Dobro primjećeno, kao neće doći do secesije manjeg entiteta, a onda stvar poredi sa Kosovom.hornet wrote:Krenuli bi Srbi na Kosovo da tamo nije NATO. U slucaju da RS pokuša secesiju ne bi NATO vojnici cuvali granice RS-a. U tome je razlika.Martinez_ wrote:Niti će Dodik objaviti secesiju, to ne sme da čini niti ima masu koja će životima braniti Srpsku niti ćeš se ti zaputiti iz Sarajeva da braniš živote povratnika. Sve bi se završilo na likovima tipa onog Mirze Hatića i njegove ekipe koja bi imala bliski susret sa policijom RS.Skijaš wrote: Etnosi itekako žive izmješani, u Srebrenici je više bošnjačke djece nego srpske i u Podrinju imaš ogromno područje koje bi se s malo truda sutra moglo staviti van nadležnosti policije manjeg entiteta. A to je, je li rat. Hoće li se zaista ići tim putem zavisi od Dodika i njegovog ugrožavanja teritorijalnog integriteta države. Odnosno, ako Dodik odluči da krene u secesiju, onda nema ni obaveze drugih da poštuju njegov sistem. Pošteno ?
Iskreno, pomalo je smešno čitati sa strane ove naivne parole. Kao da se živi u nekom svetu paralelnom punom ideala. Imamo mi sjajan primer Kosova u komšiluku tamo su isto preostali Srbi getoizirani ko i povratnici u RS, prepoznaje se identičan frust onom koji su imali Srbijanci nemoćni da im pomognu pa šta se dogodilo, ništa, krene nekolicina navijača na barikade popiju po nosu i ćao. A manjina ostane da muči svoju muku u okruženju većine, trpi to doveka. Etnosi su itekako podeljeni i u mikro sredini. Ako leva obala reke sadrži jednu, a desna drugu populaciju, ako na levoj strani ulice žive jedni na desnoj drugi i to je - podeljenost. Koja opstaje doveka
Bosansko-Bosnjacka Strategija
- Skijaš
#151 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
- dr socrates
#152 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Čitajući na brzinu postove forumaša (uglavnom besposličara) i njihovo bavljenje strategijom odlučih da i ja pokažem znanje iz ove drevne vještine.Strategija inače doslovno znači "vođenje vojske",pa se nadam da će ovdašnji "stratezi" ako se zapuca zaista imati priliku da pokažu svoje znanje u vođenju vojske, pošto ćemo(vjerovatno) biti na suprotnim stranama.Protivnici kakvi se samo poželjeti mogu, pogotovo ovi koji će ratovati iz inostranstva.Oni bi nešto preduzeli, ali se nikako ne mogu dogovoriti šta konkretno.
Za protekle dvije decenije likovi koji ovako razmišljaju uspjeli su jedino da zgade BiH i najdobronamjernijim ljudima iz RS.Posebno je interesantno njihovo pozivanje na BiH,Bosnu iz srednjeg vijeka, Kotromaniće...Njihovo bosanstvo je slično jugoslovenstvu Draže Mihailovića ili JNA tokom zadnjeg rata.Koriste ga po potrebi!
Pozivaju se na Kotromaniće, a ja još ne upoznah nijednog Bošnjaka koji nosi ime bilo koga iz ove hrišćanske dinastije.Nimalo im ne smeta da veličaju sultane i paše koji su poharali tu istu Bosnu.
Pozivaju se na navodni antifašizam,a nikako da objasne kako to da ih je tako malo bilo u partizanskom pokretu.Pa Crnogoraca je na Neretvi i Sutjesci bilo više od njih.Ti isti partizani ih nisu priznavali kao naciju što samo po sebi govori koliko su držali do ovdašnjih muslimana.Pričaju o modernoj BiH državi čiji su temelji udareni u Drugom svjetskom ratu, a nikako da spomenu koliko ih je procentualno bilo na Drugom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu.Da su srpski komunisti htjeli da ih preglasaju na tom zasjedanju to su mogli da učine, ali eto oni su vjerovali u mogućnost zajedničkog života u BiH.Nije im padalo tada da prave neku srpsku federalnu jedinicu a imali su nato apsolutno pravo jer su činili ogromnu većinu u partizanskom pokretu u BiH.
