Muslimani - neprijatelji islama

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
DaysleepeR

#151 Re: Muslimani - neprijatelji islama

Post by DaysleepeR »

bezveze se zamarate razglabanjem davno razglabljenih tema

vehabije podržavaju jedni druge i podržavaju ih klošari koji džamije vidjeli nisu, niti obavljaju vjerske propise ali misle vehabije će se sjetit mame četnicima u drugom poluvremenu

ko je redovan u džamiji a hanefija iliti pripadnik tradicionalnog bosanskog islama, očima ih smisliti ne može, od imama do onog djeteta sa babom

zato se i jesu izolovali kao što reče forumaš prije mene
hAZNADAR

#152 Re: Muslimani - neprijatelji islama

Post by hAZNADAR »

@ngel wrote:

Pa tom logikom nije ni svaki musliman vehabija, ali je svaki vehabija musliman, onda ispade da treba sve muslimane zausdati i proglasiti neprijateljskim, tacnije zbrisati sa lica zemlje, e pa nece da moze.
E tu sam te i cekao. Iako sam u svom postu to unaprijed predvidio i dao do znanja da nece proci - slijedi glupi pokusaj izjednacavanja. TOm logikom mozes reci i da su Homo Sapiensi potencijalni teroristi. :D
Nece moci jarane,... sansa za obicnog muslimana da je haridzija, terorista, barbarin,.. je jedan naprema 1000. A sansa za vehabiju da je haridzija, terorista, barbarin,.. je jedna naprema dva ili u vrh glave tri. Zato nece proci ta tvoja logika.
A usput - drze se zajedno i pomazu samo svoje, svi isto misle o svemu,.. prilicno arogantni prema okolini, neprijateljski nastrojeni,.. ma sekta. A ne treba moja procjena za to - sami se svojstveno trude u bosnjackom puku da nastupaju kao sekta.

Naravno da nije sekta nego tradicija postivanja prve tri generacije muslimana a tu tradiciju njeguju muslimani Saudijske Arabije, a koji opet ne odstupaju od Hanbelijskog mezheba.
To sto tebe ne interesuje i sto zanemarujes jasne cinjenice i argumente je tvoj problem koji nema veze sa realnoscu
Mene itekako interesuje i nikada nista ne zanemarujem. Ali ima jedna razlika. Ja svoje stavove stvaram sam, ne treba mi hutba da mi formira stav o bilo cemu i bratija koja ce slozno klimati glavama na jedno te isto. Bice nas 5 nas obicnih pa necemo biti jednoglasni u mnogo toga,.. docim nisam nikada sreo vehabije koje imaju razlicita misljenja. Ta prica o njegovanju tradicije prve tri generacije muslimana ne pije vode jer niti imas dokaza za to, a nisi ni zavrsio visoke islamske skole pa eto da si kao bolji tumac Kurana. Te prve generacije muslimana su po svemu zapisanom imale vise tolerancije, liberalizma, slobode, kulture,... prije milenij i po negoli danasnja saudijska potrckala. Kojih usput i nebi bilo da nema saudijskih petrodolara i izvoza sektasenja. A taj izvoz sektasenja mozemo fino vidjeti u svoj mrznji prema sitima,... sto je nista drugo no tamo daleki saudijski problem koji se izvozi drugdje. Baska cu pored cetnika i ustasa trositi vrijeme na grozne site, sufije,.. to moze samo ispran mozak.

Da je slucajno Iran bogat naftom ko S.Arabija, dobar jaran sa Amerikom i Izraelom,... imao bi kod nas frajere sto se mlate lancima po ledjima i glavi do krvi javno po ulicama, slikaju portrete poslanika, sikcu na okolinu,... i promovisu pricu o izvornom islamu i prvim generacijama,.. i usput o groznim vehabijama.
E taman je takav efekat i vehabija kod nas.

Vezano za temu - mislim da bi slika danasnjeg islamskog svijeta bila skroz drugacija da nema politike i vlasti kakve vec jesu u S.Arabiji, Izraelu i Iranu. Politika i vlast u te tri drzave je generator svih problema koji se reflektuju na sve muslimane svijeta. Ogromna nezamisliva lova je tu u opticaju i ogromna moc da se uradi bilo sta bilo gdje i kreira.
budza

#153 Re: Muslimani - neprijatelji islama

Post by budza »

zunazu wrote:.......

pametni, skroz si nas izdominisao. :izet: :)
Joe McCarthy

#154 Re: Muslimani - neprijatelji islama

Post by Joe McCarthy »

@ngel wrote:Cim ti upires prstom u jednu grupu muslimana, samo zato sto ti se ne svidja kako se neko oblaci ili da li nosi bradu ili ne, nisi nista bolji od tih muslimana za koje kazes da su neprijatelji sami sebi, svojim primjerom potvrdjujes svoje navode

Muslimanima nedostaje jedinstvo, kad se prestanemo prozivati nepismenim vehabijama, zabludjelim sufijama, tradicionalnim bosanskim muslimanima i td. i kad budemo imali iste ciljeve, medjusobno razumjevanje i pomaganje, a ne upiranje prstom jedni u druge i kad prestanemo proglasavati nevjernicima jedni druge, onda mozemo ocekivati da nam bude bolje, do tada sve sto nam se desava smo i zasluzili
Još jedna mitologija o zelenom jedinstvu zbog koje će bošnje dobiti po pičci za 50 godina, ko što nas je crveno jedinstvo koštalo trećine životnog prostora prije 2 desetljeća...

