Pomirenje
- travnik
#151 Re: Pomirenje
Ništa od toga. Kod nas pomirenje znači da "oni" prihvate svu krivicu, saspu niz izvinjenja, padnu na koljena, osude svoj ološ, ograde se od istih itd. itd., a "moji" ništa. Kod nas nije moguće pomirenje jer se sve kod "onih" maksimizira, nadodaje,osuđuje, podcrtava itd, a kod "mojih" minimizira, tolerira, , negira, opravdava itd. I tako u krug....dakle, ishod je ovakav kakav je...život jednih pored drugih, a ne jednih sa drugima. Osim toga, nema niti neke velike (ako je uoće i ima) želje za normalizacijom odnosa, mirenjem i sličnim stvarima. Više-manje, a žalosno, svi su se već navikli na život na nakim "svojim" teritorijima, eksluzivnim, gdje slučajni ostatak "drugih" je ukras.
- Leo_alfa
#152 Re: Pomirenje
Tuga, a opet mislim da bi se odnosi mogli promijeniti ukoliko bi pokazali volje za tim. Ako nista makar pricu usmjeriti na temu pomirenja ne samo osudjivanja, pa bi se mozda nakon izvijesnog vremena moglo ocekivati nesto novo.travnik wrote:Ništa od toga. Kod nas pomirenje znači da "oni" prihvate svu krivicu, saspu niz izvinjenja, padnu na koljena, osude svoj ološ, ograde se od istih itd. itd., a "moji" ništa. Kod nas nije moguće pomirenje jer se sve kod "onih" maksimizira, nadodaje,osuđuje, podcrtava itd, a kod "mojih" minimizira, tolerira, , negira, opravdava itd. I tako u krug....dakle, ishod je ovakav kakav je...život jednih pored drugih, a ne jednih sa drugima. Osim toga, nema niti neke velike (ako je uoće i ima) želje za normalizacijom odnosa, mirenjem i sličnim stvarima. Više-manje, a žalosno, svi su se već navikli na život na nakim "svojim" teritorijima, eksluzivnim, gdje slučajni ostatak "drugih" je ukras.
- muha_sa
- Leo_alfa
#154 Re: Pomirenje
Veceras na BHT1 treca epizoda Perspektive u 19:35.
- Zokipfc
#155 Re: Pomirenje
Bezze mi je kad mladi ljudi pricaju o nekom pomirenju. Kakvo bolan pomirenje kad niste ni ratovali, sta se imate miriti
Ja do sada nijedan negativan komentar nisam dobio kad sam se u Sarajevu/Mostaru/Travniku itd. predstavio kao Zoran. Granice su u vasim glavama, granice su fiktivne.
- piupiu
#156 Re: Pomirenje
Svidja mi se.Zokipfc wrote:Kakvo bolan pomirenje kad niste ni ratovali, sta se imate miriti![]()
- zambaklija
#157 Re: Pomirenje
sve dok nam se po glavi vreti,turčin,balija,ujkan,latin,vlah,četnik ...ništa od toga a uz to nam se zemlja raspada a mi lažemo sebe i molimo se bogu u kojeg u stvarnosti uopšte i nevjerujemo i čekamo kakvu hediju ...u slijedećih 170 god.nema napretka 
- JBT
#158 Re: Pomirenje
Kada se biracko tijelo distancira od nacionalistickih politickih opcija tada ce doci do promjene politickih prioriteta koji za preduslov imaju suradnju u svim strukturama drustva, od ekonomije pa na dalje. U takvom ambijentu je neminovna promjena mjerila vrijednosti koja garantuje daljne napredovanje u svim segmentima drustva.
Prije rata su postojala mjerila vrijednosti koja nisu mozda bila najkvalitetnija u svijetu, ali itekako na vecem nivou nego mjerila vrijednosti koja imamo danas u drustvu. Bilo bi idealno da su prijeratna mjerila vrijednosti opstala u tolikom obimu kao tada jer onda ne bi bilo problema oko prvom preduslova navedenog u ovom komenataru tj. distanciranje birackog tijela od nacionalistickih retrogradnih opcija, ali rat je ucinio svoje i ta su mjerila vrijednosti danas zastupljena samo u tragovima i vecinom u sredinama sa zaista probosanskom i multikulturalnom tradicijom kao sto je Sarajevo.
