mentalne barijere u mostaru

Post Reply
Banksy

#151 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Banksy »

Gandra_1 wrote:
Kao prvo iza cijelog ovog serijala stoji nevladina organizacija, koja od međunarodnih institucija dobija ogromne pare da priča o ovakvim temama, jer tu svakako ima materijala o ugroženosti ovog i onog...
... a dok ima ugroženosti, mržnje i ovakvih priča, dotle će i njima da kaplje, pa što su priče crnje, njima je novčanik deblji, a angažman sigurniji.

Za info, autor ''serijala'' je Nenad Pejić, nekadašnji direktor TV Sarajevo s kojim smo ušli u rat, a on, dok je JNA s mirom ukopavala tenkove oko grada, do početka ljeta '92. telopom pozivao ''zaraćene strane da ne pucaju''.
area51

#152 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by area51 »

hizo ramidovic wrote:zaista izgleda smijesno iscudjavati se ovakvim stvarima, kad segregacija pocinje jos od jaslica i vrtica...
20+ godina se sije ovo sjeme, i sad je proklijalo, probeharalo a bogami i dobro sazrelo.
mogu donekle razumjeti ljude koji zive vani i jos im je u sjecanju neka druga slika (ili im je neko drugi ispricao kako je nekad bilo), ali ne razumijem ove sto ovdje zive i svakodnevno svjedoce da se ovoliko ibrete ovakvoj situaciji...
Ma kad uzmeš samo u obzir činjenicu da svaku veče zadnjih 20 godina "serijal" Dnevnika od negdje 17 h pa do onih zadnjih "centralnih informativnih" emisija pumpaju raju u glavu o raznoraznim strahovima ovo je još i dobro
volta dzontra

#153 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by volta dzontra »

Banksy wrote:
Gandra_1 wrote:
Kao prvo iza cijelog ovog serijala stoji nevladina organizacija, koja od međunarodnih institucija dobija ogromne pare da priča o ovakvim temama, jer tu svakako ima materijala o ugroženosti ovog i onog...
... a dok ima ugroženosti, mržnje i ovakvih priča, dotle će i njima da kaplje, pa što su priče crnje, njima je novčanik deblji, a angažman sigurniji.

Za info, autor ''serijala'' je Nenad Pejić, nekadašnji direktor TV Sarajevo s kojim smo ušli u rat, a on, dok je JNA s mirom ukopavala tenkove oko grada, do početka ljeta '92. telopom pozivao ''zaraćene strane da ne pucaju''.
:thumbup: :thumbup:
hizo ramidovic

#154 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by hizo ramidovic »

iscrtani čovek wrote:
titinho wrote:interesantno je da bosnjaci za razliku od bos hrvata i bos srba, vrlo komotno i bez ikakvih predrasuda, straha i mrznje idu sirom BiH.
Gotovo svaki sarajlija je vec bio na Jahorini, na more se u Hrvatsku islo vec 96, pola Sarajeva se oznacilo u Mepasu mall u zap Mostaru, masovne su trgovine sa Kiseljakom, vec i zapadnom Hercegovinom, kolone automobila vikendom idu u Istocnu Bosnu iz Sarajeva, vise niko ne ide preko Hadzica na Bjelasnicu vec svi koriste put preko Lukavice.

I onda imas drugu stranu, nemali broj hrvata iz zap Mostara koji nikada nije bio na Starom Mostu, koji bez ustrucavanja na televiziji prica kako se boji da ce ga neko u masi turista Italijana,Nijemaca,Ceha na Starom Mostu, poznati kao hrvata po crtama lica. Price o kaficima u kojima su muslimani konobari, o Sarajevu kao o nekom islamistickom gnijezdu. Cast izuzecima, kao ona cura na kraju iz zap Mostara koja otvoreno bez predrasuda prica, dosta realno.

