Novi zakon - premija auto osiguranja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tempuser

#151 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by tempuser »

Danke, to je pozitivna stvar!
530i

#152 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by 530i »

insomnia78 wrote:Pa od kud oni znaju da je uopste vozila covjece boziji

Isto kako znaju i da je vlasnik vozila u papirima vozio. Nije uslov da vlasnik ima vozačku dozvolu...znam par primjera gdje su ljudi registrovali na starije ljude koji ne znaju ni otključati auto (a iz razloga zaobilaženja plaćanja kazni)...
supercali

#153 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by supercali »

Toga ima al ipak je veci broj vlasnika koji voze auto nego obrnuto
Tako isto slucaj sa njom
530i

#154 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by 530i »

Bakir1 wrote: oldtajmeri su inace posebna kategorija vozila, sto zbog roka vaznosti registracije sto zbog statusa.
ko tebe prisiljava da uzmes osiguranje na godina dana?
uvijek se mogao dogovoriti rok osiguranja manji od godine dana.
sta su tehnicki problem? vazenje tehnickog od godinu dana jeste sumanuto posebno za aute starije od 10 godina ali sa cijenom registracije tehnicki pregled nema nista.
Hoćeš reći da u slučaju kada ja imam oldtimer, trajno registrovan, uradim tehnički pregled, dobijem onaj papir i odem u Mup i kažem "dajte mi sad stiker" (prethodno sam platio 5KM za stiker)...misliš da će mi dat na osnovu papira od t.pregleda i uplatnice za stiker novi stiker? Ili će mi tražiti i polisu osiguranja od najmanje godinu dana? Vidim da dobro poznaješ materiju pa priupitaj ih malo slobodno...
Bakir1

#155 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by Bakir1 »

Ima stiker i na pola godine samim time ima i polica na pola godine, imaju neki auti i tromjesecni teh pregled....
Mozes li ti hipoteticki uzeti policu dobiti stiker na godinu a zatim stornirati tu policu i dobiti nazad novac?
Naravno da mozes i ti si legalan do trenutka dok ti neko ne zatrazi na uvid istu ili ne napravis udes.
Slobodno tumacenje propisa od strane raznih sluzbenika nije zakon ni propis nego slobodna volja....
tempuser

#156 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by tempuser »

Nekako je logicno da uz papir od TP-a, uplatnice za stiker itd u MUP predas policu na 3-6 mjeseci, a da MUP moze da izbusi stiker do mjesec/godina do kad vazi polica osiguranja, a ne fix na godinu. Na kraju krajeva stiker oznacava do kad vazi osiguranje, a ne registracija, u protivnom stiker na trajnom reg. autu ne bi imao svrhe.
530i

#157 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by 530i »

Postoje različite vrste tehničkih pregleda, redovan, vanredni, periodični. Ja sam govorio o redovnom...ako se redovni može uraditi sa rokom važenja od tri mjeseca i da se priloži polisa na tri mjeseca i da se izda stiker na tri mjeseca (na primjer) onda je to ok. Ali, sumnjam. Kad nemaš nikakav tehnički pregled moraš na redovni koji važi godinu dana, i onda dolazimo u situaciju gdje:
1. redovan t.pregled - računa se godinu dana
2. osiguranje 3 mjeseca
3. stiker 3 mjeseca

Po isteku ta tri mjeseca ili nakon x mjeseci, a sve unutar godine dana od dana t. pregleda, opet se mora sve ponavljati (i plaćati)...tu je problem u nerazdvojenosti t.pregleda i osiguranja. Ako griješim, slobodno me ispravite.
supercali

#158 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by supercali »

Ne razumijem se u to al neko moje razmisljanje i zakljucivanje bi bilo ovako
Tehnicki godina
Stiker i osiguranje 3 mjeseca npr od januara do marta
A onda od jula do septembra opet mozes registrovati na isti tehnicki samo platis novu policu i stiker
530i

