Antisemitizam u Bosni

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hAZNADAR

#151 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by hAZNADAR »

York Light 100`s wrote:
Da, da, nastavi me predstavljati kao počasnog člana fan cluba Fatmir zbog jednog članka koji je bio 100% korektan i nevezan za njegove prijašnje članke kao i moj potencijal za kontanje. Ako su to jedina 2 argumenta koja imaš onda je to više kompliment za mene jer nisi mogao naći bolji argumenat.

Osoba koja otvara temu o antisemitizmu dok u po svoje teme postavlja islamofobične komentare samo govori kakva je to ta osoba i nije ništa bolja od onih koje kritikuje što se žale zbog Srebrenice a u isto vrijeme šire mržnju o jevrejima. Veoma ironična tema i autor teme
Mozes li navesti te islamofobicne komentare? Pitao sam maharadju ko to pljuje po islamu i nigdje odgovora, pa i tebe gdje to vidis ovdje islamofobiju?

Slazem se da je islamofobija velik problem u BiH,... ali se pojam cesto zloupotrebljava i olako se upotrijebi za neistomisljenika. Sta je sljedece - nemas Hayat na jedinici, citas BHdane, - islamofob :D

Sto ove teme dalje odmicu - sve mi se vise cini da razlika u nasim stavovima nije politicke prirode. Nekako je vise mentalna - neko konta a neko glup i ne konta - prosto i jednostavno. A ovi sto kontaju nisu narocito pametni vec samo normalni. :)
Tesla10

#152 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by Tesla10 »

braca wrote:Kakav ba antisemitizam u BiH, niti ga ima, niti ga je ikada bilo, manite se ba budalaština i ne nasjedajte na provokacije. :bih:
Najveći uspjeh đavola je taj što je ljude uvjerio da ne postoji :bih: .
Ludzak

#153 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by Ludzak »

braca wrote:Kakav ba antisemitizam u BiH, niti ga ima, niti ga je ikada bilo, manite se ba budalaština i ne nasjedajte na provokacije. :bih:
jok nema, nikako :lol:
Tesla10

#154 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by Tesla10 »

Ima antisemitizma mnogo. Antisemitizma, ustaštva, četništva, handžarstva, nacizma i ostalih bolesti ovdje ne manjka. A ovo je sve fašizam, kojeg ja mrzim iz dna duše. Fašisti su mi ubili nekoliko članova porodice, i zato je moja mržnja dosta posebna.
York Light 100`s

#155 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by York Light 100`s »

hAZNADAR wrote:
York Light 100`s wrote:
Da, da, nastavi me predstavljati kao počasnog člana fan cluba Fatmir zbog jednog članka koji je bio 100% korektan i nevezan za njegove prijašnje članke kao i moj potencijal za kontanje. Ako su to jedina 2 argumenta koja imaš onda je to više kompliment za mene jer nisi mogao naći bolji argumenat.

Osoba koja otvara temu o antisemitizmu dok u po svoje teme postavlja islamofobične komentare samo govori kakva je to ta osoba i nije ništa bolja od onih koje kritikuje što se žale zbog Srebrenice a u isto vrijeme šire mržnju o jevrejima. Veoma ironična tema i autor teme
Mozes li navesti te islamofobicne komentare? Pitao sam maharadju ko to pljuje po islamu i nigdje odgovora, pa i tebe gdje to vidis ovdje islamofobiju?

Slazem se da je islamofobija velik problem u BiH,... ali se pojam cesto zloupotrebljava i olako se upotrijebi za neistomisljenika. Sta je sljedece - nemas Hayat na jedinici, citas BHdane, - islamofob :D

Sto ove teme dalje odmicu - sve mi se vise cini da razlika u nasim stavovima nije politicke prirode. Nekako je vise mentalna - neko konta a neko glup i ne konta - prosto i jednostavno. A ovi sto kontaju nisu narocito pametni vec samo normalni. :)
Čim ti moraš nekoga nazivati glupim da bi ispao pametan i upravu to sve govori. Vidimo se na idućoj temi :)
Ludzak

#156 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by Ludzak »

Tesla10 wrote:Ima antisemitizma mnogo. Antisemitizma, ustaštva, četništva, handžarstva, nacizma i ostalih bolesti ovdje ne manjka. A ovo je sve fašizam, kojeg ja mrzim iz dna duše. Fašisti su mi ubili nekoliko članova porodice, i zato je moja mržnja dosta posebna.
i islamizma...
Nisi jedini koji prezireš fašizam.
L u c i f e r

