Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Gabrielo

#151 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Gabrielo »

supercali wrote:
Gabrielo wrote:Imam auto. Vikendica je porodicna.

Ma ostane meni svaki mjesec dosta. Kazem da ne znam na sta trositi. :D
Pocni se drogirati i kockati u isto vrijeme
Nisam propalica. :evil:
Gabrielo

#152 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Gabrielo »

_someone wrote:Zbog njih sam i napisao ovo :izet: salim se naravno, moje je srce zauzeto :D
Svaka cast. Vecinom djeca koja imaju vise od drugih se razbacuju na izlaske, drogu, cure. Pamet u glavu. :thumbup:
Sephora

#153 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Sephora »

Super se zivi u Bosni ... :D znam lika kojem je mama slala pare u dijasporu... :pisnula: Plata njegova mu nije bila dovoljna .. :lol: :lol: "Preživljavao" uzalud sto je imao stalno zaposlenje...

Alkohol..je glavni krivac tome...
Sunny-7

#154 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Sunny-7 »

Znaci, ovdje su budzetlije "cremé de la cremé" a ostali su...ostali. :D
Gabrielo

#155 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Gabrielo »

Moras kod nas imati poznanstva da se ubacis negdje. Onda je lagano. :thumbup:

U ovim razvijenim drzavama svi hoce kod privatnika jer se bolje moze zaraditi. Kod nas je suprotno. :D
prog321

#156 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by prog321 »

Sunny-7 wrote:Najbolji su mi ovi sto ne mogu podnijeti dijasporu, jadna dijaspora, samo se zali i kuka. Zatim slijedi ono poznato:pa kad ti je tako lose, vrati se u Bosnu.
Ode ova tema u ...
Nikad necu shvatiti ovu nasu dijasporu koji su na socijali. Da sam ja slucajno na socijali, pokrila bih se, od sramote to ne bih spomenula ma ni na forumu! Socijlni slucaj je socijalni slucaj bilo gdje! (Naravno da se ovo sada moze protumaciti kako god ko hoce; ja mislim na one "zdrave, prave" a bez posla :shock: )
Nisi u pravu.
Veoma cesto je na zapadu isplativnije pretvarati se da si nesposoban, primate socijalu od drzave i raditi na crno.
Neki nasi su stvorili basnoslovno bogastvo tako.
ilkbahar

#157 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by ilkbahar »

MrShadow wrote:
ilkbahar wrote:pa realno minimum 3000 KM za dvije osobe i to pod uslovom da su stambeno obezbjedjeni i da ne moraju u podstanare. Pa skontaj samo rezija zimi ti dodje 500 sa grijanjem, mjesecno za hranu 500 KM i jos plus na to svaki dan barem po cvaja za hljeb, mlijeko , cigare to ti je jos 600 stoja minimum, znaci dosli smo do cifre od 1100 KM, eh idemo dalje, treba ti za benzin sigurno 500 Km,a pa racunaj odmah tu i troskove registracija vozila i jos sitni popravci na automobilu. Znaci tu ti je jos bar 600-700 KM(hajd nije registracija svaki mjesec al imas druge troskove oko auta).
Pa onda svakodnevni trosak dorucka na poslu (ako imas platu znaci da radis, a to znaci da nesto moras ipojesti u toku radnog vremena). eto nek je to cenera dnevno to je 300 KM. Eto to ti je skoro 2000 KM
Pa gdje je onda gardaroba, sminka, kozmetika. Kad sve to lijepo sracunas za putovanja, derneke, hodanje ti ne ostane nista, jedino ako ustedis na ovim gore prilicno neophodnim stvarima. A jos ako hoces da kome prituris od familije, ma nidze te ni sa tri milje!
Druze nemoj se ljutiti, ali ti nisi normalan. 500 Km mjesecno za gorivo, na sta jbt ? Neka imas auto koje prosjecno trosi 7 litara i neka mjesecno prelazis 1500 Km to ti je 220 Km mjesecno na gorivo. Ja imam familiju van sarajeva kojoj idem svaki vikend u posjetu i svaki vikend predjem 250 Km u oba pravca, svaki dan se vozam po gradu, odem na posao, obavim sto mi treba i mjesecno ne predjem 1500 Km.
Za 5 Km se sasvim fino moze jesti na poslu, za 10 dobijes vec 2 obroka.