#159 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by 530i »

Samo što nigdje kod sebe nemaš važenje t.pregleda...u saobraćajnoj piše "trajno", stiker traje koliko i polisa... Ako može tako, onda je i to donekle ok.
supercali

#160 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by supercali »

Samo se sjetis da papit tehnickog traje mjesec al opet ti taj papir predas u januaru znaci imaju vec taj papir kad hoces drugi put da registrujes al sad ajd im znaj bi li prihvatili ili ne

Doduae nikad nisam cuo za ovakav slucaj
tempuser

#161 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by tempuser »

Do sada nije bilo moguce zakljuciti policu na manje od 12 mj (bar ne redovnim putem) tako da nije moglo biti slucaja da TP traje duze od police i da se moze vise kracih polica zakljuciti u toku 1 godine tj. vazenja jednog TP-a. U slucaju da je sad moguce zakljucivati 3-6 mj police meni je to sasvim logicno, a da li je moguce ne znam.
zrakomlat

#162 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by zrakomlat »

Bakir1 wrote:Moze.
Druže, jedno pitanje vezano za broj auta na istom vlasniku i iznos bonusa.
Recimo čovjek ima tri auta registrovana na svoje ime, na svako ima po 50 % bonusa do sad, a police AO uradjene u različitom osiguranju.
Dođe vrijeme registracije za auto 1 i on ode u osiguranje A i obnovi registraciju
Dođe vrijeme registracije za auto 2 i on ode u osiguranje B i obnovi registraciju
Dođe vrijeme registracije za auto 3 i on ode u osiguranje C i obnovi registraciju.

U svakom osiguranju ima prethodnu policu sa 50 %, nema ga u knjizi štetnika, i to je dovoljno da mu se opet obračuna tih 50%. Ni jedno osiguranje ne zna da on ima još dva auta u drugim osiguranjima.

Dakle, referent iz Osiguranja C se zajebao, nije mu smio dati bonus na treće auto, ali s druge strane on nije imao pojma da ovaj lik već ima dva auta.
Je li ovo regulisano nečim?
tempuser

#163 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by tempuser »

Ako smijem da se umjesam, nekad ranije je dat link za stranicu provjeravanja osiguranja ili tako nesto, ako sam dobro shvatio svrha stranice je upravo provjera potencijalnog osiguranika, stete itd. Ne znam kako funkcionise provjera, unosom JMG i sl, ali predpostavljam ako budu provjeravali da li si imao steta u predhodnoj godini u svom osiguranju ili u drugom ako mjenjas osiguranje onda ce vidjeti i ostale police na isto ime.
Bakir1

#164 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by Bakir1 »

@zrakomlat
Isto pitanje sam i ja danas postavio jednom Direktoru osiguravajuceg drustva i odgovor je bio ovakav
Da bi ti presao iz osiguranja a u osiguranje b i osiguranje c moras donjeti potvrdu za osiguranje b i c da imas bonus 50%.
Medjutim osiguranje b i c moraju povuci sa stete.ba po tvom jmbg, adresi, imenu prilog za tvoj dosije gdje se vidi broj reg vozila i premija po istim.
Baza se puni dvosmjerno, da zove se stete.ba ali
ima integriranu bazu osiguranika.
Slicno "crk"-a za kredit ako kasnis imas kategoriju ali se vide i krediti koje imas
sema911s

#165 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by sema911s »

Bakir1 wrote:Sema koje godine tacno i ko te je otpustio imenom i prezimenom?

debeli necu da ti kazem,. jer znas i sam razlog zbog silnih kafetina koje smo ispijali i sprdali se oko svega.

a i ja sam grijesio sta sam krseva registrovao da ih nisam ni vidioo koliko je zbog mene nastradalo ljudi nebi da se prisjecam i sta vec

bake necemo o imenima,., bilo i proslo,.,

pozdravi gazduu
Bakir1

#166 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by Bakir1 »

