Stripovi

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
sizifinho

#151 Re: Stripovi

Post by sizifinho »

huhuu nakon dugo vremena odmorih od učenja i pročitah serijal
Fire and stone iz Alien franšize od Dark Horse-a.
Priča se sastoji iz:
Prometheus priče (nekoliko god nakon filma)
Alien priče (nekoliko god prije filma)
Alien vs Predator priče (malo nakon 1. priče)
Predator priče (prati AvP priču)
Prometheus Omega (konkluzija)

sve u svemu novi osvrt na Alien univerzum, jako mi se svidio i obavezno savjet za čitanja.
Dark Horse mi je def najdraži izdavač

Image
Praetorious

#152 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

@sizifinho - I ja sam proćitao ciklus i zaista je dobar. Ima dobrih kao i lošijih mjesta / elemenata / dijelova, ali u cjelini, malo aliena nikome ne škodi ... ako ste alien :D Ko je u tom "alien & predator & jadni ljudi" fazonu, taj će uživati u čitanju.

I Dark Horse i Boom i još par studija, imaju dobrih izdanja, ne samo serijala, već i one shoot stripova, koji znaju pozitivno iznenaditi kvalitetom i radnjom. Na žalost i dalje je prilično teško doći do skenlacija evropskih autora, njihovi radovi se prevode na engleski jezik i reizdaju u vrlo malom oblimu...
SkyLimit

#153 Re: Stripovi

Post by SkyLimit »

Cita li ko Dampyra? Stvorio ga je Mauro Boselli, poznati autor epizoda Zagora i Texa. Meni se svidio, Harlan Draka je Dampyr(polu vampir polu covjek), sa svojim kompanjonima Teslom i Kurjakom obilazi svijetom i lovi vampire. Tesla je i sama vampir, al obicni, ne može pretvarati druge u vampire kao "Gospodari noci", niti je snazna kao oni :) Radnja prvih nekoliko epizoda je smjestena u BiH, i to tokom rata. Ima i specijal "Legenda o starom mostu" gdje je radnja smjestena u Mostaru, čak se Stari most nalazi na naslovnici. Ono sto mi se posebno svida je sto su vampiri razliciti, snazni i okrutni, nisu to oni vampiri kakvi su popularni u posljedne vrijeme :izet:

Image
Image
Image
(Veseli Cetvrtak, epizoda "Zabranjena zona")
Last edited by SkyLimit on 20/06/2015 15:22, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#154 Re: Stripovi

Post by Truba »

dosadan mi je bio dampir
sizifinho

#155 Re: Stripovi

Post by sizifinho »

Ne zvuči mi baš privlačno taj Dampir..

Zanima me zna li ko kakve dobre stripove na sljedeću tematiku:
sci-fi - ovdje mislim na nešto tipa Isaac Asimov stila priča, Alien, Planet Majmuna, tako nekako? Nešto s intrigom, dozom misterioznosti, horora?

fantastika - pjesme leda i vatre su neprevaziđene, ali bih volio pročitat neku fantastiku u stripu, da vidim kako su se tom aspektu obratili

bilo šta što u sebi ima dozu nadprirodnog, ne volim realne romane, ne volim detektivske priče.... ne volim ni Dylan Doga, bar ne ono što sam ja čitao...
SmokingMan

#156 Re: Stripovi

Post by SmokingMan »

sizifinho wrote:huhuu nakon dugo vremena odmorih od učenja i pročitah serijal
Fire and stone iz Alien franšize od Dark Horse-a.
Priča se sastoji iz:
Prometheus priče (nekoliko god nakon filma)
Alien priče (nekoliko god prije filma)
Alien vs Predator priče (malo nakon 1. priče)
Predator priče (prati AvP priču)
Prometheus Omega (konkluzija)

sve u svemu novi osvrt na Alien univerzum, jako mi se svidio i obavezno savjet za čitanja.
Dark Horse mi je def najdraži izdavač

Image
Izdvojit ću vremena i ovo defintivno pročitati.
DMXallen

#157 Re: Stripovi

Post by DMXallen »

Kao prvo da pozdravim sve ljubitelje stripa i uopšteno ljubitelje umjetnosti.