Mislim da je sa srbima vrlo slicna situacija, iako Lukavica svakim danom sve vise postaje dio Sarajeva (mnogo je zaposlenih u Sarajevu) ipak se osjeti jos uvijek doza nekog straha prema Sarajevu i bosnjacima. Izmedju Bjelasnice i Jahorine uvijek ce izabrati Jahorinu.

I druga tacka je svima vidljiva, bosnjacka otvorenost, nada za suzivotom, za buducnoscu. Cak nekada i previse zaboravljaju sta im je historija donijela.
Ali nekako mi djeluje da Bosnjaci nisu iskvaren narod, cak ni neke nakaradne politike islamizacije Bosnjaka nisu uspjele. Bosnjaci su i dalje u velikoj vecini otvoren, liberalan narod sa jakom zeljom za saradnjom, suzivotom i mirom.
cak i ovaj dokumentarac na oko jasno pokazuje razliku izmedju stavova bosnjacke i hrvatske djece.
naravno nije sve crno i bijelo al neki pozitivni rekao bi evropski stavovi i razmisljanja u ovom dokumentarcu, sigurno idu 90% naspram 10% u korist bosnjacke djece Mostara.

ps. problem je : ako ja mrzim onda sebi stvaram predstavu da svi mrze, da su svi isti kao ja.
Ceo sadržaj tvog posta bi se mogao svesti na jednu rečenicu: Bošnjaci su pozitivni-otvoreni, a Srbi i Hrvati negativni-zatvoreni i ksenofobični. Ukratko post ti je blago rečeno ksenofobičan.
covjek je kaazo svoje misljenje, i u praksi je manje-vise tako. zivim u takvoj sredini i vecinu toga mogu potvrditi.
mozes li nam ti dokazati suprotno?
spreca

#155 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by spreca »

apoksiomen wrote:
Ali zato ste vi sa svojom ugroženošću (u rangu sa Jevrejima u Poljskoj 43., aboridžinima Australije ili Navajo Indijancima) za Nobela. :-D
Poznata cinjenica je da najvise kukaju oni koji najbolje zive......samo ih lisiti sverca mtek tada bi cuo sta je to kukanje
titinho

#156 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by titinho »

mene je jedino strah i bilo bi me fkt sramota da u emisiji pokazu nekog (mog) bosnjaka koji ce reci da moze poznati hrvate po crtama lica, boji koze, oblacenju, govoru itd. i koji ce reci da nece da ide u Mepas mall da kupuje jer tamo rade Hrvati.
Istinski bi me bilo sramota da neko kaze da ne bi isao u kafic gdje su konobari Hrvati il Srbi.
Rizvan

#157 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Rizvan »

titinho wrote: Mislim da su Hrvati iz srednje Bosne mnogo liberalniji i otvoreniji od ocigledno dosta zatvorenih Mostaraca iz zapadnog dijela.

.
Ovdje se varaš, nema neke velike razlike između svjetonazora prosječnog hercegovačkog Hrvata i srednjobosanskog Hrvata kakda je u pitanju odnos prema BiH i Bošnjacima. Jedina razlika je što su Hrvati u srednjoj Bosni manjina pa su prisiljeni na interakciju sa Bošnjacima i nemaju luksuz da svoju netrepeljivost izražavaju glasno, oni to više rade pasivno agresivno.
spreca

#158 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by spreca »

titinho wrote:mene je jedino strah i bilo bi me fkt sramota da u emisiji pokazu nekog (mog) bosnjaka koji ce reci da moze poznati hrvate po crtama lica, boji koze, oblacenju, govoru itd. i koji ce reci da nece da ide u Mepas mall da kupuje jer tamo rade Hrvati.
Istinski bi me bilo sramota da neko kaze da ne bi isao u kafic gdje su konobari Hrvati il Srbi.
Sve je to iz kuce....kucni odgoj........ali dobro je da su ovo pokazali....nek se cace onih crvene kako ih odgajaju a bogami i nek i drugi znaju koga imaju pored
hizo ramidovic

