Da nije bilo četnika, ovi mališani bi danas mahali YU zastavama....ovako "tražili ste, gledajte"..Martinez_ wrote:Tesla10 wrote:Srbi i Hrvati ako ne vole ovu državu mogu fino da idu u susjedne nam države. Ovo sam već rekao ali nema veze, ponavljanje je majka znanja.
Nemoj i treći put reći, možeš se opeći.
Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?
- GeeTnT
#151 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?
-
Martinez_
#152 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?
To srpski i hrvatski mališani rođeni 15 god posle rata nisu dužni da trpe. Ko bi rado njih da proteruje preko granice, neka kupi i svojima karte za Tursku.
Pošteno.
Pošteno.
- fortaleza
#153 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?
Da nije bilo Osmanlija ovi mališani ne bi mahalli turskim zastavama, živjeli bi na jednom zajedničkom geografskom području, puno boljem mentalitetu i u najgorem postkomunističom slučaju jednoj Češkoj, ponavljam najgorem.GeeTnT wrote:Da nije bilo četnika, ovi mališani bi danas mahali YU zastavama....ovako "tražili ste, gledajte"..
Ne bi ni ratova bilo u ovakvom broju, međunacionalne mržnje i pribijanja na kolac. Možemo i dalje u povijest?
Last edited by fortaleza on 26/04/2015 13:46, edited 1 time in total.
- fortaleza
#154 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?
Da nije bilo Osmanlija ovi mališani ne bi mahalli turskim zastavama, živjeli bi na jednom zajedničkom geografskom području, puno boljem mentalitetu i u najgorem postkomunističom slučaju jednoj Češkoj, ponavljam najgorem.GeeTnT wrote:Da nije bilo četnika, ovi mališani bi danas mahali YU zastavama....ovako "tražili ste, gledajte"..
Ne bi ni ratova bilo u ovakvom broju, međunacionalne mržnje i pribijanja na kolac. Možemo i dalje u povijest?
- GeeTnT
#155 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?
Da su roditelji ovih mališana mahali ovim zastavama ti danas ne bi imao priliku da pišeš...
- GeeTnT
#156 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?
Gdje si Rankoviću, nisam te prepoznao...Martinez_ wrote:To srpski i hrvatski mališani rođeni 15 god posle rata nisu dužni da trpe. Ko bi rado njih da proteruje preko granice, neka kupi i svojima karte za Tursku.
Pošteno.
- fortaleza
#157 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?
Kako to misliš, zašto ne bih imao priliku pisati?GeeTnT wrote:Da su roditelji ovih mališana mahali ovim zastavama ti danas ne bi imao priliku da pišeš...
- GeeTnT
#158 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?
Bošnjacima nije nikada smetao suživot, i pored protjerivanja i patnje koje su prolazili samo zato što to tako kažu spc, sanu...fortaleza wrote:Ne razumijem, kako to misliš?GeeTnT wrote:Da su roditelji ovih mališana mahali ovim zastavama ti danas ne bi imao priliku da pišeš...
...ali vremena se mijenjaju...
Danas se četnika niko ne boji, a to je itekako velika promjena...
- fortaleza
#159 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?
"Suživot" je kad se staviš u nadmenu poziciju povijesnog analitičara i u scenariju "što bi bilo kad bi bilo" uvjetuješ nečiji život?
Nijedna balkanska nacija nikad nije bila tolerantna i uvijek su postojale isključivosti po pitanju religije, društva, nacije, klasnog statusa i slično još od Osmanlija. Novokomponirane povijesti, novokomponovane (h)istorije su stvorile kult žrtve kod određenih koji se teško oslobađaju svoje indoktriniranosti.
Nijedna balkanska nacija nikad nije bila tolerantna i uvijek su postojale isključivosti po pitanju religije, društva, nacije, klasnog statusa i slično još od Osmanlija. Novokomponirane povijesti, novokomponovane (h)istorije su stvorile kult žrtve kod određenih koji se teško oslobađaju svoje indoktriniranosti.
- GeeTnT
#160 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?
Pošto si u svakom svom postu spomenuo OSMALIJE...da ti odgovorim stihovima Safvet-bega Bašagica:fortaleza wrote:"Suživot" je kad se staviš u nadmenu poziciju povijesnog analitičara i u scenariju "što bi bilo kad bi bilo" uvjetuješ nečiji život?
Znaš Bošnjace, nije davno bilo,
Sveg’ mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
Kad u našoj Bosni ponositoj,
I junackoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome šire. […]
Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago,
Naše ime ponosno i drago.
- fortaleza
#161 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?
Nije ti odgovor čemu.
