Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bakir1
#151 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
bas tako....
poslovna politika osig. kuce je za koliko ce vremena u dozvoljenom zakonskom roku isplatiti stetu...
poslovna politika osig. kuce je za koliko ce vremena u dozvoljenom zakonskom roku isplatiti stetu...
-
baja
#152 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Cuj policija nece da radi uvidjaj pogotov ako sumnjas da ga je lik mahno??? Alko test niste radili?? niđe veze...
@pokretač teme ---glede osiguranja, vidio si kako su bezobrazni, slična iskustva imam, samo za povredu i zdravstveno osiguranje. Samo razumiju preko advokata i tužbi. jednostavno te množe sa "0"!!
Znači ovaj "EU obrazac"-mačku o rep
@pokretač teme ---glede osiguranja, vidio si kako su bezobrazni, slična iskustva imam, samo za povredu i zdravstveno osiguranje. Samo razumiju preko advokata i tužbi. jednostavno te množe sa "0"!!
-
mahalas505
#153 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Znaci kao i obicno ne moze se neka problematika rjesiti kako treba sa aspekta korisnika osiguranja.Bakir1 wrote:bas tako....
- Bakir1
#154 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
moze, samo to kako treba ima zakonski rok, kojeg ispostuju
- Laertes
#155 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Znači, ja 1.9. imao udes, do 1.12. mi odgovore na zahtjev, a do 1.2. mi isplate štetu. Sve po zakonu. A ti, čika Laertes, vozaj udareni auto.
- Aethaercyn
#156 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Poslao prigovor, zbog podjele odgovornosti. 30 dana proslo = bez odgovora na prigovor. Danas nazovem "cenjeno" osiguranje DUNAV, javi se neka hanuma. Ja njoj lijepo objasnim da sam poslao prigovor te da nemam odgovora na prigovor, dokle da cekam da znam. Kad hanuma mi rece da i oni dalje stoje na tome da je podjela odgovornosti, te da je ovde veoma tesko utvrditi ko je kriv te ko je prije poceo da vrsi radnju - ja skretanje ili domaćin preticanje mene koji sam skretao i autobusa koji je se zaustavljao. Rekao sam joj da mi u sto kracem roku posalju i tu odbijenicu da mogu sve papire sabrati i predati advokatu. Te me moli da im posaljem broj ziro racuna na koji ce da mi uplate 50% iznosa. Ja sam rekao da ce ziro racun dobiti tek kada se zavrsi sudski proces, te da mi nije ovo prvi put da moram sudski traziti svoja prava/naplatu stete. Pricao danas sa prijateljem koji je milicajac te mi rekao da sma ja ovde cist ko suza, te da se ne sekiram ako bi opet isao sudskim putem. Paćemodavidimobaja wrote:Cuj policija nece da radi uvidjaj pogotov ako sumnjas da ga je lik mahno??? Alko test niste radili?? niđe veze...
A ja sam nakon prvog udesa rekao nikad vise EU obrazac, ali opet sma nasjeo na "fintu" i eto vidi sta se desava. Znaci od sad (mada ne bi volio da imam ikada vise) kada imam udes, policija kada me pita ima li ozlijedjenih samo odgovorim "biće". Nakon zavrsenog uvidjaja, pravac hitna pomoc
-
tempuser
#157 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Ne mogu ti nista uplacivati, odnosno mogu ako imaju viska para da ti poklone, dok ti ne potpises vansudsku nagodbu kojom pristajes na navedeniiznos! Prilikom isplate oni se moraju pozvati na osnovu cega isplacuju, a to je nagodba!