#159 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by hizo ramidovic »

spreca wrote:
titinho wrote:mene je jedino strah i bilo bi me fkt sramota da u emisiji pokazu nekog (mog) bosnjaka koji ce reci da moze poznati hrvate po crtama lica, boji koze, oblacenju, govoru itd. i koji ce reci da nece da ide u Mepas mall da kupuje jer tamo rade Hrvati.
Sve je to iz kuce....kucni odgoj........ali dobro je da su ovo pokazali....nek se cace onih crvene kako ih odgajaju a bogami i nek i drugi znaju koga imaju pored
da im se cace zbog ovoga crvene ne bi ih ovako ni odgajale...
cassius

#160 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by cassius »

Najnormalniji su hrvati tuzlanskog kantona i posavine , a hrvate srednje bosne i hercegovine dijele samo nijanse.
spreca

#161 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by spreca »

cassius wrote:Najnormalniji su hrvati tuzlanskog kantona i posavine , a hrvate srednje bosne i hercegovine dijele samo nijanse.
:thumbup: posavci su ljudine...........nazalost ih je malo ostalo na svom ognjistu
tandmand

#162 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by tandmand »

Hafis wrote: Nije mali puno izmislio ako cemo iskreno.
Nekako se prepoznajemo veoma lako..tesko da se omakne pogreska.....ne pitaj kako. Pogotovo zenske. Tako je i fertik.
Samo je mali to previse uprosti...u stvari nezgrapno se izrazio.
Svako onaj ko hoda i kontaktira razlice ljude, zna da u ovom ima dosta istine i da je to nasa realnost. Vidim odmah paljba na Hafisagu iz monoetnicke mahale, gdje se, je li rukovode onom "pricaj bosanski da te ceo svet razume". U tako tim etnicki podijeljenim sredinama, u svakodnevnim susretima se odmah aktiviraju mehanizmi prepoznavanja i razni senzori koji nekada djeluju nesvjesno. Sta neko hoce reci, da dijete koje nosi navijacki dres ne mozes etnicki odrediti? Na osnovu prvih 5-6 izgovorenih recenica se to isto moze odrediti, cesto. Razlozi zasto to neko radi su razliciti ali mnogi obicni ljudi koji gledaju svog posla, tako nastoje da izbjegnu mnoge tabu teme i nesporazume. Evo vidimo ovaj jedan malac mijenja imena, zavisno od sredine u kojoj se nalazi. Saam kaze da je razlog tome da eliminira svaku mogucu neugodnost. Nazalost, institucionalno smo podijeljeni i to se odrazava.
Cak i ideoloski nismo jednaki. Znam da u Starom gradu Mostara , Tito je glavni idol i svi simboli NOBa. Na zapadnoj strani je sasvim suprotno.
Ne mozemo zatvarati oci pred tim i zagovarati suzivot po svaku cijenu a kojeg vise nema ni u monoetnickim sredinama, pa niti u mnogim obiteljima.
Odavno mi zivimo jedni pored drugih i ne treba zatvarati oci pred tim. Neka niko nikoga ne ugrozava a grliti se ne moramo, jer to na silu ne ide.
JThomas

#163 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by JThomas »

rasizam je kad mrziš ili smatraš drugu rasu manje vrijednom. a ovo što pseudodoktor radi, to je izmišljanje rasnih razlika gdje ih nema, unutar istog grada. za to je potreban neki novi naziv.
SkyLimit

#164 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by SkyLimit »

Pustite se mita o "lošim" i dobrim "Hrvatima". I Hrvati iz Hercegovine, i iz Srednje Bosne, i iz Posavine i iz tuzlanskog kraja su obični radišni dobri ljudi.

Političko vodstvo Hrvata je odlučilo da pravi Herceg - Bosnu na području Hercegovine i Srednje Bosne i obični puk je to poslušao, kao što bi poslušao i da je vodstvo odlučilo da volonterski zalijevaju cvijeće Bošnjacima po avlijama.