Posto se, dakle, ne moze ocekivati promjena u raspolozenju birackog tijela na osnovu kvalitetnih mjerila vrijednosti, onda je jedini nacin da se ovako, propadanjem ekonomije i izgladnjivanjem i neimastinom, ljudi dovedu do tacke gdje ce poceti prioritirati ekonomski segment svog zivota ispred nacionalistickih poriva da bi se doslo do kvalitetnijeg standarda zivljenja svakog pojedinca tj. da bi se covjek u vecem procentu drustva poceo osjecati covjekom 21-og stoljeca u pravom smislu te rijeci.
Tada se mogu ocekivati potezi poput poteza Willy Brandt-a tj. izvinjenje i naklon zrtvama rata i politike iz posljednjeg nam rata i onda neka vrsta pomirenja i na tom privatnom nivou.
Prije rata su postojala mjerila vrijednosti koja nisu mozda bila najkvalitetnija u svijetu, ali itekako na vecem nivou nego mjerila vrijednosti koja imamo danas u drustvu. Bilo bi idealno da su prijeratna mjerila vrijednosti opstala u tolikom obimu kao tada jer onda ne bi bilo problema oko prvom preduslova navedenog u ovom komenataru tj. distanciranje birackog tijela od nacionalistickih retrogradnih opcija, ali rat je ucinio svoje i ta su mjerila vrijednosti danas zastupljena samo u tragovima i vecinom u sredinama sa zaista probosanskom i multikulturalnom tradicijom kao sto je Sarajevo.
Posto se, dakle, ne moze ocekivati promjena u raspolozenju birackog tijela na osnovu kvalitetnih mjerila vrijednosti, onda je jedini nacin da se ovako, propadanjem ekonomije i izgladnjivanjem i neimastinom, ljudi dovedu do tacke gdje ce poceti prioritirati ekonomski segment svog zivota ispred nacionalistickih poriva da bi se doslo do kvalitetnijeg standarda zivljenja svakog pojedinca tj. da bi se covjek u vecem procentu drustva poceo osjecati covjekom 21-og stoljeca u pravom smislu te rijeci.
Tada se mogu ocekivati potezi poput poteza Willy Brandt-a tj. izvinjenje i naklon zrtvama rata i politike iz posljednjeg nam rata i onda neka vrsta pomirenja i na tom privatnom nivou.
- and
#159 Re: Pomirenje
ok je to i ja, ne da nisam imao problema pri predstavljanju,već sam se jako ugodno osjećao i u srb i hr.Zokipfc wrote:Bezze mi je kad mladi ljudi pricaju o nekom pomirenju. Kakvo bolan pomirenje kad niste ni ratovali, sta se imate miritiJa do sada nijedan negativan komentar nisam dobio kad sam se u Sarajevu/Mostaru/Travniku itd. predstavio kao Zoran. Granice su u vasim glavama, granice su fiktivne.
ovi mladi nisu ratovali,ali nisu ni živjeli zajedno.od malih nogu se razdvajaju,ne idu u školu zajedno,ne odrastaju,a granice im je neko drugi postavio.
da bi se moglo razmišljati o nekakvom "pomirenju",trebali bi imati normalnu državu u kojoj bi se stvari posložile i u kojoj bi se stvarali uslovi za nekakav normalan život u budućnosti.nažalost,kod nas malo logike u svemu ima,pa se umjesto normalnih, stvaraju uslovi za neke buduće sukobe.
-
zippoo87
#160 Re: Pomirenje
mi ovdje opet gradimo kucu od krovaand wrote:ok je to i ja, ne da nisam imao problema pri predstavljanju,već sam se jako ugodno osjećao i u srb i hr.Zokipfc wrote:Bezze mi je kad mladi ljudi pricaju o nekom pomirenju. Kakvo bolan pomirenje kad niste ni ratovali, sta se imate miritiJa do sada nijedan negativan komentar nisam dobio kad sam se u Sarajevu/Mostaru/Travniku itd. predstavio kao Zoran. Granice su u vasim glavama, granice su fiktivne.