Ali Alahov je ekber i dat će on, kad "zaslužimo", jel tako? :D

Dođe mi da lupam glavom od zid kad vidim koliko nas je ovo beduinsko ludilo unazadilo, kad nam je bitnije da li su Palestinci priznati ili kako je neki mrtvi semđokožac važniji od nekog drugog raspadnug garavog leša, nego to što imma preko 150K četnika pod oružjem ovog trenutka. :zid: :zid: :zid:
Joe McCarthy

#155 Re: Muslimani - neprijatelji islama

Post by Joe McCarthy »

meni serbe wrote: :thumbup: Bravo! Bas tako!
I zato se trebamo jos vise okrenuti zapadnoj, naprednoj kulturi i njihovim vrijednostima.
Upravo tako,

Image
meni serbe wrote: Tako da trebamo nasu dijecu spoticati da:

- curice se slikaju (polu-) gole, sto prije, nema veze sto im ni grudi jos nisu pocele rasti
- djecacice upucivati prema drugim djecacicima i pored tako lijepih (polugolih) curica
- ako ipak vise vole te curice, nauciti ih da kradu, pljackaju ili bildaju, nebili postali alfa muzjak, koji pijani svojim bmw gaze pjesakinje po trotoarima.

jeste, najveci problem u bosni su vehabije a sve ostalo je moderno i po zapadnim standardima. :bih:
To je sve propagirano od liberalnih kretena koji su na prvom mjestu i dopustili da muslimani emigriraju na Zapad, ali bez brige desnica koja će korigovat sve te greške se ponovo budi. :thumbup:

Živi bili pa vidjeli.
hAZNADAR

#156 Re: Muslimani - neprijatelji islama

Post by hAZNADAR »

meni serbe wrote:

Ko će u pakao a ko u raj to će se tek nekad vidjeti...
Ja znam da to tebe uopšte ne interesuje i da si na ovoj temi samo da bi mogla oblatiti muslimane i islam, ali možda neko pročita ko će imati hajra od toga:

Šehadet je temelj kuće... Ako toga nema, nema ni kuće. Sunnet i dobrovoljni namazi su spratovi. Što ih više ima, to bolje. Može se posjedovati i prizemnica a možeš i vlasnik WTC-a. A to su dvije različite stvari, ili?
Kratke tole i slično su "sitnica", zrno pjeska. Ali kad ih puno fali, ponestaje i čitavih cigli, blokova, pa ta kuća izgleda ružno i oronulo.
Ima li morala, etike, obzira, empatije, suosjecanja, dobrote u toj kuci?

Ja bih rekao da su vehabije i slicni odabrali onu laksu varijantu islama.
Jer puno je lakse skratiti tole(ja rahatluka), pustiti bradu(dojadilo se brijati i izgledati uredan vazdan), ne jesti svinjetinu i piti alkohol(ima toliko drugih vrsta mesa i pica), ritualno ponavljati nabubane recenice na stranom jeziku 5 puta dnevno,.... negoli biti dobar prema ljudima i moralan i naci mozda neki smisao i pokusati razumjeti molitve i svete knjige.

Ima tu razlike u mentalitetima koje sam uocio najvise na relaciji Evropa-Azija. U Aziji ljudi bilo muslimani, krscani, hindu,.. nekako vise polazu na pravila, sta se mora ili ne smije, te male sitnice koje ljude razlikuju po izgledu i ponasanju, ... negoli na moral. U Evropi je vise fokus na moralu, etici, obziru, dobroti,... negoli na pravilima. I mozda je u tome i odgovor na danasnju razliku u razvijenosti.

Cesto su ateisti daleko moralniji i posteniji negoli nabusani vjernici i to je odavno postalo opcepoznato pravilo. Licno sam vise lopovluka, nemorala, prevara, kurvarluka, laganja, zavisti, neopravdane mrznje, dvolicnosti,.. vidio kod nabusanih vjernika koji izgledom i navikama javno daju do znanja sta su - negoli kod ateista i agnostika. Iz tog razloga se cesto stereotipno uz vjeru veze korupcija, nepotizam, zaguljenost i zaostalost. Jer danas se pod pojmom pravog muslimana cesto uzima primjer polupismenog i zaguljenog mahalca koji vise prezentira sovinizam, aroganciju, zene tretira kao stoku, djecu ne salje u skolu,....

Kako smo god uveli mnostvo negativnih stvari sa zapada, tako isto i sa istoka.

Cini mi se da vehabijska bratija jednostavno nije skontala kakvu su ulogu imale prve generacije muslimana pocev od Poslanika pa nadalje. To je u to vrijeme dokumentovano i dokazano bila najprogresivnija vjera, najtolerantnija, najpismenija, najkreativnija, najliberalnija,... itd. Pa sam fokus na skolovanju i pismenosti od strane Poslanika je jedna od najbitnijih stvari - podsjecam da je u ono vrijeme biti pismen i imati skolu bilo ravno danas imati dva fakulteta. U vrijeme prvih generacija muslimana je pojam muslimana bio obrazovan covjek, vizionar, otvoren i slobodan,.. drugacije se Islam nebi ni prosirio jer je ljudima bio popularan, primamljiv i nudio je bolje alternative negoli kruta dogma, strog pravilnik i kazne sa svaku sitnicu sto su imali mnogobozci pa cak i krscani tog vremena.

Savrseno je lako zaobici Kuran i uhvatiti se par hadisa koji kako kazes govore o sitnicama. Spas u Islamu koje vahabije nude nije nikakav spas i nikakva kopija standarda prvih generacija muslimana. Ta verzija islama koje vehabije nude vodi samo u vecu izolovanost i zaostalost. Drustvo koje je jednoobrazno po svemu, zatvoreno za kulturni i tehnoloski napredak, djecu salje na posao umjesto u skolu, ... je osudjeno na stagnaciju i ranjivo za svakog neprijatelja. Da su prve generacije muslimana bile kao vehabije danas - historija bi tekla drugacije i mi bi za islam znali iz udzbenika, kao neku minornu vjeru u pustinji ili koje vise nema. Ali nije - islam je tada nudio vise od arogancije, mrznje, prijetnji kaznama i dzehenemskim vatrama za svaku sitnicu, i ritualizma koji nema smisla.