Mene iznenadjuje kako vozaci mogu biti glupi! Ljetos mene otpozada udari neki balavac sa "P". Izlazim iz auta i vidim da steta nije velika, farbanje branika koji je vec bio zagreban. Sve se desava ujutro oko 8.15, guzva, meni u autu bratic od godinu dana, on vozi mater na posao. Nije moglo u gorem trenutku. Kontam, farbanje jedno 150 KM, a vec sam ga trebao farbati i da ne bih gubili 2 sata cekajuci policiju ja mu ponudim da mi da 100 KM i da se razidjemo. Nece on, njemu se vise isplati isplati platiti 1/2 kazne 50 KM. Ja glupanu pokusam objasniti da mu je kazna manja, ali da ce izgubiti bonus na polici. On meni opet da je njemu svejedno jer mu je polica ionako 700 KM jer je prva godina. Pa reko', na sljedecoj registraciji si mogao dobiti 70 KM popusta, vako nece, a to ti je vec vise 120 KM trosak, pa sljedece jos 30 itd. Ne popusta on. Dobro, ko te *ebe, zovnem 122 pa starce da dodju po malog, sad mozemo cekati danima!
U medjuvremenu se nahvatala nevidjena guzva, prolazi policijski auto sa onima iz podrske i drot kroz przor kao ljutito da slikamo auta i pomaknemo auta na autobusku jer stvaramo guzvu (u srednjoj smo traci). Jah, evo samo sto nisam! Kontam ko te *ebe, ovo je isto k'o i EU zapisnik, prvo cega ce se osiguranje uhvatiti je da smo dirali auta prije uvidjaja. Dodje patrola i prva stvar koju drot kaze gupanu je da se dogovaramo da mu ne diraju osiguranje! Opet on nece..
Sad ima novost, ja kao osteceni ne mogu dobiti podatke drugog vozaca, njegovog osiguranja i br. police pa da direktno njegovom osiguranju podnosim zahtjev. Sad sve ide preko mog osiguranja sto produzava naplatu jedno mjesec dana.
Suma sumarum, to je bilo sredinom juna, dan-dva poslije odem u svoje osiguranje na procjenu. Poslije jedno 15-ak dana mi stize obavijest da je predmet obradjen i poslan u njegovo osiguranje (BSO). U narednih 15-20 dana dobijem ponudu na 250 KM, potpisem i u roku od 7 dana dobijem pare, znaci sve jedno mjesec i po.
Mene iznenadjuje kako vozaci mogu biti glupi! Ljetos mene otpozada udari neki balavac sa "P". Izlazim iz auta i vidim da steta nije velika, farbanje branika koji je vec bio zagreban. Sve se desava ujutro oko 8.15, guzva, meni u autu bratic od godinu dana, on vozi mater na posao. Nije moglo u gorem trenutku. Kontam, farbanje jedno 150 KM, a vec sam ga trebao farbati i da ne bih gubili 2 sata cekajuci policiju ja mu ponudim da mi da 100 KM i da se razidjemo. Nece on, njemu se vise isplati isplati platiti 1/2 kazne 50 KM. Ja glupanu pokusam objasniti da mu je kazna manja, ali da ce izgubiti bonus na polici. On meni opet da je njemu svejedno jer mu je polica ionako 700 KM jer je prva godina. Pa reko', na sljedecoj registraciji si mogao dobiti 70 KM popusta, vako nece, a to ti je vec vise 120 KM trosak, pa sljedece jos 30 itd. Ne popusta on. Dobro, ko te *ebe, zovnem 122 pa starce da dodju po malog, sad mozemo cekati danima!
U medjuvremenu se nahvatala nevidjena guzva, prolazi policijski auto sa onima iz podrske i drot kroz przor kao ljutito da slikamo auta i pomaknemo auta na autobusku jer stvaramo guzvu (u srednjoj smo traci). Jah, evo samo sto nisam! Kontam ko te *ebe, ovo je isto k'o i EU zapisnik, prvo cega ce se osiguranje uhvatiti je da smo dirali auta prije uvidjaja. Dodje patrola i prva stvar koju drot kaze gupanu je da se dogovaramo da mu ne diraju osiguranje! Opet on nece..
