cu redom:
- ASPOLUTNA LAZ
- APSOLUTNA LAZ, kada su u pitanju sije Dzaferije i Zejdije. Svojstveno "sijama" koje, slicno vehabijama, tekfire sve oko sebe (a najvise istinske sijske alime). Evo primjera takvih, koji osudjuju sejha NasrAllaha zato sto ih javno raskrinkava (a ujedno govori o Majci vjernika r.a. i casnim ashabima r.a.):
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YzEgkFFHnh4 [/youtube]
- Istina, ali bi bilo previse za tebe da ti objasnjavam i zasto (Allah dz.s. ih ocistio od svih grijeha, na sto nas je uputio i u Svojoj Knjizi)
- Da ista znas, kao sto ne znas, znao bi da ce i sehidi imati pravo zauzimanja na onome svijetu. Dobri takodjer - za svoje prijatelje.
- Nidje veze (iako ga, licno, ne podrzavam). Muta brak je dozvolio Poslanik s.a.v.a., a ako mislis da je to bila prostitucija u to vrijeme - raspravi to s Njim s.a.v.a. na Sudnjem danu.
- Tekija nema veze s lazima na nacin kako ti mislis. Koristena je u vrijeme kada su sljedbenici Ehli-Bejta a.s. bili proganjani i na najzvjerskije nacine ubijani od strane "pravovjernih".
- U ratu se vidilo ko je licemjer i smutljivac, ko govori jedno a radi drugo. Procitati izjavu Reisa Kavazovica.
Supljiranje je vasa "struka".
Ovo sam samo i cekao da pokazem kako vi izvrcete stvari. Odlicno potvrdio si i otklonio svaku sumnju u ono sto se prica o vama. I da ti kazem nisam novopecen. Samo me interesuje odakle si ti stekao znanje o Islamu kad takve gluposti valjas???
-
BiH38
#156 Re: Siizam na Face tv i Hayat
Heheh e pa neka si nam ti masallah nacitan. Bolje bi ti bilo da izucavas poteze u sahu i stonom tenisu nego sto skupljas sve te sijtsko-derviske gluparije kojima se kitite i jos pucate od znanja. Beskorisno znanje je kako i sama rijec kaze beskorisno. Tamo gdje prestaje istina, razum i cinjenice pocinjete vi sa svojom tehnikom lazi i izvrtanja. Ali nije nu cudo kad vam se u lancu prenosilaca hadisa pojavi i magarac ( pravi magarac kao onaj iz pionirske doline). Iskreno meni bi to jos u 5 razredu osnovne skole bilo sumnjivo. Ne vjerujem da bi mi to neko prodao. Dragi Allah nas je obdario svjesti i razumom pa steta ako to ne koristimo.salik79 wrote:
Here we go againZasto vehabiti imaju fobiju od citanja i da li za to vec postoji i adekvatan strucni izraz?!
![]()
evo ovako kaze El-Kafi od Muhameda b. Jakub el-Kulejna ( po sijjama vjerodostojnija zbirka hadisa od od Buharijinog Sahiha ):
“Od vladara pravovjernih (Alije, radijallahu anhu) se prenosi da je Ufejr – Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem, magarac rekao: „O Allahov Poslaniče, dao bih za tebe i oca i majku, zaista mi je otac pričao a njemu njegov otac da je njegovog djeda otac rekao da je bio sa Nuhom a.s. na lađi, pa ga je Nuh a.s. pomilovao po sapinama i kazao: 'Iz kičme ovog magarca izaći će magarac kojeg će jahati najodabraniji i posljednji Vjerovjesnik', pa hvala Allahu koji me učinio tim magarcem.“ (Kafi, 1/237)
- salik79
#157 Re: Siizam na Face tv i Hayat
