kamberovica polje wrote:Nogatrans wrote:
Ne izvrci ono sto nisam rekao papak jedan. Po islamskom ucenju niko ko ne izgovori Sehadet ili kratko i jasno onaj ko nije Musliman nece uci u Dzennet. A naravno bice i Muslimana koji ce goriti u vatri.To Allaha odlucuje kome i koliko.
Jedna stvar me zanima. Ima par onih barbarskih plemena u prašumama koja još nisu ostvarila kontakta s civilizacijom a boga mi ni s Islamom, hoće oni goriti u vatri?
Sto se tice takvih plemena koji nikad nisu culi nista o Islamu ja koliko znam oni ce imati jedan test na ahiretu.
U slučaju da do nekih osoba ipak nije doprla Objava, dat će im se šansa na Ahiretu.
Imam Ahmed u svojoj zbirci prenosi hadis da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve
sellem, rekao: «Četiri će se osobe pravdati na Sudnjem danu: Gluh čovjek koji ništa
nije čuo, lud čovjek, oronuo starac i čovjek koji je umro u periodu između dva
poslanika. Onaj koji je bio gluh, reći će: ’Moj Gospodaru, kad je islam došao, ja ništa
nisam čuo’. Luda osoba će reći: ’Moj Gospodaru, kad se islam pojavio, djeca su na
mene izmet bacala’. Oronula stara osoba će reći: ’Moj Gospodaru, kad je islam
došao, ja ništa nisam razumio’. Onaj koji je umro u periodu između dolaska dvojice
poslanika, reći će: ’Moj Gospodaru, nije mi došao Tvoj Poslanik’. On će uzeti od njih
obećanje da će Mu pokorni biti, pa će im narediti da uđu u vatru. Tako mi Onoga u
Čijoj je ruci duša Muhammedova, kad bi ušli u nju, bila bi im hladna i spasonosna».
Ahmed ibn-Hanbel: .Musned..
Upravo će ovaj ispit biti dodatni ispit za četiri spomenute grupe ljudi. Ako su istinski
vjernici, ući će u vatru bez pogovora. Ako poslušaju Allaha, znak je da su vjernici.
Ako Ga ne poslušaju, znak je da se radi o nevjernicima. A Allah najbolje zna.