naravno. prosjecan stanovnik cita avaz i ogradjen je planinama. toliko mu i vidici dobace. to opet ne znaci da ih treba pustiti da pisu gluposti po forumu bez da im barem kazes da su glupostistakasa wrote:Radi se o zanemarivom broju. Ostalo - cisti pragmatizam.cyprus wrote:Ima veze sa umnim kapacitetima... Nečiji umovi jednostavno jednostavno ne mogu usvojiti nikakvu drugačiju percepciju svijeta osim bipolarne... U njihovim glavama postoji samo crno - bijelo, naše - njihovo, prijatelji - neprijatelji...
Podcjenjute medije u BiH. Ja sam 4 - 5 puta vidio drasticne promjene razmisljanja kod ljudi koji bi uplatili satelitske kanale. Znaci 5, dotad normalnih ljudi - ne moze biti slucajnost.
1915 - 2015 Genocid nad Armencima
-
Bodkin
#151 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
- LBVIEW
#152 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Neki bi ustvrdili kako se i ovdje radi o historijskom anahronizmu,tj. da se dogadaji iz proslosti ne mogu prosudivati koristici danasnje arsine.To su oni koji danasBodkin wrote:Kakvi ste vi licemjeri jebem ti zivot pa to je za plakat. Neko ubije milion i po ljudi i vama je bitno sto nema presude i to samo zato sto tad nije pojam izmisljen iako sama namjera etnickog ciscenja postoji. Kako ono, u srebrenici se desio strasan zlocin jelde? Fuj!!Drvosjeca iz Dejcica wrote:Da ponovim, ima li kakva presuda nekog suda da se tamo zaista desio genocid? Zločin jeste strašan.emillio estevez wrote:@drvosjeca
2 genocida se je desavao tokom I svjetskog rata
1 je bio. Djecja igra za mladoturke
placu nad genicidom bad Armenima a za onaj nad Albancima/Bosnjacima Srbije u Balkanskim ratovima uvijek nalaze okaksavajuce okolnosti ili se pozivaju na princip spomenut iznad.Isti ce podrzati Dudukovu "eskadrilu" ali ce zanijekati sistematsko unistavanje Tatara i Cecena od strane bratske Rusije opet se pozivajuci na isti princip.Dalje,posto je presuda za genocid nad Bosnjacima u zadnjem ratu donosena samo za Srebrenicu, isti ce zanijekati kako je genocid izvrsen i ostatku BIH uprkos postojanju namjere s obzirom na sistematucnost i masovnost,jer, sudska presuda jos ne postoji.Toliko o licemjernosti.
Inace, onakav masovan i sistematican zlocin nad Armenima se uprkos nepostojanju presude/definicije jeste genocid.
-
Bodkin
#153 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
sve je to tacno. da kazemo da je u bih izvrsen genocid? inace se nametnulo misljenje da zlocin nije dovoljno velik ako se ne nazove genocidom. istrijebili su neki indijance ili aboridzane. ili eto tatare i cecene. tutsi, site, sunite ili jezide. ili jevreje. ili srbe. ali nista to ako se ne spomene genocid. po meni civilizacijsko dno ali etoLBVIEW wrote:Neki bi ustvrdili kako se i ovdje radi o historijskom anahronizmu,tj. da se dogadaji iz proslosti ne mogu prosudivati koristici danasnje arsine.To su oni koji danasBodkin wrote:
Kakvi ste vi licemjeri jebem ti zivot pa to je za plakat. Neko ubije milion i po ljudi i vama je bitno sto nema presude i to samo zato sto tad nije pojam izmisljen iako sama namjera etnickog ciscenja postoji. Kako ono, u srebrenici se desio strasan zlocin jelde? Fuj!!
placu nad genicidom bad Armenima a za onaj nad Albancima/Bosnjacima Srbije u Balkanskim ratovima uvijek nalaze okaksavajuce okolnosti ili se pozivaju na princip spomenut iznad.Isti ce podrzati Dudukovu "eskadrilu" ali ce zanijekati sistematsko unistavanje Tatara i Cecena od strane bratske Rusije opet se pozivajuci na isti princip.Dalje,posto je presuda za genocid nad Bosnjacima u zadnjem ratu donosena samo za Srebrenicu, isti ce zanijekati kako je genocid izvrsen i ostatku BIH uprkos postojanju namjere s obzirom na sistematucnost i masovnost,jer, sudska presuda jos ne postoji.Toliko o licemjernosti.