Ti današnji samoproklamovani branioci Bosne su zapravo njeni glavni rušitelji već dvije decenije.Oni nikako ne mogu da shvate da BIH nije njihova nacionalna država, a ako to ikada shvate biće to veliki doprinos uspostavljanju povjerenja među narodima u BiH.
Za protekle dvije decenije likovi koji ovako razmišljaju uspjeli su jedino da zgade BiH i najdobronamjernijim ljudima iz RS.Posebno je interesantno njihovo pozivanje na BiH,Bosnu iz srednjeg vijeka, Kotromaniće...Njihovo bosanstvo je slično jugoslovenstvu Draže Mihailovića ili JNA tokom zadnjeg rata.Koriste ga po potrebi!
Pozivaju se na Kotromaniće, a ja još ne upoznah nijednog Bošnjaka koji nosi ime bilo koga iz ove hrišćanske dinastije.Nimalo im ne smeta da veličaju sultane i paše koji su poharali tu istu Bosnu.
Pozivaju se na navodni antifašizam,a nikako da objasne kako to da ih je tako malo bilo u partizanskom pokretu.Pa Crnogoraca je na Neretvi i Sutjesci bilo više od njih.Ti isti partizani ih nisu priznavali kao naciju što samo po sebi govori koliko su držali do ovdašnjih muslimana.Pričaju o modernoj BiH državi čiji su temelji udareni u Drugom svjetskom ratu, a nikako da spomenu koliko ih je procentualno bilo na Drugom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu.Da su srpski komunisti htjeli da ih preglasaju na tom zasjedanju to su mogli da učine, ali eto oni su vjerovali u mogućnost zajedničkog života u BiH.Nije im padalo tada da prave neku srpsku federalnu jedinicu a imali su nato apsolutno pravo jer su činili ogromnu većinu u partizanskom pokretu u BiH.
Ti današnji samoproklamovani branioci Bosne su zapravo njeni glavni rušitelji već dvije decenije.Oni nikako ne mogu da shvate da BIH nije njihova nacionalna država, a ako to ikada shvate biće to veliki doprinos uspostavljanju povjerenja među narodima u BiH.
- Skijaš
#153 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Rat se spominje uglavnom kao reakcija na pokušaj Dodikovog eventualnog pokušaja secesije. Bar ga ja nisam spomenuo kao prihvatljivo rješenje u nekoj drugoj situaciji. Što se tiče tvog stava o Bošnjacima (ili nekom drugom narodu), to je tvoj problem. Od tebe se očekuje samo da ne učestvuješ u eventualnoj pobuni, nego da tih dana, ako do toga uopšte dođe, ostaneš kod kuće i miluješ dragu. Pošteno ?dr socrates wrote:Čitajući na brzinu postove forumaša (uglavnom besposličara) i njihovo bavljenje strategijom odlučih da i ja pokažem znanje iz ove drevne vještine.Strategija inače doslovno znači "vođenje vojske",pa se nadam da će ovdašnji "stratezi" ako se zapuca zaista imati priliku da pokažu svoje znanje u vođenju vojske, pošto ćemo(vjerovatno) biti na suprotnim stranama.Protivnici kakvi se samo poželjeti mogu, pogotovo ovi koji će ratovati iz inostranstva.Oni bi nešto preduzeli, ali se nikako ne mogu dogovoriti šta konkretno.
- hornet
#154 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Kako se Srbi pozivaju na navodno 'srpstvo' srednjovjekovne Bosne a istu tu Bosnu ne mogu smisliti? I njenu drzavnost. Kako biraju Nemanjice umjesto Kotromanica a u isto vrijeme svojataju Kotromanice kao srpsku vladarsku porodicu?dr socrates wrote:Čitajući na brzinu postove forumaša (uglavnom besposličara) i njihovo bavljenje strategijom odlučih da i ja pokažem znanje iz ove drevne vještine.Strategija inače doslovno znači "vođenje vojske",pa se nadam da će ovdašnji "stratezi" ako se zapuca zaista imati priliku da pokažu svoje znanje u vođenju vojske, pošto ćemo(vjerovatno) biti na suprotnim stranama.Protivnici kakvi se samo poželjeti mogu, pogotovo ovi koji će ratovati iz inostranstva.Oni bi nešto preduzeli, ali se nikako ne mogu dogovoriti šta konkretno.