Haj ne supljetaj, nego pronadji moje odgovore tvom kolegi istomisljeniku, koji me na identican nacin potvori u vezi muta braka. Ja mu, na to, navedoh hadis iz Buharijine zbirke, te citatirah Karadavijevo (valjda njega cijenite?!) predavanje na tu temu - gdje nedvojbeno stoji da je Poslanik s.a.v.a. prvo "jasno i glasno" dozvolio (slaze se i sijska i sunijska ulema) ono sto vi nazivate "javnim bludom", da bi ga kasnije zabranio (razilazi se ulema). Moj stav je da moj Poslanik a.s. nikada ni u kojem slucaju nije dozvolio "javni blud" i da je jedini moguci razlog zbog kojeg je (prema misljenju sunijske uleme) zabranio ono sto je jednom eksplicitno dozvolio - mogucnost zloupotrebe istog, a ne jer je to u osnovi "javni blud".BiH38 wrote:Heheh e pa neka si nam ti masallah nacitan. Bolje bi ti bilo da izucavas poteze u sahu i stonom tenisu nego sto skupljas sve te sijtsko-derviske gluparije kojima se kitite i jos pucate od znanja. Beskorisno znanje je kako i sama rijec kaze beskorisno. Tamo gdje prestaje istina, razum i cinjenice pocinjete vi sa svojom tehnikom lazi i izvrtanja. Ali nije nu cudo kad vam se u lancu prenosilaca hadisa pojavi i magarac ( pravi magarac kao onaj iz pionirske doline). Iskreno meni bi to jos u 5 razredu osnovne skole bilo sumnjivo. Ne vjerujem da bi mi to neko prodao. Dragi Allah nas je obdario svjesti i razumom pa steta ako to ne koristimo.salik79 wrote:
Here we go againZasto vehabiti imaju fobiju od citanja i da li za to vec postoji i adekvatan strucni izraz?!
![]()
evo ovako kaze El-Kafi od Muhameda b. Jakub el-Kulejna ( po sijjama vjerodostojnija zbirka hadisa od od Buharijinog Sahiha:
“Od vladara pravovjernih (Alije, radijallahu anhu) se prenosi da je Ufejr – Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem, magarac rekao: „O Allahov Poslaniče, dao bih za tebe i oca i majku, zaista mi je otac pričao a njemu njegov otac da je njegovog djeda otac rekao da je bio sa Nuhom a.s. na lađi, pa ga je Nuh a.s. pomilovao po sapinama i kazao: 'Iz kičme ovog magarca izaći će magarac kojeg će jahati najodabraniji i posljednji Vjerovjesnik', pa hvala Allahu koji me učinio tim magarcem.“ (Kafi, 1/237)
- salik79
#158 Re: Siizam na Face tv i Hayat
Nepoznat mi hadis, ali ne vidim sta je tu cudno?! Panj kojeg je Poslanik a.s. koristio umjesto mimbere jecao nakon sto su ga zamijenili pravom mimberom, pa to niko ne spori!? Sulejman a.s. razgovarao sa svim zivotinjama, dzinima i ifritima, hocemo li i to ismijavati?!BiH38 wrote: evo ovako kaze El-Kafi od Muhameda b. Jakub el-Kulejna ( po sijjama vjerodostojnija zbirka hadisa od od Buharijinog Sahiha ):
-
BiH38
#159 Re: Siizam na Face tv i Hayat
Ja tebe ne potvaram jer nisam siguran da li ti licno ovo praktikujes ili ne. Ja iznosim stvari koje rade sijje. Ako ga je Poslanik s.a.v.a. zbranio zasto ga sijje praktikuju i dalje kad je zabranjen. Mislim da kod sijja i jeste problem sto se hvataju okuka u svemu i onda od toga prave spletke. I na kraju pravdaju kako se ulema razilazi po tom pitanju, ma koliko to sve u nesigurno bilo...pa kad se vec ulema razilazi kod sijja to postane dozvoljeno.....salik79 wrote:Haj ne supljetaj, nego pronadji moje odgovore tvom kolegi istomisljeniku, koji me na identican nacin potvori u vezi muta braka. Ja mu, na to, navedoh hadis iz Buharijine zbirke, te citatirah Karadavijevo (valjda njega cijenite?!) predavanje na tu temu - gdje nedvojbeno stoji da je Poslanik s.a.v.a. prvo "jasno i glasno" dozvolio (slaze se i sijska i sunijska ulema) ono sto vi nazivate "javnim bludom", da bi ga kasnije zabranio (razilazi se ulema). Moj