vade_mecum wrote:
naravno da se Sarajevo i Pariz ne mogu porediti ni u paralelnom svemiru ali sto zelim da kazem je da je Sarajevo najveci grad u BIH, ima najjacu drustvenu dinamiku i kao takav privlaci sve i svasta, kako pozitivno, tako i negativno.
nije mi zelja da sarajevo predstavljam super pozitivnim mjestom jer sam jako svjestan gdje zivim, ali isto tako ne zelim da bude predstavljeno kao jako negativno jer nije takvo. meni se cini da samo kod nas dvije budale koje se potuku mogu zavrsiti kao vijest u novinama i portalima, i sad ta dvojica idiota u kooperaciji sa polu-pismenim novinarima prave atmosferu nesigurnog zivljenja
vecina ljudi koja je putovala i koja je svoja iskustva prenjela to rade iz perspektive turiste, a posjetiti jedan grad i zivjeti u njemu su dijametralno suprotne stvari. npr. guzve u becu, sto u cestovnom saobracaju, sto u u-bahnu za vrijeme spice su podjedanko nesnosne.
btw. marseille zna biti 10x gori od pariza, a o higijeni i pacovima nebi ni pocinjao.
A zasto se mi moramo uvijek porediti sa gorima? Pa to je najlakse jel tako. Ono, dobro je da vidis tamo kako je.
E pa jbt evo ja sam bio u nekim gradovima na zapadu otprilike velicine Sarajeva gdje mozes ostaviti npr torbu u automobilu. Evo ti odaberi pet lokacija u Sarajevu, probaj to uraditi, ja ti GARANTUJEM da ce ti na 3 obiti auto. Eto. Ti ih odaberi, koje god hoces.
Pa hodas li ti gradom na ljeto jbt, malo ranije. PA ja svako drugi-treci dan vidim turiste i policiju, ljudi parkirali ostavili torbu, nesta u autu, otisli prenocili naravno ujutro staklo razbijeno.
A znam npr mjesta gdje mogu zivotom garantovat da ce ti obiti auto, iako je cuvan parking. Npr. kod doma armije, ostavi ga i ostavi mobitel, cvike bilo sta auto ce ti biti obijeno.
Meni je i to nesigurnost.
Dalje, hodas cestom copor pasa gdje god se okrenes. JA se ne bojim pasa, mozda ni ti, ali ima jbt osoba koje se boje. Boje se jednostavno. Ta prica nece ujest, ovo ono kod njih ne pali, ljude strah. I tim psima nije mjesto na ulici. A u Sarajevu tih lutalica ima 11.000+ na 400.000 stanovnika.
Beskucnici u Sarajevu? Pa jel ti fkt mislis da ih nema? To sto ne spavaju po ulici, ne mora znaciti da ih nema, iznenadio bi se drug. Mi mozda nemamo puno beskucnika, ali imas ljudi sa kucama, ali nemaju za hljeba. Javne kuhinje krcate.
Saobracaj - katastrofa. Automobil na trotoaru, vozis bicikl, setas sa djetetom, ne mozes proci, moras cestom. I to je jel ta sigurnost. I ti sutra moras dijete pustiti da samo tu hoda po cesti.
Po meni je ovo izuzetno nesiguran grad, jer ga ja ne poredim sa najgorim. Mozes onda nas porediti i dole sa bubam aleppom pa reci joj da vidis kod njih sranja... pusti tu pricu samo nek ne puca, meni je dosta toga. Ja hocu da se poredim sa boljim i ka tome da tezim.