Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li ste za to da je obavezno naznačiti da li neka hrana sadrži svinjetinu ili svinjske proizvode?

Da
144
76%
Ne
45
24%

Total votes: 189

O'zone
Globalni moderator

#151 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by O'zone »

JohnnyS wrote:Kakvo isto tkivo ko čovjek, šta vam je. Gdje je taj dokaz kojim je dokazano (a da nije iz neke "svete" knjige)?

Prvi text na gugletu
PARIZ - Naučnici koji se bave istraživanjem gena životinja otkrili su nove sličnosti između čovjeka i svinje.

Direktor odjeljenja za animalnu genetiku pri institutu poljoprivrednog istraživanja (INRA) David Milan izjavio je da je napravljena do sada najopširnija genetska karta svinje, te da su nakon 10 godina međunarodne saradnje utvrđene njene nove sličnosti s ljudima.

Naučnici su genetsku kartu domaće svinje uporedili s genetskim kartama 10 različitih vrsta divlje svinje, čovjeka, miša, konja i krave. Ovim istraživanjem utvrđeno je da domaće i divlje svinje posjeduju neke osobine slične ljudskom biću, te da su anatomski i fiziološki slične ljudima.

Istraživači su ustanovili da domaće i divlje svinje imaju puno zajedničkih osobina sa ljudima - umeju da se prilagode, zaposedaju teritoriju i često uništavaju sopstveno stanište; lako se pripitomljuju, ali se isto tako lako vraćaju divljem načinu života čim to uslovi dozvoljavaju.

Svinje su, takođe, anatomski i fiziološki slične ljudima i već su korišćene u lečenju ljudi - u kardiovaskularnoj hirurgiji (aortne valvule), proizvodnji heparina (antikoagulans). Zbog te bliskosti, svinje predstavljaju savršene kandidate za presađivanje organa.

Naučnici su utvrdili i da je kod svinja prisutan jedan broj genetskih mutacija koje su povezane sa bolestima kod ljudi poput gojaznosti, dijabetesa, Parkinsonove bolesti i Alchajmera.

Svinje bi, s toga, mogle da posluže kao "model" za proučavanje tih bolesti i njihovo lečenje, objasnio je jedan od istraživača, Alan Arčibald sa Univerziteta u Edinburgu.

Proučavanje gena koji određuju osobine svojstvene svinjama omogućava naučnicima da shvate okolnosti pod kojima je čovek primitomio ove životinje.

Jedan od razloga ovog "zbližavanja", ističu naučnici, mogao bi da bude i to što su svinje u stanju da pojedu i ono što je ljudima gadno.

Jer, iako ima veći broj olfaktivnih gena (1.301) od čoveka i drugih sisara, zahvaljujući kojima ima odlično čulo mirisa, svinja nema razvijeno čulo ukusa.

Svinja, tako, može da proždere izuzetno slanu hranu ili hranu koju ljudi smatraju odvratnom.

Preci domaće svinje pojavili su se na jugoistoku Azije između 5,3 i 3,5 miliona godina p.n.e. i postepeno su migrirali ka Evropi.
spreca

#152 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by spreca »

radostan dan wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
JohnnyS wrote:Ništa ne smrdi ko janjetina i srodno meso, ne znam kako vi to volite :mrgreen:

ni ja janjetinu nesto ne volim
pa šta voliš bog te nesmeo?
:lol: :lol: :lol: :lol:
O'zone
Globalni moderator

#153 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by O'zone »

Pa evo da idemo u krajnost :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ugledni američki genetičar Eugene McCarthy tvrdi da je ljudska vrsta nastala kao hibridni potomak muške svinje i ženske čimpanze! :lol: :lol: :lol: :lol:
McCarthy, koji je jedan od vodećih stručnjaka u polju hibridizacije životinja, kaže kako ljudi imaju dosta sličnosti sa čimpanzama ali da imaju dosta karakteristika koje nema niti jedan drugi primat. Zbog toga smatra da su te značajke nastale kao rezultat hibridnog potomka u davnoj povijesti evolucije čovjeka. Smatra da je druga životinja koja se parila sa čimpanzom upravo svinja jer ima dosta sličnosti s ljudskim organizmom.

U članku koji je objavljen na portalu Macroevolution.net, on objašnjava da znanstvenici pretpostavljaju da su čimpanze najbliži živući evolucijski srodnici ljudima, ali da unatoč brojnim genetskim sličnostima, ljudi i čimpanze imaju veliki broj razlika u anatomskim karakteristikama.

McCarthy navodi kako koža bez dlaka, masno tkivo, svijetle oči, izbačeni nosovi i podignute trepavice definitivno potiču od svinje. Također, naveo je sličnost u strukturi kože i organa.

"Tkivo svinjske kože i srčani zalisci se koriste u medicini zbog njihove sličnosti i kompatibilnosti s ljudskom vrstom", podsjetio je McCarthy.

