IQ BiH - u čemu je problem

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Cherry-Cherry

#151 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Cherry-Cherry »

TRANCE wrote:Samo jedan primjer inteligencije i obrazovanja slučajnog uzorka populacije iz praktičnog života; naime prošle godine sam imao zakazanu jednu jednostavnu operaciju glave na KCUS-u zajedno s još 20-ak pacijenata za taj dan. Pacijenti različite starosti, od 20 do 70 godina, znači skup generalne populacije. Prije zakazivanja termina svima doktorica rekla, i to dva puta, da moraju obrijati dio glave na kojem će biti rez, te poslije toga dobili uputstvo za idiote na A4 papiru, font 30, gdje opet piše da svi moraju obrijati taj dio i da će u protivnom biti vraćeni. Naravno na dan operacije više od pola njih vraćeno, jer ili nisu slušali ili pročitali uputstvo za idiote ili su mislili da će hirurg ujedno glumiti i lokalnog bricu za njihove potrebe. Ovoj ostaloj polovici poslije operacije rečeno opet dva puta da ništa ne stavljaju na rez, eventualno antibiotsku kremu po potrebi. Naredna kontrola, svi namazali po šavovima meda, propolisa i ostalih naroCKih lijekova, a bio je i jedan što se namazao mašinskim uljem po rani. Znači od 20 slučajnih ljudi, 3-4 normalno-prosječna, ostali u dobu srednjeg vijeka, indijanaca i vračara. I o čemu onda pričamo? Ne da je populacija generalno glupa i zatucana, već će trebati par stotina godina sistemskog obrazovanja da se iskorijeni retardiranost na ovim prostorima.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Trebali su otići kod seoskog travara ili vračare na operaciju ili po neki narodni lijek, koji bi zamjenio operaciju. Šta će doktori...
Cherry-Cherry

#152 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Cherry-Cherry »

Mea_parvitas wrote:Komunizam i socijalizam su unistili pamet vecine naseg starijeg svijeta koje to prenose na svoju djecu. Sjedi ko debil, pola radnog vremena kahvenisi, izbjegavaj poslove, uvali drugog, malverzacije pravi non stop, kradi, vidi imal gdje sta djaba, itd. itd. Prekomjeran broj zaposlenih u firmama, visak radnih mjesta u tom vremenu, kad te neko ne tjera da si pod pritiskom pravljenja jos boljih rezultata svake godine, itd. Jednostavno je sistem zatupio ljude i njihova ocekivanja usmjerio u pravcu da mu drzava ili vlast treba nesto obezbijediti, usaditi znanje, dati posao, obrazovati i dalje i tako to. Ljudi nece da se potrude, da uzmu nesto i sami procitaju, da se dodatno obrazuju, da pogledaju nesto edukativno na tv-u makar ponekad. Najgluplji smo narod vala u prosjeku.
Taj sistem je trajao samo 50 godina. Ne može se za 50 godina pokvariti nešto šta valja.
Android Knego

#153 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Android Knego »

Mea_parvitas wrote:Komunizam i socijalizam su unistili pamet vecine naseg starijeg svijeta koje to prenose na svoju djecu.
:lol: :lol:
ovo se zove dubinska analiza... :D
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#154 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by UnscarD »

Android Knego wrote:
Mea_parvitas wrote:Komunizam i socijalizam su unistili pamet vecine naseg starijeg svijeta koje to prenose na svoju djecu.
:lol: :lol:
ovo se zove dubinska analiza... :D
:D jasta ba ...za sve je kriv komunizam ...to sto po onoj istoj mapi sa pocetka Estonija, Litvanija i Latvija imaju % u samom svijetskom vrhu i sto su istovremno duze od nas bili pod komunizmom...to je najbolje ignorisati, mozda niko ne skonta.
Usput, za vrijeme tog komunizma (odnosno socijalizma) na ovim prostorima je bio najnizi procenat nepismene populacije.
U-zap

#155 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by U-zap »

