Jugonostalgija...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
SaraFina

#151 Re: Jugonostalgija...

Post by SaraFina »

jefferson wrote:
dale cooper wrote:
SaraFina wrote:Da podignem ovu inspirativnu temu :D

Uglavnom, osjećate li ponekad Jugonostalgiju? ( pitanje se odnosi na one koje pamte EX Jugu )

Što je bilo bolje u Yugi u odnosu na danas? PRIVID lazne sigurnosti koji se na prvom ispitu srušio a praćen je ogromnim krvoprolićem?

Opet PRIVID lazne sigurnosti kad su u pitanju radna mjesta, socijalna primanja, zdravstveno i penziono osiguranje i sl?

Ja mislim da je EX Yuga propagirala nakaradni sistem drzavnog uredjenja ma koliko se ljudima činilo iz današnje perspektive da su uzivali u boljem i kvalitetnijem zivotu.

Političke slobode takodje nisu postojale iako je postojao PRIVID da su one u odnosu na zemlje sličnog političkog uredjenja ogromne..
Osjećam.

Što se ostalog tiče, izgleda da si ti sve skužila, pa da ne polemišemo. :wink:
Kada neko izvjavi da je postojao PRIVID da se nesto radilo, znas otprilike koliko je sati.
Pa naravno da je bio PRIVID ..

Prvo tog brastva i jedinstva koje forsiraju pojedinci.
Da nije PRIVID razišla bi se za Juga poput Češke i Slovačke a ne u krvi, progonima i genocidu.

Zašto se lazete? Samoobmanjujete?

Drugo, koja proizvodnja?

Daj navedi mi molim te ekonomske pokazatelje iz tog vremena.

Razumijem da je stanje u svim novonastalim drzavama EX Juge katastrofalno, ali veličati nešto što nije bilo ni blizu blagostanja je glupost.

Plus Jugu je vodio Diktator .. U to vrijeme mozda ga ne bi nazvali klasičnim ali evidentno je da je taj isti Josip Broz u Jugi pobio stotine hiljada ljudi.

Neke zrtve nisu bile vrijedne pominjanja a neke su se stostruko preuveličavale..

I sad mi dodjete o nekoj realnosti pričati i nostalgiji :D
SaraFina

#152 Re: Jugonostalgija...

Post by SaraFina »

_BataZiv_0809 wrote:
SaraFina wrote: Pa daj dokaze..
Ti si u rangu onog advokata iz lud, zbunjen, normalan :D

Enesa!

Stranka te prati i ima planove s tobom.
Pa pola raje na temi ti govori da si trol, a jos bi i dokaze da ti se daju. Mnogo je bre kume :D

Jedino ako ti sebe smatraš da vrijediš ko pola raje?

A vjerovatno smatraš. I ako nemaš što argumentirano, nemoj mi molim te partijskih pamfleta. Dozlogrdilo!
Freamon Lester

#153 Re: Jugonostalgija...

Post by Freamon Lester »

_BataZiv_0809 wrote:
Freamon Lester wrote: I Tito je prioritete znao. :D
Tito je bio Tito.

Nego ako ces vec cackat mecku, ne spominji joj da si iz Zenice. Naime ona tvrdi da grad koji je zamisljen kao radnicka spavaonica nema nista urbano :lol:
:lol: Voljan sam ja njoj pokazati svoju spavaonu. Ako treba i Titina slika ce u podrum. :lol: A za kritike nek se Husi Smajlovicu obrati.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#154 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

SaraFina wrote:
Jedino ako ti sebe smatraš da vrijediš ko pola raje?

A vjerovatno smatraš. I ako nemaš što argumentirano, nemoj mi molim te partijskih pamfleta. Dozlogrdilo!
Ima nas jos tu, ali samo nastavi pisati. Tragedija bi bila da ne postoje na forumu likovi poput tebe :evil:
jefferson

#155 Re: Jugonostalgija...

Post by jefferson »

Da nije PRIVID razišla bi se za Juga poput Češke i Slovačke a ne u krvi, progonima i genocidu.