Sad ima novost, ja kao osteceni ne mogu dobiti podatke drugog vozaca, njegovog osiguranja i br. police pa da direktno njegovom osiguranju podnosim zahtjev. Sad sve ide preko mog osiguranja sto produzava naplatu jedno mjesec dana.
Suma sumarum, to je bilo sredinom juna, dan-dva poslije odem u svoje osiguranje na procjenu. Poslije jedno 15-ak dana mi stize obavijest da je predmet obradjen i poslan u njegovo osiguranje (BSO). U narednih 15-20 dana dobijem ponudu na 250 KM, potpisem i u roku od 7 dana dobijem pare, znaci sve jedno mjesec i po.
-
tempuser
#158 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Sa povredama i osiguranjem prosao bukvalo proceduru od A do Z.Aethaercyn wrote: A ja sam nakon prvog udesa rekao nikad vise EU obrazac, ali opet sma nasjeo na "fintu" i eto vidi sta se desava. Znaci od sad (mada ne bi volio da imam ikada vise) kada imam udes, policija kada me pita ima li ozlijedjenih samo odgovorim "biće". Nakon zavrsenog uvidjaja, pravac hitna pomoc, nabaci gipsani okovratnik i to je to.
Stavice tebi ovi u hitnoj Santzov okovratnik (nije gipsani nego spuzveni) i dace ti ozljedni list i sta ces s tim?!
Nisu bas ni ovi iz osiguranja vesla sisali! Prvo, koliko znam ukinuli su isplatu naknade za tzv ligamentarne povrede, trzaji, "joj boli me vrat" itd. Drugo, kad zavrsis proces lijecenja i podneses odsteti zahtjev za ozljede, kompletna dokumentacija o povredama, lijecenju, terapiji, troskovima ide ljekarskoj komisji "protivnickog" osiguranja. Oni pretresu svaki nalaz i dokument, ako nemas ozljedu za koju se isplacuje steta mogao si tri okovratnika staviti.
Last edited by tempuser on 22/10/2016 16:26, edited 1 time in total.
-
novi_korisnik
#159 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Prije neki dan isto mene udari nakav na parkingu. I zovnemo policiju, dolaze oni i odma pocinju tersati što ne idemo preko euro obrasca ono ovo... Kaze sad cu ti pisati kaznu sto nemaš euro obrazac, reko jarane, evo ga, ali necu obrazac hocu standardni uviđaj.. Ni sam sebi ne vjerujem kako me frajer uspio potrefiti na praznom parkingu, kamo li da mi osiguranje vjeruje
. Da stvar bude gora kod tog što me udario štete gotovo da i nema, Touareg u pitanju, smao se hladno "popeo" na mene.. Uostalom da vas pitam, ispod koliko para da ne pristajem, pisali su sljedeca ostecenja: Farbanje branika, popravak, farbanje i upasavanje haube ( cosak haube blako iskrivljen, i hauba na strani udara podignuta za nekih pola cm u zrak ), lijepljenje nosaca fara i maskice..
- drndalo
#160 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Koje auto, starost? U svakom slucaju ne pristaj na prvu ponudu kakva god bila...
-
tempuser
#161 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Farbanje branika 250, otprilike je toliko i farbanje habe, nek nosac sebi lijepi, a ti se raspitaj koliko su polovan dobar far i maskica.novi_korisnik wrote:Prije neki dan isto mene udari nakav na parkingu. I zovnemo policiju, dolaze oni i odma pocinju tersati što ne idemo preko euro obrasca ono ovo... Kaze sad cu ti pisati kaznu sto nemaš euro obrazac, reko jarane, evo ga, ali necu obrazac hocu standardni uviđaj.. Ni sam sebi ne vjerujem kako me frajer uspio potrefiti na praznom parkingu, kamo li da mi osiguranje vjeruje. Da stvar bude gora kod tog što me udario štete gotovo da i nema, Touareg u pitanju, smao se hladno "popeo" na mene.. Uostalom da vas pitam, ispod koliko para da ne pristajem, pisali su sljedeca ostecenja: Farbanje branika, popravak, farbanje i upasavanje haube ( cosak haube blako iskrivljen, i hauba na strani udara podignuta za nekih pola cm u zrak ), lijepljenje nosaca fara i maskice..