#157 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by L u c i f e r »

York Light 100`s wrote:
hAZNADAR wrote:
York Light 100`s wrote:

Čim ti moraš nekoga nazivati glupim da bi ispao pametan i upravu to sve govori. Vidimo se na idućoj temi :)
Otišo si, sarmu probo nisi... :nasolji1:
BHCluster

#158 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by BHCluster »

Cime ukazujete na antisemitizam, ksenofobijom ili sovinizmom! Time samo pokazujete da niste nista bolji ista vam je bolest samo je drugacije zovete. :run:
L u c i f e r

#159 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by L u c i f e r »

BHCluster wrote:Cime ukazujete na antisemitizam, ksenofobijom ili sovinizmom! Time samo pokazujete da niste nista bolji ista vam je bolest samo je drugacije zovete. :run:
Ha? Ko? Đe?
BHCluster

#160 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by BHCluster »

Koliko se meni cini i Palestinci su semiti. :wink:
L u c i f e r

#161 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by L u c i f e r »

prelistaj malo temu ili proguglaj antisemitizam

mada semitima pripadaju i arapi

izraz antisemitizam je vec preko 100g u uobicajenoj upotrebi sa znacenjem mrznje prema jevrejima
BHCluster

#162 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by BHCluster »

L u c i f e r wrote:prelistaj malo temu ili proguglaj antisemitizam

izraz antisemitizam je vec preko 100g u uobicajenoj upotrebi sa znacenjem mrznje prema jevrejima

Znaci Palestinci su semiti, a to sto se pogresno tumaci ovaj pojam je do ovi sto ga tako pogresno koriste. :lol:
FreakyStyley

#163 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by FreakyStyley »

Bas mi je drago da se neko sjetio da otvori ovakvu temu. Ovaj trend je poceo prije nekoliko godina i samo raste.

Po mom iskustvu, cak i u "najprogresivnijim" sredinama u BiH otvoreni i agresivni antisemitizam je mainstream, normalan i pozeljan. Ne znam zasto su Bosnjaci odlucili da veliki dio mrznje nagomilane u sebi kanalisu prema Jevrejskom narodu.

Stvarno interesantan fenomen.

Fasisti su svuda oko nas i bas mi je drago da su mnogi uvidjeli da je famozni bosnjacki merhametluk samo mit i da smo krvoloci ko i ovi u nasem susjedstvu koje mrzimo skoro koliko i Jevreje.

Isto tako, ta divljacka mrznja je kod malo "obrazovanijeg" sloja Bosnjackog drustva nespretno umotana u neke teorije zavjere, cionizam, Davida Ickea, MMF, korporacije itd.

Sve je to jos cudnije kad se uzme u obzir da su Bosnjaci prosli i prolazili isto ono sto i Jevreji. Gdje je nestala ta neka osnovna empatija?
Mnogi pozivaju i na istrebljenje Jevrejskog naroda. Vjerovatno je to isto kao ono kad djetetu u skoli otimaju pare od uzine i samaraju ga, pa on preko ljeta izraste, promijeni skolu, pa onda on samara ucenike tamo i on njima otima pare.

Pricaju mi ljudi da mnogi na FB kace slike Hitlera i tako. :) Inace, primjetio sam jednu transofrmaciju njegove licnosti u nasem drustvu od "ludjak, zlocinac" do "ma znao je covjek". Blago nama.
BHCluster

#164 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by BHCluster »

FreakyStyley wrote:Bas mi je drago da se neko sjetio da otvori ovakvu temu. Ovaj trend je poceo prije nekoliko godina i samo raste.

Po mom iskustvu, cak i u "najprogresivnijim" sredinama u BiH otvoreni i agresivni antisemitizam je mainstream, normalan i pozeljan. Ne znam zasto su Bosnjaci odlucili da veliki dio mrznje nagomilane u sebi kanalisu prema Jevrejskom narodu.

Fasisti su svuda oko nas i bas mi je drago da su mnogi uvidjeli da je famozni bosnjacki merhametluk samo mit i da smo krvoloci ko i ovi u nasem susjedstvu koje mrzimo skoro koliko i Jevreje.