Sema nije te vlasnik onda otjerao ;-)
Opet je iznad tebe odgovoran bio inzinjer nemoj dramiti sad , nista ta stanica nije radila sto tada nije radila svaka druga to dobro znas i sam tako da....
Ima jedan tehnicki i dan danas gdje se samo uslikas i napustis valjke...
Gazdu ne vidjam :kiss:
zrakomlat

#167 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by zrakomlat »

Bakir1 wrote:@zrakomlat
Isto pitanje sam i ja danas postavio jednom Direktoru osiguravajuceg drustva i odgovor je bio ovakav
Da bi ti presao iz osiguranja a u osiguranje b i osiguranje c moras donjeti potvrdu za osiguranje b i c da imas bonus 50%.
Medjutim osiguranje b i c moraju povuci sa stete.ba po tvom jmbg, adresi, imenu prilog za tvoj dosije gdje se vidi broj reg vozila i premija po istim.
Baza se puni dvosmjerno, da zove se stete.ba ali
ima integriranu bazu osiguranika.
Slicno "crk"-a za kredit ako kasnis imas kategoriju ali se vide i krediti koje imas
Aha, ima smisla ako je tako. Dakle, ne prikazuju se samo štete, nego i dosije.
Hvala :thumbup:
mahalas505

#168 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by mahalas505 »

sema911s wrote:... setas...
Kad se trazi ova firma preko google, prva ponudjena opcija je druga firma remis. Jel to znaci da je ovaj setas kupljen od strane remis-a? Koliko vidim ista im je adresa u Sarajevu. Takodjer, ovom setasu su bili blokirani racuni, tako je sigurno i bolje sto nisi vise u toj firmi.
Kiberluskoni

#169 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by Kiberluskoni »

dgL_ wrote:
normalno da mashem ako sam vec platio tu policu osiguranja, normalno je da cu zahtjevat da mi se do zadnjeg feninga steta izmiri...

Ja sam samo iznio misljenje da je ovo neofirno novi udarac na nase dzepove, ne vidim poentu ovih forumasa sto glume nesto i pravdaju ovo kao normalno je u svijetu... svasta nesto je normalno u svijetu, a kod nas nije... pa ne mora onda biti ni to...
konkretno auto mi je na ocu, regularno ga vozim sve samo je na njemu, znaci kad budem registrovo auto na sebe morat cu da platim 800 KM i vise u zavisnosti od jacine vozila (Kw)

Jel iko igdje gleda da je to prosjecna plata u Federaciji na mjesecnom Nivou ??? HALO PROSJECNA... a 60% ljudi radi za ISAPOD PROSJECNU platu od 500 ili 600 KM ? Jel to hvala od drzave ? Jel to zastita potrosaca, gradjana ili bilo cega iza cega bi drzava morala da stoji kao brdo ogromno... presmijesno i pre jadno... apsolutno ne bitno kakop je u svijetu... u svijetu je socijalna pomoc 600 Eura, a kod nas 39 KM doplatka, penzije da ne govorim i plate... odmah se fatate svijeta, mislim da ste vi licemjerni itekako...
Apsolutno podržavam ovu odluku, ovako je trebalo odavno da bude. Do ove odluke smo ja, koji nikada ne pravim udese i lola kojem je postavljanje pred druge aute (popularno kod taxista) i naplaćivanje šteta bili izjednačeni. Sada će svaki kreten koji je do sada divljao po gradu imati dodatnih 500 KM razloga da popusti gas.

