Novi modeli

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#151 Re: Novi modeli

Post by konektovan »

Ako ista radi na citroenu kako treba,to je hidraulika. :thumbup:
sema911s

#152 Re: Novi modeli

Post by sema911s »

konektovan wrote:Ako ista radi na citroenu kako treba,to je hidraulika. :thumbup:

Nemoj da te moj cale cuje
Qler

#153 Re: Novi modeli

Post by Qler »

Jebi ga sema :) ako se caletu pokvarilo ne mora znaciti da ne valja nikako :)
becke

#154 Re: Novi modeli

Post by becke »

Crkao je i mom caletu 1.4 16V u Meganeu II na 120k km, ali to ne mora da znaci da je taj motor smece. Greske se desavaju na pojedinacnim primjercima svega, pa tako i hidraulike kod Citroena, motora kod Renaulta ili bilo cega sto se na svijetu proizvede.
S druge strane, tvoj cale vjerovatno nece u zivotu nikad vise pomisliti da kupi Citroena ili moj Renaulta (iako je ovaj bio sluzbeni) i to je donekle razumljivo.
sema911s

#155 Re: Novi modeli

Post by sema911s »

Preklemavao nekog delegata i crklo nesto,, na ecu i to je promjenio ali sada kada se optereti auto, zadnji kraj se podigne, i u voznji se podize i spusta

Otisao neki ventil i senzor na njemu, sve to da se promjeni u ovlastenom oko5000... Nadjem mu polovan taj klinac ali treba nesto kalibrisat i servis nece ni da cuje...

Auto se sada ponasa ko tinejdzer malo malo se.digne

Mah ja sam se rijesio muke on nek vozi sta hoce nece sema vise nikome dovuci auto jer poslije svi prigovaraju
ado-šampion

#156 Re: Novi modeli

Post by ado-šampion »

Eto ti sto su ljudi skepticni prema hidraulici, ne kvari se ali kad se pokvari halali huso materi mater stara.

A realno kakva mu je prednost, kakva je prednost ikakvog adaptvnog ovjesa, kad krenes na put 1000-1500 km po autoputu? Realno vecu ulogu imaju bolja sjedista. Jedino gdje ikakav adaptivni ovjes ima funkciju je u gradovima, posebno gdje su ceste dibidus lose.
530i

#157 Re: Novi modeli

Post by 530i »

sema911s wrote:Preklemavao nekog delegata i crklo nesto,, na ecu i to je promjenio ali sada kada se optereti auto, zadnji kraj se podigne, i u voznji se podize i spusta

Otisao neki ventil i senzor na njemu, sve to da se promjeni u ovlastenom oko5000... Nadjem mu polovan taj klinac ali treba nesto kalibrisat i servis nece ni da cuje...

Mah ja sam se rijesio muke on nek vozi sta hoce nece sema vise nikome dovuci auto jer poslije svi prigovaraju
Nije mu Citroen klemovo... :run:
Suelureac

#158 Re: Novi modeli

Post by Suelureac »

Ford je predstavio redizajn (facelift) svog malog SUV-a:

Ford EcoSport (2015)

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
ElRe

#159 Re: Novi modeli

Post by ElRe »

Kakav je Ford napravio promasaj u Evropi sa ovim modelom. Na testovima cak i GER novinari su ga stavljalo iza npr Captura, Cactusa...
Navodno razvijen je prevashodno za trziste Indije, a onda bez vecih modifikacija ponudjen i Evropi.
sema911s

#160 Re: Novi modeli

Post by sema911s »

530i wrote:
sema911s wrote:Preklemavao nekog delegata i crklo nesto,, na ecu i to je promjenio ali sada kada se optereti auto, zadnji kraj se podigne, i u voznji se podize i spusta

Nije mu Citroen klemovo... :run:
Pa kada ja preklemam Sa rahmetlije taj sprzi kablove I klemadziju al on NE osjeti
citroen xm

#161 Re: Novi modeli

Post by citroen xm »

Industrialyzer wrote: haj sto ubjedjujes raju ovdje za tu hidrauliku, nego ces poceti i inzenjerima u Citroenu govoriti da ne znaju sta rade :lol:
Glupost! Ne ubjeđujem ja nikoga samo se borim protiv gluposti pojedinaca. Inžinjeri vrlo dobro znaju šta valja, ali ekonomisti vode glavnu riječ i to je najveća tuga auto industrije.

ado-šampion wrote:Eto ti sto su ljudi skepticni prema hidraulici, ne kvari se ali kad se pokvari halali huso materi mater stara.