A da je političko vodstvo to naredilo, ratovali bi i posavski i svi drugi Hrvati protiv Bošnjaka, nemojte se zavaravati.
Last edited by SkyLimit on 18/02/2015 15:03, edited 2 times in total.
Liska

#165 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Liska »

I vi ovoj djeci nešto zamjerite ili ih kritizirate. Da navedem neke riječi: tuzlaci i posavljaci su najnormalniji hrvati i slično, hercegovci su zatucani a Hrvati iz srednje Bosne su malo manje. I to nije šovinizam ali djeca su kriva jer su takva. Dobra su kakvi smo svi mi zajedno. U prilogu je data pozornost jednoj budali i sad na osnovu njega mi izvlačimo zaključke o svima ostalim. I ja poznajem Bošnjake čija djeca još uvijek nisu prešla na zapadnu stranu, ali iz toga ne izvlačim zaključak da je netko šovinista ili da mrzi.
daddy-kool

#166 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by daddy-kool »

tandmand wrote: Sta neko hoce reci, da dijete koje nosi navijacki dres ne mozes etnicki odrediti? Na osnovu prvih 5-6 izgovorenih recenica se to isto moze odrediti, cesto.
Nisi dobro upratio, to se odmah prepoznaje po teksturi lica i boji kože, po kretanju, po majici.
spreca

#167 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by spreca »

tandmand wrote:
Hafis wrote: Nije mali puno izmislio ako cemo iskreno.
Nekako se prepoznajemo veoma lako..tesko da se omakne pogreska.....ne pitaj kako. Pogotovo zenske. Tako je i fertik.
Samo je mali to previse uprosti...u stvari nezgrapno se izrazio.
Svako onaj ko hoda i kontaktira razlice ljude, zna da u ovom ima dosta istine i da je to nasa realnost. Vidim odmah paljba na Hafisagu iz monoetnicke mahale, gdje se, je li rukovode onom "pricaj bosanski da te ceo svet razume". U tako tim etnicki podijeljenim sredinama, u svakodnevnim susretima se odmah aktiviraju mehanizmi prepoznavanja i razni senzori koji nekada djeluju nesvjesno. Sta neko hoce reci, da dijete koje nosi navijacki dres ne mozes etnicki odrediti? Na osnovu prvih 5-6 izgovorenih recenica se to isto moze odrediti, cesto. Razlozi zasto to neko radi su razliciti ali mnogi obicni ljudi koji gledaju svog posla, tako nastoje da izbjegnu mnoge tabu teme i nesporazume. Evo vidimo ovaj jedan malac mijenja imena, zavisno od sredine u kojoj se nalazi. Saam kaze da je razlog tome da eliminira svaku mogucu neugodnost. Nazalost, institucionalno smo podijeljeni i to se odrazava.
Cak i ideoloski nismo jednaki. Znam da u Starom gradu Mostara , Tito je glavni idol i svi simboli NOBa. Na zapadnoj strani je sasvim suprotno.
Ne mozemo zatvarati oci pred tim i zagovarati suzivot po svaku cijenu a kojeg vise nema ni u monoetnickim sredinama, pa niti u mnogim obiteljima.
Odavno mi zivimo jedni pored drugih i ne treba zatvarati oci pred tim. Neka niko nikoga ne ugrozava a grliti se ne moramo, jer to na silu ne ide.
Hafiz i i onaj mali, kako detektovali hrvate iz tuzle i posavce ili one iz prijedora i bananja luke?......niko ne govori da nema razlika u govoru ili dijalektu....ali po hodanju ili boji lica ......cisto sranje
spreca

#168 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by spreca »