stav je da moj Poslanik a.s. nikada ni u kojem slucaju nije dozvolio "javni blud" i da je jedini moguci razlog zbog kojeg je (prema misljenju sunijske uleme) zabranio ono sto je jednom eksplicitno dozvolio - mogucnost zloupotrebe istog, a ne jer je to u osnovi "javni blud".BiH38 wrote:Heheh e pa neka si nam ti masallah nacitan. Bolje bi ti bilo da izucavas poteze u sahu i stonom tenisu nego sto skupljas sve te sijtsko-derviske gluparije kojima se kitite i jos pucate od znanja. Beskorisno znanje je kako i sama rijec kaze beskorisno. Tamo gdje prestaje istina, razum i cinjenice pocinjete vi sa svojom tehnikom lazi i izvrtanja. Ali nije nu cudo kad vam se u lancu prenosilaca hadisa pojavi i magarac ( pravi magarac kao onaj iz pionirske doline). Iskreno meni bi to jos u 5 razredu osnovne skole bilo sumnjivo. Ne vjerujem da bi mi to neko prodao. Dragi Allah nas je obdario svjesti i razumom pa steta ako to ne koristimo.salik79 wrote:
![]()
evo ovako kaze El-Kafi od Muhameda b. Jakub el-Kulejna ( po sijjama vjerodostojnija zbirka hadisa od od Buharijinog Sahiha:
- salik79
#160 Re: Siizam na Face tv i Hayat
Potvorili ste me da sam slagao na Poslanika a.s. da je birvaktile eksplicitno dozvolio ovakvu vrstu braka. Sta je poslije bilo ne ulazim, niti me zanima, ali jedno znam - ono sto je Poslanik nekad dozvolio ni u kojem slucaju to nije mogao biti "javni blud".
-
BiH38
#161 Re: Siizam na Face tv i Hayat
Vidi ne mozes sada zakljcati pod katanac nesto tako pa da kazes da te ne zanima sta je poslje bilo. Tacno je da je bio dozvoljen , ali tacno je da je poslje zabranjen. Imamo mnostvo takvih primjera. Problem i jeste sto se stvari ne sagledaju do kraja pa se danas dio uzme kao relevantno a ostatak odbaci.... jer vise odgovara samo jedan dio dok drugi dio bas se ne uklapa kako bi se nekome svidjalo da bude. Ni alkohol nije bio u pocetku zabranjen pa je naknadno dosla zabrana. Ne mogu sada reci alkohol nije los za ljude jer ga Poslanik a.s. nije odmah zabranio ( nedo dragi Allah dz.s. da ga jos ohalalimo ). Musliman ne moze zivjeti u proslosti. Musliman mora zivjeti u sadasnjosti i isto tako pridrzavati se onog na sto je stavljena tacka i cemu se ne moze vise nista dodati niti oduzeti.salik79 wrote:Potvorili ste me da sam slagao na Poslanika a.s. da je birvaktile eksplicitno dozvolio ovakvu vrstu braka. Sta je poslije bilo ne ulazim, niti me zanima, ali jedno znam - ono sto je Poslanik nekad dozvolio ni u kojem slucaju to nije mogao biti "javni blud".
- Gojeni H
#162 Re: Siizam na Face tv i Hayat
Pravi mula skida ogrtac. Svi ostali su mul ... ucenici. Svaka cast majstore.asurbanipal wrote:apsidejzi wrote:
Problem se vuce od perioda nekoliko generacija prije Poslanika a.s. kada su se sinovi jednog uglednog arapa podijelili i sad se njihovi nasljednici generacijama krve oko toga ko ima pravo na vlast. Jedni kazu da vlast pripada iskljucivo onom dijelu loze koja prolazi kroz Muhammeda a.s. (sije) a drugi kazu da i ostali ogranci imaju pravo na vlast (sunije). Mi ostali, koji nemamo nista sa arapskom krvlju, naravno ne mozemo ni imati vlast nad muslimanima globalno. Jeftini seljacki fazoni da nafuras ljude da ginu za necije bolesne ideale i teznju za vlasti i kontrolom. I vehabije i sije. Ista sorta samo suprotan predznak.