Inače sam aktivan po strip forumima pa tako se odlučih i za ovaj forum iako mu strip nije primarna djelatnost :-D

Pripadam malo starijoj generaciji ljubitelja stripa, kao i većina sigurno, i strip sam zavolio još kao klinac. Odrastao sam na Bonelli stripovima a prvi strip koji sam pročitao bio je Kit Teller - Crna Munja.
Iako je moj prvi dodir sa ovom umjetnošću bio upravo italijanski strip, sada sam više orjentiran na neke druge strip škole, ali Teller ima posebno mjesto pa tako zbog nostalgije ga skupljam u kolekciju.
Čitam, a ujedno i skupljam američke stripove, ali ne superheroje, a strip koji mi je broj jedan u kolekciji je The Walking Dead. Skupljam ga i čitam od srpskog izdavača Darkwood, Okružen Mrtvima, i imam i prvi omnibus od hrvatskog izdavača Fibra, Živi Mrtvaci.
Osim američkih stripova čitam i mange, trenutno čitam i skupljam Napad Titana od japanskog strip autora Hajime Isayama.
Ima tu još stripova ali ove sam izdvojio kao aktuelne i meni trenutno najbolje.
Gledajući malo zastupljenost žanra mogu reći da na odabir stripova koje čitam i skupljam utiče jako horror, postapokalipsa i misterija.

Osim što čitam i skupljam stripove okušao sam se i u pisanju scenarija za strip. Mogu reći da mi ide dobro a vidjet ću ako će šta od toga biti i da li će taj moj scenarij preći i u crtež u budućnosti.

Još jednom lijep pozdrav svima. Image
sizifinho

#158 Re: Stripovi

Post by sizifinho »

ja sam twd čitao u pdf formatima, došao sam do konfortacije sa Neganom i prestao sam. Mislim da su počeli ići u krug s radnjom, i osim ako ne vidim nekakvu promjenu, ne planiram počinjat čitati ih.

Što se tiče shingeki no kyojin nisam mangu čitao, ali sam gledao anime... nisam ni jednu mangu čitao, ne znam ni sam što
DMXallen

#159 Re: Stripovi

Post by DMXallen »

Ja sam veliki fan TWD-a pa nisam možda objektivan da kažem kakav je strip. Meni je super ;-) . Ja sam do sada pročitao samo ono što je izašlo na srpskom jeziku, znači 8 trejdova to jeste 48 redovnih mjesečnih izdanja. Nisam još stigao do radnje sa Neganom ali sam odlučio nastaviti čitati u pdf-u a i dalje ću skupljati domaća izdanja, to jeste na BHS jezicima.
Što se tiče mangi u kolekciji još imam Uzumaki, 3 tankobona i to je kompletna priča uostalom. A čitao sam još neke mange u pdf-u i sviđa mi se inače taj japanski način, pogotovo horror priče jer su veoma brutalni i morbidni. A fora mi ih je čitati sa desna na lijevo :thumbup:
sizifinho

#160 Re: Stripovi

Post by sizifinho »

ah pa i ja sam veliki fan twd, citao sam redovno stripove, po dva ili tri puta, pregledao sam seriju, procitao knjigu road to woodbury, a nakon ispits planiram i druge dvije, ali to sve opet nije razlog da budem neobjektivan.
Kasnije se pocnu neke stvari ponavljati, postane sablon
- Rick i grupa naidju na drugu grupu, ta grupa je ili problem ili imaju problem s trecom grupom- Rick rjesava problem

da se razumijemo, prica je ok, ali dosadi ocekivati strip za nesto sto je de ja vu...
poenta je, fan, nefan, objektivno gledam umjetnost :thumbup: :wink:
a sto se tice horrora, tu sam razocaran, bar stripovi su izgubili taj osjecaj, napetosti i strave.
Rijetko koji strip pravi stejdz horora, ono kad citas, poistovjetis se s dogadjajem jer je nekako prizemljen i izgleda kao da se tebi moze desiti sutra... rijetko koji strip pravi misterioznosr monstruma ili entiteta. Kao i s danasnjim horor filmovima, zanr se sveo na brutalnost, krv, cudoviste, jump scare, a u sustini se izgubila car.

Mozda babaduk, film, jedini koji je zadnjih godina ubo u srz horor filma... nakon dva sata filma znas da ima nesto, nisi ga vidio, ali si u tom dogadjaju i iako ga nisu prikazali, tvoja masta je sve uradila za njih
Praetorious