-
Martinez_
#155 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Napisao sam, RS neće poći u secesiju. Tako da u kontekstu ove rasprave, razlike nema.hornet wrote: Krenuli bi Srbi na Kosovo da tamo nije NATO. U slucaju da RS pokuša secesiju ne bi NATO vojnici cuvali granice RS-a. U tome je razlika.
-
Yug
#156 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Kako mislis "tu istu bosnu"...Djecko ne mozes birati izmedju Nemanjica i Kotromanica,sve je to dio srpske istorije tj.prostora gdje zive etnicki Srbi jos od 7 vijeka i ima tu jos istorije.Problem sa vasim svojatanjem srednjovjekovne bosne i Kotromanica je sto tu pokusavate naci opravdanje za sve sto danas radite pod vodjstvom nekih mladih muslimana uoblicenih u stolnu stranku bos. Muslimana zvanu SDA...Vece parodije covjecanstvo jos nije vidjelo.hornet wrote:Kako se Srbi pozivaju na navodno 'srpstvo' srednjovjekovne Bosne a istu tu Bosnu ne mogu smisliti? I njenu drzavnost. Kako biraju Nemanjice umjesto Kotromanica a u isto vrijeme svojataju Kotromanice kao srpsku vladarsku porodicu?dr socrates wrote:Čitajući na brzinu postove forumaša (uglavnom besposličara) i njihovo bavljenje strategijom odlučih da i ja pokažem znanje iz ove drevne vještine.Strategija inače doslovno znači "vođenje vojske",pa se nadam da će ovdašnji "stratezi" ako se zapuca zaista imati priliku da pokažu svoje znanje u vođenju vojske, pošto ćemo(vjerovatno) biti na suprotnim stranama.Protivnici kakvi se samo poželjeti mogu, pogotovo ovi koji će ratovati iz inostranstva.Oni bi nešto preduzeli, ali se nikako ne mogu dogovoriti šta konkretno.
Last edited by Yug on 09/05/2015 00:54, edited 2 times in total.
- Skijaš
#157 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Odlično, onda nema ni potrebe za pričom o enklavama koje su obavezne da trpe teror.Martinez_ wrote:Napisao sam, RS neće poći u secesiju.hornet wrote: Krenuli bi Srbi na Kosovo da tamo nije NATO. U slucaju da RS pokuša secesiju ne bi NATO vojnici cuvali granice RS-a. U tome je razlika.
-
Martinez_
#158 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Pa ima, to je balkanska svakodnevnica kao cena regionalne stabilnosti. Niko, ni domaće elite ni međunarodna zajednica nisu spremne staviti čitav poredak i ukupan mir na kocku da bi, eto, ispravile nepravde u Konjević Polju, Tutinu ili Gračanici. U najboljem slučaju može biti sledeće - reangažovanje mirovnih snaga na zaštiti tih enklava. Na Kosovu to kad se hoće, čini se vrlo efikasno.Skijaš wrote:Odlično, onda nema ni potrebe za pričom o enklavama koje su obavezne da trpe teror.Martinez_ wrote:Napisao sam, RS neće poći u secesiju.hornet wrote: Krenuli bi Srbi na Kosovo da tamo nije NATO. U slucaju da RS pokuša secesiju ne bi NATO vojnici cuvali granice RS-a. U tome je razlika.