S 3 000 moze fino zivjeti porodica s jednim djetetom, da se ne pate i da svake godine ustede za ljetovanje i zimovanje.
Ja racunam ovdje dva automobila i troskove za njih ,jer i ja i suprug radi posla moramo imati automobil.
supercali

#158 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

Dvoje da zivi i da ne misli hoce li kupiti sok od 3 ili 4 marke i da normalno izlaze u grad bez preseravanja sa jednim autom taman je 3000 i da se ostavlja za godisnjeg negdje vani isto bez preseravanja
razonoda

#159 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by razonoda »

prog321 wrote:
Sunny-7 wrote:Najbolji su mi ovi sto ne mogu podnijeti dijasporu, jadna dijaspora, samo se zali i kuka. Zatim slijedi ono poznato:pa kad ti je tako lose, vrati se u Bosnu.
Ode ova tema u ...
Nikad necu shvatiti ovu nasu dijasporu koji su na socijali. Da sam ja slucajno na socijali, pokrila bih se, od sramote to ne bih spomenula ma ni na forumu! Socijlni slucaj je socijalni slucaj bilo gdje! (Naravno da se ovo sada moze protumaciti kako god ko hoce; ja mislim na one "zdrave, prave" a bez posla :shock: )
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nisi u pravu.
Veoma cesto je na zapadu isplativnije pretvarati se da si nesposoban, primate socijalu od drzave i raditi na crno.
Neki nasi su stvorili basnoslovno bogastvo tako.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
:? ne----jedino ako je -placeni/ na CRNO/ ubica------------
ExNihilo

#160 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by ExNihilo »

Black swan wrote:ko štedi drugom štedi
da neko naslijedi?
da napravi nešto pa da u starosti bude u staračkom da nasljednik proda u bescijenje
sada se živi
Ako se ne varam...ti si jednom pisao da imaš 20-30k ušteđeno. Kako se to uklapa u ovu priču. :D
prog321

#161 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by prog321 »

Ti znaš da nije a ne vjerujem da si dva put bio/bila u BiH u zadnjih dvaes' godina.

Socijalci iz Danske i Švedske imaju vile po BiH. Komšija Albanac nije radio dana u Svedskoj. Odmah otisao na socijalu. Preselio se u Austriju gdje radi kao kamiondzija na crno kod jarana. Izgradio kuću i izdaje poslovni prostor u Sarajevu.
Sin mu 10god mladji od mene i on izvlaci socijalu. Nešto na mentalnoj bazi a zna svaki švedski zakon bolje od advokata.
I on salio temelj u Sarajevu ove godine :-D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#162 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Truba »

ExNihilo wrote:
da neko naslijedi?
da napravi nešto pa da u starosti bude u staračkom da nasljednik proda u bescijenje
sada se živi
Ako se ne varam...ti si jednom pisao da imaš 20-30k ušteđeno. Kako se to uklapa u ovu priču. :D
izvrsno...za druge stedim volio bih da nisam takav i koga god mogu savjetovati savjetujem
sa se živi ne sutra ne veceras nego sada
trebalo je sve pare skrsiti na moru te godine sto se zaradilo a za novu ghodinu ostatak

takav sam bio i u vbideo igricama
skupljo i gomilo lovu :mrgreen:
prodavo harvestere u red alertu
i gomilo zlatnike u herojima majt end madzik
ExNihilo

#163 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by ExNihilo »

Black swan wrote:
ExNihilo wrote:
da neko naslijedi?
sada se živi
izvrsno...za druge stedim volio bih da nisam takav i koga god mogu savjetovati savjetujem
sa se živi ne sutra ne veceras nego sada
trebalo je sve pare skrsiti na moru te godine sto se zaradilo a za novu ghodinu ostatak

takav sam bio i u vbideo igricama
skupljo i gomilo lovu :mrgreen:
prodavo harvestere u red alertu
i gomilo zlatnike u herojima majt end madzik
Savjetuj sebe onda, jarane. Što si cicija. :razz:

Na moru zaradio pare?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#164 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Truba »

ponesem 500 eura vratim 300 hahaha i taka sranja :roll:
ne volim trositi pare
Sunny-7

#165 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Sunny-7 »

prog321 wrote:Ti znaš da nije a ne vjerujem da si dva put bio/bila u BiH u zadnjih dvaes' godina.

