Evropa jedva ceka ekonomske azilante
Zadnja posta Orasje ili?
- muha_sa
#151 Re: Zadnja posta Orasje ili?
razumijem nezadovoljstvo, razumijem i proteste i sve sto s tim ide, al nikako ne mogu razumjet neobavjestenost ovih sto ko odose da napuste BiH
jos kontaju s licnom granicu prec--da bog mili sacuva,
-
jefferson
#152 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Mene samo interesuje kada bi hipoteticki vlada ili ko zna pokrenuo proizvodnju, ko bi kupio te proizvode? Trziste?
Zao mi je ljudi, ostali su u proslom vremenu kada je drzava cepila rupe zapadnim kreditima i novcem uspjesnih firmi.
Vi koji govorite da su radnici krivi, mozda jesu dijelom, ali prvenstveno je kriva politika jer je obecavala, kupovala socijalni mir. Kod nas niti jedan politicar nije izasao i rekao istinu ne ovim ljudima, nego hiljadama sirom drzave da je doslo neko drugo vrijeme.
Ovo isto govori koliko je lako manipulirati nasim prosjecnim covjekom, i onda se pitamo sto su na vlasti ovi jahaci apokalipse vec 22 godine.
Zao mi je ljudi, ostali su u proslom vremenu kada je drzava cepila rupe zapadnim kreditima i novcem uspjesnih firmi.
Vi koji govorite da su radnici krivi, mozda jesu dijelom, ali prvenstveno je kriva politika jer je obecavala, kupovala socijalni mir. Kod nas niti jedan politicar nije izasao i rekao istinu ne ovim ljudima, nego hiljadama sirom drzave da je doslo neko drugo vrijeme.
Ovo isto govori koliko je lako manipulirati nasim prosjecnim covjekom, i onda se pitamo sto su na vlasti ovi jahaci apokalipse vec 22 godine.
- SkyLimit
#153 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Svaki put se radi o toj jednokratnoj pomoći od 400 maraka, to je ono što radnici žele, i to je ono što im ovi neće da daju. Mislim ne znam što i jedna i druga strana uvijek priča o drugim, većim stvarima, kakve revizije, kakvo vezivanje staža, kad se uvijek radi o toj jednokratnoj pomoći.
-
Officer Crabtree
#154 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Agron P wrote: Ponavljam, ne zelim da moj doprinos putem poreza ovoj drzavi i drustvu ide ovim neradnicima bez mrvice dostojanstva i ponosa. Lahko je prositi kad nemas obraza!
dobro je, možeš spavat, ionako sve što doprinosiš ide pravim radnicima sa dostojanstvom i ponosom, obrazom i koji ne prose...
pravi si sin nacije
- Cherry-Cherry
#155 Re: Zadnja posta Orasje ili?
To ni meni nije jasno. Zar je prosječan čovjek iz Bosne tako neobrazovan i neinformisan?muha_sa wrote:razumijem nezadovoljstvo, razumijem i proteste i sve sto s tim ide, al nikako ne mogu razumjet neobavjestenost ovih sto ko odose da napuste BiH![]()
Evropa jedva ceka ekonomske azilantejos kontaju s licnom granicu prec--da bog mili sacuva,
-
palermo
#156 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Ma koja neobaviještenost, pa sad da kažu, evo vam možete na zapad, dobit će te azilantski smještaj, 80 % bi reklo, pa nismo ozbiljno mislili.....stvarno kojim umovima( sindikalnim, političkim) padaju na pamet ovakve manipulatorske ideje.......muha_sa wrote:razumijem nezadovoljstvo, razumijem i proteste i sve sto s tim ide, al nikako ne mogu razumjet neobavjestenost ovih sto ko odose da napuste BiH![]()
Evropa jedva ceka ekonomske azilantejos kontaju s licnom granicu prec--da bog mili sacuva,
Na stranu solidarnost, svijest da je ljudima teško,ali ja zaista en vidim čije simpatije oni mogu ovime dobiti, i šta mogu uraditi......dobro, vjerovatno mogu dobiti 400 KM ali vrijedi li to svega ovoga......
Last edited by palermo on 25/12/2014 19:56, edited 1 time in total.