Inace, onakav masovan i sistematican zlocin nad Armenima se uprkos nepostojanju presude/definicije jeste genocid.
-
calculator
#154 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Mišljenja slična tvom su upravo relativizacija zločina nad ljudima, poput masovnih armenskih ubistava. Genocid je genocid, kad god da je izvršen, razlika je jedino u provođenju odgovornosti počinilaca zločina i pravu na njihovo procesuiranje. Definiciju genocida ne može izmjeniti niti obesmisliti datum njenog nastanka.JoseMujica wrote:relevantno kao i 10 Čekićevih genocida nad Bošnjacima
Metodološki gledano nemoguće je imputirati neki pojam u historiju prije njegova nastanka....jeste moguće ali kao kvaziargument ili ideološka (re)konstrukcija prošlosti. Priča o genocidu prije WWII i kasnije UN povelje je relativizacija genocida kao najtežeg oblika zločina, sistematskog pokušaja istrebljenja jednog naroda.
- BHCluster
#155 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Naj manje sto Turska moze da uradi u ovome slucaju jeste da prizna da je to bio GENOCID, veoma vazno za buduce generacije.
- Kikibombona
#156 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Ti si u dobroj mjeri u pravu.LBVIEW wrote:
Neki bi ustvrdili kako se i ovdje radi o historijskom anahronizmu,tj. da se dogadaji iz proslosti ne mogu prosudivati koristici danasnje arsine.To su oni koji danas
Problem je religija koja podstice najnize strasti kod vecine ljudi, koja ljudima snazno usadjuje mentalitet copora, i iz cega na kraju proizilazi licemjernost, dvostruki standarda itd.
Zato imamo slucaj da pravoslavci relativiziju zlocine Sovjeta, da muslimani relativiziju zlocine Otomana, da katolici relativizuju zlocine zapadnih kolonijalnih sila.... S druge strane, jako su agilni kada treba osuditi zlocine drugih copora. Tada su jako pateticni kada se pozivaju na humanost, moral, pravdu.... A u stvari mentalitet copora je jedina pokretacka snaga za takav govor i takvo pisanje.
Teme Palestina i Kurdistan su pravi pokazatelj vjernickog licemjerstva. Iako su oba naroda islamska, prema jednima se gradi poseban odnos, dok se zrtva drugih marginalizuje ili cak opravdava. Iako je cionisticki rezim zao i beskrupulozan, Sadam Husein je ojadio neuporedivo vise muslimana nego svi Zidovi zajedno od kada je svijeta i vijeka. Vjernicka licemjernost i podlost to nd zeli znati, ne zeli prihvatiti. I potpuno je tacno da religija i nqcionalizam izvlace iz covjeka ono najgore.
Tvoj stav glede genocida nad Armenima je posten. U vrijeme kada se masakr desio genocid kao pravna kategorizacija zlocina nije postojao. Vracati se unazad i pojedine zlocine iz proslosti tretirati kao genocid je malo nategnuto. Razumijem da je neko za a neko protiv u tom slucaju. Medjutim, prica koju prosipaju vjernici tipa Stjui ili Kriticar je nesto sasvim drugo. Njihovo pisanje je motivisano coporskim mentalitetom i osjecam pripadnosti za islamske narode. Mozes li biti covjek i reci, 'u mome srcu masakr nad Armenima je genocid'? Sta je u vasim srcima? Iako nema presude za mene su cetnicki zlocini nad Bosancima u 2SR genocid. Ja tako osjecam, ne treba mi sud da bi bio covjek i imao osjecaje. Isto tako smatram da je genocid ono sto su zapadnjaci uradili domicijelnom stanovnistvu Australije i Amerike. Ja tako mislim i osjecam. A dokaza da se radilo o genocidu po danasnjoj definiciji je napretek.
- fosna2014
- fosna2014
#158 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Osvrt:
Mladoturci (turski: Jön Türkler), članovi turske nacionalističke i reformističke organizacije, osnovane potkraj 19. stoljeća. Službeno su bili ujedinjeni u Odbor jedinstva i napretka (tur. İttihat ve Terakki Cemiyeti), čiji su prvaci vodili ustanak protiv apsolutističkog sultana Abdul Hamida II. Bili su vladajuća stranka u Osmanskom Carstvu od 1908. sve do kraja Prvog svjetskog rata u studenom 1918.
