da nije ovih organizama oko nas davno bismo krepali, jer te sitnice nas i stite i habaju, navikli smo na njih,Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pretjerana higijena može imati negativne efekte. Kada bi čovjek živio u sterilnom okruženju jednostavno bi umro. Rađena je studija gdje su miševe uzgajali u 100% sterilnom okruženju i rezultat je bio odrasle nepomične jedinke nalik na biljke. Cijela naša evolucija je produkt između ostalog bakterija i virusa. Da nije njih vjerovatno danas ne bi bili to što jesmo.sema911s wrote:beter gdje nauci te gluposti da svakodnevno kupanje unistava kozu, samanjuje imunitet,. koji se to dio koze sam cisti, ako mislis da znoj cisti kozu tesko, jer znoj je tu da hladi tijelo, a neugodan miris se stvara jer organizmi koji zive na nama kake to sto pojedu iz znoja i kako da ta kaka spadne ako se ne okupas,.
Redovna higijena je pola zdravlja ali pretjerana higijena također može biti štetna. Lično perem kosu svaki teći/četvrti dan. Tuširanje svaki dan ujutro ali ostanem savršeno živ i zdrav ako preskočim jedan dan u sedmici a ne istuširam se. Dok sam bio u tim nekim godinama 17-18 godina prao sam kosu doslovno svaki dan bez obzira kakvo vrijeme vani bilo ljeto/zima. Sada u tim nekim zrelim godinama ne pada mi na pamet da to isto radim jer jednostavno nema ni subjektivne niti objektivne potrebe za prenjem kose svaki dan, 365 dana u godini.
meni nesto san nece na oci ako se ne okupam, valjda tako navikao,