Čudna ta neka vjera. Kažu vole Muhammeda a.s., a pobiju mu skoro cijelu familiju. I onda slijede vjeru tih ubica...
- Gojeni H
#163 Re: Siizam na Face tv i Hayat
Uzimaju plocicu ili kamen. Ako hodocaste Kerbalu onda uzimaju kamen sa tog teren/prostora i stavljaju ispred sebe kad padaju na sedzdu.kritichar wrote:šta vam ona pločica znači što na njoj klanjate?
Nadaju se da ce biti obiljezeni kao oni koji su slijedili Alija r.a. i ehli-bejt.
@asurbanipal
Molim te ispravi me ako grijesim.
- kritichar
#164 Re: Siizam na Face tv i Hayat
Ne samo da je novotarija, nego razumski nonsensGojeni H wrote:Uzimaju plocicu ili kamen. Ako hodocaste Kerbalu onda uzimaju kamen sa tog teren/prostora i stavljaju ispred sebe kad padaju na sedzdu.kritichar wrote:šta vam ona pločica znači što na njoj klanjate?
Nadaju se da ce biti obiljezeni kao oni koji su slijedili Alija r.a. i ehli-bejt.
@asurbanipal
Presmijesno, ali eto, vidi se odakle pocinje njihova vjera, sta im je najvazniji dogadjaj, pa vidimo i koga dozivaju, sve to govori da je to potpuno druga religija, odvojena od islama.
- salik79
#165 Re: Siizam na Face tv i Hayat
I ovo sam vec objasnjavao, kad bi samo htio citati. Citirat cu sam sebe sebe:BiH38 wrote:Vidi ne mozes sada zakljcati pod katanac nesto tako pa da kazes da te ne zanima sta je poslje bilo. Tacno je da je bio dozvoljen , ali tacno je da je poslje zabranjen. Imamo mnostvo takvih primjera. Problem i jeste sto se stvari ne sagledaju do kraja pa se danas dio uzme kao relevantno a ostatak odbaci.... jer vise odgovara samo jedan dio dok drugi dio bas se ne uklapa kako bi se nekome svidjalo da bude. Ni alkohol nije bio u pocetku zabranjen pa je naknadno dosla zabrana. Ne mogu sada reci alkohol nije los za ljude jer ga Poslanik a.s. nije odmah zabranio ( nedo dragi Allah dz.s. da ga jos ohalalimo ). Musliman ne moze zivjeti u proslosti. Musliman mora zivjeti u sadasnjosti i isto tako pridrzavati se onog na sto je stavljena tacka i cemu se ne moze vise nista dodati niti oduzeti.salik79 wrote:Potvorili ste me da sam slagao na Poslanika a.s. da je birvaktile eksplicitno dozvolio ovakvu vrstu braka. Sta je poslije bilo ne ulazim, niti me zanima, ali jedno znam - ono sto je Poslanik nekad dozvolio ni u kojem slucaju to nije mogao biti "javni blud".
Ne, to nije moj stav, nego stav sijske uleme i ja ga branim, a ne tvrdim da je ispravan. Uvidi razliku - Poslanik a.s. nesto dozvolio, pa kasnije On a.s. i zabranio (po sunitskim predajama) i Poslanik a.s. nikada nije izricito dozvolio, nego presutno "odobravao", a Allah dz.s. u Kur'anu izricito zabranio. Ja samo branim tezu da moj Poslanik a.s. nikada ne bi izricito dozvolio "javnu prostituciju", kako muta neki nazvase, makar to kasnije i zabranio.
- salik79
#166 Re: Siizam na Face tv i Hayat
Sejh Ahmed Didat r.a. jako lijepo objasnio (postavljao sam i video), samo kada bi ko to (stvarno, iskreno i bez predrasuda) htio i pogledati...Evo vidis @kritichara, zacas protekfiri citav jedan priznati mezheb. Usput, u Ramazanu, i to ljude koji ga poste...Gojeni H wrote:Uzimaju plocicu ili kamen. Ako hodocaste Kerbalu onda uzimaju kamen sa tog teren/prostora i stavljaju ispred sebe kad padaju na sedzdu.kritichar wrote:šta vam ona pločica znači što na njoj klanjate?