-
chupacabra
#159 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
U eventualnom pokusaju secesije nece niko mrdnuti hasimagom, vjeruj mi. Mi smo takvi. Dok nam ne dodje na vrata da nas kolje mi se pravimo da se nas to ne tice. Isto ko i prije 23 godine. Puca se u Bijeljini, nece kod nas. Kolju po Podrinju, mi pjevamo za mir. Vidi, ja nisam balavac, sve sam i svasta vidio i prezivio opsadu, i raznorazne vukojebine od Vlasica do Treskavice. Bosnjak nije nista naucio i nema kolektivnu svijest a pogotovu drzavnu. Granica Srbije nam je na Kozjoj Cupriji i Dobrinji a nas boli hasimaga sta se desava sa povratnicima i njihovim problemima u RS-u. Jer je to daleko, jebenih 3 kilometra daleko. Da ne govorim o Krajini, Istocnoj Bosni koji su malo "dalje", 100 km ili sta ti ja znam. Biciklom mozes drzavu preci a kamoli autom. Da ne govorim koliko je jos manji ovaj dio "ljiljana". Pisaj hoda. I nikoga nije briga, niti obicni svijet koji je zabavio svojim problemima, niti vodje koji nemaju vremena od raspodjele tala poslije izbora. Nasa se politika svodi na pasivu i reakciju dok drugi vuku poteze i to pametne poteze. I pusti to karabin i optika. Te povratnike ce (ne daj boze belaja) poklati za 24 sata dok ce se u Sarajevu gledati zadnja epizoda ZMBT. Jos ce gore najebati kad im cetalji upadnu i nadju te lovacke puske.Skijaš wrote:Ja govorim o eventualnom pokušaju secesije i odgovoru na to. Sve dok velikosrbi ne dovode u pitanje teritorijalni integritet države, oružje nije potrebno.insomnia78 wrote:Ti zivis u bajci covjece boziji
Kakav jebeni karabin sa optikom
Stvarno ce ti karabin sa optikom pomoci u uslovima u kojim se nalaze povratnici
- LonelyWolf
#160 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Prodati BH Telecom i sve pare uloziti u namjensku industriju koja je jednako profitabilna a popravlja i odnose sa SAD. Proizvoditi puske i topove kao i municiju, sve za izvoz a ako bude problema onda se zna. Ici na sigurno.
-
asker
#161 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
dr socrates wrote:Čitajući na brzinu postove forumaša (uglavnom besposličara) i njihovo bavljenje strategijom odlučih da i ja pokažem znanje iz ove drevne vještine.Strategija inače doslovno znači "vođenje vojske",pa se nadam da će ovdašnji "stratezi" ako se zapuca zaista imati priliku da pokažu svoje znanje u vođenju vojske, pošto ćemo(vjerovatno) biti na suprotnim stranama.Protivnici kakvi se samo poželjeti mogu, pogotovo ovi koji će ratovati iz inostranstva.Oni bi nešto preduzeli, ali se nikako ne mogu dogovoriti šta konkretno.
Dobro, jel predlazes da se nas 50+% stanovnistva u ovoj drzavi sami poubijamo/odselimo za Tursku/ili predjemo na veru pradedovu? Ili da sacekamo neka nova "desavanja naroda"?
- hornet
#162 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Nemanjici nisu dio bosanske historije, niti imaju veze sa Bosnom osim sto je Tvrtku baba bila nemanjicka. Sto Srbi u Bosni ne mogu smisliti grb Kotromanica al se identifikuju sa srpskim grbom Nemanjica. Kako se svojata srednjovjekovna Bosna al se u isto vrijeme identifikuje sa susjednom Srbijom. Bosna nije bila niciji privjesak niti je danas. Kolko je Srbija bila drzava u srednjem vjeku bar toliko je bila i Bosna. Sve sto je bosansko vecini Srba i djelu Hrvata je neprihvatljivo, a Bosnjaci se identifikuju sa Bosnom. Ti sad skontaj ko na duze staze tu gubi a ko dobija.Yug wrote:Kako mislis "tu istu bosnu"...Djecko ne mozes birati izmedju Nemanjica i Kotromanica,sve je to dio srpske istorije tj.prostora gdje zive etnicki Srbi jos od 7 vijeka i ima tu jos istorije.Problem sa vasim svojatanjem srednjovjekovne bosne i Kotromanica je sto tu pokusavate naci opravdanje za sve sto danas radite pod vodjstvom nekih mladih muslimana uoblicenih u stolnu stranku bos. Muslimana zvanu SDA...Vece parodije covjecanstvo jos nije vidjelo.hornet wrote:Kako se Srbi pozivaju na navodno 'srpstvo' srednjovjekovne Bosne a istu tu Bosnu ne mogu smisliti? I njenu drzavnost. Kako biraju Nemanjice umjesto Kotromanica a u isto vrijeme svojataju Kotromanice kao srpsku vladarsku porodicu?dr socrates wrote:Čitajući na brzinu postove forumaša (uglavnom besposličara) i njihovo bavljenje strategijom odlučih da i ja pokažem znanje iz ove drevne vještine.Strategija inače doslovno znači "vođenje vojske",pa se nadam da će ovdašnji "stratezi" ako se zapuca zaista imati priliku da pokažu svoje znanje u vođenju vojske, pošto ćemo(vjerovatno) biti na suprotnim stranama.Protivnici kakvi se samo poželjeti mogu, pogotovo ovi koji će ratovati iz inostranstva.Oni bi nešto preduzeli, ali se nikako ne mogu dogovoriti šta konkretno.