A realno kakva mu je prednost, kakva je prednost ikakvog adaptvnog ovjesa, kad krenes na put 1000-1500 km po autoputu? Realno vecu ulogu imaju bolja sjedista. Jedino gdje ikakav adaptivni ovjes ima funkciju je u gradovima, posebno gdje su ceste dibidus lose.
Opet se od tebe Ado može svašta naslušati. Eto ti pričaj o hidraulici. Koliko si imao u životu Citroena, a koliko je od njih bilo sa hidraulikom?
Eto obična amortizacija se ne može pokvariti, a i ako se slučajno pokvari onda košta kao kifla od juče. :-)
ado-šampion

#162 Re: Novi modeli

Post by ado-šampion »

Nisam ni jednog. Znam kako izgleda hidraulika na Citroenu, uglavnom znam i razumijem i kako radi. Dosta je tu stvari koje se ne znaju, dosta komplikacija i zato kupci bjeze od toga. Kupci traze jednostavnost. Da nije tako, mislis da i drugi proizvodjaci ne bi napravili nesto slicno? Isfurana je prica o patentu, danas je moguce sve napraviti, samo (kako kazes i sam) ekonomska isplativnost je upitna.

Obicna amortizacija sadrzi samo amortizer i oprugu, cista mehanika. Sta god tu da ode jeftino je. Adaptivni amortizeri su nesto komplikovaniji i skuplji i naravno imaju elektroniku koja ih kontrolise. Opet ni blizu komplikovanosti Citroenove hidraulike.

Inace, kad smo kod toga, citam u zadnjem srbijanskom Auto Bildu da je Citroen odustao od hidraulike zbog visoke cijene, zbog cega je navodno prosle godine prodano samo 10000 komada C5. Drugi razlog je sto su kupci prihvatili VWov DCC koji pruza dosta bolju dinamiku. :-)

Ta prica o inzinjerima nema nikakvog smisla. Ja sam inzinjer, doduse ne u automobilskoj bransi, ali nema veze. Inzinjer gleda da napravi rjesenje koje je najprihvatljivije po parametrima kvaliteta, vremena koje je potrebno za razvoj (rokovi) i cijene. Inzinjer je obicni covjek i on kad na primjer ode po mlijeko, ako ima 10 mlijeka po marku-dvije, a jedno od cenera nece uzeti ono od cenera bez obzira koliko je dobro. To je zdrava logika. To sto neko zamislja da je pravi inzinjer covjek u bijelom mantilu kojem se da neki projekat i on u podrumu na tome radi 10 godina bez nadzora, to je drugo. Danas svijet tako ne funkcionise. Gdje je proizvod tu je i zarada. Vrlo jednostavno.
madner

#163 Re: Novi modeli

Post by madner »

Cek, pa ni ti ne vozas Citroen pa ga branis kao da ti isplacuje tiplas svaki mjesec. :D

Da je hidraulika bila plus za prodaju, ostala bi u opcijama.
ElRe

#164 Re: Novi modeli

Post by ElRe »

Renault Talisman

Image
Image

Ovako na prvu kopija prosle generacije Pasata uz dodatni kič detalj ispod prednjih farova. Mislim da se nece prodavati bolje od Lagune III, koja je imala strasno losu prodaju u okviru klase.
530i

#165 Re: Novi modeli

Post by 530i »

Ako su pošteno napravili unutrašnjost to bi i moglo biti ok. Za ova dnevna svjetla (pretpostavljam) ispod prednjih farova - slažem se, totalno bezveze. Ali, ako se Kinezima dopada...
citroen xm