@asurbanipal
- apsidejzi
#167 Re: Siizam na Face tv i Hayat
Pitanje sija i sunija je ISKLJUCIVO politicko pitanje koje se vjesto sakriva iza religije, tako da niko nije upravu. Gomila ovaca koja je spremna ginuti za tudje ideale i koji nemaju dovoljno veliki intelektualni kapacitet da to shvate.walter kurtz wrote:Sta ako su siije u pravu
Sva ova prica se u suatini veze za sukob Irana i Saudije a svi ovi sto pisu na temi su pijuni te politicke igre. Naravno, uvijek imas ljude koji su ubjedjeni u ispravnost svoje verzije i upravo takvi ljudi ce omoguciti krvoprolice kakvo nismo zapamtili.
Prica o sijama i sunijama je prica o borbi za vlast i to su cinjenice. Sije pokusavaju prodati pricu o "izabranoj porodici" koja k'o biva je Bogom data da izbacuje lidere muslimanima sunije se ko biva protive s tim da tim arapima i perzijancima koji imaju ozbiljnih problema sa empatijom tj koji naginju psihopatiji nista nije ubiti hiljade i hiljade ljudi.
Mozes mislit, da su oni bili u stanju ratovati 10 dana od zore do sumraka sa ukupnim brojem poginulih od 75.000 kako bi dokazali ciji je veci: Alijin ili Muavijin. Zamisli na sta je licilo bojno polje nakon osmog dana... Ratujes na sloju ljudi jer ih je toliko poginulo da nemas gdje stati, iskljucivo radi vlasti.
Posto je ta bitka zavrsena nerjeseno onda su se javili ovi moralni propagatori kako bi nafurali ljude na svoju stranu... Sve ovo sto procitas ovdje je PROPAGANDA da se navuce sto vise topovskog mesa... Koje su to psihopate... I jedni i drugi
- asurbanipal
#168 Re: Siizam na Face tv i Hayat
salik79 wrote:Nepoznat mi hadis, ali ne vidim sta je tu cudno?! Panj kojeg je Poslanik a.s. koristio umjesto mimbere jecao nakon sto su ga zamijenili pravom mimberom, pa to niko ne spori!? Sulejman a.s. razgovarao sa svim zivotinjama, dzinima i ifritima, hocemo li i to ismijavati?!BiH38 wrote: evo ovako kaze El-Kafi od Muhameda b. Jakub el-Kulejna ( po sijjama vjerodostojnija zbirka hadisa od od Buharijinog Sahiha ):
Već smo prije pričali o tome @salik, kakav je status hadisa i predaja kod ši'ita, kada je npr. u pitanju Kafi, tako da nema potrebe dataljisati i objašnjavati. Kod vehabija imaš predaje da je magarac bio ashab Božijeg poslanika a.s., a Buharijinoj zbirci hadisa imaš primjer kako su majmuni kamenovali majmunicu.
Last edited by asurbanipal on 05/07/2015 11:14, edited 1 time in total.
- salik79
#169 Re: Siizam na Face tv i Hayat
Totalno nepoznavanje historije islama, zacinjeno sa ponizavajucom uvredom na hz Aliju! Koliko ti je nepoznavanje historije islama dokaz je i ovo povezivanje Ehli-Bejta sa Perzijancima. Ehli Bejt i njihovi Imami su 100% Arapi, Hasimovici, Kurejsevici. Jedini Perzijanac koji je bio uz njih je hz Selman al Farisi. Jos samo da zakljucis kako je i hz Husejn na Kerbeli, zajedno sa 73 člana najuze porodice i ashaba, dokazivao vojsci od 4000 ljudi "ciji je veci" - Njegov a.s., ili Jezidov l.a. . .apsidejzi wrote:Pitanje sija i sunija je ISKLJUCIVO politicko pitanje koje se vjesto sakriva iza religije, tako da niko nije upravu. Gomila ovaca koja je spremna ginuti za tudje ideale i koji nemaju dovoljno veliki intelektualni kapacitet da to shvate.walter kurtz wrote:Sta ako su siije u pravu
Sva ova prica se u suatini veze za sukob Irana i Saudije a svi ovi sto pisu na temi su pijuni te politicke igre. Naravno, uvijek imas ljude koji su ubjedjeni u ispravnost svoje verzije i upravo takvi ljudi ce omoguciti krvoprolice kakvo nismo zapamtili.