ovi mladi nisu ratovali,ali nisu ni živjeli zajedno.od malih nogu se razdvajaju,ne idu u školu zajedno,ne odrastaju,a granice im je neko drugi postavio.
da bi se moglo razmišljati o nekakvom "pomirenju",trebali bi imati normalnu državu u kojoj bi se stvari posložile i u kojoj bi se stvarali uslovi za nekakav normalan život u budućnosti.nažalost,kod nas malo logike u svemu ima,pa se umjesto normalnih, stvaraju uslovi za neke buduće sukobe.
da bi se stvari mijenjale,svaki pojedinac bi nekada treba razmisliti o sebi i postupcima i opcijama koje bira,podrzava itd
jer...politicari se biraju iz baza,sa terena a onda ti politicari manipulisu tim ljudima (glasacima,ne biracima) i vrte ih oko prstiju
jer ako se neko pred izbore proda za 30-50 KM,on je automatski pao i u ocima tog sto mu je platio i logicno je da se nece obazirati na njega ni u toku mandata,nego ce opet tik pred izbore,ponoviti ovo isto
znaci,da bi se izabrali dobri politicari,prvo ovi sto palamude po forumima,kafanama a ne glasaju...trebaju skontati koliko su jadni i glupi ,drugo svako treba sebe poceti cijeniti malo i prodavati se za lanc paket i kilu kocke,nego reci otvoreno sta hoce ikljucni dio,nauciti da se vrsi pritisak na politicare kada dobije mandat,tjerati ga da uraditi to,to i to...u interesu tih ljudi koji su ga birali
a kada dodju par normalnih politicara u klupe,kad adobiju mandate...onda mogu praviti i normalne i dobre zakone a ne kao ovi sto prave...sto je gori,to je bolji zakon
evo ja radim po terenu,budem u kontaktu sa ljudima,omladinom...meni muka dodje kada vidim koliko smo mi zatucani kao narod i kako niko ne misli,ne razmislja...i onda mi opet sve bude jasnije...a najgore mi je omladine,bez identitea,bez radnih navika i sposobnosti i ako njih gledam...u buducnosti mozemo samo gore ocekivati
ovo dijete nije samo krivo,mislim na Antu...on je bas produkt ovog BH ludila i nacionalnih potezanja...on jadnik i ne zna sta je zivot,sta su slobode,koje su bogatstvo kontakti sa drugim ljudima i prijateljstva...on je zatvoren u svoj tor i ovi iz tora ga konstantno hrane istom gadnom pricom i logicno je da ce on tako razmisljati...njega prvo truju u kuci,roditelji,pa onda dalje i drustvo u kojem boravi
-
zippoo87
#161 Re: Pomirenje
JBT wrote:Kada se biracko tijelo distancira od nacionalistickih politickih opcija tada ce doci do promjene politickih prioriteta koji za preduslov imaju suradnju u svim strukturama drustva, od ekonomije pa na dalje. U takvom ambijentu je neminovna promjena mjerila vrijednosti koja garantuje daljne napredovanje u svim segmentima drustva.
- Leo_alfa
#162 Re: Pomirenje
U iscekivanju trece epizode na njihovoj stranici, jedan vezan link za temu, ajd samo pozitiva ljudi 
http://www.slobodnaevropa.org/content/p ... 56543.html
http://www.slobodnaevropa.org/content/p ... 56543.html
- York Light 100`s
#164 Re: Pomirenje
Da li su židovi nakon 2. svjetskog rata bili u ovakvoj poziciji? Da li su Njemci i židovi bili prepušteni svojoj sudbini pa da je neko rekao da i židovi nekada moraju napraviti prvi korak jer ne smiju imati komplekse da će im se Njemci smijati da su slabi. Poslije 2. svjetskog rata je linija bila jasno podvučena. Znalo je se ko su good guys a ko su bad guys, ovdje je svako dobio pravo da sebe smatra pozitivcem. U Njemačkoj da neki političar ili poznata zvjezda negira genocid bili bi odmah smjenjeni. U nas može na televiziji republike šumske izaži balo od 15 godina i negirati genocid i ništa se ne bi desilo.travnik wrote:Ništa od toga. Kod nas pomirenje znači da "oni" prihvate svu krivicu, saspu niz izvinjenja, padnu na koljena, osude svoj ološ, ograde se od istih itd. itd., a "moji" ništa. Kod nas nije moguće pomirenje jer se sve kod "onih" maksimizira, nadodaje,osuđuje, podcrtava itd, a kod "mojih" minimizira, tolerira, , negira, opravdava itd. I tako u krug....dakle, ishod je ovakav kakav je...život jednih pored drugih, a ne jednih sa drugima. Osim toga, nema niti neke velike (ako je uoće i ima) želje za normalizacijom odnosa, mirenjem i sličnim stvarima. Više-manje, a žalosno, svi su se već navikli na život na nakim "svojim" teritorijima, eksluzivnim, gdje slučajni ostatak "drugih" je ukras.