Isto tako, ta divljacka mrznja je kod malo "obrazovanijeg" sloja Bosnjackog drustva nespretno umotana u neke teorije zavjere, cionizam, Davida Ickea, MMF, korporacije itd.

Sve je to jos cudnije kad se uzme u obzir da su Bosnjaci prosli i prolazili isto ono sto i Jevreji. Gdje je nestala ta neka osnovna empatija?
Mnogi pozivaju i na istrebljenje Jevrejskog naroda. Vjerovatno je to isto kao ono kad djetetu u skoli otimaju pare od uzine i samaraju ga, pa on preko ljeta izraste, promijeni skolu, pa onda on samara ucenike tamo i on njima otima pare.

Pricaju mi ljudi da mnogi na FB kace slike Hitlera i tako. :) Inace, primjetio sam jednu transofrmaciju njegove licnosti u nasem drustvu od "ludjak, zlocinac" do "ma znao je covjek". Blago nama.
Tebi to cudno u Drzavi u kojoj zivot najmanje vrijedi, gdje je korupcija u svakom segmentu zivota od vrtica, skola, fakulteta, zdravsva, sudstva itd? Gdje djete iz jednog dijela grada kaze za svoje sugradjane iz drugog dijela grada da se razlikuju po teksturi lica, ti stvarno mislis da ces tu naci razum? :lol:
VCorp

#165 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by VCorp »

FreakyStyley wrote:Bas mi je drago da se neko sjetio da otvori ovakvu temu. Ovaj trend je poceo prije nekoliko godina i samo raste.

Kanalisu mrznju zato sto ih rat natjerao na radikalizam. Ljudi gledaju da se drže zajedno jer neće više da budu ovce za klanje. Ni za vrijeme Otomana nisu glumili tolike muslimane. Ali u jednu ruku to je i dobro, sad neće pusiti više priče '' ko nas to bre zavadi ''. Nebrojeno puta su Bošnjaci praštali zločine nad njima pa šta su dobili osim reprize klanja ? Cijeli Balkan je u kurcu ali ovakav se mora biti dokle god se ne promijene dva predatora oko nas koji samo čekaju da šta bude pa da se okoriste situacijom. Ovi nasi nesto oprastaju kao zrtve iz rata a Srba boli kurac za njima, toliko da ni u RS -u ni u Srbiji genocid nije priznat a svako malo ga negiraju kao i sve ostalo sto su uradili. Nisam ni ja za rat i mrznju ali ne mislim sebe dodvoravati i necu da se mijenjam zbog onih koji jedva cekaju da mi prerezu vrat,

Ako vam nije jasno o cemu pricam onda vam eno četnika u Visegradu pa recite da oprastate sve,

Gdje je nestala empatija ? Burazeru gdje je nestala ista ta empatija Židovima poslije holokausta kada mogu raditi iste stvari Palestincima ? Ljudi su se napatili jednom, unovčili svoju patnju i napravili sebi državu a mi se nismo u stanju obračnati i riješiti normalno stvari sa svojim komšijama. Uostalom Nijemci su civilizovani i ne mozes gore Hitlera spomenuti ali zato ustaše paradu prave djecoubici Kordicu i četnici slave Dražu i Mladića a mi ne poduzimamo ništa povodom toga. Židovi su makar imali obraz pa su lijepo osnovali tim i poubijali sve naciste do kojih su mogli doći, isto smo mi trebali sa ustašama i četnicima koji su činili zločine. Ali umjesto toga isti oni koji su klali i palili našu djecu sada slobodno hodaju sa svojom djecom gdje hoće.

No ipak mi smo imali na vlasti Aliju, bogatuna na turskom zlatu i lika koji je predao oružje TO.
FreakyStyley

#166 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by FreakyStyley »

VCorp wrote: Kanalisu mrznju zato sto ih rat natjerao na radikalizam. Ljudi gledaju da se drže zajedno jer neće više da budu ovce za klanje. Ni za vrijeme Otomana nisu glumili tolike muslimane. Ali u jednu ruku to je i dobro, sad neće pusiti više priče '' ko nas to bre zavadi ''. Nebrojeno puta su Bošnjaci praštali zločine nad njima pa šta su dobili osim reprize klanja ? Cijeli Balkan je u kurcu ali ovakav se mora biti dokle god se ne promijene dva predatora oko nas koji samo čekaju da šta bude pa da se okoriste situacijom. Ovi nasi nesto oprastaju kao zrtve iz rata a Srba boli kurac za njima, toliko da ni u RS -u ni u Srbiji genocid nije priznat a svako malo ga negiraju kao i sve ostalo sto su uradili. Nisam ni ja za rat i mrznju ali ne mislim sebe dodvoravati i necu da se mijenjam zbog onih koji jedva cekaju da mi prerezu vrat,