Socijalci iz Danske i Švedske imaju vile po BiH. Komšija Albanac nije radio dana u Svedskoj. Odmah otisao na socijalu. Preselio se u Austriju gdje radi kao kamiondzija na crno kod jarana. Izgradio kuću i izdaje poslovni prostor u Sarajevu.
Sin mu 10god mladji od mene i on izvlaci socijalu. Nešto na mentalnoj bazi a zna svaki švedski zakon bolje od advokata.
Znam i ja da se te stvari rade, koliko ih je ovdje "penzionisanih". 'bem im te takve temelje i "bogatstvo". Za mene su dno. Zbog takvih raja u Bosni ima krivu sliku o dijaspori i zivotu na zapadu.
Thorgerson

#166 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Thorgerson »

Ode ova tema u ...
Dalje, to sto je dijaspori u Bosni sve jeftino... I da nije tako, opet bi potrosili brdo para da se ode i na neko drugo mjesto, drzavu, jer je to godisnji odmor!
Ovo ti uospte nije tacno - socijalni slucaj.

Za poredjenje socijalni slucaj u BiH nema za bibera, zivi boga pitaj gdje i kako, obicno su to stariji ljudi uspjeli nekako naslijediti neke stanove ili jednostavno smucaju se gdje snadju. Hrane se po narodnim kuhinjam itd. Uostalom, ako ne vjerujes dat cu ti adrese narodnih kuhinja pa otidji i vidi te ljude. Znam, forumasi naravno to ne vide, ali to je tako, ti ljudi ne glume, bio sam kod mnogih i 10 dana poslije nemas napretka kad vidis u kakvoj bijedi ti zivi komsija par ulica dalje.

Socijalni slucaj npr u Norveskoj, Finskoj, Danskoj - ima placen stan, rezije plus redovno dobija novac socijalu, da moze sebi kupiti garderobu, hranu itd. Ne moram govoriti da je to sve izracunato da ti cak i poslije toga svega moze fino novca ostati. Imas pogodnosti za javni prijevoz, plus mogucnost da se doskolujes ukoliko zelis.

I kako je socijalni slucaj socijalni slucaj bilo gdje. Pa gore te barem tretiraju kao ljudsko bice.
skuterumoj

#167 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by skuterumoj »

Nekom dosta, citaj mora, 400km. Nekom malo par hiljada maraka. Klasne razlike su poprilicno velike, kako u BIH , tako i u Europi.
Zestoko se osjeti zadnjih, po mom vlastitom iskustvu, 10-15 godina.
Sunny-7

#168 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Sunny-7 »

Thorgerson wrote:
Ode ova tema u ...
Dalje, to sto je dijaspori u Bosni sve jeftino... I da nije tako, opet bi potrosili brdo para da se ode i na neko drugo mjesto, drzavu, jer je to godisnji odmor!

Za poredjenje socijalni slucaj u BiH nema za bibera, zivi boga pitaj gdje i kako, obicno su to stariji ljudi uspjeli nekako naslijediti neke stanove ili jednostavno smucaju se gdje snadju. Hrane se po narodnim kuhinjam itd. Uostalom, ako ne vjerujes dat cu ti adrese narodnih kuhinja pa otidji i vidi te ljude. Znam, forumasi naravno to ne vide, ali to je tako, ti ljudi ne glume, bio sam kod mnogih i 10 dana poslije nemas napretka kad vidis u kakvoj bijedi ti zivi komsija par ulica dalje.

Socijalni slucaj npr u Norveskoj, Finskoj, Danskoj - ima placen stan, rezije plus redovno dobija novac socijalu, da moze sebi kupiti garderobu, hranu itd. Ne moram govoriti da je to sve izracunato da ti cak i poslije toga svega moze fino novca ostati. Imas pogodnosti za javni prijevoz, plus mogucnost da se doskolujes ukoliko zelis.

I kako je socijalni slucaj socijalni slucaj bilo gdje. Pa gore te barem tretiraju kao ljudsko bice.
Bas kao sto sam i navela, desilo se eto bas tebi dappgresno protumacis moj post.
Znam ja vrlo dobro ko spada u kategoriju soc.slucajeva i kakva je razlika izmedju socijalne brige za takve kod nas i na zapadu. Samo naglasavam da mi se gade radno sposobni "nasi" po zapadu koji nece da rade vec se povlace po socijali, rade na crno i grade "dvorce" po Bosni. To su za mene beskicmenjaci bez trunke dotojanstva.
Necu da ulazim u to koliko siromastva, pravog siromastva, jada i cemera ima u Bosni i kako se drzava (ne) brine za njih.
deLa97

#169 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by deLa97 »

Interesantna je tema ali definitivno smo zakljucili da je subjektivno. Evo ja imam 18 godina, zivim kod roditelja i zadovoljan sam i sa 700KM. Nekad kada smo bili bolje situirani otac mi je bio direktor investicijkog fonda i ima li smo oko 4000KM primanja ali nisam osjetio neku ljepotu tog dobrog zivota jer sad kada znam kako je nemati, onda i kad imam malo elhamdulillah :) haha. Ali stvari se preko noci okrenu kredit zaduzenja, gubljenje posla.. To ti je Bosna i Hercegovina sad imas sutra nemas
razonoda

#170 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by razonoda »

prog321 wrote:Ti znaš da nije a ne vjerujem da si dva put bio/bila u BiH u zadnjih dvaes' godina.