Prica o sijama i sunijama je prica o borbi za vlast i to su cinjenice. Sije pokusavaju prodati pricu o "izabranoj porodici" koja k'o biva je Bogom data da izbacuje lidere muslimanima sunije se ko biva protive s tim da tim arapima i perzijancima koji imaju ozbiljnih problema sa empatijom tj koji naginju psihopatiji nista nije ubiti hiljade i hiljade ljudi.
Mozes mislit, da su oni bili u stanju ratovati 10 dana od zore do sumraka sa ukupnim brojem poginulih od 75.000 kako bi dokazali ciji je veci: Alijin ili Muavijin. Zamisli na sta je licilo bojno polje nakon osmog dana... Ratujes na sloju ljudi jer ih je toliko poginulo da nemas gdje stati, iskljucivo radi vlasti.
Posto je ta bitka zavrsena nerjeseno onda su se javili ovi moralni propagatori kako bi nafurali ljude na svoju stranu... Sve ovo sto procitas ovdje je PROPAGANDA da se navuce sto vise topovskog mesa... Koje su to psihopate... I jedni i drugi
- Gojeni H
#170 Re: Siizam na Face tv i Hayat
Ko god se pali na te sunitsko-siitske budalastine, nema mozga. Jer, gleda TV, Siriju i Irak, ali dzaba, mozak ne registruje.salik79 wrote:Sejh Ahmed Didat r.a. jako lijepo objasnio (postavljao sam i video), samo kada bi ko to (stvarno, iskreno i bez predrasuda) htio i pogledati...Evo vidis @kritichara, zacas protekfiri citav jedan priznati mezheb. Usput, u Ramazanu, i to ljude koji ga poste...Gojeni H wrote:Uzimaju plocicu ili kamen. Ako hodocaste Kerbalu onda uzimaju kamen sa tog teren/prostora i stavljaju ispred sebe kad padaju na sedzdu.kritichar wrote:šta vam ona pločica znači što na njoj klanjate?
@asurbanipal
Isto tako ima i slabo pamcenje, jer do rata u Iraku 99% BH muslimana veze nisu imali ko su siti a ko suniti.
Ko god prosipa sitsku ili vehabijsku propagandu ne zeli dobro mom narodu, moj je neprijatelj, i zeli podjelu bosnjackog naroda i krv na ulicama.
- asurbanipal
#171 Re: Siizam na Face tv i Hayat
apsidejzi wrote:Pitanje sija i sunija je ISKLJUCIVO politicko pitanje koje se vjesto sakriva iza religije, tako da niko nije upravu. Gomila ovaca koja je spremna ginuti za tudje ideale i koji nemaju dovoljno veliki intelektualni kapacitet da to shvate.walter kurtz wrote:Sta ako su siije u pravu
Forumaš @Diwan je nedavno lijepo rekao da Ehli-bejt a.s. nije ni ši'itsko, ni sunnitsko, ni sufijsko, ni saudijsko, ni iransko pitanje, nego pitanje cjelokupnog ummeta. Ovo svemuslimansko pitanje i problem traje od 7. stoljeća i trajaće do Sudnjeg dana, povlačilo se i prije nastanka modernih država poput Saudijske Arabije, Irana, Turske, Malezije, povlačit će se i nakon toga.