A kod vehabija primjecujem i odredjenu dozu licemjernosti. Toliko se upiru da osude liberalna drustva, ismijavaju zapadni tehnoloski i kulturni napredak,.. a vrlo rado konzumiraju sve tehnoloske izume dekadentnog zapada.

Sta ce biti na Kijametskom danu - bumo vidjeli - niko od nas ne moze unaprijed znati. Podsjecam da je Bog isti za sve ljude na svijetu i da tu ima i krscana koji jedu svinjetinu, Kineza sa svojim vjerama, Hindu,.. pa i urodjenika po prasumama koji i ne znaju za druge vjere,.. puno milijardi i jos puno vise kroz historiju ako saberemo sve generacije umrlih i rodjenih od Adema i Have.

Pa ako stvarno i dalje mislis da Dzenetske baste cekaju samo muslimane i to specijalno bas takve poput tebe, i da su ti skracene tole i bradica ulaznica za bolje mjesto u raju - a mi ostali ispadamo iz konkurencije za svaku sitnicu - onda vjeruj u to al za sebe. Bilo bi jako pozeljno da vehabijska bratija skuplja poene za Dzenet za sebe a nas ostale budale ostavi na miru.
S4mpion

#157 Re: Muslimani - neprijatelji islama

Post by S4mpion »

Joe McCarthy wrote: Upravo tako,

Image
Image

Image

Nevjerovatno je da si zaboravio ove dvije stvarčice. Znaš li šta je na slikama? :pusi:
Cherry-Cherry

#158 Re: Muslimani - neprijatelji islama

Post by Cherry-Cherry »

Lijepo rečeno, Haznadar. :thumbup: Ali ne shvataju oni to.
mishic

#159 Re: Muslimani - neprijatelji islama

Post by mishic »

