Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post Reply
Drinski

#151 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Drinski »

Ma ne znam za vas al je meni zao sto nisam ja kupio certifikate.

Neko gore rece za pr. slijednistvo avio prevoznika. Sramotno je pricati o tako suptilnim pitanjima a ne znati da to slijednistvo kod stecaja ne znaci nists.
jefferson

#152 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by jefferson »

prog321 wrote:Zakonom.

Parlament je potvrdio da zakon taj i taj pod paragrafom znj i mnj natjeramo stedise da dio svoje ustedjevine presaltaju na drzavu.
Nije da ces im krasti novac.
Nego im das papir sa kamatnom stopom koji oni mogu unovciti poslije odredjenog perioda. Isto kao u banci,.
Nego onako cisto da razjasnimo: jel BiH demokratija ili nesto slicno Sjevernoj Koreji? Sto bir ekao Drinski dok je branio BiH na prvim linijama za grb: Jel zato neko ginuo?
jefferson

#153 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by jefferson »

saja_dj wrote:
prog321 wrote:Sa tim se slazem.
Zaduzivati se za mrvice samo da bi parazitima osigurali plate je mentalno ritardstvo.
A natjerati nekoga da placa parazite od svoje stednje je ok? Samo mozes izazvati maspvnu paniku i izvlacenje novca iz banaka, milom a i silom.

Onda neka odmah stave pdv na 30% i porez na platu uduplaju. Eto para parazitima.
Kada jos pomislis da se ovi likovi mozda nesto i pitaju u ovoj birokratiji, nije ni cudo sto ljudi azil traze u Njemackoj.
vade_mecum

#154 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by vade_mecum »

Drinski wrote:Ma ne znam za vas al je meni zao sto nisam ja kupio certifikate.

Neko gore rece za pr. slijednistvo avio prevoznika. Sramotno je pricati o tako suptilnim pitanjima a ne znati da to slijednistvo kod stecaja ne znaci nists.
nisam pravnik ali zdrav razum kaze da likvidacijom firme se ne likvidiraju nagomilani problemi. morao bih provjeriti ali sa velikim stepenom sigurnosti mogu tvrditi da odgovornost pada ja na novu firmu, ja na vlasnika. uostalom, zasto se ljudi natezu sa NLB bankom i vladom republike slovenije ako je tako?
jefferson

#155 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by jefferson »

vade_mecum wrote:

nisam pravnik ali zdrav razum kaze da likvidacijom firme se ne likvidiraju nagomilani problemi. morao bih provjeriti ali sa velikim stepenom sigurnosti mogu tvrditi da odgovornost pada ja na novu firmu, ja na vlasnika. uostalom, zasto se ljudi natezu sa NLB bankom i vladom republike slovenije ako je tako?
STecaj omogucava reprogramiranje dugova kroz psotupnu naplatu ili kroz prodaju sredstava. Ne mzoe se tek tako ici u likvidaciju i reci: jbg bilo pa proslo.
vade_mecum

#156 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by vade_mecum »

jefferson wrote:
vade_mecum wrote:

STecaj omogucava reprogramiranje dugova kroz psotupnu naplatu ili kroz prodaju sredstava. Ne mzoe se tek tako ici u likvidaciju i reci: jbg bilo pa proslo.
gledajuci bilans stanja bh airlinesa moze se sa sigurnoscu staviti znak jednakosti izmedju stecaja i likvidacije.
megaman4

#157 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by megaman4 »

Može Novalić pričati šta hoće, ali se MMF na kraju pita. Do septembra BiH mora vratiti prvu ratu MMF-u koja iznosi čak milijardu KM. :shock: Ljudi moji kako vratiti? Od čega kada nam je privreda mrtva evo 2O godina. Umjesto da se odmah nakon rata krenulo u obnavljanje privrede, koja je bila lokomotiva razvoja nekadašnje Socijalističke republike BiH, učinila se kardinalna greška, a to je deindustrijalizacija, što je rezultiralo opuštanju radnika i gašenju fabrika. BiH danas samo živi od supermarketa i administracije, što nas vodi u propast. Bez reindustrijalizacije nema spasa BiH, to zapamtite, jer je prije rata u BiH bilo zaposleno više od milion ljudi. Nama treba pod hitno da se privreda digne na noge, ali kada pare daš parazitima na budžetu, e onda od toga nema ništa.