#161 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Eh, ja nikako da se nakanim na TWD, sve danas ću-sutra ću, pa nikako...
Baš se u zadnje vrijeme prebacujem na manga izdanja. Da se razumijemo, 90% ih je trash namijenjen 10-godišnjim curicama, ali u onih 10% ima pravih bisera. Serijal "Girl may kill", koji je upravo završio (na tipično japanski način: WTF...?!) donosi priličnu brutalnost u ubijanju. Coppelion je tu sa postapokaliptičnom temtikom nuklearnog uništenja Tokija. Deathtopia ima elemente fantastike i akcije ... i pokoji odsječeni ud (ne onaj donji ud, već... one ostale). Naravno, ima i onih lakše tematike, omiljena im tematika u zadnje vrijeme je zamjena tijela. Tipični predstavnici su Inside Mari i Yamada-kun and the Seven Witches. Arpeđo plavog čelika, prema istoimenoj anime seriji je dosta dobra akciona sci-fi manga. Ko nije gledao anime seriju neka pogleda, nije loša.
Ima još jedna... ne mogu se sjetiti tačnog naziva, nešto kao Japan Sinks ili slično. Teeeeška apokaliptična drama pretočena u mangu ... uh! teška za čitanje i primanje, prava prirodna katastrofa prikazana vrlo upečatljivo ... Definitivno preporuka za čitanje.

U zadnje vrijeme raim na skenlacijama - preođenju manga serijala. Tako radim na prevođenju mangi Hana to Alice Satsujin Jiken i Projekat Valkira, dok sam Coppelion trenutno malo zapostavio. Pratim puno više manga serijala nego što ih prevodim, ne mogu baš sve stići... Naravno, radim i na drugim, ne-manga stripovima, prevodim neke redovne serijale i pojedinačna izdanja koja mi privuku pažnju.

Ako ko ima kakvih preporuka za mange - neka se javi, savjet i preporuka su uvijek dobrodošli. Mange, zaista, nisu loše za odmor uz stripove.
Ko želi pogledati moj izbor prevedenih stripova, neka naleti ovdje, na čašicu čitanja i priče. :)
JThomas

#162 Re: Stripovi

Post by JThomas »

Image

ovo se meni jako svidjelo, manje-više horor.
DMXallen

#163 Re: Stripovi

Post by DMXallen »

@sizifinho
Heh, možda i mene nakon nekog određenog broja TWD smori i budem smatrao da su izgubili na dosjetljivosti. Ali sigurno da ću kolekciju i dalje nastaviti. Knjige bih isto volio pročitati, ako u skorije vrijeme ne bude na BHS jezicima onda ću nabaviti original pa pročitati.

@Praetorius
Mange su stvarno dobre i, bar meni, osvježenje u svijetu stripa jer sam većinom navikao na drugačije stripove.
Podavno sam pročitao mangu Green Blood od autora Kakizaki Masasumi, pa evo prijedlog ako već nisi čitao ili prevodio. Radnja je smještena u Americi i radi se o doseljenicima iz Irske i drugih dijelova svijeta. Zanimljiva priča i crtež mi se dopao.

@JThomas
I meni se dopalo ovo djelo Joe Hill-a. Baš tako, manje više horror. Pročitao sam ga u pdf verziji a trenutno se izdaje i u Srbiji.
JThomas

#164 Re: Stripovi

Post by JThomas »

ja sam pročitao prva tri dijela izdana u srbiji. ima ukupno 6. valjda će do sajma knjige izaći svi.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#165 Re: Stripovi

Post by arman1 »

super tema
DMXallen

#166 Re: Stripovi

Post by DMXallen »

Je li ko čita ovaj novi strip od Roberta Kirkmana?
Ja sam pokušao nekih 2-3 broja i nije mi nešto legao. Do sada je izašlo 9 brojeva.
Možda pokušam opet prvi trejd pročitati, možda mi bolje ''legne'' da u komadu pročitam prvih 6 brojeva.

Image
DMXallen

#167 Re: Stripovi

Post by DMXallen »

Kako kažu na sajtu TWD, u pisanju scenarija The Walking Dead stripa će se okušati Brian K Vaughan (Y: The Last Man, Saga) crtež će raditi Marcos Martin (Batgirl: Year One, The Amazing Spider-Man, Daredevil) a za boju je zadužen Muntsa Vicente.

Da li će ovo biti neki novi serijal ili možda One-Shot vidjet ćemo.
DMXallen

#168 Re: Stripovi

Post by DMXallen »

Image

Image

Image

Image

Image
Truba

#169 Re: Stripovi

Post by Truba »

super je to kupovao bih da nemam klasik izdanje
ali nije to za boje...
Praetorious

#170 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Klasik je klasik, ako je dvojac Magnus & Bunker to napravio u crno-bijeloj tehnici, onda je to Zakon! :D
Koliko vidim, ovo je samo djelomična kolorizacija. Tijela i lica su i dalje bijele boje. To malo kompjuterske šminke je izgovor za ponovno štampanje već potojećeg. No, ko voli nek' izvoli, vazda je tako bilo.
Alan Ford ostaje jedan od najboljih serijala koji se pojavio u strip svijetu, to se poreći ne može ... sve i da neko pokušava da mu ospori značaj :thumbup:
Praetorious