Tema je otišla u širinu ali čini se da drugačije i nije moguće zahvatiti i sagledati problem koji je dubok, složen i dugotrajan.
Pretenciozno je i nedokazivo, ali ne i daleko od istine, ustvrditi da je kroz povijest izginulo više muslimana u međusobnim sukobima nego što ih je izginulo od svih neprijatelja islama i muslimana. O uzrocima i razlozima tih sukoba teško je govoriti na nači da se povijesno i hronološki prate uzroci i povodi svakog od velikih povijesnih krvoprolića, a takav pristup bio bi samo djelimično tačan, jer u korjenu svih takvih događaja ima jedna nit koja ih povezuje a doktrinarne je naravi. Zato valja krenuti upravo odatle. Nakon mekanskog perioda poslanstva u kome je naglasak bio na formiranju imana, ličnosti, jedinke i pojedinca,koji će svoj odnos prema svijetu i životu općenito, dakle i prema prirodi, i prema drugim ljudima, i prema sebi samom, graditi na način da u svemu vidi Božiji dž.š. nimet, Božiju blagodat, i Božije djelo i stvorenja, i da se shodno tome, prema njima tako i odnosi uslijedio je medinski period poslanstva. Za taj period mogli bi smo reći da je period gradnje umme, zajednice muslimana, društva na nivou čitave Medine i države što je krunisano čuvenom Mediskom poveljom.
U svakom od koraka i u prvom i u drugom razdoblju poslanstva, Allahova riječ i Poslanikov sunnet učili su nas da sve što postoji jeste jedna cjelina, jeste djelo Jednog i Jedinog Tvorca i da se prema svemu, svaki musliman u svakom trenutku svoga života treba tako i odnositi. Ulogu halife Božijeg na zemlji treba shvatiti kao zadaću da se na svakom koraku i u svakom trenutku svoga života čini Dobro i da se drugi potiću na njegovo činjenje a da se na drugoj strani klonimo Zla i da se svim sredstvima suprotstavljamo činjenju zla. Ta zadaća nije dobrovoljna, nije proizvoljna, ona je obavezna i s toga sve što nam je Allah dž. š. dao kao nimete i blagodati, i naš život, i naše zdravlje, naš razum, vid, sluh,..., sve treba biti u funkciji te zadaće, sve na taj način upotrijebljeno i ni slučajno zloupotrijebljeno ili ne iskorišteno i na taj način upropašteno...
Natjecanje u činjenju dobra i Bogobojaznost jedine su odrednice po kojima se međusobno trebamo i smijemo razlikovati, jedina su priznata hijerarhija u kojoj nikakve druge odrednice, ni boja kože, ni rasa, ni nacija, ni jezik, ni kultura, ni porijeklo, društveni položaj, bogatstvo ili bilo šta drugo, ne smiju biti ispred toga. Trebalo bi nam sada stranica i stranica teksta da nabrojimo sve ono što je Poslanik s.a.v.s. činio na tom planu od bratimljenja /muahat/ između muhadžira i ensarije, postavljanju Bilala za mujezina, Halid b. Velida za vojskovođu, Muavije b. Ebi Sufjana za pisara...
Ali na dan Poslanikova preseljenja na Ahiret ashabi su se oko izbora halife podijelili i raspravljali o prednostima muhadžira ili ensarija. U sukobu h. Alije i Muavije i jedni i drugi su smatrali da su u pravu i da se bore na Pravom putu... I haridžije i šije su svoje stavove najprije o hilafetu a kasnije i kao čitav koncept učenja izveli s uvjerenjem da su u pravu... I da ne nabrajamo...
Kroz čitavu povijest islama mnogo je onih koji tvrde da razumiju i još i tumaće islam a ponašaju se dodlovno suprotno onome što islam jeste, i isto tako ga i tumaće.
Daleko bi nas sad odvelo to da pokušamo makar i najpovršnije ukazati na stotine propisa u islamu koji propisuju, naređuju, preferiraju, nalažu itd. zajedništvo, slogu, jedinstvo, solidarnost, razumijevanje, dijalog, poštivanje, uvažavanje... od braka, preko porodice, rodbine, džema*ata, komšiluka, umme, do čovjećanstva kao izraza Božije volje, Božijeg određenja i stvaranja
A pogledajte kako se ponašamo?!!
Kao da nam je farz /stroga obaveza/ čim prije naći neku, bilo kakvu i ma koliku razliku među nama i čim prije se oko te razlike, oko te sitnice i pojedinosti, poćeti sporiti, dijeliti, nastojati nametnuti svoj stav, biti u pravu, i krenuti u "džihad" da ispravimo. popravimo, mi uredimo, dotjeramo, i neuzubillah, usavršimo svijet oko sebe. Iz te filozofije i takvog poimanja i tumačenja islama proistekle su sve podjele, sve razlike, isključivosti, frakcije, frke, dinastije, sukobi, ratovi, nacionalizmi, sve ono što je najveća nesreće i boljka muslimana kroz čitavu povijest...
Ponašanje koje je suprotno onome što u osnovu proizilazi iz džeme*a/jedžme*u a što mi trebamo njegovati kroz džema*at, džamiju i hiljade drugih propisa koji upućuju na zbližavanje, slogu, jedinstvo, solidarnost, pomaganje, itd. odvelo nas je dotle da danas daleko više muslimana općenito pa i uleme, troši vrijeme, energiju, trud i nastojanje da pokaže i dokaže "kako smo mi u pravu" a oni drugi i drugačiji u krivu i kako griješe u tome, tome i tome...
Tu filozofiju, tu logiku, taj "izvraćeni" islam onda su zloupotrebljavali i koristili i pojedinci, i grupe i dinastije, da ostvare svoje interese i ciljeve, ali i neprijatelji islama da po principu "zavadi pa vladaj" ostvare ono što nebi bilo moguće da muslimani nisu "oboljeli" od ovog virusa nesloge.
Hajde da iz čitave povijesti spomenemo samo dvije činjenice:
Kada je Endelus/Španija 1031. godine od jedne države/dinastije, ubijanjem zadnjeg emevijskog halife "preko noći" podijeljena na destine malih samostalnih dinastija koje su onda međusobno nastavile da ratuju i sukobljavaju se, jedna po jedna od tih dinastija potpadale su pod vlast kneževina sa sjevera Španije koje su počele da se ujedinjuju i formiraju jedinstvenu kraljevinu.
Kada je nastanak destina samostalnih dinastija rasparčao nekada jedinstvenu islamsku državu pokrenuti su Križarski ratovi koji za dvije stotine godina svoga trajanja nisu uspjeli naučiti ni samo dvije muslimanske dinastije da se ujedine, udruže i lakše zaštite i odbrane.
O današnjim problemima muslimana da ne govorimo. Pogledajte koliko je ratova vođeno u zadnjih 5/6 decenija. Pogledajte kako završava i za što se koristi oružje za koje muslimani grcaju desetine i stotine milijardi petrodolara. Narod koji teško živi nemože birati, nego mu se nameće vlast. Režimi koji su nametnuti dok se ne otmu kontroli bahato rasipaju silno bogatstvo. Sjetimo se nekada velike sile, Iraka. Napali su Iran, pa Kuvajt, pa onda oni došli na red. Pa Libija i Gadafi. U šta je on dolare slagao?!! Kad je došao na red sila oružja koje je decenimija nemilosrdno kupovao poslužila je za međusobno ubijanje narodu Libije. Pa Egipat, Sirija... Kad sami izaberu vlast koja nije pod kontrolom spolja odmah ne valja i mora se mijenjati hitno. Kad dođu "oni koji valjaju" (Kome ?!!), odmah se naoružavaju, učvršćuju, stabiliziraju dok ne dođu na red. A doći će čim ne budu slušali mentore. A da bi se oružje zanavljalo dobro bi bilo poslati Egipatske avione da bombarduju Libijske magacine oružja. Pa će trebati i jednima i drugima, modernije, ubojitije, efikasnije i skuplje oružje.
Ili, pogledajmo danas položaj muslimana u Evropi i drugim zemljama Zapada. Tamo su već druga i treća generacija muslimana poslije gorkog kolonijalnog iskustva, rođeni i žive u zemljama gdje su njihovi roditelji kao jeftina radna snaga dospjeli i bili dobro došli, sada postaju problem.
Nose gorka kolonijalna iskustva i zapretanu mržnju, na marginama su društva i bez obzira jedan procenat njih nastoji obrazovanjem doseći bolji društveni položaj dio su marginalizirane zajednice i to ne ide lahko.Čekaju ih brojne predrasude koje nije lahko prevazići.
Paralelno s tim, i zemlje u kojima taj problem narasta uviđaju da više ne mogu ignorisati realnost, da tom stanovništvu moraju pružiti šansu, ponuditi ruku... Ali opet ne ide!!!
Oni na zapadu nisu prije svega muslimani, da bi osnivali islamsku zajednicu, gradili džamije, organizovali vjeronauku... Oni su Turci, Bošnjaci, Albanci, Palestinci, Sirijci, Egipćani, Alžirci, Libijci... Treba im "Njihova islamska zajednica", njihov imam, vjeroučitelj...
A u stvari treba da budu prvo muslimani, pa onda sve drugo. A očito, nisu.
Povratak muslimana islamu zato i znači prije svega brisanje svih mogučih razlika i odrednica među njima. Povratak muslimana islamu zato i jeste jedini put i način na koji oni mogu riješiti svoje probleme i u odnosima među tim državama, i u udnosu prema Zapadu, i svoj status u zapadnim zemljama. Tu nadu muslimani su posljednji put kao plamičak svijeće mogli nazrijeti prije stotinjak godina kada je modernistički pokret kroz djelovanje Rešida Rida*a, Muhameda Abduhua, Reisa Čauševića, Huseina Đoze i drugih, imao kao svijetlo na kraju tunela. Na žalost ta očekivanja su se izjalovila, puhnuli su neki drugi vjetrovi, islam se ponovo tumači kroz stotinu frka, frakcija, sekti i grupa...
Opet se pod islam i borbu za islam podvodi ono što je apsolutno i stopostotno suprotno islamu i njegovim načelima. Opet muslimani pristaju da se za borce za islam i muslimane proglašavaju pojedinci i grupe koji svoje interese i ciljeve koji su lični pakuju u interese islama. Zato se takve aktivnosti o glavu obijaju svim muslimanima. I konačno islam je jedan i jedno, a sve naše podjele i međusobne razlike samo su pokazatelj da smo i koliko smo daleko od njega, ma koliko mi tvrdili da smo baš mi ti pravi pravcati muslimani. Sve što više to naglašavamo znak je da smo sve dalje od tog pravog, jednog i jedinog islama.
meni serbe