Kako god, očekuje nas teška jesen, možda najteža u novijoj historiji BiH, jer ako se ne vrati kredit MMF-u do septembra, ključ u bravu. Očekujte svašta. Ja se realno bojim svakog scenarija. ali evo pročitah da prose od Turske da nam pomogne. Nikada od nas države, nažalost. :(
vade_mecum

#158 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by vade_mecum »

megaman4 wrote:Može Novalić pričati šta hoće, ali se MMF na kraju pita. Do septembra BiH mora vratiti prvu ratu MMF-u koja iznosi čak milijardu KM. :shock: Ljudi moji kako vratiti? Od čega kada nam je privreda mrtva evo 2O godina. Umjesto da se odmah nakon rata krenulo u obnavljanje privrede, koja je bila lokomotiva razvoja nekadašnje Socijalističke republike BiH, učinila se kardinalna greška, a to je deindustrijalizacija, što je rezultiralo opuštanju radnika i gašenju fabrika. BiH danas samo živi od supermarketa i administracije, što nas vodi u propast. Bez reindustrijalizacije nema spasa BiH, to zapamtite, jer je prije rata u BiH bilo zaposleno više od milion ljudi. Nama treba pod hitno da se privreda digne na noge, ali kada pare daš parazitima na budžetu, e onda od toga nema ništa.

Kako god, očekuje nas teška jesen, možda najteža u novijoj historiji BiH, jer ako se ne vrati kredit MMF-u do septembra, ključ u bravu. Očekujte svašta. Ja se realno bojim svakog scenarija. ali evo pročitah da prose od Turske da nam pomogne. Nikada od nas države, nažalost. :(
odvadi malo, kakva crna milijarda http://www.imf.org/external/np/fin/tad/ ... 2015-07-04
ali da je situacija teska i napeta, jeste :D
mirzadelibasic

#159 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by mirzadelibasic »

megaman4 wrote:Može Novalić pričati šta hoće, ali se MMF na kraju pita. Do septembra BiH mora vratiti prvu ratu MMF-u koja iznosi čak milijardu KM. :shock: Ljudi moji kako vratiti?
Vratit ćeš im privatizacijom nekoliko, možda čak i najjačih javnih preduzeća... Na prvom mjestu je BHTelecom, a inače strani investitori najviše vole da ulažu u taj sektor.
megaman4

#160 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by megaman4 »

vade_mecum wrote:
megaman4 wrote:Može Novalić pričati šta hoće, ali se MMF na kraju pita. Do septembra BiH mora vratiti prvu ratu MMF-u koja iznosi čak milijardu KM. :shock: Ljudi moji kako vratiti? Od čega kada nam je privreda mrtva evo 2O godina. Umjesto da se odmah nakon rata krenulo u obnavljanje privrede, koja je bila lokomotiva razvoja nekadašnje Socijalističke republike BiH, učinila se kardinalna greška, a to je deindustrijalizacija, što je rezultiralo opuštanju radnika i gašenju fabrika. BiH danas samo živi od supermarketa i administracije, što nas vodi u propast. Bez reindustrijalizacije nema spasa BiH, to zapamtite, jer je prije rata u BiH bilo zaposleno više od milion ljudi. Nama treba pod hitno da se privreda digne na noge, ali kada pare daš parazitima na budžetu, e onda od toga nema ništa.

odvadi malo, kakva crna milijarda http://www.imf.org/external/np/fin/tad/ ... 2015-07-04
milijarda se mora vratiti i to FBiH 700 miliona a RS 300 miliona.
vade_mecum

#161 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by vade_mecum »

megaman4 wrote:
vade_mecum wrote:

milijarda se mora vratiti i to FBiH 700 miliona a RS 300 miliona.
jeste ali zakljucno sa 2019. godinom. doduse ne znam koliki je omjer dugovanja po entitetima
megaman4