Drugo, koja proizvodnja?

Razumijem da je stanje u svim novonastalim drzavama EX Juge katastrofalno, ali veličati nešto što nije bilo ni blizu blagostanja je glupost.

Plus Jugu je vodio Diktator .. U to vrijeme mozda ga ne bi nazvali klasičnim ali evidentno je da je taj isti Josip Broz u Jugi pobio stotine hiljada ljudi.

Neke zrtve nisu bile vrijedne pominjanja a neke su se stostruko preuveličavale..

Draga moja, da ti dadnem jedan savjet kao neko ko je "malo" stariji. Nemoj se baviti ovim temama. Svoju energiju potrosi na nesto produktivnije ako vec ne znas neke stvari.
Ti zivis sav svoj zivot u Becu, neke stvari ti nikada neces moci shvatiti ne sto ne mozes, nego sto ti okolina ne dozvoljava jer zivis u uredjenom sistemu koji od 50-tih godina nije vidio vece politicke potrese.
Da ja tebi sada navodim sta se proizvodilo nema smisla, jer ti to ne mzoes skontati. Ja da tebi kazem da je metalurski institut u Zenici (u onoj spavaonici kako ti akzes) proizvodio leguru i dio potrebnu za pravljenje rotora helikoptera a da je taj dio tada bilo moguce proizvesti samo u SAD, Engleskoj, Italiji, Francuskoj, Rusiji ali ne i u Njemackoj i Austriji, sta to tebi znaci? Stoga, idi se ganjaj s onom sto se zabavlja sa cesima i ameriakncima.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#156 Re: Jugonostalgija...

Post by Domaci izdajnik »

SaraFina wrote:Plus Jugu je vodio Diktator .. U to vrijeme mozda ga ne bi nazvali klasičnim ali evidentno je da je taj isti Josip Broz u Jugi pobio stotine hiljada ljudi.
Jes ti jedna od onih koji trube da je Tito na Blajburgu pobio 400 tisuća Hrvata, a još toliko poslao na Goli Otok :mrgreen: Trebalo je da se rodite u Rumuniji pa da vidite šta je diktatura. Čuj diktator :-) tolika je bila stega i diktatura da ako ti je bilo loše u Jugi uzmeš pasoš i put pod noge gdje si htio, i to preko biroa sve sa stažom a ne ko danas ko slijepi putnici i po baušteli u kontejnerima sa Pakijima i Alžircima :run:
SaraFina

#157 Re: Jugonostalgija...

Post by SaraFina »

dale cooper wrote:
SaraFina wrote:

Ja s tobom imam kul kominikaciju :D

Zbilja mi pojasni evo što je to u Jugi bilo vrijedno današnjeg zaljenja?
Ja je se ne sjećam i priznam da je moje vidjenje formirano na osnovu priča i pročitanog do sada :D

Osjećala bi se poluretardirano da evociram uspomene devedesetih, i veličam nešto poput Jugoslavije a bila sam stara svega dvije godine.

Je li kul biti Jugonostalgičar. Ako jeste radi raje evo ja ću spomenuti eurokrem blok :)

Njega se sjećam a i danas ga rado pojedem :D
Ja samo mogu govoriti o ličnom iskustvu, o odrastanju dječaka koji je dobar dio svog djetinjstva proveo u toj
državi, i o iskustvu svojih roditelja. I bilo je lijepo. Puno divnih sjećanja, kojih se i danas mogu sjetiti sa istom kristalnom jasnošću.
Da li je to sve bilo privid? Moguće. Ali je onda jedna od najboljih fatamorgana ikada.

Pa sigurno da je fatamorgana kad u cijelosti sagledas sve razloge za i protiv.

Razumijem nostalgiju kad su u pitanju dječački sjećanja no daleko da je ta priča bila od idealne.