-
nedims
#162 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Meni nije jasno...
Ja imam kasko osiguranje. Ako dodje do udesa, bez obzira ko je kriv, ja vozilo vodim kod ovlastenog servisa koji mi na racun mog kasko osiguranja treba najkvalitetnije otkloniti sve nedostatke. Ja mogu podmiriti racun u servisu ali isti dostavljam osiguravatelju koji mi mora doznaciti identican iznos sa racuna. Da li sam ja u pravu ili ...
Naravno, sprovesti proceduru...prijava policiji i njihova evidencija. Uslikati situaciju i sve to odmah prijaviti osiguravajucem drustvu.
Da li ima jos nesto sto bi trebao uraditi....
Ja imam kasko osiguranje. Ako dodje do udesa, bez obzira ko je kriv, ja vozilo vodim kod ovlastenog servisa koji mi na racun mog kasko osiguranja treba najkvalitetnije otkloniti sve nedostatke. Ja mogu podmiriti racun u servisu ali isti dostavljam osiguravatelju koji mi mora doznaciti identican iznos sa racuna. Da li sam ja u pravu ili ...
Naravno, sprovesti proceduru...prijava policiji i njihova evidencija. Uslikati situaciju i sve to odmah prijaviti osiguravajucem drustvu.
Da li ima jos nesto sto bi trebao uraditi....
-
novi_korisnik
#163 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
tempuser wrote:Farbanje branika 250, otprilike je toliko i farbanje habe, nek nosac sebi lijepi, a ti se raspitaj koliko su polovan dobar far i maskica.novi_korisnik wrote:Prije neki dan isto mene udari nakav na parkingu. I zovnemo policiju, dolaze oni i odma pocinju tersati što ne idemo preko euro obrasca ono ovo... Kaze sad cu ti pisati kaznu sto nemaš euro obrazac, reko jarane, evo ga, ali necu obrazac hocu standardni uviđaj.. Ni sam sebi ne vjerujem kako me frajer uspio potrefiti na praznom parkingu, kamo li da mi osiguranje vjeruje. Da stvar bude gora kod tog što me udario štete gotovo da i nema, Touareg u pitanju, smao se hladno "popeo" na mene.. Uostalom da vas pitam, ispod koliko para da ne pristajem, pisali su sljedeca ostecenja: Farbanje branika, popravak, farbanje i upasavanje haube ( cosak haube blako iskrivljen, i hauba na strani udara podignuta za nekih pola cm u zrak ), lijepljenje nosaca fara i maskice..
Far ne mogu da nađem nigdje, Seat Leon 2003 u pitanju. I ovo što prodaju po piku su također sa slomljenim nosacima. Jedan otpad iz Viteza mi je reko da mi mogu nabaviti to ali je cijena 120KM.. Maskica nije slomljena vec samo jedan njen nosac koji ide na prsa.
Zanima me koja je procedura kad bi recimo dobio prvu ponud ?
- amar1994
-
Throttle
- Laertes
#166 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Znači, ja sad čekam da me pozovu iz osiguranja (imaju 90 dana) i onu će kao ponuditi nešto, bez obzira na predračun iz servisa?
-
mahalas505
#167 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Predracun iz servisa ne pije vode, jedino ako odes u ovlasteni da popravis to sto je uvedeno u zapisnih da je osteceno, plus eventulano steta koja se nije odmah mogla vidjeti. Tada nemas problema sa naplatom, naravno ako nisi kriv prilikom udesa.Laertes wrote:Znači, ja sad čekam da me pozovu iz osiguranja (imaju 90 dana) i onu će kao ponuditi nešto, bez obzira na predračun iz servisa?