#162 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by megaman4 »

ima negdje taj dokument, pa nek neko postavi ovdje ako može.
tandmand

#163 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by tandmand »

Drinski wrote:A kako mislis kad smanjis plate zadrzati doktora, inzinjera informatike ili dobrog pravnika u drzavnoj sluzbi? Recimo ti si drzavni poslodavac.
Treba zaposlene platiti po učinku. Ako imaš nekog informatičara u telekomu, koji hladi muda i ima malu platu (po učinku), neće nikuda ići jer zna da mu se takvom u privatnom sektoru niko ne veseli. Onaj koji je efikasan, ima veliku platu (po učinku), isto tako neće nikuda ići. Komunizam je ekonomski propao u svijetu, propast će i u javnim poduzećima, državnoj administraciji, ukoliko se na vrijeme tj. ove godine ne prešaltaju na princip da se troši zarađeno a ne pozajmljeno.
vade_mecum

#164 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by vade_mecum »

http://www.imf.org/external/np/fin/tad/ ... p&extend=y
evo ti plan otplate po stand-by aranzmanu, 17 miliona $ za 2015 godinu preostalo. dakle, nikakva milijarda ali buduci da budzet FBIH ima rupu od 600 miliona KM, 17 mil $ zvuci strasno. 2017 i 2018 ce biti godine deranja guzova.
Drinski

#165 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Drinski »

tandmand wrote:
Drinski wrote:A kako mislis kad smanjis plate zadrzati doktora, inzinjera informatike ili dobrog pravnika u drzavnoj sluzbi? Recimo ti si drzavni poslodavac.
Treba zaposlene platiti po učinku. Ako imaš nekog informatičara u telekomu, koji hladi muda i ima malu platu (po učinku), neće nikuda ići jer zna da mu se takvom u privatnom sektoru niko ne veseli. Onaj koji je efikasan, ima veliku platu (po učinku), isto tako neće nikuda ići. Komunizam je ekonomski propao u svijetua, propast će i u javnim poduzećima, državnoj administraciji, ukoliko se na vrijeme tj. ove godine ne prešaltaju na princip da se troši zarađeno a ne pozajmljeno.
A jesi li sudiju spreman platiti na isti nacin ko advokata? Sad ces ti reci ima puno predmeta, mozda ima i advokat puno predmeta, a jedan ima dnevnicu 100 KM a drugi po radnji zaradi 100 Km. Ne rade sve sudije krivicu isto ko i advokati, tako da nema prodje ni prica o Brankovicu. Nisi spreman. Isto vazi i za doktora. On bi vrlo rado da ga plate ko privatnog kolegu.
Last edited by Drinski on 04/07/2015 22:13, edited 1 time in total.
Drinski

#166 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Drinski »

To reprogramirnje se moze uraditi i bez stecaja. Kad firma ode u stecaj sve je gotovo. Od naplate nema nista jer da je imala imovine ne bi isla u stecaj.
tandmand

#167 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by tandmand »

SSemir wrote:hocel te bolit krc ako se u tom periodu razbolis pa odes u dom zdravlja ono budzetlije strajkuju? ili ako ne budes mogao dijete (ako ga imas) ostaviti u vrtić jer budzetlije strajkuju? ili ako te neko (nedaj boze) udari na cesti sa autom pa nema ko doci da napravi zapisnik da bi ti naplatio stetu od osiguranja jer budzetlije strajkuju? hocel te bolit krc ako ti roditelji dodju da traze od tebe za hljeb jer budzetlije nisu dobile svoje pare( tj penziju)? hocel te bolit krc ako podjes van drzave da odvedes sebe na lijecenje jer u bosni budzetlije strajkuju, pa na granici ne mozes da izadjes jer budzetlije strajkuju? hocel te bolit krc ako tvoj posao bude trpio zbog nestanka struje jer budzetlije strajkuju?
To bi već bilo vanredno stanje i zaposlenicima u državnoj službi bi trebalo uvesti radnu obavezu. Ako im se ne sviđa mogu dati otkaz i izaći na tržište rada. Na birou ima dovoljno štrajkbrehera koji jedva čekaju da rade isti posao za manje novca.
Drinski

