Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
- madner
#151 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Ama ko im brani da se dice rodnim krajem i zavicajem.
Samo nisu nacija, kao Bosanci.
Samo nisu nacija, kao Bosanci.
-
BAK-eV
#152 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Uopste se ne zaklinju u Hercegovinu kao regiju, vec koriste to ime za separatisticke planove.Cybernetic wrote:Znam da Hercegovina nije samo njezin zapadni dio, ali se najvise Hrvati u nju zaklinju. I Srbi nemaju ni trunke problema da se zovu Hercegovcima. Ima cak onaj srpski portal Moja Hercegovina. U Bosni je to nemoguce pronaci. Zamisli srpski portal iz Banja Luke da se zove Moja Bosna.BAK-eV wrote:Potpuno pogresna dioptrija!Cybernetic wrote:Posto Hrvati u Hercegovini vole isticati svoj hercegovacki ponos sto stalno izrazavaju kojekakvim pjesmama, posvecenim Hercegovini, i vatrenom obranom hercegovackog imena u imenu drzave BiH, zanima me sljedece: da li bi isto tako postupali da se recimo zapadna Hercegovina pripoji Hrvatskoj? Da li bi trazili da se ta drzava zove Hrvatska i Hercegovina? Da ne bude nesporazuma, i ja sam apsolutno za ocuvanje sadasnjeg imena BiH. Jednostavno postavljam pitanje iz radoznalosti.
Hrvati u Hercegovini nisu Hercegovci!
To je samo klise.
Nije Hercegovina 3-4 grada u njenom zapadnom djelu!
Sta imaju hrvati sa Bilecom, Trebinjem, Gackom ...
Nista!
Sta imaju srbi sa Ljubuskim, Capljinom, Pociteljem ...
Nista!
Jedino su bosnjaci vezani za sve gradove u Hercegovini, imaju svoje GRADSKE pjesme, urbanu nosnju, kuhinju.
I jedino se mogu bosnjaci smatrati Hercegovcima.
To su historijsko-kulturne cinjenice.
Politicke proklamacije velikosrpskohrvatskih projekata od 1878 do danas su nesto drugo!
Obicna kradja identiteta!
Hercegovci su dole svi. I danasnji Srbi i Hrvati su tu svoji na svome, daleko autohtoniji od mnogih u Bosni. Druga je stvar sto su se njihovi identiteti nekoliko puta mijenjali.
Inace ne bi inzistirali na kantonima, vec bi 1994 prihvatili regije, da su bas toliki Hercegovci.
Ali nisu!
Zato i imamo kantone!
Bosnjaci zele drzavu uredjenu po regijama: Krajina, Posavina, Podrinje, Hercegovina ...
Ovi su protiv toga, vec samo ime jedne regije koriste, da dio te regije pripoje drugoj drzavi.
Ista stvar je i sa sudetskim njemcima, Tirolom i sl.
-
AkHolic
#153 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Dok BiH postoji u aktualnim granicama,taj naziv će opstat.Dođe li do istupanja manjega entiteta iz sastava BiH i podjele Federacije na većinski bošnjački i većinski hrvatski dio,samo če mali dio herxegovačkog teritorija pripast bošnjačkoj državi (Konjic i Jablanica).Stoga termin Hercegovina nema što tražit u nazivu bošnjačke države.Pojam Hercegovina vremenom će dobit značenje hrvatske regije a Hercegovac,Hercegovka provincijalno hrvatsko ime.U istočnoj Hercegovini,pojam Hercegovina bit će vjerojatno zamijenjen terminom Zahumlje a djelomice i Travunija.
-
BAK-eV
#154 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
U slucaju nekih podjela, moralo bi se djelove gradova Capljina, Ljubuski, Duvno, Trebinje, Bileca pripojiti bosanskoj regiji Hercegovina (Mostar, Konjic, jablanica, Prozor, Stolac) pa cak i Neum, kao ustupak za dislosuciju.AkHolic wrote:Dok BiH postoji u aktualnim granicama,taj naziv će opstat.Dođe li do istupanja manjega entiteta iz sastava BiH i podjele Federacije na većinski bošnjački i većinski hrvatski dio,samo če mali dio herxegovačkog teritorija pripast bošnjačkoj državi (Konjic i Jablanica).Stoga termin Hercegovina nema što tražit u nazivu bošnjačke države.Pojam Hercegovina vremenom će dobit značenje hrvatske regije a Hercegovac,Hercegovka provincijalno hrvatsko ime.U istočnoj Hercegovini,pojam Hercegovina bit će vjerojatno zamijenjen terminom Zahumlje a djelomice i Travunija.
Ipak vjerovatnije je ime Republika Bosna u iducim decenijama.