Cherry-Cherry wrote:
Mea_parvitas wrote:Komunizam i socijalizam su unistili pamet vecine naseg starijeg svijeta koje to prenose na svoju djecu. Sjedi ko debil, pola radnog vremena kahvenisi, izbjegavaj poslove, uvali drugog, malverzacije pravi non stop, kradi, vidi imal gdje sta djaba, itd. itd. Prekomjeran broj zaposlenih u firmama, visak radnih mjesta u tom vremenu, kad te neko ne tjera da si pod pritiskom pravljenja jos boljih rezultata svake godine, itd. Jednostavno je sistem zatupio ljude i njihova ocekivanja usmjerio u pravcu da mu drzava ili vlast treba nesto obezbijediti, usaditi znanje, dati posao, obrazovati i dalje i tako to. Ljudi nece da se potrude, da uzmu nesto i sami procitaju, da se dodatno obrazuju, da pogledaju nesto edukativno na tv-u makar ponekad. Najgluplji smo narod vala u prosjeku.
Taj sistem je trajao samo 50 godina. Ne može se za 50 godina pokvariti nešto šta valja.
Stvar je u tome sto nikad nije ni valjalo
derion

#156 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by derion »

Nije u BiH (i Balkanu) nizak IQ, ali je glavni i najveći naš problem neobrazovanost i nepismenost.
BarbaDue

#157 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by BarbaDue »

Sve nam mogu uništiti ali pamet ne.

ili..

Ne možeš uništiti nešto čega nema.
piupiu

#159 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by piupiu »

derion wrote:Nije u BiH (i Balkanu) nizak IQ, ali je glavni i najveći naš problem neobrazovanost i nepismenost.
:thumbup:
Hajvan

#160 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Hajvan »

BarbaDue wrote:Sve nam mogu uništiti ali pamet ne.

ili..

Ne možeš uništiti nešto čega nema.
"Glupost je neuništiva"
Joe McCarthy

#161 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Joe McCarthy »

UnscarD wrote:Znam samo da su u jednoj USA korporaciji sa ukupno uposlenih u tom momentu cca 40.000 ljudi (dakle neka od najacih), tamo 70'tih uradili istrazivanje kako bi locirali psihopate (sve je bilo anonimno i samo za potrebe testiranja) kojih kako kazu ima par % u svakom drustvu. Psihopate kao sto znamo, nemaju sposobnost empatije niti dozivljaja emocija kao "normalni" ljudi. Dvadesetak godina kasnije, u istoj korporaciji, uporedili su rezultate i sokirali se kada su ustanovili da je velika vecina od tih psihopata, sada na rukovodecim senior managment pozicijama u procentu koji nekoliko desetina puta prevazilazi procenat unutar kojeg su non-psihopate uspjele da doguraju do rukovodecih pozicija.
Dakle bolestan sistem, cini da unutar njega bolesne jedinke cvjetaju. Predpostavljam da je slicna situacija i sa politikom. Eh sada, da li psihopate imaju visok Eq ili ga nemaju nikako, ne znam.
Ono što mi opisujemo kao okrutnost i nedostatak empatije je potrebno pojedincima radi efikasnijeg vođenja kolektiva. Žrtovavanje jedinki radi boljitka zajednice, itd.
Last edited by Joe McCarthy on 20/05/2015 12:11, edited 1 time in total.
UnscarD

#162 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by UnscarD »

Joe McCarthy wrote:
UnscarD wrote:Znam samo da su u jednoj USA korporaciji sa ukupno uposlenih u tom momentu cca 40.000 ljudi (dakle neka od najacih), tamo 70'tih uradili istrazivanje kako bi locirali psihopate (sve je bilo anonimno i samo za potrebe testiranja) kojih kako kazu ima par % u svakom drustvu. Psihopate kao sto znamo, nemaju sposobnost empatije niti dozivljaja emocija kao "normalni" ljudi. Dvadesetak godina kasnije, u istoj korporaciji, uporedili su rezultate i sokirali se kada su ustanovili da je velika vecina od tih psihopata, sada na rukovodecim senior managment pozicijama u procentu koji nekoliko desetina puta prevazilazi procenat unutar kojeg su non-psihopate uspjele da doguraju do rukovodecih pozicija.
Dakle bolestan sistem, cini da unutar njega bolesne jedinke cvjetaju. Predpostavljam da je slicna situacija i sa politikom. Eh sada, da li psihopate imaju visok Eq ili ga nemaju nikako, ne znam.
Ono što mi opisujemo kao okrutnosti i nedostatak empatije je potreban radi efikasnijeg vođenja kolektiva.
Pa eto, vi budite Borgovi iz Star Treka sa "hive mind" konceptom a ja bih da zadrzim nesto ljudskosti ako je moguce.
Joe McCarthy

#163 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Joe McCarthy »