#168 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Drinski »

Nece dati otkaz. Nisu ludi. A radnu obavezu ne mozes uvesti. To bi svugdje palo. Ja bih volio da mi na birou nadjes dr sa 10 godina staza ili nekog dobrog pravnika.
Drinski

#169 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Drinski »

Imam osjecaj da neki hoce ekonom.krah zemlje da bi se nekome osvetili i tako lijecili neke svoje frustracije
vade_mecum

#170 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by vade_mecum »

Drinski wrote:To reprogramirnje se moze uraditi i bez stecaja. Kad firma ode u stecaj sve je gotovo. Od naplate nema nista jer da je imala imovine ne bi isla u stecaj.
sve moze, samo ne znam sta bi se reprogramiralo u slucaju bh airlinesa jer oni osim one poslovnice u gradu i nemaju neke imovine.
tandmand

#171 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by tandmand »

Drinski wrote:Nece dati otkaz. Nisu ludi.
:thumbup:
Ali zato hoće štrajkovati ...
Drinski wrote:A radnu obavezu ne mozes uvesti. To bi svugdje palo. Ja bih volio da mi na birou nadjes dr sa 10 godina staza ili nekog dobrog pravnika.
Dobre stručnjake koji stvarno rade treba dobro i platiti a "referente" sa diplomom privatnog fakulteta otpustiti.
Sanjarko

#172 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Sanjarko »

vade_mecum wrote:
Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
ne, ceka nas gora sudbina jer se zbog grcke cijeli finansijski i politicki svijet digao na noge, a u slucaju bosne se nece ni pocesati jer smo svijetu malo reci nebitni i marginalni.

toliko.
To ti mislis.
Nisi cuo izgleda za sistem spojenih posuda.
vade_mecum

#173 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by vade_mecum »

Vizionar 1985 wrote:
vade_mecum wrote:
Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
ne, ceka nas gora sudbina jer se zbog grcke cijeli finansijski i politicki svijet digao na noge, a u slucaju bosne se nece ni pocesati jer smo svijetu malo reci nebitni i marginalni.

toliko.
To ti mislis.
zaboravio sam napisati da ce u svakom slucaju biti sve OK jer je vlada jedne prijateljske zemlje upakovala cakum-pakum paket kroz svoju jednu banku mahsuz za nas. ako je Fadil lagao mene, lazem i ja vas :D

realno, s cim smo mi to spojeni. mi ti vise dodjemo kao ona posuda koja se stavi ispod kada treba nesto da se odkapa :D
Sanjarko

#174 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Sanjarko »

vade_mecum wrote: da sebe citiram sa teme o Tspirasu - nije toliki problem sto se mi zaduzujemo. problem je sto nema VIZIJE i sto trenutno ne postoji ni jedna ozbiljna osoba na politickoj sceni koja moze ponuditi viziju. sta ocekivati od ljudi kojima je jedino rjesenje za BH airlines ugasiti firmu i osnovati novu??
Ima ali nas vizionare ne sljivite i podcjenjujete,ismijavate,mislite da smo ludi itd.
Zato svi pametani ljudi i vizionari bjeze iz Bosne i ovih balkanskih vukojebina.
Sanjarko

#175 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Sanjarko »

vade_mecum wrote:
Vizionar 1985 wrote:
To ti mislis.
zaboravio sam napisati da ce u svakom slucaju biti sve OK jer je vlada jedne prijateljske zemlje upakovala cakum-pakum paket kroz svoju jednu banku mahsuz za nas. ako je Fadil lagao mene, lazem i ja vas :D

realno, s cim smo mi to spojeni. mi ti vise dodjemo kao ona posuda koja se stavi ispod kada treba nesto da se odkapa :D
pa ozbiljan sam
Zbog Bosne izbio I svj. rat ocit primjer kako taj sistem radi.
Da ne navodim dalje ne da mi se preko interneta objasnjavati.
Uzivo bi ti detaljno objasnio i pokazao teoriju o tome sto sam je napisao.
Post Reply