-
palermo
- avetinja
#158 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Eto, Hrvatska i druge zemlje ne znaju šta će od svoje bijede i jedva čekaju da sebi na kosti navale našu. Ovo je totalno nerealno što oni rade. Gdje će kada prijeđu granicu? U Hrvatsku? I šta misle da će im tamo dati stan, posao, ako ne posao onda socijalu od koje će živjeti i to je to. Neće oni nigdje stići, nego će se morati vratiti u BiH. Ja nisam bio za ono paljenje, ali ako smo već uradili takav belaj, onda smo trebali ići do kraja i nastaviti mirne proteste. Ali ne, sutra dan, brojka upola manja. Nema ništa od tih 7000, kada izađe 20 000 na ulice, onda možemo razgovarati o protestima.
- Maverick78
#159 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Žao mi je tih ljudi, sad sam čitao o ovome što se dešava, ali zaista nije rješenje da idu preko granice ovako kako oni to rade. Ne vjerujem ni da će uspjeti da uđu u HR, jer granična policija ima pravo da vrati onog za kog osnovano sumnja da može postati ilegalni imigrant u zemljama EU. Znači pojedinca koji im je sumnjiv, pa još ako nema novca, a nikog tamo gdje ide da makar garantuje za njega. Oni idu u ogromnoj grupi, bez novca, a mnogi i bez pasoša...Tako da, bezveze će doći do granice i vratiti se, a usput se napatiti i vratiti nazad očajniji nego što su krenuli. Ove iz vlasti zaboli patka svakako.
- Cherry-Cherry
#160 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Hoće preko granice, a nisu ni osnovne stvari ponjeli sa sobom. Dat će im negdje garderobu, četkicu za zube, šampon... stan, hranu i zdravstvenu zaštitu.
I svaki mjesec novac, naravno. I državljanstvo.
- shibonja
#161 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Ljudi posteno radili a varali ih da im se uplacuje staz,ljudi traze ono sto im pripada,kad moze Kaplan zivjet u svom stanu u Sarajevu i uzet skoro 30 000 km za nekakve naknade ,lazi o odvojenom zivotu i putovanjima..,mogu i ovi prevareni radnici traziti svoja prava...uhljebljeni to nikada nece razumjeti...Agron P wrote:Ako ovi dobiju jednokratnu pomoc to ce biti jedna velika nepravda prema hiljadama nezaposlenih koji traze posao iz dana u dan i svima onima koji rade da bi prezivjeli.n
Ispada da je bolje prositi i moliti nego raditi.
Ponavljam, ne zelim da moj doprinos putem poreza ovoj drzavi i drustvu ide ovim neradnicima bez mrvice dostojanstva i ponosa. Lahko je prositi kad nemas obraza!
- shibonja
#162 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Maverick78 wrote:Žao mi je tih ljudi, sad sam čitao o ovome što se dešava, ali zaista nije rješenje da idu preko granice ovako kako oni to rade. Ne vjerujem ni da će uspjeti da uđu u HR, jer granična policija ima pravo da vrati onog za kog osnovano sumnja da može postati ilegalni imigrant u zemljama EU. Znači pojedinca koji im je sumnjiv, pa još ako nema novca, a nikog tamo gdje ide da makar garantuje za njega. Oni idu u ogromnoj grupi, bez novca, a mnogi i bez pasoša...Tako da, bezveze će doći do granice i vratiti se, a usput se napatiti i vratiti nazad očajniji nego što su krenuli. Ove iz vlasti zaboli patka svakako.
Nije im nikad ni bio cilj Hrvatska ili nesto dalje,jednostavno ljudi pokusavaju da skrenu paznju na probleme koji su ih snasli...
- Cherry-Cherry
#163 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Kako su ih mogli varati, da im se uplaćuje staž? Pa odeš da ovjeriš knjižicu i vidiš, da ti se ne uplaćuje zdravstveno, dakle ni staž se ne uplaćuje.
-
dudlov
#164 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Boli nekog kurac, pogotovo krmad na vlasti, za njihove probleme. ja sam bio u finansijskim problemima ishibonja wrote:Maverick78 wrote:Žao mi je tih ljudi, sad sam čitao o ovome što se dešava, ali zaista nije rješenje da idu preko granice ovako kako oni to rade. Ne vjerujem ni da će uspjeti da uđu u HR, jer granična policija ima pravo da vrati onog za kog osnovano sumnja da može postati ilegalni imigrant u zemljama EU. Znači pojedinca koji im je sumnjiv, pa još ako nema novca, a nikog tamo gdje ide da makar garantuje za njega. Oni idu u ogromnoj grupi, bez novca, a mnogi i bez pasoša...Tako da, bezveze će doći do granice i vratiti se, a usput se napatiti i vratiti nazad očajniji nego što su krenuli. Ove iz vlasti zaboli patka svakako.