#160 Re: Muslimani - neprijatelji islama

Post by meni serbe »

hAZNADAR wrote:
meni serbe wrote:

Ko će u pakao a ko u raj to će se tek nekad vidjeti...
Ja znam da to tebe uopšte ne interesuje i da si na ovoj temi samo da bi mogla oblatiti muslimane i islam, ali možda neko pročita ko će imati hajra od toga:

Šehadet je temelj kuće... Ako toga nema, nema ni kuće. Sunnet i dobrovoljni namazi su spratovi. Što ih više ima, to bolje. Može se posjedovati i prizemnica a možeš i vlasnik WTC-a. A to su dvije različite stvari, ili?
Kratke tole i slično su "sitnica", zrno pjeska. Ali kad ih puno fali, ponestaje i čitavih cigli, blokova, pa ta kuća izgleda ružno i oronulo.

Ima li morala, etike, obzira, empatije, suosjecanja, dobrote u toj kuci?

Ja bih rekao da su vehabije i slicni odabrali onu laksu varijantu islama.
Jer puno je lakse skratiti tole(ja rahatluka), pustiti bradu(dojadilo se brijati i izgledati uredan vazdan), ne jesti svinjetinu i piti alkohol(ima toliko drugih vrsta mesa i pica), ritualno ponavljati nabubane recenice na stranom jeziku 5 puta dnevno,.... negoli biti dobar prema ljudima i moralan i naci mozda neki smisao i pokusati razumjeti molitve i svete knjige.

Ima tu razlike u mentalitetima koje sam uocio najvise na relaciji Evropa-Azija. U Aziji ljudi bilo muslimani, krscani, hindu,.. nekako vise polazu na pravila, sta se mora ili ne smije, te male sitnice koje ljude razlikuju po izgledu i ponasanju, ... negoli na moral. U Evropi je vise fokus na moralu, etici, obziru, dobroti,... negoli na pravilima. I mozda je u tome i odgovor na danasnju razliku u razvijenosti.

Cesto su ateisti daleko moralniji i posteniji negoli nabusani vjernici i to je odavno postalo opcepoznato pravilo. Licno sam vise lopovluka, nemorala, prevara, kurvarluka, laganja, zavisti, neopravdane mrznje, dvolicnosti,.. vidio kod nabusanih vjernika koji izgledom i navikama javno daju do znanja sta su - negoli kod ateista i agnostika. Iz tog razloga se cesto stereotipno uz vjeru veze korupcija, nepotizam, zaguljenost i zaostalost. Jer danas se pod pojmom pravog muslimana cesto uzima primjer polupismenog i zaguljenog mahalca koji vise prezentira sovinizam, aroganciju, zene tretira kao stoku, djecu ne salje u skolu,....

Kako smo god uveli mnostvo negativnih stvari sa zapada, tako isto i sa istoka.

Cini mi se da vehabijska bratija jednostavno nije skontala kakvu su ulogu imale prve generacije muslimana pocev od Poslanika pa nadalje. To je u to vrijeme dokumentovano i dokazano bila najprogresivnija vjera, najtolerantnija, najpismenija, najkreativnija, najliberalnija,... itd. Pa sam fokus na skolovanju i pismenosti od strane Poslanika je jedna od najbitnijih stvari - podsjecam da je u ono vrijeme biti pismen i imati skolu bilo ravno danas imati dva fakulteta. U vrijeme prvih generacija muslimana je pojam muslimana bio obrazovan covjek, vizionar, otvoren i slobodan,.. drugacije se Islam nebi ni prosirio jer je ljudima bio popularan, primamljiv i nudio je bolje alternative negoli kruta dogma, strog pravilnik i kazne sa svaku sitnicu sto su imali mnogobozci pa cak i krscani tog vremena.