Ja sam recimo zbog rata i mladosti preskočila tu fazu i mogu ti reći da se ne osjećam zakinutom.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#158 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

Freamon Lester wrote:
:lol: Voljan sam ja njoj pokazati svoju spavaonu. Ako treba i Titina slika ce u podrum. :lol: A za kritike nek se Husi Smajlovicu obrati.
Keru napaljeni :lol:
radostan dan

#159 Re: Jugonostalgija...

Post by radostan dan »

Hajvan wrote:
radostan dan wrote:

povećani dio je najveći problem vas -bolonjaca-... znači uspjeli su da vas ubjede da država nema nikakve obaveze prema vama.
pa hoće to u banana republkama i kvazi državama...
problem ove države je što je cca 50% kršćanskog stanovništva (ortodoksi i katolici, uglavnom) ne žele. osnovni problem.
ja sam nešto umislio da ti praviš kvalitetnije analize...
belgija je podjeljena, pa gdje je?
a npr. albanija je pak vjerski skoro pa monolitna, pa gdje je?

sve da je bih komplet muslimanska ili hrišćanska, isti problem bi bio.
Freamon Lester

#160 Re: Jugonostalgija...

Post by Freamon Lester »

SaraFina wrote: Pa naravno da je bio PRIVID ..

Drugo, koja proizvodnja?

A ti bi znala da blagostanja nije bilo kako? :lol: Stotine hiljada pobijeni. :lol:

Ti malo ne znas da se nekad u BiH proizvodili vojni mlazni avioni? Vrhunski visecjevni raketni bacaci? Eksploziv i municija za pola svijeta.. Ti i takve demokrate niste u stanju 20 godina da napravite serijsku proizvodnju aviona od kartona za malu djecu, a kamo li da pravite borbene avione.
dale cooper

#161 Re: Jugonostalgija...

Post by dale cooper »

SaraFina wrote:
dale cooper wrote:
SaraFina wrote:

Ja s tobom imam kul kominikaciju :D

Zbilja mi pojasni evo što je to u Jugi bilo vrijedno današnjeg zaljenja?
Ja je se ne sjećam i priznam da je moje vidjenje formirano na osnovu priča i pročitanog do sada :D

Osjećala bi se poluretardirano da evociram uspomene devedesetih, i veličam nešto poput Jugoslavije a bila sam stara svega dvije godine.

Je li kul biti Jugonostalgičar. Ako jeste radi raje evo ja ću spomenuti eurokrem blok :)

Njega se sjećam a i danas ga rado pojedem :D
Ja samo mogu govoriti o ličnom iskustvu, o odrastanju dječaka koji je dobar dio svog djetinjstva proveo u toj
državi, i o iskustvu svojih roditelja. I bilo je lijepo. Puno divnih sjećanja, kojih se i danas mogu sjetiti sa istom kristalnom jasnošću.
Da li je to sve bilo privid? Moguće. Ali je onda jedna od najboljih fatamorgana ikada.

Pa sigurno da je fatamorgana kad u cijelosti sagledas sve razloge za i protiv.

Razumijem nostalgiju kad su u pitanju dječački sjećanja no daleko da je ta priča bila od idealne.

Ja sam recimo zbog rata i mladosti preskočila tu fazu i mogu ti reći da se ne osjećam zakinutom.
Kao što rekoh ja samo govorim o ličnom iskustvu življenja u toj državi, i uzeću da možda
nisu svi imali isto iskustvo. Ili ga nisu imali uopšte kao ti. Iz tog razloga mi i nije jasna tvoja fasciniranost
a posebno ne tvoja sigurnost sa kojom pričaš o Jugoslaviji.
I zar bilo ko tvrdi da je idealna priča?
SaraFina

#162 Re: Jugonostalgija...

Post by SaraFina »

jefferson wrote:

Drugo, koja proizvodnja?