Mladoturci su bili privrženi sekularističkoj ideologiji kakva je tada bila moderna u Francuskoj, te su se zalagali za što temeljitije prekidanje veza turskog naroda i države sa islamskom kulturom - zapravo za jedan "obračun" sa vlastitim nacionalnim identitetom i poviješću: zalagali su se za moderne političke institucije, za zapadnjačko školstvo i zapadnjački ustroj gospodarstva, čak za zapadnjačke običaje u odijevanju i stanovanju. Nadali su se da će zahvaljujući takvom prihvaćanju svih zapadnih moda Turska brzo postati suvremenom, bogatom i moćnom zemljom.
Mladoturci su na vlast u Otomanskom imperiju došli Mladoturskom revolucijom iz 1908. godine. Nakon burnog razdoblja u kojem se Turska našla na gubitničkoj strani u I. svjetskom ratu, te doživjela okupaciju samog Istambula, vlast u Turskoj je preuzela grupa mladoturaka okupljena oko Kemal Paša Atatürka, koja je 1922. godine uspjela definitivno ukinuti monarhiju. Makar je Kemal Paša zadržao cjelokupnu mladotursku ideologiju i njihovo nestrpljivo napuštanje nacionalne tradicije (čak je 1928. godine zabranio korištenje arapskog pisma i naredio korištenje latinice) nastojao je prikazati da njegova vladavina ne proizlazi izravno iz mladoturske, tijekom koje je Turska doživjela teški krah, komadanje državnog teritorija i okupaciju glavnog grada.
Mladoturska vlast je tijekom prvog svjetskog rata provela Armenski genocid i Asirski genocid, genocid (masakre i raseljavanje) nad Grcima naseljenima na obalama Male Azije uz Crno More ("Pontski Grci"); raselio je sa područja koja bi mogla biti područje ratovanja sa Rusijom također i 700.000 Kurda, od kojih je oko pola pomrlo od gladi i bolesti.
-
Bodkin
#159 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
naravno. nema ni 1% ljudi koji su protiv zato sto su legalisti nego se poistovjecuju. to je to. a i cinjenica da zlocin nije "dovoljno velik" ako nije genocidKikibombona wrote:
Tvoj stav glede genocida nad Armenima je posten. U vrijeme kada se masakr desio genocid kao pravna kategorizacija zlocina nije postojao. Vracati se unazad i pojedine zlocine iz proslosti tretirati kao genocid je malo nategnuto. Razumijem da je neko za a neko protiv u tom slucaju. Medjutim, prica koju prosipaju vjernici tipa Stjui ili Kriticar je nesto sasvim drugo. Njihovo pisanje je motivisano coporskim mentalitetom i osjecam pripadnosti za islamske narode. Mozes li biti covjek i reci, 'u mome srcu masakr nad Armenima je genocid'? Sta je u vasim srcima? Iako nema presude za mene su cetnicki zlocini nad Bosancima u 2SR genocid. Ja tako osjecam, ne treba mi sud da bi bio covjek i imao osjecaje. Isto tako smatram da je genocid ono sto su zapadnjaci uradili domicijelnom stanovnistvu Australije i Amerike. Ja tako mislim i osjecam. A dokaza da se radilo o genocidu po danasnjoj definiciji je napretek.
-
dječak sa šibicama
#160 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Genocid Turske nad Armenima, sramota na obrazu Turske. Jedna od sramota, imaju oni toga i previse na svom obrazu.
- sinuhe
#161 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Ako Turci priznaju hoce li priznati Amerika i Izrael?
- kritichar
#162 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
pretpostavke......Kikibombona wrote:Treba li ti bolji dokaz od obima zlocina i cinjenice da su Armeni izbrisani sa jednog prostora?kritichar wrote: to bi značilo da imaš jedno od ovo troje gore navedenih, na osnovu čega si došao do broja, načina i namjere?
genocid se definiše na osnovu namjere za uništenjem određenog naroda
dokaži namjeru i dokazao si genocid
- Kikibombona
#163 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Cuj pretpostavka?kritichar wrote: pretpostavke......
To je cinjenica. Armenski narod je unisten na jednom podrucju, prestao je egzistirati. A kao dokaze imas mali milion slika koji pokazuju nezamislivu monstruoznost genocidasa. Imas bezbroj tekstova o tome...
Naroda na tim prostorima nakon enormnog masakra vise nije bilo. I to je genocid, jedan od najgorih u historiji covjecanstva.