Čak, volio bih da se uveže sistem kazni i uvede prekoračenje premije i preko 100%, jer neki vozači su veća opasnost na cesti od drugih i njima treba naplatiti osiguranje i 3000 KM, a ne 300. Kukamo na bezbjednost u saobraćaju, a kada se uradi nešto na tom pitanju, onda nam krivo. Ne postoji način da se kontroliše narod osim kaznom tj novčanom destimulacijom. Kako svi uredno uspore na 40 kmh na radarima sa kamerom, tako će od danas svi otvoriti četvere oči da ne kucnu nekoga, jer je kazna za to umjesto 20 KM, postala 320 KM. Isto vrijedi za početnike. Učinjena im je usluga da se moraju kontrolisati par godina i dokazati da su bezbjedni vozači.

Priču o prosječnoj plati okačite mačku, znate već gdje. Auto se ne mora voziti i tačka. Ima Gras, Centrotrans, biciklo... Takođe, ja kao pošten potrošač sam ovom odlukom zaštićen od prevaranata i manipulatora koji su do juče plaćali isto kao ja, a izvlačili hiljade godišnje od osiguranja i lupali tuđa auta.
Kiberluskoni

#170 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by Kiberluskoni »

Bakir1 wrote:Start od 1.5.2015 svi koji su do tada imali 50 imaju i dalje i imaju na 1 autu ne na dva.
Ako su imali stetu u kalendarskoj godini 35% malus.
Dogodine polica 80%, bonus 9 godina do 50% prva 10% ostale po 5%.
Firme ne ulaze u ovaj vid obracuna...
Bonus i malus su kategorije stare 40 godina, sto se niko ne pridrzava istih tj nije se pridrzavao bilo i proslo, zone rizika je nesto od cega treba strahovati...
Adnan Delic ima muda za razliku od svi dosadasnjih direktora poceti primjenjivati zakon.
Hipoteticki trziste osiguranja vrijedi 30 miliona, sa 50% svi naplati se 22 miliona, sta mislite kakva je solventnost osiguravajucih drustava bila sa svi 50%?
Ko je do sada prao pare raznim "pogodnostima" prati ce ih i dalje ali malo teze
Bakire, ja juče podigao saobraćajnu od drugog auta i na oba registrovana auta imam 50%? Kako to?
supercali

#171 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by supercali »

To je vjerovatno ono sto sam ja rekao
Da ce neke kuce davati 50% bez obzira na to sto imas 2-5-100 auta da bi zadrzali klijente ili privukli nove kao i za prvoregistrirajuce
Kiberluskoni

#172 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by Kiberluskoni »

Pa i nije neka lijeva osiguravajuća kuća u pitanju nego Euroherc. Valjda ima neko objašnjenje.

Inače, za ove što priželjkuju da će biti krivina i aljkavosti, kazna za nepoštivanje odluke je do 25.000 KM.
530i

#173 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by 530i »

Kiberluskoni wrote:
Apsolutno podržavam ovu odluku, ovako je trebalo odavno da bude. Do ove odluke smo ja, koji nikada ne pravim udese i lola kojem je postavljanje pred druge aute (popularno kod taxista) i naplaćivanje šteta bili izjednačeni. Sada će svaki kreten koji je do sada divljao po gradu imati dodatnih 500 KM razloga da popusti gas.
Griješiš, ti koji su se postavljali i naglo kočili sad će još više to da rade jer oni nisu bili niti će biti krivi, njima isto ostaje...
supercali

#174 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by supercali »

Kiberluskoni wrote:Pa i nije neka lijeva osiguravajuća kuća u pitanju nego Euroherc. Valjda ima neko objašnjenje.

Inače, za ove što priželjkuju da će biti krivina i aljkavosti, kazna za nepoštivanje odluke je do 25.000 KM.
Pa ko je rekao da mora biti lijeva kuca
Ako ti je sada eh davao 50% bonusa na auto i ako ce ti davati i dalje a ti uzoran zasto ti ne bi dao i na drugi da te zadrzi?
Bakir1

#175 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by Bakir1 »

ispravka mojih krivih navoda ko je imao prosle godine dva auta na svoje ime sa 50% ako nije imao stetu ima i ove 50%...
Post Reply