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#155 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
BAK-eV wrote:U slucaju nekih podjela, moralo bi se djelove gradova Capljina, Ljubuski, Duvno, Trebinje, Bileca pripojiti bosanskoj regiji Hercegovina (Mostar, Konjic, jablanica, Prozor, Stolac) pa cak i Neum, kao ustupak za dislosuciju.AkHolic wrote:Dok BiH postoji u aktualnim granicama,taj naziv će opstat.Dođe li do istupanja manjega entiteta iz sastava BiH i podjele Federacije na većinski bošnjački i većinski hrvatski dio,samo če mali dio herxegovačkog teritorija pripast bošnjačkoj državi (Konjic i Jablanica).Stoga termin Hercegovina nema što tražit u nazivu bošnjačke države.Pojam Hercegovina vremenom će dobit značenje hrvatske regije a Hercegovac,Hercegovka provincijalno hrvatsko ime.U istočnoj Hercegovini,pojam Hercegovina bit će vjerojatno zamijenjen terminom Zahumlje a djelomice i Travunija.
Ipak vjerovatnije je ime Republika Bosna u iducim decenijama.
Stvarno
Rusenje FBiha
Ma pusti pricu , jesi li bosanac ili hercegovac je danas bitno
-
Haman
#156 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Bosna ja kako drukcije. Do promjene nece doci jer se nece sloziti "prijatelji" Bosne. 
-
Haman
#157 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Da, bilo bi to dobro, ali tako ne misle Hrvati i Srbi. Da li mozemo postici kompromis. Ja mislim da ne mozemo?

-
Hafis
#158 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Pajdo, hvala na ovom poučnom i emotivnom lokalpatriJotsko-hutbaškom predavanju....nego ne reče nam ti jesi li za promjenu naziva države....to jest jesi li da se otfikari ova Hercegovina od ponosnog imena Bosna.
-
Hafis
#159 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Aha...sad bih se ja valjda trebao natezati s likom iz okoline Kalesije ili Živinica i njegovom ''hipotezom'' o ''historijskom pravu'' Bošnjaka na Dalmaciju i Slavoniju i sličnim SDA-ovskim novokomponiranim ''historijskim'' hipotezama....izgleda ni Beč nije siguran po tom ''historijskom'' pitanju, jer se onaj tv-sapunski Sulejman vrtio oko njega s vojskom.
Pa velim dok ne još odem na more, ipak bih radije plivao...kako ono reče...aha..u sopstvenom relativizmu.
P-S.
Otkud ti to ''sopstveni'' ....možda sam trebao umjesto Kalesije reći Pešter.
Pa velim dok ne još odem na more, ipak bih radije plivao...kako ono reče...aha..u sopstvenom relativizmu.
P-S.
Otkud ti to ''sopstveni'' ....možda sam trebao umjesto Kalesije reći Pešter.
-
ime_kojeg_nema
#160 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Ne znaš kako razmišlja narod u tim krajevima. Probaj to predložiti Trebinjcima naprimjer i prati reakcije. Vezani su uz naziv Hercegovina jednako kao i Ljubušaci ili Bošnjaci iz Stoca ili mi koji se smatramo "ostalima". Siguran sam da ogromna većina u istočnoj Hercegovini ne bi nikada dozvolila da se mijenja termin u Zahumlje. Jebe nas se za stare nazive, kongrese iz prošlosti i istorijske pravde i krivde. Hercegovina se ne dira.AkHolic wrote:U istočnoj Hercegovini,pojam Hercegovina bit će vjerojatno zamijenjen terminom Zahumlje a djelomice i Travunija.
Mada mi je ovo Travunija ok
-
Hafis
#161 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Može sve...ali u bosance preći...i to još nekakvim papirom, dekretom, zakonom...nema šanse. Taj izraz ovdje često služi kao opis karakterne osobine.ime_kojeg_nema wrote:Ne znaš kako razmišlja narod u tim krajevima. Probaj to predložiti Trebinjcima naprimjer i prati reakcije. Vezani su uz naziv Hercegovina jednako kao i Ljubušaci ili Bošnjaci iz Stoca ili mi koji se smatramo "ostalima". Siguran sam da ogromna većina u istočnoj Hercegovini ne bi nikada dozvolila da se mijenja termin u Zahumlje. Jebe nas se za stare nazive, kongrese iz prošlosti i istorijske pravde i krivde. Hercegovina se ne dira.AkHolic wrote:U istočnoj Hercegovini,pojam Hercegovina bit će vjerojatno zamijenjen terminom Zahumlje a djelomice i Travunija.
Mada mi je ovo Travunija ok. Ako se ikada odvojimo od Bosne zalagaću se da novi naziv države bude Hercegovina i Travunija
- BHCluster
#162 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Meni se cini da je tema "Promjena naziva države" a ne da neko prelazi u ove ili one, a vi ko maksim po diviziji.Hafis wrote:Može sve...ali u bosance preći...i to još nekakvim papirom, dekretom, zakonom...nema šanse. Taj izraz ovdje često služi kao opis karakterne osobine.ime_kojeg_nema wrote:Ne znaš kako razmišlja narod u tim krajevima. Probaj to predložiti Trebinjcima naprimjer i prati reakcije. Vezani su uz naziv Hercegovina jednako kao i Ljubušaci ili Bošnjaci iz Stoca ili mi koji se smatramo "ostalima". Siguran sam da ogromna većina u istočnoj Hercegovini ne bi nikada dozvolila da se mijenja termin u Zahumlje. Jebe nas se za stare nazive, kongrese iz prošlosti i istorijske pravde i krivde. Hercegovina se ne dira.AkHolic wrote:U istočnoj Hercegovini,pojam Hercegovina bit će vjerojatno zamijenjen terminom Zahumlje a djelomice i Travunija.