Savrseno je lako zaobici Kuran i uhvatiti se par hadisa koji kako kazes govore o sitnicama. Spas u Islamu koje vahabije nude nije nikakav spas i nikakva kopija standarda prvih generacija muslimana. Ta verzija islama koje vehabije nude vodi samo u vecu izolovanost i zaostalost. Drustvo koje je jednoobrazno po svemu, zatvoreno za kulturni i tehnoloski napredak, djecu salje na posao umjesto u skolu, ... je osudjeno na stagnaciju i ranjivo za svakog neprijatelja. Da su prve generacije muslimana bile kao vehabije danas - historija bi tekla drugacije i mi bi za islam znali iz udzbenika, kao neku minornu vjeru u pustinji ili koje vise nema. Ali nije - islam je tada nudio vise od arogancije, mrznje, prijetnji kaznama i dzehenemskim vatrama za svaku sitnicu, i ritualizma koji nema smisla.

A kod vehabija primjecujem i odredjenu dozu licemjernosti. Toliko se upiru da osude liberalna drustva, ismijavaju zapadni tehnoloski i kulturni napredak,.. a vrlo rado konzumiraju sve tehnoloske izume dekadentnog zapada.

Sta ce biti na Kijametskom danu - bumo vidjeli - niko od nas ne moze unaprijed znati. Podsjecam da je Bog isti za sve ljude na svijetu i da tu ima i krscana koji jedu svinjetinu, Kineza sa svojim vjerama, Hindu,.. pa i urodjenika po prasumama koji i ne znaju za druge vjere,.. puno milijardi i jos puno vise kroz historiju ako saberemo sve generacije umrlih i rodjenih od Adema i Have.

Pa ako stvarno i dalje mislis da Dzenetske baste cekaju samo muslimane i to specijalno bas takve poput tebe, i da su ti skracene tole i bradica ulaznica za bolje mjesto u raju - a mi ostali ispadamo iz konkurencije za svaku sitnicu - onda vjeruj u to al za sebe. Bilo bi jako pozeljno da vehabijska bratija skuplja poene za Dzenet za sebe a nas ostale budale ostavi na miru.
Tole i bradica poput mene? Kako ljudi imaju predrasude a i ne znaju nekoga...

Ovo podebljano... Normalno da treba biti. I preče je od tola.
Sto se tiče ateista i njihovog morala itd... Ne kažem da može i njih biti dobrih i poštenih i moralnih i šta ha znam šta već sve. Samo to ti je kao da u kafani non-stop donosiš piće svojoj raji. Ako nisi konobar i uposlen u toj kafani - fino je to što radiš, ali platu nećeš dobiti.

Sto se tiče nabubanih rečenica: očito je da ti namaz nije jača strana.
Jedan čovjek biti će upitan na Sudnjem Danu zašto je govorio "Allah je jedan" a on će odgovoriti: zato što su drugi govorili a ja za njima... parafraziram hadis o vjerovanju sa razumjevanjem ...
fortaleza

#161 Re: Muslimani - neprijatelji islama

Post by fortaleza »

Religijske institucije već dugo drže svijet u mraku.
mudrac2

#162 Re: Muslimani - neprijatelji islama

Post by mudrac2 »

fortaleza wrote:Religijske institucije već dugo drže svijet u mraku.
to je danas izrazeno uglavnom samo kod muslimana, dok su se drugi davno rijesili tog uticaja.
fortaleza

#163 Re: Muslimani - neprijatelji islama

Post by fortaleza »

Gotovo sve monoteističke religije imaju isti cilj, a to je da drže svijet u mraku, ne samo islam.
Cherry-Cherry

#164 Re: Muslimani - neprijatelji islama

Post by Cherry-Cherry »

fortaleza wrote:Gotovo sve monoteističke religije imaju isti cilj, a to je da drže svijet u mraku, ne samo islam.
Ali nisu svi jednako "uspješni" i "dobri" u tome.
mudrac2

#165 Re: Muslimani - neprijatelji islama

Post by mudrac2 »

fortaleza wrote:Gotovo sve monoteističke religije imaju isti cilj, a to je da drže svijet u mraku, ne samo islam.
jeste, ali crkva je recimo svoj vrhunac imala u srednjem vijeku, sada je relativno na margini. Islam je trenutno na vrhuncu, globalno gledano.
hAZNADAR

#166 Re: Muslimani - neprijatelji islama

Post by hAZNADAR »

meni serbe wrote: Tole i bradica poput mene? Kako ljudi imaju predrasude a i ne znaju nekoga...

Ovo podebljano... Normalno da treba biti. I preče je od tola.
Sto se tiče ateista i njihovog morala itd... Ne kažem da može i njih biti dobrih i poštenih i moralnih i šta ha znam šta već sve. Samo to ti je kao da u kafani non-stop donosiš piće svojoj raji. Ako nisi konobar i uposlen u toj kafani - fino je to što radiš, ali platu nećeš dobiti.

Sto se tiče nabubanih rečenica: očito je da ti namaz nije jača strana.
Jedan čovjek biti će upitan na Sudnjem Danu zašto je govorio "Allah je jedan" a on će odgovoriti: zato što su drugi govorili a ja za njima... parafraziram hadis o vjerovanju sa razumjevanjem ...
Tako isto predrasude sa druge strane kriticare prozovu komunjarama.
Neprestano se sa vehabijske strane spominju prve generacije muslimana - dakle kljucni period opstanka islama.
Taj se period ne moze samo posmatrati na osnovu par konteksta iz hadisa,.. hajmo malo osnovnu logiku i historijski osvrt, pocev od dogadjaja pa do nacina zivota i stanja tadasnjih ljudi na B.I.

Islam je u to vrijeme dokumentovano i dokazano bila najprogresivnija vjera, najtolerantnija, najpismenija, najkreativnija, najliberalnija,... itd. Pa sam fokus na skolovanju i pismenosti od strane Poslanika je jedna od najbitnijih stvari - podsjecam da je u ono vrijeme biti pismen i imati skolu bilo ravno danas imati dva fakulteta. U vrijeme prvih generacija muslimana je pojam muslimana bio obrazovan covjek, vizionar, otvoren i slobodan,.. drugacije se Islam nebi ni prosirio.