- Drvosjeca iz Dejcica
#163 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Ne trebaju ostavljat kosti samo šaljite dovoljno duhana i mirna Bosna, a boga mi i Hercegovina, zajedno sa Hrvatskom.Obilino Kasino wrote:Vasa drzaa, vasa pravila.![]()
Ako se ovi moji budu isli misat, ne znan nikoga da mu se ostavljaju kosti po BiH gudurama.
Do 2018 stednja, pa u bizmis, nema rijeka da in minjan tok za svoju buducu hacijendu, al bacit cu pogled na Poljine, kazu da su slicne Marjanu, zasto ne ucit od onih koji znaju
- nikad_vise
#164 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Cesto se gubi sa teme,i diskusija ide u skroz drugom pravcu.
Zelio bi da nakon 7 stranica na temi mozemo napraviti bar nekoliko tacaka i da probamo bar nesto definisati.
Jasno ja da se mi prije svega trebamo rijesiti podanickog mentaliteta,politicke naivnosti i poltronstva.
Na koji nacin to rijesavati?
Jasno je da je jedan od kljucnih i bitnih elemenata i demografija.Sta mozemo raditi po tom pitanju,kako mozemo utjecati,gdje?
Na koje dijelove drzave se Bosnjaci trebaju fokusirati da bi u buducnosti imali garant da im drzavu niko ne moze razbiti.
Mozemo li odrediti nekoliko sredina,u koje sredine bi Bosnjaci morali dovoditi investitore i vracati populaciju?Je li to Brcko,Gorazde,Srebrenica?
Mislim da bi prvo trebali da definisemo nekoliko ciljeva i da onda na neki nacin nastojimo da pratimo sitvaciju,nastojimo da ukazemo na nesto i slicno.
Posljednjih mjeseci se moze cuti mnogo lijepih prica koje dolaze iz Gorazda,to je jedan od jako bitnih gradova za Bosnjake.
Trebamo jasno definisati ciljeve i prioritete,mozda se neko nekad i zamisli ispred tih ciljeva i prioriteta i mozda nesto i zazivi od ovih ideja.
Zalosna je cinjenica da su Jevreji poslije genocida postali kao zasticeni medvjedi i niko se ne usuduje da negira holokaust,a sa Bosnjackim se sprda,a sa zenama koje su zrtve tih istih neljudskih dijela se pricaju vicevi na srpskim televizijama.
Zelio bi da nakon 7 stranica na temi mozemo napraviti bar nekoliko tacaka i da probamo bar nesto definisati.
Jasno ja da se mi prije svega trebamo rijesiti podanickog mentaliteta,politicke naivnosti i poltronstva.
Jasno je da je jedan od kljucnih i bitnih elemenata i demografija.Sta mozemo raditi po tom pitanju,kako mozemo utjecati,gdje?
Na koje dijelove drzave se Bosnjaci trebaju fokusirati da bi u buducnosti imali garant da im drzavu niko ne moze razbiti.
Mozemo li odrediti nekoliko sredina,u koje sredine bi Bosnjaci morali dovoditi investitore i vracati populaciju?Je li to Brcko,Gorazde,Srebrenica?
Mislim da bi prvo trebali da definisemo nekoliko ciljeva i da onda na neki nacin nastojimo da pratimo sitvaciju,nastojimo da ukazemo na nesto i slicno.
Posljednjih mjeseci se moze cuti mnogo lijepih prica koje dolaze iz Gorazda,to je jedan od jako bitnih gradova za Bosnjake.