Tvoja priča da se radilo o borbi za vlast, a koja polazi od strane munafika koji bi da izjednače Alija a.s. i Muaviju, Imama Huseina a.s. i Jezida l.a. pada u vodu, jer je sam Imam Ali a.s. rekao da je između sebe i "hilafeta" stavio zastor, nije se nametao da bude halifa, sve do vremena interregnuma, koje je nakon ubistva halife Osmana trajalo sedam dana, a koji je voljom naroda i silom prilika postao halifa. Taj Alijin hilafet nije priznao tadašnji namjesnik Siriji, Muavija, koji je tražio da se isporuče ubice Osmana, iako se dobro zna ko je huškao na ubistvo Osmana, pa i ko ga je ubio. Naravno, Muavija je bio vrstan manipulator, pa je Sirijce naveo u svoju korist i to iskoristio kao povod da porekne i ne prizna Alijinu vlast. Šta je bilo poslije dobro se zna. A ovo za munafike, nisam mislio na tebe, samo na to da si se navukao na priču i tezu koja potiče iz munafičkih izvora koji bi sve da relativiziraju i džennet i džehenem.
O Ehli bejtu a.s. se govori i u Kur'anu, ali isto tako se govori i o munaficima, tj. onima koji su izdali amanet Božijeg poslanika da se pazi na Kur'an i Ehli bejt a.s., a ne kao što se u nekim lažnim predajama spominjue "Kur'an i sunnet", jer bi to bilo isto kao da kažeš "Kur'an i Kur'an", budući da je sunnet ili praksa Muhammeda s.a.v.a. bio upravo Kur'an.
- kritichar
#172 Re: Siizam na Face tv i Hayat
Jel ti i dalje tvrdis da si hanefijskog mezheba?salik79 wrote: Sejh Ahmed Didat r.a. jako lijepo objasnio (postavljao sam i video), samo kada bi ko to (stvarno, iskreno i bez predrasuda) htio i pogledati...Evo vidis @kritichara, zacas protekfiri citav jedan priznati mezheb. Usput, u Ramazanu, i to ljude koji ga poste...
Nema vise potreba za tukjom, svima je jasno kojeg si mezheba. Ovo pretvaranje ti samo moze skoditi, i tvom pozivanju u siizam.
Pogledao sam video, nista posebno, ali necu da sudim Didatu, ima njemu ko da sudi, kao sto ima ko da sudi i Muaviji i Jezidu.
Svako onaj ko doziva nekoga pored Boga, cini sirk.
Musliman ne doziva nikakvog Hasana, Huseina, Alija ili Muhameda a.s., musliman doziva samo Allaha, direktno, bez posrednika. Musliman ne daje ljudskim bicima bozanske osobine. Musliman ne provodi nikakve rituale na mezarovima.......
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#173 Re: Siizam na Face tv i Hayat
A sto se vi toliko mrzite sa šijama? 
- walter kurtz
#174 Re: Siizam na Face tv i Hayat
Zato sto su siije vjerovatno u pravu_BataZiv_0809 wrote:A sto se vi toliko mrzite sa šijama?
- salik79
#175 Re: Siizam na Face tv i Hayat
kritichar wrote:Jel ti i dalje tvrdis da si hanefijskog mezheba?salik79 wrote: Sejh Ahmed Didat r.a. jako lijepo objasnio (postavljao sam i video), samo kada bi ko to (stvarno, iskreno i bez predrasuda) htio i pogledati...Evo vidis @kritichara, zacas protekfiri citav jedan priznati mezheb. Usput, u Ramazanu, i to ljude koji ga poste...
Nema vise potreba za tukjom, svima je jasno kojeg si mezheba. Ovo pretvaranje ti samo moze skoditi, i tvom pozivanju u siizam.
Pogledao sam video, nista posebno, ali necu da sudim Didatu, ima njemu ko da sudi, kao sto ima ko da sudi i Muaviji i Jezidu.
Svako onaj ko doziva nekoga pored Boga, cini sirk.
Musliman ne doziva nikakvog Hasana, Huseina, Alija ili Muhameda a.s., musliman doziva samo Allaha, direktno, bez posrednika. Musliman ne daje ljudskim bicima bozanske osobine. Musliman ne provodi nikakve rituale na mezarovima.......
Svaka cast, ipak si odmakao od svoje ideoloske brace:
neces mu ti suditi. Jes´ da si ga svrstao s otpadom u istu sudnicu, ali opet napredak je ocit...Nego kojeg si ti mezheba i kojeg akaida?! Samo iskreno, bez tukje!?