UnscarD wrote:
Pa eto, vi budite Borgovi iz Star Treka sa "hive mind" konceptom a ja bih da zadrzim nesto ljudskosti ako je moguce.
Niko ne priča o odustajanju od individualnosti.
JThomas

#164 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by JThomas »

UnscarD wrote: :D jasta ba ...za sve je kriv komunizam ...to sto po onoj istoj mapi sa pocetka Estonija, Litvanija i Latvija imaju % u samom svijetskom vrhu i sto su istovremno duze od nas bili pod komunizmom...to je najbolje ignorisati, mozda niko ne skonta.
Usput, za vrijeme tog komunizma (odnosno socijalizma) na ovim prostorima je bio najnizi procenat nepismene populacije.
i sasvim se dobro snalaze i u tržišnoj privredi. a bili su neposredno pod sovjetskom čizmom. smiješne, paušalne priče jednog ganga od 4-5 forumaša kojima su komunizam i socijalizam krivi i kad dobiju gripu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#165 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by _BataZiv_0809 »

Niemand wrote:Neozbiljni ste. 'ta ako ja kazem da smo svi glupi i neinteligentni? :nokti:

Kaze ted kazinski, inace serijska ubica, a u slobodno vrijeme je bio genije, (jes, njega je onaj brejvik podjonio u svom manifestu; a i jes, diskutabilno je jesul moralno prihvatljivi iskazi nekog poput njega, tako kaze nakav francuski filozof), da smo toliko racionalni i logicni da bez ikakvog razloga udaramo lopticu u malu rupicu i nazvamo to sportom jal ti ga golfom. Iako ne postoji nikakav logicki razlog da to radimo, nit postoji logicki uzrok, nit postoji posljedica ove radnje (logicka). Pa eto, ako je logika. Glupi smo. Nismo inteligentni. Deal with it. :gunjastajl:
    Sličnom problematikom se bavi i Koeljo u Veronika je odlucila umrijeti.
    Kona__

#166 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Kona__ »

TRANCE wrote:Samo jedan primjer inteligencije i obrazovanja slučajnog uzorka populacije iz praktičnog života; naime prošle godine sam imao zakazanu jednu jednostavnu operaciju glave na KCUS-u zajedno s još 20-ak pacijenata za taj dan. Pacijenti različite starosti, od 20 do 70 godina, znači skup generalne populacije. Prije zakazivanja termina svima doktorica rekla, i to dva puta, da moraju obrijati dio glave na kojem će biti rez, te poslije toga dobili uputstvo za idiote na A4 papiru, font 30, gdje opet piše da svi moraju obrijati taj dio i da će u protivnom biti vraćeni. Naravno na dan operacije više od pola njih vraćeno, jer ili nisu slušali ili pročitali uputstvo za idiote ili su mislili da će hirurg ujedno glumiti i lokalnog bricu za njihove potrebe. Ovoj ostaloj polovici poslije operacije rečeno opet dva puta da ništa ne stavljaju na rez, eventualno antibiotsku kremu po potrebi. Naredna kontrola, svi namazali po šavovima meda, propolisa i ostalih naroCKih lijekova, a bio je i jedan što se namazao mašinskim uljem po rani. Znači od 20 slučajnih ljudi, 3-4 normalno-prosječna, ostali u dobu srednjeg vijeka, indijanaca i vračara. I o čemu onda pričamo? Ne da je populacija generalno glupa i zatucana, već će trebati par stotina godina sistemskog obrazovanja da se iskorijeni retardiranost na ovim prostorima.
    :lol: :lol: :lol: :lol: klasika
    _BataZiv_0809
    Nindža revizor

#167 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by _BataZiv_0809 »

:thumbup: :thumbup:

Oplakah :lol:
    Niemand

#168 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Niemand »

_BataZiv_0809 wrote: Sličnom problematikom se bavi i Koeljo u Veronika je odlucila umrijeti.
    Nemoj sta zamjeriti, al Koeljo? Srsly?
    :run:
    piupiu

#169 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by piupiu »

TRANCE wrote: Naredna kontrola, svi namazali po šavovima meda, propolisa i ostalih naroCKih lijekova, a bio je i jedan što se namazao mašinskim uljem po rani.
    :shock: :lol: :lol: :lol:
    _BataZiv_0809
    Nindža revizor

#170 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by _BataZiv_0809 »

Niemand wrote:
    _BataZiv_0809 wrote: Sličnom problematikom se bavi i Koeljo u Veronika je odlucila umrijeti.
    Povukao sam paralelu, jer prepoznah tematiku.