Ako vam nije jasno o cemu pricam onda vam eno četnika u Visegradu pa recite da oprastate sve,

Gdje je nestala empatija ? Burazeru gdje je nestala ista ta empatija Židovima poslije holokausta kada mogu raditi iste stvari Palestincima ? Ljudi su se napatili jednom, unovčili svoju patnju i napravili sebi državu a mi se nismo u stanju obračnati i riješiti normalno stvari sa svojim komšijama. Uostalom Nijemci su civilizovani i ne mozes gore Hitlera spomenuti ali zato ustaše paradu prave djecoubici Kordicu i četnici slave Dražu i Mladića a mi ne poduzimamo ništa povodom toga. Židovi su makar imali obraz pa su lijepo osnovali tim i poubijali sve naciste do kojih su mogli doći, isto smo mi trebali sa ustašama i četnicima koji su činili zločine. Ali umjesto toga isti oni koji su klali i palili našu djecu sada slobodno hodaju sa svojom djecom gdje hoće.

No ipak mi smo imali na vlasti Aliju, bogatuna na turskom zlatu i lika koji je predao oružje TO.
Da li sve to treba posluziti kao izgovor ili opravdanje za mrznju prema nekome ili za zelju da se kompletan jedan narod istrijebi? OK, Bosnjaci su nebrojeno puta prastali zlocine nad njima i zajebali su se, da li su Jevreji pocinili te zlocine? Zasto Bosnjaci, kao narod koji je dozivio to sto je dozivio, zeli to isto nekom drugom narodu?

S nekim se stvarima sto pises slazem, samo mi koncepciju jebe jos nesto drugo. Zasto veliki dio Bosnjaka uziva uz Grand, klinci se furaju na Rane, grobare i delije, curice slusaju Cecu i hoce da budu poput nje? Sta je to? Stockholmski sindrom?
VCorp

#167 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by VCorp »

FreakyStyley wrote:
VCorp wrote: Kanalisu mrznju zato sto ih rat natjerao na radikalizam. Ljudi gledaju da se drže zajedno jer neće više da budu ovce za klanje. Ni za vrijeme Otomana nisu glumili tolike muslimane. Ali u jednu ruku to je i dobro, sad neće pusiti više priče '' ko nas to bre zavadi ''. Nebrojeno puta su Bošnjaci praštali zločine nad njima pa šta su dobili osim reprize klanja ? Cijeli Balkan je u kurcu ali ovakav se mora biti dokle god se ne promijene dva predatora oko nas koji samo čekaju da šta bude pa da se okoriste situacijom. Ovi nasi nesto oprastaju kao zrtve iz rata a Srba boli kurac za njima, toliko da ni u RS -u ni u Srbiji genocid nije priznat a svako malo ga negiraju kao i sve ostalo sto su uradili. Nisam ni ja za rat i mrznju ali ne mislim sebe dodvoravati i necu da se mijenjam zbog onih koji jedva cekaju da mi prerezu vrat,

Da li sve to treba posluziti kao izgovor ili opravdanje za mrznju prema nekome ili za zelju da se kompletan jedan narod istrijebi? OK, Bosnjaci su nebrojeno puta prastali zlocine nad njima i zajebali su se, da li su Jevreji pocinili te zlocine? Zasto Bosnjaci, kao narod koji je dozivio to sto je dozivio, zeli to isto nekom drugom narodu?