Pa to razdoblje je bilo početak i okidač balkanskih nestabilnosti, stalnih sukoba i ratova i u tu svrhu sam to i napisao. Osmanilije ne bih ni spomenuo da i sam nisi počeo vući povijesne paralele i tražio opravdanja za abnormalne društvene događaje poput turskih zastava kod dječice.
Pa to razdoblje je bilo početak i okidač balkanskih nestabilnosti, stalnih sukoba i ratova i u tu svrhu sam to i napisao. Osmanilije ne bih ni spomenuo da i sam nisi počeo vući povijesne paralele i tražio opravdanja za abnormalne društvene događaje poput turskih zastava kod dječice.
- GeeTnT
#162 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?
Da..da... vječito pitanje. a aktuelno i danas... Balkanske nestabilnosti su uglavnom proizvodili Bošnjaci, muslimani i Muslimani...fortaleza wrote:Nije ti odgovor čemu.
PS: Nisam ja tražio opravdanje, ja sam pisao o činjeničnom stanju, a za koju su se pobrinuli susjed i pogotovo komšija. Obzirom da su kumovi današnjem ustavu nikakvo čudo da djeca mašu zastavom Turske...
- fortaleza
#163 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?
Ironično pripisuješ tezu da je religijski koncept islama kriv za nestabilnosti pa tako u jednadžbu ubacio i moderne nacije poput Bošnjaka što ja nisam napisao. Ne umeći.GeeTnT wrote:Da..da... vječito pitanje. a aktuelno i danas... Balkanske nestabilnosti su uglavnom proizvodili Bošnjaci, muslimani i Muslimani...
PS: Nisam ja tražio opravdanje, ja sam pisao o činjeničnom stanju, a za koju su se pobrinuli susjed i pogotovo komšija. Obzirom da su kumovi današnjem ustavu nikakvo čudo da djeca mašu zastavom Turske...
Vrtimo se u krug. Lijep pozdrav.
- Skijaš
#164 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?
Zato Turska kao alternativa. Svi oni koji neće suživot imaju alternativu, Osijek, Zemun ili Izmir.GeeTnT wrote:Bošnjacima nije nikada smetao suživot, i pored protjerivanja i patnje koje su prolazili samo zato što to tako kažu spc, sanu...fortaleza wrote:Ne razumijem, kako to misliš?GeeTnT wrote:Da su roditelji ovih mališana mahali ovim zastavama ti danas ne bi imao priliku da pišeš...
...ali vremena se mijenjaju...
-
Martinez_
#165 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?
Fortaleza ne okrivljuje Bošnjake već Osmanlije, nema potrebe da mu poturaš na taj način. A Osmanlije jesu krive jer su svojim sistemom klasnih a ujedno i religioznih podela od čitavog prostora na kom su vladali stvorili bure baruta naročito tamo gde su vladali nad hrišćanima. Bugarski, srpski, grčki, jermenski i ostali nacionalizmi jesu takvi kakvi su zahvaljujući Osmanlijama i to je ono na šta ti fortaleza skreće pažnju: svaka poremećena ideologija ima opravdanje u nečemu pre nje i tako možeš unazad milione godina.GeeTnT wrote:Da..da... vječito pitanje. a aktuelno i danas... Balkanske nestabilnosti su uglavnom proizvodili Bošnjaci, muslimani i Muslimani...fortaleza wrote:Nije ti odgovor čemu.
Turkofilstvo samo po sebi nije problematično problematičan je neoosmanizam. Ako tebi smeta srbovanje i hrvatstvo usred Bosne, znaj da će se i neko drugi u toj istoj Bosni na veličanje akindžija, spahija i ostalih gazija, blebetanja Davutoglua - s pravom osetiti ugroženim. Ako ti je to zapravo i cilj, aferim!
Ali na folove kako neoosmanisti čuvaju BiH niko pasti neće. Znamo kako su je sačuvali i 1463.
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#166 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?
GeeTnT wrote:Pošto si u svakom svom postu spomenuo OSMALIJE...da ti odgovorim stihovima Safvet-bega Bašagica:fortaleza wrote:"Suživot" je kad se staviš u nadmenu poziciju povijesnog analitičara i u scenariju "što bi bilo kad bi bilo" uvjetuješ nečiji život?
Znaš Bošnjace, nije davno bilo,
Sveg’ mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
Kad u našoj Bosni ponositoj,
I junackoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome šire. […]
Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago,
Naše ime ponosno i drago.
Safvet beg je Turcin ili sto?
- GeeTnT
#167 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?
Bio je Hrvat....a kako bi se inače mogao izjasniti?