Podsjecam da je kljuc uspjeha sirenja islama bio dobrovoljno prihvatanje miliona ljudi razlicitih rasa, religija, etnosa, klasa,.. Nije bilo dovoljno samo osvojiti zemlje,.. nijedna okupacija vlast nije trajala do vijeka. Islam su ljudi prihvatali dobrovoljno jer je nudio bolje alternative i bolji zivot. Islam je bio moderan, progresivan,.. prava zena su bila bolja, svi su ljudi imali istu perspektivu i bili tretirani jednako,.. ista perspektiva i za djecu siromaha i bogatasa,... nisu postojale klasne razlike, kaste,.. nije bilo kazni za svaku sitnicu, strasenje dzehenemskim vatrama, arogancije i sile,.. ksenofobije i sl.

Islam je tada na tom sirokom podrucju imao upravo isti efekat kojeg danas ima zapadni svijet sa svojim promoviranjem sloboda, liberalizma, kulturnog i tehnoloskog napretka,... Neislamski svijet je tada bio zaguljen i zaostao a islamski obrnuto - pa nesamo da su prednjacili u oblasti nauke, kulture, umjetnosti,.. vec su i sacuvali kulturnu zaostavstinu od ranije pa za djela grckih filozofa znamo zahvaljujuci islamskoj civilizaciji.

I onda kada uporedim to sa nastupom i pricom vehabija, sta promoviraju i sta je za njih ispravan musliman - jednostavno ne kupujem tu pricu o kopiranju prvih generacija musliana. Da su uistinu prve generacije muslimana bile kao vehabije danas - Islam se nebi nigdje prosirio i pitanje je dali bi uopce opstao i u pustinji.

Razmisli malo o tome. Tumacenje historije i standarda proslosti na osnovu konteksta iz par hadisa nije nista bolje nego mitomansko tumacenje historije izvlacenjem konteksta koji ti pasu a zanemarivenje sustine.
L u c i f e r

#167 Re: Muslimani - neprijatelji islama

Post by L u c i f e r »

islam je sada na vrhuncu
prije bih rekao na dnu
mudrac2

#168 Re: Muslimani - neprijatelji islama

Post by mudrac2 »

L u c i f e r wrote:
islam je sada na vrhuncu
prije bih rekao na dnu
mislio sam na vrhunac uticaja na društvo i državu.
oridjidji

#169 Re: Muslimani - neprijatelji islama

Post by oridjidji »

Prvo ovim lijepim nasim forumskim ahbabima porucujem malo citanja, osnovno stivo Ilmihal Bilala Hasanovica, pa kad onda sazvacu to, onda nek u ruke nek uzmu Fikh-ul-bidat Muhameda Serdarevica, pa tek onda nek uzmu Kur`an da sebe malo premjere njime i to najrasireniji prevod Bilala Korkuta, posto se prave velikim poznavaocima Islama i drugim muslimanima djele etikete, a svjesni smo da nas ubija neznanje o sopstvenoj vjeri.

Kad mali skok u poznavanju sopstvene vjere naprave, nek se zabave hanefijskih fikhom koji je preveden u 4 toma i Ebu Hanifinim Musnedom, njegovom hadiskom zbirkom. Ako im je to malo, onda mogu da uce dalje.

Mozda vam to pomogne da sagledate Islam iz ugla jedne pravne skole u Islamu i to one koja je dominantna u BiH. Kada to procitate vidjecete koliko i sami BH muslimani prave otklon od nje.

Pored ove pravne skole sunitskog Islama, postoje jos malikijski, safijski i hanbelijski mesheb, dok u Siitskom Islamu postoji dzaferijski mesheb, medjutim oni se po tome meshebu dijele po misljenju koliki broj imama trebaju da slijede, pa se to ucenje razvodnjava na taj nacin. Ko god ide linijom umjerenosti, tj. sredine u ovim meshebima, nece sebe izvesti iz Islama, mogu se iz njega samo izvesti oni koji su zapali u dvije krajnosti tj. zapali su ih nedostatci u vjerovanju ili pretjerivanja u istom, do te mjere da su pomjerili sopstvenu percepciju Islama van njegovih granica.

Posto je islamsko drustvo upadalo u razlicite krize , balans su mu davale novi sektaski pravci (da se razumijemo meshebi nisu pravci, to su pravne skole u Islamu), kada su muslimani izgubili duhovnu notu, pojavile su se Sufije, kada su Sufije pocele pretjerivati u svome slijedjenju tessavufa, ucenik pojedinih sufijskih sejhova Ibn Tejmije, stao je u odbranu onih umjerenih , a zapoceo je sa osudjivanjem onih koji su u svome poimanju tesavufa prekoracili i granice samog Islama, te se tako izrodio Selefizam i to u 13 stoljecu ili 7 stoljeca poslje Hidzre. Posto je Ibn Tejmije slijedio hanbelijsku pravnu skolu, to se i u selefizmu prepoznaje, kao i u sljedbenicima tog pravca. Selefizam je svojevrsni revizionisticki pokret koji preispituje danasnje norme u slijedjenju nase vjere. Medjutim nisu svi njegovi sljedbenici zapali u gore pomenute krajnosti, da bi im se radi toga davali najpogrdniji epiteti. S toga generalizacija bilo koga nije dobar put, pa ni njih prema onima koji su zapali u krajnosti.