S nekim se stvarima sto pises slazem, samo mi koncepciju jebe jos nesto drugo. Zasto veliki dio Bosnjaka uziva uz Grand, klinci se furaju na Rane, grobare i delije, curice slusaju Cecu i hoce da budu poput nje? Sta je to? Stockholmski sindrom?
Nisam htio reci da opravdavam mrnju vec da je razumijem a to ovi nasi glumci neoliberalizma ne mogu shvatiti.
Stoner

#168 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by Stoner »

Zasto je uvijek tzv. neoliberalizam kriv za sve. :(
mmaar

#169 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by mmaar »

hAZNADAR wrote:
mmaar wrote:

Navodio sam samo primjere antisemitizma u zemlji u kojoj zivim i njegove uzroke, ne okrecuci glavu ni od jednog, bez namjere da ista relativiziram, ali ocito da i antisemitizmi imaju razlicitu upotrebnu vrijednost.
Onda postiranje ustasa nema smisla u temi koja se jasno i eksplicitno tice Bosnjaka - posebno u SA.
Ova tema se ne tice eksplicitno Bosnjaka, bar njen pokretac nije imao hrabrosti eksplicitno je tako usmjeriti. Ako pak jeste, onda iz toga treba iscitavati druge motive, posebno ako imamo u vidu da je napad na Taubera do danas nerazjasnjen i da se jos uvijek ne zna identitet pocinioca. To moze biti Meho s Bistrika, Milojko iz Lukavice ili Jezdimir iz Kiseljaka, sto ne bi bilo iznenadjujuce s obzirom na toliko dugu antisemitsku tradiciju i Milojka i Jezdimira, ali presuda je vec donesena.
L u c i f e r

#170 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by L u c i f e r »

BHCluster wrote:

Znaci Palestinci su semiti, a to sto se pogresno tumaci ovaj pojam je do ovi sto ga tako pogresno koriste. :lol:
Kleberi se ti koliko hoces.

Samo pokazujes vlastito neznanje.

Clanak na wikipediji koji sam póstao prije par stranica je to lijepo pojasnio.
cyprus

#171 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by cyprus »

U ovoj zemlji egzistiraju svi vidovi mržnje i fobija... I to nažalost u značajnom kapacitetu... Antisemitizam je samo jedan od takvih problema i ima tendenciju rasta... Zbog toga mislim da ne smije biti ignorisan...

A globalni antisemitizam može biti samo opravdanje izraelskoj politici za zločine koje čini... Da nije antisemitizma, ni Izrael ne bi mogao činiti to što čini...
Stjui

#172 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by Stjui »

:(

ANTISEMITIZAM U KISELJAKU

da se naježiš...brrrr :-)

Image

...and her semitic citizens :thumbup:
VCorp

#173 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by VCorp »

Stoner wrote:Zasto je uvijek tzv. neoliberalizam kriv za sve. :(
Zato što znam masu takvih, najčešće hipstera a prde o svemu iako nemaju pojma zašto. To su ti oni JeSuisCharlie ali '' boli me kita što je Boko Haram ubio 2000 crnaca, masu žena i djece ''. Zbog njih je antisemitizam samo usmjeren kao mržnja protiv Židova, za Arape ih nije briga. Mogu u Parizu iskupiti milion ljudi za 12 Francuza ali su nijemi na sve što nije bijelo ili židovsko. To su wannabe borci za pravdu, jedni od najvećih licemjera koje poznajem. To su ti oni što šute na etničko čišćenje u Palestini jer se ne žele zamjeriti jadnim Židovima. Pogledaj samo po medijima, svako ko je progovorio za ove stvari se našao pod paljbom ali s druge strane ljudi protiv Billa Mahera recimo napadaju sve živo, kada mu je došao u goste Netanyahu onda mu se divio i nije mu postavio nijedno provokantno pitanje. On tvrdi kao i Bibi da Hamas koristi djecu kao štitove a od Amnesty Int. do UN -a je potvrđeno da je to laž ali među njima je sada već ustaljen mit da je tako. E to su ti neoliberalisti, šljam de la creme.

Ovo ti je taj njihov neoliberalizam : '' All animals are equal, but some animals are more equal than others. ''
L u c i f e r

#174 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by L u c i f e r »

Tako je.
Svi koji ne misle o svemu kao ti spadaju u jednu grupu, kojoj ces ti kao veliki mislilac naditi ime.
Pametno, pametno...
BHCluster

#175 Re: Antisemitizam u Bosni

Post by BHCluster »

L u c i f e r wrote:
BHCluster wrote:

Kleberi se ti koliko hoces.

Samo pokazujes vlastito neznanje.

Clanak na wikipediji koji sam póstao prije par stranica je to lijepo pojasnio.
Cuj moje neznanje pa nisam ja onaj koji taj termin krenuo koristiti pogresno, a ni prihvatio ga kao ti. :lol:
Post Reply