-
hAZNADAR
#168 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?
Mogao bi je za promjenu malo citati i nauciti.fortaleza wrote:Da nije bilo Osmanlija ovi mališani ne bi mahalli turskim zastavama, živjeli bi na jednom zajedničkom geografskom području, puno boljem mentalitetu i u najgorem postkomunističom slučaju jednoj Češkoj, ponavljam najgorem.GeeTnT wrote:Da nije bilo četnika, ovi mališani bi danas mahali YU zastavama....ovako "tražili ste, gledajte"..
Kako bi bilo da ja krscanski dio povijesti gledam samo kroz inkviziciju, paljenje zivih ljudi na lomaci, zigosanje, lov na vjestice, robove, gusenje seljackih buna u krvi, zabranu drugih vjera i rijeke krvi tokom reformacije,...?
Nisu Osmanlije krive za uzajamno srpsko-hrvatsko klanje u XX vijeku gdje je bilans neduzno ubijenih premasio sve okupatore zajedno u cijelom mileniju i po broju i po brutalnosti. A hriscani i jedni i drugi. Bio bi Jasenovac i bez osmanske povijesti,.. Rekorderi ste po krvavim rukama zbog nacionalizma i fasizma a ne osmanske zaostavstine.
Da nije bilo Osmanlija nebi bilo danas muslimana i vrlo bitne karakteristike danasnjih Bosnjaka bez koje nebi bili isti. I to tebi vjerovatno najvise i smeta, sto uopce ovdje egzistiramo,....
Mozda bi ti trebao poruciti i objasniti da pored povijesti naucis malo i o toleranciji i antifasizmu,... ali uzalud bi potrosio slova na to, zadojeni ljudi poput tebe razumiju samo jezik sile.
Mahanje turskim zastavama u Bosnjaka nije isto kao mahanje zastavama Srbije i Hrvatske u bosanskih Srba i Hrvata.
Turska je samo prijatelj a ne majka, matica,. i sl,.. mahanje turskim zastavama je u rangu mahanja ruskim zastavama, transparentima sa likom Putina, Danke Deutchland i sl. Postoji izvjesna razlika izmedju odnosa bosanskih Srba i Hrvata i susjednih drzava i Bosnjaka prema Turskoj. Bosnjacima treba BiH, Bosnjaci nemaju druge domovine niti bi igdje nekome sta pripojili. Zato i jedini ovdje sa pravom mogu ****** poput tebe poruciti da se selite van.
- fortaleza
#169 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?
Svašta si pretpostavio, izgeneralizirao te pripisao.
Ono što sam naveo su demografska kretanja i pomjeranje stanovništva koje su uzrokovale Osmanlije, od naseljavanja Vlaha u granična područja što je poslije bila i crta sukoba, Arumuna, islamizacije, klasnih podjela te konstantne napetosti koja se održala sve do danas i to su fakti. Nikakva subjektivnost niti favoriziranje ikoga. @Martinez je gore jako dobro objasnio srž onoga što sam pisao i zašto.
Ovo ti ne ide u isti post jer je podosta kontradiktorno, čisti šovinizam, vjerojatno iz neznanja.
Ono što sam naveo su demografska kretanja i pomjeranje stanovništva koje su uzrokovale Osmanlije, od naseljavanja Vlaha u granična područja što je poslije bila i crta sukoba, Arumuna, islamizacije, klasnih podjela te konstantne napetosti koja se održala sve do danas i to su fakti. Nikakva subjektivnost niti favoriziranje ikoga. @Martinez je gore jako dobro objasnio srž onoga što sam pisao i zašto.
Ovo ti ne ide u isti post jer je podosta kontradiktorno, čisti šovinizam, vjerojatno iz neznanja.
Tolerancija? (anti)fašizam?Mozda bi ti trebao poruciti i objasniti da pored povijesti naucis malo i o toleranciji i antifasizmu
Zato i jedini ovdje sa pravom mogu ****** poput tebe poruciti da se selite van.
-
prog321
#170 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?
Bošnjaci su se i prije dolaska Osmanlija borili protiv Hrvata i Srba.
Ta teza da bi živjeli zajedno kao Češka nema nikakvog smisla.
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#171 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?
Mahanje turskim zastavama u Bosnjaka nije isto kao mahanje zastavama Srbije i Hrvatske u bosanskih Srba i Hrvata.