Mada mi je ovo Travunija ok. Ako se ikada odvojimo od Bosne zalagaću se da novi naziv države bude Hercegovina i Travunija
-
Max Bunker
#163 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Evo vam hercegovacko kameno mudo a ne da brisete naziv Hercegovina 
- Suelureac
#164 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Pomirenje u Bosni - mladi Hrvati i Srbi zajedno:
http://www.index.hr/black/clanak/fotogr ... 26493.aspx
http://www.index.hr/black/clanak/fotogr ... 26493.aspx
- GeeTnT
#165 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Ssssss
Ssddddddsdxcfgsss
-
L u c i f e r
#166 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Član Predsjedništva BiH je dodao da za poboljšanje odnosa treba priznati i suverenitet bh. sudova.
"Zašto bi srbijanski sud sudio za eventualne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini nad bosanskim građanima od strane bosanskih građana? Imamo protokole koji su tu veoma jasni".
-
xenforo
#167 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Pridružujem se davanju muda svima onima koji negiraju ime HERCEGOVINA, fašistička stoko.Max Bunker wrote:Evo vam hercegovacko kameno mudo a ne da brisete naziv Hercegovina
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#168 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
xenforo wrote:Pridružujem se davanju muda svima onima koji negiraju ime HERCEGOVINA, fašistička stoko.Max Bunker wrote:Evo vam hercegovacko kameno mudo a ne da brisete naziv Hercegovina
Ima i stecaka za takve stvari.
-
L u c i f e r
- Edin H.
#170 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Treba promijeniti ime u Boznia and Hercegovinija, da te ceo svet razume 
-
L u c i f e r
#171 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Edin H. wrote:Treba promijeniti ime u Boznia and Hercegovnija, da te ceo svet razume
- Edin H.
#172 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Ne edituj moje postove, prijavicu te TuzilastvuL u c i f e r wrote:Edin H. wrote:Treba promijeniti ime u Boznia and Hercegovnija, da te ceo svet razume
-
Hafis
#173 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Pater ignosce illis, quia nesciunt quid faciunt
-
L u c i f e r
#174 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Ave Bosnia nostra vera Patria.Hafis wrote:Pater ignosce illis, quia nesciunt quid faciunt
-
L u c i f e r
#175 Re: Promjena naziva države: Bosna i Hercegovina ili Bosna?
Bosanci, meni najmiliji gosti, uvik u autu dovedu makar osobu više negoli auto more primit. Kako priđu granicu, nije jasno. Čin parkiraju, ispadaju vanka s osmijehon, ko da nisu putovali 5, 6, 7, 8 sati po najvećoj vrućini. Puten, kažu, stali u Jablanicu, donili ti malo pečenoga, pa u Blagaj, donili ti urmašicu, a u Metkoviću kupili marmeladu od nektarina, mislili ponit kući, ali in se sviđaš pa ti dali i to. Grle te i ljube iako se prvi put vidite. Rezervirali su apartman na sedan dana, a lovu potrošili drugi dan ujutro. Nesritni i nikakvi spremaju se kući, povest će i rođaka nazad, trevili ga jutros na plaži, doša samo na dan. Kako su ti se uvukli pod kožu, daš in pet dana gratis. Rođaku također. Oni plaču od sriće, ti jecaš. Pitaju te šta ti je, ne znaš ni sam. Otad ste najboji prijateji pa zimi, dakako, ideš u njih. Više spize izideš u tih sedan dana negoli u sebe cilu godinu. Kad se vratiš doma oni te svako malo pitaju kako si, a ti njih samo kad in misliš doć u goste. Kad o njima pričaš svome društvu, spominješ ih ka čimavice koje ti liti navrnu pa ne moš zaradit, a kad oni svojima govore o tebi, svaki njiov prijatej misli kako si super pa te zafrendava na fejsbuku. Zaključiš da si ograničen dalmatinskin mentaliteton i gadiš se sam sebi u periodu od 1.10. do 1.6.
Hercegovac ne rezrvira ništa jer je još za vrime rata kupijo stan u Makarskoj. Kako nije od vele odanja, gleda kako bi dotra prva dva kola od mercedesa u plićak. Kad izađe iz auta sidne u najbliži kafić i pije tri deca dok žena iskrcava sve iz gepeka. Ona ita peraje, maske, dicu, suncobrane, rukavice... Polak toga dica odma meću na sebe. Kad su dica u moru, mater in sidi pod suncobranon i motri na njih ka bejvoć iako ne zna plivat. Dica deranjen nadjačavaju jet-ski egzibicije i cila plaža gleda šta ta dicu mogu. A mogu slijedeće: začepit nos rukon i stisnit usta da poplave, pa taknit glavon more. Tako nekih stotinjak puta, ali s istin žaron i povicima. Jedini način da se njih riješiš je da zovneš "pauka".