Vehabizam se oslonio ucenjem na selefizam, kao i na hanbelijsku pravnu skolu pa ga mozemo smatrati pod formom selefizma, medjutim politika i borba za interese im je dala militaristicki oblik u dobu u kojem se pojavio, posluzio je Al Saudima kao i njegov reformator za postizanje sopstvenih politickih ciljeva. Posto su tadasnjoj Saudijskoj drzavi najveca prijetnja bili Turci, kao i Iranci, s toga se izrodilo neprijateljstvo medju onima koji su poimanju i slijedjenju vjere blize Turcima i Irancima.

Danas muslimani pucaju zbog neprilika u svome djelu svijeta od radikalizma, tako da se ko na traci smjenjuju oni koji nude nova misljena i rjesenja u Islamu, iako se sustinski a i djelima u mnogome odmicu od sopstvene vjere i od onoga sto je normalno, umjereno i ispravno, te prekoracuju njene granice, s toga ma kako oni sebe nazivali i u koju se grupu svrstavali, njih sve ne mozemo nasiti selefijama i vehabijama. Savremene haridzije kao i haridzije u proslosti uvijek izadju ona kada se medju muslimanima pojavi fitna, nered, veliki razdor. Nestace onda kada se i mi pameti dozovemo.

Za naseg obicnog smrtnika bosanskog muslimana koji je porinut u neznanje, svi sa bradom i kratkim tolama su Vehabije, vjerovatno kad bi sreli nekog poboznog sufiju dedu iz Fojnice sa bradom, kracim tolama, gurnuli bi ga u iste.

Prije svega svi mi trebamo malo vise obracati paznju na sebe, a ne na druge i uzeti knjige u ruke i uciti i uciti, te svoja prsa uciniti sirokim za Islam i sve muslimane, umjesto uskim i licemjernim prema nama samima.

Zavrsicu ovaj post i moje javljanje na temi sa ovih par hadisa od Poslanika Muhammeda s.a.v.s.:

"Musliman je muslimanu brat: ne nanosi mu nepravdu, ne uskracuje mu njegova prava i ne ponizava ga. Covjeku je dovoljno zla to sto nipodastava brata muslimana." (Muslim)

"Vjernik vjerniku je kao zidovi zgrade, jedan drugog podupiru." (Buharija i Muslim)

"Istinski musliman je o­naj od cijeg jezika i ruku su sigurni ostali muslimani." (Buharija i Muslim)

"Ako nisi kadar ciniti dobra djela, o­nda makar ne nanosi ljudima zlo jer se i to ubraja u sadaku kojom ces se iskupiti." (Muslim)

"Muslimanu nije dozvoljeno da zaplasi drugog muslimana." (Ahmed)

"Muslimanu nije dozvoljeno da prekine odnose sa svojim bratom preko tri dana, i kada se sretnu da okrenu lice jedan od drugog, a bolji je o­naj, od njih dvojice, koji prvi nazove selam." (Buharija i Muslim)

"KO muslimanu oprosti njegovu pogresku, Allah ce mu na Kijametskom danu oprostiti njegovu." (Ebu Dawud)

"O skupe, ima o­nih koji su priznali vjerovanje jezikom, ali iman im jos nije usao u srce! Ne ogovarajte muslimane i ne istrazujte njihove negativnosti, jer o­naj ko bude istrazivao mahane brata muslimana, Allah ce istrazivati njegove, a kome Allah bude istrazivao mahane razotkrit ce ga i osramotiti makar i u njegovoj kuci." (Tirmizi i Ebu Dawud)

"Ko stane u zastitu casti brata muslimana, to cemu biti zastita od dzehennema." (Tirmizi)

"Nema covjeka muslimana koji ce stati u odbranu casti svoga brata, a da Allah nece uzeti Sebi u obavezu da ga zastiti od dzehennemske vatre na Kijametskom danu." (Ahmed)

"Ko prigrli siroce od roditelja muslimana do njegovog punoljetstva, takvom je sigurno obezbijeden dzennet." (Ahmed)

"Najbolja muslimanska kuca je o­na u kojoj se cini dobrocinstvo pream sirocetu, a najgora muslimanska kuca je o­na u kojoj se prema sirocetu ruzno ophodi." (Ibn Madze)

"Ko se ne interesuje za stanje muslimana taj nije od njih." (Taberani)

L u c i f e r

#170 Re: Muslimani - neprijatelji islama

Post by L u c i f e r »

pravne skole u religiji :roll:

samozavaravanje na kvadrat

katolicanstvo, pravoslavlje, protestantizam, mormonizam, adventizam,... - pravne skole hriscanstva? :-)
Tvrtko II Kotromanić

#171 Re: Muslimani - neprijatelji islama

Post by Tvrtko II Kotromanić »

il si skroz zlonamjeran il si potpuno neupucen u bilo kakve religijske teme :-)
L u c i f e r

#172 Re: Muslimani - neprijatelji islama

Post by L u c i f e r »

ili sam neopterecen dogmatskim vokabularom
meni serbe

#173 Re: Muslimani - neprijatelji islama

Post by meni serbe »

Tvrtko II Kotromanić wrote:il si skroz zlonamjeran il si potpuno neupucen u bilo kakve religijske teme :-)
lucifer je vehabija - ne priznaje pravne skole
L u c i f e r

#174 Re: Muslimani - neprijatelji islama

Post by L u c i f e r »

da ne bi bile sekte

nazovimo ih pravne skole

problem solved
Joe McCarthy

#175 Re: Muslimani - neprijatelji islama

Post by Joe McCarthy »

S4mpion wrote: Image

Image

Nevjerovatno je da si zaboravio ove dvije stvarčice. Znaš li šta je na slikama? :pusi:

Oružje bogova koje je onemogućilo Treći svjetski rat?

Mada ISIS momci su odradili malte ne isti broj ljudi samo preko dužeg vremenskog perioda.
Post Reply