#171 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

A u vezi manga priče, evo pogledajte ova dva serijala, u mome prevodu i obradi.
Ostale prevedene epizode možete pronaći ovdje

Projekat Valkira - Vol. 001 - Ch. 001 - Epizoda 001 - Smrt (Praetorious-Release)

Image

Posljednja stvar koju je Cecilia Torrance vidjela, jeste snijeg koji pada na njezine ruke oblivene krvlju, na sred puta. Prije nego je i shvatila šta se dešava, stajala je iznad svoga mrtvog tijela. Niko je nije mogao vidjeti, osim muškarca i žene obučenih u odijela, tvrdeći da su došli da je odvedu u zagrobni život.

Direktni DDL: LINK

Slučaj Hane i Alice (Hana to Alice Satsujin Jiken) (Praetorious-Release)

Image

Slijedeći naslov nije manga već web-strip, entuzijaste koji objavljuje jednu tablu stripa sedmično:

Image

Noć Pripada Nama - Poglavlje 01 (2012-2013)

Image

Noć Pripada Nama (The Night Belongs to Us) autora L.R. Halea, je priča o dvije žene, Hank i Adi. Autor opisuje radnju ovako:
"Vukodlak je napao Hank. Ada ju je spasila. Hank postaje vukodlak. Ada je vampir. Hank otkriva tajno društvo vampira, vukodlaka i tome slično. Ada prodaje marihuanu za novac, a i neka vrsta je lovca na glave. Hank je medicinski ilustrator. Ada je komplicirana. Hank osjeća privlačnost ka Adi. Stvari se kompliciraju. Hank pokušava srediti svoj novi život."

Kratka poglavlja, zanimljiv crtež i uvrnut smisao za humor čine ovaj strip zabavnim štivom za čitanje.

agent_zero

#172 Re: Stripovi

Post by agent_zero »

Šta je sa one bruke i sramote, propaliteta zvanog agarthi?
Truba

#173 Re: Stripovi

Post by Truba »

ne znam iz poštovanja šutim
mada kod njih vrijeme malo drugačije teče... relativitet na bosanski način ima brat bratu 2 godine da sredjuju distribuciju s VČ

jbt lik iz banja luke kao pojedinac mlati lovu na VČ stripovima a oni ništa
valjda što sve ide po zakonu pa je malo teže
:? :? :? :?
ne znam
Praetorious

#174 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Ja sam domaće distributere davno otpisao kao naučno neutemeljnu Sci-Fi fantastiku ... :run:
Doduše, narod nam je polupismen, većina ne zna služiti ni prosto-proširenu rečenicu bez mucanja, pa je i tržište stripova ograničeno na malobrojne ljubitelje, mahom - avaj! - stariju generaciju, koja je sa stripovima započela par decenija prije onog nesretnog rata. Da li se u takvim okolnostima isplati uvoziti i plaćati autorska prava i šta sve treba - ne znam, ali po sadašnjem stanju očito da je odgovor NE.
DMXallen

#175 Re: Stripovi

Post by DMXallen »

Sigurno da nekim stripovima je suvišno dodavati boju, ali nije ovo ni tako strašno. Čak i bolje odgovara boja u ovom našem, tj Hrvatskom izdanju, nego na talijanskim kiosk izdanjima. Kažu da im je papir loš totalno pa tako i boja još gore sjela.
Sigurno ne bih duplirao AF da sam ga prije kupovao, ali ovo mi je ''last call'' što se tiče ovog remek djela, a još i u boji, pa tako dobrodošao Alan Ford u moju kolekciju :D

Sad osvrt na domaće izdavaštvo, kao što reče Black swan , iz poštovanja i ja šutim. Prije sam znao po forumima spustiti opaku kritiku na njihov račun. Više mislim da i ne vrijedi uopšte spominjati. Volio bih da bar hoće donekle nas ispoštovati i završiti one kratke serijale, Skriveno Lice i Jan Dix.
Reprint Zagora im je bio prvi pogrešan korak, očito su nasjeli na piskaranja Zagorovaca po forumu stripovi.com, zatim neiskustvo, pokušaj gonjenja pravde i poštenja... sve se sastalo i rezultiralo propadanjem.

Ovo je doba turbo folk nacije, knjige slabo ko čita a o stripovima da ne govorimo.
Post Reply