Nije im nikad ni bio cilj Hrvatska ili nesto dalje,jednostavno ljudi pokusavaju da skrenu paznju na probleme koji su ih snasli...
- shibonja
#165 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Ti ko s marsa, pa obecanja,bice ,bice,vi samo radite ,evo u ponedeljak se uplacuje,bice bice..Cherry-Cherry wrote:Kako su ih mogli varati, da im se uplaćuje staž? Pa odeš da ovjeriš knjižicu i vidiš, da ti se ne uplaćuje zdravstveno, dakle ni staž se ne uplaćuje.
- shibonja
#166 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Poznato je svima da vlast ne brine za svoje podanike ,ali oni moraju iskazati svoje nezadovoljstvo,da ne polude,pa nece sjedit kod kuce i gledat odakle je vedro!dudlov wrote:Boli nekog kurac, pogotovo krmad na vlasti, za njihove probleme. ja sam bio u finansijskim problemima ishibonja wrote:Maverick78 wrote:Žao mi je tih ljudi, sad sam čitao o ovome što se dešava, ali zaista nije rješenje da idu preko granice ovako kako oni to rade. Ne vjerujem ni da će uspjeti da uđu u HR, jer granična policija ima pravo da vrati onog za kog osnovano sumnja da može postati ilegalni imigrant u zemljama EU. Znači pojedinca koji im je sumnjiv, pa još ako nema novca, a nikog tamo gdje ide da makar garantuje za njega. Oni idu u ogromnoj grupi, bez novca, a mnogi i bez pasoša...Tako da, bezveze će doći do granice i vratiti se, a usput se napatiti i vratiti nazad očajniji nego što su krenuli. Ove iz vlasti zaboli patka svakako.
Inace,99% nas ima finansijske probleme,neko nema para neko nezna kud ce sa njima...
- Cherry-Cherry
#167 Re: Zadnja posta Orasje ili?
E baš to hoću da napišem. Može se varati nekoliko mjeseci.PreLetach wrote:I sta kazes 8 godina ih tako varajushibonja wrote:Ti ko s marsa, pa obecanja,bice ,bice,vi samo radite ,evo u ponedeljak se uplacuje,bice bice..Cherry-Cherry wrote:Kako su ih mogli varati, da im se uplaćuje staž? Pa odeš da ovjeriš knjižicu i vidiš, da ti se ne uplaćuje zdravstveno, dakle ni staž se ne uplaćuje.![]()
Što su čekali 8 godina?
- Platformas
#168 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Pa jasno je da njima nije cilj da odu, znaju da ne mogu nigdje, svjesni su toga. Jednostavno žele skrenuti pažnju na svoje probleme, vidljivo je da su izgubili kompas, ne znaju više kako da se bore. Radnici Dite i Konjuha i nemaju tu nekog osnova da traze nesto, nisu državni ali radnici Aide itekako imaju. Pa ako se mozes zaduzit za nehljebare poput drzavnih slutbenika, namjestenika ili koga sve već ne pa zaduzi se i za ove ljude koji ne traze platu od milju nego 300-400 KM. Uvezi im staz, zatvori firmu i to je to. I ne traze vise.Cherry-Cherry wrote:Hoće preko granice, a nisu ni osnovne stvari ponjeli sa sobom. Dat će im negdje garderobu, četkicu za zube, šampon... stan, hranu i zdravstvenu zaštitu.I svaki mjesec novac, naravno. I državljanstvo.
-
Iker C
#169 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Radnici imaju osnov da tuže države jer nije shodno zakonu kažnjavala poslodavce koji nisu plaćali doprinose.