-
tempuser
#168 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Ovo je zamjenski u ketegoriji ** No links ** i sl koji po kvaliteti zaostaje za original farom, a original far je odokativno 450 KM.amar1994 wrote:to je preskupo,nov far je 60tak eura![]()
![]()
http://autopartsmarket.eu/en/?action=ca ... roup%5D%3D
- Laertes
#169 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Pa tako je i bilo. Lokalni uposlenik osiguranja je sve to i priznao u zapisniku, ali ja evo skoro dva mjeseca čekam odluku centrale.mahalas505 wrote:Predracun iz servisa ne pije vode, jedino ako odes u ovlasteni da popravis to sto je uvedeno u zapisnih da je osteceno, plus eventulano steta koja se nije odmah mogla vidjeti. Tada nemas problema sa naplatom, naravno ako nisi kriv prilikom udesa.Laertes wrote:Znači, ja sad čekam da me pozovu iz osiguranja (imaju 90 dana) i onu će kao ponuditi nešto, bez obzira na predračun iz servisa?
- amar1994
#170 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
tempuser wrote:Ovo je zamjenski u ketegoriji ** No links ** i sl koji po kvaliteti zaostaje za original farom, a original far je odokativno 450 KM.amar1994 wrote:to je preskupo,nov far je 60tak eura![]()
![]()
pa sta ce, rado bi i on original
-
tempuser
#171 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Nisi skont'o, 120 KM nije puno ako je far original i ako je u dobrom stanju jer ga ne mozes porediti sa cijenom zamjenskog buduci da je nov bio 3 x skuplji. Sad je sve stvar izbora, neko vise voli zamjenski nov, neko original polovan. Ja sam se vise puta nasao u toj situaciji, ako mjenjam jedan far onda idem na polovan original da se ne vidi razlika, ako mijenjam oba u zavisnosti od auta onda prvo pokusam naci dobre polovne originale, a ako je auto jeftiniji i nije u nekom tip-top stanju onda idem na nove zamjenske.amar1994 wrote:tempuser wrote:Ovo je zamjenski u ketegoriji ** No links ** i sl koji po kvaliteti zaostaje za original farom, a original far je odokativno 450 KM.amar1994 wrote:to je preskupo,nov far je 60tak eura![]()
![]()
![]()
pa sta ce, rado bi i on original, al bolje i ovaj nego nikakav
-
tempuser
#172 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Vidi, ista steta po zapisniku se moze popraviti na vise nacina, mijesta i po razlicitim cijenama, tako da ako se podudaraju stavke u zapisniku i predracunu ne znaci da ce prerdacun biti priznat.Laertes wrote:Pa tako je i bilo. Lokalni uposlenik osiguranja je sve to i priznao u zapisniku, ali ja evo skoro dva mjeseca čekam odluku centrale.mahalas505 wrote:Predracun iz servisa ne pije vode, jedino ako odes u ovlasteni da popravis to sto je uvedeno u zapisnih da je osteceno, plus eventulano steta koja se nije odmah mogla vidjeti. Tada nemas problema sa naplatom, naravno ako nisi kriv prilikom udesa.Laertes wrote:Znači, ja sad čekam da me pozovu iz osiguranja (imaju 90 dana) i onu će kao ponuditi nešto, bez obzira na predračun iz servisa?
- Laertes
#173 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Da, ali ako je auto još u garantnom roku, valjda bi morao ovlašteni popravljati.
- drndalo
#174 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Pa ako je auto novo tj. u garanciji, sto se zajebavas s tim, trazi od njih da nemas nista s parama, oni plate racun ovlastenom servisu direktno...
- Laertes
#175 Re: Udes i naplata od osiguranja - Vaša iskustva.
Pa to sam i tražio. Sad čekam.drndalo wrote:Pa ako je auto novo tj. u garanciji, sto se zajebavas s tim, trazi od njih da nemas nista s parama, oni plate racun ovlastenom servisu direktno...