#166 Re: Novi modeli

Post by citroen xm »

madner wrote:Cek, pa ni ti ne vozas Citroen pa ga branis kao da ti isplacuje tiplas svaki mjesec. :D

Da je hidraulika bila plus za prodaju, ostala bi u opcijama.
Ja sam ih i posjedovao i vozio malo duži period. ;-)
ado-šampion wrote:Nisam ni jednog. Znam kako izgleda hidraulika na Citroenu, uglavnom znam i razumijem i kako radi. Dosta je tu stvari koje se ne znaju, dosta komplikacija i zato kupci bjeze od toga. Kupci traze jednostavnost. Da nije tako, mislis da i drugi proizvodjaci ne bi napravili nesto slicno? Isfurana je prica o patentu, danas je moguce sve napraviti, samo (kako kazes i sam) ekonomska isplativnost je upitna.

Obicna amortizacija sadrzi samo amortizer i oprugu, cista mehanika. Sta god tu da ode jeftino je. Adaptivni amortizeri su nesto komplikovaniji i skuplji i naravno imaju elektroniku koja ih kontrolise. Opet ni blizu komplikovanosti Citroenove hidraulike.

Inace, kad smo kod toga, citam u zadnjem srbijanskom Auto Bildu da je Citroen odustao od hidraulike zbog visoke cijene, zbog cega je navodno prosle godine prodano samo 10000 komada C5. Drugi razlog je sto su kupci prihvatili VWov DCC koji pruza dosta bolju dinamiku. :-)

Ta prica o inzinjerima nema nikakvog smisla. Ja sam inzinjer, doduse ne u automobilskoj bransi, ali nema veze. Inzinjer gleda da napravi rjesenje koje je najprihvatljivije po parametrima kvaliteta, vremena koje je potrebno za razvoj (rokovi) i cijene. Inzinjer je obicni covjek i on kad na primjer ode po mlijeko, ako ima 10 mlijeka po marku-dvije, a jedno od cenera nece uzeti ono od cenera bez obzira koliko je dobro. To je zdrava logika. To sto neko zamislja da je pravi inzinjer covjek u bijelom mantilu kojem se da neki projekat i on u podrumu na tome radi 10 godina bez nadzora, to je drugo. Danas svijet tako ne funkcionise. Gdje je proizvod tu je i zarada. Vrlo jednostavno.
Inžinjeri danas rade kako im ekonomisti nalažu tako da su ograničeni i njihova kreativnost zbog manjka slobode ne može doći do izražaja. Isto je i sa dizajnerima. To je aksiom.

Što se tiče obične amortizacije imaš amortizer, oprugu, šolju amortizera... Na novijim autima uopšte nije rijetkost da pukne opruga. Da vidiš kako je povoljno, pa još po pravilu promjeniš obje zato što se amortizacija ako hoćeš po PS-u da odradiš radi u paru. Sve što mijenjaš na lijevoj, mijenjaj na desnoj. Dalje da vidiš kako je sam amortizer jeftin... a procure i propadnu i oni. U suštini održavanje i popravka hidropneumatskog sistema ako jeste skuplja onda je to zanemarivo. Rad jednog i drugog sistema je neuporediv, a hidraulični sistem oslanjanja je doveden do savršenstva. Eto toliko.
madner

#167 Re: Novi modeli

Post by madner »

Nije to nikakva novost, svako moze napraviti savrsenu masinu sa neogranicim sredstvima. Napraviti kompromis sa ogranicenim sredstvima je inzinjerstvo.
citroen xm

#168 Re: Novi modeli

Post by citroen xm »

Stvari su najskuplje kada se tek pojave, vremenom drastično pojeftine iz više razloga: otplata razvojnih troškova, masovna proizvodnja, povećan broj kooperanata..... vremenom iste stvari postaju savršenije, uočavaju se mane koje se otklanjaju i tako. Najteže je biti pionir. Citroen je pionir na polju mnogih stvari vezanih za automobilsku istoriju među kojima je i adaptivno vješanje. 60 godina od prvog modela ID/DS i masovne upotrebe hidro-pneumatskog vješanja. Sada je vrhunac, nikada nije bilo tehnološki savršenije, pouzdanije i jeftinije.
direstraits0078