Liska wrote:I vi ovoj djeci nešto zamjerite ili ih kritizirate. Da navedem neke riječi: tuzlaci i posavljaci su najnormalniji hrvati i slično, hercegovci su zatucani a Hrvati iz srednje Bosne su malo manje. I to nije šovinizam ali djeca su kriva jer su takva. Dobra su kakvi smo svi mi zajedno. U prilogu je data pozornost jednoj budali i sad na osnovu njega mi izvlačimo zaključke o svima ostalim. I ja poznajem Bošnjake čija djeca još uvijek nisu prešla na zapadnu stranu, ali iz toga ne izvlačim zaključak da je netko šovinista ili da mrzi.
Niko ne govori da su glupi...ima nas svakakvi............nego da su jako konzervativni po nekim pitanjima
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#169 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Truba »

tuzlanski hrvati su komunjare neznabošci :D koji drže statue tite po kućama pored sv. ante :D i ostalih svetaca i kukaju za vremenom druga tite a rade po njemačkoj i austriji :D ili firmama koje su ostale iza samoupravnog socijalizma

hrvati u hercegovini su izabrani narod :D i drže slike ante pavelića pored slika svetaca i ne kukaju za jugom:D a većina starijih kuka za NDH i sjeća se vremena tite sa negativnim osjećajima i to je naravno preneseno na mlade

iseljavaju se i jedni i drugi... obični ljudi sve teže i teže žive

imate jedinstvenu prigodu... pogotovo sociolozi, i ostali psiholozi da vidite kako socio, ekonomske, društvene i višenacionalne države u postkonfliktnim vremenima djeluju na mladež...naravno koja ne razmišlja svojim mozgom

za usporedbu hrvata u tuzli i mostaru moralo bi se jedno šire društveno povijesno ekonomsko istraživanje napraviti da bi se došlo do prihvatljivog objašnjenja
međutim činjenica je kako smo imali vakuum 45 godina i onda rat pogrešnu politiku podjele i sada imamo ono što imamo 20 godina poslije dejtona

kada pogledam na događaje u ukrajini i usporedim sa sadašnjom situacijom da se nisu ljudi opametili nakon rata i medijskih laži uvjeren sam da smo izbjegli sukobe 1992. oni bi se dogodili 2002 ili 2012. nebitno
jednostavno smo prokleti

ne bih se osvrtao na tuđe komentare s ovog topika... svi znamo otprilike što koji forumaš misli, klonovi su nebitni... a vlažne želje pojedinih da bh hrvati budu kao oni u istri ili međimurju su nemoguće u ovoj konstelaciji odnosa...
daddy-kool

#170 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by daddy-kool »

Liska wrote:I vi ovoj djeci nešto zamjerite ili ih kritizirate. Da navedem neke riječi: tuzlaci i posavljaci su najnormalniji hrvati i slično, hercegovci su zatucani a Hrvati iz srednje Bosne su malo manje. I to nije šovinizam ali djeca su kriva jer su takva. Dobra su kakvi smo svi mi zajedno. U prilogu je data pozornost jednoj budali i sad na osnovu njega mi izvlačimo zaključke o svima ostalim. I ja poznajem Bošnjake čija djeca još uvijek nisu prešla na zapadnu stranu, ali iz toga ne izvlačim zaključak da je netko šovinista ili da mrzi.
Djeca uopšte nisu glupa, problem koji osvetljavamo je ideologija separatizma i izolacionizma projekta HB koji se gura već 25 godina. A ta ideologija je poslije rata dodatno proizvela i održava etničku podjelu, rasističke ideje (kao što vidimo), ideje o ugroženosti čitavog naroda, šizofreni pojam da su nečija dijaspora, i da ne nabrajam dalje, pisano mnogo puta. Kontraproduktivno i samoporažavajuće.
spreca

