mirza_15 wrote:friskyoreo wrote:mirza_15 wrote:Ljudi napravili akciju 2 mjeseca i dosli na BH portale da ubjedjuju raju da treba preci na m:tel zbog akcije koja traje dva mjeseca. Nenadjebivo. Ovaj drugi dosao da promovise mrezu koja ima pokrivenost ko golman u hokeju i da to poredi sa BH Telecom-om. Samo ubi m:telovog i eronetovog pulena i promotora statistika
. A ona kaze: raja prelazi ili se vraca na BH Telecom. m:tel pao, BH Telecom povecao trzisni udjel. Bas zlocesta ova statistika 
Dzaba eronet-u da je 1KM kad ne valja.
Mozes li mi molim te proslijediti izvor te statistike koja precizno govori koliko je korisnika preslo s jednog operatera na drugi, podijeljenu po svim operaterima? Mene bas interesuje ta informacija.
Broj mobilnih prikljucaka m:tela je pao (ne samo u procentima vec u ukupnom broju). Izi isto tako pao. BHT skocio. Jedini logican zakljucak je da se radi o raji koja je nasjela na suplju ovih sto daju akcije na 2 mjeseca, pa se onda brze bolje vratila na BH Telecom. Naravno da ne postoji precizna statistika.
Aha, znaci to nije sluzbena statistika, nego ona proizasla iz tvoje logike. Pitam zato jer mi nije jasno, vecina ljudi koje licno poznajem odlazi sa bht-a i prelazi na druge operatere. I niko se za sada ne zali i ne vraca se. Zato i imam takav dojam, a sad ti pominjes statistiku koja govori drugacije.
Iako ti to vec vrlo dobro znas, ali evo meni nije mrsko da napisem. U BiH postoji taj famozni "nacionalisticki monopol", po kome mtel "pripada" srbima, eronet hrvatima, bht bosnjacima.
Zbog te svoje specificnosti trzista u BiH, gdje je prvi kriterij za odabir usluge taj nacionalni kljuc, pa par redova, i onda povoljnost i kvalitet neke usluge, broj korisnika jednog operatera ni u kom slucaju ne moze i ne oslikava kvalitet ponude i usluge tog operatera. Evo imali smo maloprije par primjera tih "torovskih" razmisljanja.
Samim time, te cifre oko broja korisnika usluga pojedinog operatera, prije da ce biti da su korisnije u okvirima popisa stanovnistva, nego da su odraz kvaliteta usluge i ponude. Sto je jadno i zalosno, ali nasa realnost.
No, ima pozitivnih pomaka. Ljudi postaju svjesniji, i traze vise za svoj novac i ne ogranicavaju se tim nacionalnim podjelama. Sto zbog opste osvijescenosti, sto zbog same materijalne situacije u kojoj se nalaze.