Ovaj znanstvenik pretpostavlja da je izvorna čimpanza-svinja živjela sa čimpanzama i parila se s njima, te da je iz generacije u generaciju sve više ličila na čimpanzu a manje na svinju.

Njegova teorija naišla je na niz negativnih i suprotnih komentara drugih stručnjaka, no unatoč tome on je svoj rad odlučio objaviti u online izdanju.
dječak sa šibicama

#154 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by dječak sa šibicama »

PARIZ - Naučnici koji se bave istraživanjem gena životinja otkrili su nove sličnosti između čovjeka i svinje.
slicno i isto nije... isto.

Nema potrebe izmisljati, efekta radi.
salik79

#155 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by salik79 »

Ako je ko citao knjigu "Medicus", primjetio je da je Ibn Sina (Avicena), na casovima anatomije, sa svojim studentima vrsio seciranja svinja umjesto ljudi, posto je u to vrijeme ljudsko tijelo bilo "nepovredivo" i nije se smjelo koristiti u te svrhe. Ibn Sina je, izmedju ostalog, bio i hafiz Kur'ana ;-)
O'zone
Globalni moderator

#156 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by O'zone »

dječak sa šibicama wrote:

A jbg-a koža nam paše

http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/tesko- ... -koza.html

Koliko vidjoh bubrezi, pluća, srčani zalisci koliko znam i crijeva elem osim što je uksnu još je i korisno :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
salik79

#157 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by salik79 »

dječak sa šibicama wrote:

Pa ne bi bili pretvoreni u svinje i majmune da je bas 100% isto, ne bi bilo svrhe - opet bi bili ljudi :-D
JohnnyS

#158 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by JohnnyS »

Upravo, slično i isto su dva različita pojma. Inače, koriste se i kravlji zalisci u kardiokirurgiji, pa je BigMac halal...

Za transplataciju svinjske jetre čovjeku moram priznat da nisam čuo iako sam preko desetljeća u medicini...
salik79

#159 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by salik79 »

JohnnyS wrote:Upravo, slično i isto su dva različita pojma. Inače, koriste se i kravlji zalisci u kardiokirurgiji, pa je BigMac halal...

Za transplataciju svinjske jetre čovjeku moram priznat da nisam čuo iako sam preko desetljeća u medicini...

Dje ti zivis?! :D Evo clanak, iz 1999, Berliener Zeitunga:
Charité-Ärzte retten Patienten mit Hilfe einer Schweineleber das Leben
http://www.berliner-zeitung.de/archiv/3 ... 90784.html
Mislim da nije potrebno prevoditi :)
dječak sa šibicama

#160 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by dječak sa šibicama »

Pa u kardiokirurgiji se koristi i kravlji bioloski zalistak, jednako kao i svinjski. Kakve to veze ima.
kosava

#161 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by kosava »

JohnnyS wrote:Upravo, slično i isto su dva različita pojma. Inače, koriste se i kravlji zalisci u kardiokirurgiji, pa je BigMac halal...

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11118093
salik79

#162 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by salik79 »

dječak sa šibicama wrote:Pa u kardiokirurgiji se koristi i kravlji bioloski zalistak, jednako kao i svinjski. Kakve to veze ima.
Procitaj koje su sve slicnosti ljudskog i svinjskog organizma, pa ces uvidjeti da niti jedan papkar nije ni blizu po toj slicnosti. Sam si napisao "PERSONA non grata" :D
JohnnyS

#163 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by JohnnyS »

ECLP nije transplatacija. Dakle od dokaza imamo samo Avicenine obdukcije svinjskih leševa. OK, pošteno, bolje i to nego ajeti ili izvaci iz Biblije.
Cherry-Cherry

#164 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by Cherry-Cherry »

O'zone wrote: Koliko vidjoh bubrezi, pluća, srčani zalisci koliko znam i crijeva elem osim što je uksnu još je i korisno :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:mrgreen:
Meni je na rang listi teletina broj 1, a drugo mjesto ravnopravno dijele janjetina i svinjetina. :)
salik79

#165 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by salik79 »

JohnnyS wrote:ECLP nije transplatacija. Dakle od dokaza imamo samo Avicenine obdukcije svinjskih leševa. OK, pošteno, bolje i to nego ajeti ili izvaci iz Biblije.

To je bilo jos davne 1999, trazi dalje, ako ti je mrsko - reci - zacas cu izguglati :D
radostan dan

#166 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by radostan dan »

o jbt, odoste u kliniku švarcvald...vratite se na temu.
Cherry-Cherry

#167 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by Cherry-Cherry »

Još ćeš ispasti ljudožder, ako jedeš svinjetinu :zoka:
Eborg

#168 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by Eborg »

Mislim da odosmo daleko, daleko od teme.
Matzan

#169 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by Matzan »

Nije mi jasno zašto neko ulazi u razloge zbog čega neko ne jede svinjetinu?!
Na nekoliko tema se provlače teze kako eto neko ko pije ili se kladi "licemjeran" je jer ne jede svinjetinu.