- kritichar
#164 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
ne kažem da nije bilo ubijanja, nego o namjeriKikibombona wrote:Cuj pretpostavka?kritichar wrote: pretpostavke......
To je cinjenica. Armenski narod je unisten na jednom podrucju, prestao je egzistirati. A kao dokaze imas mali milion slika koji pokazuju nezamislivu monstruoznost genocidasa. Imas bezbroj tekstova o tome...
Naroda na tim prostorima nakon enormnog masakra vise nije bilo. I to je genocid, jedan od najgorih u historiji covjecanstva.
-
sumirprimus
#165 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
e fakat vidi mjesta gdje su ih sabirali i likvidirali:raka,derizor,ras al ajn 
- Kikibombona
#166 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Pa jarane, ako jedan narod nestane sa jednog podrucja valjda to samo za sebe dovoljno govori. Aj ukucaj na google images armenian genocide, pa na web isto to, pa se opet vrati sa komentarom..kritichar wrote: ne kažem da nije bilo ubijanja, nego o namjeri
- Opetja033
#167 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Bitno je napomenuti, da kako god zeljeli nazvati armensku tragediju 1915. godine - zlocinom ili genocidom, masakri ne bi bili u tolikoj mjeri ucinkoviti a etnicko ciscenje temeljito da nije bilo Kurda.
Kurdi su bili glavni izvrsioci zlocina na terenu i bez njihove "pomoci" i odradjivanja prljavog posla kompletan zlocin/genocid ne bi mogao biti sproveden.
Kurdi su bili glavni izvrsioci zlocina na terenu i bez njihove "pomoci" i odradjivanja prljavog posla kompletan zlocin/genocid ne bi mogao biti sproveden.
- fosna2014
- It_is_a_Leclerc
#169 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Jel mi mogu zagovornici genocida (slobodno vas i bez trunke razmišljanja tako nazivam) objasniti kakva je razlike između genocida u Srebrenici (8500 ljudi) i ArmenIMA (1 000 000 ljudi), osim što je izvršilac armenskog genocida servilnom, podanačkom bošnjačkom duhu koji stoljećima palaca i kleči pred svakim upišanim okupatorom u ovoj zemlji, simpatičniji zbog muslimanske vjere, od izvršioca srebreničkog genocida ?
- kritichar
#170 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
I srbi su nestali sa nekih područja u Bosni pa opet nije izvršen genocid nad njimaKikibombona wrote:Pa jarane, ako jedan narod nestane sa jednog podrucja valjda to samo za sebe dovoljno govori. Aj ukucaj na google images armenian genocide, pa na web isto to, pa se opet vrati sa komentarom..kritichar wrote: ne kažem da nije bilo ubijanja, nego o namjeri
-
sumirprimus
#171 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
kako se zove ova rojava hasaka?Opetja033 wrote:Bitno je napomenuti, da kako god zeljeli nazvati armensku tragediju 1915. godine - zlocinom ili genocidom, masakri ne bi bili u tolikoj mjeri ucinkoviti a etnicko ciscenje temeljito da nije bilo Kurda.
pazi mosul,raka,damask..bog te prije sto godina..
ista meta isto odstojanje..
-
Bodkin
#172 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
poredis neuporedivo. i turaka (ili osmanlija, kako god) je bilo na cijelm balkanu pa ih sad vise nema. i rimljana u cijeloj evropi i mongolaca na cijelom svijetu. nije to istokritichar wrote:I srbi su nestali sa nekih područja u Bosni pa opet nije izvršen genocid nad njimaKikibombona wrote:Pa jarane, ako jedan narod nestane sa jednog podrucja valjda to samo za sebe dovoljno govori. Aj ukucaj na google images armenian genocide, pa na web isto to, pa se opet vrati sa komentarom..kritichar wrote: ne kažem da nije bilo ubijanja, nego o namjeri
- Kikibombona
#173 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Oprosti prijatelju, poredjenje je vise nego glupo...kritichar wrote: I srbi su nestali sa nekih područja u Bosni pa opet nije izvršen genocid nad njima
Imas li neku sliku na kojoj se vide desetine nagih srpkinja razapetih na krstovima?
Imas li neku sliku na kojoj se vide stotine srpskih civila naslaganih na kamaru?
Jos tada aparati za slikanje nisu bili ni blizu zastupljeni kao '92, pa je opet zabiljezeno na stotine slika armenske golgote...