Draga moja, da ti dadnem jedan savjet kao neko ko je "malo" stariji. Nemoj se baviti ovim temama. Svoju energiju potrosi na nesto produktivnije ako vec ne znas neke stvari.
Ti zivis sav svoj zivot u Becu, neke stvari ti nikada neces moci shvatiti ne sto ne mozes, nego sto ti okolina ne dozvoljava jer zivis u uredjenom sistemu koji od 50-tih godina nije vidio vece politicke potrese.
Da ja tebi sada navodim sta se proizvodilo nema smisla, jer ti to ne mzoes skontati. Ja da tebi kazem da je metalurski institut u Zenici (u onoj spavaonici kako ti akzes) proizvodio leguru i dio potrebnu za pravljenje rotora helikoptera a da je taj dio tada bilo moguce proizvesti samo u SAD, Engleskoj, Italiji, Francuskoj, Rusiji ali ne i u Njemackoj i Austriji, sta to tebi znaci? Stoga, idi se ganjaj s onom sto se zabavlja sa cesima i ameriakncima.
Izvini ali ja mislim da tebe emocije a ne stvarnost nose kad ovo pišeš i većinu ...

Znači neki zal za djetinjstvom ili mladošću..

Ništa konkretnije.
Freamon Lester

#163 Re: Jugonostalgija...

Post by Freamon Lester »

_BataZiv_0809 wrote:
Freamon Lester wrote:
Keru napaljeni :lol:
Tito i Jugoslavija su jedno, a Maslovljeva piramida potreba sasvim nesto drugo. :D Jos ako je kao ona sa reklame za Stojadina mislim da bi Titu odbacio ko Franjo Tudjman svojevremeno. :lol:
SaraFina

#164 Re: Jugonostalgija...

Post by SaraFina »

Freamon Lester wrote:
SaraFina wrote: Pa naravno da je bio PRIVID ..

Drugo, koja proizvodnja?

A ti bi znala da blagostanja nije bilo kako? :lol: Stotine hiljada pobijeni. :lol:

Ti malo ne znas da se nekad u BiH proizvodili vojni mlazni avioni? Vrhunski visecjevni raketni bacaci? Eksploziv i municija za pola svijeta.. Ti i takve demokrate niste u stanju 20 godina da napravite serijsku proizvodnju aviona od kartona za malu djecu, a kamo li da pravite borbene avione.
Zaboravio si ublehu da smo bili druga vojna sila u Evropi ..

LOL

ta mi je najbolja.

I ono vječno neprijatelji! Dok spavamo spremni na odbranu!

Nastavi..

Idem ja pa ću kasnije tvoje analize :D
Last edited by SaraFina on 19/01/2015 18:58, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#165 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

Freamon Lester wrote: Tito i Jugoslavija su jedno, a Maslovljeva piramida potreba sasvim nesto drugo. :D Jos ako je kao ona sa reklame za Stojadina mislim da bi Titu odbacio ko Franjo Tudjman svojevremeno. :lol:
Nije takva :D
SaraFina

#166 Re: Jugonostalgija...

Post by SaraFina »

Lajavikrelac wrote:
SaraFina wrote:Plus Jugu je vodio Diktator .. U to vrijeme mozda ga ne bi nazvali klasičnim ali evidentno je da je taj isti Josip Broz u Jugi pobio stotine hiljada ljudi.
Jes ti jedna od onih koji trube da je Tito na Blajburgu pobio 400 tisuća Hrvata, a još toliko poslao na Goli Otok :mrgreen: Trebalo je da se rodite u Rumuniji pa da vidite šta je diktatura. Čuj diktator :-) tolika je bila stega i diktatura da ako ti je bilo loše u Jugi uzmeš pasoš i put pod noge gdje si htio, i to preko biroa sve sa stažom a ne ko danas ko slijepi putnici i po baušteli u kontejnerima sa Pakijima i Alžircima :run:
O čemu ti jarane?

:D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#167 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

Joj SaraFina ubise te ljudi sakama, bjezi bona sa teme :D
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#168 Re: Jugonostalgija...

Post by Domaci izdajnik »

SaraFina wrote:O čemu ti jarane?
O siru i vojnoj muzici što pitaš :? :mrgreen:
Freamon Lester

#169 Re: Jugonostalgija...