Ma boli te briga u šta ja vjerujem, hoću li popiti pivo ili ne... nije tvoje da se baviš istraživanjem mog privatnog života.
Jednostavno neću nešto da konzumiram i tačka.
Sad ispade da se neko treba pravdati ili stidjeti što nešto ne želi da konzumira. :-)

Red je u normalnim zemljama jasno istaći sastav svakog prehrambenog proizvoda, pa nek ljudi čitaju i kupuju.
I tu je kraj cijele priče.
O'zone
Globalni moderator

#170 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by O'zone »

Cherry-Cherry wrote:Još ćeš ispasti ljudožder, ako jedeš svinjetinu :zoka:
E to! To je rijec koja se traži :mrgreen:
insomnia78

#171 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by insomnia78 »

Matzan wrote:Nije mi jasno zašto neko ulazi u razloge zbog čega neko ne jede svinjetinu?!
Na nekoliko tema se provlače teze kako eto neko ko pije ili se kladi "licemjeran" je jer ne jede svinjetinu.

Ma boli te briga u šta ja vjerujem, hoću li popiti pivo ili ne... nije tvoje da se baviš istraživanjem mog privatnog života.
Sad ispade da se neko treba pravdati ili stidjeti što nešto ne želi da konzumira. :-)

Red je u normalnim zemljama jasno istaći sastav svakog prehrambenog proizvoda, pa nek ljudi čitaju i kupuju.
Pa i kod nas je jasno istaknut sastav
Ne pise ni vani na svemu, npr u restoranima, pekarama i sl svaki sastojak
Zato pitas, naglasis i cao
Matzan

#172 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by Matzan »

insomnia78 wrote:
Matzan wrote:Nije mi jasno zašto neko ulazi u razloge zbog čega neko ne jede svinjetinu?!

Pa i kod nas je jasno istaknut sastav
Ne pise ni vani na svemu, npr u restoranima, pekarama i sl svaki sastojak
Zato pitas, naglasis i cao

Naravno. Ali ne treba, kao u nekim kobajagicivilizovanim zemljama praviti dramu oko toga.
A vjeruj mi da sam bio u situacijama u BiH i nekoliko EU zemalja gdje baš nisu imali razumijevanja za nečije drugačije navike.
tataćusak

#173 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by tataćusak »

Ovi koju postavljaju pitanje zašto smeta svinjetina imaju isto razmišljanje ko i oni koji su u RS napali @eborgovog prijatelja. Što Vas boli neka stvar što neko neće da jede svinjetinu :-)
Capsicum

#174 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by Capsicum »

Apsolutno sam za to da se uvedu standardizovane, obavezne oznake za odredjene sastojke, odnosno odsustvo istih iz hrane. U danasnje vrijeme mnogi ljudi ne zele iz raznih razloga konzumirati odredjene vrste hrane i to je potpuno legitimno i proizvodjaci hrane bi to i sami morali prepoznati, drzava je ta koja bi samo morala da uredi ovo pitanje.

Volio bih da drzava odredi standardizovane i obavezne oznake za hranu:
- ne sadrzi sastojke zivotinjskog porijekla
- pogodno za vegetarijance
- pogodno za vegane
- ne sadrzi GMO
- halal
- kosher
- sadrzi potencijalne alergene (za najcesce alergene tipa kikiriki, orasasti plodovi i sl).

Oni koji pisu da postoji sastav napisan na svakom proizvodu nisu u pravu. To su vrlo cesto jako sitna slova, gotovo necitljiva, a i kad su dovoljno velika, cesto bez upotrebe interneta ne mozete saznati kakvo je porijeklo nekih aditiva (nekad cak ni tada ne mozete biti sigurni). Nekoliko krupnijih ikonica bi rijesilo ovaj problem za sva vremena, kupcima koji drze do ovoga bi znacajno olaksalo kupovinu, a proizvodjacima ne bi predstavljalo neki veliki trosak.
Dobrinja80

#175 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup

Post by Dobrinja80 »

Ljakan wrote:Opste poznato je da se po rs-u 99% koristi mast u pekarama i ostalim mjestima gdje se sprema hrana.Narucis piletinu dobices je ali na masti.Zato bolje ko ne jede krmka neka ne rizikuje a to sta bi trebalo zakonski opet su oni kompetentni a ne mi.Njihova republika njihovi zakoni.

Mast je duplo ili više skuplja od ulja, a pekari imaju isti cilj što manje uložiti i što skuplje prodati.
tako da to tvoja tvrdnja nije tačna.
Post Reply