Jesi ukucao na google images?
Tebi je potrebna edukacija ili katarza, nesto od to dvoje, nisam siguran sta....
- kritichar
#174 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
hoću da vam kažem da nestanak nekog naroda sa određenog prostora ne mora značiti genocidBodkin wrote:
poredis neuporedivo. i turaka (ili osmanlija, kako god) je bilo na cijelm balkanu pa ih sad vise nema. i rimljana u cijeloj evropi i mongolaca na cijelom svijetu. nije to isto
to što ih tu više nema, ne dokazuje NAMJERU Turske da izvrši genocid
- Drvosjeca iz Dejcica
#175 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Ja na postavljeno pitanje nisam odgovorio ni sa DA niti sa NE jer sam legalist, tj. dok neka nezavisna komisija ili sud ne donesu svoje mišljenje o tom zločinu ja neću reći da je genocid ili nije. Zločin sam po sebi je velikih razmjera i zbog pijeteta prema tim žrtvama treba se suzdržati dnevno-političkog prepucavanja.
Sa druge strane neko je ranije naveo na ovim stranicama da se Armenija protivi toj nekoj arbitraži što je tražila Turska po pitanju ovih dešavanja i zločina. Isto tako volio bih pročitati i izvore iz Turske o tim dešavanjima ali kako ne govorim Turski nisam našao gotovo ništa. Volio bih ako neko ima na Engleskom ili Njemačkom da postira informacije i iz Turskih izvora jer ja o tim dešavanjima jako malo znam kao i 99% ljudi koji piše na forumu.
Kao što sam rekao o Armeniji iz prve ruke znam veoma malo, nikada nisam bio tamo, ali informacija koju sam dobio od prijatelja koji je prije desetak godina bio u Armeniji kao jedan od OSCE uposlenika govore sljedeće. Čovjek kaže da su Armenci veliki nacionalisti, mržnja prema Turcima je otvorena čak i kod visokoobrazovanih ljudi i kod političara. Slična jela koja imaju kao Turci, recimo kebab, uvijek naglase da je to autentično Armensko jelo...itd. Uvijek naglašavaju tu neku autentičnost, smatraju se najboljim kršćanima, smatraju da se na planini Ararat (nalazi se na grbu Armenije) zaustavila Noina arka te da su oni izvorni potomci Noa-e...itd. Meni je to tada bilo pomalo smiješno ali Armenija mi je bila tako daleko i strano da se nisam posebno zanimao za to.
Pitanje, ko je i kada bio u Armeniji od forumaša, pogotovo ovih koji su najglasniji u tvrdnjama o genocidu? Može li potvrditi ove navode ili je to samo subjektivni doživljaj jedne osobe?
Sa druge strane neko je ranije naveo na ovim stranicama da se Armenija protivi toj nekoj arbitraži što je tražila Turska po pitanju ovih dešavanja i zločina. Isto tako volio bih pročitati i izvore iz Turske o tim dešavanjima ali kako ne govorim Turski nisam našao gotovo ništa. Volio bih ako neko ima na Engleskom ili Njemačkom da postira informacije i iz Turskih izvora jer ja o tim dešavanjima jako malo znam kao i 99% ljudi koji piše na forumu.
Kao što sam rekao o Armeniji iz prve ruke znam veoma malo, nikada nisam bio tamo, ali informacija koju sam dobio od prijatelja koji je prije desetak godina bio u Armeniji kao jedan od OSCE uposlenika govore sljedeće. Čovjek kaže da su Armenci veliki nacionalisti, mržnja prema Turcima je otvorena čak i kod visokoobrazovanih ljudi i kod političara. Slična jela koja imaju kao Turci, recimo kebab, uvijek naglase da je to autentično Armensko jelo...itd. Uvijek naglašavaju tu neku autentičnost, smatraju se najboljim kršćanima, smatraju da se na planini Ararat (nalazi se na grbu Armenije) zaustavila Noina arka te da su oni izvorni potomci Noa-e...itd. Meni je to tada bilo pomalo smiješno ali Armenija mi je bila tako daleko i strano da se nisam posebno zanimao za to.
Pitanje, ko je i kada bio u Armeniji od forumaša, pogotovo ovih koji su najglasniji u tvrdnjama o genocidu? Može li potvrditi ove navode ili je to samo subjektivni doživljaj jedne osobe?