- strong69
#170 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Meni oko ove Dite prica nikako nije jasna. Kao prvo, radnici Dite stalno spominju losu privatizaciju. Koliko sam upucen radnici su privatizovali firmu? Lora je kupila od radnika vecinski paket dionica vec privatizovane firme? Je li tacno (to pricaju bivsi radnici Dite) da su imali 350 radnika a analiza je pokazala da im za toliku proizvodnju treba samo 150 i nisu htjeli da cuju da se otpuste prekobrojni radnici iako su svi bili svjesni da ih je pola viska? Kako je vlasnik firme mogao dozvoliti da mu Sindikat upravlja firmom?PreLetach wrote: Pa to objasnio si
Zapalili su drzavne institucije zasluzili su marskanje od drzave
Aida je jedina u drzavnom vlasnistvu ostali nisu,"odbij od kamiona"
U konjuhu radnici su vlasnici,sjebali su se sa stecajnim,a ni kradje od strane radnika nije falilo ko im kriv(troje moje rodbine je radi/lo za konjuh)
Dita,predstavnik sindikalista izvuko i prodo oko 30 tona bakra iz dite svi su krali od direktora do cistacica u plasticnim flasicama
Sto se Konjuha tice tu se zna mnogo vise. Radnici kupili firmu a ocekivali da im poslove i dalje nalazi drzava. Sasvim ocekivan sunovrat. Sad je pitanje ko im je dozvolio da radnici i Sindikati kupuju firmu i njome upravljaju...
Znaci Aida je 100% u drzavnom vlasnistvu?
-
jefferson
#171 Re: Zadnja posta Orasje ili?
18 godina se ovo povlaci? Mislim zao mi je ljudi ali fakat ne kontam.
- O'zone
- Globalni moderator
#172 Re: Zadnja posta Orasje ili?
samo socijala druže
- Mister Yes
#173 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Sve ovo samo daje krila neprijateljima ove zemlje. Prvo one paljevine a sada ovo. Četnici i ustaše bukvalno svršavaju. Ovo će im dati krila da nastave sa opstrukcijama zemlje jer evo očigledno im uspjeva. Ja detaljno pratim njihove forume. Taman kad su počeli vjerovati da im sva ova zajebancija ne donosi nikakve koristi i da će prije nestati iz BiH nego natjerati Bošnjake da popuste. E sad su počeli vjerovati da će ipak natjerati Bošnjake da popuste.
A zašto? Zbog 400 KM
A zašto? Zbog 400 KM
- jao_situacije
#174 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Ja sam pred ambasadama oko maja i juna viđao na stotine ljudi dok nije uveden bezvizni režim, mnogo ljudi putuje nisam ništa rekao za ove ljude. Samo kažem šta se može desiti, svakako da ima i siromaštva ali ima i uspješnih priča firmi i fabrika samo se to u BIH marginalizira neko je gore naveo druge fabrike obuće, fabrike namještaja itd. tamo rade uspješno šta je u ovim firmama u pitanju ja ne znam, a nisam ni istraživao..tataćusak wrote:Kokvo bolan more o čemu ti pričašjao_situacije wrote: Obiće se ovo svima o glavu i ponovo očekujte da sjedite na Skenderiji i u onim silnim ambasadama da bi otišli na more ili bilo gdje bilo kada.... Pola države nema za kifle tebi more na pameti. Mislim, u redu možeš to sebi da priuštiš idi ali imaj sluha za ovu jadnui BIJEDU ove države. Pa ljudi mole za sadaku, ne samo oni ima toga još ali kupljeni sindikati to nekako drže mirnim.
- O'zone
- Globalni moderator
#175 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Nakon pregovora sa premijerom: Vladi TK dat ultimatum sutra do podne
Piše: D. Brkić
Bahrija Umihanić, premijer Vlade Tuzlanskog kantona u ostavci, obavio je razgovore večeras sa sindikalnim predstavnicima četiri preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona čiji su radnici u srijedu krenuli ka granici sa Hrvatskom u namjeri da tamo zatraže azil.
Oko 200 radnika večeras će prespavati u nekadašnjoj diskoteci Colosseum u Ormanici kod Gradačca.
Premijer Umihanić je sindikalnim predstavnicima objašnjavao kako ne postoji zakonska mogućnost za isplatu klix novčane pomoći u iznosu od 400 KM. Međutim, sindikalisti su naveli kako je isplata moguća preko računa granskih sindikata.
Prije razgovora sa sindikalnim predstavnicima premijer Umihanić je uputio apel radnicima da se vrate kućama, jer je na današnjoj sjednici Skupština TK usvojila rebalans budžeta za 2014. godinu.
Ipak, predstavnici radnika su naveli kako će na isplatu klix novčane pomoći čekati sutra do podneva, a ako se do tog termina ne uplati novac na račune granskih sindikata najavili su kako će nakon tog roka krenuti ka Graničnom prelazu u Orašju.
Inače, spužve i deke, te večeru radnicima je osiguralo rukovodstvo Općine Gradačac i tamošnje općinske službe.