Zašto bi ja u ime svog naroda koji je bio žrtva agresije, etničkog čišćenja i genocida trebao da prvi pružim ruku i izvinem se. Time pljujem sve žrtve ovog rata
- Leo_alfa
#165 Re: Pomirenje
Tesla10 wrote:Izašla je i treća epizoda.
http://www.slobodnaevropa.org/media/vid ... 61554.html
"Uklopio sam se"-Ante,
- Putnik ali stvarno
#166 Re: Pomirenje
Nema nista od pomirenja kada se nista ne desava.
Kada se nista ne desava ljudi misle o proslosti, jer je sadasnjost prazna.
Kada pocne nesto novo da se desava, pozitivno, sto ce mobilisati ljude, svi ce ici za tim, jer danas malo ko ima sta da ga trgne.
Nece se pomiriti ali ce krenuti za zajednickom dobrom stvari i polako pomerati lose price u drugi plan.
To vazi za sve ex yu drzave.
I u Crnoj Gori tesko ce se pomiriti bjelasi i zelenasi, jer sem Mila niceg nema tamo novog od valjda 87 ili 88, evo 27 godina ?!
Kada pocne nesto novo da se desava, pozitivno, sto ce mobilisati ljude, svi ce ici za tim, jer danas malo ko ima sta da ga trgne.
Nece se pomiriti ali ce krenuti za zajednickom dobrom stvari i polako pomerati lose price u drugi plan.
I u Crnoj Gori tesko ce se pomiriti bjelasi i zelenasi, jer sem Mila niceg nema tamo novog od valjda 87 ili 88, evo 27 godina ?!
- and
#167 Re: Pomirenje
dobro to u crnoj gori,čuj 27 godina.Putnik ali stvarno wrote:Nema nista od pomirenja kada se nista ne desava.
kod nas su počeli rješavati neke stvari od prije 500 godina
- Putnik ali stvarno
#168 Re: Pomirenje
and wrote:dobro to u crnoj gori,čuj 27 godina.Putnik ali stvarno wrote:Nema nista od pomirenja kada se nista ne desava.
kod nas su počeli rješavati neke stvari od prije 500 godina
PS cuj poceli, ja se nadao da je to raspravljeno - t a c k a
sad nesto novo
- Leo_alfa
- Leo_alfa
#170 Re: Pomirenje
Nova epizoda Perspektive, jeste da je tema druga (polozaj zene u drustvu), ali kako sam stavljao linkove do sad sto da ne nastavim...
http://www.slobodnaevropa.org/media/vid ... 87151.html
http://www.slobodnaevropa.org/media/vid ... 87151.html
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#171 Re: Pomirenje
vidi ovog "pomiritelja"
Colt Peacemaker

Colt Peacemaker

-
almir90
#172 Re: Pomirenje
Ma kakvo crno pomirenje, sa kim? Sa osobama koje negiraju naše postojanje i dan danas, gdje nas i dalje zovu mulimanima (malim slovima), kao da mi nismo Bošnjaci i konstutitivan narod, ujedno i najbrojniji narod u BiH. Aj' zdravo! Već pisano hiljadu puta, kad nas prestanu negirati kao narod i naciju, i priznaju šta su uradili u ratu, može se pričati o nekoj budućnosti.
-
almir90
#173 Re: Pomirenje
p206 wrote:ja ne halalim i puno manje stvari, a ne 4 godine djetinjstva i najljepših dana provedenih u podrumu
ko ih jebe