Nisam implicirao da je Koeljo vrh, jer nije. Daleko od toga. Da sam ga citao, jesam. Kako bih uostalom znao da nije vrh :D
    dezurni_ucenik

#171 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by dezurni_ucenik »

Skolski i obrazovni sistem kolektivno kurcu ne valja.Samo te tjeraju da ucis na pamet, automatski i bez ikakvog razumijevanja.Dan nakon polozenog ispita, skoro pa ti sve nestane iz glave sto si naucio.Sta reci dalje, domar na jednom fakultetu ocjenjuje radove sa pismenog ispita.

Uostalom, sta reci za drzavu gdje nema nikakvog smisla prijaviti se na konkurs koji sluzi samo za ispunjavanje zakonske norme.Neko je vec uhljebljen tu, dok jadnici misle da ce se fakat zaposliti preko konkursa.
    Niemand

#172 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Niemand »

_BataZiv_0809 wrote:
    Niemand wrote:
    Povukao sam paralelu, jer prepoznah tematiku.

Nisam implicirao da je Koeljo vrh, jer nije. Daleko od toga. Da sam ga citao, jesam. Kako bih uostalom znao da nije vrh :D
    Ja nisam, priznajem. Doduse, jesam pokusala davno, da vidim i ja tog koelja jel, i od svih knjiga naletim na pravo perverznu :roll: tako, par stranica i dosta. Neka fala. A dok sam bila na fb upoznata sam prisilno sa koeljevom mudroscu.

Nemoj sta zamjeriti, samo se fkt iznenadila. Koeljo.
    Cherry-Cherry

#173 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Cherry-Cherry »

Prosvetni radnici ne znaju ili im je mrsko prenijeti znanje i zainteresovati učenika/studenta.
    Žali se moja poznanica, koja je učiteljica, kako je djeca ne slušaju na času. Kaže: ja pričam, a oni gledaju kroz prozor. Pa ja bih se zapitala, šta sa mnom nije u redu, jer dok pričam 30 djece gleda kroz prozor... :zoka:
    UnscarD

#174 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by UnscarD »

dezurni_ucenik wrote:Skolski i obrazovni sistem kolektivno kurcu ne valja.Samo te tjeraju da ucis na pamet, automatski i bez ikakvog razumijevanja.Dan nakon polozenog ispita, skoro pa ti sve nestane iz glave sto si naucio.Sta reci dalje, domar na jednom fakultetu ocjenjuje radove sa pismenog ispita.

Uostalom, sta reci za drzavu gdje nema nikakvog smisla prijaviti se na konkurs koji sluzi samo za ispunjavanje zakonske norme.Neko je vec uhljebljen tu, dok jadnici misle da ce se fakat zaposliti preko konkursa.
    Obrazovni sistem postaje previse spor i trom da bi mogao uspjesno da prati tehnoloski ravoj. Recimo na nivou svjetskih statistika, preko 60% zaposlenih u oblastima web programiranja "NEMA SKOLU" za tu oblast.
    Sada se u naprednim skolama vise ne uce informacije (jer one su svima dostupne uvijek) nego se uci "nacin razmisljanja" ...mi smo naravno zaglavili u nekom dobu i nije se puno toga promjenilo.

Bas sam nedavno bio na odbrani magistarskog iz dosta srodne branse u kojoj i sam (privatno) radim ... jbt, nisam znao da li da placem ili da se smijem. Znam da sam imao onako mucne misli u glavi, posmatrajuci tog nekog profesora i aroganciju koja iz njega izbija...razmisljao sam kako su upravo ti profesori i taj obrazovni sistem dio "establismenta", kicma drustva ...i onda sam razmislio o tome gdje se to nase drustvo realno nalazi i zapitao se kakav to uspijeh ili sta to tom profesoru, daje pravo na trunku a ne na tonu ipo argonacije koju nosi i prosipa kud god krene. Da ne ulazim uopste u samu tematiku magistarskog, ta lupetanja i njegove komentare i dopune. Da je samo do obrazovanja.
    Cherry-Cherry

#175 Re: IQ BiH - u čemu je problem

Post by Cherry-Cherry »

Posebna priča su oni profesori, čije je obrazovanje stalo onda kada su doktorirali.
    Post Reply