Trebamo jasno definisati ciljeve i prioritete,mozda se neko nekad i zamisli ispred tih ciljeva i prioriteta i mozda nesto i zazivi od ovih ideja.
Zalosna je cinjenica da su Jevreji poslije genocida postali kao zasticeni medvjedi i niko se ne usuduje da negira holokaust,a sa Bosnjackim se sprda,a sa zenama koje su zrtve tih istih neljudskih dijela se pricaju vicevi na srpskim televizijama.
-
AkHolic
#165 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Kako na kojem na trokut Ze- Tu- Sanikad_vise wrote:Cesto se gubi sa teme,i diskusija ide u skroz drugom pravcu.
- tandmand
#166 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Trebalo bi da negdje stoji "povratnike ne smijemo ostaviti"
To nam je ta strategija ...
-
155_mm
#167 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
jos samo da se nadje neko na vlasti ko ima sluha pa da cuje ovaj tvoj prijedlog. ali bojim se da je vec kasno. mnogo se vremena izgubilo u stranackim sukobima oko prevlasti nad namjenskom.LonelyWolf wrote:Prodati BH Telecom i sve pare uloziti u namjensku industriju koja je jednako profitabilna a popravlja i odnose sa SAD. Proizvoditi puske i topove kao i municiju, sve za izvoz a ako bude problema onda se zna. Ici na sigurno.
ali sta reci? kome poruku posrati? ovaj poslat.
- area51
#168 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Pa tek si tad najebo,ne otimaj amerima hljeb iz rukuLonelyWolf wrote:Prodati BH Telecom i sve pare uloziti u namjensku industriju koja je jednako profitabilna a popravlja i odnose sa SAD. Proizvoditi puske i topove kao i municiju, sve za izvoz a ako bude problema onda se zna. Ici na sigurno.
- Obilino Kasino
#169 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Mali offtopic, u kakvom je stanju namjenska industrija, znam za neka zaposljavanja i povecan izvoa. Takoder citan clanak da se.u Konjicu radi na stroju iz 1915 mi je frapantno. Opcenito kakvo je tehnolosko stanje, ulaze li se u nove proizvode i sl?155_mm wrote:jos samo da se nadje neko na vlasti ko ima sluha pa da cuje ovaj tvoj prijedlog. ali bojim se da je vec kasno. mnogo se vremena izgubilo u stranackim sukobima oko prevlasti nad namjenskom.LonelyWolf wrote:Prodati BH Telecom i sve pare uloziti u namjensku industriju koja je jednako profitabilna a popravlja i odnose sa SAD. Proizvoditi puske i topove kao i municiju, sve za izvoz a ako bude problema onda se zna. Ici na sigurno.
ali sta reci? kome poruku posrati? ovaj poslat.
-
155_mm
#170 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
http://www.igman.co.ba/bih/index.phpObilino Kasino wrote: Mali offtopic, u kakvom je stanju namjenska industrija, znam za neka zaposljavanja i povecan izvoa. Takoder citan clanak da se.u Konjicu radi na stroju iz 1915 mi je frapantno. Opcenito kakvo je tehnolosko stanje, ulaze li se u nove proizvode i sl?
ovdje imas nekoliko snimaka koji govore o trenutnom stanju navodno najvece tvornice malokalibarske municije u europi i jedne od pet tvornica u svijetu koja proizvodi specijalna zrna za municiju do 12.7 mm.
masinski park jeste dosta star ali to za 1915 stvarno ne znam ali nije nista nemoguce. sto se tice ulaganja planira se otvaranje pogona za lovacku municiju.
- Obilino Kasino
#171 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
http://www.jutarnji.hr/-nasi-su-meci-sa ... -/1295465/155_mm wrote:http://www.igman.co.ba/bih/index.phpObilino Kasino wrote: Mali offtopic, u kakvom je stanju namjenska industrija, znam za neka zaposljavanja i povecan izvoa. Takoder citan clanak da se.u Konjicu radi na stroju iz 1915 mi je frapantno. Opcenito kakvo je tehnolosko stanje, ulaze li se u nove proizvode i sl?
ovdje imas nekoliko snimaka koji govore o trenutnom stanju navodno najvece tvornice malokalibarske municije u europi i jedne od pet tvornica u svijetu koja proizvodi specijalna zrna za municiju do 12.7 mm.
masinski park jeste dosta star ali to za 1915 stvarno ne znam ali nije nista nemoguce. sto se tice ulaganja planira se otvaranje pogona za lovacku municiju.