Turska je samo prijatelj a ne majka, matica,. i sl,.. mahanje turskim zastavama je u rangu mahanja ruskim zastavama, transparentima sa likom Putina, Danke Deutchland i sl. Postoji izvjesna razlika izmedju odnosa bosanskih Srba i Hrvata i susjednih drzava i Bosnjaka prema Turskoj. Bosnjacima treba BiH, Bosnjaci nemaju druge domovine niti bi igdje nekome sta pripojili. Zato i jedini ovdje sa pravom mogu ****** poput tebe poruciti da se selite van.
Kako mislis nije isto.
Nekom je majka a neko idol.
Kako mislis nije isto.
Nekom je majka a neko idol.
- fortaleza
#172 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?
Ne baš, u srednjem vijeku su uglavnom bili učestali sukobi vlastele te pojam nacionalne pripadnosti nije postojao u širokim masama sve do nacionalnog preporoda u 19-tom stoljeću, čak i dalje. Religijski koncept je vremenom postao primarnim izvorom diferencijacije po kojoj su nastale balkanske moderne nacije tako da je teza vjerojatna.prog321 wrote:Bošnjaci su se i prije dolaska Osmanlija borili protiv Hrvata i Srba.
-
prog321
#173 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?
fortaleza wrote:Ne baš, u srednjem vijeku su uglavnom bili učestali sukobi vlastele te pojam nacionalne pripadnosti nije postojao u širokim masama sve do nacionalnog preporoda u 19-tom stoljeću, čak i dalje. Religijski koncept je vremenom postao primarnim izvorom diferencijacije po kojoj su nastale balkanske moderne nacije tako da je teza vjerojatna.prog321 wrote:Bošnjaci su se i prije dolaska Osmanlija borili protiv Hrvata i Srba.
Onda sam demantujes svoju tvrdnju, jer u 19 vijeku Otomani/ Osmanlije su napustile nase prostore.
Kako god okrenes, BiH i Bosnjaci su bili odvojena cijelina od Srba i Hrvata.
Cak i prije Otomana Bosnjaci su religijski pokusavali da se distanciraju od komsija.
Mi nikada ne bi bili isti narod. Niti bi bili Ceska.
Uvijek bi nasli nacin da se razlikujemo.
- fortaleza
#174 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?
Ništa ne demantiram, nacionalno opredjeljenje je određeno vjerskim/religijskim konstruktom u 19-tom stoljeću nakon stotina i stotina godina religijskih utjecaja i sukoba, još od 1463, upravo zbog svega ovoga.
Zašto se Nijemci nisu religijski odijelili kroz nacionalnu homogenizaciju? Jer religija nije bila faktor indentifikacije, već svegermanski faktor. Tako treba promatrati i etnogenezu koja nije svugdje ista, a nacionalni mitovi su ti koji dodatno diferenciraju i podloga su raznim ideologijama.
Danas nitko ne spori povijest Bosne kao samostalni etnogeografski prostor i krstijane koji su bili zastupljeni, ali oni nisu bili faktor kasnijeg nacionalnog opredjeljenja. Ne možete gledati romantičarski na povijest 15-tog, 19-tog stoljeća, ili 21.
Zašto se Nijemci nisu religijski odijelili kroz nacionalnu homogenizaciju? Jer religija nije bila faktor indentifikacije, već svegermanski faktor. Tako treba promatrati i etnogenezu koja nije svugdje ista, a nacionalni mitovi su ti koji dodatno diferenciraju i podloga su raznim ideologijama.
Danas nitko ne spori povijest Bosne kao samostalni etnogeografski prostor i krstijane koji su bili zastupljeni, ali oni nisu bili faktor kasnijeg nacionalnog opredjeljenja. Ne možete gledati romantičarski na povijest 15-tog, 19-tog stoljeća, ili 21.
-
prog321
#175 Re: Treba li Hrvatima i Srbima uopste BiH kao drzava?
Nijemci su izmedju sebe vodili 30-godisnji rat upravo zbog religije.fortaleza wrote: Zašto se Nijemci nisu religijski odijelili kroz nacionalnu homogenizaciju? Jer religija nije bila faktor indentifikacije, već svegermanski faktor. Tako treba promatrati i etnogenezu koja nije svugdje ista, a nacionalni mitovi su ti koji dodatno diferenciraju i podloga su raznim ideologijama.
.
I te obe religije su bile krscanske.
Vecina katolickih dijelova Njemacke su se pripojili ujedinjenoj Njemackoj drzavi tek 1870e. Tako da je glupost reci kako i kod njih religija nije imala uticaja.
Jeste imala, ali su se vremenom razvili u cijelinu koja daje vecu vaznost rasnom germanskom identitetu nego religioznom.
Ali to je njihov razvoj. Svaka regija, svaka nacija prodje kroz razlicit razvoj. Nas se odvijao u sasvim drugom pravcu.