neki wrote:Naravno, realno kostat ce puno manje, jer je do sad izgradjenih 100 km kostalo cca 800 miliona € (ovu informaciju je cak iznio jedan od vas dezurnih pesimista) a i veci dio preostalog koridora za izgradnju nije bas zajeban kao ovih 5 km Suhodol-Tarcin.
ja sam napisao cijenu dosadasnje gradnje, kao i procjenu karica da je za dovrsetak koridora potrebno jos 3-4 milijarde eura.
koliko god da bude to je jednostavno preksupo za nas i put se nece zavrsiti u narednih 15 godina to je sigurno, bar sa ovim dosadasnjim kreditorima (eib i ebrd). ne iskljucujem mogucnost nekog deala sa kinezima.
nas plafon je mozda jos max jedan veci kredit od evrope 300-400 miliona eura za godinu, dvije (nakon sto povucemo ovo sredstava sto nam je do sada odobreno, a nije potroseno) i tu cemo zaglaviti jer se to jednostavno nece moci vracati, a mi cemo samo upasti u zivo blato.
mi imamo sistemski problem jer nemamo nikakvog plana privrednog razvoja ni strategije i od fundamentalnog znacaja i najhtitnije hitnosti je da se to uradi da bi se preostali prostor za zaduzivanje iskoristio pametno, a nema ga puno.
u tom planu, ako ga ikada bude, nema prostora za autoput u narednih 10 godina.
mi smo vec dugo u stagnaciji, ustvari mi smo u necemu sto se u ekonomiji zove "rule of 70" , a to je katastrofalno za zemlju sa ovako niskom osnovicom.
pravilo 70 ti u principu znaci 70 godina sa rastom od 1% da bi se uduplao dohodak, sto ima smisla za vec razvijene zemlje, ali je za nas to pogubno jer nam je polazna tacka mizerna.
za 5 godina, od kraja 2008 do kraja 2013 gdp federacije je porastao samo za milijardu, a u rs-u ni 300 miliona, sto znaci da smo tu negdje oko pravila 70, a to ce se nastaviti i u ovoj godini jer ce nam zbog poplava bdp pasti 1-2%, dogodine ce porasti 1-2% i opet cemo biti na istom, osim sto ce proci jos 2 godine.
jos je vece sranje sto osim minimalnog rasta koji je btw poluvjestacki i nije odrziv (prosle godine ga je generasao velik rast u proizvodnji struje i ulaganje u autoputeve - struja skocila zbog odlicne hidrosituacije, a u put ulozene stotine miliona kredita).
ali puno vece sranje je sto nema razvoja jer vec godinama nema nikakvih reformi - privatizacija traje vec 15-20 godina,a niti ima para od nje, niti ima investicija, niti ima reformskih zakona, novih povlastica, zakonskih rjesenje...cista letargija bez ikakvih stvaranja predispozicija za ulaganje i iznacajniji privredni rast.