#169 Re: Novi modeli

Post by direstraits0078 »

http://www.klix.ba/auto/noviteti/predst ... /150706115

Bombastican je. Ventilirana sjedista s masazom, full LED svjetla itd. Jedan Initiale ph2 sa 1.6 dCi Bi-Turbo i EDC getribom ce biti uzet u razmatranje. Naravno, karavan. :D
Lolobrigida

#170 Re: Novi modeli

Post by Lolobrigida »

Passate jesi to ti? :D Sviđa mi se dizajn zadnjeg dijela, podsjeća na Durango/Charger :) Centralna konzola mi se ne sviđa, iako volim ovaj "tablet style". Sve u svemu fino skockan auto, bezvezna imena, kojem dizajnerski fali originalnih detalja, ali danas je to ionako vrlo teško napraviti.
Seawolf

#171 Re: Novi modeli

Post by Seawolf »

direstraits0078 wrote:http://www.klix.ba/auto/noviteti/predst ... /150706115

Bombastican je. Ventilirana sjedista s masazom, full LED svjetla itd. Jedan Initiale ph2 sa 1.6 dCi Bi-Turbo i EDC getribom ce biti uzet u razmatranje. Naravno, karavan. :D
Ne izgleda loše, mada će prodajni rezultati u Evropi biti tanki. Jesi li siguran da će se proizvoditi u karavanskoj varijanti? I inače, gdje će se proizvoditi, u EU, ili u Koreji?

Nadam se da ponuda neće završavati sa motorom zapremine 1.6 l. Valjda će transfer motora biti dvosmjeran, pa da se neki Mercedesov dizel motor (novi OM 654?) nađe u ovom autu.
direstraits0078

#172 Re: Novi modeli

Seawolf wrote:

Ne izgleda loše, mada će prodajni rezultati u Evropi biti tanki. Jesi li siguran da će se proizvoditi u karavanskoj varijanti? I inače, gdje će se proizvoditi, u EU, ili u Koreji?

Nadam se da ponuda neće završavati sa motorom zapremine 1.6 l. Valjda će transfer motora biti dvosmjeran, pa da se neki Mercedesov dizel motor (novi OM 654?) nađe u ovom autu.
Karavan će biti prikazan zajedno sa sedan verzijom u Frankfurtu, septembar. Možda dođe do uvođenja 2.0 dCi bi-turbo motora, ako se bude prodavao u dovoljnim količinama s ovom motorizacijom.
Za one kojima smeta ime ima rješenje: doplata za Initiale izvedbu. Kod nje je taliban zamijenjeno s Initiale. :-D
Seawolf

#173 Re: Novi modeli

Post by Seawolf »

direstraits0078 wrote:
Seawolf wrote:

Karavan će biti prikazan zajedno sa sedan verzijom u Frankfurtu, septembar. Možda dođe do uvođenja 2.0 dCi bi-turbo motora, ako se bude prodavao u dovoljnim količinama s ovom motorizacijom.
Za one kojima smeta ime ima rješenje: doplata za Initiale izvedbu. Kod nje je taliban zamijenjeno s Initiale. :-D
Sad pročitah u press objavi ( http://www.autoevolution.com/pdf/news_a ... -97518.pdf ), proizvodit će se u fabrici u Douai-u, u Francuskoj.
direstraits0078

#174 Re: Novi modeli

Da, Douai je novi Sandouville. :-D
johntra

#175 Re: Novi modeli

Post by johntra »

Laguna sa četvero vrata, zanimljivo...da li ovo znači da neće biti petovratne varijante, osim karavana?
Enterijer mi se ne sviđa, izgleda mi ko uvećan enterijer novog Twinga...vanjski dizajn je solidan, a mene malo ova slika sa LED svjetlima podsjeća na Talisman koncept...
dobra stvar je što će sadašnjim Lagunama i Latitudu pasti cijene... :D
Post Reply