Post by Freamon Lester »

SaraFina wrote: Zaboravio si ublehu da smo bili druga vojna sila u Evropi ..

LOL

Za mi je najbolja.

Nastavi..

Trolas ti stojadinka ozbiljno... :lol:
SaraFina

#170 Re: Jugonostalgija...

Post by SaraFina »

Freamon Lester wrote:
SaraFina wrote: Zaboravio si ublehu da smo bili druga vojna sila u Evropi ..

LOL

Za mi je najbolja.

Nastavi..

Trolas ti stojadinka ozbiljno... :lol:

Daj pomozi drugu Bati.

Je li te to doveo kao pomoć na Forum ?

Izgledate mi kao DVA tipa iz jednog popularnog Filma ..:D

Komedije.

Ali iz pristojnosti neću reći koje.

To vam je domaća !!

Ajd ćao
Freamon Lester

#171 Re: Jugonostalgija...

Post by Freamon Lester »

SaraFina wrote: Daj pomozi drugu Bati.

Izgledate mi kao DVA tipa iz jednog popularnost Filma ..

Komedije.

To vam je domaća !!
Ma i ti meni vuces na ovaj jedan film. Dodje djevojka na razgovor za posao... 8)

Edit: to je vise serija... :lol: i ceske je produkcije... :izet:
Last edited by Freamon Lester on 19/01/2015 19:11, edited 2 times in total.
hAZNADAR

#172 Re: Jugonostalgija...

Post by hAZNADAR »

Jugonostalgija ima samo dva nalicja kod nas.

Jedno je sjecanje kod starijih i zal za nekim sretnijim vremenima kada je mnogo toga bilo jednostavnije i lakse.

Drugo je jedan vrlo opasan hibrid koji nema blage veze sa jugonostalgijom iako se tako ponekad naznacava. To je kombinacija malogradjanskog elitizma, amaterskog kosmopolitizma, urbane nadmenosti,.... gdje iskompleksirani likovi nastoje biti kao nesto iznad i pametniji tako sto ce glumiti ljevicare, boriti se protiv nacionalizma,....

Ja sa svojih skoro 50 nisam Jugonostalgicar niti vidim svrhu toga. Bilo-proslo, nikada se ta vremena vratiti nece i takav mentalni sklop kod bivsih jugoslovenskih naroda. Nikada vise nece biti zatvorene planske ekonomije, samoupravljanja i jednopartijstva. Nikada vise bratstva i jedinstva.

Treba gledati naprijed i prilagoditi se danasnjim standardima a to ne moze sa ruksakom punim jugonostalgije. Svoja prijateljstva sa drugima gradim na osnovu hemije i individualnosti a ne na osnovu praznih parola i lafo modernizma.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#173 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

SaraFina wrote:
Daj pomozi drugu Bati.

Izgledate mi kao DVA tipa iz jednog popularnog Filma ..:D

Komedije.

To vam je domaća !!

Ajd ćao
Image

Moze drug Lester?

A Sarafina ti je ona Njemica iz Zikine Dinastije :lol:
Freamon Lester

#174 Re: Jugonostalgija...

Post by Freamon Lester »

_BataZiv_0809 wrote:
Image

Moze drug Lester?

A Sarafina ti je ona Njemica iz Zikine Dinastije :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
radostan dan

#175 Re: Jugonostalgija...

Post by radostan dan »

dale cooper wrote:
Kao što rekoh ja samo govorim o ličnom iskustvu življenja u toj državi, i uzeću da možda
nisu svi imali isto iskustvo. Ili ga nisu imali uopšte kao ti. Iz tog razloga mi i nije jasna tvoja fasciniranost
a posebno ne tvoja sigurnost sa kojom pričaš o Jugoslaviji.
I zar bilo ko tvrdi da je idealna priča?
ovo im je rak rana, -životnim bolonjcima-, kad im kažeš -nije idealna, ali od ovih par sistema i država u kojima sam živio, najbolja je-...
no, nije tragedija što je najbolja.
tragedija je što je nećemo dostići...takve nas karte zapale.
Post Reply