Znan da san cita clanak
Uglavnon, BiH se za razliku od Hrv okrenila zemljama treceg svita, izvoz municije za kalase, topove iz NT i sl.
-
detroit-mercy
#172 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Iznenadio bi se obimom saradnje namjenske industrije koju vode bivsi svrsenici vojno-tehnicke akademije iz Zagreba a koji su danas na glavnim pozicijama u namjenskoj industriji novonastalih zemalja. Ne pise bas sve u novinamaObilino Kasino wrote:http://www.jutarnji.hr/-nasi-su-meci-sa ... -/1295465/155_mm wrote:http://www.igman.co.ba/bih/index.phpObilino Kasino wrote: Mali offtopic, u kakvom je stanju namjenska industrija, znam za neka zaposljavanja i povecan izvoa. Takoder citan clanak da se.u Konjicu radi na stroju iz 1915 mi je frapantno. Opcenito kakvo je tehnolosko stanje, ulaze li se u nove proizvode i sl?
Znan da san cita clanak![]()
Uglavnon, BiH se za razliku od Hrv okrenila zemljama treceg svita, izvoz municije za kalase, topove iz NT i sl.
- Mister Yes
#173 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Kao prvo, organizovano dovoditi Bošnjake iz Sandžaka da studiraju u Mostaru. Zatim, dovoditi Bošnjake iz Sandžaka da studiraju u Mostaru. I na kraju dovoditi Bošnjake iz Sandžaka da studiraju u Mostaru. Naravno, dok studiraju treba im naći i smještaj i posao u Mostaru.nikad_vise wrote:Jasno je da je jedan od kljucnih i bitnih elemenata i demografija.Sta mozemo raditi po tom pitanju,kako mozemo utjecati,gdje?
Na koje dijelove drzave se Bosnjaci trebaju fokusirati
1. Mostar
2. Mostar
3. Mostar
4. Mostar
5. Šta mislite šta je pod 5? Pa naravno Mostar.
Ponavljam po stoti put. Ne smije se biti megaloman pa se fukusirat na RS dok se prvo ne završi Federacija. Znači prvo završiti Federaciju pa tek onda misliti o RS. A za Federaciju sve se rješava u Mostaru. Ako riješimo Mostar rješena je i Federacija.
- Sezam
#174 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Mister Yes wrote:Kao prvo, organizovano dovoditi Bošnjake iz Sandžaka da studiraju u Mostaru. Zatim, dovoditi Bošnjake iz Sandžaka da studiraju u Mostaru. I na kraju dovoditi Bošnjake iz Sandžaka da studiraju u Mostaru. Naravno, dok studiraju treba im naći i smještaj i posao u Mostaru.nikad_vise wrote:Jasno je da je jedan od kljucnih i bitnih elemenata i demografija.Sta mozemo raditi po tom pitanju,kako mozemo utjecati,gdje?
Na koje dijelove drzave se Bosnjaci trebaju fokusirati
1. Mostar
2. Mostar
3. Mostar
4. Mostar
5. Šta mislite šta je pod 5? Pa naravno Mostar.
Ponavljam po stoti put. Ne smije se biti megaloman pa se fukusirat na RS dok se prvo ne završi Federacija. Znači prvo završiti Federaciju pa tek onda misliti o RS. A za Federaciju sve se rješava u Mostaru. Ako riješimo Mostar rješena je i Federacija.
Hvala na prijedlozima, ali naslov teme je jasan. Dakle, ne trebaju nam prijedlozi od strane pravoslavaca.
-
Drinski
#175 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija
Za dvadeset godina se moglo iskolovati 100 doktoranata na Harvardu koji bi izabrali sebi jos po 10 saradnika i sa hiljadu - dvije tako formiranih kadrova povukli zemlju naprijed.
Međutim, Bakiru su ekonom. savjetnici seljak Fadil i piljar Šaja.
Međutim, Bakiru su ekonom. savjetnici seljak Fadil i piljar Šaja.