:-) Ne bih uzela primjer Albanca, Oni su tema za sebe.

Socijala je socijala, to je minimum koji se dobije da bi prezivjeo u toj zemlji. I taj prihod varira od mogucnosti iste zemlje.

Ljudi se bave KRIMINALOM --- i taj prihod vam predstavljaju kao --socijala.
:lol: Nema bogatog 'zapadnog socijalca''
prog321

#171 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by prog321 »

Otidji u javnu kuhinju i u Njemackoj vidjet ces odrone koje nisi mislio da postoje. Nije to nikakvo mjerilo.
Ako cemo govoriti istinu, ne isplati se na zapadu raditi i zivjeti. Dok sve otplatis na nuli si kao i u BiH. Pametnije je izganjati socijalu.
Evo da me drug Zviz pogura, meni ne bi smetalo kad bi mi Danska donirala svaki mjesec par hiljada kemova dok ja hladim muda po Jadranu :-D
zrakomlat

#172 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by zrakomlat »

Sunny-7 wrote:
Thorgerson wrote:
Ode ova tema u ...

Bas kao sto sam i navela, desilo se eto bas tebi dappgresno protumacis moj post.
Znam ja vrlo dobro ko spada u kategoriju soc.slucajeva i kakva je razlika izmedju socijalne brige za takve kod nas i na zapadu. Samo naglasavam da mi se gade radno sposobni "nasi" po zapadu koji nece da rade vec se povlace po socijali, rade na crno i grade "dvorce" po Bosni. To su za mene beskicmenjaci bez trunke dotojanstva.
Necu da ulazim u to koliko siromastva, pravog siromastva, jada i cemera ima u Bosni i kako se drzava (ne) brine za njih.
Slažem se. Upoznam lika prije 3-4 godine, trebao nesto uzimati kod nas, i mora dokazati primanja. Uglavnom, donese izvode s banke, ne sjećam se sad koliko je bilo para, i sta se moze s tim u Danskoj, ali za nase uslove vrlo jaka cifra bila. Rekoh ja, pa sta radis, kaze on ne radim, na socijali sam. I bas se tako izrazi. A imao tad mislim 32 godine. Mene bi stid bilo.
razonoda

#173 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by razonoda »

prog321 wrote:Otidji u javnu kuhinju i u Njemackoj vidjet ces odrone koje nisi mislio da postoje. Nije to nikakvo mjerilo.
Ako cemo govoriti istinu, ne isplati se na zapadu raditi i zivjeti. Dok sve otplatis na nuli si kao i u BiH. Pametnije je izganjati socijalu.
Evo da me drug Zviz pogura, meni ne bi smetalo kad bi mi Danska donirala svaki mjesec par hiljada kemova dok ja hladim muda po Jadranu :-D
:-) Kako se ne ispati. Nemoj mladima pricati takve -rekla-kazala.
Koliko u svijetu ima' radnika' a koliko ' radnika ' na socijali?
prog321

#174 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by prog321 »

Mozes raditi na zapadu 30 godina. Svaki dan. I vjerovatno ces umrijeti prije 60e. Jer i oni gule kao robovlasnici.
Ili mozes dobiti socijalu i uzivati 30 godina laganine. Radis nesto sa strane. I imat ces sigurno vise od onoga sto skapava na poslu svaki dan. Ne znam, matematika je jednostavna.
Samo se moras roditi posebnog kova. Ja ne bih mogao. Nekako me sram. Ja bih radije pljackao banku nego primio sadaku :-D
Edin H.

#175 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Edin H. »

razonoda wrote:
prog321 wrote:Otidji u javnu kuhinju i u Njemackoj vidjet ces odrone koje nisi mislio da postoje. Nije to nikakvo mjerilo.
:-) Kako se ne ispati. Nemoj mladima pricati takve -rekla-kazala.
Koliko u svijetu ima' radnika' a koliko ' radnika ' na socijali?
Pa jednostavo se ne isplati, ako nisi na socijali moras sve placati, ali prije svega stan je uzasno skup.

Zapad nije za normalnu raju, naravno da je OK za doktore, bankare i advocate, a za prosjecnu raju, pogotovo ako nesto znaju majstorisati sa strane, socijala zakletva :skoljka:
Post Reply