#171 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by spreca »

daddy-kool wrote:
Djeca uopšte nisu glupa, problem koji osvetljavamo je ideologija separatizma i izolacionizma projekta HB koji se gura već 25 godina. A ta ideologija je poslije rata dodatno proizvela i održava etničku podjelu, rasističke ideje (kao što vidimo), ideje o ugroženosti čitavog naroda, šizofreni pojam da su nečija dijaspora, i da ne nabrajam dalje, pisano mnogo puta. Kontraproduktivno i samoporažavajuće.
Djecu,omladinu niko ne osudjeje niti bi trebao....oni samo uce od nas ....mada i na onom snimku djeca su nekako podijeljena iako dolaze iz jednog etnosa...neka su manje neka vise izolirana a stvar bise dala popraviti pozitivno samo ako politika bude htjela
klixo

#172 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by klixo »

Sta se cudite , pa jedan advokat morao je iseliti iz Neuma jer je bosnjaku prodao atraktivnu lokaciju.
Cifre su nudjene za njegovu glavu , taj advokat je zbog svoje sigurnosti bio primoran iseliti u HR.

Ljubuski i okolina, to je leglo fasizma.
bingov buraz

#173 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by bingov buraz »

area51 wrote:
bingov buraz wrote:
area51 wrote:Ja stvarno ne mogu da zamislim koliko moraš biti jadan da iz dana u da,iz mjeseca u mjesec iz godine u godinu "trčiš "nekom u "zagrljaj" i hoćeš da budeš sa njim u društvu a ovaj te ne može očima gledati i jasno ti stavlja do znanja da te ne želi :roll:
Mislis kao ti na ovom forumu?

:mrgreen:

u vezi teme
svako ima pravo da bude zaguljena seljacina i da se ne druzi sa ljudima druge nacije,vjere ili boje koze :mrgreen: ali nema pravo da drugom zabrani da ne bude zaguljena seljacina.
Zavisi od teme,tamo gdje procjenim da je tako nemam me.Nisam mazohista :wink:
Znaci priznajes da te ima na temama gdje mozes provocirati i podjebavati.
Pa dobro nije da nisam znao.

Tekstura je bitna,evo ja maloprije iz trgovine,za svaki slucaj sam onoj radnici opipao lice da vidim jel "nasa" malo me blijedo gledala al sto je sigurno sigurno je.
zrakomlat

#174 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by zrakomlat »

fortaleza wrote:
SaraFina wrote:
Što se tiče samog Mostara situacija nije toliko loša upravo zato što je bolja od ostatka države od većinom jednonacionalnih sredina pa tako od 90% države. Bezveze se potencira pitanje podjele jer je samo to pitanje podjela.
Što ti znači ovo uopće?
Pitanje Mostara se potencira iz čisto političkih razloga i upravo zbog toga se Mostar spominje kao grad slučaj. E sad što se kroz ovakve emisije to prenosi i na same međuljudske odnose to je nešto sasvim drugo. Mostar je jedan grad sa većinski dvije dominantne nacije i moramo živjeti zajedno koliko institucije "odobre". Želim reći da su kontakti između ljudi veći nego u 90% države (barem u mom krugu ljudi), pa i Sarajeva, a to prosječne Saralije ne vide. Zato Mostarci svih nacija ne vole kad Sarajlije vode priču o "stanju tamo dole".

Al na kraju se sve svede na širokoumnost i otvorenost ljudi, odnosno neki vid inteligencije pojedinca (jer sama zajednica to ne potiče) koji u ovakvim sredinama spozna da ne bi trebao dijeliti ljude prema imenu već po drugim kvalitetama.
:thumbup:
ultima_palabra

#175 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by ultima_palabra »

Black swan wrote:
hrvati u hercegovini su izabrani narod :D i drže slike ante pavelića pored slika svetaca i ne kukaju za jugom:D a većina starijih kuka za NDH i sjeća se vremena tite sa negativnim osjećajima i to je naravno preneseno na mlade
Prijeratni mostarski Hrvati nisu takvi, osim onih koji su prevrnuli ćurak zbog interesa :D
Post Reply